ali to ne iskljucuje mogucnost letenja manjih cargo avionaDaysleepeR wrote:lijekovi dolaze u suhom ledu koji ima rok trajanja max 72 sata. lijekovi se moraju brzo dopremiti i smjestiti u zakonski i strukovno opremljen magacin.
To su samo lijekovi, ova država je hendikepirana opcijama uvoza, a o izvozu da ni ne pričam. zamislite samo da neka fabrika, recimo namjenska, želi da otpremi veliku i vrijednu pošiljku za kupca vani. mora ići na Beč ili na ZG, a to su dodatni troškovi vozila, papira, špeditera, propratnih dokumenata, osiguranja, putarina, goriva, itd, itd.
luku nemamo, moramo imati aerodrom koji je fizički spreman za velike uvoze i izvoze. putnici tu nisu bitni.
ja sam u poslu 12 godina, vjerujte da nam treba aerodrom za veće ptice.
Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
- Connaisseur Karlin
#101 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
- DaysleepeR
#102 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
ja sam bez riječi koliko se ovdje hvata cargo aviona ko pjan plota...
duža pista se pravi, ista otvara mogućnost za slijetanje većih putničkih aviona koji opet mogu povesti i dovesti veće pošiljke direktno
ko se bavi tim poslom zna koliko je to dobro, ko se ne bavi, priča o nekakvom mesu i cargo avionima
sve OK, samo vi dalje nastavite...
duža pista se pravi, ista otvara mogućnost za slijetanje većih putničkih aviona koji opet mogu povesti i dovesti veće pošiljke direktno
ko se bavi tim poslom zna koliko je to dobro, ko se ne bavi, priča o nekakvom mesu i cargo avionima
- drndalo
#103 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Super, treba onda poravnati sve do Kasindola, da moze i Space Shuttle sletiti, ako bude potrebe nekad 1x za tim...
Kao sto rekoh, sama pista tu nista nece promijeniti, posebno ne minimalno produzenje koje ce se dobiti sa ovim spojnicama rulnice i same piste...
O ovome pricam, sasvim dovoljno ovdje ima prostora i u avionima koji sada slijecu svaki dan, samo kako natjerati monopoliste na SJJ da unormale cijene carga i raspolozivost kapaciteta...? Ja osim konkurencije ne vidim drugi nacin... Jer nece LH ili OS poslati maksuz A330 umjesto A320 iz MUC radi tvoje palete od 900 kg, a da ti to ne naplati jaaako skupo...

Kao sto rekoh, sama pista tu nista nece promijeniti, posebno ne minimalno produzenje koje ce se dobiti sa ovim spojnicama rulnice i same piste...
O ovome pricam, sasvim dovoljno ovdje ima prostora i u avionima koji sada slijecu svaki dan, samo kako natjerati monopoliste na SJJ da unormale cijene carga i raspolozivost kapaciteta...? Ja osim konkurencije ne vidim drugi nacin... Jer nece LH ili OS poslati maksuz A330 umjesto A320 iz MUC radi tvoje palete od 900 kg, a da ti to ne naplati jaaako skupo...

- Thorgerson
#104 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ok, shvatio sam o cemu pricas, medjutim mi pistu ne mozemo siriti, tj. produziti - jel, to nam je potrebno, duza pista da bi se tezi i veci avioni mogli zaustaviti.DaysleepeR wrote:ja sam bez riječi koliko se ovdje hvata cargo aviona ko pjan plota...
Ali gdje produziti pistu? Na jednu stranu je odmah tu entitetska granica, pogledaj ovu cestu prema Kuli? Ove objekte Tropic? Pa ove zgrade ovamo onda u Hilandarskoj i Spasovdanskoj?
Dakle, taj dodatni dio piste bi ti bio u RS-u. I kako to organizovati, evo da i u nekom mastanju ti dozvole da im probijes ovaj put, srusis Tropic ove zgrade dole. Taman ce eto RS to sve dozvoliti - kazem evo i da se obezbjede novcana sredstva. Mada je i to SF.

Ilidzu mislim da ne treba ni spominjati.

Je li bas duzina piste toliki problem? Koliko je onda potrebno jos dodatno piste da bi mogli slijetati veci avioni?
