Ih, ti odmah skontao da hoće da je tuče. Ko zna šta joj je htio pokazatiaurora313 wrote:Ja gled'o kako komšija ganja ženu da je tuče vičući: 'Sada ćeš vidjeti svoga boga'! Znači, može se kada se hoće.Vizionar 1985 wrote:Pa nisam reko da nije, ali kako znas da je duhovno bice, jesil vidila boga. I kako si vidila boga kada biblija kaze sama da niko boga nije vidio...
Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
-
dadinjo33
#101 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
- Sanjarko
#102 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Ja sam ozbiljan. Postavljam samo pitanja koja me zanimaju, i sta mi nije jasno.aurora313 wrote:Ja gled'o kako komšija ganja ženu da je tuče vičući: 'Sada ćeš vidjeti svoga boga'! Znači, može se kada se hoće.Vizionar 1985 wrote:Pa nisam reko da nije, ali kako znas da je duhovno bice, jesil vidila boga. I kako si vidila boga kada biblija kaze sama da niko boga nije vidio...
Kako u jednom dijelu se tvrdi da niko nije boga vidio a u drugom vidjeli boga. To mi nije nikako jasno.
Nije mi jasno ni kako zmija jede prasinu. Ja kako znam zmije ne jedu prasinu, a opet mozda i jedu samo nam naucnici lazu, ali znam sta sam na dokumentarcima vidio, zmije kako gutaju od jaja do krokodila.
-
Nocty
#103 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
HahahaVizionar 1985 wrote:Pa sto ne bi bio. I zar nije. Zar ne stvori bog zemlju, mislim na Planetu Zemlju, a Vanzemaljac, Svemirac je svako bice koje nije sa Planete Zemlje, a posto bog stvori zemlju zar po tome nije vanzemaljac, svemirac.sherbett wrote: Kako moze biti fizicki? Da li itko od nas moze pojmiti paralelni univerzum da potvrdi fizicko postojanje?
Sta je onda Bog? Vanzemaljac? Svemirac?
Barem tehnicki ako nije bukvalno.
A šta je s ljudima što ne poštuju zemlju i živa bića ?
Ili nisu upoznati s njom
Odakle je to šljehlo?
Zemlja se stvorila od eksplozije nekog davnog sunca
Eonima prije... Kad je oformljena u život tad je i kosmički život došo u posjetu.Bića koja nebi volio vidit ,moćna bića koja rade s još jednom vrstom zvani dal ili zeta reticuli
Ali stari slaveni su ih motkama otjerivali ,mnogi su pali pod njihov uticaj,pogotovo u africi.Njihiva moć je na sposobnostima da zavade ljude između sebe i tako sebi produžuju život ovdje...samo složno jastvo ih može pobijediti.Uživajte u daljnjoj predstavi
-
patriot_1
#104 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
.Vizionar 1985
Sve uredu ali zasto onda stvori sotonu da nas iskusava i navodi na grijeh. Ja ne zelim grijeh raditi ali me sotona navodi na to. I demoni. Sto i demone stvori da ljude opsjedaju i da ih navode na grijeh
Nije stvorio zle anđele nego dobre sa slobodnom voljom , sami su postali zli odbacivši Boga!Kao i ljudi!
Svakom poticanju na grijeh ,bilo da je od sotone ili čovjeka(žene) čovjek se može oduprijeti!Ako pak sagreši,ima mogućnost pokajanja!Znaci grijeh uradim ja ali me na grijeh sotona i demoni navedu. Zar i Isusa nije sotona iskusavao i navodi ga na grijeh u pustinji da zavlada svijetom. Zar mu nije citav svijet ponudio da vlada sa njim.
Znaci ako ja zgrijesim, grijeh ucinim nije po ovome onda samo moja krivica. Uredu imam slobodnu volju i to sto govorite ali sto ljude slabe onda stvori pa i slabe volje. Evo Homer sta kaze: 'Nothing is Bred That is Weaker Than Man'.
Ako sam ja, mi toliko slabi sta sam ja, mi krivi ako zgrijesimo.
Uredu mozemo se pokajati i to, ali sta ako je neko opsjednut demonom. Sta je ta osoba kriva ako zgrijesi. Zar nije demon kriv za to.
