RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
šarf

#101 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Patriot,napisao si,
"oni koji su davno umrli,žive i sada!Oni koji nisu,živjet će i kad umru!Tako se Isusu nakon što je ovo rekao , (ne isti čas) na Gori preobraženja pridružuju Mojsije i Ilija!A to su vidjeli samo neki,Petar,Jakov i Ivan!Zao Isus i kaže"neki" od vas neće umrijeti dok ne vide..."

Pričamo o religijskoj istini,složit ćeš se da je Biblija kao Božja riječ istina,molim te,što si htio reći ovim i kojim biblijskim recima potvrđuješ to što si htio reći?
fatamorgana

#102 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

Dope_Man wrote:Dakle izbjegavas odgovoriti na sasvim validna pitanja. Sad povlacis to sto sam, u kontekstu ove teme, ''davno'' napisao. Odnosi se konkretno na sudar stavova, ti imas jednu ''istinu'', Smrle ima drugu, i naravno obojica bez trunke sumnje vjerujete u svoje ''istine'' pa sam ocekivao da vidim zanimljiv sukob misljenja. Nazalost, nije do njega jos doslo. U svakom sluacju ovo je forum i ovdje sam kad mi je dosadno, naravno da nista ne shvatam na smrt ozbiljno ovdje i zezam se kad mi je volja.

Ali izmedju takvih postova pisem uglavnom ozbiljno, nadam se smisleno, poput gornjeg objasnjenja da ''ismijavace nas'' nije nikakvo silno prorocanstvo, niti priloska odredba za vrijeme, jer se uvijek desavalo, i svim vjerama. A ti, ako si vec tako ozbiljan kako se postavljas, imas jednostavno pitanje koje izbjegavas kao sto ih tvrdokorni izbjegava po svim temama. Da ne zastupas knjigu koju zastupas tacno bi pomislio da si on pod drugim nickom.

No, pitanje bjese kada ce kraljevstvo.. imamo Bibliju koja kaze:
For the Son of Man is going to come in the glory of His Father with His angels, and will then repay every man according to his deeds.
Truly I say to you, there are some of those who are standing here who will not taste death until they see the Son of Man coming in His kingdom.
Matthew 16: 27, 28
Dakle, kako ranije spomenuh, Big J se trebao vratiti jos za zivota nekih od ljudi koji su ga slusali. Osim ako je neko od prije 2000 i danas ziv, mislim da je malo fulio. Ti se sad slobodno popni na svog konja i pravi se ''visim'' od ovog malo podsjehivanja na stvari koje ocito pokazuju greske u tvojoj ''istini'', jer nemas sta drugo. Ne moras ti ulaziti ni u kakvu diskusiju sa mnom, ali drugi ti postavise validno pitanje pa bjezis od odgovora pisuci sve, samo ne odgovor. I kako se onda ne smijati.
Eto, ovaj citat iz Mateja sve govori.
patriot_1

#103 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,napisao si,
"oni koji su davno umrli,žive i sada!Oni koji nisu,živjet će i kad umru!Tako se Isusu nakon što je ovo rekao , (ne isti čas) na Gori preobraženja pridružuju Mojsije i Ilija!A to su vidjeli samo neki,Petar,Jakov i Ivan!Zao Isus i kaže"neki" od vas neće umrijeti dok ne vide..."

Pričamo o religijskoj istini,složit ćeš se da je Biblija kao Božja riječ istina,molim te,što si htio reći ovim i kojim biblijskim recima potvrđuješ to što si htio reći?

Mt 17, 1-9

Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: “Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.” Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!” Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: “Ustanite, ne bojte se!” Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: “Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.”
Ivan 11,25 Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
šarf

#104 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Patriot,
što si ovim htio reći?
Što ovim želiš pokazati?
patriot_1

#105 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,
što si ovim htio reći?
Što ovim želiš pokazati?
Da su Mojsije i Ilija ŽIVI iako su umrli stotinama godina prije!
Dakle kraljevstvo Božje je kraljevstvo vječno živih!
"Tko vjeruje u mene živjet će ako i umre" kaže Isus!
Dakle,ne nestaje nego odlazi kod Boga a tko ne prihvati Isusa kao Spasitelja odlazi kod sotone!
I taj ne prestaje postojati(naravno nitko nema više materijalno tijelo nego neko vječno) i čeka posljednji sud gdje će skupa sa sotonom biti odbačen od Boga i čeka ga vječni pakao!
šarf

