Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#101 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:Bio je onaj neki Brazilac što je ovdje živio, kaže nije vidio grada da se ljudi manje smiju i osmjehuju. To mu vjerujem.
Pa to je skroz drugi mentalitet, samba, rumba, orilo, gorilo...sasomange.
Ljakan

#102 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Ljakan »

Hakiz wrote:
Ljakan wrote:Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.
Kada si ludaka čuo da kaže da je lud? Mi i ne znamo koliko smo ludi. Kada malo provedemo vani tek onda vidimo kako nam je ovdje. I najveći je problem baš u tome što nam je naša perverzija od života postala toliko normalna da i ne primjećjujemo da je perverzija i da smo se naučili i smijati u njoj.
Ovde ti se nesto pretjerano ni ne nudi za zivot i uzivanje u istom.Mala smo drzava i ne mozes sad pravit paralele sa vecim drzavama jer nema smisla.Nudi se i kod nas stosta pa opet se raja odlucuje na kafane,kladionice.Ljeni smo a nismo ludi.
tranquil

#103 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

Ljakan wrote:Ja ti kazem da je svakom ko zivi od kredita vani isto kao i onim ovde,da je svakom ko vani ne radi isto ko i onom ovde.Covjek kad nema para,kad je bolestan logicno da nece ici ulicom i smijat se ali daleko od toga da sa njim-a normalno pricat ne mozes.Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.
Ne znam zašto moram crtati, mislio sam da je ovo jasno ali pokušaću.

Čovjek u BiH i čovjek u Njemačkoj dignu kredit. Naravno da je stvar za dugogodišnju brigu. Ali postoji razlika između tržišta. Zbog stabilnosti tržišta, ovaj u Njemačkoj se manje brine hoće li dobiti otkaz, hoće li firma propasti, a ako se nešto od toga i desi, veliko je tržište i mogućnost pronalaska posla bez štele, samo zahvaljujući svojim sposobnostima je mnogo veća nego u BiH. Sigurnost za penziju u državi gdje si uvijek prijavljen na pun iznos je veća nego u BiH. O zdravstvu da ne pričamo, posebno ako je u porodici dugogodišnji bolesnik...

Da, ima kompanija i struka u kojima ni u BiH nikada nećeš ostati nezaposlen, i gdje si prijavljen na punu platu (npr. IT) ali većina ljudi ne radi na takvim mjestima, a čak i tamo sigurnost je manja nego u Švedskoj ili Njemačkoj.

Svaka od tih razlika, a priznaćeš da ih ima, utiče na stres. Ne Trump i terorizam, ne Bakir i nacionalizam, ne te "krupne" očigledne stvari, nego te stvari koje su na makroplanu sitnice, ali pojedincu su veliki teret, i direktno utiču na kvalitet života njega i njegove porodice.

Ljudi kažu "meni dobro, ja izgradio svoj mikrosvijet", ali taj mikrosvijet se završava na prvom šalteru zavoda za zdravstveno osiguranje ili doma zdravlja, i prvi put kad šef kaže "znaš, dobar si ti, al' teška je situacija, moramo stezati kaiševe".
tranquil

#104 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

Fudo387 wrote:
tranquil wrote:
Fudo387 wrote:Nisam primjetio, ljudi sa kojima sam dosao u kontakt tokom kratkotrajne posjete ostavili su skroz kontra utisak od ovog o kojem pises.
Od radnika u hotelu, raznih konobara, taksista, raje sa kojom se upoznas, od obicnog caskanja do ozbiljne price, svi stroga pozitiva.
Pretjeruje se sa samohrakanjem na ovom forumu, al' bas.
Da budem iskren, kao što rekoh u prethodnom postu, više to primjećuju ljudi koji su naši a žive vani, ili naši koji žive ovdje a provode dosta vremena vani, a ako su stranci, u pitanju su ljudi koji duže vrijeme provode ovdje. Naravno da turisti koji samo obiđu Baščaršiju i prespavaju koju noć neće to primjećivati niti ih to zanima. Takvi su u kontaktu samo sa ljudima koji su ljubazni prema njima za platu.

