Studiranje u SAD
-
Fitzgerald
#101 Re: Studiranje u SAD
To sa knjigama sam skontao, ima li vise ista bitno ?
- MaroonBrigade
#102 Re: Studiranje u SAD
U globalu, losa stvar je da su knjige strasno skupe a dobra stvar je da imas vise opcija da dodjes do tog materijala. Ja sam odradio Comp. Sci. program na lokalnom "state-school" i moje iskustvo je da su mi knjige trebale samo da uradim zadacu tj. da imam listu zadataka. Dosta knjiga mozes "naci" na netu torrent-pdf fazonom. Biblioteka na mom faksu je imala po jednu kopiju svake knjige koja se koristi za predmete tokom tog semestra. Nekad sam uzimao to a nekad bih zamolio profesora da mi napravi kopiju zadataka. Ne znam koliko je ovo realno na vecim fakultetima. Kod mene je u prosjeku bilo nekih 30ak studenata na predavanjima. Postoje predmeti tipa Hemije ili Matematike npr. gdje profesor koristi osmo izdanje neke knjige. U vecini slucajeva osmo izdanje je skoro identicno predhodnom izdanju a razlika u cijeni je solidna. Pa imas opciju da uzmes neko prethodno izdanje te iste knjige. Bookstore ili knjizara je meni bila mrski neprijatelj i mislim da nikada nisam potrosio ni centa tamo.arminovcina wrote:To sa knjigama sam skontao, ima li vise ista bitno ?
- MaroonBrigade
#103 Re: Studiranje u SAD
Zaboravih spomenuti moje iskustvo sa TOEFL i SAT. Ja sam dosao u Ameriku u drugom razredu srednje i 90% raje je uzimalo SAT a ne ACT. Cak smo imali predmet u srednjoj skoli koji nas je pripremao za SAT. Tad' je SAT imao samo dio za Matematiku i Engleski (bez eseja). Negdje sam ja provalio da za ucenike koji zive u Americi manje od 5 godina, rezultat sa TOEFL-a se moze koristiti kao zamjena za rezultat Engleskog dijela SAT-a. Tako da sam ja vecinu vremena na SAT-u proveo radeci zadatke iz Matematike 
- Jack Be Nimble
#104 Re: Studiranje u SAD
Sin od prijatelja krenuo na fax u Septembru i do sada je svaku knjigu nasao na Amazonu za $20. Problem je sto treba da bude medju prvima posto uvijek bude oko 8-10 kopija, ali uspije naci.
Ja sam vecinu knjiga uspio kupiti od drugi studenata.
-
jefferson
#105 Re: Studiranje u SAD
Ima dosta stranca koje prodaju polovne knjige. Na kraju i bookstore na univerzitetu prodaje polovne knjige.Jack Be Nimble wrote:Sin od prijatelja krenuo na fax u Septembru i do sada je svaku knjigu nasao na Amazonu za $20. Problem je sto treba da bude medju prvima posto uvijek bude oko 8-10 kopija, ali uspije naci.
-
jefferson
#106 Re: Studiranje u SAD
Ja sam dosao isto na sportskoj, ali kao trener, ne kao igrac. Zavrsio undergraduate sa sportskom, onda master nesto sportska, ali imao sam extra fellowship tako da sam u sustini zaradjivao pare od skoleJa sam bio, ne znam za jeffa.
Buo sam jedan od profi kako ih ti zovesimao gpa preko 3.5 ja mislim
Bili je pustanja, niie da nije. Radio sam testove kod profesora u kancelariji jer nisam bio tu kad su ostali radili. Ali niie bas bila setnja. Znam da ih je masa uzimala OLS, education, communications i slicna sranja za diplome ali bilo nas je par koji su isli na finance, engineering ili pre-med
Ali sve je to drugaciie na community koledzima
Ono sto jeza rece, amerikanac ima sve, i ti dodjes iz pripizidine i skontas sistem za tri mjeseca bolje nego oni. Ja se sjecam kada sam aplicirao za fellowship, samo ja i tip iz Gvatemale aplicirali. Jbt, dobio sam fellowship jer niko nije bio zainteresovan za tu oblast.
Neko spomenu NAIA diviziju. Tu je milina za mutiti. Ja sam bio prvo u NAIA skoli, i tu je divizija za igrace koji su probali da se bave profesionalno, pa zaradili nesto para ili ostarili pa nisu mogli u NCAA. Jbt. mi smo znali opuhati neke od najboljih NCAA I skola koliko smo jaki bili da niko vise s nama nije htio igrati. Medjutim, NAIA ima puno rupa, i tu se moze svasta nesto smutiti i zavrsiti skola bez problema.
Sto se tice Out of State, dosta juznih drzava ima pravilo da ako primas nesto para kroz skolarinu, out of state automatski prelazi u in-state. Sjecam se da smo jednom nasem pomogli da dobije in-state tako sto smo mu placali $250 u knjigama, i automatski je dobio in-state. Kako je sada fakat ne znam. Da li su nesto mjenjali, ko zna.
- MyTao
#107 Re: Studiranje u SAD
Ja nikada nisam uzimao taj TOEFL, niti sam znao da postoji do sada... Mozda jer sam ovdje dosao u srednjoj, uzeo SAT kao I svi ostali na kraju i to je to.
-
afmodb
#108 Re: Studiranje u SAD
Naravno, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je obavezan za osobe koje se nisu skolovale u americi i sluzi kao demonstracija da iste osobe mogu pratiti nastavu na engleskom jeziku. Obzirom da si ti zavrsio/la americki high school graduate - nije bilo potrebe da radis taj test.MyTao wrote:Ja nikada nisam uzimao taj TOEFL, niti sam znao da postoji do sada... Mozda jer sam ovdje dosao u srednjoj, uzeo SAT kao I svi ostali na kraju i to je to.
- MaroonBrigade
#109 Re: Studiranje u SAD
Nije obavezno ali postoji opcijaafmodb wrote:Obzirom da si ti zavrsio/la americki high school graduate - nije bilo potrebe da radis taj test.