Što će biti s Podrinjem?

Locked
vješalica

#101 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by vješalica »

Danguba wrote: Pa sto ti vise ne oslobodi?
oslobođeno je onoliko koliko je vrli predsjednik planirao
samo istinski ljudi i borci su bili naivni
racionalista

#102 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by racionalista »

Goraždanima je "podmetano" za vrijeme rata. Mislim da niko nije računao da će se odbraniti.
VjecitiStudent

#103 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by VjecitiStudent »

BarbaDue wrote:
VjecitiStudent wrote:
BarbaDue wrote: Kako me ljute ovakve izjave. Šta misliš pizdune jedan jel' Bosna, konkretno Sarajevo i sarajlije pa i ostali, Drinu prodali bez ispaljenog metka. Jel se zna za neku ofanzivu ili akciju koja je bila planirana za oslobađanje ili pomoć Podrinju?! Ne spominji r. Zaima Imamovića.
Tema je povratak, a ne rat.
Znam vrlo dobro šta je tema već hoću da vrištim na to što ste nas ostavili na cjedilu u ratu a evo i u miru "vas" boli kita za Podrinje!!!
Političke snage koje su iza tog "sarajevo" imaju svoje ime i prezime.
Ko je glavni krivac što je povratak u Podrinje bio incident, a ne pravilo?
muha_sa

#104 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by muha_sa »

kolko sam ja mogo skontat ovo je tema o povratku Bošnjaga na svoja ognjišta sa kojih su protjerani.

Sjecam se da je Senad H. dok je vodio fejs na Hajatu iznjeo podatak da je samo za Srebrenicu došlo 8 milijardi necega (dolara il maraka--zaboravio koja je valuta :-) ) Poimenicno nabrojao države koje su DONIRALE lovu--zbir 8 milijardi.

Ako je taj podatak tacan--al nisam ga ja iznjeo neg Senad i zašto ne vjerovat :-) sa tom lovom moglo se sve porušeno ponovo izgradit i ljude vratit na njihova ognjišta i to ne samo u Sreebrenicu vec u cijelo Podrinje
Tomahawk11
Globalni moderator

#105 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Tomahawk11 »

BarbaDue wrote: Kako me ljute ovakve izjave. Šta misliš pizdune jedan jel' Bosna, konkretno Sarajevo i sarajlije pa i ostali, Drinu prodali bez ispaljenog metka. Jel se zna za neku ofanzivu ili akciju koja je bila planirana za oslobađanje ili pomoć Podrinju?! Ne spominji r. Zaima Imamovića.
Barba :thumbup:
GeeTnT

#106 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by GeeTnT »

Tomahawk11 wrote:
Barba :thumbup:
Bilo je planova za oslobodjenje....prporucujem knjige Nijaza Masica u kojima je jasno objasnjeno koji planovi i cak imaju i mape u A3 formatu..
BarbaDue

#107 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by BarbaDue »

VjecitiStudent wrote: Političke snage koje su iza tog "sarajevo" imaju svoje ime i prezime.
O kakvim krivcima govoriš, jel to politiku petljaš u ovo. Boli me za politiku i stranke i za SDA i SDP!!! Nikakva politika nije mogla, nije smjela spriječiti da se pomogne Podrinju i u ratu i u miru da je bilo ljudi koji su htjeli pomoći. Nažalost nije bilo takvih. Zvornik, Višegrad, Foča, Žepa, Srebrenica su bili daleko iza leđa i vjerovatno nisu zaslužili da im se pomogne. U svemu tome Goražde je samo zaslugom podrinjskih heroja ostalo mada je i ono bilo prodato.
VjecitiStudent

#108 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by VjecitiStudent »

BarbaDue wrote:
VjecitiStudent wrote: Političke snage koje su iza tog "sarajevo" imaju svoje ime i prezime.
O kakvim krivcima govoriš, jel to politiku petljaš u ovo. Boli me za politiku i stranke i za SDA i SDP!!! Nikakva politika nije mogla, nije smjela spriječiti da se pomogne Podrinju i u ratu i u miru da je bilo ljudi koji su htjeli pomoći. Nažalost nije bilo takvih. Zvornik, Višegrad, Foča, Žepa, Srebrenica su bili daleko iza leđa i vjerovatno nisu zaslužili da im se pomogne. U svemu tome Goražde je samo zaslugom podrinjskih heroja ostalo mada je i ono bilo prodato.
Itekako je potrebno "petljati" politiku u sve ovo jer je ona jedina imala moć tj. novac da radikalno izmijeni način na koji se povratak dešavao.