I ne bih ovo nazvao samohrakanjem, nego kritika stvari za koje se nadam da će se promijeniti.
Ne mora znaciti da su ljubazni zbog plate. Mozda su jednostavno fin svijet. Ovdje mi se skoro svaki dan desi da me neka Lakisha kroz onaj prozorcic fast food restorana pogleda k'o da sam joj familiju pobio, al' ne mogu na osnovu nje donositi zakljucke o citavom drustvu. Shvatim i nju, po vazdan okrece hamburgere i pomfrit za sitne pare, fali joj musko...nesta joj se desava.
Puno je vise dobrih ljudi od kretena.
Ma možda je fin svijet, ali poenta je da je on turistički radnik, on MORA biti ljubazan, bio on fin ili ne, bila mu plata kasnila ili ne. Ne može stranac samo na osnovu kontakta sa turističkim radnicima izvoditi zaključke kakvo je ovdje generalno raspoloženje.

Sad kada sam skontao da si u USA, to možda objašnjava tvoj stav. Nije ni svaka zemlja vani ista, npr. Hrvatska je u EU ali po stresu nisu daleko od nas. A što se tiče USA, iako nisam tamo bio, informacije koje imam govore mi da su i tamo ljudi dosta pod stresom, ti sigurno možeš dati više informacija. U BiH međutim, više se dolazi u kontakt s ljudima (kako naših tako i "pravih" stranaca) iz "jačih" država EU kao što su Njemačka, Nizozemska ili Švedska, a između tih zemalja i BiH se, barem po stresu, može osjetiti razlika.
512MB

#105 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

tranquil wrote:
Ljakan wrote:Ja ti kazem da je svakom ko zivi od kredita vani isto kao i onim ovde,da je svakom ko vani ne radi isto ko i onom ovde.Covjek kad nema para,kad je bolestan logicno da nece ici ulicom i smijat se ali daleko od toga da sa njim-a normalno pricat ne mozes.Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.

Čovjek u BiH i čovjek u Njemačkoj dignu kredit. Naravno da je stvar za dugogodišnju brigu. Ali postoji razlika između tržišta. Zbog stabilnosti tržišta, ovaj u Njemačkoj se manje brine hoće li dobiti otkaz, hoće li firma propasti, a ako se nešto od toga i desi, veliko je tržište i mogućnost pronalaska posla bez štele, samo zahvaljujući svojim sposobnostima je mnogo veća nego u BiH. Sigurnost za penziju u državi gdje si uvijek prijavljen na pun iznos je veća nego u BiH. O zdravstvu da ne pričamo, posebno ako je u porodici dugogodišnji bolesnik...

Da, ima kompanija i struka u kojima ni u BiH nikada nećeš ostati nezaposlen, i gdje si prijavljen na punu platu (npr. IT) ali većina ljudi ne radi na takvim mjestima, a čak i tamo sigurnost je manja nego u Švedskoj ili Njemačkoj.

Svaka od tih razlika, a priznaćeš da ih ima, utiče na stres. Ne Trump i terorizam, ne Bakir i nacionalizam, ne te "krupne" očigledne stvari, nego te stvari koje su na makroplanu sitnice, ali pojedincu su veliki teret, i direktno utiču na kvalitet života njega i njegove porodice.

Ljudi kažu "meni dobro, ja izgradio svoj mikrosvijet", ali taj mikrosvijet se završava na prvom šalteru zavoda za zdravstveno osiguranje ili doma zdravlja, i prvi put kad šef kaže "znaš, dobar si ti, al' teška je situacija, moramo stezati kaiševe".
Na zapadu gospoda pusti banku da mu financira zivot a fukara zivi odmjesecno prevrnutog evra. Niko nema glavobolju od kredita, mada mozda samo banke :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#106 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Tomahawk11 »

Treba otici u mjesta tipa Rogatica, Bileca, Drvar....da vidite tu straha i mraka.
tranquil

#107 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

512MB wrote:
tranquil wrote:

Na zapadu gospoda pusti banku da mu financira zivot a fukara zivi odmjesecno prevrnutog evra. Niko nema glavobolju od kredita, mada mozda samo banke :)
Kako god, nema glavobolje. I nije samo kredit, nego sve što sam naveo: generalna sigurnost posla / penzije / zdravstva.
meteorit135531

#108 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by meteorit135531 »

tranquil wrote:

Mislim da ovdje nista vise ne treba dodati. Na svakoj slicnoj temi, forumasi se udaraju nekim argumentacijama, ali sustina je ovaj tvoj post. I tu je kraj. :thumbup:
512MB

