sto se sikirate oko ovog? u svakom filmu smo dohakali robotima i tehnologiji
onda cemo opet morati izmisljati tocak.
Možda je neće ni tražitiKrokodajl wrote:Ko će me onda pitati imam li pika karticu, neće zar robot.
nece biti istoJack Be Nimble wrote:Cojek prezivio industrijsku revoluciju, globalizaciju i sada je dosla tehnoloska revolucija na red. Prezivice i to.
Biće dobro za ove što analitički razmišljaju a za prosti plebs neće. Države koje budu mogle obezbjediti osnovni prihod (ono što sad ima Finska) da prosti plebs može da živi od socijale tu će narod nekako preživljavati a kod nas će dovesti do potpunog nestanka. A i u tim zemljama gdje bude osnovnog prihoda procvjetaće farmaceutska industrija da bi mogla da filuje neradnike svakodnevno jer će besmisao života postati svakodnevica. Uz farmaceutiku procvjetaće industrija virtuelne stvarnosti a na kraju će većina neradnika pristati da ih se stavi u neki oblik hibernacije ili kome kao u filmu Matriks, gdje će ih se filovati lijekovima i virutelnom realnošću u kojoj će opet živjeti neki svoj idealan život daleko od sumorne realnosti.MyTao wrote:Jednog dana svi poslovi (fizicki) ce biti automatizovani... To samo moze biti dobro za sve, nikako lose.
Automatizacija se nece I ne moze desiti preko noci.Last December wrote:Biće dobro za ove što analitički razmišljaju a za prosti plebs neće. Države koje budu mogle obezbjediti osnovni prihod (ono što sad ima Finska) da prosti plebs može da živi od socijale tu će narod nekako preživljavati a kod nas će dovesti do potpunog nestanka. A i u tim zemljama gdje bude osnovnog prihoda procvjetaće farmaceutska industrija da bi mogla da filuje neradnike svakodnevno jer će besmisao života postati svakodnevica. Uz farmaceutiku procvjetaće industrija virtuelne stvarnosti a na kraju će većina neradnika pristati da ih se stavi u neki oblik hibernacije ili kome kao u filmu Matriks, gdje će ih se filovati lijekovima i virutelnom realnošću u kojoj će opet živjeti neki svoj idealan život daleko od sumorne realnosti.MyTao wrote:Jednog dana svi poslovi (fizicki) ce biti automatizovani... To samo moze biti dobro za sve, nikako lose.
Bas na toj istoj mashini?animals wrote:Na masini na kojoj sad radimo,nas dvojica, prije jedno 30 godina je
radilo 20 ljudi, sa mnogo manjim ucinkom..
znaci 18 izgubilo posao...
Ne, bas..512MB wrote:Bas na toj istoj mashini?animals wrote:Na masini na kojoj sad radimo,nas dvojica, prije jedno 30 godina je
radilo 20 ljudi, sa mnogo manjim ucinkom..
znaci 18 izgubilo posao...
Sto sam ja primjetio, u naselju gdje vecinom mladja raja zive (oko faksa) ili bogatijem naselju gdje mladji roditelji zive ima ta teta samo je tesko naci. Zasto? Jer ako udjes u kakve probleme, veoma je lako izaci iz takvih problema ako si odrastao koristeci tu tehnologiju. Jedini je problem kada hardware padne, ponekada se zaglave pare pa onda zoves tetu da ti isplati. A ako odes u prodavnicu pokraj starackog doma onda mozes ocekivati da ce raditi tri tete jer bukvalno stoje nad penzionerima. Kada imas starije ljude onda to ide malo sporije.fakat wrote:Nece nestati kesijerki, barem ne u skorijoj buducnosti. Na primjer ako u redu ispred mene na self-chekout ima pet ljudi garant jedan ce zbog necega traziti pomoc tete koja nadgleda. Ako nema te tete ljudi ce zaglaviti na kasi i trebace im pola sata da zavrse posao. To nema veze sa Bosnom i nasim mentalitetom, to je svugdje tako. Nema cak ni veze sa obrazovanjem, neki kodovi jednostavno nisu u registru i eto problema na izlazu, neka snizenja nisu pravilno ukucana, kuponi nece da se skeniraju, artikal nema kod, itd.
Pa dobro to kada se nesto zaglavi, ali ako skeniras slucajno nesto dva puta ili ako se ne moze skenirati a imas kod ili ako nema koda nikako. U takvim problemima kada ti se pokaze kako se rijesp problem prvi put, znas za uvijek sam odraditi da ne zoves u pomoc.insomnia78 wrote:Nemozes sam rjesiti. U fr se npr kasa zablokira, napise "sacekajte pomoc hostese" i mora je teta resetovati svojim kljucem
i onda te zamijeni robot koji bulji u masinu umjesto tebe. aha!insomnia78 wrote:Al ako znas sta radis. Naravno kasa ti odmah dadne administratorske ovlasti. De ba odvadi malo. Milion puta mi se desilo skeniras artikl stavis na onou vagu i masina zakuje. Dok teta ne dodje mozes samo gledati u nju
A na slaganju se odmaraju od rada na kasama.animals wrote:Kasirke najvise rade na slaganju robe u regale..
na kasama se odmaraju od slaganja..