gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kabal1337

#101 Re: gume

Post by kabal1337 »

530i wrote:
kabal1337 wrote:sto vi mozete srat I prwseravat. Moze staviti 205 dobiti ces malu prednost na snijegu koju mozda neces ni osjetiti. Ako nemas para za 215 sibni 205 I miran si. Samo racunaj da ces izgubiti malo na stabilnosti I gripu u krivinama koje ti neces ni osjetiti. Prvo jer se ne trkas I ulijeces ko kljusina. Na autoputu to vozilo nemoze razviti neku ha hu brzinu, niti ja vjerujem da ga ti guras u maksimum. Normalno da je jeftinije da stave jednu vrstu gume, kao da dacija ima novca da vrsi testiranja raznih dimenzija I njihovo certificiranje. U slucaju udesa kod nas niko I ne gleda kakvi su ti dijelovi na autu, da li su certificirani ili ne. a ne sirina gume.
Nije over Njemacka gdje kad promjenis nesto na auto tuv da radis.
Ti sto ce staviti uzu gumu neces ni primjetiti, jer je vozis agresivno, jer da vozis niti bi kupio crossovera, I htio bi siru gumu.
Al sto volim ovaaj forum kad se prica o autima svi zlatni kao I komentari I preseravanje pogotovo za gume.
Ti kupi sebi uzu gumu novu, tigar sava, conti nebitno opet ces biti sigurniji I bolji od 60,% vozila koja su na nasim cestama. Ako ti zbas voziti I nisi agresivan po pedalama I planiras unsprijed zimi ti si dobar I sa losim autom I osrednjim gumama nego neki levat sto misli ima novo auto pa svemoguce. Znaj gdje su granice I kako se ponasa I dobar si.
Sjedi 1! Kakve pretpostavke i zaključci...pomozi nam Bože sa ovakvim učesnicima u saobraćaju.
Ako se njemu nesto desi zbog 205, ja cu baciti vozacku u smece. Ljudi voze Nurburing sa malo strechovanim gumama, pa nije poginu, niti je proklizu. A da ne pricamo o nekim "retardiranim modifikacijama". A ne o promjeni 215->205. Ljudi prave Lift Kitove, pa ne izginu. Mijenjas ET felgi, pa ne poginu. A naravno sve to nije fabrika propisala, kao i mnoge druge modifikacije koje cak koriste i timovi koji se profesionalno bave. Ljudi stavljaju 225 mjesto 215 , sto i tamo ne odes pa krenes srat, kao i onim sto prelaze na 15" na 17 " i obratno. Ja kazem da se moze to uraditi.
Logicno ako uzima hajmmo opet reci "205" zbog boljeg "oranja" kroz snijeg, da nece vozit ko mamlak kroz krivine, autoput i ostalo.
Ljudi stavili 4x rezervne gume na C klasu AMG, da vide kako ce se ponasat- Mislis da se prevnuo ?
Nemoj momak da preseravas na autu dodje felga et 49, ti stavis ET35 ( recimo da moze bez problema da ne grebe) Logicno da ces malo promijeniti nacin na koji se upravlja, ali da ti to presudi u zivotu neces sigurno.
Pa niva gura i 175-cu gumu a dimenzije Dustera i Nive su jako slicne. Kad se Niva ne prevrce i ne okrece sa 175, vjeruj mi nece ni Duster sa 205. Logicno pamet u glavu, i prilagoditi stil voznje.
Proizvodac je morao da uzme u faktore da ce se Duster voziti 90% po gradu, kao sto i svi rade sa Crossoverima, odatle i potice malo sira guma tj. 215. Jer je to neki happy medium, Za snijeg, blato, suho vdijeme itd.
Zaboravio si moje ako nemas para da kupis 215 kupi 205. Uvijek podrzavam fabriku, to necu da poreknem. - Pogotovo felge, a ne ova tipa Broock, Dotz i ostala smeca i kopije koje se sasipaju. Ali stvarno je ovo cisto preseravanje.
Postoji pojam Hakovanje, to ti dodje kao i aftermarket dijelovi. Tipa pakne,diskovi, gume .... Sto ti ne kupujes za svoje auto gumu( marku i model) koju je fabrika propisala ? Isto kao sto BMW kaze npr. Pilot Sport 3 koji je napravljen posebno sa taj BMW N-serije. A ti kupis Toyo 888. Ili dodju ti runflat gume, a ti stavis obicne...