#109 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

Mi smo generalno narod koji se precjenjuje i koji misli da zasluzuje bolje nego sto ima. Tu su djelimicno krivi nasi roditelji ali i sam nas sjeban mentalitet. Nonstopna patnja za necim nedostupnim je uzrok burnouta i psihickog stresa. Momak koji seb za prvu platu kupi novi iphone ce kad tad biti na antidepresivima...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#110 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:
Black swan wrote:probo valeriajanu i leksilijum
zbog smrtnog slučaja

prestao

na mene to ne djeluje
Probaj Belmirandan od Belupa. Na bazi Pasiflore. Meni beton. Tražio dugo nešto što smiruje a ne uspavljuje i našao u ovome. Posebno mi dobar za stres i nervozu na poslu.
moRe brez recepta?

P.S. Danas sam te trazio u preduzetje, a ono njakve zemske rade, nidje te :-?
pirmin

#111 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by pirmin »

Jednom je neko od stranih gostiju rekao ovo:

- Sarajevo je divan grad
Joj al vas ti stranci loze. Strahota.

:D
dudlov

#112 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dudlov »

pirmin wrote:
Jednom je neko od stranih gostiju rekao ovo:

- Sarajevo je divan grad
Joj al vas ti stranci loze. Strahota.

:D
išlo je nekako ovako...prestalo je pucanje, ali je nestalo osmijeha ljudima na licu
seln

#113 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by seln »

Ima li neko ovdje da ne uzma psihofarmaka? :shock: :shock: :shock: :shock:
Tomahawk11
Globalni moderator

#114 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Tomahawk11 »

Pa sto si bogatiji, droga je popularnija :mrgreen:

Bezze mi kad neko sta god ga zigne ili se nasikira - ima tableta :-)
Hakiz

#115 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Hakiz »

Ljakan wrote:
Hakiz wrote:
Ljakan wrote:Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.
Kada si ludaka čuo da kaže da je lud? Mi i ne znamo koliko smo ludi. Kada malo provedemo vani tek onda vidimo kako nam je ovdje. I najveći je problem baš u tome što nam je naša perverzija od života postala toliko normalna da i ne primjećjujemo da je perverzija i da smo se naučili i smijati u njoj.
Ovde ti se nesto pretjerano ni ne nudi za zivot i uzivanje u istom.Mala smo drzava i ne mozes sad pravit paralele sa vecim drzavama jer nema smisla.Nudi se i kod nas stosta pa opet se raja odlucuje na kafane,kladionice.Ljeni smo a nismo ludi.
Nisam bogat, ali nemam velikih finansijskih briga koje ima veliki broj ljudi u ovoj zemlji. Imam hobije koje mogu finansirati, putovanja itd, sve super. I pored toga, često se nađem u situaciji da me nešto iznervira. Od nekog frustriranog lika u nekoj instituciji koji me zavlači pa nešto na šta imam pravo umjesto za 2 dana dobijem za 3 mjeseca (i on sam zna da mi to mora dati, ali hoće da bude važan pa umjesto da mi da odmah, zavlači me što duže može), do gradskog prevoza ili redukcije vode. I odem vani i vidim da vode ima, da gradski prevoz funkcioniše, da odem u neku instituciju i čak i kao stranac sa svim problemima nepoznavanja rada te institucije, nedovoljnog poznavanja jezika u toj zemlji itd završim stvari brže, jednostavnije i efikasnije nego u svojoj zemlji.

Nije frustriranost životom u ovoj zemlji jedino rezultat siromaštva. Rezultat je situacije koja je posljedica stava da su građani, ljudi, nebitni, da su stoka koju treba maltretirati, da građani postoje da bi teta na šalteru imala posao i da bi političar imao podanika nad kojim vlada, a ne da su i ta teta i taj političar u funkciji boljeg života tog građanina. I nije problem ni to što je izmišljeno mjesto toj teti da bi se uhljebila. Nego što, kada je već tu, ona nije efikasna, što ne radi svoj posao koliko god da joj je vještački stvoren, što ti treba Lexilium kada se spremiš na odlazak pred šalter.