- drndalo
#105 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Evo ti plan koji je covjek stavio na trecoj strani... ovdje se vidi prema Kotorcu mozda 100-tinjak metara produzenja u odnosu na sadasnju... I to ce nam sigurno donijeti jedan veliki prosperitet... Mada je ovdje sustina u izgradnji express exit-a s piste, cime se oslobadja pista za brze polijetanje aviona koji ceka da se taj sto je sletio skloni, da bi on mogao polijetati... Dakle protocnost u spicama saobracaja vise nego 100 m. piste vise...Koshpa wrote:PM72 wrote:Ne znam gdje je mogu produžiti kad sa strane prema Kuli imaš još 20-30 metara do ograde?
Ovo je konacni plan
- DaysleepeR
#106 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
ja ću poluditi matere mi mojedrndalo wrote:Super, treba onda poravnati sve do Kasindola, da moze i Space Shuttle sletiti, ako bude potrebe nekad 1x za tim...
[img]http://slideplayer.com/5869949/19/image ... ns.jpg[img]
[img]http://slideplayer.com/5869949/19/image ... 29.jpg[img]
isti argument koji koristite da meni nešto kao dokažete je uzrok problema i potrebe za proširenjem piste
manji avion, manji cargo dio, automatski skuplja cijena
veći avion, veći cargo, manje roba u istom, niža cijena da bi se napunio
ljudi u tom sam poslu znam o čemu pričam, vi lupate o mesu, šemama sa interneta i nekakvim projekcijama, nema niko uvid uopšte koliko robe bi trebalo a ne ide direkt i koliko posla ne bude realizovano jer je neka rumunija, bugarska, srbija malo skuplja sa cijenom proizvoda ali robu može BRŽE isporučiti...
ako nema dovoljno prostora za slijetanje i polijetanje većih aviona a tu se ne radi samo o 100 metara, radi se o tome da možeš i parkirati više aviona u isto vrijeme pa da mogu stajati u redu za polijetanja više njih u isto vrijeme i većih u isto vrijeme
nego ne možete osnovno da skontate pa da idemo dalje
što je karta na wiz air 30 EUR a na lufthansi 350?
zna li ko to objasniti?
- drndalo
#107 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Veci avion TREBA napuniti ! Cime ? Kupusom ? Ministrima ? Za gdje ?
Na osnovu cega mislis da npr. LH ZELI da salje A330 za SJJ i to iz MUC ? Da bismo mi imali vise cargo prostora na raspolaganju ? Mozes misliti...
Njima ocito najvise odgovara da sa SJJ uzimaju bas ovako, sa omanjim avionima kajmak na kartama od >300 EUR... Sto bi ih snizavali kad im i ovako ide odlicno ? Da ti i ja mozemo jeftinije gospodju pocastiti putovanjem u Pariz ? Sve lete... Oni su u poslu uzimanja para od nas, ovako ili onako. Jedino sto ih moze natjerati da mijenjaju modus-operandi je konkurencija, koje bas i nemaju kod nas... Sto neko sa "bratskim" Turkish-em ne dogovori redovni cargo let preko IST bar 2x sedmicno, pa da stimulisu firme da njima salju zbirno svoje manje transporte ? Zasto ne dogovore da jedan let dnevno za SJJ umjesto A320/B737 odradi A330 ( a on je dokazano vise puta sposoban i sletiti i poletiti iz SJJ) ? Pa bi imali vise cargo prostora na redovnom letu u ponudi, ali treba napuniti barem 100 putnika vise u taj avion pored cargo-a, da se maksimizira zarada... Imal' tih putnika pored svih ovih letova za IST ? Tesko... Jedino kada bi neko imao potrebu za tim, pa da im ponudi nesto sto ne bi mogli odbiti...
Dakle, ono sto bi firme mogle poslati na SJJ da bi ti imao vise ponude prostora vec moze letiti za SJJ normalno... A330 i B767... Ali ne lete... Zasto ? Zato sto ih je teze napuniti u/za SJJ (inace je kada imas dovoljan broj putnika pozeljnije uvesti 2 leta po 150 sjedista nego 1 let od 300), i s druge strane ti avioni vec negdje lete gdje zaradjuju vise nego bi zaradili za SJJ... Maldivi, New York, Chicago, Tel-Aviv, New Delhi...
Karta na Wizz-u nije 30 EUR ! Poneka jeste, reklamna, ali prosjek svih 180 sjedista na tom avionu je daleko > 30 EUR... Tako isto na LH kad imas akciju "mozes" kupiti tu istu kartu od 350 EUR, za 99 EUR... Jedno 4 kom. od 150-180 sjedista...
