Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
- BHCluster
#101 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Treba zabraniti glasanje onima koji glasaju na izborima u drugim drzavama. 
- pustopoljina
- zavezata-vreca
#103 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Vrijeme zabrana je davno proslo. Bas nasuprot treba potaknuti sve ljude da izadju i glasaju. To sto sda ima svoj metod poticanja a df ili smijesna nasa stranka ga nema ne znaci da su stari odlucili izbore
- nixon69
#104 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Zivotno iskustvo i obrazovanje su dva razlicita pojma.tovarish wrote:Da cujem vase misljenje.
Ja smatram da treba i to iz razloga sto je to stanovnistvo uglavnom neobrazovano i njime je lako manipulisati.
Manipulisu se svi,od mladog do starog,na razne nacine.Stoljecima je tako bilo i tako ce biti i u buduce. Sve dok ljudi ne pocnu da razmisljaju svojom glavom a ne da slusaju i da podrzavaju cobane koji im govore sta i kako da rade,ostat ce svi krdo ovaca kao sto su i do sad bili.
- Muhamed Đakmić
#105 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Tipična je zabluda da bi procentualna raspodjela glasova među izbornim apstinentima bila značajno drugačija u odnosu na stvarno raspodjelu koju imamo na izborima.
- ExNihilo
#106 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Zabraniti starima. Mladima. I svima koji nemaju barem 3 doktorata.
- Gojeni H
#107 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
ExNihilo wrote:Zabraniti starima. Mladima. I svima koji nemaju barem 3 doktorata.
+ 20 godina iskustva na nekom od prestiznih univerziteta ... i cist zdravstveni karton ... + "nou kokuz" kartica ...
- KB9
#108 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
naravno da treba plus sam davno napisao da je potrebno uvesti sistem koji boduje glas prema nivou obrazovanja 
- Sara03
#109 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Vrijeme nejednakog biračkog prava je daleko iza nas, te bi takva vrsta 'pluralnog votuma' bila ne samo diskriminatorna, već i kontraproduktivna.
- It_is_a_Leclerc
#110 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Naravno da ne treba. Pa oni su nam još jedina nada.
Ako spadnemo na ove koji su netom stekli ili tek trebaju steći biračko pravo, sudeći po Facebooku i Instagramu, tek smo onda nagrabusili. Nećemo se riješiti Bakira i Dodika do Apokalipse.
Ako spadnemo na ove koji su netom stekli ili tek trebaju steći biračko pravo, sudeći po Facebooku i Instagramu, tek smo onda nagrabusili. Nećemo se riješiti Bakira i Dodika do Apokalipse.
- Sara03
#111 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
I ja sam haman za to da se kažnjavaju izborni apstinenti.HAVANA wrote:Treba kaznjavati sve one koji ne glasaju.
Jer kako je moguće da se gotovo svi žale na rezultate izbora, a dobro se zna procenat onih koji su izašli na iste?
- HAVANA
#112 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Pa u normalnom svijetu to tako ide.Nije to samo pravo,to je i obaveza ,neglasanje se u mnogim zemljama kaznjava finom cifrom...
- radiša
#113 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
ukinut glasanja i stranke pod hitno,samo stetu prave ljudima.tovarish wrote:Da cujem vase misljenje.
Ja smatram da treba i to iz razloga sto je to stanovnistvo uglavnom neobrazovano i njime je lako manipulisati. Njihov izbor onda otezava zivot mladima kojima ovi uskracuju buducnost birajuci nakaradne politicare (mada je kod nas tesko naci normalnog politicara i stranku,al idem logikom da uvijek ima gori od losih).
Takva situacija nije samo kod nas vec i sirom regije,pa eto i u Srbiji na onim protestima se omladina zali da su im djedovi i babe izabrali Vucica.
PS Ne mislim se upustati u raspravu i dalje komentarisati u cilju nametanja svog stava,nego me interesuje misljenje drugih oko ove kontroverzne ideje.
- Šunj
-
lijepa u dusi
#115 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Ovo sa IQ testom nije losa ideja. Ne moram ja, al nece ni bilmezi glasat 
I treba ukinut stranke, jebo ovo. I ucit njemacki.
I treba ukinut stranke, jebo ovo. I ucit njemacki.
-
hAZNADAR
#116 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Treba jednostavno zabraniti demokratiju. Ukinuti je jer vise nema svoj smisao i jer ljudi svih starosnih dobi, staleza, obrazovanja,... nisu vise mjerodavni da izaberu vlast.
