"Šapni mi da ti kažem"
- Norm
#101 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Redžo je Rom. Redžo je polupismen. Redžo je presjedavajuci OV. Budi kao Redžo.

-
broj dva
#102 Re: "Šapni mi da ti kažem"
---__Phoenix__ wrote:Ne možemo ocijenjivati ili diskvalifikovati političare na osnovu njihove elokventnosti, diplome i sl.
Hocemo li po rezultatima ? Sto bi tek tu politicari dobili dobre ocjene...
Inace politicarima je jezik/prica alat. Nije lopata, nije volan nego jezik. Komunikacija, sposobnost shvatanja recenog, sposobnost prenosenja koncepta..
Tip koji prihvaca izvinjenje kada sugovornit zahtjeva izvinjenje, tip koga treba urazumiti...ocigledno los vic. Postavljen da bude neciji sluga, eventualno zrtveno janje. A koliko ih je kao on, nesposobni a zeljni funkcije, vlasti, para...i sto je najgore dodju na vlast, korumpirane masinerije nasi stranaka ne zele korektne, ambiciozne i dobre politicare nego upravo Redže.
U stvari, koliko je politicara na BiH sceni koji imaju zasluzeno pozitivan imidz ?
- cyprus
#103 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ja mislim da je javnost malo pretjerano najahala na Redžu... Vjerovatno ovo nije jedini primjer gdje se neko pogubio, zbunio ili jednostavno nije najbolje snašao kada je prvi put došao u dodir sa skupštinskom procedurom, međutim samo su eto o Redži našli snimiti šaljivi klip (koji mi sa onim dodacima izgleda debilnije nego sve što je Redžo rekao)...
Stoji i to da se dotični nije trebao hvatati pozicije ako zna da tom zadatku ne može adekvatno odgovoriti, ali ja sam uvjeren da će se Redžo uhodati, i da će na narednim sjednicama to izgledati znatno bolje... Ova država ima puno većih problema nego što je to neelokvencija...
Stoji i to da se dotični nije trebao hvatati pozicije ako zna da tom zadatku ne može adekvatno odgovoriti, ali ja sam uvjeren da će se Redžo uhodati, i da će na narednim sjednicama to izgledati znatno bolje... Ova država ima puno većih problema nego što je to neelokvencija...
-
Novak20
#104 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Kao i mnoge druge stvari kod nas, nije problem Redžo. On je samo posljedica naše mantre:cyprus wrote:Ja mislim da je javnost malo pretjerano najahala na Redžu... Vjerovatno ovo nije jedini primjer gdje se neko pogubio, zbunio ili jednostavno nije najbolje snašao kada je prvi put došao u dodir sa skupštinskom procedurom, međutim samo su eto o Redži našli snimiti šaljivi klip (koji mi sa onim dodacima izgleda debilnije nego sve što je Redžo rekao)...
jbtpolitika,dajštaveselo,nemamzakogaglasati,necuglasati,nemogunistapromijeniti....
- cyprus
#105 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ma dobro, Redžo je vjerovatno ušao u vijeće zahvaljujući glasovima svoje romske zajednice (teško mi je vjerovati da je stotine Bošnji glasalo za jednog Roma), i to je po meni OK... I ta zajednica bi trebala imati nekoga ko će predstavljati njihov glas, ako se već vodimo nekom predstavničkom demokratijom... Zapravo, mogu reći da veoma podržavam ulazak Roma u politiku, pa donekle u tom kontekstu posmatram i ovaj Redžin 'uspjeh'... A nisam siguran da bi ovo ovoliko ismijavanje moglo uticati pozitivno na taj proces...Novak20 wrote:Kao i mnoge druge stvari kod nas, nije problem Redžo. On je samo posljedica naše mantre:cyprus wrote:Ja mislim da je javnost malo pretjerano najahala na Redžu... Vjerovatno ovo nije jedini primjer gdje se neko pogubio, zbunio ili jednostavno nije najbolje snašao kada je prvi put došao u dodir sa skupštinskom procedurom, međutim samo su eto o Redži našli snimiti šaljivi klip (koji mi sa onim dodacima izgleda debilnije nego sve što je Redžo rekao)...
jbtpolitika,dajštaveselo,nemamzakogaglasati,necuglasati,nemogunistapromijeniti....
