Kako 'dobar dan' baca na nacionalizam?triconja wrote:Razumijem te labude totalno, najgore je kad to kako ste zavrsi na 10ominutnoj prici o porodici (kcerkama, sinovima, zenama, muzevima, rodbini blizoj i daljoj). Tacno ti dodje da se ne pozdravljas. A to dobar dan - selam alejk sam davno batalio (moze nekog uvrijediti - baca na nacionalizam [ne pravi nego bosanski {etno podjele i na vjerskoj osnovi}] u nekim situacijama) i koristim "zdravno, kako ste" za poznanike a formalno koristim "zdravo".Black swan wrote:dobro smomuha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži![]()
koji su to ublehaši
ako nećeš reći dobar dan nemoj me ni podzarvljat
kako ste ide poslije dobar dan
Persiranje
- piupiu
#101 Re: Persiranje
- triconja
#103 Re: Persiranje
Kad provedes neko vrijeme u homogenom selu naucis koji se pozdrav koristi. I onda naidje pripadnik druge religije i pozdravis ga tim pozdravom i naljuti se. Znaci svaka nacija ima poseban pozdrav. To ima samo u zatucanim selima (99% njih)piupiu wrote:
Kako 'dobar dan' baca na nacionalizam?
-
kakavdanakneiskustvu
#104 Re: Persiranje
što to?sunceKOtepsija wrote:persiram rodenog brata i sestru
-
kakavdanakneiskustvu
#105 Re: Persiranje
Kako 'dobar dan' baca na nacionalizam?[/quote]piupiu wrote:Razumijem te labude totalno, najgore je kad to kako ste zavrsi na 10ominutnoj prici o porodici (kcerkama, sinovima, zenama, muzevima, rodbini blizoj i daljoj). Tacno ti dodje da se ne pozdravljas. A to dobar dan - selam alejk sam davno batalio (moze nekog uvrijediti - baca na nacionalizam [ne pravi nego bosanski {etno podjele i na vjerskoj osnovi}] u nekim situacijama) i koristim "zdravno, kako ste" za poznanike a formalno koristim "zdravo".triconja wrote:dobro smoBlack swan wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE
taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži![]()
koji su to ublehaši
ako nećeš reći dobar dan nemoj me ni podzarvljat
kako ste ide poslije dobar dan
i mene to zanima,i na koji to nacionalizam?
-
kakavdanakneiskustvu
#106 Re: Persiranje
triconja wrote:Kad provedes neko vrijeme u homogenom selu naucis koji se pozdrav koristi. I onda naidje pripadnik druge religije i pozdravis ga tim pozdravom i naljuti se. Znaci svaka nacija ima poseban pozdrav. To ima samo u zatucanim selima (99% njih)piupiu wrote:
Kako 'dobar dan' baca na nacionalizam?
na dobar dan se samo budale mogu naljutiti
- insomnia78
#107 Re: Persiranje
Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.
- muha_sa
#108 Re: Persiranje
kako steeeeeeeeeeeeeee 
- hrle1976
#109 Re: Persiranje
Uvijek na VI ako ne poznajem osobu, ako ista kaze nemoj, onda ok, prelazimo na TI. Ne vidim nista strasno.
-
kakavdanakneiskustvu
#110 Re: Persiranje
insomnia78 wrote:Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.
to su onda izuzetno budalasti,kretenski krugovi ljudi
- triconja
#111 Re: Persiranje
Ma hajte molim vas, zivite u BiH a ne znate nista.kakavdanakneiskustvu wrote:
Upravo i jos cu dodati da se to smatra u 99 % Bosnjackih sela.insomnia78 wrote:Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.
Ljudi malo se spustite na zemlju, ovoliko mrznje ima na sve tri strane a vi nista ne primjecujete.
Edit: imaju tri pozdrava 1. selam 2.zdravo 3. dobar dan i svaki pripada jednoj naciji
-
kakavdanakneiskustvu
#112 Re: Persiranje
triconja wrote:Ma hajte molim vas, zivite u BiH a ne znate nista.kakavdanakneiskustvu wrote:
Upravo i jos cu dodati da se to smatra u 99 % Bosnjackih sela.insomnia78 wrote:Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.
Ljudi malo se spustite na zemlju, ovoliko mrznje ima na sve tri strane a vi nista ne primjecujete.
Bas je fino zivjeti u iluziji zivota
Edit: imaju tri pozdrava 1. selam 2.zdravo 3. dobar dan i svaki pripada jednoj naciji
znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
jelde da se ti malo zajebajes za ova tri pozdrava?
- irac300
#113 Re: Persiranje
Meni je ustanovljena dijagnoza ''kurcobolja'' kada naletim na osobu kojoj smeta ''dobar dan''. Kažu neizlječiva. Inače, persiram svaku nepoznatu osobu, pogotovu stariju.
-
kakavdanakneiskustvu
#114 Re: Persiranje
irac300 wrote:Meni je ustanovljena dijagnoza ''kurcobolja'' kada naletim na osobu kojoj smeta ''dobar dan''. Kažu neizlječiva. Inače, persiram svaku nepoznatu osobu, pogotovu stariju.
isti sam
- triconja
#115 Re: Persiranje
I ja sa takvim osobama sto manje pricam jer samo moze glava zaboliti. To ti je realnost i pogadja najvise ona mjesta koja su "homogena". Najjace je kad se takvoj porodici zadesi da se djeca vjencaju za druge nacijeirac300 wrote:Meni je ustanovljena dijagnoza ''kurcobolja'' kada naletim na osobu kojoj smeta ''dobar dan''. Kažu neizlječiva. Inače, persiram svaku nepoznatu osobu, pogotovu stariju.