Ljudi stvaraju misljenje na osnovu tendencioznih medija, stereotipa, i u vrijeme najvece informisanosti, online biblioteka i dostupnih svih verzija istina - nikada nije bilo vece neinformisanosti.
Alternativa demokratiji nije diktatura pojedinca ili partije - vec zakonodavno tijelo sastavljeno od izabranih ljudi koji ne moraju biti narocito narocito obrazovani,.. ali da imaju osnovna nacela etike, morala, pravde,...
ili nesto kao Senat i republika u starom Rimu - naravno prilagodjeno danasnjici.
Kako ih probrati, izabrati,... je vec druga prica.
Razglabali smo to vec na temi Propast Demokratije
http://forum.klix.ba/propast-demokratije-t144882.html
Ljudi stvaraju misljenje na osnovu tendencioznih medija, stereotipa, i u vrijeme najvece informisanosti, online biblioteka i dostupnih svih verzija istina - nikada nije bilo vece neinformisanosti.
Alternativa demokratiji nije diktatura pojedinca ili partije - vec zakonodavno tijelo sastavljeno od izabranih ljudi koji ne moraju biti narocito narocito obrazovani,.. ali da imaju osnovna nacela etike, morala, pravde,...
ili nesto kao Senat i republika u starom Rimu - naravno prilagodjeno danasnjici.
Kako ih probrati, izabrati,... je vec druga prica.
Razglabali smo to vec na temi Propast Demokratije
http://forum.klix.ba/propast-demokratije-t144882.html
-
Mutivoda
#117 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
+1Sara03 wrote:I ja sam haman za to da se kažnjavaju izborni apstinenti.HAVANA wrote:Treba kaznjavati sve one koji ne glasaju.
al' i one što dođu, nacrtaju kurac, slikaju, objave, ono neka kao faca, kao ono je njih zajebao s tim. bravo, konjino.
- Streptokok
#118 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
A kako bi utvrdio ko je nacrtao spolni organ? Spijunirao ljude dok glasaju ko u zlatna vremena ozne i udbe?Mutivoda wrote:+1Sara03 wrote:I ja sam haman za to da se kažnjavaju izborni apstinenti.HAVANA wrote:Treba kaznjavati sve one koji ne glasaju.
![]()
al' i one što dođu, nacrtaju kurac, slikaju, objave, ono neka kao faca, kao ono je njih zajebao s tim. bravo, konjino.
- HAVANA
#119 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Sta imas utvrdjivat ko je nacrtao polni organ.Zali boze vremena potrosenog na budalu.Eto mangup kitu nacrto.Jes ih zajebo u PM.
-
Mutivoda
#120 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
jok.Streptokok wrote: A kako bi utvrdio ko je nacrtao spolni organ? Spijunirao ljude dok glasaju ko u zlatna vremena ozne i udbe?
prijavljuješ ove budale što objavljuju i dođe im kazna.
a nagrađivat ove što prijavljuju, njima ide pola iznosa koji ova budala plati.
- Sara03
#121 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Ti su mi ubjedljivo najgori.Mutivoda wrote:+1Sara03 wrote:I ja sam haman za to da se kažnjavaju izborni apstinenti.HAVANA wrote:Treba kaznjavati sve one koji ne glasaju.
![]()
Što se tiče apstinencije, u državama koje je kažnjavaju na razne načine, izlaznost ide i do čak 90%, kao npr. u Belgiji. Sigurno se tamo ne žale na rezultate izbora, a nije i da imaju potrebu.
-
stari grad Visegrad
#122 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Zabrana ide u domen diskriminacija.
A sta znaju oni koji napune 18? Glasaju sta im roidelji kazu.
Ne zabraniti onim iznad 65 da glasaju. Oni imaju zivotno iskustvo.
A sta znaju oni koji napune 18? Glasaju sta im roidelji kazu.
Ne zabraniti onim iznad 65 da glasaju. Oni imaju zivotno iskustvo.
-
daddy-kool
#123 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Uvesti pravo glasa i bebama, neka roditelji za njih glasaju.
- Streptokok
#124 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Sve drugo je klasicna diskriminacija.daddy-kool wrote:Uvesti pravo glasa i bebama, neka roditelji za njih glasaju.
-
daddy-kool
#125 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
ha ja, jesu l' i ta djeca insani?Streptokok wrote:Sve drugo je klasicna diskriminacija.daddy-kool wrote:Uvesti pravo glasa i bebama, neka roditelji za njih glasaju.