Kupovina novog auta u D-segmentu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#101 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by amar1994 »

Nije najmanja , nego najkraca :D
Dalje , kad se sjedista obore Superb i mazda imaju najvise zapremine (superb je Bog u tom segmentu :-) :izet: ) :thumbup:

Sve si ti upravu, meni je drago sto ih malo ima i kad neko kupi :) , kao i da je TABO :D
Mazda je mala fabrika i ne proizvode puno automobila , a i mal je igrac na trzistu :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#102 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by konektovan »

Ja bih talismana, pa mazdu, pa skodu, forda ne bih ni pogledao.[emoji4]

Sent from my C6603 using Tapatalk
madner

#103 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

Nova Insignia ce imati 8 stepeni mjenac + LED sa 2.0 motorom od 250 ks bi to znatno bolji izbor od navedenih.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#104 Re: RE: Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by konektovan »

madner wrote:Nova Insignia ce imati 8 stepeni mjenac + LED sa 2.0 motorom od 250 ks bi to znatno bolji izbor od navedenih.
Daj madneru, to je opet samo opel.[emoji1]

madner

#105 Re: RE: Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

konektovan wrote:
madner wrote:Nova Insignia ce imati 8 stepeni mjenac + LED sa 2.0 motorom od 250 ks bi to znatno bolji izbor od navedenih.
Daj madneru, to je opet samo opel.[emoji1]

Bolji imidz od svih navedenih u EU :D

Superb nema ni jedan plus, osim mozda cijene u BiH nakon 5 godina.
Seawolf

#106 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

Kad će početi isporuke Sports Tourera (ili kako će se već zvati karavan)?

Ako se šta ne promijeni kod druge generacije, za razliku od četiri navedena vozila koja sam nabrojao za uži izbor, Insignia je jedina koja se sklapa u DE.
amar1994

#107 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by amar1994 »

Tacno , isto tako sestica se sklapa u japanu :D :thumbup:
basicm

#108 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by basicm »

Ako je superb kvalitetom kao prosla, ja je ne bih za dzaba. Jos porseu kad padnes u ruke, kukava mu majka.

Sent from my iPhone using Tapatalk
fazlameister

#109 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

Seawolf wrote:Jedan moj prijatelj (zvuči otrcano, je l' da?) hoće da kupi novi automobil u D-segmentu (srednja klasa), ovdje u BiH.

Vozilo treba biti karavanskog oblika karoserije, imati posnažan motor (minimalno 150 kW) može i benzinski, automatski mjenjač, prednji pogon (ne treba pogon na sve točkove) i puno opreme (svi dodaci za aktivnu sigurnost, kožne presvlake, LED svjetla naprijed i nazad, automatski dvo/trozonski klima uređaj, "webasto" grijanje i sl.).

Budžet je 70.000 do 75.000 KM. Znam da zvuči puno, ali brzo se dolazi do tih cifri, kada se auto počne kititi dodatnom opremom.

Auto bi bio korišten 5 godina, a onda bi se prodao za učešće za naredni auto, tako da bi trebalo voditi računa i o padu vrijednosti. U tih 5 godina bi prešao cca. 125.000 km.

Imate li prijedloge? Uz razumnu argumentaciju. Hvala.
Talisman. Ima odlican motor 205ks, sa najboljom opremom doci ce ga otprilike oko 65-70.000 KM. Renault je u ovoj godini dosta podigao standarde, cak im je i Mercedes pomogao u nekim stvarima oko novog Megana i Talismana.

** Samo nek zaobidje GUMA M u sirokom luku sto se tice kupovine Renaulta kod njih.

condy

#110 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by condy »

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:Ja bih neki C ili E Karavan. :D S 9G getribom, ovo s duplim kvačilom nikad neće biti na tom nivou, ni po održavanju, a ni po komforu. Samo da nije pogrešne početne cifre u cijeni. :run:
U uži izbor su ušla 4 vozila (po abecednom redoslijedu):

Ford MONDEO Turnier 2,0 l EcoBoost 149 kW (203 PS) 6-speed-Auto

Mazda 6 Kombi 2,5 l SkyActiv-G 141 kW (192 PS) 6-speed-Auto

Renault TALISMAN Grandtour 1,62 l Energy TCe 200 147 kW (200 PS) 7-speed-EDC

Škoda SUPERB Kombi 2,0 l TSI 162 kW (220 PS) 6-speed-DSG

Za navedenu cijenu, svaki od navedenih modela se može dobiti u najvišem nivou opreme i sa još dosta toga od poželjne dodatne opreme (neki s manje, neki s malo više cjenkanja). I svi su, nesumnjivo, jako dobri automobili.