A i ti si nasao gdje ces postaviti temu, trebao si naci neki off road forum i tamo se raspitati gdje su ljudi probali sve i svasta. A ne gdje ovdje tipkaju i preseravaju preko tastature.
Last edited by kabal1337 on 15/11/2016 15:41, edited 1 time in total.
530i

#102 Re: gume

Post by 530i »

Nepismen si koliko si težak. Sa takvima nemam šta raspravljati...usporedbom Nive i Dustera sve si rekao.
Uhvati se malo korisnih stvari, ne samo jaransko-mahalskog naprđivanja, naučit ćeš nešto, od ophođenja na forumu do korisnog znanja. Ne bi bilo zgoreg ni da malo čitanje ponoviš.
kabal1337

#103 Re: gume

Post by kabal1337 »

530i wrote:Nepismen si koliko si težak. Sa takvima nemam šta raspravljati...usporedbom Nive i Dustera sve si rekao.
Uhvati se malo korisnih stvari, ne samo jaransko-mahalskog naprđivanja, naučit ćeš nešto, od ophođenja na forumu do korisnog znanja. Ne bi bilo zgoreg ni da malo čitanje ponoviš.
Nemam ja šta da tebi opravdavam moju pismenost ili ne [razmak]pismenost. Nisam došao da pišem članak.- Ležerno i opušteno sa moje strane. Ja kažem da se nešto moze uraditi. Uvijek sa za fabriku i ono što je propisano.
Otiđi malo u Reunalt Megane diskusiju pa i tamo palamudi ljudima što kupuju 225 umjesto 215 jer je cijena manja.
530i

#104 Re: gume

Post by 530i »

I još jednom - pojma nemaš.
kabal1337

#105 Re: gume

Post by kabal1337 »

530i wrote:I još jednom - pojma nemaš.
Znaš koliko me tangira to šta ti misliš.
Rugafet

#106 Re: gume

Post by Rugafet »

530i wrote:I još jednom - pojma nemaš.
E nek' ti imas :lol:
530i

#107 Re: gume

Post by 530i »

Za razliku od dotičnog imam. Čovjek sve zna o gumama i felgama, sve može, sve paše, sve ide.... :sax:
sparky

#108 Re: gume

Post by sparky »

Osim što je malo griješio gramatički, u vezi teme i nije puno pogriješio. Svako ko tvrdi da je pogrešno staviti 205 umjesto 215 sere ko foka. To je toliko neprimjetno prosječnom vozaču da će prije osjetiti gubitak 0.2b zraka u gumi nego to. Bezveze se priča o vrlo jednostavnom pitanju. Može li? Moze!
530i

#109 Re: gume

Post by 530i »

Naravno da je pogriješio, i to u skoro svemu. U gramatiku i papanski način komunikacije ne ulazim, to dovoljno govori za sebe.