#106 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Patriot,kako razumješ ovaj redak
Ivan 3:13-Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega.
patriot_1

#107 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,kako razumješ ovaj redak
Ivan 3:13-Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega.
Odgovorit ću ti protupitanjem.Otkud su Mojsije i Ilija došli k Isusu?JESU LI BILI PRIKAZE ILI STVARNE OSOBE?
Što je nebo?Možda još nisu na nebu bili ali su svakako bili živi a ne oživljeni za tu priliku!Dakle,ako ne idu umrli koji vjeruju u Krista u ono nebo s kojeg je Krist sišao,ti koji vjeruju u Krista kao Boga i Mesiju oni svakako žive!Jer prema Svetom pismu, Ilija nije umro, nego je uznesen na nebo, odnosno dok je razgovarao s prorokom Elizejem, spustila su se među njih ognjena kola s ognjenim konjima, a potom je Ilija u njima uzdignut na nebo i nestao.
Dakle,nekamo gore je uzdignut!
fatamorgana

#108 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
šarf wrote:Patriot,kako razumješ ovaj redak
Odgovorit ću ti protupitanjem.Otkud su Mojsije i Ilija došli k Isusu?JESU LI BILI PRIKAZE ILI STVARNE OSOBE?
Što je nebo?Možda još nisu na nebu bili ali su svakako bili živi a ne oživljeni za tu priliku!Dakle,ako ne idu umrli koji vjeruju u Krista u ono nebo s kojeg je Krist sišao,ti koji vjeruju u Krista kao Boga i Mesiju oni svakako žive!Jer prema Svetom pismu, Ilija nije umro, nego je uznesen na nebo, odnosno dok je razgovarao s prorokom Elizejem, spustila su se među njih ognjena kola s ognjenim konjima, a potom je Ilija u njima uzdignut na nebo i nestao.
Dakle,nekamo gore je uzdignut!
Vrlo impresivno! :sax:
šarf

#109 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Patriot,ti sigurno cijeniš Bibliju i prihvataš je kao Riječ Božju.
Samim tim kada kažemo da je to Riječ Božja pokazuje da ta knjiga ima najveći autoritet.Ona nam govori kako i u što trebamo vjerovati.
Vjerovanja koja imamo jer smo se rodili u ovoj ili onoj religiji moramo preispitati kroz Bibliju i utvrditi da li ono što ja ili ti vjerujemo i da li je u skladu sa Biblijom.Ako nije onda moramo naše vjerovanje odbaciti i prihvatiti ono što kaže Biblija.Ne možemo Bibliju prilagođavati našim vjerovanjima,već našu vjeru uskladiti sa Biblijom.Također ne možemo je mi tumačiti,već dopustimo da ona tumači samu sebe.
Zbog toga moramo dobro poznavati Bibliju i ne zanemarivati ono što ona govori o nečemu.

Ako hoćemo da imamo jasnu sliku što Biblija o nečemu govori moramo uzeti u obzir sve ono što u Bibliji piše o nečemu.
Uzmimo primjer ono što si već spomenuo-NEBO.
Izdvojit ću nekoliko primjera i dobit ćemo odgovor što je to NEBO.?

A-1.Mojsijeva 1:1-U početku stvorio je Bog nebo i zemlju.(ovdje se izrazom nebo misli na svemir)

B-Matej 18:10-Pazite da ne prezrete jednog od ovih malih, jer kažem vam da anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega koji je na nebu (anđeli i Bog su na nebu,to sigurno nije svemir u kojem su smještene planete i galaksije.Mjesto gdje su Bog i anđeli nije materijalni svemir)

C-Psalam 78:26-Podigao je na nebu vjetar istočni i snagom je svojom vjetar južni naveo da puše
Matej 6:26-Pogledajte ptice nebeske
(ovdje izrazom nebo se misli na atmosferu gdje vjetrovi pušu i lete ptice)

Na koje je od ovih neba uzašao prorok Ilija? On je očigledno bio prenijet kroz Zemljinu atmosferu i smješten na drugo mjesto na Zemlji. Ilija je godinama kasnije još uvijek bio na Zemlji jer je napisao pismo judejskom kralju Joramu (2. Dnevnika 21:1, 12-15). Isus Krist je kasnije potvrdio da Ilija nije uzašao u duhovno prebivalište Boga, rekavši: “-Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega”, to jest, sam Isus (Ivan 3:13).