- piupiu
#116 Re: Persiranje
Zar se išćerivanje 'dobrog dana' iz svakodnevne uptorebe ne kosi sa logikom? Narod koji se odriče svog jezika — i to u trenutku dok još uvijek brani svoje pravo na jezik od tudjih nacionalista — ne pati od nacionalizma, nego od zbunjenosti u najboljem ili od idiotizma u najgorem slučaju. S oproštenjem.
- medvjed23
#117 Re: Persiranje
sad su mi trunku manje zbunjujuće ovakve konstrukcije u loti u vajmaru:John Cleese wrote:U nekim krajevima Hrvatske svojevremeno su se na taj nacin (u trecem licu mnozine) obracali, a i govorili o osobama kojim je govornik, po tadasnjim i tamosnjim drustvenim normama, dugovao tu vrstu iskazivanja postovanja. Od roditelja, pa redom dalje... ("Mamica su strukle pekli...")uglavnomja wrote:u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
U talijanskom tome slicno vrijedi i danas.
Dovoljno je da neku (odraslu) osobu ne poznaju - obratice joj se u trecem licu jednine.
"Dobro jutro želim Njihovoj ekselenciji“.
„Da, hm. Dobro jutro. Ostavi to samo. Neka je i tebi dobro jutro, Karlo“.
„Najlepše zahvaljujem Njihovoj ekselenciji. Kod mene to nije baš toliko značajno. A jesu li se Njihova ekselencija dobro odmarale?”
- Ljakan
#118 Re: Persiranje
Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.kakavdanakneiskustvu wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
Ova gore 3 pozdrava vaze za jedan sloj ljudi,zaboravio je dodat i pomoz bog,hvaljen isus,kad je vec selam nazvo-upotrijebio.
-
KENJAC
#119 Re: Persiranje
Kad smo vec kod persiranje....
U Italijanskom jeziku ,kad nekoga persiras kazes mu "lei". Nista cudno da to "lei" ne znaci "ona" trece lice jednine zenskog roda.
Mozes mislit kad pricas sa brkom, celavim od sto kila i kazes mu " hoce li ona nesto popit"?
U Italijanskom jeziku ,kad nekoga persiras kazes mu "lei". Nista cudno da to "lei" ne znaci "ona" trece lice jednine zenskog roda.
Mozes mislit kad pricas sa brkom, celavim od sto kila i kazes mu " hoce li ona nesto popit"?
-
kakavdanakneiskustvu
#120 Re: Persiranje
Ljakan wrote:Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.kakavdanakneiskustvu wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
Ova gore 3 pozdrava vaze za jedan sloj ljudi,zaboravio je dodat i pomoz bog,hvaljen isus,kad je vec selam nazvo-upotrijebio.
dobar dan,jutro,veče je upućeno svakome
- triconja
#121 Re: Persiranje
Gdje logika prestaje pocinje BiH.piupiu wrote:Zar se išćerivanje 'dobrog dana' iz svakodnevne uptorebe ne kosi sa logikom? Narod koji se odriče svog jezika — i to u trenutku dok još uvijek brani svoje pravo na jezik od tudjih nacionalista — ne pati od nacionalizma, nego od zbunjenosti u najboljem ili od idiotizma u najgorem slučaju. S oproštenjem.
- radiša
#122 Re: Persiranje
Ne slazem se jer ako meni nije dobar dan nego los a neko mi kaze dobar dan to je podjebavanjekakavdanakneiskustvu wrote:Ljakan wrote:Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.kakavdanakneiskustvu wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
Zdravo prolazi bez obzira kakav ti je dan.
-
kakavdanakneiskustvu
#123 Re: Persiranje
Ne slazem se jer ako meni nije dobar dan nego los a neko mi kaze dobar dan to je podjebavanjeradiša wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.Ljakan wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
Zdravo prolazi bez obzira kakav ti je dan.[/quote]
taj koji ti kaže dobar dan to kaže jer ti želi dobar dan,ne zna ta osoba jesi li imao loš dan
- uglavnomja
#124 Re: Persiranje
'jah, neko ti kaze zdravo, a ti nesto prehladjenradiša wrote:Ne slazem se jer ako meni nije dobar dan nego los a neko mi kaze dobar dan to je podjebavanjekakavdanakneiskustvu wrote:Ljakan wrote: Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.
dobar dan,jutro,veče je upućeno svakome![]()
Zdravo prolazi bez obzira kakav ti je dan.
- radiša
#125 Re: Persiranje
Pa bas zato sto ne zna tako se ne treba pozdravljat ,ne kazem ni ja svakom selam jer isto tako ne znam kako ce ko taj pozdrav prihvatit.Imam raje muslimana kojima kad kazes selam ko da si samar opalio.kakavdanakneiskustvu wrote: taj koji ti kaže dobar dan to kaže jer ti želi dobar dan,ne zna ta osoba jesi li imao loš dan