(brkaš pojmove sve sam ti gore objasnio)daddy-kool wrote:U kojoj to nije?Black swan wrote:laž je da je svinjsko meso zabranjeno u svim Abrahamskim religijama, pa i u kršćanstvu.
Ako je u Bibliji zabranjeno - onda je zabranjeno?
(Sv Petar nije Božiji poslanik.)
Jedete li svinjetinu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#101 Re: Jedete li svinjetinu?
- insomnia78
#102 Re: Jedete li svinjetinu?
Zanimljivo kako se rijetko ko odrice bluda npr
Ispade krme najtezi grijeh
- JThomas
#103 Re: Jedete li svinjetinu?
pa nema cetificiranog i dozvoljenog bluda.
- zforumas
#104 Re: Jedete li svinjetinu?
Veci je merak umociti u zenu nego u svinjsku mastinsomnia78 wrote:Zanimljivo kako se rijetko ko odrice bluda npr![]()
-
daddy-kool
#105 Re: Jedete li svinjetinu?
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... on_of_porkBlack swan wrote:(brkaš pojmove sve sam ti gore objasnio)daddy-kool wrote:U kojoj to nije?Black swan wrote:laž je da je svinjsko meso zabranjeno u svim Abrahamskim religijama, pa i u kršćanstvu.
Ako je u Bibliji zabranjeno - onda je zabranjeno?
(Sv Petar nije Božiji poslanik.)
Ali ako je to "dogovoreno" da može, onda ...
- Truba
#106 Re: Jedete li svinjetinu?
iskreno bilo je razdoblja kada nisam jeo svinjetinu zbog stomaka
ne jedem čvarke
ne volim slaninu ( s bijelim "mesom"
)
ali pršut je nešto naj naj
to uvijek mogu
ne jedem čvarke
ne volim slaninu ( s bijelim "mesom"
ali pršut je nešto naj naj
to uvijek mogu
-
Nadzorna_ploca
#107 Re: Jedete li svinjetinu?
Vrlo smijesno. 
- Truba
#108 Re: Jedete li svinjetinu?
ma ja to je ona mantra o nekim dogovorima što sam čuo prvi put na mircu 1999.daddy-kool wrote: Ali ako je to "dogovoreno" da može, onda ...
prođime se objasnio sam ti
možeš biti neobrazani kršćanin i jesti svinjetinu
recimo ja sam se šokirao kada sam saznao da talijani ne jedu kruha
dječje maštarije i zaključci
- pustopoljina
#109 Re: Jedete li svinjetinu?
[*]
a kruh iz toskane i bruskete su uvezli iz kine...joj i tebe...Black swan wrote:ma ja to je ona mantra o nekim dogovorima što sam čuo prvi put na mircu 1999.daddy-kool wrote: Ali ako je to "dogovoreno" da može, onda ...dođem da barim koke a teolozi smaraju pričom o nekim izbacivanjima stranica i dogovorima
možeš biti neobrazani kršćanin i jesti svinjetinu
recimo ja sam se šokirao kada sam saznao da talijani ne jedu kruhakontao sam kruh naš svagdašnji
dječje maštarije i zaključci
- triconja
#110 Re: Jedete li svinjetinu?
Ma pusti ti svinjetinu, nema nista gore nego kad muslimani hoce da se kurce pa jedu zmijetinu. Ufate neku neotrovnu i na vatru i udri
. 
-
daddy-kool
#111 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne znam o čemu pričaš, postavio sam linkove sa jasnim objašnjenjima?Black swan wrote:
ma ja to je ona mantra o nekim dogovorima što sam čuo prvi put na mircu 1999.dođem da barim koke a teolozi smaraju pričom o nekim izbacivanjima stranica i dogovorima
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... on_of_pork
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter%27s ... th_animalsMost Christian sects permit pork – justified by Peter's vision of a sheet with animals. However, Seventh-day Adventists consider pork taboo, along with other foods forbidden by Jewish law. The Ethiopian Orthodox Church[5] does not permit pork consumption, while the Coptic Orthodox Church of Alexandria is divided on the subject.[6]
According to the Acts of the Apostles, chapter 10, Saint Peter had a vision of a vessel full of animals being lowered from heaven ("a certain vessel descending upon him, as it had been a great sheet knit at the four corners"). A voice from heaven told Peter to kill and eat, but since the vessel contained unclean animals, Peter declined. The command was repeated two more times, along with the voice saying, "What God hath cleansed, that call not thou common" (verse 15) and then the vessel was taken back to heaven (Acts 10:16).
At this point in the narrative, messengers sent from Cornelius the Centurion arrive and urge Peter to go with them. He does so, and mentions the vision as he speaks to Cornelius, saying "God hath shewed me that I should not call any man common or unclean" (Acts 10:28). Peter related the vision again in Acts 11:4-9.