A evo i obrazloženja grešaka.
Moze staviti 205 dobiti ces malu prednost na snijegu koju mozda neces ni osjetiti.
Prednost je možda tu, a možda je i nema.
Ako nemas para za 215 sibni 205 I miran si.
Kao što svako zna cijena gume ne raste eksponencijalno u odnosu na širinu iste. Kolega forumaš @Seawolf je naveo tačne primjere cijena malo ranije u temi. Odgovarajuća guma širine 205 mm je drastično skuplja a i izbor se svodi na svega dva pneumatika sa velikom dilemom da li se mogu nabaviti kod nas. Ali, "ako nemaš para miran si".
Samo racunaj da ces izgubiti malo na stabilnosti I gripu u krivinama koje ti neces ni osjetiti.
Opet rečenica koja podrazumijeva da je dotični istestirao sve uvjete vožnje sa konkretnim autom, a usput i vozačke navike kolege forumaša koji je postavio pitanje pa izvodi ovakav zaključak "malo ćeš izgubiti u nečemu, ali nećeš ni osjetiti". Jasno da ni jedno ni drugo ne stoji.
Prvo jer se ne trkas I ulijeces ko kljusina. Na autoputu to vozilo nemoze razviti neku ha hu brzinu, niti ja vjerujem da ga ti guras u maksimum.
Opet isto, poznaje sve vozačke navike. Usto zaključuje da su jedine ekstremne situacije u kojima se može vozač naći one koje on sam uzrokuje. Kao da nema "mali milion" drugih učesnika u saobraćaju. Vozilo Duster razvija od 155 do 175 na sat i bez ikakvih problema razvija te brzine i na našim putevima. I opet pretpostavka da je maksimalna brzina jedini rizičan i ekstremni faktor u vožnji. Pretpostavka nije tačna.
Normalno da je jeftinije da stave jednu vrstu gume, kao da dacija ima novca da vrsi testiranja raznih dimenzija I njihovo certificiranje.
Po ko zna koji put neispravna i netačna pretpostavka. Dacia je dio grupacije Renault-Nissan i sigurno ima i novčanih i tehničkih sredstava za bilo kakva testiranja. Konkretnu dimenziju gume veoma dobro znaju zašto su stavili - najbolje odgovara vozilu i njegovoj projektovanoj upotrebi, kao i njihovoj ocjeni o isplativosti.
U slucaju udesa kod nas niko I ne gleda kakvi su ti dijelovi na autu, da li su certificirani ili ne. a ne sirina gume.
Opet pretpostavka ovog multitalentovanog forumaša - sada je i zvanični sudski ekspert iz oblasti saobraćaja i mašinstva. Aferim!
Nije over Njemacka gdje kad promjenis nesto na auto tuv da radis.
Nije Njemačka, ali unazad 5 godina prilikom normalnog tehničkog pregleda bilježi se dimenzija guma - sve sa indeksima brzine i nosivosti. Ali da bi znao ovo moraš nekad i otići sa autom na tehnički pregled.
Ti sto ce staviti uzu gumu neces ni primjetiti, jer je vozis agresivno, jer da vozis niti bi kupio crossovera, I htio bi siru gumu.
Opet...nešto. Nećeš primjetiti, voziš agresivno, ne voziš, hoćeš crossover vozilo ili širu gumu. Misterija!
Ti kupi sebi uzu gumu novu, tigar sava, conti nebitno opet ces biti sigurniji I bolji od 60,% vozila koja su na nasim cestama.
Opet pretpostavka, koja da bi bila tačna podrazumijeva temeljno testiranje i guma i vozila na našim cestama. I to je ovaj saobraćajno-mašinski ekspert bezbeli uradio.
Ljudi voze Nurburing sa malo strechovanim gumama, pa nije poginu, niti je proklizu. A da ne pricamo o nekim "retardiranim modifikacijama".
Opet pretpostavka koja da bi bila tačna podrazumijeva analizu vožnji po jednoj njemačkoj stazi.
Ljudi stavljaju 225 mjesto 215 , sto i tamo ne odes pa krenes srat, kao i onim sto prelaze na 15" na 17 " i obratno. Ja kazem da se moze to uraditi.
Opet tvrdnja bez ikakve argumentacije. Stavljaju, da, ali tamo gdje je dozvoljeno, a ne bilo gdje proizvoljno.
Nemoj momak da preseravas na autu dodje felga et 49, ti stavis ET35 ( recimo da moze bez problema da ne grebe) Logicno da ces malo promijeniti nacin na koji se upravlja, ali da ti to presudi u zivotu neces sigurno.
Opet pretpostavka da promjena offseta predstavlja i promjenu načina na koji se upravlja! Ali da to ništa neće da presudi u životu! I da je 14 mm razlike ništa.
Pa niva gura i 175-cu gumu a dimenzije Dustera i Nive su jako slicne. Kad se Niva ne prevrce i ne okrece sa 175, vjeruj mi nece ni Duster sa 205.
Opet pretpostavka kao da je testirao Dustera sa gumom 205 (ne navodi ostale dimenzije) u šta sumnjam. Duster i Niva su slični pa Niva=175 znači i Duster=205. Logika bez uporišta u znanju i praksi.
Proizvodac je morao da uzme u faktore da ce se Duster voziti 90% po gradu, kao sto i svi rade sa Crossoverima, odatle i potice malo sira guma tj. 215.
Opet pretpostavka da čovjek zna šta je proizvođač predvidio, bezbeli je naš forumaš jučer iz Rumunije pa sipa sa ovoliko znanja. Pretpostavka da se 90% crossovera vozi po gradu. 215 je malo šira u odnosu na šta? 205? 195? Šira je bolja po gradu? Zbog čega? Dakle masa netačnih pretpostavki po ko zna koji put. Još jednom iskazano notorno neznanje na temu guma - čovjeku je jedino mjerilo širina gume. Odnos dimenzija i indeksa nosivosti je ipak viša matematika.
Zaboravio si moje ako nemas para da kupis 215 kupi 205.
Odnos cijene i širine već objašnjen. Forumaš izgleda živi u saznanju da je jedini dimenzioni faktor gume širina, ostalo je sve nebitno.
Postoji pojam Hakovanje, to ti dodje kao i aftermarket dijelovi. Tipa pakne,diskovi, gume .... Sto ti ne kupujes za svoje auto gumu( marku i model) koju je fabrika propisala ? Isto kao sto BMW kaze npr. Pilot Sport 3 koji je napravljen posebno sa taj BMW N-serije. A ti kupis Toyo 888..
Opet nešto što nema baš mnogo veze sa temom, ali daj da ispadnem pametan. Govori se o razlici u dimenzijama, ne u razlici u proizvođačima.
A i ti si nasao gdje ces postaviti temu, trebao si naci neki off road forum i tamo se raspitati gdje su ljudi probali sve i svasta. A ne gdje ovdje tipkaju i preseravaju preko tastature.
S ovim se djelimično slažem, čovjek fasciniran debelim crijevom i produktima istog zagađuje ovaj podforum svojim neznanjem, paušalnim ocjenama, pretpostavkama (ima ih najmanje 15) koje nemaju ama baš nikakve osnove. Administratori trebaju da obrišu njegove poruke i upute ga na podforum "Ljepota i zdravlje" sa naglaskom na ovo "zdravlje".