Jedna od bitnih poluga povratka je itekako mogla i morala biti i zakonska obaveza zapošljavanja u državnim institucijama prema rezultatima popisa iz 1991., za koje je sve strane iskreno boljela neka stvar, jer svima je bilo bitno da zaposle svoje kod sebe.
PM72

#109 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

VjecitiStudent wrote:
BarbaDue wrote:
Itekako je potrebno "petljati" politiku u sve ovo jer je ona jedina imala moć tj. novac da radikalno izmijeni način na koji se povratak dešavao.

Jedna od bitnih poluga povratka je itekako mogla i morala biti i zakonska obaveza zapošljavanja u državnim institucijama prema rezultatima popisa iz 1991., za koje je sve strane iskreno boljela neka stvar, jer svima je bilo bitno da zaposle svoje kod sebe.
Jest ali kad bi natjerali vlast da u Novom sarajevu zaposle 40% Srba ili kad bi u Novom Gradu otjerali fočake i rogatičane a zaposlili 30% Srba - dizali bi revoluciju pričom "za šta smo se borili".

SDA je dobila glasače u padinskim favelama i to će tako ostat do vijeka.
seldzuk

#110 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by seldzuk »

Da bi stvar bila malo jasnija, dodaćemo još neke mape.
Gustina naseljenosti Podrinja, osim nekoliko izuzetaka je mala. Onaj dio koji nas na temi najviše interesuje je između dva popisa izgubio 1/3 stanovništva, a Srebrenica 2/3. Bar tako kaže oficijelna statistika:
Image
Ni migracioni saldo nije u korist Srednjeg Podrinja. Podatak za Srebreničku opštinu može prokomentarisati neko kome je demografija bliska.
Image
Hamolj

#111 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

Ma ne znači ti drug ovo ništa. Pozitivan migracioni saldo je posljedica prijavljivanja Srebrenice kao prebivališta pred izbore. Ne znam za koju je godinu karta pravljena ?
dječak sa šibicama

#112 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by dječak sa šibicama »

BarbaDue wrote:U svemu tome Goražde je samo zaslugom podrinjskih heroja ostalo mada je i ono bilo prodato.
Reci mi, sta bi na kraju sa Hadzom, jel se ikada otkrilo koliko je miliona "nestalo" na Grepku, jel se vratio u Gorazde?

Saznali se ikada ko je ubio Hasana na putu spasa, znam da cetnici nisu.
ze kalanga

#113 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Hamolj wrote:Ma ne znači ti drug ovo ništa. Pozitivan migracioni saldo je posljedica prijavljivanja Srebrenice kao prebivališta pred izbore. Ne znam za koju je godinu karta pravljena ?
Baš tako. Sve opštine Podrinja bilježe negativan migracioni saldo u poslednjih 10 godina. Pa jedan Zvornik na godišnjem nivou gubi 2000 ljudi.
A da ne govorim kako je u ostatku i puno manjim sredinama.
PM72

#114 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Srećom pa ste ih vi Srbi iz Ilijaša,Vogošće i Hadžića pogurali pa napravili one favele prema Bjeljini...inače bi Zvornik bio odavno mrtav.Nego,jesi li pronašao podatak koliko je srušenih džamija na području opštine Zvornik? Baš me nešto interesuje ali mi mrsko tražiti.
BarbaDue

#115 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by BarbaDue »

dječak sa šibicama wrote:
BarbaDue wrote:U svemu tome Goražde je samo zaslugom podrinjskih heroja ostalo mada je i ono bilo prodato.
Reci mi, sta bi na kraju sa Hadzom, jel se ikada otkrilo koliko je miliona "nestalo" na Grepku, jel se vratio u Gorazde?