Plus i ljudi sami druge ljude na grijeh mogu navesti. Puna Biblija tih primjera. Kako su zene iskusavale muskarce recimo. Primjerice Heroda ako se ne varam sa plesom, pa radi toga odrubi glavu Ivanu krstitelju.
Jos cak kaze u bibliji bog da je ocvrsnuo srce faraonu, pa faraon ucini sta je ucinio. Sto ocvrsnu srce faraonu pa da ucini sta je ucinio faraon. Zar nije trebalo faraonu srce popustiti, da bude bolji i da ne ucini sto je ucinio.
Jos je faraon bio brat Mosijev. Jest polubrat ali ipak brat.
Faraon je bio toliko daleko od Boga da mu je srce radi toga otvrdnulo!Kao Hitler i Staljin!
Mojsije i Faraon nisu bili ni braća ni polubraća!Jedan Židov drugi Egipćanin!
-
patriot_1
#105 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
.="Vizionar 1985"
Pa sto Isus govori da je sin boziji a ne bog. Sto nije ferisejima rekao da je bog kada su ga za to optuzili, da tvrdi da je bog.
Sto bog uze uopste ljudski oblik. Sto nije mogu uzet oblik sotone, kako sotonu prikazujete ili neki najodvratniji i najstrasniji oblik, ili bilo koji drugi oblik.
Zar nije lako bogu dokazat da je bog bez obzira koji oblik uzme.
I sta bog inace ima vama, nama ljudima da dokazuje. Ne mora da nam ni dokazuje da postoji uopste.
I sto u ovim biblijama na nasem jeziku pise gospod, gospodar, gospodin za isusa kada to uopste u bibliji ni ne pise
Piše,Toma ga naziva gospodin moj i Bog moj!
Poslanice puno puta kažu Gospodin!
Dali je rekao farizejima da NIJE Bog kad su ga optužili ?
Morao je uzeti tjelo jer jedino u tjelu je mogao doživjeti bol i patnju te smrt ,umjesto čovjeka!
-
patriot_1
#106 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
[/quote]Vizionar 1985
Ako je Isus bog i ako je umro na tri dana, tko je bio bog za to vrijeme ?
Sta je Ad. To gutate slovo 'h'. Jel to Had. Had kako znam je Grcki pojam za zagrobni svijet. Zar Isus nije u paklu bio tri dana, pa cak mozda ni toliko. Jer su ga u petak ubili a petak do subote je 1 dan, a subota do nedelje 2 dana, a uskrsnuo je u nedelju. Znaci 2 dana ne 3 dana. Treci dan bi pao na ponedeljak.
U kojoj to Bibliji piše da je bio 3 dana u paklu?
-
patriot_1
#107 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Nikad nije tvrdila da pakao ne postoji!"Vizionar 1985
Uredu ali sto onda isus umre za nase grijehe. Zar nije onda umro da ne idemo mi u pakao, po tome. Zar katolicka crkva ne tvrdi od ima vec vremena da pakao ne postoji uopste.
Ako je isus umro za nase grijehe i da nas ljude iskupi zasto cemo ici u pakao i zasto pakao postoji.
Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
I sto onda pakao postoji ako je umro za to isus.
Umro je za grijehe ali oproštenje dobivaju samo oni koji se iskreno kaju!Tko se ne pokaje ,grijeh mu ostaje!
Tako bar piše u Novom Zavjetu!
-
patriot_1
#108 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Kriva je,Bog je rekao "Nemoj" a ona je bila neposlušna!I Adam!Nisi ti kriv za taj grijeh nego za svoj!Problem je što smo od ovo prvo dvoje nasljedili karakter,sklonost da grešimo!Vizionar 1985 wrote:Zasto sam ja kriv ako pogrijesim i trazim oprost i pokajem se, ako se kajem za ucinjeno. Sta ja mogu sto imam slabu volju pa opet zgrijesim. Zar zbog molitve i trazenja oprosta, i pokajanja, kajanja, pa cak trazim da za ucinjeno budem kaznjen, zasto opet zgrijesim.Vizionar 1985 wrote:
Uredu ali sto onda isus umre za nase grijehe. Zar nije onda umro da ne idemo mi u pakao, po tome. Zar katolicka crkva ne tvrdi od ima vec vremena da pakao ne postoji uopste.
