Mit o "umerenim" muslimanima

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#101 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by aurora313 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Što je najgore ovakvih tema imaš dosta na KLIX-u, masa forumaša koji se kriju iza demokratije promovira u svojim postovima ovakve stavove. Takvi vire ispod Mladićevog šinjela a islamofobija im je došla kao kec na 12 da opravdaju svoje monstruozne stavove.
Ne, ne... to što tema ima nije najgore.
Najgore je kada neko na ovakvoj temi doda ime Mladića. Tada sve dobije prizvuk objašnjivog, normalnog i islamski čistog. :roll:
Towelie

#102 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Towelie »

derion wrote:Ako se striktno držimo postavljenog video snimka i Pew istraživanja i ne ulazimo u političke, geostrateške i ideološke strategije i agende, duboko sam uvjeren da islam kao religija i dogma, i muslimani kao vjernici imaju ogroman problem, a to je neusklađenost sa modernim shvatanjem svijeta i djelovanjem u njemu. A to je posljedica stroge rigidnosti unutar same osnove islama, što je do sada onemogućavalo da dođe do reformacije i preporoda. Zato je islamski svijet po svemu desetljećima, ako ne i stoljećima, iza ostatka svijeta u gotovo svim sferama ekonomije, nauke, društva, ljudskim pravima, položaja žene...

Ne vidim kako islamski svijet može napredovati u svim ovim sferama dok ne napravi istinsku reformu, a to znači promjena Kurana i hadisa. Uostalom, ako može biti Novi zavjet, zašto ne može Novi Kuran? Ovo je, naravno, retoričko pitanje, jer znamo šta o tome misli svaki musliman: "Neupitno je svako slovo u Kuranu" i sl. Dodatni problem je što islam nema neke vhovne istance (kao npr. Vatikan), koji bi imali autoritet da mijenjaju/dopunjuju, nego je sve rečeno u Kuranu i "nema dalje".

A Pew istraživanje pokazuje da većina muslimana u svijetu želi šerijat. To je vrlo poražavajuće, s obzirom da najveće pristalice šerijata žive upravo u najmnogoljudnijim muslimanskim zemljama. Tamo gdje je islam bio striktno kontroliran (npr. bivše sovjetske države, Balkan), istraživanje pokazuje da su tamo ljudi i najtolerantniji, najsekularniji, u većem skladu sa modernim svijetom. U biti to je upravo ono što islamu i treba, ta neka vrsta reforme i prilagođavanja modernom življenju, koju je islam (tačnije je reći muslimani) ne svojevoljno i doživio na području Balkana, Azerbejdžana, Kazahstana, Kavkaza itd. Ovo nam pokazuje da su muslimani primarno mijenjali (i modernizirali) svoj svjetonazor i način življenja kada bi bili u dodiru sa nemuslimanskim svijetom. Ali danas imamo na stotine hiljada (možda i milione) muslimana, koji žive u zapadnoevropskim državama i imaju srednjevjekovna stajališta po pitanju ljudskih prava, položaju žene itd. Zato imamo, između ostalog, i narodnu i nacionalističku protureakciju u mnogim evropskim državama, koja je često, nažalost, antimuslimanska.

Međutim, da se vratim na temu. Dok ne dođe do reforme islama, ne vidim nekog velikog napretka niti svijetlu budućnost za muslimanski svijet. Naravno, budućnost u kojem muslimanski čovjek i žena misle svojevoljno, bez straha od božje (ili društvene) kazne za svaki svoj pokret i misao. Budućnost u kojoj se nauka slavi i čiji rezultati imaju direktan i indirektan utjecaj na funkcionisanje društva i ljudske zajednice. Budućnost u kojoj nema mjesta indoktriniranju djece i mladih ljudi, koje ih navodi u suludi radikalizam i primitivizam. Budućnost u kojem se svaki pojedinac gleda kao ravnopravan član društvene zajednice, bez obzira na spol, doba, vjersku i seksualnu pripadnost i dr. Budućnost u kojem se apostazija (napuštanje religije) ne osuđuje prijetnjom smrtnom kaznom itd.
To je to. Glas razuma u kakofoniji ludila od upisa na temi.
animals

#103 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by animals »