- Banksy
#106 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Kad već nismo na ulici s toljagama, možemo makar ismijavati bezobrazne, nespimene panjeve koji nas, bezobrazno svjesni svojih ograničenja, ipak hladno predstavljaju, pa bili to Romi, Eskimi ili Marsovci.
Znam da su nam kriteriji nepostojeći, ali ovo je čak i ispod tog nivoa. Sramota nad sramotama.
Znam da su nam kriteriji nepostojeći, ali ovo je čak i ispod tog nivoa. Sramota nad sramotama.
-
kakonako
#107 Re: "Šapni mi da ti kažem"
U državi političkih diletanata, državnika-amatera, nepismenih doktora nauka... Ciganin Redžo je predmet zajebancije, ismijavanja, rasističkog kolutanja očima...S.Avdic"Slobodna Bosna"
- black
#108 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Piše: SENAD AVDIĆ
Bila je u ratu u sastavu Armije Bosne i Hercegovine na ratištu oko Brčkog jedinica (veličine čete) koju su sačinjavali lokalni Romi. Cijeli rat su se čestito i pošteno borili, neki su poginuli, mnogi ranjeni. Negdje pred kraj rata, u ljeto 1995.godine, zaraćene strane su otvoreno počele raditi ono što su tokom prethodnih ratnih godina radile tajno i prikriveno: švercovati, razmjenjivati (za novac, dakako) stanovništvo iz okupiranog Brčkog na slobodne teritorije.
Atmosfera na linijama fronta je bivala sve opuštenija, "komšijskija"; "branitelji" i "agresori" su se počeli družiti, zajedno dernečiti, piti uz turbohitove sugrađanke Brene.
Gledali su to, glasi ratna legenda, sa nevjericom "zlatni ljiljani" Romi koje su zaobilazili pozivi za ove zajedničke derneke na brčanskoj ravnici, pa je jedan od njih, zapovjednik-ceribaša uz psovku to prokomentirao: "Pizda li vam materina, svima, svi ćete se vi, balije, ustaše, četnici kad-tad izmiriti, na kraju ćemo mi Cigani biti jedini krivi za ovaj rat!"
Upoznao sam u ratu, u Tuzli čini mi se, jednog promućurnog, hiperinteligentnog Roma-prognanika, koji je tvrdoglavo odbijao da rat nazove "ratom", ili nedobog., "agresijom": "ja sam iz Janje proteran kad je počela ova AFERA", govorio je sa oprezom.
Redžo Seferović, Rom iz okoline Zavidovića, jedva da je bio punoljetan kada je u njegovom kraju počela afera, odnosno afere: prva 1992. kada su grad napale srpske snage i druga, u ljeto 1993., kada su zakrvili Armija i HVO. Redžo je tri i po godine trajanja rečenih "afera" proveo kao borac Armije BiH.
Nikakvog posla od kojeg bi mogao prehranjivati brojnu obitelj nije imao, sve do 2001.Tada je zaposlen, kao jedini Rom uopće u državnoj službi, u Federalnoj obavještajno-sigurnosnoj službi (FOSS). I tu mu je posao visio o koncu, imao je mrlju u personalnom dosjeu - krivičnu
prijavu za "tešku pljačku".
Šefovima u FOSS-u priznao je da je kada mu se u ratu rodilo dijete posudio od komšinice, također Romkinje, dvije-tri kile brašna da napravi hljeb. Poslije je otišao na liniju, zaboravio vratiti, a komšinica ga prijavila da ju je opljačkao. "Ma, znate, drugovi," kazao je šefovima u Sarajevu Redžo, "to su vam naša, ciganska posla, ne razumijete vi to.". Primljen je na posao.