Ako je isus umro za nase grijehe i da nas ljude iskupi zasto cemo ici u pakao i zasto pakao postoji.
Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
Ako sam oprost trazio, ako sam se pokajao, ako se kajem i ako trazim da budem kaznjen za ucinjeno.
Zasto onda opet zgrijesim.
Sta sam ja kriv, ako sam slab.
Nisam nadam se nikome nista zla ucinio. Jesam losih stvari mozda nesto i neznanja i najvise prema sebi ali se nadam da zlo nisam ucinio.
Zasto onda stalno budem grijehu podlozan. I sto sotona i demoni ljude na grijeh navode, pa i drugi ljudi isto tako.
Sto i zivotinje ucini necistima. Sta su one krive. Nisu one zgrijesile i jele sa zabranjenog drveta. Nego je to uradila eva i adam. Eva na nagovor zmije.
I sta je eva kriva. Nije ona kriva sto je nagovoru podlegla, ali sta je jos vise adam kriv, njega zmija nije ni nagovorila nego mu eva dala da jede plod sa zabranjenog drveta.
Sto je eve kriva a sto je jos vise adam kriv, pa samim tim i mi ljudi svi.
Nisam ja jeo sa zabranjenog drveta. Sta sam ja kriv.
-
patriot_1
#109 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Ti pišeš kao da ti ili drugi ljudi samo grijeh čine!Činimo mi i puno dobra,grijeh ponekad!I što ako činimo?No problem,molimo oprost i sve pet!Vizionar 1985 wrote:Pa trudim se i molim, i trazim da se kaznim za ucinjeno ali sto me se stalno na grijeh navodi i sto me se stalno iskusava. Citav svijet sve vise u grijeh pada, i citav svijet grijesan. I iskusava i na grijeh navodi i mene i sve.wmosi wrote:Jesmo oslobođeni ako smo iskreni vjernici i ako se makar trudimo da ne griješimo. Mogućnost znači postoji, samo se treba truditi da se tako nešto zasluži. Ta mogućnost je ponuđena svakom, ali ipak veliki dio ljudi ne trudi se dovoljno.Vizionar 1985 wrote: Zar onda nismo oslobodzeni grijeha posto je umro za nase grijehe i zar samim tim nismo i pakla oslobodzeni, zar nam samim tim nisu i oprosteni grijesi posto je isus umro da ih iskupi i za nase grijehe.
Zar ne bi trebao biti manje iskusavan i manje podlozan grijehu. I zar ne bi trebalo da me se stiti od grijeha, koliko toliko. I sto me se sada kaznjava, inace sto me se kaznjava ako je isus umro za moje grijehe. Zar mi ne bi trebalo biti oprosteno.
Sto podlijezem grijehu. Sto sam stvoren ovake slabe volje da lako grijehu budem podlozan. Sto sam stvoren da iz neznanja i instinkta, odbrane grijeh ucinim.
Uglavnom ne idemo namjerno grešit,desi se!
-
Nocty
#110 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Bad girlKriva je,Bog je rekao "Nemoj" a ona je bila neposlušna!I Adam!Nisi ti kriv za taj grijeh nego za svoj!Problem je što smo od ovo prvo dvoje nasljedili karakter,sklonost da grešimo!
Hahaha
Taj ženski dio je prevario muški jer naravno dolazi poslije "rebra" ( još jedna igra s riječima)
Jel ima opravdanja za zlostavljanje djece od religioznih figura na religioznim mjestima?
Does the bear shit in the woods ?
Nema....da ti nije bilo vatikana bio bi ti iole normalan insan sad.
-
Nocty
#111 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Kako onda možeš bit uišta sigurna što tamo piše i ne piše?sherbett wrote:Pa upravo zato ga ocima nitko nije vidio
Boga gledas duhom.. ili romanticarski.. srcem
Pa gledali su Boga pa nisu vjerovali.. nego ga proglasili ludim i razapeli ga.