Djela apostolska 2:34-Jer David nije uzašao na nebo

Može se navesti još mnogo primjera

Bibliju moramo čitati tako da uzmemo u obzir svaku riječ koje napisana inače će nam njeno pravo značenje biti nejasno.
Navest ću primjer onoga što si pisao.

Matej 16:28-Zaista, kažem vam, neki od onih koji ovdje stoje neće okusiti smrti dok ne vide Sina čovječjeg kako dolazi kao kralj.

Isus jasno kaže "neki"ne svi ,ostali će okusiti smrt,umrijet će.Isto kaže "neće okusiti smrt dok ne vide",kada budu vidjeli poslije toga će umrijeti,hoće reći ,prije nego što umru vidjet će.

No,čini mi se da je u ovome što si do sada pisao ključno vjerovanje u život poslije smrti.Da li zaista postoji,što Biblija o tome govori?
Hoćeš li o tome da pričamo?
Ako imamo biblijski odgovor na to pitanje i druge stvari će dobiti jasniji oblik.
fatamorgana

#110 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

Znači ništa od dolaska obećanog kraljevstva .... pa mogli ste odmah reći, ili bar naknadno naravno onima koji su povjerovali ....
patriot_1

#111 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,ti sigurno cijeniš Bibliju i prihvataš je kao Riječ Božju.
Samim tim kada kažemo da je to Riječ Božja pokazuje da ta knjiga ima najveći autoritet.Ona nam govori kako i u što trebamo vjerovati.
Vjerovanja koja imamo jer smo se rodili u ovoj ili onoj religiji moramo preispitati kroz Bibliju i utvrditi da li ono što ja ili ti vjerujemo i da li je u skladu sa Biblijom.Ako nije onda moramo naše vjerovanje odbaciti i prihvatiti ono što kaže Biblija.Ne možemo Bibliju prilagođavati našim vjerovanjima,već našu vjeru uskladiti sa Biblijom.Također ne možemo je mi tumačiti,već dopustimo da ona tumači samu sebe.
Zbog toga moramo dobro poznavati Bibliju i ne zanemarivati ono što ona govori o nečemu.

Ako hoćemo da imamo jasnu sliku što Biblija o nečemu govori moramo uzeti u obzir sve ono što u Bibliji piše o nečemu.
Uzmimo primjer ono što si već spomenuo-NEBO.
Izdvojit ću nekoliko primjera i dobit ćemo odgovor što je to NEBO.?

A-1.Mojsijeva 1:1-U početku stvorio je Bog nebo i zemlju.(ovdje se izrazom nebo misli na svemir)

B-Matej 18:10-Pazite da ne prezrete jednog od ovih malih, jer kažem vam da anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega koji je na nebu (anđeli i Bog su na nebu,to sigurno nije svemir u kojem su smještene planete i galaksije.Mjesto gdje su Bog i anđeli nije materijalni svemir)

C-Psalam 78:26-Podigao je na nebu vjetar istočni i snagom je svojom vjetar južni naveo da puše
Matej 6:26-Pogledajte ptice nebeske
(ovdje izrazom nebo se misli na atmosferu gdje vjetrovi pušu i lete ptice)

Na koje je od ovih neba uzašao prorok Ilija? On je očigledno bio prenijet kroz Zemljinu atmosferu i smješten na drugo mjesto na Zemlji. Ilija je godinama kasnije još uvijek bio na Zemlji jer je napisao pismo judejskom kralju Joramu (2. Dnevnika 21:1, 12-15). Isus Krist je kasnije potvrdio da Ilija nije uzašao u duhovno prebivalište Boga, rekavši: “-Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega”, to jest, sam Isus (Ivan 3:13).

Djela apostolska 2:34-Jer David nije uzašao na nebo

Može se navesti još mnogo primjera

Bibliju moramo čitati tako da uzmemo u obzir svaku riječ koje napisana inače će nam njeno pravo značenje biti nejasno.
Navest ću primjer onoga što si pisao.

Matej 16:28-Zaista, kažem vam, neki od onih koji ovdje stoje neće okusiti smrti dok ne vide Sina čovječjeg kako dolazi kao kralj.