Pa su nam sve institucije, cjelokupan sistam postavljeni na toj osnovi da je građanin, čovjek, nebitan. A to se osjeti na svakodnevnom životu građana, pa na kraju završavamo na Lexiliumima.
Last edited by Hakiz on 29/05/2017 16:50, edited 1 time in total.
dudlov

#116 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dudlov »

seln wrote:Ima li neko ovdje da ne uzma psihofarmaka? :shock: :shock: :shock: :shock:
slabo. šta se preguralo i gura, nije ni čudo
meteorit135531

#117 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by meteorit135531 »

seln wrote:Ima li neko ovdje da ne uzma psihofarmaka? :shock: :shock: :shock: :shock:
Lazu svi odreda. :-)
Niko ovdje ne uzima nista.
Ako popiju jedan leksilijum, misle da su dovoljno kompetentni, da svima kazu da su navuceni. da se pokazu forumu, da se dokazu virutelnom svijetu, da su oni nesto probali. da su zajebani. u podsvjesti im je generisana takva misao, ali nista oni nisu ni vidjeli ni osjetili.
Psihofarmaci/Anksiolitici su u stanju covjeka da posalju pod zemlju. Samo sto prosjecnom bosanskom vukodlaku ne mozes objasniti da se sa takvim
stvarima ne segacis i ne igras, jer te carobne tablete sto treba da lijece, mogu da te ovjere.
Kad covjek kaze da mogu da te ovjere, mogu da te posalju na put bez povratka. :skoljka:

Benzodiazepini tj. lijekovi za smirenje, su jedno velika nistavilo, obzirom kakve druge vrste lijekova su u ponudi na trzistu BIH, i naravno da svi ti lijekovi ubijaju, ali stvar je u tome sto ljudi generalno vole da se foliraju i da govore o necemu o cemu blage veze nemaju.
Pola grada navuceno na tramale, a ljudi i ne znaju kako ta tableta izgleda, i za sto sluzi , i ne znaju ni kako se primjenju, jel to samo tableta, ili je mozda i injekcija, koji je genericki naziv za sve vrste tog lijeka, i kakva mu je primjena i doziranje?
imas ti i neke vrste lijekova koji su u stanju i Sipinu carapu uspavati, i od nje napraviti zombija koji ne moze biti u stanju da se brani.
Jedna takva tableta moze covjeka da ohladi za sva vremena. I naravno, svi ti lijekovi se ni u ludilu ne nalaze u slobodnoj prodaji, ali eto.. Nalaze se u apotekama, samo sto ne mozes doci na salter i reci, eh dajte mi jedan Tramadol. :run:
tranquil

#118 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by tranquil »

Hakiz wrote:što ti treba Lexilium kada se spremiš na odlazak pred šalter.
Poznajem osobe koje doslovno imaju psihološke pripreme pred odlazak na neke šaltere (zdravstvo je u pitanju) jer znaju koliko će biti problema. Ne zato što stvarno ima realnih problema, nego zato što apsolutno nepotrebne birokratske glupe probleme stvaraju nekompetentni ljudi koji su tu zaposleni bez ikakvih normi, i nakaradni sistem napravljen da izmišlja posao takvim uhljebljenicima, a ne da se efikasno riješi problem građanima.
dudlov

#119 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dudlov »

meteorit135531 wrote:

Ako popiju jedan leksilijum, misle da su dovoljno kompetentni, da svima kazu da su navuceni. da se pokazu forumu, da se dokazu virutelnom svijetu, da su oni nesto probali. da su zajebani. u podsvjesti im je generisana takva misao, ali nista oni nisu ni vidjeli ni osjetili.
Psihofarmaci/Anksiolitici su u stanju covjeka da posalju pod zemlju. Samo sto prosjecnom bosanskom vukodlaku ne mozes objasniti da se sa takvim
stvarima ne segacis i ne igras, jer te carobne tablete sto treba da lijece, mogu da te ovjere.
Kad covjek kaze da mogu da te ovjere, mogu da te posalju na put bez povratka. :skoljka:

Benzodiazepamini tj lijekovi za smirenje, su jedno velika nistavilo, obzirom kakve druge vrste lijekova su u ponudi na trzistu BIH, i naravno da svi ti lijekovi ubijaju, ali stvar je u tome sto ljudi generalno vole da se foliraju i da govore o necemu o cemu blage veze nemaju.
Pola grada navuceno na tramale, a ljudi i ne znaju kako ta tableta izgleda, i za sto sluzi , i ne znaju ni kako se primjenju, jel to samo tableta, ili je mozda i injekcija, koji je genericki naziv za sve vrste tog lijeka, i kakva mu je primjena i doziranje?
imas ti i neke vrste lijekova koji su u stanju i Sipinu carapu uspavati, i od nje napraviti zombija koji ne moze biti u stanju da se brani.
Jedna takva tableta moze covjeka da ohladi za sva vremena. I naravno, svi ti lijekovi se ni u ludilu ne nalaze u slobodnoj prodaji, ali eto.. Nalaze se u apotekama, samo sto ne mozes doci na salter i reci, eh dajte mi jedan Tramadol. :run:
uzima, uzima. ja prvi sam na zoloftu već dvije godine, a prije toga na seroxatu godinama. ptsp je u pitanju
512MB