Ono u čemu navedena vozila zaostaju iza BMW-a i MB-a u ovome segmentu su, očekivano, kvaliteta materijala i izrade, pad vrijednosti u prvih pet godina posjedovanja, ergonomija u kokpitu (ovo najteže pada) i ono što mi do sada nije bilo tako upadljivo: puno lošiji automatski mjenjači.

Niti jedan od ovih automatskih (i automatizovanih) mjenjača koji su projektovani za poprečnu ugradnju se ne može ni po jednoj karakteristici mjeriti sa ZF-ovim 8-stepenim ili MB-ovim 9-stepenim automatskim mjenjačima projektovanim za uzdužnu ugradnju.
Samo bi rekao, slatke muke oko izbora :)
Vožnja toliko dugačkih vozila po našoj cesti neće biti baš najlagodnija, pogotovo po gradu, parkiranje, uske ulice,,,, i lošijim, brdskim magistralama zbog dužine i širin.Ta snaga motora, na našoj cesti je beskorisna. Pošto su svi u karavan izvedbi, bez obzira na snagu motora, oni neće biti dinamični na našoj cesti, pogotovo ako su teški. Ne znam koje su težine ali pretpostavljam da imaju oko tonu i sedamsto kg, što nije malo i ta vozila nemaju dinamiku manjih lakših i okretnijih vozila bez obzira na snagu motora. Svaka dinamika sa njima, će umarati i zahtjevati veću pažnju. Jedino na autoputu i to na autobhanu, će moći pokazati zube ...koliko može. Ne znam koliko su potrebne toliko snažne mašine, jer pretpostavljam da je karavan neophodan zbog većeg komoditeta i praktičnosti. Ako se traži karavan koji će se voziti pretežno po BiH, sa snažnijim motorom i dobrim perfomansama a pri tome nije cilj kupovina auto sa sportskim perfomansama i dinamikom, onda ti motori te snage nisu ni potrebni. Ono što hoću reći ti motori pogotovo ovaj u Superbu kod nas su neiskoristivi ako će se poštovat saobraćajni propisi...samo na autoputu ih možeš pravo zagrijati ( vozim V6 ) a i na autoputu imaju ograničenja ... realno daje se više novca na auto, nego što je potrebno.
direstraits0078

#111 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by direstraits0078 »

condy wrote: Samo bi rekao, slatke muke oko izbora :)
Vožnja toliko dugačkih vozila po našoj cesti neće biti baš najlagodnija, pogotovo po gradu, parkiranje, uske ulice,,,, i lošijim, brdskim magistralama zbog dužine i širin.Ta snaga motora, na našoj cesti je beskorisna. Pošto su svi u karavan izvedbi, bez obzira na snagu motora, oni neće biti dinamični na našoj cesti, pogotovo ako su teški. Ne znam koje su težine ali pretpostavljam da imaju oko tonu i sedamsto kg, što nije malo i ta vozila nemaju dinamiku manjih lakših i okretnijih vozila bez obzira na snagu motora. Svaka dinamika sa njima, će umarati i zahtjevati veću pažnju. Jedino na autoputu i to na autobhanu, će moći pokazati zube ...koliko može. Ne znam koliko su potrebne toliko snažne mašine, jer pretpostavljam da je karavan neophodan zbog većeg komoditeta i praktičnosti. Ako se traži karavan koji će se voziti pretežno po BiH, sa snažnijim motorom i dobrim perfomansama a pri tome nije cilj kupovina auto sa sportskim perfomansama i dinamikom, onda ti motori te snage nisu ni potrebni. Ono što hoću reći ti motori pogotovo ovaj u Superbu kod nas su neiskoristiv...samo na autoputu ih možeš pravo zagrijati ( vozim V6 ) a i na autoputu imaju ograničenja ... realno daje se više novca na auto, nego što je potrebno.
Prvi bold: automatsko parkiranje - check.
Drugi bold: 4Control - check.