Isus jasno kaže "neki"ne svi ,ostali će okusiti smrt,umrijet će.Isto kaže "neće okusiti smrt dok ne vide",kada budu vidjeli poslije toga će umrijeti,hoće reći ,prije nego što umru vidjet će.

No,čini mi se da je u ovome što si do sada pisao ključno vjerovanje u život poslije smrti.Da li zaista postoji,što Biblija o tome govori?
Hoćeš li o tome da pričamo?
Ako imamo biblijski odgovor na to pitanje i druge stvari će dobiti jasniji oblik.
"Isus isto kaže"Koji umru ako vjeruju u mene živjet će"."Ja živim i vi ćete živjeti".
Dakle,smrt je kraj materijalnog tijela ali ne kraj života!
Pitanje,jesi li Jehovni Svjedok ili Adventista(Subotar)?
Ti kažeš treba Bibliju tumačiti ispravno,pa vi ste je tumačili "ispravno" kad ste nekoliko puta najavili smak svjeta i posljednji sud a koji se nije dogodio!
Što Biblija podrazumjeva pod "Nebo" teško je znati!U svakom slučaju to je mjesto živih,lokacija teško odredljiva!
Mojsija Bog uze,Ilija uznesen(dakle nije ostao na zemlji) i oba se pojavljuju sa Isusom,živi!Bog nije Bog mrtvih!
šarf

#112 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Patriot.oprosti interesira me ,kako ti objašnjavaš gore navedeni redak,u kojem se kaže,da David nije uzašao na nebo?
Ako David nije na nebu gdje je?

I ono što je Isus rekao da "niko nije uzašao na nebo"?

Dodat ću još jedno pitanje,ako su oni koji su umrli negdje još živi,zbog čega postoji uskrsnuće,ako nisu mrtvi gdje će biti uskrsnuti?
patriot_1

#113 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot.oprosti interesira me ,kako ti objašnjavaš gore navedeni redak,u kojem se kaže,da David nije uzašao na nebo?
Ako David nije na nebu gdje je?

I ono što je Isus rekao da "niko nije uzašao na nebo"?

Dodat ću još jedno pitanje,ako su oni koji su umrli negdje još živi,zbog čega postoji uskrsnuće,ako nisu mrtvi gdje će biti uskrsnuti?
Zašto bih ja tebi odgovarao na pitanje na koje je Isus dao odgovor?
"Koji umru ako vjeruju u mene živjet će"."
Ivan 11,25 Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?"
Dakle .po tebi Isus laže!
šarf

#114 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Patriot,prijatelju moj
da li Isus laže kada kaže,da niko nije uzašao na nebo?
Molim te pokušajmo da dođemo do istine tako što ćemo koristiti i one izvještaje i riječi koje nisu u skladu sa našim vjerovanjima.
Isus je obraćajući se Bogu u molitvi rekao "tvoja riječ je istina".Dakle riječ ,Biblija je istina ali ponekad naša vjerovanja koja su nastala nekad u prošlosti nisu biblijska već su plod ljudskog uma.

Isus je na to upozorio kada je rekao:Matej 15:9-Uzalud me štuju, jer su učenja koja naučavaju zapovijedi ljudske.

1.Ivanova 4:5-Ljubljeni, ne vjerujte svakoj izjavi koju je navodno nadahnuo Bog, nego ispitajte potječu li takve izjave od Boga, jer su mnogi lažni proroci izašli u svijet.

Dakle religija kojoj pripadamo,u kojoj smo rođeni ne znači nužno da ona Bogom dana.Tu nas Biblija potiče da ispitamo je li to učenje nadahnuto od Boga.
To ćemo znati ako se svi biblijski reci koji govore o nekom učenju sklope tako da ne budu u proturječju.

Jasno je da se Isusove riječi,da niko nije uzašao na nebo,proturječe vjerovanju da ljudi nakon smrti idu na nebo.

Naravno Biblija nije proturječna ,proturječna mogu biti naša vjerovanja jer nisu u skladu sa Biblijom.

Što misliš da li su i ove riječi prurječne?
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.