#120 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

meteorit135531 wrote:

Benzodiazepini tj. lijekovi za smirenje, su jedno velika nistavilo, obzirom kakve druge vrste lijekova su u ponudi na trzistu BIH, i naravno da svi ti lijekovi ubijaju, ali stvar je u tome sto ljudi generalno vole da se foliraju i da govore o necemu o cemu blage veze nemaju.
Nek si nam reko :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#121 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Tomahawk11 »

Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
Mnogi su pukli poslije, neki su se zalijecili, neki izlijecili, ali posljedice ostaju.
Ja sam bio dijete i nije ostavilo na mene neke vece posljedice.
Ne pijem nista i ne pribjegavam tome.
Kad sam bolestan (grip, prehlada), onda se popije Paracetamol i tako to, ali ovo da pijem nesto za smirenje ili sta god zaboli, daj tabletu, jok.

Dakle, nije samo danasnja situacija razlog zasto neko pije tablete, al svakako da kombinacija postratnih trauma i teskog zivota stvara velike probleme.
stakasa

#122 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Ako je Tramadol ono sto ti dadnu kad imas jake bolove onda je ono najbolja stvar sto se je izmislila. Ko rukom
stakasa

#123 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
Mnogi su pukli poslije, neki su se zalijecili, neki izlijecili, ali posljedice ostaju.
Ja sam bio dijete i nije ostavilo na mene neke vece posljedice.
Ne pijem nista i ne pribjegavam tome.
Kad sam bolestan (grip, prehlada), onda se popije Paracetamol i tako to, ali ovo da pijem nesto za smirenje ili sta god zaboli, daj tabletu, jok.

Dakle, nije samo danasnja situacija razlog zasto neko pije tablete, al svakako da kombinacija postratnih trauma i teskog zivota stvara velike probleme.
Sto ne znaci da neces...Nije samo rat, dotuce ljude i svakodnevnica, kupi se godinama i - klocne
dječak sa šibicama

#124 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dječak sa šibicama »

Mi smo cudo, nigdje vise nezadovoljnih gradjana, i nigdje manje promjena/demokratske svijesti gradjana.

Nigdje vise apatije, i nigdje vise konformizma. Svi kukaju o mitu i korupciji, i manje vise svi rade to isto, cuskaju koverte, uz parolu "ne bih ja da cackam mecku".

Nigdje vise price o lopovima, i nigdje vise spremnih da se bave lopovlukom, da nekog zajebu, prevare, makar drzavu.

Nigdje vise suplje price, i nigdje manje pametnih rjesenja.

Ukratko, sjebana zatucana sredina skuhanih zaba koje vise ne mogu nista promijeniti, a ni same nisu nacisto zele li ista mijenjati.

Ovo o autima i mobitelima je vise smijesna prica, Sarajevo je prostrano mali grad, sa par stotina hiljada stanovnika. Sarajevske ulice nakrcas sa 10-20 hiljada u isto vrijeme na cestama prisutnih auta (od cega veliki broj dodju izvan grada, ulaz iz pravca Vogosce ujutro lici na Sangaj) da se nemas gdje okrenuti. U odnosu na broj stanovnika, to je nista.
Tomahawk11
Globalni moderator

#125 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote: Sto ne znaci da neces...Nije samo rat, dotuce ljude i svakodnevnica, kupi se godinama i - klocne
Naravno, nikad ne znas, zivot te lomi, lomi...i slomi.
Imao sam vec situacija u zivotu kad sam isao prema debeloj depresiji, a onda sam, vozacki receno, prikocio....stani, ne moze ovako, ne dobijam nista, samo gubim, odoh pod put...i onda dogovoris sam sebi, skontas neke stvari i vratis se na kolosijek.
Mnogi to ne moze i pukne....onda poslije pricaju....bio je normala, nije se vidjelo da bi digao ruku na sebe i tako to....
Post Reply