Apelujem na administraciju - obrišite šta ovaj čovjek piše - neko može ovo pročitati i dovesti svoj i tuđe živote u pitanje.
kabal1337

#110 Re: gume

Post by kabal1337 »

[quote="530i"][/quote]

Vidi malo sam ti pregledao starije postove, i vidi se da se pokušavas praviti pisem koristeći takozvane "apostrofe" a to što ti je gramatika slaba strana nema veze. Ali hajmo se prepucavati, dobro je ja sam ne[razmak] pismen i vjerovatno pričam, pišem i izražavam se kao seljak.
Ja nisam osoba da gledam nekoga po pismenosti i gramatici kada se tiče priče/diskusije na forumu.

Ako pogledas Renault Grupaciju / Izvinite me ako sam pogrešno napisao ime dotičnog proizvođaća automobila. Njihovi hajmo ih nazvati skuplji modeli, koji malo imaju kvalitetniju izradu, tačnije koji imaju veću ciljanost publike. Imaju više navedenih dimenzija.
Misliš da je Renolu isplatljivo da "certificiraju" više dimenzija, i vrše više proračuna za model za kojim je cilj da ga učine što prihvatljivijem kupcima Crossovera ? Pa i oni želi da što više profitiraju.

To što ja poredim Nivu i ovog Dustera, moj je razlog približno slične dimenzije. Čitaj Približne, boldirati ću ti pošto ne možeš da shvatiš. Ako se Niva može nositi sa približno sličnom, visinom, međuosovinskim rasponom točkova, težinom na 175 Gumi, može i Duster na 205.

Drugo nemoj da mi dodaješ riječi. Ja nigdje nisam pomenuo nosivost gume i njihove indekse. Uža guma može da ima i veći i manji indeks nosivost od šire gume i obratno.

