Da, u pravu si....recimo u srbiji je narod gotovo plebiscitarno odbacio nacionalne stranke oličene u SPO-u Vuka Draškovića....i okrenuli se istinskoj ljevici, nasljednicima Saveza komunista, pod vođstvom Slobodana M.JThomas wrote:bosanskohercegovačka posebnost je bila da je narod plebiscitarno izabrao nacionalne stranke. nažalost...
Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Moderator: anex
-
palermo
#101 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
-
palermo
#102 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Pa i ti voliš ove teme. Zar nisi ?_BataZiv_0809 wrote:Vjeruj u sta hos, sta se to mene tice
- JThomas
#103 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
sarkazam je potpuno deplasiran, jer ja nisam u tom taboru koji tvrdi da se rat mogao izbjeći i jer sam više puta ovdje napisao da je velikosrpska ideja htjela sve.
dodatno i iz razloga što je jedno zadnje dvije godine iz aviona očito da si se prodao...
dodatno i iz razloga što je jedno zadnje dvije godine iz aviona očito da si se prodao...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#104 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Nidje veze.palermo wrote:
Znači, trebali smo reći Ne......odnsono reći Da miloševiću i njegovoj falangi u BiH.
Vidiš, ovo je problem ovih jugonostalgičarskih tema, uvijek se završi na tome da smo mi pogriješili......nisu pogriješili oni koji su pod krinkom odbrane Jugoslavije napali ovu zemlju, nisu pogriješili oni koji su noseći trobojku sa zvijezdom odvodili ljude u logore, nego smo mi pogriješili.......
Forum je pa se diskutuje o svemu i svacemu. Najcesce o supljacima tipa sta bi bilo kad bi bilo. Nit cemo sta promijeniti, nit ce se neko pocesati po dupetu radi nasih supljaka.
Zasto bi onda ova tema bila tabu ? Poslije svega sto se izdogadjalo i cije posljedice osjecamo i osjecat cemo jos najmanje 30 godina?
-
palermo
#105 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
nije bilo uopšte sarkazma.JThomas wrote:sarkazam je potpuno deplasiran, jer ja nisam u tom taboru koji tvrdi da se rat mogao izbjeći i jer sam više puta ovdje napisao da je velikosrpska ideja htjela sve.
O tome jesam li se ja nekom prodao ili nisam mislim da nije tema priče. A nekako je neukusno to spominjati kao argument unutar ove priče
- Edin H.
#106 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Zemlja je bila, a trebala bi jos uvijek da jeste tri naroda (ne da me posebno briga i za jedan od tih naroda, ali je to realnost). Posto kod nas ljudi ne razmisljaju kao individulaci, nego kao pripadnici nacije, znaci i srpski za ostanak u Jugoslaviji, kao i ovaj za nezavisnost su bili nametanje volje drugim narodima, a zalje i volje za kompromisom nije bilo. Mozda ga i nije moglo biti jer su Srbe vodili fasisti, uostalom i Hrvate sa Bobanom, Muslimani su tu bili vise neka koletaralna steta odnosa izmedju Srba i Hrvata, ali su vidjeli sansu da dobiju drzavu, kao i vece priznanje nacionalnog i vjesrkog identiteta.palermo wrote:Znači, trebali smo reći Ne......odnsono reći Da miloševiću i njegovoj falangi u BiH.Edin H. wrote:
Dovolno da kazem raji da forsiranje referendum znaci rat, a svi su me u nesto drugo ubjedjivali.
Vidiš, ovo je problem ovih jugonostalgičarskih tema, uvijek se završi na tome da smo mi pogriješili......nisu pogriješili oni koji su pod krinkom odbrane Jugoslavije napali ovu zemlju, nisu pogriješili oni koji su noseći trobojku sa zvijezdom odvodili ljude u logore, nego smo mi pogriješili.......
Petokraka nema ama bas nikakve veze sa ratom, jer su se Srbija i Hrvatska najprije, a potom i narodi u BiH vecinski na visestranackim izborima odrekli iste. Ako vec trazis odgovor, moraces se zaroviti malo dublje u istoriju.