Treba isporuciti robu ? Uzmes avion da ti to radi i platis ako ti biznis model moze priustiti... Nije dobro poredjenje, ali DHL u SA je za svoje potrebe angazovao avion koji leti za njih SJJ - AOI (Ancona), mali (L410) ali dovoljan njihovim potrebama... Svakodnevni let u dolasku i odlasku iz DHL regionalne baze gdje se vrsi pretovar i ukrupnjavanje... Pa vecim avionom za Leipzig kao veliki sortirni centar... Poste (brze) ima dovoljno za odvojeni let... Fedex je dugo koristio Solinair-ov Saab 340 za regionalno skupljanje svih Fedex posiljki i njihov transfer za LJU, gdje se ukrupnjivalo za Pariz... Ali nije bilo dovoljno za ovaj veci cargo avion... Pa je promijenjen, i smanjen na opet L410...
Ti dakle tvrdis da ce produzenjem piste, i povecanjem stajanke za vece avione, oni sami po sebi poceti dolaziti, iako i dalje u njima nece biti zakupljenog prostora ?
Na osnovu cega mislis da npr. LH ZELI da salje A330 za SJJ i to iz MUC ? Da bismo mi imali vise cargo prostora na raspolaganju ? Mozes misliti...
Njima ocito najvise odgovara da sa SJJ uzimaju bas ovako, sa omanjim avionima kajmak na kartama od >300 EUR... Sto bi ih snizavali kad im i ovako ide odlicno ? Da ti i ja mozemo jeftinije gospodju pocastiti putovanjem u Pariz ? Sve lete... Oni su u poslu uzimanja para od nas, ovako ili onako. Jedino sto ih moze natjerati da mijenjaju modus-operandi je konkurencija, koje bas i nemaju kod nas... Sto neko sa "bratskim" Turkish-em ne dogovori redovni cargo let preko IST bar 2x sedmicno, pa da stimulisu firme da njima salju zbirno svoje manje transporte ? Zasto ne dogovore da jedan let dnevno za SJJ umjesto A320/B737 odradi A330 ( a on je dokazano vise puta sposoban i sletiti i poletiti iz SJJ) ? Pa bi imali vise cargo prostora na redovnom letu u ponudi, ali treba napuniti barem 100 putnika vise u taj avion pored cargo-a, da se maksimizira zarada... Imal' tih putnika pored svih ovih letova za IST ? Tesko... Jedino kada bi neko imao potrebu za tim, pa da im ponudi nesto sto ne bi mogli odbiti...
Dakle, ono sto bi firme mogle poslati na SJJ da bi ti imao vise ponude prostora vec moze letiti za SJJ normalno... A330 i B767... Ali ne lete... Zasto ? Zato sto ih je teze napuniti u/za SJJ (inace je kada imas dovoljan broj putnika pozeljnije uvesti 2 leta po 150 sjedista nego 1 let od 300), i s druge strane ti avioni vec negdje lete gdje zaradjuju vise nego bi zaradili za SJJ... Maldivi, New York, Chicago, Tel-Aviv, New Delhi...
Karta na Wizz-u nije 30 EUR ! Poneka jeste, reklamna, ali prosjek svih 180 sjedista na tom avionu je daleko > 30 EUR... Tako isto na LH kad imas akciju "mozes" kupiti tu istu kartu od 350 EUR, za 99 EUR... Jedno 4 kom. od 150-180 sjedista...
Treba isporuciti robu ? Uzmes avion da ti to radi i platis ako ti biznis model moze priustiti... Nije dobro poredjenje, ali DHL u SA je za svoje potrebe angazovao avion koji leti za njih SJJ - AOI (Ancona), mali (L410) ali dovoljan njihovim potrebama... Svakodnevni let u dolasku i odlasku iz DHL regionalne baze gdje se vrsi pretovar i ukrupnjavanje... Pa vecim avionom za Leipzig kao veliki sortirni centar... Poste (brze) ima dovoljno za odvojeni let... Fedex je dugo koristio Solinair-ov Saab 340 za regionalno skupljanje svih Fedex posiljki i njihov transfer za LJU, gdje se ukrupnjivalo za Pariz... Ali nije bilo dovoljno za ovaj veci cargo avion... Pa je promijenjen, i smanjen na opet L410...
Ti dakle tvrdis da ce produzenjem piste, i povecanjem stajanke za vece avione, oni sami po sebi poceti dolaziti, iako i dalje u njima nece biti zakupljenog prostora ?