Za offset, sam rekao da se mijenja. Ti meni ne moraš nista da pričaš o milimetrima, precisnošću i tačnošću. Neću ti pričati zbog čega pošto ti ne možeš da shvatis to.
Rekao sam da neće poginuti zbog tih "14 mm" - Razlog ? nije prvi koji bi to učinio. Ali ti si osoba niskog nivoa inteligencije pa ne znaš sta znači kompariranje, pošto vidim prevesti ću ti na naš jezik : poređenje.
Ja sam tu poredio.

Napisao sam za širinu gume da je Happy medium ? - Razumješ momak- Zlatna sredina. Razumijes da vozilo sa 205/215/225 gumom neće davati iste performanse, i nivoe sigurnosti u različitim sredinama ( kada mislim na sredinu hoću reći na temeratura, pritisak, vrijeme, godišne doba, podlogu, itd.)

Proizvođać želi da ponudi vozilo sa "optimalnom" širinom gume ako će biti jedna ponuđena dimenzija. - Razumiješ BMW je predložio uže gume za zimsko vrijeme. - Jedan user je to pomenuo.

Zašto bi prodavač stavio 215, a ne 225 koja je jeftinija za nabaviti ?
Ljudi su rekli ja sam stavio jer je jeftinija. - Ali ne mogu se raspravljati sa tobom pošto ja to nisam izjavio pa me ne možeš direkno da "omalovažavaš".

Razumiješ li ti kada se kaže to se "Može uraditi" ?
Razumiješ li ti kada se kaže " Prilagoditi stil vožnje uslovima" - Samim ovime i indireknto i gumama.
Ako ćemo da se glupiramo, ti možeš izginuti i sa "fabričkim" autom ako si duduk.
Predlažu gume indeksa npr 160 km/h, sigurno ćeš voziti 160+ Ako si kupio tu gumu ? Naravno da nećeš ako imaš iole mozga.
Drugo neću da vrijeđam vlasnike Dustera, ali tih 160+ nebitno maksimalnu brzinu kilavo razvija.
Ali ako ćeš staviti nešto što fabrika nije navela, pogtovo gumu gdje ti je cilj bolje kretanje kroz snijeg. Naravno da ćeš paziti kako voziš i smanjiti svoje maksimalne granice.

Oprosti ja nisam bio na tehničkom, izvini ja nisam vidio da vozila prolaze tehnički sa ispuhanim gumama, razbjenim šajbama, neispravnim kočnicama. Izvini u ovoj državi je kao u DE potreban TUV radi promjene dimenzija guma, felgi itd. Izvini, u slučaju sudara policajac gleda da li su ti polomljne plastike certificirane, kakve su ti gume. Oprosti mi, ja gledam zatvorenih očiju.

Sigurno ja sam glup, i prempotentan da ne razumijem da se 205 guma i 215 ne ponaša isto pri nekom naglom kočenju od 100 km/h itd, izvini ja ne znam da se vozilo neće isto ponašati pri nekom naglom manevrisanju. Hvala ti što si me naučio.
Izvini u našoj državi je ograničenje 170+ pa će Duster da gazi, i Apexe da hvata. Nisam znao.

"Prednos je tu, a možda je nema "
-Ne harambaša naš. Možeš biti manje iskusan pa ne primjetiti razliku ( razlika je mala). Možeš ti dati levatu dobru kofiguraciju, ali levat ne zna korisiti. Nekome je sve isto. Da je prelaz sa 215 na 175 .... ma shavtiti ćeš ti.

Znaš Dimenzija 205 i 215 ima brdo, o tome neću da pričam.

Sa novom gumom će biti sigurniji nego većina vozila koja su na gumama sa DOT05... polovne. Šta ćeš, ne razumiješ ti to. Cilj je provociranje, i omalovažavanje.

