Nasa djeca rasturaju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Connaisseur Karlin

#101 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Connaisseur Karlin »

sinuhe wrote:Nije tacno. Isao si tamo gdje te UNHCR posalje. Ljudi su u 80 godini umirali u Topeka, Kansas jer nisu mogli kod djece u Njemacku.
ne mozes poricati informacije,koje sam licno cula,i to bila prilicno uobicajena informacija za sve koji su se prijavili na odlazak u SAD

UNHCR nema nikakve veze sa mojom pricom :D
sinuhe

#102 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by sinuhe »

UNHCR ima veze sa vecinom, otkud tebi Crveni Krst :lol:
Connaisseur Karlin

#103 Re: Nasa djeca rasturaju

sinuhe wrote:UNHCR ima veze sa vecinom, otkud tebi Crveni Krst :lol:
CK je radio sa SAD Ambasadom :kiss:
sinuhe

#104 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by sinuhe »

Nije u opisu posla CK da forsira obrazovane. Izbjeglice su isle preko UNHCR a kasnije iz Njemacke preko raznih crkvi koje su bile sponzori.
Connaisseur Karlin

#105 Re: Nasa djeca rasturaju

sinuhe wrote:Nije u opisu posla CK da forsira obrazovane. Izbjeglice su isle preko UNHCR a kasnije iz Njemacke preko raznih crkvi koje su bile sponzori.

ne donosi UNHCR odluke i imigraciji :D
belfy

#106 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by belfy »

hAZNADAR wrote:
Hendrix wrote:Pa logicno je da ce dosta vise ljudi uspjeti vani nego kod nas, kad im sklonis sve birokratske, familijarne, stranacke, nacionalisticke i ostale prepreke.

Bio najbolji ili najgori u svom poslu, apsulutno je svejedno kada sistem sve izjednaci na isti ispodprosjecni nivo jer se jedino tako moze odrzati toliko nesposobnih i uhljebljenih ljudi na radnom mjestu, svejedno drzavna ili privatna radna mjesta. Radnik kod privatnika nema apsolutno nikakvih prava, direktor je Bog otac, njegova rijec je nama zapovjed...itd...sva ta sranja na koja smo mi navikli i koja su kod nas pravilo a ne iznimka kao u normalnim sistemima, i kad ih se covjek rijesi i progleda, pa normalno da ces krenuti navise i na bolje u karijeri.

S druge strane mi smo navikli sve nekako teze raditi, pocevsi od papirologije do recimo studiranja, kod nas je sve u pm tesko, jebeno, kroz 100 nekih sranja moras proci za najednostavnije stvari. Stalno neki podsvjesni stres, pa i na kraju taj jebeni nacionalni moment, svako malo neki rat se spominje, Dodik i picke materine...kakva karijera i uspjeh ba, kod nas je to prezivljavanje.

I onda, nema tu dileme, zasto ljudi koji nesto hoce da rade i napreduju uspiju na Zapadu...zato sto im je to omoguceno, i to je sva filozofija.
Nije greska u sistemu vec u ljudima.
Ljudi stvaraju, drze, odrzavaju, njeguju,... sistem kakav jeste.
U BiH svako misli samo za sebe i mrzi i zavisti druge. Svako bi dobar sistem ali da ga ne gradi vec da se ogrebe.

I naravno - kriva je uvijek vlast, sistem, .... - neko drugi naravno.

Sistem nema veze sa uspjehom nase djece po svijetu. Sistem daje sansu svugdje svakome da se skoluje i o obrazovanju je ovdje samo i rijec
.
grom te jebo... ti iz mjeseca u mjesec, pa iz godine u godinu pises sve bljutavije... u kojem to jebenom sistemu ljudi ne misle samo na sebe? jel' ti u "svom sistemu" glasas za jebene druge?

jesi ti (iz)gradio sistem u kojem zivis ili si se "ogrebao"?

a tebi nije kriva vlast u "tvom" sistemu jer si je ti napravio?

jer, sistem nema veze sa uspjehom...
jer, sistem daje sansu svugdje i svakome da se skoluje...
jebote...