No, za kratko. Nakon godinu dana je dobio otkaz, otpustio ga je Ivan Vukšić, direktor FOSS-a, kriminalac iz Hercegovine, iz razloga "depolitiziranja službe". Redžo je, da prostite, bio član SDP-a BiH. U svom selu je od malih Roma napravio nogometni klub. Neko mi je rekao da su ga Cigančići zvali, onako kaubojski, "čika Red-Džo", crveni Joe.
Od prošle nedjelje Redžo Seferović je predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovića, kao prvi Rom u zadnjih 100 godina ove čaršije. Njegovo trapavo, amatersko, neznalačko vođenje konstituirajuće sjednice Vijeća postalo je planetarni hit na društvenim mrežama. Čitav svijet se smije, naslađuje nezgrapnostima i jezičkim kalamburima predsjednika Redže.
Umire od šege, kažu, i onaj poslanik Radončićevog SBB-a u Kantonalnoj skupštini Sarajeva, televizijski voditelj, jedan od rodonačelnika "odljev mozaka" iz Sandžaka. Zgražavaju se i pošteni stanovnici Zavidovića što je Cigo Redžo obrukao uzornu i perspektivnu zajednicu. Koju nisu tako nepovratno uspjeli obrukati ni bradati vehabijski zločinci koji su nepodobne Zavidovićane tokom i nakon rata ubijali kao glinene golubove, na ulicama, na kućnom pragu, u automobilima.
U državi političkih diletanata, državnika-amatera, nepismenih doktora nauka... Ciganin Redžo je predmet zajebancije, ismijavanja, rasističkog kolutanja očima...
Redžina neravnopravna borba sa procedurom, poslovnikom, padežima, njegova nevještost i zbunjenost koju se i ne trudi prikriti, u poređenju sa grijesima desetina bilmeza koji vode državu, njene vlade, parlamente, agencije, ambasade... velika je i društveno štetna, otprilike, kao one tri kile brašna u poređenju sa pljačkom zavidovićke "Krivaje!"
- jasko_ba
#109 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ama, kakve veze ima sto je Rom. Citav zivot taj covjek prica protiv stranke SDA, galami na njih, konacno dobije priliku da nesto konkretno uradi i on odluci da se prikljuci tim ljudima, iako je svjetan da ce ga jebeno iskoristiti. To se vidi i na snimci gdje se smiju ko najvece hinje tom covjeku kojem dadose glas samo tri minuta ranije. A dovoljno je vidjeti ko sjedi u vijecu od SDA-ovaca, namjerno sve uradjeno da se blokira rad nacelnika i opstine.kakonako wrote:U državi političkih diletanata, državnika-amatera, nepismenih doktora nauka... Ciganin Redžo je predmet zajebancije, ismijavanja, rasističkog kolutanja očima...S.Avdic"Slobodna Bosna"
- GeeTnT
#110 Re: "Šapni mi da ti kažem"
..da je to onomad napravila socialdemokratija to bi se zvalo politickim potezom....da se razumijemo, ja na onom snimku pored i ispred Redze ne vidjeh niti jednu intelegentu facu.jasko_ba wrote:Ama, kakve veze ima sto je Rom. Citav zivot taj covjek prica protiv stranke SDA, galami na njih, konacno dobije priliku da nesto konkretno uradi i on odluci da se prikljuci tim ljudima, iako je svjetan da ce ga jebeno iskoristiti. To se vidi i na snimci gdje se smiju ko najvece hinje tom covjeku kojem dadose glas samo tri minuta ranije. A dovoljno je vidjeti ko sjedi u vijecu od SDA-ovaca, namjerno sve uradjeno da se blokira rad nacelnika i opstine.kakonako wrote:U državi političkih diletanata, državnika-amatera, nepismenih doktora nauka... Ciganin Redžo je predmet zajebancije, ismijavanja, rasističkog kolutanja očima...S.Avdic"Slobodna Bosna"
Mozda bi izdvojio jedino onog predstavnika penzionera...ostalo sve buranija..