Islam i napredak ne idu skupa, bez obzira sta ko pricao..
sta mislite da se crkva drzi srednjeg vijeka i zakona iz njega..
moras ici u korak sa vremenom, a to muslimani ne zele..
zasto, pitajte prave muslimane..
Turci i Bosnjaci, su polovni muslimani, tj. samo na papiru,
kao i krscani u Evropi..
vjernici samo po tradiciji i to je dobro..
Turci piju, kockaju se, ganjaju tudje zene, kao i Bosnjaci i kao sav normalan svijet..
jel to lose, mislim da je u svakom slucaju bolje od onog Islama sto ga pojedini Arapi promoviraju,
izvornog, koji je nespojiv sa sadasnjim vremenom..
svak ko misli drugacije, nek ide u proslost..
arzuhal

#104 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by arzuhal »

animals wrote:Islam i napredak ne idu skupa, bez obzira sta ko pricao..
sta mislite da se crkva drzi srednjeg vijeka i zakona iz njega..
moras ici u korak sa vremenom, a to muslimani ne zele..
zasto, pitajte prave muslimane..
Turci i Bosnjaci, su polovni muslimani, tj. samo na papiru,
kao i krscani u Evropi..
vjernici samo po tradiciji i to je dobro..
Turci piju, kockaju se, ganjaju tudje zene, kao i Bosnjaci i kao sav normalan svijet..
jel to lose, mislim da je u svakom slucaju bolje od onog Islama sto ga pojedini Arapi promoviraju,
izvornog, koji je nespojiv sa sadasnjim vremenom..
svak ko misli drugacije, nek ide u proslost..
Nešto što si rekao je istina (dijelom na način na koji si mislio, dijelom na način na koji nisi mislio ali bih se ja složio sa izrečenim na neki drugi način) a nešto besmislica...
mousstapha

#105 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by mousstapha »

Sto li nas onda zaobilazi taj napredak. :-)
animals

#106 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by animals »

mousstapha wrote:Sto li nas onda zaobilazi taj napredak. :-)
Koji napredak..
SamoVasGledam

#107 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by SamoVasGledam »

Connaisseur Karlin wrote:
SamoVasGledam wrote:Tačno se vidi, što su zemlje zatucanije, a njeni građani siromašniji i neobrazovaniji to je podrška šerijatu veća.
Kojem serijatu?
Onaj za koji su anketirani upitani.
aurora313

#108 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by aurora313 »

animals wrote:Turci piju, kockaju se, ganjaju tudje zene, kao i Bosnjaci i kao sav normalan svijet..
izvornog, koji je nespojiv sa sadasnjim vremenom...
E neće ni Turci to više moći da rade. Rek'o Tayip. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#109 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Truba »

animals se jadan trudi ali sve više i više tone u kaljužu :D
asurbanipal

#110 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by asurbanipal »

mousstapha wrote:Sto li nas onda zaobilazi taj napredak. :-)

:mrgreen:

Image
animals

#111 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by animals »

Black swan wrote:animals se jadan trudi ali sve više i više tone u kaljužu :D
A jbg..
znas sta mi je najdraze vidjeti..
vjernika katolika, koji ne ide cesto u crkvu i ne moli se svaki dan Bogu,
ali se zato trudi da bude posten covjek..
ima ih, jest da su rijetki, ali ima ih.. :D
KIseljak12

#112 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by KIseljak12 »

SaraFina wrote:
KIseljak12 wrote:
Moj otac rodjen 50ih godina, dobrim dijelom ga odgojio njegov djed koji je bio serijatski sudija (kadija) u posljednjoj fazi serijatskog sistema kod nas, za vrijeme kraljevine Jugoslavije. Moj otac je odrastao u serijatskom naslijedju, a i ja poprilicno.

Nisu svi kmetovi bili, jbg, koji ni prije komunizma nisu puno marili za vjeru, pa u Austriji nekad 92e postali veliki vjernici na baterije.