Saznali se ikada ko je ubio Hasana na putu spasa, znam da cetnici nisu.
Ima mnogo zazličitih priča u vezi ta dva slučaja, sve su na nivou tračeva niko od aktera da kaže djelić istine. Znam da je Hadžo onomad rekao (lično slušao) da će jednog dana puno toga otkriti u knjizi koju je napisao, i da će mnogi "pasti" nakon toga, da li ta knjiga postoji sam bog zna. U glavnom puno se čudnih slučajeva u Goraždu zbilo na koje prave istine niko ne zna.
Gojeni H

#116 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Gojeni H »

LBVIEW wrote:
arzuhal wrote:Lijep osvrt dr Suljagića...

"Na sastanku održanom ljetos u Predsjedništvu BiH troje ambasadora je za manje od sat vremena slomilo Izetbegovića. Uvjerili su ga da treba dopustiti održavanje referenduma o devetom januaru koji je organizovao režim Milorada Dodika. Za ostalo će se pobrinuti oni. Prošlo je mjesec i po od referenduma. Nema nikakve reakcije međunarodne zajednice, sankcija protiv Dodika ni na vidiku, a iste diplomate dolaze sa novim zahtjevima. Za razliku od njega, Milorad Dodik nije odustao od referenduma ni nakon mnogo ozbiljnijeg pritiska. Dodik je očito spreman da uradi i podnese više da razbije našu zemlju, nego što je Izetbegović spreman učiniti ili podnijeti da je odbrani. A šta god da bile naše elite, one nikada nisu dijelile sudbinu naroda."

http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji- ... scu/185170
Konacno da neko otvoreno,bez uvijanja,kaze kako stvari stoje.Za razliku od pateticnih,snishodljivih-na granici samopostovanja,wanna-be politicko kotektnih "analiza" jednog Bazdulja.
Najjaci dio.
Dalje, prepuštanje vlastite sudbine u ruke strancima: u slučaju Palestine, to je bila Velika Britanija, u našem slučaju imaginarna međunarodna zajednica.

Nakon silnih ratnih poniženja niko nema pravo da našu egzistencijalnu sigurnost povjerava bilo kome.
Gojeni H

#117 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Gojeni H »

:thumbup:
Hadzi Lojo

#118 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hadzi Lojo »

Nema se sta ni dodati ni oduzeti, Suljagic zasluzuje 10+!
Jebajiga ali mi smo kolektivno kao narod debelo ograjisali, kad smo dozvolili da nas Bakir predstavlja pored toliko inteligentnih ljudi sirom BiH i sire.
Srbi kako fursate sa svojom bahatoscu i lazima jos ce i uspjeti da okrenu curak u svoju korist kako su krenuli.
Mi cemo sa ovakvim debilima od politicara samo postati kao evropski Palestinci.
Nasi hadumi od politicara da su znali organizovati nas BOSAD da sami pohapsimo i pokekamo ratne zlocince, a mogli smo to odavno uraditi, sada bi cetnici na sam spomen Bosnjak srali sebi u gace!
Bakire odjebi, nisi bolan ni za pogrebnog drustva da ga vodis, mozda za gasulhane jedino!
The BEN10

#119 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by The BEN10 »

smrdim/vijest/bijela-kuga ... apa-169027

Podrinje odumire, osim par opština. No, tek će ovi minusi početi značajno rasti sa odumiranjem baby-boom generacije nakon WWII (rođeni do 1964)...
stari grad Visegrad

#120 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by stari grad Visegrad »

Suljagic je sve rekao. U Podrinju je normalan zivot onemogucen kako srbima tako i nesrbima radi pogresne politike SNSD-a.
Statistika je neumoljiva.
155_mm

#121 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by 155_mm »

U studiji etničkog čišćenja Palestinaca sa prvobitne teritorije države Izrael 1948. godine, renomirani izraelski istoričar Ilan Pappe ovako je sažeo stanje u kojem se nalazio predominantni dio. arapskog stanovništva: “Žudnja za normalnošću ostala je tipična za Palestince u Palestini i tokom godina koje su predstojale, čak i u najtežim krizama i najnižim tačkama njihove borbe; a normalnost je upravo ono što im je uskraćivano od 1948. godine.”
nisam vjerovao da postoji ovolika slicnost izmedju palestinaca i bosnjaka.