A ovo za grm ne znam sta bi ti rekla.. za Stari zavjet ja nisam sigurna sta je koja metafora.
Pominjel se možda kanah bossom u bibliji?
- aurora313
#112 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Prva i druga Pavlova poslanica Timotiju su pisane od nepoznatog hrišćanina krajem Prvog vijeka. Isto je oko Pavlove poslanice Titusu. Što je veoma interesantno, predpostavlja se da Pavle nije pisao ni onu čuvenu poslanicu Jevrejima. Ako je tako, da li treba vjerovati da su autori ostalih ‘knjiga’ stvarni autori—poznati i potvrđeni—ili je to ista priča kao i sa jevanđeljima?patriot_1 wrote: Poslanica Rimljanima 8:1-5
”Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu, jer zakon duha života u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti.
Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
Vjeruješ li u ovo?
- vazi
#113 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Kako nikad nije postojala , zbunjujes ?Nocty wrote:Zemlja...nikad ta žena nije postojalavazi wrote:Ja bih voljela kad bi mi neko mogao poblize objasniti ulogu Marije i zasto se njoj upucuju molbe/molitve , kakvu ona moc ima ?
Ali jeste zemlja
Bezsjemena oplodnja
Rađanje iz sopstvene utrobe...
I usput ela Elia je La ilahe illallah ili halelujia
Od Bakalskog pokliča "elelu"
Uskrsni festival plodnosti koji se zvao anthesteria
Gdje muškarci obučeni u djevojke nose ogromni phalas i tri dana slave u "mističnim stanjima svijesti"
Čitav korjen je u sumerskim anta-ashtar što znači "erekcija"
Ako ne znaš izvorni jezik svako ti svašta može poturit i tako se gubi jastvo...
Kako da razumije barnabas kad je sve u šiframa pisano i skriveno kroz lokalni folklor?en.m.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas
Sinovi groma su ih zvali
Borgeus...
Reference na amanitu pantherinu
Piši u to doba otvoreno i ode glava
I sad je tako...
- Smrcak15
#114 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Vizionar 1985 wrote: Evo ja zasluzujem pakao. Nadam se da nisam bahat. Ne trazim da me se nagradi rajem, ako zasluzujem pakao, zasluzujem pakao i neka me se kazni. Samo se nadam da cu prestat postojat. Ne trazim raj, niti nagradu rajem nego samo kada umrem da prestanem postojati. Ali ako zasluzujem pakao neka me se kazni.
Opet ponavljam, nadam se da nisam bahat.
ovo nije mudro, Bogu bi draze bilo da trazis oprosta od njega da bi ti on oprostio jer On vise voli oprastati nego kaznjavatiako zasluzujem pakao, zasluzujem pakao i neka me se kazni.
ali ako ti insistiras na kazni koju si kako kazes naslutio. , ovo samo pokazuje da neznas sta te ceka u tom slucaju kad insistiras na kazni
Pakao je daleko gore mjesto nego zemlja, daleko gore patnje i muke....ali hajmo to preslikati da ti vizualiziram horor
sta mislis ti si u logoru, i stojis u redu za klanje, sve jednog po jednog kolju tupim nozevima i podljikavom zicom kako bi vas napatili dok bi dosli do smrti.
sad ti neko dodje i kaze, jarane samo trazi ja cu te izvuci iz toga i stavit na bezbjedno mjesto, a ti onako, ma neka hvala, ja zasluzujem kaznu ik vratis se nazad u red za klanje da vas kolju ko kakve ovce za opasu. neznas sta je gore sam cin klanja, vriskovi i plac i jauk ljudi u redu ili vriski onih kojih kolju , ili smrad leseva, kad se to sve zavrsi, ozivite svi do jednog i opet isti proces, iznova i tako cijelo vrijeme.