- jasko_ba
#111 Re: "Šapni mi da ti kažem"
A sta mislis kako je taj penzioner glasao?GeeTnT wrote:..da je to onomad napravila socialdemokratija to bi se zvalo politickim potezom....da se razumijemo, ja na onom snimku pored i ispred Redze ne vidjehjasko_ba wrote:Ama, kakve veze ima sto je Rom. Citav zivot taj covjek prica protiv stranke SDA, galami na njih, konacno dobije priliku da nesto konkretno uradi i on odluci da se prikljuci tim ljudima, iako je svjetan da ce ga jebeno iskoristiti. To se vidi i na snimci gdje se smiju ko najvece hinje tom covjeku kojem dadose glas samo tri minuta ranije. A dovoljno je vidjeti ko sjedi u vijecu od SDA-ovaca, namjerno sve uradjeno da se blokira rad nacelnika i opstine.kakonako wrote:U državi političkih diletanata, državnika-amatera, nepismenih doktora nauka... Ciganin Redžo je predmet zajebancije, ismijavanja, rasističkog kolutanja očima...S.Avdic"Slobodna Bosna"
Mozda bi izdvojio jedino onog predstavnika penzionera...ostalo sve buranija..
-
Seyfo
#112 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ne razumijem zašto ljudi kažu da je sve ok ako je Rom.
Nije OK !!
Kakvo je to razmišljanje? Znači automatski ne mora biti pismen ako je Rom?? Nek od njih toliko proberu nekog Roma koji je pismen i barem donekle elokventan.
To razmišljanje me podsjetilo na čest slučaj u javnom prevozu u Sarajevu, gdje kontrolori traže svima kartu a Romima nikad. Znači, ne moraš imati kartu ako si Rom a možeš se voziti do mile volje. Na isti način su amnestirani od pismenosti kao i od kupovine karte.
Nije OK !!
Kakvo je to razmišljanje? Znači automatski ne mora biti pismen ako je Rom?? Nek od njih toliko proberu nekog Roma koji je pismen i barem donekle elokventan.
To razmišljanje me podsjetilo na čest slučaj u javnom prevozu u Sarajevu, gdje kontrolori traže svima kartu a Romima nikad. Znači, ne moraš imati kartu ako si Rom a možeš se voziti do mile volje. Na isti način su amnestirani od pismenosti kao i od kupovine karte.
- Banksy
#113 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Glupani ne razumiju da je upravo popuštanje i različit tretman koji primjenjuju prema ''jadnim'' Romima, kad ih tretiraju kao niža bića kojima se oprašta i kad su glupi i nepismeni, vrhunska diskriminacija.
U društvu jednakih, jednaku osudu, kritiku i ismijavanje, zaslužuju baš svi.
- Henry Chinaski
#114 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ne slažem se. Na ovakve stvari ne smijemo ostati pasivni. Ne znamo se boriti sa uzrocima ali to ne znači da se trebamo pomiriti sa posljedicama.cyprus wrote:Ja mislim da je javnost malo pretjerano najahala na Redžu... Vjerovatno ovo nije jedini primjer gdje se neko pogubio, zbunio ili jednostavno nije najbolje snašao kada je prvi put došao u dodir sa skupštinskom procedurom, međutim samo su eto o Redži našli snimiti šaljivi klip (koji mi sa onim dodacima izgleda debilnije nego sve što je Redžo rekao)...
Redžo je već pokvario utisak timo što svoju nesposobnost prebacuje na navodni rasizam. Zbog čega mu trebamo gledati kroz prste kad je dokazano nesposoban za poziciju na kojoj se nalazi. Tačno je da su takvi na svakom koraku ali nije razlog da pustimo Redžu da razara zajednicu svojim neznanjem.
- zforumas
#115 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Redzo Rom pa je OK da on polupismen bude predsjedavajuci OV-a....smjestili mu, marioneta i sl.