- triconja
#112 Re: Jedete li svinjetinu?
Ljepota organizovane religije je u tome da svaki pojedinac moze da tumaci nesto na svoj nacindaddy-kool wrote:Ne znam o čemu pričaš, postavio sam linkove sa jasnim objašnjenjima?Black swan wrote:
ma ja to je ona mantra o nekim dogovorima što sam čuo prvi put na mircu 1999.dođem da barim koke a teolozi smaraju pričom o nekim izbacivanjima stranica i dogovorima
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... on_of_pork
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter%27s ... th_animalsMost Christian sects permit pork – justified by Peter's vision of a sheet with animals. However, Seventh-day Adventists consider pork taboo, along with other foods forbidden by Jewish law. The Ethiopian Orthodox Church[5] does not permit pork consumption, while the Coptic Orthodox Church of Alexandria is divided on the subject.[6]
According to the Acts of the Apostles, chapter 10, Saint Peter had a vision of a vessel full of animals being lowered from heaven ("a certain vessel descending upon him, as it had been a great sheet knit at the four corners"). A voice from heaven told Peter to kill and eat, but since the vessel contained unclean animals, Peter declined. The command was repeated two more times, along with the voice saying, "What God hath cleansed, that call not thou common" (verse 15) and then the vessel was taken back to heaven (Acts 10:16).
At this point in the narrative, messengers sent from Cornelius the Centurion arrive and urge Peter to go with them. He does so, and mentions the vision as he speaks to Cornelius, saying "God hath shewed me that I should not call any man common or unclean" (Acts 10:28). Peter related the vision again in Acts 11:4-9.
- eltroxin
#113 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne jede Sadie krmetinu, al' joj svekrva podmeceMaraschino wrote:...i kaze, ne voli je svekrva.
- arzuhal
#114 Re: Jedete li svinjetinu?
Kada govorimo o ljudskom jedenju svinjetine zanimljiva je stvar da bi se tema mogla i naopačke sagledavati, mada potpuno neprimjereno: svinjsko jedenje ljudetine. Ima ona priča kako je svinja pojela onoj djevojčici obje ručice, al' to je samo priča, književnost, fikcija, Ivo Andrića i to...
A ne može: tele pojelo čojka, stado ovaca oplijevilo ljubavnike na livadi do kosti i sl...
A ne može: tele pojelo čojka, stado ovaca oplijevilo ljubavnike na livadi do kosti i sl...
- wewa
#115 Re: Jedete li svinjetinu?
arzuhal wrote:Kada govorimo o ljudskom jedenju svinjetine zanimljiva je stvar da bi se tema mogla i naopačke sagledavati, mada potpuno neprimjereno: svinjsko jedenje ljudetine. Ima ona priča kako je svinja pojela onoj djevojčici obje ručice, al' to je samo priča, književnost, fikcija, Ivo Andrića i to...
naglas se nasmijah
- Truba
#116 Re: Jedete li svinjetinu?
mislim da je logička pogreška... treba usporediti svejeda sa svejedom
ne svejeda sa biljojedom
ne svejeda sa biljojedom
- tranquil
#117 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinje pojedu ponekad i trabanta, ali teško možemo reći da je to redovan dio njihove ishrane.arzuhal wrote:Kada govorimo o ljudskom jedenju svinjetine zanimljiva je stvar da bi se tema mogla i naopačke sagledavati, mada potpuno neprimjereno: svinjsko jedenje ljudetine. Ima ona priča kako je svinja pojela onoj djevojčici obje ručice, al' to je samo priča, književnost, fikcija, Ivo Andrića i to...
- JThomas
#118 Re: Jedete li svinjetinu?
koga bi zanimalo šta svinja jede da religija ne zabranjuje i da se na silu ne traže racionalna obrazloženja za to...
-
daddy-kool
#119 Re: Jedete li svinjetinu?
Slažem se, potpuno irelevantno tražiti racionalizacije ako je u pitanju religijski propis.JThomas wrote:koga bi zanimalo šta svinja jede da religija ne zabranjuje i da se na silu ne traže racionalna obrazloženja za to...
- Truba
#120 Re: Jedete li svinjetinu?
ne bih mogao jesti zeca...jelena...psa...mačku...srnu...ćurku izbjegavam...
zapravo
nekako mi govedo, svinja i kokoš izgledaju serijski
dok su mi ostale životinje individualne
valjda to ima veze s podsvjesnim odobravanjem da ih mogu jesti
iako su mi kokoši "svete životinje"
baš sam čitao SF priču
Flat tiger
gordon r. dickson
došli dobri vanzemaljci da spase zemlju
svemir ima milijune različitih vamnzemaljaca
i vanzemaljske birokrate se sjetile da posoji i zemlja pa će i nju inkorporirrati u svemirsko brastvo
sve će nam dati... besplatno gorivo, besplatne lijekove, produžiti ljudski vijek...putovanja kroz svemir... ma sve sve što postoji...
ali ima kvaka
daće nam i neku hranu koja nikoga ne vrijeđa
jer 
ako jedeš tele... to vrijeđa vanzemaljce sa neke planete
ako jedeš zeca... to vrijeđa vanzemaljce s druge
i tako dalje kontate
pristanu svjetske vodje
kaže dobro jest ćemo salate...