i ti bi kao htio d apriolazis ove golgote
nisi bahat nego opicen druzeOpet ponavljam, nadam se da nisam bahat
-
patriot_1
#115 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Ti vjeruješ,naravno,ja ne!Ti vjeruješ u sve što je kontra jer tvoje polazište je u startu na krivim nogama!To da to Pavao nije pisao samo je izdvojeno mišljenje nekih bezznačajnih "zviždača".aurora313 wrote:Prva i druga Pavlova poslanica Timotiju su pisane od nepoznatog hrišćanina krajem Prvog vijeka. Isto je oko Pavlove poslanice Titusu. Što je veoma interesantno, predpostavlja se da Pavle nije pisao ni onu čuvenu poslanicu Jevrejima. Ako je tako, da li treba vjerovati da su autori ostalih ‘knjiga’ stvarni autori—poznati i potvrđeni—ili je to ista priča kao i sa jevanđeljima?patriot_1 wrote: Poslanica Rimljanima 8:1-5
”Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu, jer zakon duha života u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti.
Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
Vjeruješ li u ovo?
Pavao je pisao sve poslanice jedino vjerovatno nije Hebrejima!Možda Apolon ali čak nije 100% sigurno da nije on!Zbog slabog vida neke je diktirao a pisao njegov subrat u vjeri,čak u jednoj to jasno piše!
Kao što je to bilo uobičajeno u ono doba, Pavao svoje poslanice nije pisao vlastitom rukom nego ih je diktirao. U jednom slučaju poznato nam je i ime Pavlovog "tajnika". Na kraju poslanice Rimljanima, pozdravima se pridružuje i Tercije kao pisac poslanice: "Pozdravljam vas u Gospodinu i ja, Tercije, koji pisah ovu poslanicu" (Rim 16,22). U jednom drugom slučaju čitamo: "Pazite kako vam velikim slovima pišem vlastitom rukom!" (Gal 6,1) zatim : "Pozdrav mojom, Pavlovom rukom" (1 Kor 16,21) i " Ja, Pavao, potpisujem vlastoručno.." (Fil 19). Vjerojatno je Pavao prvo sastavio bilješke i natuknice, a onda pisma diktirao i na kraju potpisivao. Da su poslanice nastale diktiranjem potvrđuju i mnoge nedovršene rečenice i preskakivanje s teme na temu!
- arzuhal
#116 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Vidim da se na drugoj temi spominje raj i pakao (u dijalogu @patriote
i @sherbett
), pa da pitam o nečemu što pročitah kod Nermina Majlovića neki dan: postoji li Pakao, prema Bibliji?
Nermin (kao utemeljivač najnovije a originalne bh. judeo-kršćanske sekte, koja je nastala od okriljem i izdvojivši se od Jehovinih svjedoka, pod nazivom Svjedoci od Yahwe) navodi biblijske dokaze da Pakao - ne postoji. Postoji samo vječni život u ili po Hristu, dakle Raj, ali ne i Pakao - oni koji nisu ispravno vjerovali, koji nisu prihvatili Hrista, koji su bili su griješnici, zločinci, itd. će samo nestati, smrću će prestati da postoje, nema kazne za zlodjela jer je smrt sama i dovoljna kazna za njih.
Jel to stav samo nekih kršćanskih crkvi ili je stav svih, odnosno same Biblije da Pakao ne postoji?
Nermin (kao utemeljivač najnovije a originalne bh. judeo-kršćanske sekte, koja je nastala od okriljem i izdvojivši se od Jehovinih svjedoka, pod nazivom Svjedoci od Yahwe) navodi biblijske dokaze da Pakao - ne postoji. Postoji samo vječni život u ili po Hristu, dakle Raj, ali ne i Pakao - oni koji nisu ispravno vjerovali, koji nisu prihvatili Hrista, koji su bili su griješnici, zločinci, itd. će samo nestati, smrću će prestati da postoje, nema kazne za zlodjela jer je smrt sama i dovoljna kazna za njih.
Jel to stav samo nekih kršćanskih crkvi ili je stav svih, odnosno same Biblije da Pakao ne postoji?
- Smrcak15
#117 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
kako moze biti kad isus sam kaze pakao postojiarzuhal wrote:Vidim da se na drugoj temi spominje raj i pakao (u dijalogu @patriotei @sherbett
), pa da pitam o nečemu što pročitah kod Nermina Majlovića neki dan: postoji li Pakao, prema Bibliji?