- DaysleepeR
#108 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
drndalo wrote:Veci avion TREBA napuniti ! Cime ? Kupusom ? Ministrima ? Za gdje ?
dosta toga ima smisla što kažeš, ali je van pameti biti protiv razvoja i napretka, tj. bilo čega što nam otvara nove mogućnosti u budućnosti, pa i za 20 godina ako treba
aerodromi komuniciraju vlastitim internim sistemom i siguran sam da kada kapacitet prihvata većih ptica bude realnost da će sami agenti volumenom roba potaknuti avio kompanije da u početku jednom sedmično šalju veću pticu za SJJ, veća ptica ovdje garantuje barem u početku akciju za dobre cijene u izvozu, kao onomad kad je Austrian davao džabe samo na napuni avion
sada veće pošiljke ne mogu doći direktno jer ne može velika ptica doći, i jebeš putnika ako se on namiri od carga, a može se namiriti od dobrog carga
karta na wizzu, ryan-u i sl je jeftina jer nema prtljaga, tj. ne možeš koristiti cargo dio aviona, možeš ali za paprenu cijenu, pa onda imaš realno koliko košta putnik, zato sam i pomenuo
što se tiče DHL-ovog aviona, i nekadašnjeg FEd-ex ovog, u pitanju su paketići i dox-i. eto DHL veće avio pošiljke sebi kopnom dovlači iz Beča i u izvoz šalje opet kamionom. Fedex isto, kao i ostali. A radi se o jako puno pošiljki.
opet ponavljam jer znam iz iskustva, naše firme jako puno gube u izvozu jer ne mogu brzo da dopreme velike overseas pošiljke jer ih ne mogu slati direktno, isto je i u uvozu
pa pola zime je Zenica bila bez grijanja jer je otišao dio koji se nije mogao brzo poslati na popravak i opet brzo vratiti nazad. banalan primjer...
šta bi da je život u pitanju
elem, tema je proširenje piste, počela je oko broja putnika koje niko ne vidi. ja sam rekao da ima smisla i radi carga. meni dovoljno da pozdravim proširenje. uzeše nas u Beču lopatom
i nemojte mi opet o mesu, u pitanju je međudržavni sporazum gdje je ova država konsolidovala meso iz cijele države i slala u Tursku gdje opet država koordinira gdje šta ide, to je poseban transport i nema veze sa svakodnevnim. svakako ne može meso u putnički.
-
Aqua_S
#109 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
ovo je nemoguce i neizvodljivo, malo uvecaj sliku...tvoja linija ide preko sredine groblja domicilnog stanovnistva naselja Butmir...Denijaz1254 wrote:
Ovdje komotno moze jos jedna pista doci. A kapacitet sa postojecom pistom se vec moze biti 3 puta veci nego sto je sada.
- Haris.ba
#110 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Kakva pista fali za bolji kargo?
Šta treba dodati osim postojećeg plana? Evo gore ima karta planiranih radova. Šta bi dodali? Nemojte spominjati samo ovu ideju o dodatnoj traci.
A imamo li igdje osim Tuzle i Banja Luke napraviti kružni aerodrom?
http://www.popularmechanics.com/flight/ ... -be-round/

Šta treba dodati osim postojećeg plana? Evo gore ima karta planiranih radova. Šta bi dodali? Nemojte spominjati samo ovu ideju o dodatnoj traci.
A imamo li igdje osim Tuzle i Banja Luke napraviti kružni aerodrom?
http://www.popularmechanics.com/flight/ ... -be-round/

- DaysleepeR
#111 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
SJJ je mid-size runway trenutno
sa dužom pistom, dobijaš mogućnost da nekad nekim čudom počnu slijetati i veći avioni i to malo više njih
pa eto otvara se Wizz, sutra će doći još neki budget airline, imaš sezonu, bude tu puno više prometa, valja to sve primiti da sleti, parkirati, otpremiti, treba i veći parking i pista, pa letili ste poredaju se avioni pa jedan za drugim polijeću.
sad toga nema, nema ni pošiljki jer nema mogućnosti i zbog piste i zbog cijena i zbog ostalog, ali i zbog piste.
proširenjem piste, ako ništa jednu stavku manje imamo kao prepreku i ja to pozdravljam.
sa dužom pistom, dobijaš mogućnost da nekad nekim čudom počnu slijetati i veći avioni i to malo više njih
pa eto otvara se Wizz, sutra će doći još neki budget airline, imaš sezonu, bude tu puno više prometa, valja to sve primiti da sleti, parkirati, otpremiti, treba i veći parking i pista, pa letili ste poredaju se avioni pa jedan za drugim polijeću.
sad toga nema, nema ni pošiljki jer nema mogućnosti i zbog piste i zbog cijena i zbog ostalog, ali i zbog piste.
proširenjem piste, ako ništa jednu stavku manje imamo kao prepreku i ja to pozdravljam.