Iz svega ovoga predpostavio sam da ti je mala ćuna pa bi ti preporučio da kupis auto ekvivalentno svome username-u.
kabal1337

#111 Re: gume

Post by kabal1337 »

Da i nemoj da mi se obraćaš ja sam došao ovdje da diskutujem sa "rajom". A ne sa onima što se nešto "izdižu".
sparky

#112 Re: gume

Post by sparky »

Haj se vas dvojica malo opustite. Bezveze rasprava. Neko misli jedno, neko drugo, a na forumu je nemoguće promijeniti nečije mišljenje. Ja mislim da pokretaču teme svakako neće pomoći nesto uža guma da se popne tu gdje treba. Ako ne može nova 215, neće ni 205. Rješenje su možda lanci ili da parkira auto i prošeta tu relaciju.

Jel piše dimenzija guma u saobraćajnoj?
Bakir1

#113 Re: gume

Post by Bakir1 »

Ne ne pise ali pise u kontrolnom listu na tehnickom pregledu koji se cuva u arhivi.
Hoce jednog dana ce doci da ce mrska osiguranja skontati da nemaju odgovornosti ako vozilo nema zakonom propisane gume i jos svasta nesto ali za sada u skladu sa procjenom mogucnosti vozila i njegovom upotrebom i u skladu s time imati rezervu.
Previse komplikujete oko guma i sta moze a sta ne, pajero jedinica ima preporucenu fabricku dimenziju 195/80 15 a bez problema dobije se upis u saobracajnu na 31x10,5 sto odgovara 265/75 15.
Ja sam iz plusnog et-a od 35 otisao u minusni 35 i sa te fabricke dimenzije u nenormalnu koja prolazi u njemackoj tuv
530i

#114 Re: gume

Post by 530i »

Ne piše...još. Ali nije isključeno da će pisati ili vjerovatnije biti riješeno nekim podzakonskim aktom - pravilnikom.

A kabl nikako da se ušteka u struju, opet po starom...nema smisla da odgovaram na pretpostavke pretpostavki...pišemo o konkretnom slučaju, ne općenito o svim gumama i svim autima. Ali i to se desi kad iz vlastite "niko kao ja" realnosti dođeš u neko drugo okruženje.
PlotAra

#115 Re: gume

Post by PlotAra »

e drugovi smireno samo,ostaje Duster na 215 ubijedili ste me tako je i najbolje...zao mi je nekako kad citam da se haman mrzite..
BOlje da pitam jos jedno pitanje hahahahaa...smijem li paliti klimu grijanje u autu...grijem se stalno na klimu
sparky

#116 Re: gume

Post by sparky »

Naravno da smiješ.
amar1994

#117 Re: gume

Post by amar1994 »

:thumbup:
ako ti je automatska stavi na 22 i lagano, tako je kod mene i zimi i ljeti, a svakako je bolje da cesce radi :thumbup:
PlotAra

#118 Re: gume

Post by PlotAra »

ma volim vas najvise
jefferson

#119 Re: gume

Post by jefferson »

PlotAra wrote:e drugovi smireno samo,ostaje Duster na 215 ubijedili ste me tako je i najbolje...zao mi je nekako kad citam da se haman mrzite..
BOlje da pitam jos jedno pitanje hahahahaa...smijem li paliti klimu grijanje u autu...grijem se stalno na klimu
Kada tek upalis auto ujutro, neka klima bude iskljucena a regulator hladjenja/grijanja neka bude na MAX hladnom. Tako ces motor daleko brze ugrijati jer si zatvorio protok u malom radijatoru koji sluzi za grijanje unutrasnjosti. Ti svakako neces odmah imati grijanje tako da tih 5-6 minuta vozi na hladjenju da se motor sto brze ugrije.
Sto se tice klime, kada se rashladna tekucina ugrije bar malo, mozes upaliti grijanje i klimu. Ono sto isparivac klime radi je da odvaja vlaznost iz zraka, tako da ti prozori nece magliti ili ako su zamagljeni vrlo brzo ih mozes odmagliti kombinacijom klima/grijanje.
commendatore