- JThomas
#107 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
nemoj meni. ne možeš to meni. posebnost je bila jer je edin upotrijebio neki takav izraz, a ja se nadovezao. ne kao tvrdnja da je u srbiji i hrvatskoj nešto bilo drukčije u tom pogledu, jer naravno nije.
-
palermo
#108 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
ja ne vidim da je itko zabranio temu,da je moderacija reagovala,niti ja mislim da treba reagovati_BataZiv_0809 wrote:Nidje veze.palermo wrote:
Znači, trebali smo reći Ne......odnsono reći Da miloševiću i njegovoj falangi u BiH.
Forum je pa se diskutuje o svemu i svacemu. Najcesce o supljacima tipa sta bi bilo kad bi bilo. Nit cemo sta promijeniti, nit ce se neko pocesati po dupetu radi nasih supljaka.
Zasto bi onda ova tema bila tabu ? Poslije svega sto se izdogadjalo i cije posljedice osjecamo i osjecat cemo jos najmanje 30 godina?
Ja samo iznio svoje mišljenje vezano za svrhu i smisao ovakvih tema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#109 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Jah. Ne pravi se naivan kad nisi
-
palermo
#110 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Ok.....JThomas wrote:nemoj meni. ne možeš to meni. posebnost je bila jer je edin upotrijebio neki takav izraz, a ja se nadovezao. ne kao tvrdnja da je u srbiji i hrvatskoj nešto bilo drukčije u tom pogledu, jer naravno nije.
usput, kao savremenik tih događaja, vlo se dobro sjećam nakon izbora u Srbiji (a bili su poslije izbora u BiH) kako su se pisali slavodobitni tekstovi o tome kako je Srbija osvjetlala obraz i umjesto bosanske nacionalističke priče izabrala bratstvo, jedinstvo, nastavak kontinuiteta politike Saveza komunista i slično.........
otišli smo od teme.....ako je uopšte jasna tema
-
palermo
#111 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
a to se ogleda u.....????? mislim to moje pravljenje naivnosti_BataZiv_0809 wrote:Jah. Ne pravi se naivan kad nisi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#112 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Ubacis niz insinuacija, pa se pravis nevjest. Mislim nije lose kad je covjek uz rezim, razumijem ja to, ali nema potrebe da nas smatras budalama.
- JThomas
#113 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
i sad ti meni nabijaš na nos tekstove slobinih medija sa početka devedesetih i pobijaš mi nešto što ja uopšte ne tvrdim, ni danas ni inače. sve ima na tražilici, ja nikad nisam imao drugi nick, demonstrativno napuštao forum ni editovao postove u tri tačkice.
a sve u jednom jedinom generalnom cilju - da današnja vlast izgleda manje loše. zato je neophodno skrenuti i obesmisliti teme gdje se priča o tome šta je nekad bilo bolje - a te koji tvrde da je nešto bilo bolje etiketirati kao srbofile ili nešto gore...
a sve u jednom jedinom generalnom cilju - da današnja vlast izgleda manje loše. zato je neophodno skrenuti i obesmisliti teme gdje se priča o tome šta je nekad bilo bolje - a te koji tvrde da je nešto bilo bolje etiketirati kao srbofile ili nešto gore...
-
palermo
#114 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
hopa_BataZiv_0809 wrote:Ubacis niz insinuacija, pa se pravis nevjest. Mislim nije lose kad je covjek uz rezim, razumijem ja to, ali nema potrebe da nas smatras budalama.
Nikakve ja insinuacije nisam iznio, samo izrekao svoje mišljenje. Dakle, ove teme, a prečesto se pojavljuju da bi bile slučajne, služe samo tome da se dokaže da je Bosna i Hercegovina greška i da se državotvorna svijest bosanskohercegovačkog naroda koja jeste zalog opstanka svake države, što je moguće više zatomi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#115 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Progovoris i otklonis svaku sumnju u pogledu te optuzbe.
Ovaj forum nije reprezentativan ni za sta, jebo Sizifa za onoga ko bi se ovdje pokusao baviti misionarstvom te vrste.
Ovaj forum nije reprezentativan ni za sta, jebo Sizifa za onoga ko bi se ovdje pokusao baviti misionarstvom te vrste.