Ako je tako onda je OK da ga poslije mandata stave da bude ucitelj u skoli, nadam se da ce ovi koji ga opravdavaju upisati svoju djecu u tu skolsku ustanovu.
Ako je tako onda je OK da ga poslije mandata stave da bude ucitelj u skoli, nadam se da ce ovi koji ga opravdavaju upisati svoju djecu u tu skolsku ustanovu.
- It_is_a_Leclerc
#116 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Znam Roma koji završavaju medicinu, koji su članovi kulturno-umjetničkih društava, nevladinih organizacija, koji su učitelji... Niko od njih nije ništa dobio temeljem toga što je Rom. Trebalo je zasukati rukave, pa plivati uzvodno, protiv diskriminacije i predrasude, da se dođe do ovog.
Primjer sa Redžom sve je suprotno. Nikom se ne smije tolerisati nepismenost. Nikom, a pogotovo onima koji dobijaju vrlo važne funkcije u vlasti
Ako neko smatra da imenovanjem polupismenog čovjeka samo zato što je Rom čini uslugu tim ljudima, grdno se prevario. Circulus jednog posmatranja Roma kao manje vrijednih, ovakvim se potezima u našoj sredini samo produžava.
Primjer sa Redžom sve je suprotno. Nikom se ne smije tolerisati nepismenost. Nikom, a pogotovo onima koji dobijaju vrlo važne funkcije u vlasti
Ako neko smatra da imenovanjem polupismenog čovjeka samo zato što je Rom čini uslugu tim ljudima, grdno se prevario. Circulus jednog posmatranja Roma kao manje vrijednih, ovakvim se potezima u našoj sredini samo produžava.
- cyprus
#117 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Jedno je ne ostati pasivan, drugo je ismijavati... Zapravo, ismijavanje vrlo često ide zajedno sa pasivnošću... Ja više cijenim to što je Redžo onakav kakav jeste odlučio da aktivno sudjeluje u političkom procesu, nego hiljade naših ha-ha i hi-hi...Henry Chinaski wrote:Ne slažem se. Na ovakve stvari ne smijemo ostati pasivni. Ne znamo se boriti sa uzrocima ali to ne znači da se trebamo pomiriti sa posljedicama.cyprus wrote:Ja mislim da je javnost malo pretjerano najahala na Redžu... Vjerovatno ovo nije jedini primjer gdje se neko pogubio, zbunio ili jednostavno nije najbolje snašao kada je prvi put došao u dodir sa skupštinskom procedurom, međutim samo su eto o Redži našli snimiti šaljivi klip (koji mi sa onim dodacima izgleda debilnije nego sve što je Redžo rekao)...
Redžo je već pokvario utisak timo što svoju nesposobnost prebacuje na navodni rasizam. Zbog čega mu trebamo gledati kroz prste kad je dokazano nesposoban za poziciju na kojoj se nalazi. Tačno je da su takvi na svakom koraku ali nije razlog da pustimo Redžu da razara zajednicu svojim neznanjem.
A opet ponavljam, ovo što sad izgleda kao njegova nekompetencija, da se značajno popraviti za već mjesec-dva predsjedavanja...
- tranquil
#118 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ja cijenim njegovu želju ali ne cijenim njegovu (ne)kompetenciju. Državni položaj nije mjesto gdje se treba trenirati dok radi. Ali ne krivim isključivo njega, čovjek je možda nesposoban, ali nije došao na to mjesto tako što je ušao i zauzeo stolicu, nego se za njega glasalo. A ljudi koji su ga izabrali mogli su imati samo dvije grupe motiva:cyprus wrote:Ja više cijenim to što je Redžo onakav kakav jeste odlučio da aktivno sudjeluje u političkom procesu, nego hiljade naših ha-ha i hi-hi...
- ili je on, takav kakav jeste, i dalje najsposobniji od njih
- ili su imali neke druge namjere, od relativno benignih (npr. staviti ga na stub srama) do opasnih (kao što je neko pomenuo, blokiranje rada vijeća)
On je sigurno nesposoban i nepodoban, ali ostala ekipa je ili još gora ili do srži pokvarena.
