Pa za kockanje, nedolično ponašanje u alkoholiziranom stanju i ganjanje tuđih žena valjda postoje svjetovni zakoni, sud...
kakve veze šerijat ima s tim, pogotovo u državama gdje nije na snazi...
Za početak, pogrešno je šerijat tretirati kao nešto isključivo negativno pa na osnovu te isključive slike u glavi dijeliti muslimane na one
''za'' (-) ili ''protiv'' (+).
To je pogrešno isto koliko je pogrešno pravni sistem jedne sekularne države smatrati isključivo i u cjelini lošim zbog toga što isti podrazumijeva i smrtnu kaznu, a meni se, recimo, kao pojedincu, taj segment tog pravnog sistema ne sviđa jer se kosi sa mojim nekim moralnim principima i sistemom vrijednosti koji....ono...(le)bdi nad mojim riječima i djelima, u mojoj glavi, kao neka apstraktna mreža pojmova i stavova koji diiiivno, krasno, bajno i vrlo dopadljivo zvuče, a u praksi vrlo lako mogu biti potpuno besmislena i pogrešna za primjenu u nekim ekstremnim slučajevima ili uslovima života jedne zajednice.
I, brate mili....ko sam ja, ili bilo koji drugi pojedinac na planeti Zemlji, da odlučujem o tome da li je neko drugi umjeren u svojoj vjeri ili nije.
Za većinu ljudi iz okruženja i ono osnovno u islamu (klanjati 5 namaza dnevno) je ekstremno....mnogo....pretjerano....vako...nako
o postu u islamu da i ne govorim....ma... i o nekonzumiranju alkohola, šunke i slanine... da i ne govorim.
Prema tome....umjerenost/neumjerenost je subjektivan pojam iliti dojam i vjernika i posmatrača sa strane, tako da je o tim i tako postavljenim kategorijama besmisleno čak i raspravljati, a kamoli na osnovu istih formirati svoje lične stavove o neophodnosti revolucionarnih promjena i reformi onih drugih.