#120 Re: gume

Post by commendatore »

jefferson wrote:
PlotAra wrote:e drugovi smireno samo,ostaje Duster na 215 ubijedili ste me tako je i najbolje...zao mi je nekako kad citam da se haman mrzite..
Kada tek upalis auto ujutro, neka klima bude iskljucena a regulator hladjenja/grijanja neka bude na MAX hladnom. Tako ces motor daleko brze ugrijati jer si zatvorio protok u malom radijatoru koji sluzi za grijanje unutrasnjosti. Ti svakako neces odmah imati grijanje tako da tih 5-6 minuta vozi na hladjenju da se motor sto brze ugrije.
Sto se tice klime, kada se rashladna tekucina ugrije bar malo, mozes upaliti grijanje i klimu. Ono sto isparivac klime radi je da odvaja vlaznost iz zraka, tako da ti prozori nece magliti ili ako su zamagljeni vrlo brzo ih mozes odmagliti kombinacijom klima/grijanje.
moze se odmaglit auto i tako sto ces iskljucit recirkulaciju zraka i klimu i dat samo da ti vruc zrak dolazi drito iz motora... a opet senzorski namjestit temperaturu na nacin - da ti sistem i tad bez klime automatski regulise temperaturu ulaznog zraka - naravno kad se ugrije motor.... klima ako je ispravna uvijek osusi zamagljena stakla....klima u biti treba da posluzi samo ako su zamagljena stakla i ako zelis da ohladis auto unutra..... ja recimo cesto zimi otvorim prozor - da, uradim to- a pustim da mi vruc zrak lupa u nogek
Last edited by commendatore on 16/11/2016 20:36, edited 1 time in total.
jefferson

#121 Re: gume

Post by jefferson »

commendatore wrote:
jefferson wrote:
moze se odmaglit auto i tako sto ces iskljucit recirkulaciju zraka i klimu i dat samo da ti vruc zrak dolazi drito iz motora... naravno kad se ugrije.... klima ako je ispravna uvijek osusi zamagljena stakla
Ja ne govorim o recirkulaciji, koja bi uvijek trebala biti iskljucena osim kada je u pitanju prljav zrak ili rashladjivanje po kratkom postupku.
Grijenje generalno ce pomoci u odmagljivanju (ni blizu brzo kao klima) ali to prvenstveno zavisi od procenta vlage u zraku.
cekek

#122 Re: gume

Post by cekek »

Duster ti ima kvalitetno grijanje, ako je motor hladan ubacuje se 2kw el. grijac (u malom radijatoru), koji stvarno brzo odmagli stakla.
Cim upalis motor, odmah bubni grijanje na max, ventilaciju na 2, i tacno ces cuti klikanje releja el.grijaca. Nedugo zatim ide blazena toplina.

Ako stvarno zelis drugu dienziju guma, imas par mogucnosti koje zadrzavaju isti obim tocka. Dimenziju mozes izabrati na raznim kalkulatorima guma (npr. reifenrechner.de). Ako je obim isti, homologacija nije problem. Naravno, dok ne homologiras, nalazis se u nekoj sivoj zoni.

Ako pak zelis povisiti auto gumama (npr 215-70-16 ti nece praviti nikakve probleme sa zapinjanjem kod skretanja, a dize auto za 1cm, 225-70-16 vec hoce) ti ne gine i kupovina novih felgi koje su homologirane za zeljenu dimenziju na Dusteru. Izbor je tanak, takve felge se u EU mogu dobiti od firme Taubenreuther (ili njihovih zastupnika) koji su pljunuli bruku love i homologirali kombinaciju felgi i visih guma na Dusteru.

U Bosni je procedura vjerovatno jednostavnija (tj. nadjes stelu da ti upise u saobracajnu).

Zimske gume nemoj uzimati iskljucivo po piktogramu pahuljice, nije bas mjerodavan.

Da bi se guma mogla ukrasiti 3PMSF piktogramom, treba proci testiranje koje je, ruku na srce, smijurija. Slicno kao i kod M+S, gdje je bitno da ima (cini mi se 25%) negativnog profila, a smjesu ko *ebe, tako i za pahuljicu guma treba imati 10% bolju trakciju od referentne gume (koga bas zanima, neka googla ASTM E-1136 SRTT) koja je valjda skinuta sa prosjecnih americkih civara.