A ti sad fino napravi meze, naspi vina i nastavi optuzivati druge da ocrnjuju Islam.
Koga zanima tvoj izolirani slučaj i vjerski utjecaj tvog djeda kadije na oca i tvoje odrastanje? Ako je tvoj pradjed kadija, te tvoj djed, otac i ti u jeku najvećeg komunizma i SFRJ imao takve povlastice da i tebe odgaja u begovskom duhu i šerijatu onda ste vi ne izolirani slučaj nego balkanski fenomen od porodice.. Kako ti bogati hanume u haremu? Nasljestvo i titula? Ne rise bogati ....:D

Ja bi prvenstveno detektirala kod tebe " poremećaj više vrijednosti ".
Ovo potenciranje povlaštene kasta i kmetova, kadija i begova s ove vremenske distance je toliko retardiran argument, da je tvoj post jedna obična tragikomedija :D
No pazi nešto, navešću ti ja bolji primjer koji je logičniji i upotrebljiviji u praksi kad ti je porijeklo u pitanju za dnevno politička prepucavanja.
Sedamdesetih godina prošlog vijeka, mogao si i kao kmetsko čeljade a sa muslimanskim korjenima u BiH odrasti i pod utjecajem oca i šerijata. Makar djelomično.
Normalno je bilo da studenti iz arapskih drugih podneblja studiraju u EX Yugi... pa ti je obzirom na godina i takav jedan čovjek teoretski mogao postati ocem. Zar ne?
Napustiti majku i vratiti se u svoju zemlju nakon par godina. Ti si mogao odrasti u komunističkom društvu do devedesetih. No nositi duboko u sebi oca i njegov način vjerovanja i korjene :D
Bi li i onda tvrdio javno da si pod utjecajem šerijatskog vjerskog nasledja s očeve strane? Ili ti samo ova " više kaste izmišljotina " prestavlja djir? :D
Takvi izolirani slucajevi su se sastali i osnovali SDA. Koga zanima SDA, zanimaju ga i ti 'izolirani slucajevi'
¤ jelena ¤

#113 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by ¤ jelena ¤ »

Pa za kockanje, nedolično ponašanje u alkoholiziranom stanju i ganjanje tuđih žena valjda postoje svjetovni zakoni, sud...

kakve veze šerijat ima s tim, pogotovo u državama gdje nije na snazi...

Za početak, pogrešno je šerijat tretirati kao nešto isključivo negativno pa na osnovu te isključive slike u glavi dijeliti muslimane na one
''za'' (-) ili ''protiv'' (+).

To je pogrešno isto koliko je pogrešno pravni sistem jedne sekularne države smatrati isključivo i u cjelini lošim zbog toga što isti podrazumijeva i smrtnu kaznu, a meni se, recimo, kao pojedincu, taj segment tog pravnog sistema ne sviđa jer se kosi sa mojim nekim moralnim principima i sistemom vrijednosti koji....ono...(le)bdi nad mojim riječima i djelima, u mojoj glavi, kao neka apstraktna mreža pojmova i stavova koji diiiivno, krasno, bajno i vrlo dopadljivo zvuče, a u praksi vrlo lako mogu biti potpuno besmislena i pogrešna za primjenu u nekim ekstremnim slučajevima ili uslovima života jedne zajednice.

I, brate mili....ko sam ja, ili bilo koji drugi pojedinac na planeti Zemlji, da odlučujem o tome da li je neko drugi umjeren u svojoj vjeri ili nije. :lol:
Za većinu ljudi iz okruženja i ono osnovno u islamu (klanjati 5 namaza dnevno) je ekstremno....mnogo....pretjerano....vako...nako
o postu u islamu da i ne govorim....ma... i o nekonzumiranju alkohola, šunke i slanine... da i ne govorim. :D

Prema tome....umjerenost/neumjerenost je subjektivan pojam iliti dojam i vjernika i posmatrača sa strane, tako da je o tim i tako postavljenim kategorijama besmisleno čak i raspravljati, a kamoli na osnovu istih formirati svoje lične stavove o neophodnosti revolucionarnih promjena i reformi onih drugih. :-)
animals

#114 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by animals »

¤ jelena ¤ wrote:Pa za kockanje, nedolično ponašanje u alkoholiziranom stanju i ganjanje tuđih žena valjda postoje svjetovni zakoni, sud...