:shock:
almir90

#122 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by almir90 »

Bošnjaci i Palestici su slični k'o kruška i krompir. :lol: :lol: :lol:

Bošnjacima Srbi i Hrvati ne mogu kontrolisati ekonomiju, šta će ući i šta će izaći iz tog dijela države sa bošnjačkom većinom. Čist dokaz je taj da su jedne od najprofitabilnih kompanija, pogotovo privatnih u BiH, zapravo u mjestima gdje su Bošnjaci većina. Životni prostor se ne sužava ni milom, a bogme ni silom, kako je stalo prije dvadesetak godina, tako je i sada. I svako poređenje sa Palestincima je nebuloza čista. Kontrolisanje ekonomije, prirodnih resursa, javnih dobara i svega ostalog Bošnjaci u svome dijelu kontrolišu. Ko je sposoban da pokrene proizvodnju i izveze svoj proizvod van države, to će uspjeti uraditi, da ga pri tome jedan Srbin ili Hrvat mogu samo za mudo povući lagano. Drugi par opanaka je taj, što se problem sa vladanjem i odabirom vlasti, pa je stanje takvo, kakvo i jeste.
PM72

#123 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

almir90 wrote:Bošnjaci i Palestici su slični k'o kruška i krompir. :lol: :lol: :lol:

Bošnjacima Srbi i Hrvati ne mogu kontrolisati ekonomiju, šta će ući i šta će izaći iz tog dijela države sa bošnjačkom većinom. Čist dokaz je taj da su jedne od najprofitabilnih kompanija, pogotovo privatnih u BiH, zapravo u mjestima gdje su Bošnjaci većina. Životni prostor se ne sužava ni milom, a bogme ni silom, kako je stalo prije dvadesetak godina, tako je i sada. I svako poređenje sa Palestincima je nebuloza čista. Kontrolisanje ekonomije, prirodnih resursa, javnih dobara i svega ostalog Bošnjaci u svome dijelu kontrolišu. Ko je sposoban da pokrene proizvodnju i izveze svoj proizvod van države, to će uspjeti uraditi, da ga pri tome jedan Srbin ili Hrvat mogu samo za mudo povući lagano. Drugi par opanaka je taj, što se problem sa vladanjem i odabirom vlasti, pa je stanje takvo, kakvo i jeste.
Kakva je razlika između fočaka i ISIL-a? Kažu, ISIL ima simpatizere.Tako i sa bošnjama i palestincima.Koga i šta to mi kontrolišemo? Koju industriju? Šta to sa uspjehom izvozimo a da Tito nije izgradio?
almir90

#124 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by almir90 »

PM72 wrote:
Kakva je razlika između fočaka i ISIL-a? Kažu, ISIL ima simpatizere.Tako i sa bošnjama i palestincima.Koga i šta to mi kontrolišemo? Koju industriju? Šta to sa uspjehom izvozimo a da Tito nije izgradio?
Problem sa time ko vlada i kako vlada sam napisao na kraju. U jednoj Palestini ne može ući ekser, niti može izaći bilo šta bez odobrenja Izraela. Dakle, sve što im uđe i izađe Izrael kontroliše. U BiH sa Bošnjacima to nije stvar, Srbi i Hrvati ne mogu upravljati e bošnjačkom ekonomijom, niti to rade. Opet ponavljam, problem s lošom ekonomijom je stvar političara i onih koji ih biraju. Zamisli da sutra u Sarajevu se kontroliše s Pala koliko će kilovati struje da se proizvede i pusti u grad, koliko vode itd. Toga nema, neće toga ni biti, i glupo je se porediti sa Palestincima.
GeeTnT

#125 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by GeeTnT »

PM72 wrote:

Šta to sa uspjehom izvozimo a da Tito nije izgradio?
Omladinu!
Locked