jer znamo da su svi sistemi pravicni i da je Ivy league samo masonsko sranje...jer ga moze pohadjati i onaj iz Afrike....
jer znamo da su skole u Japanu, Finskoj, Bosni, Nigeriji i Saudiji isto...

odo resetovati mozak. lakse je zaspati u bajci....
hAZNADAR

#107 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by hAZNADAR »

belfy wrote:
grom te jebo... ti iz mjeseca u mjesec, pa iz godine u godinu pises sve bljutavije... u kojem to jebenom sistemu ljudi ne misle samo na sebe? jel' ti u "svom sistemu" glasas za jebene druge?

jebote...

jer znamo da su svi sistemi pravicni i da je Ivy league samo masonsko sranje...jer ga moze pohadjati i onaj iz Afrike....

:roll:
Da si pratio temu - znao bi zasto odgovaram onima koji odgovor traze u sistemu.
Da znas uopce o cemu je tema - napisao bi bar dvije o tome.

Privatne prozivke mozes i na PP.
Ludzak

#108 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Ludzak »

MikroBelaj wrote:Uspjela bi ta djeca i u BiH da nije mita i korupcije,da ima postenog konkursa za radna mjesta....ovako zaposli Fadilovu kcerku bez konkursa u FIA ,jer je za Boga miloga ona toliko kvalitetan kadar...
Da je nani kita bila bi dedo.
MikroBelaj

#109 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by MikroBelaj »

Ludzak wrote:
MikroBelaj wrote:Uspjela bi ta djeca i u BiH da nije mita i korupcije,da ima postenog konkursa za radna mjesta....ovako zaposli Fadilovu kcerku bez konkursa u FIA ,jer je za Boga miloga ona toliko kvalitetan kadar...
Da je nani kita bila bi dedo.

Ma ubo si svaka ti cast.....
sinuhe

#110 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by sinuhe »

I Fadilova bi zavrsila kakvu fachhochschule. U sjevernozapadnoj Evropi vecina srednjoskolaca nastavi ili na fakultet ili na fhschule a i nude stipendije.
belfy

#111 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by belfy »

hAZNADAR wrote:
belfy wrote:

jebote...

:roll:
Da si pratio temu - znao bi zasto odgovaram onima koji odgovor traze u sistemu.
Da znas uopce o cemu je tema - napisao bi bar dvije o tome.

Privatne prozivke mozes i na PP.
iole je jasno da sam temu pratio. no, da si ti pratio na sto sam ti odgovarao (boldirano) mozda bi razumio da se veci dio posta i odnosi na temu.
jos da si, zatim, razmislio o onome sto sam ti odgovorio mozda bi uvidio da odgovaram na ono sto pises, a nikakve privatne prozivke.
512MB

#112 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by 512MB »

Da ozivim temu, poznata mi je anketa iz Njemacke koja je isto tako pokazala da su se imigranti iz BiH najbolje "snasli" i integrirali u zapadni sistem i njihova djeca doslovno "rasturaju". Razlozi za ovo su vrlo jednostavni:

1. Respekt prema roditeljima:
Moj stari je prije rata bio direktor jednog veceg poduzeca u Banja Luci. Skolovani diplomski inzinjer i jako postovan u gradu. Kad smo izbjegli u Njemacku zadnjih 8 godina pred penziju je svaki dan i vikendom ustajao u 2 sata i radio kao pomocni radnik u pekari. Mama inace apotekarka je cistila wc i kontejnere gdje smo bili smjesteni kao izbjeglice. I sad jarane budi manga i nemoj se namucit i skolovat se, kad ti roditelji u tim uslovima ipak sve pruze. Iskolovali su mene brata i sestru, svetroje zavrsili fakultete.

2. Spoznanje da kao stranac trebas unijeti dupli input da bi imao isti output kao "domoroci". Kad si jednom to naucio i sebe od malih nogu istrenirao da jednostavno moras duplo bolji bit da bio bio konkurentan na trzistu, kasnije jednostavno po prirodi "rasturas".