Masa vozila oko 1500 kg, bez dodatne opreme, s dodatnom opremom oko 1600 kg.
direstraits0078

#112 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

fazlameister wrote:
Seawolf wrote:Jedan moj prijatelj (zvuči otrcano, je l' da?) hoće da kupi novi automobil u D-segmentu (srednja klasa), ovdje u BiH.

Vozilo treba biti karavanskog oblika karoserije, imati posnažan motor (minimalno 150 kW) može i benzinski, automatski mjenjač, prednji pogon (ne treba pogon na sve točkove) i puno opreme (svi dodaci za aktivnu sigurnost, kožne presvlake, LED svjetla naprijed i nazad, automatski dvo/trozonski klima uređaj, "webasto" grijanje i sl.).

Budžet je 70.000 do 75.000 KM. Znam da zvuči puno, ali brzo se dolazi do tih cifri, kada se auto počne kititi dodatnom opremom.

Auto bi bio korišten 5 godina, a onda bi se prodao za učešće za naredni auto, tako da bi trebalo voditi računa i o padu vrijednosti. U tih 5 godina bi prešao cca. 125.000 km.

Talisman. Ima odlican motor 205ks, sa najboljom opremom doci ce ga otprilike oko 65-70.000 KM. Renault je u ovoj godini dosta podigao standarde, cak im je i Mercedes pomogao u nekim stvarima oko novog Megana i Talismana.

** Samo nek zaobidje GUMA M u sirokom luku sto se tice kupovine Renaulta kod njih.

Đesi Fazla, majstore. :lol: Pa baš prvi post nakon registracije i odmah u sridu, što bi rekli u onom filmu 101 šarplaninac. :lol: Kako ide ona reklama s radija: Providni smo - Crystal Commerce - ugradnja prozora i alu bravarije. :oops:
basicm

#113 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by basicm »

Ajoj, ja bas mislio renola gledat kod njih, dje cu otici onda? Ja ne volim ovo nemoj u gumu ili negdje, a ne kaze se dje valja.

fazlameister

#114 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

direstraits0078 wrote:
fazlameister wrote:

Đesi Fazla, majstore. :lol: Pa baš prvi post nakon registracije i odmah u sridu, što bi rekli u onom filmu 101 šarplaninac. :lol: Kako ide ona reklama s radija: Providni smo - Crystal Commerce - ugradnja prozora i alu bravarije. :oops:
Bio sam ja i ranije aktivan na klixu prije par god. Ne razumijem te bas najbolje ovo providan smo, momku sam samo rekao svoje iskustvo sa njima koje ne zelim nikome preporuciti. A i mnogi misle isto kao i ja o gumi.

condy

#115 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by condy »

direstraits0078 wrote:
condy wrote: Samo bi rekao, slatke muke oko izbora :)
Vožnja toliko dugačkih vozila po našoj cesti neće biti baš najlagodnija, pogotovo po gradu, parkiranje, uske ulice,,,, i lošijim, brdskim magistralama zbog dužine i širin.Ta snaga motora, na našoj cesti je beskorisna. Pošto su svi u karavan izvedbi, bez obzira na snagu motora, oni neće biti dinamični na našoj cesti, pogotovo ako su teški. Ne znam koje su težine ali pretpostavljam da imaju oko tonu i sedamsto kg, što nije malo i ta vozila nemaju dinamiku manjih lakših i okretnijih vozila bez obzira na snagu motora. Svaka dinamika sa njima, će umarati i zahtjevati veću pažnju. Jedino na autoputu i to na autobhanu, će moći pokazati zube ...koliko može. Ne znam koliko su potrebne toliko snažne mašine, jer pretpostavljam da je karavan neophodan zbog većeg komoditeta i praktičnosti. Ako se traži karavan koji će se voziti pretežno po BiH, sa snažnijim motorom i dobrim perfomansama a pri tome nije cilj kupovina auto sa sportskim perfomansama i dinamikom, onda ti motori te snage nisu ni potrebni. Ono što hoću reći ti motori pogotovo ovaj u Superbu kod nas su neiskoristiv...samo na autoputu ih možeš pravo zagrijati ( vozim V6 ) a i na autoputu imaju ograničenja ... realno daje se više novca na auto, nego što je potrebno.
Prvi bold: automatsko parkiranje - check.
Drugi bold: 4Control - check.