Za početak, pogrešno je šerijat tretirati kao nešto isključivo negativno pa na osnovu te isključive slike u glavi dijeliti muslimane na one

To je pogrešno isto koliko je pogrešno pravni sistem jedne sekularne države smatrati isključivo i u cjelini lošim zbog toga što isti podrazumijeva i smrtnu kaznu, a meni se, recimo, kao pojedincu, taj segment tog pravnog sistema ne sviđa jer se kosi sa mojim nekim moralnim principima i sistemom vrijednosti koji....ono...(le)bdi nad mojim riječima i djelima, u mojoj glavi, kao neka apstraktna mreža pojmova i stavova koji diiiivno, krasno, bajno i vrlo dopadljivo zvuče, a u praksi vrlo lako mogu biti potpuno besmislena i pogrešna za primjenu u nekim ekstremnim slučajevima ili uslovima života jedne zajednice.

I, brate mili....ko sam ja, ili bilo koji drugi pojedinac na planeti Zemlji, da odlučujem o tome da li je neko drugi umjeren u svojoj vjeri ili nije. :lol:
Za većinu ljudi iz okruženja i ono osnovno u islamu (klanjati 5 namaza dnevno) je ekstremno....mnogo....pretjerano....vako...nako
o postu u islamu da i ne govorim....ma... i o nekonzumiranju alkohola, šunke i slanine... da i ne govorim. :D

Prema tome....umjerenost/neumjerenost je subjektivan pojam iliti dojam i vjernika i posmatrača sa strane, tako da je o tim i tako postavljenim kategorijama besmisleno čak i raspravljati, a kamoli na osnovu istih formirati svoje lične stavove o neophodnosti revolucionarnih promjena i reformi onih drugih. :-)
Ima ona vjerska iz Biblije..
budi umjeren u jelu i picu..
mislim da se to treba odnositi na sve, pa i na vjeru..
radi sta hoces, ali ne ugrozavaj sa time drugoga..
a to je upravo odlika, neumjereni, i vjernika i nevjernika..
arzuhal

#115 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by arzuhal »

¤ jelena ¤ wrote:Pa za kockanje, nedolično ponašanje u alkoholiziranom stanju i ganjanje tuđih žena valjda postoje svjetovni zakoni, sud...

Konačno smislen post u moru besmislenih :mrgreen: :thumbup:
dadinjo33

#116 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:Image
:D

I Bagdadi i Bugari i Karadavi i Bilal Bosnić i reis i Zijad Ljakić i Muhamed Velić...sve je to samo islam i sve su to braća. Kakav umjereni, kakav neumjereni, to dušmani nazor dijele muslimane i lijepi din-islam. :thumbup:
arzuhal

#117 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by arzuhal »

Bit će zapisano u nekim bazama podataka u budućnosti da je prvi, nakon velikog Salahudina Ejubije, koji je uspio ujediniti sve muslimane pod jednu zastavu, makar i teoretski promašeno i potpuno neozbiljno, bio pripadnik jedne sekte u Bosni i Hercegovini, koja je u međuvremenu nestala :lol:
dadinjo33

#118 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Bit će zapisano u nekim bazama podataka u budućnosti da je prvi, nakon velikog Salahudina Ejubije, koji je uspio ujediniti sve muslimane pod jednu zastavu, makar i teoretski promašeno i potpuno neozbiljno, bio pripadnik jedne sekte u Bosni i Hercegovini, koja je u međuvremenu nestala :lol:
Nemoj da te sultan svih hodžusija čuje, pa uvrijeđeno pogleda ;)

Image
asurbanipal

#119 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:Bit će zapisano u nekim bazama podataka u budućnosti da je prvi, nakon velikog Salahudina Ejubije, koji je uspio ujediniti sve muslimane pod jednu zastavu...
Opet je to morao silom uraditi, pokoriti turkmenske Zengide i Fatimide u gornjem Egiptu. Doduše ovi drugi su šijje, koji po novomuslimanskom učenju i nisu muslimani... :mrgreen:
asurbanipal

#120 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by asurbanipal »

dadinjo33 wrote:
Nemoj da te sultan svih hodžusija čuje, pa uvrijeđeno pogleda ;)

Image

Jedini istinski izbavitelj ummeta i obećani Mehdija.

Sultan :srce:
SaraFina

#121 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by SaraFina »

Nije mi cilj braniti nijednu vjersku ili nacionalnu "ideologiju" u njenim negativnostima. Pa ni islam.
Medjutim, sklona sam vjerovanju da istinski vjernik pa i onaj iz Muhamedovog vremena (dakle i sam Muhamed) nije - nisu Islam zamislili kroz negativnosti, koristoljublje, ograničavanje ljudskih sloboda, strah i ostale negativnosti koje se povlače trenutno isključivo kad je islam kao vjera u pitanju.

