Da ozivim temu, poznata mi je anketa iz Njemacke koja je isto tako pokazala da su se imigranti iz BiH najbolje "snasli" i integrirali u zapadni sistem i njihova djeca doslovno "rasturaju". Razlozi za ovo su vrlo jednostavni:
1. Respekt prema roditeljima:
Moj stari je prije rata bio direktor jednog veceg poduzeca u Banja Luci. Skolovani diplomski inzinjer i jako postovan u gradu. Kad smo izbjegli u Njemacku zadnjih 8 godina pred penziju je svaki dan i vikendom ustajao u 2 sata i radio kao pomocni radnik u pekari. Mama inace apotekarka je cistila wc i kontejnere gdje smo bili smjesteni kao izbjeglice. I sad jarane budi manga i nemoj se namucit i skolovat se, kad ti roditelji u tim uslovima ipak sve pruze. Iskolovali su mene brata i sestru, svetroje zavrsili fakultete.
2. Spoznanje da kao stranac trebas unijeti dupli input da bi imao isti output kao "domoroci". Kad si jednom to naucio i sebe od malih nogu istrenirao da jednostavno moras duplo bolji bit da bio bio konkurentan na trzistu, kasnije jednostavno po prirodi "rasturas".
Uglavnom vecina u BiH nije svjesna kolko uspjesnih nasih ljudi na zapadu ima, na raznim pozicijama u vodecim kompanijama. Primarius jedne ovece bolnice u okrugu Berlina je dijete rodjeno u Bugojnu. Jedan od poznatijih mladih arhitektara u Svedskoj odrasto na Alipasinom. U Becu, vlasnik jednog od 5 novih amg gts mercedesa (limited edition, cijena 220k€) plasticni kirurg, dijete iz Gorazda (znam ga sestra mi se sa njim zabavljala jedno vrijeme pa sam ga i sam koji put provozo

) I ovi su samo sto ih osobno znam... Ovakvih primjera ima mali kijamet. Da nepricam o onom nasem sto je u NASA...