Masa vozila oko 1500 kg, bez dodatne opreme, s dodatnom opremom oko 1600 kg.
Ma ne mislim da mu je lakše sa automatskim parkiranjem nije stvar u dimenziji i mogućnosti da ga parkiraš već što takvo auto parkirati po gradu na skučenim mjestima i nije najbolja opcija jer se takvo auto ne bi ni trebalo na takvim mjestima ostavljat jer će za dvije godine biti izbocan i izgreban za lakiranja. Trebamo više prostora a to je mamac da ga drugi svako malo zakači. Pretpostavljam da ima i drugo manje vozilo, za grada. Što se tiče tog novog Talismanovog sistema za dinamiku, stoji da ono poboljšava dinamiku, ali naša cesta je ipak malo veći zalogaj. Pored toga što i sa boljom dinamikom nego prijašnja veća vozila, on ne može i sa tim sistemom dostići dinamiku, recimo Superb sa Golfom u GTI izvedbi ili Talisman sa Meganom Rs. Za Megana i Golfa se ubila ova cesta....kao što je za Talismana i Superba autoput
Last edited by condy on 18/12/2016 21:18, edited 1 time in total.
fazlameister

#116 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

basicm wrote:Ajoj, ja bas mislio renola gledat kod njih, dje cu otici onda? Ja ne volim ovo nemoj u gumu ili negdje, a ne kaze se dje valja.

Bilo gdje samo ne kod njih drug. Toliko neljubaznosti na jednom mjestu odavno nisam vidio..

direstraits0078

#117 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

fazlameister wrote:
basicm wrote:Ajoj, ja bas mislio renola gledat kod njih, dje cu otici onda? Ja ne volim ovo nemoj u gumu ili negdje, a ne kaze se dje valja.

Bilo gdje samo ne kod njih drug. Toliko neljubaznosti na jednom mjestu odavno nisam vidio..

Ja bas neki dan s njima posao zavrsio, perfekcija, sve proslo glatko, nikakvih problema. :roll: A odem kod onog drugog ovlastenog u sarajevu za renol, katastrofa. Ne bih nikome preporucio. :run:
madner

#118 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

Seawolf wrote:
Kad će početi isporuke Sports Tourera (ili kako će se već zvati karavan)?

Ako se šta ne promijeni kod druge generacije, za razliku od četiri navedena vozila koja sam nabrojao za uži izbor, Insignia je jedina koja se sklapa u DE.
Mart 2017, sklapanje ostaje u Russelsheimu.
fazlameister

#119 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

direstraits0078 wrote:
fazlameister wrote:

Ja bas neki dan s njima posao zavrsio, perfekcija, sve proslo glatko, nikakvih problema. :roll: A odem kod onog drugog ovlastenog u sarajevu za renol, katastrofa. Ne bih nikome preporucio. :run:
Mozda im je servis ok, ali prodaja dno dna.

Me_again

#120 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Me_again »

fazlameister wrote:

Prodaja im nije dobra, ali je znatno bolja od servisa :-)
No, Renault se sa aktualnim modelima znatno popravio pa imaju srece da prodaju dobar proizvod.
direstraits0078

#121 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

fazlameister wrote:
direstraits0078 wrote:

Nisam radio servis. :)
condy

#122 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by condy »

Kupio Talismana ?

Cestitam :D
530i

#123 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by 530i »

Ala Fazla bacaš bombe, prodaja im je najbolji dio svega, bez želje da ih hvalim. I u servisu su ljubazni samo imaju tu neku politiku sa nekim nejasnoćama...

Ako i razmatra Talisman za kupovinu, prije kupovine detaljno bih istestirao ergonomiju sa ovim touchscreen sistemom...meni nikako ne sjeda. Možda i bi nakon više vremena, ali prvi dojam i nije neki.
direstraits0078

#124 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

condy wrote:Kupio Talismana ?

Ma jok. Ne pada mi na pamet. :lol:
basicm

#125 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by basicm »

direstraits0078 wrote:
condy wrote:Kupio Talismana ?