stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Lopez1981

#101 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by Lopez1981 »

Altsa wrote:
Lopez1981 wrote:O cemu pricas?
Kad vec ljudi zeznu stvar i stave stiropor sa unutrasnje strane jedino rijesenje tada je obloziti kucu i sa vanjske strane, evo mi prvog komsije uradio iznutra stiropor i nema sta nije pokusavao ali vlagu nije mogao rijesiti, nisi mogao u kucu uci od ruznog mirisa. I na kraju oblozio kucu i sa vanjske strane i rijesio problem. Sad mu ne treba 2 metra drva zimi da grije cijelu kucu :-D
Ne odgovori ti meni
Nakon par mjeseci od postavljanja pocelo izbacivati vlagu po zidovima, i svaki mjesec sve gore i gore, kad udje u zidove tesko se kutarisati. I kazem ti covjek vise nije znao sta da radi i na kraju oblozio i sa vanjske strane stiroporom i spasio se.
epik

#102 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by epik »

kurty wrote:
epik wrote:
kurty wrote:mi smo radili neku grubu analizu cijena, i cijena je bara bara... Naravno, mislili smo na kompletnu gradnju, kljuc u ruke...
i u razgovoru sa drugima iz struke, fakat je pitanje, zasto siporeks nije sire zastupljen...

da, cuo sam i ja to vezano za mrave...
ima on potrebnu cvrstocu, moze se u njega zakucai i zasarafiti...
Kod analize cijena treba uzeti u obzir da nije isto raditi siporex sa keramickim ljepilom, zavrsno obicno ljepilo, i obicne serkalze to vecina radi sto je jbg pogresno i tu se dobije na toj kalkulaciji. Medjutim, ako se analiazira cijena sa elementima za serklaze i ostale posebne elemente, namjensko ljepilo itd onda je skuplja investicija u siporex, ali dugorocno se dobije na toplinskoj izolaciji.
Mislim da ide fleksibilno, a ne keramicko ljepilo... nejse...
Uzimas u obzir dalje da ti treba manja debljina termoizolacije...
unutra... nema maltera i sprica, imas samo dvije ruke ljepila i mrezicu... brzina izvedbe
kasnije "stemanje" za instalacije i tako dalje
epik wrote:
kurty wrote:Ima jedno filozofsko gradjevinsko pitanje...
Zasto siporeks nije uzeo siru upotrebu do danasnjeg dana???
Sve arapske kucice u Bosni su izradjene od siporexa.
nisu sve... ali dio jeste
vecinom su se radile one kuce gdje je investitor kupovao materijal... tj gdje su "arapi" kupovali materijal, a majstori ugradjivali
Da, mnogo je prakticnije za raditi, samo eto mislim da je pocetna investicija skuplja u odnosu na druge materijale kad se radi po propisima koje recimo konkretno ''Ytong'' preporucuje.
stakasa

#103 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by stakasa »

Kad vec ljudi zeznu stvar i stave stiropor sa unutrasnje strane jedino rijesenje tada je obloziti kucu i sa vanjske strane, evo mi prvog komsije uradio iznutra stiropor i nema sta nije pokusavao ali vlagu nije mogao rijesiti, nisi mogao u kucu uci od ruznog mirisa. I na kraju oblozio kucu i sa vanjske strane i rijesio problem. Sad mu ne treba 2 metra drva zimi da grije cijelu kucu :-D
Nemoj armanu na stiropor, to mu je bolna tacka. Nebitno vani ili unutra
stakasa

#104 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by stakasa »

epik wrote:
kurty wrote:mi smo radili neku grubu analizu cijena, i cijena je bara bara... Naravno, mislili smo na kompletnu gradnju, kljuc u ruke...
i u razgovoru sa drugima iz struke, fakat je pitanje, zasto siporeks nije sire zastupljen...

da, cuo sam i ja to vezano za mrave...
ima on potrebnu cvrstocu, moze se u njega zakucai i zasarafiti...
Kod analize cijena treba uzeti u obzir da nije isto raditi siporex sa keramickim ljepilom, zavrsno obicno ljepilo, i obicne serkalze to vecina radi sto je jbg pogresno i tu se dobije na toj kalkulaciji. Medjutim, ako se analiazira cijena sa elementima za serklaze i ostale posebne elemente, namjensko ljepilo itd onda je skuplja investicija u siporex, ali dugorocno se dobije na toplinskoj izolaciji.
Prilikom analize cjena ukalkulisati i lijekove za astmu/alergije. Sa stiroporom unutra prostorija ne dise, potpari se ali eto, sto kolega rece na prethodnoj stranici, ono crno samo cetkom skinu. Ljeti
ja71

