Persiranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#101 Re: Persiranje

Post by piupiu »

triconja wrote:
Black swan wrote:
muha_sa wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE

taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži :( :-)
dobro smo

koji su to ublehaši

ako nećeš reći dobar dan nemoj me ni podzarvljat

kako ste ide poslije dobar dan :roll:
Razumijem te labude totalno, najgore je kad to kako ste zavrsi na 10ominutnoj prici o porodici (kcerkama, sinovima, zenama, muzevima, rodbini blizoj i daljoj). Tacno ti dodje da se ne pozdravljas. A to dobar dan - selam alejk sam davno batalio (moze nekog uvrijediti - baca na nacionalizam [ne pravi nego bosanski {etno podjele i na vjerskoj osnovi}] u nekim situacijama) i koristim "zdravno, kako ste" za poznanike a formalno koristim "zdravo".
Kako 'dobar dan' baca na nacionalizam?
KB9

#102 Re: Persiranje

Post by KB9 »

striktno dobar dan i zdravo
triconja

#103 Re: Persiranje

Post by triconja »

piupiu wrote:
Kad provedes neko vrijeme u homogenom selu naucis koji se pozdrav koristi. I onda naidje pripadnik druge religije i pozdravis ga tim pozdravom i naljuti se. Znaci svaka nacija ima poseban pozdrav. To ima samo u zatucanim selima (99% njih) :lol:
kakavdanakneiskustvu

#104 Re: Persiranje

Post by kakavdanakneiskustvu »

sunceKOtepsija wrote:persiram rodenog brata i sestru
što to?
kakavdanakneiskustvu

#105 Re: Persiranje

piupiu wrote:
triconja wrote:
Black swan wrote:meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE

taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži :( :-)
dobro smo

koji su to ublehaši

ako nećeš reći dobar dan nemoj me ni podzarvljat

kako ste ide poslije dobar dan :roll:
Razumijem te labude totalno, najgore je kad to kako ste zavrsi na 10ominutnoj prici o porodici (kcerkama, sinovima, zenama, muzevima, rodbini blizoj i daljoj). Tacno ti dodje da se ne pozdravljas. A to dobar dan - selam alejk sam davno batalio (moze nekog uvrijediti - baca na nacionalizam [ne pravi nego bosanski {etno podjele i na vjerskoj osnovi}] u nekim situacijama) i koristim "zdravno, kako ste" za poznanike a formalno koristim "zdravo".
Kako 'dobar dan' baca na nacionalizam?[/quote]

i mene to zanima,i na koji to nacionalizam?
kakavdanakneiskustvu

#106 Re: Persiranje

triconja wrote:
piupiu wrote:
Kad provedes neko vrijeme u homogenom selu naucis koji se pozdrav koristi. I onda naidje pripadnik druge religije i pozdravis ga tim pozdravom i naljuti se. Znaci svaka nacija ima poseban pozdrav. To ima samo u zatucanim selima (99% njih) :lol:

na dobar dan se samo budale mogu naljutiti
insomnia78

#107 Re: Persiranje

Post by insomnia78 »

Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.
muha_sa

#108 Re: Persiranje

Post by muha_sa »

kako steeeeeeeeeeeeeee :?
hrle1976

#109 Re: Persiranje

Post by hrle1976 »

Uvijek na VI ako ne poznajem osobu, ako ista kaze nemoj, onda ok, prelazimo na TI. Ne vidim nista strasno.
kakavdanakneiskustvu

#110 Re: Persiranje

insomnia78 wrote:Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.

to su onda izuzetno budalasti,kretenski krugovi ljudi
triconja

#111 Re: Persiranje

Post by triconja »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Ma hajte molim vas, zivite u BiH a ne znate nista.
insomnia78 wrote:Cuj kako baca. U odredjenim krugovima se smatra kako se radi o "vlaskom" pozdravu.
Upravo i jos cu dodati da se to smatra u 99 % Bosnjackih sela.

Ljudi malo se spustite na zemlju, ovoliko mrznje ima na sve tri strane a vi nista ne primjecujete.
:-? Bas je fino zivjeti u iluziji zivota :roll:

Edit: imaju tri pozdrava 1. selam 2.zdravo 3. dobar dan i svaki pripada jednoj naciji :lol:
kakavdanakneiskustvu

#112 Re: Persiranje

triconja wrote:
Ma hajte molim vas, zivite u BiH a ne znate nista.
Upravo i jos cu dodati da se to smatra u 99 % Bosnjackih sela.

Ljudi malo se spustite na zemlju, ovoliko mrznje ima na sve tri strane a vi nista ne primjecujete.
:-? Bas je fino zivjeti u iluziji zivota :roll:

Edit: imaju tri pozdrava 1. selam 2.zdravo 3. dobar dan i svaki pripada jednoj naciji :lol:

znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan

jelde da se ti malo zajebajes za ova tri pozdrava?
irac300

#113 Re: Persiranje

Post by irac300 »

Meni je ustanovljena dijagnoza ''kurcobolja'' kada naletim na osobu kojoj smeta ''dobar dan''. Kažu neizlječiva. Inače, persiram svaku nepoznatu osobu, pogotovu stariju.
kakavdanakneiskustvu

#114 Re: Persiranje

irac300 wrote:Meni je ustanovljena dijagnoza ''kurcobolja'' kada naletim na osobu kojoj smeta ''dobar dan''. Kažu neizlječiva. Inače, persiram svaku nepoznatu osobu, pogotovu stariju.