Ako povučemo paralelu, nijedna religija u početku svog nastanka pa ni kršćanstvo, nije mogla predvidjeti dokle će nas " evolucija dovesti " ma kako mi to sad gledali u negativnim smislu. Nije ni islam znači. Vjerski zakoni pisani su u skladu jednog vremena i njemu prilagodjeni.

Ni kršćanstvo nije sklono današnjim "uvrijedjenim" ljudskim slobodama : istostpolnim zajednicama, konzumiranju veze prije braka, divljim brakovima bez blagoslova Ako je jedan od partnera razveden.. rodjenju djece izvan bračnih zajednica i sl. .
Crkva se istina prilagodila/reformirala, pa tako te grijehe blago kažnjava izopćenjima, uskraćivanjem sakramenta, vjenčanja i sl.
Prije reforme kazne su bile identične kao i u islamskom svijetu. Dakle sve religije u prvobitnom obliku imale su iste ciljeve, namjere i polazne tačke. Nije islam tu izuzetak.

Ono u čemu je islam "zaostao"trenutno za kršćanstvom je vjerovatno i djelomično i" reforma" koju je crkva provela...
Sad pitanje za milion eura zašto je crkva provela reformu kršćanstva i "prilagodila" ga vjernicima u sadašnjem vremenu? A islamska odnosno šerijatska pravila se tumače, ne ni izvorno i prvobitno kako su propisana, nego i na mnogo grublji i neprihvatljiviji način?

Postoji mogućnost da su crkveni velikodostojnici prepoznali da takvi strogi propisi ne mogu opstati u današnjem društvu.
A zašto to nisu prepoznali islamski učenjaci i vjerski poglavari? Možda jesu, no da bi se svijet održao u konstantnom strahu i pod kontrolom u zemljama gdje vlada šerijatski zakon zbog koristoljublje vladajućim kastama nije u cilju vjeru učiniti prihvatljivom i dobrom, nego je koriste kao metodu zastrašivanja običnog naroda da bi oni živjeli dobro i uživali u blagodetima i privilegijama...
Možda ni crkva nije provela reforme, samo se prilagodila jer jednostavno kršćanstvo je prisutno ( bar kad je Europa i napredniji kontinenti u pitanju) u podnebljima gdje zastrašivanja vjerom i primjenom vjere kao načina prisile ne bi prošlo. Dok su muslimanske zemlje i geografskim položajem i svim drugim parametrima upravo plodno tlo za manipuliranje širokih narodnih masa.
Dakle, sve je u tome kako i zašto neko vjeru tumači. Ako prilikom tumačenja čovjek želi u nečemu vidjeti samo negativnosti i iskoristiti ih za sopstveni profit ( što raznorazni vjerski poglavari koji su ujedno i poglavari šerijatskih država) čine, oni će i ono lijepo i pozitivno u islamu iskoristiti negativno i kao metod prisile... a kazne pa i one minimalne izokrenuti u monstruozne. Jer vjere je njima ustvari način za kontrolu a ne nešto što treba propagirati kao lijepo u svim njegovim pozitivnim aspektima.
dadinjo33

#122 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by dadinjo33 »

SaraFina wrote: A zašto to nisu prepoznali islamski učenjaci i vjerski poglavari? Možda jesu, no da bi se svijet održao u konstantnom strahu i pod kontrolom u zemljama gdje vlada šerijatski zakon zbog koristoljublje vladajućim kastama nije u cilju vjeru učiniti prihvatljivom i dobrom, nego je koriste kao metodu zastrašivanja običnog naroda da bi oni živjeli dobro i uživali u blagodetima i privilegijama...
Možda ni crkva nije provela reforme, samo se prilagodila jer jednostavno kršćanstvo je prisutno ( bar kad je Europa i napredniji kontinenti u pitanju) u podnebljima gdje zastrašivanja vjerom i primjenom vjere kao načina prisile ne bi prošlo. Dok su muslimanske zemlje i geografskim položajem i svim drugim parametrima upravo plodno tlo za manipuliranje širokih narodnih masa.
Dakle, sve je u tome kako i zašto neko vjeru tumači. Ako prilikom tumačenja čovjek želi u nečemu vidjeti samo negativnosti i iskoristiti ih za sopstveni profit ( što raznorazni vjerski poglavari koji su ujedno i poglavari šerijatskih država) čine, oni će i ono lijepo i pozitivno u islamu iskoristiti negativno i kao metod prisile... a kazne pa i one minimalne izokrenuti u monstruozne. Jer vjere je njima ustvari način za kontrolu a ne nešto što treba propagirati kao lijepo u svim njegovim pozitivnim aspektima.
Vjeruj da mi je isto palo na um dok sam gledao jednu hutbu na mtv Igman. Pa čak i muslimansko učenje govori da će učenjaci koji će sebe zvati islamskim biti najpokvarenija stvorenja na Zemlji.
SaraFina