A to što je Rom pa treba imati popusta - Banksy dobro reče:
I još nešto vezano za ovaj slučaj - kako sam protiv popuštanja Romima, tako isto mi pun mi je k. isticanja pripadništva ovom narodu samo kada se desi pizdarija kao ova. Ako ćemo tako, hajde da budemo principijelni pa da stalno stavljamo nacionalnost kada se dese pizdarije, da vidimo onda u crnoj hronici kako je "Bošnjak izbo komšiju zbog međe", "Hrvat uhvaćen u pljački crpke", "Srbin prodavao drogu", "Nacionalno neizjašnjena osoba pipala maloljetnicu" i "Osoba još uvijek nepoznate nacionalnosti ukrala nakit iz zlatare". Siguran sam da će mnogi, kada prečesto vide svoje sunarodnjake kako rade pizdarije, ukinuti ovu praksu u potpunosti.Banksy wrote:Glupani ne razumiju da je upravo popuštanje i različit tretman koji primjenjuju prema ''jadnim'' Romima, kad ih tretiraju kao niža bića kojima se oprašta i kad su glupi i nepismeni, vrhunska diskriminacija.
- JThomas
#119 Re: "Šapni mi da ti kažem"
k'o da ovako pismenih nema k'o blata i među konstitutivnim.
- Styling
#120 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Ja apsolutno nemam razumijevanja za ovakvo vrijedjanje inteligencije biraca i bezobrazluk onih koji su ga izglasali.
Ovakav kloc moze donijeti vise stete nego koristi.
Bojim se da ce se oni koji su isforsirali njegovo imenovanje vrlo brzo pokajati.
Ovakav kloc moze donijeti vise stete nego koristi.
Bojim se da ce se oni koji su isforsirali njegovo imenovanje vrlo brzo pokajati.
- jasko_ba
#121 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Vjerovatno ce se ovo iskoristiti na narednim sjednicama. Sta kad dodju ozbiljnije teme, nece ni ona zena saptati vjecno. Mada ocekujem da SDA standardno ignorise ovo za naredne 4 godine, njima to odgovara. Jer, jebiga, sto nista glasali za naseg nacelnika.Poslovnik o radu Općinskog vijeća Zavidovići
Član 159.
Lice kojeg bira ili imenuje Vijeće može biti opozvan sa dužnosti u skladu sa zakonom ako je ne obavlja savjesno, odgovorno ili dovoljno uspješno.
- Cherry-Cherry
#122 Re: "Šapni mi da ti kažem"
A kako će se potpisati na neki akt? A šta kada dođu u posjetu neki strani zvaničnici?
- GeeTnT
#123 Re: "Šapni mi da ti kažem"
..ihhh kao da je to problem...kad dodju zvanicnici onda je dernek i Redzo salje kola po muziku..Cherry-Cherry wrote:A kako će se potpisati na neki akt? A šta kada dođu u posjetu neki strani zvaničnici?
Potpisuje se kao u drotovsku knjigu zalosti sa: Saban, Ljuba, Dzej, ......ako traze i prezime onda Serbezovski.
- Gojeni H
#124 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Izetbegovic mladji nije nimalo smijesan ... on je zloban.JoseMujica wrote:vama Redžo smiješan a nije Don Neonko koji ide u Tursku pitat kome smije dodjelit plaketu u Sarajevu
A Redzo je produkt sistema sacinjenog od strane Izetbegovica, Brankovica, Cengica, i ostale raje u njihA im iz mahale.
- muha_sa
#125 Re: "Šapni mi da ti kažem"
Banksy wrote:Kad već nismo na ulici s toljagama, možemo makar ismijavati bezobrazne, nespimene panjeve koji nas, bezobrazno svjesni svojih ograničenja, ipak hladno predstavljaju, pa bili to Romi, Eskimi ili Marsovci.