Banksy wrote:
Kako ja vidim, a ne mora biti da sam u pravu, dvadeset godina nakon rata, u društvenom smislu sve je u degradaciji, u materijalnom i kulturnom kolapsu, a Bošnjaci izbačeni iz predratne proevropske putanje zapadnog civilizacijskog kruga, pa ubačeni u mašinu bogatih, ali civilizacijski zaostalih arapskih zemalja i retrogradne Turske koja se polako pretvara u sultanat, tako da u ovom trenutku mlađima ne ostavljamo bogzna šta kao temelj i smjernicu. Čak i državu za koju mislimo da smo se izborili, čak ni za nju više nemamo garancije.
Šta hoću reći

veće je ono što su, za Bosnu, a posebno za Bošnjake, ostavili Džema i društvo, pogotovo imajući u vidu šta su zatekli, od onoga što ćemo im ostaviti mi.
Mozda ja nisam u pravu

, ali u moralno-drustvenom smislu u degradaciji je skoro kompletan dunjaluk.
Bosnjaci nisu mogli biti izbaceni iz putanje zapadnog civilizacijskog kruga jer u tom krugu nikada nisu ni bili. Mogli su biti izbaceni iz istocnoevropsko-komunistickog civilizacijskog kruga. Iz tog kruga su se dobrovoljno ispalile skoro sve bivse sovjetske satelitske drzave.
Slazem se da su arapske zemlje civlizacijski zaostale zemlje, isto kao sto se slazem da se Turska pretvara u drustvo jednog lica.
Ono sto ostravljamo buducim generacijama, barem se nadam, je stvar koja se ne moze kvantificirati, a to je osjecaj da si ravnopravan covjek, nista ni bolji ni drugi od ostalih osim po civilizacijskim dostignucima. Da li ce zivjeti u pravednom drustvu je do nas i do njih.
Mozdaa bi bila sva sreca da zivimo na ostrvu, da smo Japanci, i da smo svi k'o jedan i u dobru i u zlu, da od svakog posla pravimo umjetnost, ali mi smo tu gdje smo ... sa svim dobrim i losim stvarima koje se vezu za nas geografski polozaj i za nasu historiju.
Dzemo je Dzemo, a "drustvo" je drustvo, inace cu pomisliti da u to "drustvo" ubrajas Dobricu Cosica, npr.?
"SKOJ-evci" su predvodili borbu za Veliku Srbiju, zar ne?