ALI
na salati žive mikrobi koje ako jedete uvrijedit ćete vanzemaljce sa ove planete jer liča na njih
na kraju ostane samo voda
ni vodu ne smiješ jesti jer postoje bakterije koje liče...
na kraju prvi član UN dekleracije
nijednoj vladi, skupini vlada niti skupini pojedinaca ni u jednom trenutku neće niti dopušteno da se postavi između drugog pojedinca i njegova zakonitoga upražnjavanja apetita
svemirsko bratstvo odbij

zapravo
nekako mi govedo, svinja i kokoš izgledaju serijski
dok su mi ostale životinje individualne
valjda to ima veze s podsvjesnim odobravanjem da ih mogu jesti
iako su mi kokoši "svete životinje"
baš sam čitao SF priču
Flat tiger
gordon r. dickson
došli dobri vanzemaljci da spase zemlju
svemir ima milijune različitih vamnzemaljaca
i vanzemaljske birokrate se sjetile da posoji i zemlja pa će i nju inkorporirrati u svemirsko brastvo
sve će nam dati... besplatno gorivo, besplatne lijekove, produžiti ljudski vijek...putovanja kroz svemir... ma sve sve što postoji...
ali ima kvaka
daće nam i neku hranu koja nikoga ne vrijeđa
ako jedeš tele... to vrijeđa vanzemaljce sa neke planete
ako jedeš zeca... to vrijeđa vanzemaljce s druge
i tako dalje kontate
pristanu svjetske vodje
kaže dobro jest ćemo salate...
ALI
na salati žive mikrobi koje ako jedete uvrijedit ćete vanzemaljce sa ove planete jer liča na njih
na kraju ostane samo voda
ni vodu ne smiješ jesti jer postoje bakterije koje liče...
na kraju prvi član UN dekleracije
nijednoj vladi, skupini vlada niti skupini pojedinaca ni u jednom trenutku neće niti dopušteno da se postavi između drugog pojedinca i njegova zakonitoga upražnjavanja apetita
svemirsko bratstvo odbij
-
Vipsilon
#121 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne jedem krmetinu jer potičem iz bošnjačke muslimanske porodice. Iako je moj otac volio da popije, nikada nije jeo krmetinu. Tako sam i ja prihvatio, zdravo za gotovo bez puno racionalisanja.
- arzuhal
#122 Re: Jedete li svinjetinu?
To s objašnjavanjima nekome nečega se pate samo oni ili pretjerano uviđavni ili iskompleksirani vjernici koji vazda misle kako su nešto dužni nekome objašnjavati, itd.daddy-kool wrote:Slažem se, potpuno irelevantno tražiti racionalizacije ako je u pitanju religijski propis.JThomas wrote:koga bi zanimalo šta svinja jede da religija ne zabranjuje i da se na silu ne traže racionalna obrazloženja za to...
- Maraschino
#123 Re: Jedete li svinjetinu?
et' ovome dodas velikog stakora ups svinju i to je to.Black swan wrote:ne bih mogao jesti zeca...jelena...psa...mačku...srnu...ćurku izbjegavam...
sve izbjegavas iz nekog razloga.
-
sumirprimus
#124 Re: Jedete li svinjetinu?
bogte janjetina smrdi???
svinjka smrdi???
ljudi vrijeme je za kakav kontrolni pregled,da nisu stradali kakvi oni senzori u nosu bogami
nista ne miri ko zivotinjka natakarena na razanj, bilo koja..
malo pšrsuta, sira i vina.. i maslina, jos po mogucnosti dje na moretu..
il slanine bijelog luka i rakijesine za nase brdsko planinske uvjete, tj kod kuce
svinjka smrdi???
ljudi vrijeme je za kakav kontrolni pregled,da nisu stradali kakvi oni senzori u nosu bogami
nista ne miri ko zivotinjka natakarena na razanj, bilo koja..
malo pšrsuta, sira i vina.. i maslina, jos po mogucnosti dje na moretu..
il slanine bijelog luka i rakijesine za nase brdsko planinske uvjete, tj kod kuce
-
sumirprimus
#125 Re: Jedete li svinjetinu?
moj labude, pa nema nista ljepse ukusnije i tananije od srnetine..Black swan wrote:ne bih mogao jesti zeca...jelena...psa...mačku...srnu...ćurku izbjegavam...
pa da jednom probas sjebo bi se od dobrile...
a zec je ko i golub , znaju bit dobri...