Uglavnom vecina u BiH nije svjesna kolko uspjesnih nasih ljudi na zapadu ima, na raznim pozicijama u vodecim kompanijama. Primarius jedne ovece bolnice u okrugu Berlina je dijete rodjeno u Bugojnu. Jedan od poznatijih mladih arhitektara u Svedskoj odrasto na Alipasinom. U Becu, vlasnik jednog od 5 novih amg gts mercedesa (limited edition, cijena 220k€) plasticni kirurg, dijete iz Gorazda (znam ga sestra mi se sa njim zabavljala jedno vrijeme pa sam ga i sam koji put provozo :-D) I ovi su samo sto ih osobno znam... Ovakvih primjera ima mali kijamet. Da nepricam o onom nasem sto je u NASA...
biscanka2

#113 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by biscanka2 »

512MB wrote:Da ozivim temu, poznata mi je anketa iz Njemacke koja je isto tako pokazala da su se imigranti iz BiH najbolje "snasli" i integrirali u zapadni sistem i njihova djeca doslovno "rasturaju". Razlozi za ovo su vrlo jednostavni:

Moj stari je prije rata bio direktor jednog veceg poduzeca u Banja Luci. Skolovani diplomski inzinjer i jako postovan u gradu. Kad smo izbjegli u Njemacku zadnjih 8 godina pred penziju je svaki dan i vikendom ustajao u 2 sata i radio kao pomocni radnik u pekari. Mama inace apotekarka je cistila wc i kontejnere gdje smo bili smjesteni kao izbjeglice. I sad jarane budi manga i nemoj se namucit i skolovat se, kad ti roditelji u tim uslovima ipak sve pruze. Iskolovali su mene brata i sestru, svetroje zavrsili fakultete.

2. Spoznanje da kao stranac trebas unijeti dupli input da bi imao isti output kao "domoroci". Kad si jednom to naucio i sebe od malih nogu istrenirao da jednostavno moras duplo bolji bit da bio bio konkurentan na trzistu, kasnije jednostavno po prirodi "rasturas".

Uglavnom vecina u BiH nije svjesna kolko uspjesnih nasih ljudi na zapadu ima, na raznim pozicijama u vodecim kompanijama. Primarius jedne ovece bolnice u okrugu Berlina je dijete rodjeno u Bugojnu. Jedan od poznatijih mladih arhitektara u Svedskoj odrasto na Alipasinom. U Becu, vlasnik jednog od 5 novih amg gts mercedesa (limited edition, cijena 220k€) plasticni kirurg, dijete iz Gorazda (znam ga sestra mi se sa njim zabavljala jedno vrijeme pa sam ga i sam koji put provozo :-D) I ovi su samo sto ih osobno znam... Ovakvih primjera ima mali kijamet. Da nepricam o onom nasem sto je u NASA...
Rodila vas majka!
Samo tako dalje nastavite. :-) :thumbup:
Trud se uvijek isplati a zlobnici nek od muke pucaju. :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#114 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Truba »

osnujte drustvo uzajamnog pljeskanja
JThomas

#115 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by JThomas »

mi dobro slušamo i dobro vežemo konja gdje nam aga kaže. mi smo svakom okupatoru bili vjerna vojska koja se borila dok su se njegovi rođeni povlačili :mrgreen: zato ne treba čuditi što naši relativno dobro funkcionišu u uređenim društvima. a naročito ne što bolje funkcionišu od arapa, marokanaca, somalijaca... :mrgreen:
Gojeni H

#116 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Gojeni H »

JThomas wrote:mi dobro slušamo i dobro vežemo konja gdje nam aga kaže. mi smo svakom okupatoru bili vjerna vojska koja se borila dok su se njegovi rođeni povlačili :mrgreen: zato ne treba čuditi što naši relativno dobro funkcionišu u uređenim društvima. a naročito ne što bolje funkcionišu od arapa, marokanaca, somalijaca... :mrgreen:
:thumbup: Vazda bilo. Isto kazu zagrebacki taksisti za Hrvate. :D
drndalo

#117 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by drndalo »