Tko vjeruje NEĆE UMRIJETI NIKADA,
Tko vjeruje AKO I UMRE,ŽIVJET ĆE.
fatamorgana

#115 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

Eh, kad Biblija u nedostatku boga zauzme njegovo mjesto onda dobijemo vjerska tumačenja i cirkuske vratolomije ....
Dope_Man

#116 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

Al najjaca recenica, i naravno izvor svih gresaka u razmisljanju vjernika je ovaj zajeb u pretpostavci koju nerijetko spominju i jedni i drugi na ovom forumu:
Naravno Biblija nije proturječna ,proturječna mogu biti naša vjerovanja jer nisu u skladu sa Biblijom.
Muslimani se vode istom, samo zamijene jednu knjigu sa drugom. I sve dok je tako za vjernike i moze postojati samo ''religiozna'' istina, nikako i objektivna s obzirom da ovom recenicom automatski ogranicavaju sebe u preispitivanju. Sve pocinje i zavrsava sa knjigom, ona MORA biti savrsena i pored milion objektivnih dokaza da nije/nisu.
Diwan

#117 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Diwan »

Kako vam ne dosadi iz teme u temu sr..i o vjeri i nevjeri, pro i contra, islamu i hrišćanstvu, peto deseto ... onaj koji brani nešto misli da je u pravu a i onaj koji 'napada' i opovrgava. Imam osjećaj ponekad da je svijet i sve ostalo nastalo na ovom PDF-u od količine 'znanja', retorike, 'ubjeđenja', ' vjerovanja', ateizma i ostalog. Sam Bog se izgleda objavio ovdje ...
arzuhal

#118 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by arzuhal »

Diwan wrote:Kako vam ne dosadi iz teme u temu sr..i o vjeri i nevjeri, pro i contra, islamu i hrišćanstvu, peto deseto ... onaj koji brani nešto misli da je u pravu a i onaj koji 'napada' i opovrgava. Imam osjećaj ponekad da je svijet i sve ostalo nastalo na ovom PDF-u od količine 'znanja', retorike, 'ubjeđenja', ' vjerovanja', ateizma i ostalog. Sam Bog se izgleda objavio ovdje ...
Pa bilo je nekih pokušaja i na ovome, bila je neka tema o Božanskoj vjeri i to...Ali đavli ne dadoše, Sotonine sluge sve us..še, aman...
Diwan

#119 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Diwan »

šta ima udbaš, nismo se dugi čuli :lol:
patriot_1

#120 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,prijatelju moj
da li Isus laže kada kaže,da niko nije uzašao na nebo?
Molim te pokušajmo da dođemo do istine tako što ćemo koristiti i one izvještaje i riječi koje nisu u skladu sa našim vjerovanjima.
Isus je obraćajući se Bogu u molitvi rekao "tvoja riječ je istina".Dakle riječ ,Biblija je istina ali ponekad naša vjerovanja koja su nastala nekad u prošlosti nisu biblijska već su plod ljudskog uma.

Isus je na to upozorio kada je rekao:Matej 15:9-Uzalud me štuju, jer su učenja koja naučavaju zapovijedi ljudske.

1.Ivanova 4:5-Ljubljeni, ne vjerujte svakoj izjavi koju je navodno nadahnuo Bog, nego ispitajte potječu li takve izjave od Boga, jer su mnogi lažni proroci izašli u svijet.

Dakle religija kojoj pripadamo,u kojoj smo rođeni ne znači nužno da ona Bogom dana.Tu nas Biblija potiče da ispitamo je li to učenje nadahnuto od Boga.
To ćemo znati ako se svi biblijski reci koji govore o nekom učenju sklope tako da ne budu u proturječju.

Jasno je da se Isusove riječi,da niko nije uzašao na nebo,proturječe vjerovanju da ljudi nakon smrti idu na nebo.

Što misliš da li su i ove riječi prurječne?
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.