- drndalo
#112 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Sve OK, sada smo nadosli da u principu pricamo o istoj stvari iz razlicitih uglova... Nisam protiv napretka, naprotiv, ali sam i realan... Relativno... I mene ponese zelja, a onda me surova realnost spusti...
Pricamo o razvoju aerodroma u okvirima moguceg. Gdje ? Kuda ? Tu je gdje je, nije realno da ce ikada biti izmjesten, posebno ne u Visoko, jer nikada necemo imati para za tako nesto... I da nekim cudom uspijes dogovoriti produzetak piste za 1 km u Lukavicu, ne bi dobio korisno produzenje od 1 km, jer kako se iza Lukavice nalaze obronci Trebevica, svaki avion koji slece mora imati izracunato koliko mu treba prostora za Go-around, ako moradne, i to u najnepovoljnijoj varijanti, sa otkazanim motorom, a tada mnogo slabije penje... Dakle, ne bi mu se smjelo desiti da ne moze da preleti prelaz Trebevica u Mojmilo, jer je prekasno poceo da se penje...
Ti polazis od toga sta bi volio, da bi bolje radili... I ja bih volio da imam vise mogucnosti zbog konkurencije jeftinijih letova... I imacu, ali to sporo ide. Ono sto rekoh je da vec sad vecina tih vecih aviona moze i slijetati i poletati, ali ih nema, sto zbog aerodroma kakav jeste, sto zbog sastava putnika, sto zbog razvijenosti karga u vezi s industrijom, sto zbog linija koje lete... Malo ko ce slati A330 na let od sat i po sto su realno VIE i MUC... A bez toga nema velikog povecanja kapaciteta karga na postojecim letovima...
Uskoro ce poceti letiti Qatar za SJJ, kako ih stimulisati da dolaze sa A330 umjesto A320/321 ? Pa da makar dalje iz Dohe njihovim linijama dalje saljes po svijetu...?
Karta na Wizz i Ryn nije jeftinija samo zbog prtljaga, nego na taj nacin segmentiraju putnike da placaju samo ono sto i koriste. Ali OK, aproksimirajmo da jeste tako... Wizz leti 2x sedmicno za BUD, sa prilicno praznim prtljaznikom... Koliko oni traze para za cargo na letu za BUD i dalje ? Eto segmenta za istraziti...
Sta bi da je zivot u pitanju ? Umro bi ako nemas osiguranje koje ce o svom trosku poslati avio-ambulantu, eto sta...
I jos jednom, "prosirenje" piste koje u naslovu zapoce temu, nije prosirenje piste, kao sto sam 2x skretao paznju, nego prosirenje sigurnosnog pojasa oko piste na jednom dijelu izuzimanjem potrebne zemlje... Produzenje koliko vidim sa slike plana moze iznosti 100-tinjak metara, ali to onda nije prosirenje, nego produzenje... Mada se ova zadnja konstatacija najmanje odnosi na tebe, nego na sve ostale koji nisu procitali ni ono sto sam oznacio crvenom bojom u tekstu...
Pricamo o razvoju aerodroma u okvirima moguceg. Gdje ? Kuda ? Tu je gdje je, nije realno da ce ikada biti izmjesten, posebno ne u Visoko, jer nikada necemo imati para za tako nesto... I da nekim cudom uspijes dogovoriti produzetak piste za 1 km u Lukavicu, ne bi dobio korisno produzenje od 1 km, jer kako se iza Lukavice nalaze obronci Trebevica, svaki avion koji slece mora imati izracunato koliko mu treba prostora za Go-around, ako moradne, i to u najnepovoljnijoj varijanti, sa otkazanim motorom, a tada mnogo slabije penje... Dakle, ne bi mu se smjelo desiti da ne moze da preleti prelaz Trebevica u Mojmilo, jer je prekasno poceo da se penje...