#105 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by ja71 »

a je li bolje ljepilo nanositi tackasto ili povrsinski ?
epik

#106 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by epik »

ja71 wrote:a je li bolje ljepilo nanositi tackasto ili povrsinski ?
Ljepilo nanosis tackasto, a ono sto lici na pur pjenu nanosis po obodu i unakrst.
Ci-Nick

#107 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by Ci-Nick »

stakasa wrote:
epik wrote:
Prilikom analize cjena ukalkulisati i lijekove za astmu/alergije. Sa stiroporom unutra prostorija ne dise, potpari se ali eto, sto kolega rece na prethodnoj stranici, ono crno samo cetkom skinu. Ljeti
Kod nas to nije bitno, nije bitna mikroklima u stanu, nije bitno da li u šljakobetonskim blokovima ima teških metala i povišene radijacije, kao što nam nije bitno da li nas stari dizeli truju.
Valjda nam je zato normalno da živimo 60 umjesto 80 godina.
stakasa

#108 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by stakasa »

Ci-Nick wrote:
stakasa wrote:
epik wrote:
Kod nas to nije bitno, nije bitna mikroklima u stanu, nije bitno da li u šljakobetonskim blokovima ima teških metala i povišene radijacije, kao što nam nije bitno da li nas stari dizeli truju.
Kontam, vec sve racunica pa neka se i ova stavka uzme u obzir. Troje djece po inhalator - nakupi se
Ci-Nick

#109 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by Ci-Nick »

stakasa wrote:
Ci-Nick wrote:
stakasa wrote:
Kontam, vec sve racunica pa neka se i ova stavka uzme u obzir. Troje djece po inhalator - nakupi se
Da, jest trošak za vlasnika kuće ali zaboravljaš uštede, ako čovjek rikne sa 60 penzioni fond štedi brdo love. :roll:
Altsa

#110 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by Altsa »

Lopez1981 wrote:
Altsa wrote:
Ne odgovori ti meni
Nakon par mjeseci od postavljanja pocelo izbacivati vlagu po zidovima, i svaki mjesec sve gore i gore, kad udje u zidove tesko se kutarisati. I kazem ti covjek vise nije znao sta da radi i na kraju oblozio i sa vanjske strane stiroporom i spasio se.
Ja sam postavio prije 2 godine i nemam vise vlage i budi. Nadam se da i nece biti.
stakasa

#111 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by stakasa »

Ci-Nick wrote:
stakasa wrote:
Ci-Nick wrote: Kod nas to nije bitno, nije bitna mikroklima u stanu, nije bitno da li u šljakobetonskim blokovima ima teških metala i povišene radijacije, kao što nam nije bitno da li nas stari dizeli truju.
Da, jest trošak za vlasnika kuće ali zaboravljaš uštede, ako čovjek rikne sa 60 penzioni fond štedi brdo love. :roll:
Citavu temu sam fokusiran na mikrozajednicu. Ali ima i tvoje
nemampojma0

#112 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by nemampojma0 »

Malo ste me zbunili s ovim argumentima "za" i "protiv" stiropora na unutrasnju stranu zida :-D
Moj punac je nekad 2003./ 04. dovrsio obnovu kuce od ratnih dejstava, jel se tad nije radila izolacija stiroporom ili nije imao para..uglavnom kuca izmalterisana i stavljena fasada. Da bi ustedio na zagrijavanju, a da sacuva postojecu fasadu, stavio stiropor debljine 3 cm na unutrasnju stranu zidova. Evo vec cetvrta godina i nigdje ni jednog jedinog traga vlage i plijesni. Nit ima tih ruznih mirisa koje spominjete.
Ovo navodim samo kao jedno iskustvo, a ne kao argument za "za", jer se slabo razumijem u gradjevinske radove.

A sto se tice siporexa, cuo sam od iskusnih ljudi da ima radioaktivno zracenje.
epik

#113 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by epik »

nemampojma0 wrote:Malo ste me zbunili s ovim argumentima "za" i "protiv" stiropora na unutrasnju stranu zida :-D
Moj punac je nekad 2003./ 04. dovrsio obnovu kuce od ratnih dejstava, jel se tad nije radila izolacija stiroporom ili nije imao para..uglavnom kuca izmalterisana i stavljena fasada. Da bi ustedio na zagrijavanju, a da sacuva postojecu fasadu, stavio stiropor debljine 3 cm na unutrasnju stranu zidova. Evo vec cetvrta godina i nigdje ni jednog jedinog traga vlage i plijesni. Nit ima tih ruznih mirisa koje spominjete.
Ovo navodim samo kao jedno iskustvo, a ne kao argument za "za", jer se slabo razumijem u gradjevinske radove.