#123 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by SaraFina »

KIseljak12 wrote:
SaraFina wrote:
Koga zanima tvoj izolirani slučaj i vjerski utjecaj tvog djeda kadije na oca i tvoje odrastanje? Ako je tvoj pradjed kadija, te tvoj djed, otac i ti u jeku najvećeg komunizma i SFRJ imao takve povlastice da i tebe odgaja u begovskom duhu i šerijatu onda ste vi ne izolirani slučaj nego balkanski fenomen od porodice.. Kako ti bogati hanume u haremu? Nasljestvo i titula? Ne rise bogati ....:D

Ovo potenciranje povlaštene kasta i kmetova, kadija i begova s ove vremenske distance je toliko retardiran argument, da je tvoj post jedna obična tragikomedija :D
No pazi nešto, navešću ti ja bolji primjer koji je logičniji i upotrebljiviji u praksi kad ti je porijeklo u pitanju za dnevno politička prepucavanja.
Sedamdesetih godina prošlog vijeka, mogao si i kao kmetsko čeljade a sa muslimanskim korjenima u BiH odrasti i pod utjecajem oca i šerijata. Makar djelomično.
Normalno je bilo da studenti iz arapskih drugih podneblja studiraju u EX Yugi... pa ti je obzirom na godina i takav jedan čovjek teoretski mogao postati ocem. Zar ne?
Napustiti majku i vratiti se u svoju zemlju nakon par godina. Ti si mogao odrasti u komunističkom društvu do devedesetih. No nositi duboko u sebi oca i njegov način vjerovanja i korjene :D
Bi li i onda tvrdio javno da si pod utjecajem šerijatskog vjerskog nasledja s očeve strane? Ili ti samo ova " više kaste izmišljotina " prestavlja djir? :D
Takvi izolirani slucajevi su se sastali i osnovali SDA. Koga zanima SDA, zanimaju ga i ti 'izolirani slucajevi'

Kirbs i ekipa nemaju veze sa tim izoliranim slučajevima. Rahmetli Alija je navodno Srbin iz Beograda a u SFRJ nije uživao nikakve privilegije. Naprotiv! Dakle otkud ti poveznica?
KIseljak12

#124 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by KIseljak12 »

SaraFina wrote:
KIseljak12 wrote:
SaraFina wrote:

Kirbs i ekipa nemaju veze sa tim izoliranim slučajevima. Rahmetli Alija je navodno Srbin iz Beograda a u SFRJ nije uživao nikakve privilegije. Naprotiv! Dakle otkud ti poveznica?
Jer su ti clanovi moje porodice koji su bili pod uticajem tradicije vise nego njihovi sunarodnjaci, skupa s istomisljenicima iz drugih gradova BiH, formirali SDA. Znaci, veza je veoma direktna, a ja pokusavam docarati taj nacin razmisljanja.

I da, nisu izolirani slucajevi, mozda jesu rijetki. To sto su odgajali djecu u duhu serijata ne znaci da su to cinili bez posljedica, mnogih. Sve ima svoju cijenu. Oni su svoje zivote, imetke i ugled dali na Allahovom putu, ili su bar vjerovali da to rade. Ja to ne bih uradio, sto mnogi shvataju kao izdaju porodice, nacije, vjere, itd.
Last edited by KIseljak12 on 02/05/2017 12:00, edited 1 time in total.
SaraFina

#125 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by SaraFina »

Žao mi je kiSeljački beže, teško ti IDE :D
Post Reply