Ti polazis od toga sta bi volio, da bi bolje radili... I ja bih volio da imam vise mogucnosti zbog konkurencije jeftinijih letova... I imacu, ali to sporo ide. Ono sto rekoh je da vec sad vecina tih vecih aviona moze i slijetati i poletati, ali ih nema, sto zbog aerodroma kakav jeste, sto zbog sastava putnika, sto zbog razvijenosti karga u vezi s industrijom, sto zbog linija koje lete... Malo ko ce slati A330 na let od sat i po sto su realno VIE i MUC... A bez toga nema velikog povecanja kapaciteta karga na postojecim letovima...
Uskoro ce poceti letiti Qatar za SJJ, kako ih stimulisati da dolaze sa A330 umjesto A320/321 ? Pa da makar dalje iz Dohe njihovim linijama dalje saljes po svijetu...?
Karta na Wizz i Ryn nije jeftinija samo zbog prtljaga, nego na taj nacin segmentiraju putnike da placaju samo ono sto i koriste. Ali OK, aproksimirajmo da jeste tako... Wizz leti 2x sedmicno za BUD, sa prilicno praznim prtljaznikom... Koliko oni traze para za cargo na letu za BUD i dalje ? Eto segmenta za istraziti...
Sta bi da je zivot u pitanju ? Umro bi ako nemas osiguranje koje ce o svom trosku poslati avio-ambulantu, eto sta...
I jos jednom, "prosirenje" piste koje u naslovu zapoce temu, nije prosirenje piste, kao sto sam 2x skretao paznju, nego prosirenje sigurnosnog pojasa oko piste na jednom dijelu izuzimanjem potrebne zemlje... Produzenje koliko vidim sa slike plana moze iznosti 100-tinjak metara, ali to onda nije prosirenje, nego produzenje... Mada se ova zadnja konstatacija najmanje odnosi na tebe, nego na sve ostale koji nisu procitali ni ono sto sam oznacio crvenom bojom u tekstu...
- DaysleepeR
#113 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Wizz i Ryn, a vjerovatno i Qatar, bar ovaj koji dolazi, uopšte nisu cargo operateri.
Ja samo polazim od onoga što svaki dan na poslu radim.
Sad su cijene sa SJJ prema vani kritične. Čak i za ovu crkavicu koju možeš utovariti. A lako je provjeriti. Dovoljno je nazvati svakog špeditera i pitati max veličinu pošiljke koja može poletiti iz SJJ.
Znači sad si u situaciji, tj. izvoznik da tipla kopneni transport do Beča i od Beča dalje, a ti kao posrednik tražiš cijenu od Beča pa do konačne destinacije (ovdje govorim o overseas, dakle Azija i USA) gdje bilo ko koga pitaš vidi šansu da zaradi pa te uzme malo lopatom. Pa u konačnici niko ne prođe povoljno, a niti robe idu brzo.
Nema logike da direktni transport u budućnosti sa SJJ bude skuplji od ovoga kako sada robe odlaze.
U dolasku je druga stvar, puknu je na road feeder pa čekaj kamion 7 dana iz Beča. I tu sam siguran da bi svima bilo u interesu da roba što prije dođe i da što prije svako naplati svoju uslugu.
Sad su cijene sa SJJ prema vani kritične. Čak i za ovu crkavicu koju možeš utovariti. A lako je provjeriti. Dovoljno je nazvati svakog špeditera i pitati max veličinu pošiljke koja može poletiti iz SJJ.
Znači sad si u situaciji, tj. izvoznik da tipla kopneni transport do Beča i od Beča dalje, a ti kao posrednik tražiš cijenu od Beča pa do konačne destinacije (ovdje govorim o overseas, dakle Azija i USA) gdje bilo ko koga pitaš vidi šansu da zaradi pa te uzme malo lopatom. Pa u konačnici niko ne prođe povoljno, a niti robe idu brzo.
Nema logike da direktni transport u budućnosti sa SJJ bude skuplji od ovoga kako sada robe odlaze.
U dolasku je druga stvar, puknu je na road feeder pa čekaj kamion 7 dana iz Beča. I tu sam siguran da bi svima bilo u interesu da roba što prije dođe i da što prije svako naplati svoju uslugu.
- Haris.ba
#114 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Jednostavno pitanje. Koliko treba proširiti/produljiti pistu za taj famozni kargo?
I kamo?
I kamo?