A sto se tice siporexa, cuo sam od iskusnih ljudi da ima radioaktivno zracenje.
Sve ti je od slucaja do slucaja. Vlaga ce se pokazati i u kucama sa vanjskim stiroporom, narocito sa sjeverne strane kuce, blizu balkona gdje nije uradjen stirodur zbog toplotnog mosta, na tim mjestima razlike temp uzrokuju kondenz, zatim kuhinje koje nemaju ventilaciju .... Kod tvog punca je stolarija losa pa je kuca prozracna :)
jao_situacije

#114 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by jao_situacije »

ova tema je kao prosječna bosanska kafana svi znaju i svako ima svoju računicu

samo fali rakija klipače i meza
"...slušaj ti mene, pukni ba tricu unutra...."
"...jok unutra jesi lud, petica vani..."

:bih:
ja71

#115 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by ja71 »

A koja je tvoja uloga na forumu?
bombašica

#116 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by bombašica »

Čitajući postove na ovoj temi, skontah da je stari zeznuo stvar. Postavio je izolaciju iznutra (ne znam debljinu stiropola). Kondenz nam se pojavljuje svake godine na vanjskim zidovima, ali ove zime mnogo više.
OK, šteta je načinjena, ali kako da se dugoročno riješim kondenza? Neko od raje mi je spominjao neku tekučinu (možda algocid?), ali se pitam da li išta može riješiti ovaj problem?
Tegoba živa! :D
sunceKOtepsija

#117 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by sunceKOtepsija »

zastp ne probatio staviti stiropor i sa vanske i sa unutrasnje, tj kombinovano, npr donja strana tri mtra s unutrasnje, tri metra s vanjske ili prvi sprat s vanjske drugi s unutrasnje :thumbup:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#118 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by arman1 »

bombašica wrote:Čitajući postove na ovoj temi, skontah da je stari zeznuo stvar. Postavio je izolaciju iznutra (ne znam debljinu stiropola). Kondenz nam se pojavljuje svake godine na vanjskim zidovima, ali ove zime mnogo više.
OK, šteta je načinjena, ali kako da se dugoročno riješim kondenza? Neko od raje mi je spominjao neku tekučinu (možda algocid?), ali se pitam da li išta može riješiti ovaj problem?
Nek stari nauči da se prozor mora otvarati bar 2x dnevno, posebno ako sušite veš u kući. :run:
stakasa

#119 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by stakasa »

arman1 wrote:
bombašica wrote:Čitajući postove na ovoj temi, skontah da je stari zeznuo stvar. Postavio je izolaciju iznutra (ne znam debljinu stiropola). Kondenz nam se pojavljuje svake godine na vanjskim zidovima, ali ove zime mnogo više.
Nek stari nauči da se prozor mora otvarati bar 2x dnevno, posebno ako sušite veš u kući. :run:
Armane predaj se, stiropor je zlo
stakasa

#120 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by stakasa »

jao_situacije wrote:ova tema je kao prosječna bosanska kafana svi znaju i svako ima svoju računicu

samo fali rakija klipače i meza
"...slušaj ti mene, pukni ba tricu unutra...."
"...jok unutra jesi lud, petica vani..."

:bih:
Puno je trica
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#121 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by arman1 »

stakasa wrote:
arman1 wrote:
Armane predaj se, stiropor je zlo
Pogrešno, stiropor je NUŽNO ZLO.
epik

#123 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by epik »

Algicid je sredstvo za ciscenje budji i preventivno djeluje kod pojavljivanja... A ta vlaga e jbg vjerovatno samo sa vanjske strane stiropor.
Ci-Nick

#124 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by Ci-Nick »

Ja ne bi koristio nikakvu hemiju.
Kao što reče arman zračenje stana minimalno dva puta dnevno.
Svakako nam treba svježeg zraka sa manje co2. Nauka kaže da je "amortizovan" zrak u stanu lošiji i od zagađenog vanjskog zraka.
Kad smo kod zračenja da utvrdimo kako je pravilno. Prozor na kant nipošto, to može ljeti ali zimi nikako, nego širom otvoriti sve prozore, promjeniti zrak u stanu u što kraćem vremenskom roku, dovoljno je 3 do 5 minuta i zatvaraj.
Duže od 5 minuta nema koristi nego počinje izvlačenje toplote iz zidova i namještaja.
radostan dan

#125 Re: stiropor s unutrašnje strane stana,iskustva?

Post by radostan dan »

ja sam čuo da je vedo roditeljsku kuću komplet izolovao stirodurom, a džeko svoju nije htio...
Post Reply