isti sam
triconja

#115 Re: Persiranje

Post by triconja »

irac300 wrote:Meni je ustanovljena dijagnoza ''kurcobolja'' kada naletim na osobu kojoj smeta ''dobar dan''. Kažu neizlječiva. Inače, persiram svaku nepoznatu osobu, pogotovu stariju.
I ja sa takvim osobama sto manje pricam jer samo moze glava zaboliti. To ti je realnost i pogadja najvise ona mjesta koja su "homogena". Najjace je kad se takvoj porodici zadesi da se djeca vjencaju za druge nacije :pisnuo:
piupiu

#116 Re: Persiranje

Post by piupiu »

Zar se išćerivanje 'dobrog dana' iz svakodnevne uptorebe ne kosi sa logikom? Narod koji se odriče svog jezika — i to u trenutku dok još uvijek brani svoje pravo na jezik od tudjih nacionalista — ne pati od nacionalizma, nego od zbunjenosti u najboljem ili od idiotizma u najgorem slučaju. S oproštenjem.
medvjed23

#117 Re: Persiranje

Post by medvjed23 »

John Cleese wrote:
uglavnomja wrote:u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
U nekim krajevima Hrvatske svojevremeno su se na taj nacin (u trecem licu mnozine) obracali, a i govorili o osobama kojim je govornik, po tadasnjim i tamosnjim drustvenim normama, dugovao tu vrstu iskazivanja postovanja. Od roditelja, pa redom dalje... ("Mamica su strukle pekli...")

U talijanskom tome slicno vrijedi i danas.
Dovoljno je da neku (odraslu) osobu ne poznaju - obratice joj se u trecem licu jednine.
sad su mi trunku manje zbunjujuće ovakve konstrukcije u loti u vajmaru:
"Dobro jutro želim Njihovoj ekselenciji“.

„Da, hm. Dobro jutro. Ostavi to samo. Neka je i tebi dobro jutro, Karlo“.

„Najlepše zahvaljujem Njihovoj ekselenciji. Kod mene to nije baš toliko značajno. A jesu li se Njihova ekselencija dobro odmarale?”
Ljakan

#118 Re: Persiranje

Post by Ljakan »

kakavdanakneiskustvu wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.
Ova gore 3 pozdrava vaze za jedan sloj ljudi,zaboravio je dodat i pomoz bog,hvaljen isus,kad je vec selam nazvo-upotrijebio.
KENJAC

#119 Re: Persiranje

Post by KENJAC »

Kad smo vec kod persiranje....
U Italijanskom jeziku ,kad nekoga persiras kazes mu "lei". Nista cudno da to "lei" ne znaci "ona" trece lice jednine zenskog roda.
Mozes mislit kad pricas sa brkom, celavim od sto kila i kazes mu " hoce li ona nesto popit"?
kakavdanakneiskustvu

#120 Re: Persiranje

Ljakan wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan
Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.
Ova gore 3 pozdrava vaze za jedan sloj ljudi,zaboravio je dodat i pomoz bog,hvaljen isus,kad je vec selam nazvo-upotrijebio.

dobar dan,jutro,veče je upućeno svakome
triconja

#121 Re: Persiranje

Post by triconja »

piupiu wrote:Zar se išćerivanje 'dobrog dana' iz svakodnevne uptorebe ne kosi sa logikom? Narod koji se odriče svog jezika — i to u trenutku dok još uvijek brani svoje pravo na jezik od tudjih nacionalista — ne pati od nacionalizma, nego od zbunjenosti u najboljem ili od idiotizma u najgorem slučaju. S oproštenjem.
Gdje logika prestaje pocinje BiH. :-)
radiša

#122 Re: Persiranje

Post by radiša »

Ljakan wrote:

Ne slazem se jer ako meni nije dobar dan nego los a neko mi kaze dobar dan to je podjebavanje :D
Zdravo prolazi bez obzira kakav ti je dan.
kakavdanakneiskustvu

#123 Re: Persiranje

radiša wrote:
Ljakan wrote: znam ja za to,ali i zbog toga kazem da se samo budale mogu naljiutiti na dobar dan

Ne slazem se jer ako meni nije dobar dan nego los a neko mi kaze dobar dan to je podjebavanje :D
Zdravo prolazi bez obzira kakav ti je dan.[/quote]

taj koji ti kaže dobar dan to kaže jer ti želi dobar dan,ne zna ta osoba jesi li imao loš dan
uglavnomja

#124 Re: Persiranje

Post by uglavnomja »

radiša wrote:
Ljakan wrote: Nije ljutnja nego ti cudno da te neko stariji godinu,dvije persira.Zasto ostatak komsiluka moje generacije to ne radi,odrasli smo svi na asfaltu znamo kad kome treba uputit koji pozdrav.

Zdravo prolazi bez obzira kakav ti je dan.
'jah, neko ti kaze zdravo, a ti nesto prehladjen :izet:
radiša

#125 Re: Persiranje

Post by radiša »

kakavdanakneiskustvu wrote: taj koji ti kaže dobar dan to kaže jer ti želi dobar dan,ne zna ta osoba jesi li imao loš dan
Pa bas zato sto ne zna tako se ne treba pozdravljat ,ne kazem ni ja svakom selam jer isto tako ne znam kako ce ko taj pozdrav prihvatit.Imam raje muslimana kojima kad kazes selam ko da si samar opalio.
Post Reply