Matej 6:29
Ako te dakle sablažnjava oko tvoje desno, iskopaj ga i baci ga od sebe, jer je bolje za te, da propadne jedan od udova tvojih, negoli da se sve tijelo tvoje baci u pakao.
i jos smijesnije od toga je kad krscani vjeruju da buduci svijet nije materijalan
a isus kaze tijelo (materija se baca u Pakao, sto jasno ukazuje da je buduci svijet duh i tijelo, a ne samo duh kako to krscani pogresno razumiju.
-
patriot_1
#118 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Novo tijelo,nematerijalno!Smrcak15 wrote:kako moze biti kad isus sam kaze pakao postojiarzuhal wrote:Vidim da se na drugoj temi spominje raj i pakao (u dijalogu @patriotei @sherbett
Ako te dakle sablažnjava oko tvoje desno, iskopaj ga i baci ga od sebe, jer je bolje za te, da propadne jedan od udova tvojih, negoli da se sve tijelo tvoje baci u pakao.
i jos smijesnije od toga je kad krscani vjeruju da buduci svijet nije materijalan
a isus kaze tijelo (materija se baca u Pakao, sto jasno ukazuje da je buduci svijet duh i tijelo, a ne samo duh kako to krscani pogresno razumiju.
Usput sinoć sam gledao intervju sa nekim Muftijom,glavni za Srbiju,vrlo ugodan , kulturan i pametan čovjek!Takav je i ovaj kod nas u Rijeci!
Odavno imam stav da bih rađe poštenog i dobrog čovjeka volio imati za susjeda bio on ateista,musliman ili nešto treće nego lošeg i pokvarenog kršćanina
- Smrcak15
#119 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
patriot_1 wrote:Novo tijelo,nematerijalno!Smrcak15 wrote:kako moze biti kad isus sam kaze pakao postojiarzuhal wrote:Vidim da se na drugoj temi spominje raj i pakao (u dijalogu @patriotei @sherbett
Usput sinoć sam gledao intervju sa nekim Muftijom,glavni za Srbiju,vrlo ugodan , kulturan i pametan čovjek!Takav je i ovaj kod nas u Rijeci!
Odavno imam stav da bih rađe poštenog i dobrog čovjeka volio imati za susjeda bio on ateista,musliman ili nešto treće nego lošeg i pokvarenog kršćanina
kakvo nakaradno tumacenjeNovo tijelo,nematerijalno!
nikad niko nije Ovako tumacio bibliju
a vidi sad ovo, isus kaze da ce ljudi jesti hljeb sa Abrahamom, Jakovom i ostalim bozijim poslanicima u Raju(kraljevstvu Bozijem)
kako to da nematerijalno tijelo da jede materijalnu hranu, jeli to nematerijalna hrana isto tamo??
ako jeste, to znaci da tvoja predstava Raja je samo san, jer u snu dusa kad jede i pije, to je to, znaci poput sna
to znaci da je ovaj svijet bolji od tvog raja kojeg predstavljas ovdje, jer vece je uzivanje kad dusa i tijelo uziva naspram samo kad dusa uziva.
- arzuhal
#120 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Nermin kaže da nema pakla (kao određenog mjesta, kao mučilišta ili čistilišta) nego da je smrt (bez uskrsnuća) zamjena za pakao (Rimljanima, 6:23):patriot_1 wrote:Novo tijelo,nematerijalno!Smrcak15 wrote:kako moze biti kad isus sam kaze pakao postojiarzuhal wrote:Vidim da se na drugoj temi spominje raj i pakao (u dijalogu @patriotei @sherbett
Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem.
Dakle ima Raj/Vječni život u Hristu, ali pakla - nema. Plaća za grijeh je smrt.
Onaj koji prihvati Hrista taj ide u raj, a onaj koji ga ne prihvati - umrijet će i to je to. Neće vječno živjeti.
-
Nocty
#121 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Vi stvarno mislite da je dovoljno rec sebi "ja vjerujem u isusa" i ti dobar!
Haha
I Carlos castaneda je pisao o tome samo što se tu mora radit i radit a ne ic u crkvu i skupljati prašinu , hranit
beštiju.Iscrpljujući rad koji traje čitav život skoro.
A to je ionako igra s riječima....