Tko vjeruje NEĆE UMRIJETI NIKADA,
Tko vjeruje AKO I UMRE,ŽIVJET ĆE.
U ovom stihu sve je jasno"Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?"
Nemože se tumačiti nego ovako kako piše,ne prestaje postojati,dakle ide Bogu ili živi i čeka posljednji sud,nije mrtav ali je na nekom mjestu ,nekoj čekaonici!Katolici bi rekli čistilište no meni se taj naziv ne sviđa,nemamo se što čistiti ako nam je za života oprošteno!Kako Isus reče"Vi ste već čiti ali ne svi".(misli na Judu)
¤ jelena ¤

#121 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by ¤ jelena ¤ »

Dope_Man wrote:Al najjaca recenica, i naravno izvor svih gresaka u razmisljanju vjernika je ovaj zajeb u pretpostavci koju nerijetko spominju i jedni i drugi na ovom forumu:
Muslimani se vode istom, samo zamijene jednu knjigu sa drugom. I sve dok je tako za vjernike i moze postojati samo ''religiozna'' istina, nikako i objektivna s obzirom da ovom recenicom automatski ogranicavaju sebe u preispitivanju. Sve pocinje i zavrsava sa knjigom, ona MORA biti savrsena i pored milion objektivnih dokaza da nije/nisu.
Najveća tragedija je kada u glavi jednog vjernika nema mjesta za dvije svete knjige....a o trećoj da i ne govorim.

Jedan bog = jedna knjiga i tačka.

Nema veće i rasprostranjenije utopije danas od tzv. monoteizma.
arzuhal

#122 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by arzuhal »

¤ jelena ¤ wrote:
Dope_Man wrote:Al najjaca recenica, i naravno izvor svih gresaka u razmisljanju vjernika je ovaj zajeb u pretpostavci koju nerijetko spominju i jedni i drugi na ovom forumu:
Najveća tragedija je kada u glavi jednog vjernika nema mjesta za dvije svete knjige....a o trećoj da i ne govorim.

Jedan bog = jedna knjiga i tačka.

Nema veće i rasprostranjenije utopije danas od tzv. monoteizma.
Za muslimane bi nevjerovanje (odbijanje vjerovanja) u više knjiga koje su od jednog te istog Boga bile znak jasnog nevjerovanja (shvaćeno s islamske tačke) jer je jedan od imanskih šartova (uvjeta vjerovanja), čak centralni - vjerovanje u objave/poslanice/knjige od Boga: amentu...ve kutubihi (Vjerujem...i u Njegove knjige). Ne samo u Kur'an. Moraš vjerovati il' te nema, moraš naći mjesta! :mrgreen:

Ali, slično vjerniku koji je skučen, jednako su skučeni i oni ateisti koji u glavi mogu da imaju mjesta samo za pojam beskrajne slobode govora kao vrijednosti koju poštuju i brane, dok u njihovim glavicama za vrijednost svetinje nečije religije nema mjesta, pa tako dopuštaju svakojako izrugivanje sa Isusom, Muhamedom, itd. jer to pripada korpusu slobode govora i ne mogu da mare i haju za osjećaje vjernika koje to duboko vrijeđa, ponižava i ljuti. Mogu da uvaže samo jednu vrijednost, onu koja je njima bliska, dok ne mogu da poštuju onu drugu kojoj je neko drugi bliži.

Ljudi su sličniji jedni drugima nego što misle, bez obzira na vjeru ili svjetonazor kojem pripadaju...

Naravno, ima onih pametnih i glavatih u čiju glavu sve to može stati bez problema... ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#123 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by JoseMujica »

ni u jednoj krletci ne sjedi slobodna ptica.
Dope_Man

#124 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

Arzuhale, za nas ateiste i nije cudno da ne vidimo nista sveto u tome, i da se, ako tako X pojedinac odluci, ne odnsimo prema religijskim licnostima i knjigama sa bilo kakvim postovanjem. Ipak, nepokazivanje postovanja ne znaci nuzno i ismijavanje. Za nas su te knjige samo skup bajki sastavljen da bi se definisala vlast, a licnosti uglavnom pojedinci zeljni vlasti. Dok muslimani Muhameda vide kao nepogrijesivog, haman se svetim pravi iako je to zabranjeno, mi ga vidimo kao covjeka koji je u jednom trenutku zivota dosao na ideju kako okupiti ljude protiv trenutne vlasti, a kad je skupio dovoljno postao je klasicni vojskovodja iz tog perioda i tamario sve pred sobom.

Pogotovo u sklopu ove teme je logicno za ocekivati da se stvari nazivaju pravim imenom. Bilo ko moze vjerovati u sta hoce, ali vjerovanje ne mijenja cinjenice, mijenja samo licno misljenje prema objektu. Cuda iz religijskih knjiga nije moguce dokazati, i sve dok je tako samo za vjernika te knjige su istina, a svaki ateista ce te price, zbog njihovog sadrzaja, nazvati bajkom ili mitovima. To ne mora biti nikakav napad na vjeru/vjernika, ne mora tu biti nikakve lose namjere, jednostavno stvari naziva onim imenom koje je odgovarajuce s obzirom na njegovu percepciju svijeta.

