Nista ja ne izbjegavam. Naravno da nas nisu isto gledali, jer ni mi nismo pravili probleme, uklapali smo se u drustvo, prilagodjavali se (ne kazem da im mater njemacka svedska norveska ... nikad nije spomenuta

), djeca isla u skolu, postovala su se pravila domacina. Mi smo izasli '95 i imali par stotina maraka u dzepu. U to vrijeme svima je bio pun kofer nas. Pa su nam opet nasli smjestaj, tri obroka, struja.. nismo to morali placati i nismo nista unistavali i palili jer hocemo u svedsku (a rado bi da smo imali ikakvu mogucnost) nego bili sretni sto naj je pruzena pomoc. A pri tome bili ponizeni do neba (iz stana odlazis u kolektivni centar ogradjen zicom i oni sa druge strane te gledaju kao majmuna u zoo vrtu), ali i dalje nismo rusili i demolirali kada nam se cefne.
Ako ekonomski migranti misle da ce ih Evropa docekati rasirenih ruku onda oni nisu normalni. Niko ne voli doslje a kamoli one sa drugom kuturom, bez zelje da se prilagode, promicuci neku silu.. ma daj molim te. Ti me pustis u svoju kucu i kazes mi izuj se, jer su to pravila kuca (da li su dobra i fer, ne ulazim u to) a ti se nesto kofrcis.. Ako ti se ne dopadaju moja pravila, nemoj lijepo onda ni ulaziti.
ovaj drugi dio nisam shvatila.[/quote]
Opet ne razumijes moj post: BiH izbjeglice nisu bile dovdene u identicnnu situaciju kao izbjelgice iz Srije i susjednihh drzava, drugo,mngobrojniji su, trece, rat tamo traje 6~7 godina,cetvrto, EU i UN se nisu dobro priremili i organizirali smejstaj i prevoz danasnjih izbjeglica, i niz drugih ralzoga, zato je suludo porediti nase izbjegice sa danasnjim izbjeglicama.

[/quote]
Ti mene malo zezas??? Otkud izbjeglice iz SIRIJE u EVROPI? Moje povrsno znanje geografije mi govori da Sirija granici sa Jordanom i Turskom (ne spominjem Irak, nece tamo ici). Bjezis da sacuvas glavu, smjestaju te u neuslovne kampve u Turskoj, za Jordan ne znam, i to onda ides u Svedsku? O cemu mi ovdje pricamo? U turskoj ti je glava sacuvana, poginuti neces (kao i meni) cekas da se rat zavrsi i vracas se kuci (kao i ja i Black swan i ko zna ko sve ne).. Jel ti lijepo u tom kampu, nije, grozno ti je, ali ostaces ziv.
Mnogobrojniii nego mi? Pa ok, i Turska je malo veca od Hrvatske rekla bih.. taman procenutalno da prihvati sirijce.
Postujem tvoje misljenje ali ne mogu da se slozim sa njim. Izvini. I ja sam bila iznenadjena kada sam shvatila da nemam simpatija prema njima. Ne mogu na silu. Da mi ih je zao jeste, da ne bude zabune, ali da ih podrzavam, ni slucajno. I kod nas je bilo i spaljeno i rastureno pa smo se opet vracali.