Kakogod, danas imas i eksplicitno ljetne gume sa pahuljicom:

Nokian Rotiiva AT - AT guma koja u dimenziji za Dustera ima pahuljicu (doduse preko bare se prodaje kao All-Weather, vjerovatno mala pomoc nakon udesa)
Michelin Latitude Cross - u nekim dimenzijama pahuljica
BFG AT KO2 - pahuljica

Ovo su sve terenske gume, super za ljetna zezanja po laksem terenu, ali nijedne od njih ne bi vozio u uslovima koje si naveo.

Ovdje ti se pametnije okrenuti internetu i/ili auto magazinima pa uzeti nesto sa spiska testiranih guma.

Sretno
mayab

#123 Re: gume

Post by mayab »

Jos jedan stručnjak!
jefferson

#124 Re: gume

Post by jefferson »

cekek wrote:Duster ti ima kvalitetno grijanje, ako je motor hladan ubacuje se 2kw el. grijac (u malom radijatoru), koji stvarno brzo odmagli stakla.
Cim upalis motor, odmah bubni grijanje na max, ventilaciju na 2, i tacno ces cuti klikanje releja el.grijaca. Nedugo zatim ide blazena toplina.

Ako stvarno zelis drugu dienziju guma, imas par mogucnosti koje zadrzavaju isti obim tocka. Dimenziju mozes izabrati na raznim kalkulatorima guma (npr. reifenrechner.de). Ako je obim isti, homologacija nije problem. Naravno, dok ne homologiras, nalazis se u nekoj sivoj zoni.

Ako pak zelis povisiti auto gumama (npr 215-70-16 ti nece praviti nikakve probleme sa zapinjanjem kod skretanja, a dize auto za 1cm, 225-70-16 vec hoce) ti ne gine i kupovina novih felgi koje su homologirane za zeljenu dimenziju na Dusteru. Izbor je tanak, takve felge se u EU mogu dobiti od firme Taubenreuther (ili njihovih zastupnika) koji su pljunuli bruku love i homologirali kombinaciju felgi i visih guma na Dusteru.

U Bosni je procedura vjerovatno jednostavnija (tj. nadjes stelu da ti upise u saobracajnu).

Zimske gume nemoj uzimati iskljucivo po piktogramu pahuljice, nije bas mjerodavan.

Da bi se guma mogla ukrasiti 3PMSF piktogramom, treba proci testiranje koje je, ruku na srce, smijurija. Slicno kao i kod M+S, gdje je bitno da ima (cini mi se 25%) negativnog profila, a smjesu ko *ebe, tako i za pahuljicu guma treba imati 10% bolju trakciju od referentne gume (koga bas zanima, neka googla ASTM E-1136 SRTT) koja je valjda skinuta sa prosjecnih americkih civara.

Nokian Rotiiva AT - AT guma koja u dimenziji za Dustera ima pahuljicu (doduse preko bare se prodaje kao All-Weather, vjerovatno mala pomoc nakon udesa)
BFG AT KO2 - pahuljica

Ovo su sve terenske gume, super za ljetna zezanja po laksem terenu, ali nijedne od njih ne bi vozio u uslovima koje si naveo.

Ovdje ti se pametnije okrenuti internetu i/ili auto magazinima pa uzeti nesto sa spiska testiranih guma.

Sretno
Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator. U tome je caka. Ti kada ukljucis grijanje odmah, u sustini hladis dodatno tekucinu. Zato se kada se auta pregriju uvijek se grijanje stavi na max zajedno sa ventilacijom na max.
Last edited by jefferson on 16/11/2016 23:45, edited 1 time in total.
amar1994

#125 Re: gume

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
cekek wrote:Duster ti ima kvalitetno grijanje, ako je motor hladan ubacuje se 2kw el. grijac (u malom radijatoru), koji stvarno brzo odmagli stakla.

BFG AT KO2 - pahuljica

Sretno
Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnig zraka kroz radijator. U tome je caka. Ti kada ukljucis grijanje odmah, u sustini hladis dodatno tekucinu. Zato se kada se auta pregriju uvijek se grijanje stavi na amx zajedno sa ventilacijom na max.
:thumbup:
ja mislim da imam to cudo, minut nakon plajenja puse vruce, ne znam je li neka vrsta webasto grijanja i sl. , pise dodatni grijac u kabini :-?
Post Reply