Ono sto je zanimljivije je da su vjernici, bar koliko se da primjetiti, cesce ti koji ce ekstremnije nipodastavati stvari iz druge religije. Upravo oni, s obzirom da valjda imaju osjecaj svetosti za stvari koje su njima bitne, bi trebali da imaju bolje razumijevanje o tome sta figure i knjige druge religije znace pripadniku te religije. Pa bi onda trebali da su osjetljiviji prema tome, ali forum pokazuje da su u najboljem slucaju jednako spremni to ismijavati, mada mi se cini cak i vise nego ateisti od kojih se vecina ne spusta na nivo gdje idu mnogi od vjernika u ismijavanju tudjeg.
arzuhal

#125 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by arzuhal »

Dope_Man wrote:Arzuhale, za nas ateiste i nije cudno da ne vidimo nista sveto u tome, i da se, ako tako X pojedinac odluci, ne odnsimo prema religijskim licnostima i knjigama sa bilo kakvim postovanjem. Ipak, nepokazivanje postovanja ne znaci nuzno i ismijavanje. Za nas su te knjige samo skup bajki sastavljen da bi se definisala vlast, a licnosti uglavnom pojedinci zeljni vlasti. Dok muslimani Muhameda vide kao nepogrijesivog, haman se svetim pravi iako je to zabranjeno, mi ga vidimo kao covjeka koji je u jednom trenutku zivota dosao na ideju kako okupiti ljude protiv trenutne vlasti, a kad je skupio dovoljno postao je klasicni vojskovodja iz tog perioda i tamario sve pred sobom.

Pogotovo u sklopu ove teme je logicno za ocekivati da se stvari nazivaju pravim imenom. Bilo ko moze vjerovati u sta hoce, ali vjerovanje ne mijenja cinjenice, mijenja samo licno misljenje prema objektu. Cuda iz religijskih knjiga nije moguce dokazati, i sve dok je tako samo za vjernika te knjige su istina, a svaki ateista ce te price, zbog njihovog sadrzaja, nazvati bajkom ili mitovima. To ne mora biti nikakav napad na vjeru/vjernika, ne mora tu biti nikakve lose namjere, jednostavno stvari naziva onim imenom koje je odgovarajuce s obzirom na njegovu percepciju svijeta.

Ono sto je zanimljivije je da su vjernici, bar koliko se da primjetiti, cesce ti koji ce ekstremnije nipodastavati stvari iz druge religije. Upravo oni, s obzirom da valjda imaju osjecaj svetosti za stvari koje su njima bitne, bi trebali da imaju bolje razumijevanje o tome sta figure i knjige druge religije znace pripadniku te religije. Pa bi onda trebali da su osjetljiviji prema tome, ali forum pokazuje da su u najboljem slucaju jednako spremni to ismijavati, mada mi se cini cak i vise nego ateisti od kojih se vecina ne spusta na nivo gdje idu mnogi od vjernika u ismijavanju tudjeg.
Evo, osvrnut ću se na ovu boldiranu rečenicu: naravno da nisu isto nepoštovanje (odsustvo poštovanja) i ismijavanje, ja sam govorio baš o ovom drugom. Sasvim mi je jasan generalni stav ateista prema religiji uopće i ni sekunde nemam s tim problema (ne očekujem nikakvo poštovanje religijskih vrijednosti i sl).
A slažem se i da ima nekih pripadnika jedne religije koji su i brži i odlučniji i mnogo podliji u ismijavanju i ruganju nekoj drugoj religiji, više od ateista, i to je tačno. I ja mislim da je to do ljudi, do pojedinaca kakvi su kao ljudi, a o tome sam više puta govorio na stranicama ovog podforuma, već godinama: kako bih radije radio, dijelio i radni i životni prostor, ili ima za saputnika na putovanju osobu koja je ateista ili pripadnik neke druge religije nego s nekim muslimanom, jer sam imao prilike sresti takve muslimane koji su mi znali zagorčati život više nego iko...
Post Reply