Haha
I Carlos castaneda je pisao o tome samo što se tu mora radit i radit a ne ic u crkvu i skupljati prašinu , hranit
beštiju.Iscrpljujući rad koji traje čitav život skoro.
A to je ionako igra s riječima....
Kako jest?.Kako nikad nije postojala , zbunjujes ?
- Smrcak15
#122 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
ako tako vjeruje to znaci BOg je nepravedan, drugim rijecima on vjeruje da je Bog nepravedan jer:arzuhal wrote: Nermin kaže da nema pakla (kao određenog mjesta, kao mučilišta ili čistilišta) nego da je smrt (bez uskrsnuća) zamjena za pakao (Rimljanima, 6:23):
Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem.
Dakle ima Raj/Vječni život u Hristu, ali pakla - nema. Plaća za grijeh je smrt.
Onaj koji prihvati Hrista taj ide u raj, a onaj koji ga ne prihvati - umrijet će i to je to. Neće vječno živjeti.
covjek koji radi zlo cijeli svoj zivot i jos uz to odbije isusa, takav ce se samo ugasit sa smrcu, nema vise svijesti o sebi i okolini niti zivota, drugim rijecim njima smrt dodje kao izbjegliste od svjetske pravde, jer ih Bog ugasi prije nego im ljudi koliko toliko kazne zatvorima i ostalim kaznama za djela, ali ih Bog spasi sa smrcu tako sto ih ugasi i vise ne osjecaju kaznu. moze li veca nepravda nabaciti na BOga, da Ovako nesto dopusti
ah lijepi islam
- Sanjarko
#123 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pa postujem ja zemlju i ziva bica. Istina ne mogu nista ucinit da im pomognem jer sam sirotinja i niko me ne slusa.Nocty wrote:
Hahaha
A šta je s ljudima što ne poštuju zemlju i živa bića ?
Ili nisu upoznati s njom
Odakle je to šljehlo?
Zemlja se stvorila od eksplozije nekog davnog sunca
Eonima prije... Kad je oformljena u život tad je i kosmički život došo u posjetu.Bića koja nebi volio vidit ,moćna bića koja rade s još jednom vrstom zvani dal ili zeta reticuli
Ali stari slaveni su ih motkama otjerivali ,mnogi su pali pod njihov uticaj,pogotovo u africi.Njihiva moć je na sposobnostima da zavade ljude između sebe i tako sebi produžuju život ovdje...samo složno jastvo ih može pobijediti.Uživajte u daljnjoj predstavi
Za ova bica ne znam, znam da ima raznih bica, i nevidljivih bica, jedno me je i davilo u snu, javi, polusnu davno kada sam imo 13 godina a drugo me posjetilo u snu prije par godina, ne znam tacno kad.
Za drugo govorio duh, duh, duh. I probudio, trzno se iz sna, jave, polusna kada je otislo. Zove se paraliza sna, ali bas u mom slucaju nije to bilo to, paraliza sna, jer sam sve vidio oko sebe, i cuo sve oko sebe. Otvorene mi oci bile, i sve sam cuo i bio sam budan, samo se nisam mogo pokrenuti.
Prvo bice sam i ja njega uhvatio daviti, da se odbranim, i zaspo sam ili se onesvjestio.
Sad sta je ovo bilo da li paraliza sna, ne znam jer kako sam svjestan bio, kako sam sve vidio okolo normalno, kako sam budan bio, i kako sam sve cuo.
Ne bojim se ja tih bica, jer se smrti ja ne bojim toliko. Nije meni do ovog svijeta i zivota bas toliko. Imam i dokaz za to.
Ne znam sta ona rade, mozda to rade, ali sta i da ih vidim. Mozda ona mene ne bi voljela da vide.
Ko zna ko bi u tom susretu nastradao, dal je dal ona. Ne bi ja prvi kavgu otpoceo, to znam, ali nisam bas siguran. Ne mogu sa sigurnoscu tvrdit.
Pitanje je i ko sam ja tacno, i sta sam ja tacno.
Ne znam ni ja sam sta sam i ko sam, pa kako mozes ti znat sta sam i ko sam.
Ne bi bas dobro prosla sa mnom, jer sam baksuz samo takav a jos lud samo tako.