- drndalo
#115 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Sve jasno, kao sto rekoh, imao sam iskustvo sa jednom paletom od oko 600 kg. lani... Pa je razlika u cijeni bila tolika da je ipak isla kamionom za VIE, i tamo na Austrianov let (moguce cak i na avion koji je doletio iz SJJ) za bliski istok... Cijena SJJ-VIE je bila > duplo veca od 2.5x duzeg leta VIE- XXX...DaysleepeR wrote:Wizz i Ryn, a vjerovatno i Qatar, bar ovaj koji dolazi, uopšte nisu cargo operateri.
Sad su cijene sa SJJ prema vani kritične. .
Qatar sam po sebi nije cargo primarno, ali kao i svi veliki rado vozi velike ture za/iz daleke Azije/Australije/Afrike/obaju Amerika...
Wizz i Ryn znam da se ne bave time zvanicno, ali ako imaju na letu 6m3 praznog prostora, i mogucnost hendlanja na aerodromu, a u BUD ima sigurno, ne vidim zasto Wizz ne bi npr. uzeo xxxx EUR za prevoz necega...
- DaysleepeR
#116 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
cijene SJJ - JFK nisu toliko velike, ali džaba kad ne možeš utovariti tako veliku robu. kad bi mogao direkt, što bi išao uopšte na VIE.drndalo wrote:Sve jasno, kao sto rekoh, imao sam iskustvo sa jednom paletom od oko 600 kg. lani... Pa je razlika u cijeni bila tolika da je ipak isla kamionom za VIE, i tamo na Austrianov let (moguce cak i na avion koji je doletio iz SJJ) za bliski istok... Cijena SJJ-VIE je bila > duplo veca od 2.5x duzeg leta VIE- XXX...DaysleepeR wrote:Wizz i Ryn, a vjerovatno i Qatar, bar ovaj koji dolazi, uopšte nisu cargo operateri.
Sad su cijene sa SJJ prema vani kritične. .
Qatar sam po sebi nije cargo primarno, ali kao i svi veliki rado vozi velike ture za/iz daleke Azije/Australije/Afrike/obaju Amerika...
Wizz i Ryn znam da se ne bave time zvanicno, ali ako imaju na letu 6m3 praznog prostora, i mogucnost hendlanja na aerodromu, a u BUD ima sigurno, ne vidim zasto Wizz ne bi npr. uzeo xxxx EUR za prevoz necega...
sumnjam da bi uzimali cargo, pa manji teret mu je manja potrošnja goriva, automatski mu je isplativ low fare
- DaysleepeR
#117 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
ne proširuje se pista za cargo. proširuje se za mogućnost prihvata većih aviona. veći avioni, više opcija za cargo. više opcija za cargo, veća konkurencija, bolje cijene. direktan cargo, brži transit time. ja samo govorim o opravdanosti...Haris.ba wrote:Jednostavno pitanje. Koliko treba proširiti/produljiti pistu za taj famozni kargo?
I kamo?
cargo charterom možeš poslati šta hoćeš iz mostara, tuzle, banja luke, i sarajeva, poslao je svojevremeno jedan naš biznismen konja lipicanera Gadafiju za poklon avionom iz sarajeva. ali charterom... nije lova u charteru, lova je u velikom broju 100+kg pošiljki... od više pošiljatelja za više primatelja...
- supercali
#118 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ne razumijem se u to
Avo danas da je to prosireno kolika je mogucnost da se poveca broj posiljki tereta
Ima li koja firma u sarajevu koja bi profitirala od toga i da salje vise tereta nego sto sada salje ili dobija sasvim svejedno
Avo danas da je to prosireno kolika je mogucnost da se poveca broj posiljki tereta
Ima li koja firma u sarajevu koja bi profitirala od toga i da salje vise tereta nego sto sada salje ili dobija sasvim svejedno
- Haris.ba
#119 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ma pokušavam izvući kuda bi se to proširivalo/duljilo.
Jer i ovih dodatnih stotinjak metara će biti rokenrol.
Jer i ovih dodatnih stotinjak metara će biti rokenrol.
- Lost_Found
#120 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
DaysleepeR wrote:ne proširuje se pista za cargo. proširuje se za mogućnost prihvata većih aviona. veći avioni, više opcija za cargo. više opcija za cargo, veća konkurencija, bolje cijene. direktan cargo, brži transit time. ja samo govorim o opravdanosti...Haris.ba wrote:Jednostavno pitanje. Koliko treba proširiti/produljiti pistu za taj famozni kargo?
