hAZNADAR wrote:cyprus wrote:hAZNADAR wrote:Momak je obrazovan, prefrigan, populista, oportunista,.... to je to. Pravi konj za trku.
Puna podrska i sa takvi lakse mogu izrasti u istinske socijaldemokrate nego nostalgicari.
Problem je samo u jos jednoj stranci. Prije ili poslije ce ljevica potrositi sto ima svak za sebe i morati se ujediniti.
Šta haznadar prepoznaje kao kvalitetu

Sta ti trazis uopce na politici?
Politicar mora biti populista, premazan, oportunista, snalazljiv,... inace ga nema.
Ako zelis vidjeti jacu ljevicu na sceni - moras prihvatiti pravila politike. Jer ima ko hoce - jacanje desnice je uvijek i samo onda kada je ljevica smotana.
Ne ocekujes valjda opce narodno prosvjecenje, narodno politicko otrjeznjenje, povecanu cijenu morala i etike,... pa da se tek onda desi uspon ljevice?
Nema vise diktature ljevice, gotovo je sa tim. Sad imas konkurenciju od koje moras biti jaci, glasniji, zahebaniji,..
Prvo glede oportunizma...
Opportunism is the conscious policy and practice of taking advantage of circumstances – with little regard for principles, or with what the consequences are for others. Opportunist actions are expedient actions guided primarily by self-interested motives...
Bar 90% političara u Bosni i Hercegovini su oportunisti... Glavni motiv ulaska individua u politiku u Bosni i Hercegovini je oportunizam... I ti ovdje tvrdiš da nam treba više oportunista
A što se tiče populizma i populista... Pa već imaš nemali broj takvih na našoj političkoj sceni... Samo neki su uspješniji u tome, a neki manje... Npr. Dodik je uspješan kao populista, jer svoj populizam gradi na onome što može uraditi - blokiranju normalnog funkcionisanja države... I u Federaciji BiH ne manjka populista ili bar populista u pokušaju, samo što je njihov problem taj što svoj populizam grade na onome što ne mogu ostvariti... I zbog tog svi oni imaju prilično kratak rok trajanja... Uz to treba imati u vidu i da je glasačko tijelo Federacije BiH ipak nešto manje debilno nego glasačko tijelo RS-a... Izuzetak je naravno SDA - oni furaju oprobanu konzervativnu formu džamijskog populizma gdje nema fule... Jbg, ne možeš očekivati od lijevih, liberalnih i građanskih partija da primjene isti koncept...
I treće, ne znam zašto ti se Damir Marjanović čini kao populista... Po meni, on je baš suprotno - glas razuma... A tamo gdje ima populizma, mjesta razumu nema... To su dva nespojiva pojma... Problem sa Marjanovićem je po meni u tome što mi se čini kao demagog... Ono što on priča lijepo djeluje u teoriji, a ne ulijeva mi neko povjerenje kao praktičar...
Ako će lijevo-liberalne partije izaći na izbore zajedno u jednoj koaliciji, onda nisam protiv ni da Marjanović ima svoju stranku, ni da postoji 100 stranaka i frakcija unutar iste... Pluralizam ljevice je itekako poželjan, čak neophodan... Međutim, bojim se da ovo ide u dalje rasipanje i fragmentisanje ionako nikakve ljevice kod nas...