-
palermo
#116 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
ovaj prvi dio ti je brate si ga lipi bezveze, nigdje ja tebe nisam svrstao, a posebno ne u ove kategorije što ih nabrajaš.....štaviše.....JThomas wrote:i sad ti meni nabijaš na nos tekstove slobinih medija sa početka devedesetih i pobijaš mi nešto što ja uopšte ne tvrdim, ni danas ni inače. sve ima na tražilici, ja nikad nisam imao drugi nick, demonstrativno napuštao forum ni editovao postove u tri tačkice.
ovaj zadnji pasus....ne, ne mislim da je etiketiranje ako mislim da se nimalo slučajno svake sedmice ovakva jedna tema pojavi....
- HAVANA
#117 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Ko ne tvrdi?
-
palermo
#118 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Koje optužbe ? Da sam režimski čovjek?_BataZiv_0809 wrote:Progovoris i otklonis svaku sumnju u pogledu te optuzbe.
Ovo drugo, značaj društvenih mreža je danas toliki da priče o nebitnosti ovoga foruma okači mačku o rep......ta ne bi toliko stranačkih botova bilo na njemu da nije važan
- JThomas
#119 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
nemoj ti mene citirati sa insinuacijama, pa se praviti blesav. malo ja bolje čitam od toga.
-
palermo
#120 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
a vidim da čitaš.....haj dobroJThomas wrote:nemoj ti mene citirati sa insinuacijama, pa se praviti blesav. malo ja bolje čitam od toga.
- JThomas
#121 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
i niko od apologeta vlasti ne vidi ni dio razloga za jugonostalgiju kod dijela naroda u današnjem stanju. već je vrlo podmuklo pripisujete samo "nedostatku svijeti" i srbofiliji. što u poljskoj nema nostalgije za sovjetskim blokom? pa jer im je danas relativno i u prosjeku bolje nego tad, a nama gore.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#122 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Slijepi kod ociju za sopstvene zasluge za tu nostalgiju.
- So What!
#123 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Neko je morao platiti skupu cijenu rata._BataZiv_0809 wrote:Raspad je bio neizbjezan. Ostaje pitanje je li se moglo proci kao Crna Gora.
Slovenija i Makedonija su prošli sa sukobima, ali uglavnom bez nekih većih problema.
Makedonci su se zaletili u nezavisnost, ne znajući da im je Jugoslavija bila kišobran od kiše neprijatelja, počevši od Albanaca sve do Grka, Bugara pa na kraju i Srba.
Hrvatska i Kosovo jesu imali razoran rat, ali je BiH ubjedljivo na prvom mjestu.
Pitanje da li se moglo proći kao Kosovo? Imati značajan udjel srpskog stanovništva, koji nije etnički očišćen, a nisu uspjeli izboriti neki svoj entitet koji su priželjkivali na sjeveru.
Malo po malo moraće početi sarađivati sa službenom Prištinom, a Beograd će morati da ih se odrekne.
-
palermo
#124 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
ne srbofiliji, barem ja ne.......nedostatku svijesti, da, to svakako....i mislim da se namjerno zaustavlja jačanje te državotvorne svijesti...kako od onih koji bi da ova država ne postoji, tako i od onih koji time brane novostečene pozicije......JThomas wrote:i niko od apologeta vlasti ne vidi ni dio razloga za jugonostalgiju kod dijela naroda u današnjem stanju. već je vrlo podmuklo pripisujete samo "nedostatku svijeti" i srbofiliji. što u poljskoj nema nostalgije za sovjetskim blokom? pa jer im je danas relativno i u prosjeku bolje nego tad, a nama gore.
Čudno je da vi revolucionari zapravo ne vidite da jugonostalgičarski ili socnostalgičarski sentiment ide upravo u prilog vladajućim kastama.....
- HAVANA
#125 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?
Ne kontam sta je problem sa tom nostalgijom?Lijepo se zivilo,druzilo,radilo...i sta sad?Oduzet nekom sjecanja?Ubijedit ga u suprotno il sta?Svakako toga vise nema niti ce ikada vise biti,sve ostaje na sjecanjima na neko mnogo bolje vrijeme.A oni koji pricaju da nije bolje bilo,mogu kurcu pricat.Dok ne pomremo mi koji smo zivjeli taj zivot.