Gojeni H wrote:
JThomas wrote:mi dobro slušamo i dobro vežemo konja gdje nam aga kaže. mi smo svakom okupatoru bili vjerna vojska koja se borila dok su se njegovi rođeni povlačili :mrgreen: zato ne treba čuditi što naši relativno dobro funkcionišu u uređenim društvima. a naročito ne što bolje funkcionišu od arapa, marokanaca, somalijaca... :mrgreen:
:thumbup: Vazda bilo. Isto kazu zagrebacki taksisti za Hrvate. :D
Pa koliko god se to nekome ne svidjalo, naravno da je tako svuda, kad smo svi isti narod, isti jezik, iste navike...
KB9

#118 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by KB9 »

Black swan wrote:osnujte drustvo uzajamnog pljeskanja
:lol:
Gojeni H

#119 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Gojeni H »

drndalo wrote: Pa koliko god se to nekome ne svidjalo, naravno da je tako svuda, kad smo svi isti narod, isti jezik, iste navike...
Koliko god se to nekome nesvidjalo, mi smo historijski skoro cijelo vrijeme jedni drugima na suprotnim stranam nisana. ;-)
Gojeni H

#120 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Gojeni H »

512MB wrote:Da ozivim temu, poznata mi je anketa iz Njemacke koja je isto tako pokazala da su se imigranti iz BiH najbolje "snasli" i integrirali u zapadni sistem i njihova djeca doslovno "rasturaju". Razlozi za ovo su vrlo jednostavni:

Dok djeca ne postanu "domaci". :D
drndalo

#121 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by drndalo »

Gojeni H wrote:
drndalo wrote: Pa koliko god se to nekome ne svidjalo, naravno da je tako svuda, kad smo svi isti narod, isti jezik, iste navike...
Koliko god se to nekome nesvidjalo, mi smo historijski skoro cijelo vrijeme jedni drugima na suprotnim stranam nisana. ;-)
Sto jos uvijek ne znaci da nismo 99% isti, po vecini osnova...
512MB

#122 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by 512MB »

Gojeni H wrote:

Dok djeca ne postanu "domaci". :D
Na zapadu je globalizacija davno uzela maha, ja se naprimjer osjecam domacim u Njemackoj, Austriji, Svici i Hrvatskoj, a bogami po najvise u Bosni :) Vrlo malo ljudi provede citav zivot na jednom mjestu. Djeca idu studirat u Englesku, Svedsku, u zadnje vrijeme puno u Finsku i Estoniju. To cak malo i zvuci cudno ako se za nekog zna da nije mako iz svog sela.
Gojeni H

#123 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Gojeni H »

drndalo wrote:
Gojeni H wrote:
Sto jos uvijek ne znaci da opet necemo ratovati, pa kome genocid kome jame. ;-)
Gojeni H

#124 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by Gojeni H »

512MB wrote: Na zapadu je globalizacija davno uzela maha, ja se naprimjer osjecam domacim u Njemackoj, Austriji, Svici i Hrvatskoj, a bogami po najvise u Bosni :) Vrlo malo ljudi provede citav zivot na jednom mjestu. Djeca idu studirat u Englesku, Svedsku, u zadnje vrijeme puno u Finsku i Estoniju. To cak malo i zvuci cudno ako se za nekog zna da nije mako iz svog sela.
Globalizacija je na Zapadu uzela maha, isto kao sto zamahuju protekcionisticki i nacionalni pokreti.
S obzirom da, bilo na Zapadu bilo u domovini, kasnimo za trendovima, mozda nas neko probuudi vijescu da EU vise ne vazi ... nikad se ne zna.
drndalo

#125 Re: Nasa djeca rasturaju

Post by drndalo »

Gojeni H wrote:
drndalo wrote:
Gojeni H wrote:
Sto jos uvijek ne znaci da opet necemo ratovati, pa kome genocid kome jame. ;-)
Ja znam da ja vise necu, dosta jednom... I previse...

Doduse, imam problema da shvatim kakve veze ima ovaj genocid i jame sa temom da nam djeca rasturaju vani...? E sad, jel' time misle da rasturaju drogu, skole, ili ce da nas rasturaju u buducem genocidu, ne skontah najjasnije...?
Post Reply