Pozdrav.
- aurora313
#124 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Naravno. Po DaVinčiju, Isus sjedi u ogromnoj prostoriji za velikim stolom i 12 apostola. Banket ahll, što bi se reklo.patriot_1 wrote:Kao što je to bilo uobičajeno u ono doba, Pavao svoje poslanice nije pisao vlastitom rukom nego ih je diktirao.
Izgleda da po tvome svi imaju pisare (uključujem ovdje i miuslimanske vjernike koji i dalje vjeruju da Muhamed ništa nije napisao), a zašto ih imaju i čemu služe, to samo vi znate.
Bolujete od izmišljotina i vlastitih tumačenja, a kada vas neko logički stjera u kut, onda izmišljate odgovore do u najsitinje detalje. Odmah se pojavljuju pismeni 'dokazi' šta je ko i u detalj rekao ili mislio. Naravno, nigdje ni traga originalima tih dokaza, nego postoji samo rekla/kazala pisano par stotina godina kasnije, ali to vama ne smeta. Vama je to dovoljan dokaz.
- Sanjarko
#125 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
patriot_1 wrote:...
Pa uredu to ali sto onda ga ne sprijeci i njega i demone da nas opsjedaju i iskusavaju.Nije stvorio zle anđele nego dobre sa slobodnom voljom , sami su postali zli odbacivši Boga!Kao i ljudi!
Kad smo mi to ljudi boga odbacili da mi je znati. Ja kad sam bio dijete uvijek sam u boga i magicni svijet, nevidljivi svijet vjerovao, i sada vjerujem. Kad to ja odbaci boga. Sta sam ja ko dijete bio kriv. Nisam ni svjestan bio religija, ni propisa, nit icega u vezi religija.
Jesam vjerovao, u boga, i bio svjestan postojanja boga. Plus niko mene nije ni ucio vjeri. Prepusten uvijek u svemu skoro bio bio sebi. Sta sam ja kriv. Sto nisam sam sebe dobro ko dijete i momak necemo dobro naucio.
Sta sam ja kriv sto imam slab um, slabu, nejaku volju.
Kako se moze oduprijeti ako smo mi slabi. Slabe volje i slabi. Sam ti Homer kaze da se nista slabije od covjeka ne rodi. Fakticki ti to kaze.Svakom poticanju na grijeh ,bilo da je od sotone ili čovjeka(žene) čovjek se može oduprijeti!Ako pak sagreši,ima mogućnost pokajanja!
Faraon je bio toliko daleko od Boga da mu je srce radi toga otvrdnulo!Kao Hitler i Staljin!
Mojsije i Faraon nisu bili ni braća ni polubraća!Jedan Židov drugi Egipćanin!
Dobro faraon je bio daleko od boga, ali sto mu bog srce otvrdnu, da jos vise nesrece se nanese od strane boga i jevrejima i egipcanima. Sta su jevreji bili i egipcani krivi. I sto bog, isus se nije kao Pavlu smilovao faraonu, i ukazao i pokazao mu da to ne cini. Zar bog, isus nije ljubav po vama. Zar ne propovjedate vi stalno ljubav. Ljubi bliznjeg svog itd.
Kako nisu bili braca kad je mosije bio princ egipta. Bili su polubraca, ne krvno vezani ali opet polubraca. Cak su mozda i bas krvno bili polubraca, jer ko zna mozda je bila neka ljubavna, seksualna afera izmedzu starog faraona i mosijeve majke marije ili merjeme, mirjame kako je god zvali.
Sto zar je nemoguce da je prethodni faraon imao ljubavnu, seksualnu aferu sa njom, kada je puna biblija toga. Takvih afera i preljuba.
Ali opet kazem sto se faraonu ne ukaza ko Pavlu. I sto ga ne okreni na pravi put. Pavle ubijao krscane i ljude, faraon kako znam nije. Tadasnji barem faraon nije. Brat, polubrat faraon od Mosija tadasnji.
Nije krscane, jevreje ubijao da mi znamo. Ne pise uopste to u bibliji. Dok je Mosije ubio. Ubio Egipcanina. Pa pobjegao.