I kamo?
cargo charterom možeš poslati šta hoćeš iz mostara, tuzle, banja luke, i sarajeva, poslao je svojevremeno jedan naš biznismen konja lipicanera Gadafiju za poklon avionom iz sarajeva. ali charterom... nije lova u charteru, lova je u velikom broju 100+kg pošiljki... od više pošiljatelja za više primatelja...
Drug ti gledas samo iz ugla firme koja se bavi slanjem roba, dakle iz ugla koji je jednostran, ali trebas znati, da utilizacija zrakoplova tipa Airbus 330, na linijama sa letom duzine do 2 sata nije isplativa za aviokompanije. Bez obzira na popunjenost putnicima i kargom.
Kompanije rade za sebe, a ne za forwardere na podrucju BIH. To je ono sto i ja drndalo objasnjavamo. Nema ekonomskog opravdanja.
- DaysleepeR
#121 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
trenutno možda ne. ali nove mogućnosti imaju direktan utican i na ekonomiju i na kretanja ljudi. pa to je prva lekcija u udžbeniku.Lost_Found wrote:
Drug ti gledas samo iz ugla firme koja se bavi slanjem roba, dakle iz ugla koji je jednostran, ali trebas znati, da utilizacija zrakoplova tipa Airbus 330, na linijama sa letom duzine do 2 sata nije isplativa za aviokompanije. Bez obzira na popunjenost putnicima i kargom.
Kompanije rade za sebe, a ne za forwardere na podrucju BIH. To je ono sto i ja drndalo objasnjavamo. Nema ekonomskog opravdanja.
ne vidim smisao biti protiv proširenja kapaciteta nečega što je osnov ekonomije. pa i politički. svi su naši granični prijelazi prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Koji drugi izlaz direktno za ostatak svijeta imaš osim aerodroma?
Last edited by DaysleepeR on 12/05/2017 14:46, edited 1 time in total.
- drndalo
#122 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Jel ti stvarno mislis da icim i ikada imamo sansu da letimo direktno za JFK ? Eno Er Srbija probala, pa bas i ne ide... Ni cargo ni putnici... Premali smo mi za takve zjbncje, cak kad nas saberes zajedno... Ukljucujuci i HR (bez turizma, a ni sa turizmom im zasad ne ide) i SLO, i ostale...
- DaysleepeR
#123 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
ne mislim. ali sada robu za JFK moraš u Beču utovariti. u budućnosti je mogneš možda utovariti u SJJ, pa nek je pretovara ko i gdje hoće, ona je routirana i plaćena do JFK. nije valjda da misliš da i sada robe idu u istom avionu od-do? ali jebem ga utovarena je u zemlji odakle se i izvozi.drndalo wrote:Jel ti stvarno mislis da icim i ikada imamo sansu da letimo direktno za JFK ? Eno Er Srbija probala, pa bas i ne ide... Ni cargo ni putnici... Premali smo mi za takve zjbncje, cak kad nas saberes zajedno... Ukljucujuci i HR (bez turizma, a ni sa turizmom im zasad ne ide) i SLO, i ostale...
- supercali
#124 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Spavac
Pitan te posto se vjerovatno bavis teretima
Koja kompanija bi sada slala ili primala vise robe da se evo istog trenutka prosiri aerodrom pa da bi veci avioni dolazili?
Koja kompanija bi sada slala ili primala vise robe da se evo istog trenutka prosiri aerodrom pa da bi veci avioni dolazili?
- DaysleepeR
#125 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
kako ću ja to znati. ali recimo Lufthansa ima dobre konekcije a mali avion za SJJ. da SJJ dobro izreklamira info da može primiti veće ptice, i da cijene tome odgovore, sami veliki cargo operateri bi slali robu za SJJ direkt što bi primoralo vremenom i tu Lufthansu da pošalje robu direktno. ako bi vidjeli isplativost.supercali wrote:Spavac
Eno ti komplet tema na ovom forumu gdje se ljudi žale i žale i žale na BH Poštu kako im pošiljke sa ebaya putu vječno. A to je jer BH Pošta pošalje vozilo u Beč koje pokupi pošiljke, pa onda laganini...
Ja kupim svakodnevno 2-3 tone robe u VIE pa šaljem kopnom za BiH. Što mi ne bi sletilo u SJJ. Ovako gubim 3-4 dana i na tranzit i na papire i na ostale nepotrebne stvari.