To je ekskluzivni pravo bivsih Jugoslovena i s tim pojmom se ne mogu etnicki identifikovati.
Bosanac=Bosnjak
-
Budjav_lebac
#101 Re: Bosanac=Bosnjak
Nije kudrilo nista pogresno rekao, ali i dalje se nikad necu izjasniti kao Bosanac.
To je ekskluzivni pravo bivsih Jugoslovena i s tim pojmom se ne mogu etnicki identifikovati.
- ABH017
#102 Re: Bosanac=Bosnjak
Point. wrote:Opet prikriveni salonci i djikani kolo vode i bacaju kost sa Bosnjaci/ Bosanci. Bolan, boli vas kurac kako se mi izjasnjavamo, izabrali ste, izabrali smo i kraj price.
Upravo tako. Srbi i Hrvati su se vezali za komšijske/susjedske nacije isključivo prema religijskom konceptu, a onda su Muslimani krivi što su se opredjelili da vrate naziv i simbole u koje se mogu uklopiti da ne bi išli stopama svojih sunarodnjaka pa se pisali kao Turci i koristili tursku zastavu i simbole. Krivi su što su ostali dosljedni svojoj, a ne tuđoj historiji.
Da ne spominjem istraživanja, na osnovu kojih Srbi/Hrvati iz BiH imaju po 10-tak posto zajedničkog sa Srbima iz Srbije/Hrvatima iz Hrvatske, Bošnjaci oko 3% zajedničkog sa Turcima, a svi stanovnici BiH međusobno oko 80% zajedničkog (nisam siguran u cifre, ali približno je to to).
-
Alfaromeo
#103 Re: Bosanac=Bosnjak
Pa dokle vise u p m
Boli me sta je ko
Kao i sto svakog drugog zaboli sta sam
Budi sta hoces
Izjasnjavaj se kako zelis
Ali jedna stvar je bitna,
Ne nameci nikome nista,
Ne govori nekome da li je ovo ili ono.
Budi sta jesi i ostavi druge da to isto budu .
Ko ti daje za pravo da nekome sudis ili govoris
Sta je on.
Jebem ti Balkan vise
Boli me sta je ko
Kao i sto svakog drugog zaboli sta sam
Budi sta hoces
Izjasnjavaj se kako zelis
Ali jedna stvar je bitna,
Ne nameci nikome nista,
Ne govori nekome da li je ovo ili ono.
Budi sta jesi i ostavi druge da to isto budu .
Ko ti daje za pravo da nekome sudis ili govoris
Sta je on.
Jebem ti Balkan vise
- ¤ jelena ¤
#104 Re: Bosanac=Bosnjak
ja poezije i sreće... 
- dustaban
#105 Re: Bosanac=Bosnjak
Koji ste vi pacijenti!GeeTnT wrote:Point. wrote:Opet prikriveni salonci i djikani kolo vode i bacaju kost sa Bosnjaci/ Bosanci. Bolan, boli vas kurac kako se mi izjasnjavamo, izabrali ste, izabrali smo i kraj price.![]()
Ne treba govoriti u mnozini, jedini kome to nije jasno na forumu je "ravni taban", a niti je Bosanac, niti je Bosnjak.
Eto samo meni ovo pitanje nesto vazno i samo meni smeta?!
Nista vi ne slusate nit vas ikakva zdrava rasprava na ovu temu interesuje. I svaki put zakljucite istom frazom - boli vas kuratz kako se izjasnjavamo! I eto to nam je rjesenje za suzivot - boli nas kuratz sta vi radite, boli vas kuratz sta mi radimo, sve nas boli kuratz sta oni rade...i svaki dan osvane novi nazivi skola i ulica, sve u inat onima za koje nas boli kuratz, jer i oni sve sto rade rade nama uinat jer ih boli kuratz...
S vremena na vrijeme se lupite sakom u celo kad vidite kud nas ova kurtzobolja vodi, jer ostatak svijeta boli kuratz sta se ovdje desava.
I zato vam ovaj put kratko porucujem - i @dustabana boli kuratz za vama!
- GeeTnT
#106 Re: Bosanac=Bosnjak
Zasto otvaras takve teme ako te boli q.... idi hecimu. .dustaban wrote:Koji ste vi pacijenti!GeeTnT wrote:Point. wrote:Opet prikriveni salonci i djikani kolo vode i bacaju kost sa Bosnjaci/ Bosanci. Bolan, boli vas kurac kako se mi izjasnjavamo, izabrali ste, izabrali smo i kraj price.![]()
Ne treba govoriti u mnozini, jedini kome to nije jasno na forumu je "ravni taban", a niti je Bosanac, niti je Bosnjak.
Nista vi ne slusate nit vas ikakva zdrava rasprava na ovu temu interesuje. I svaki put zakljucite istom frazom - boli vas kuratz kako se izjasnjavamo! I eto to nam je rjesenje za suzivot - boli nas kuratz sta vi radite, boli vas kuratz sta mi radimo, sve nas boli kuratz sta oni rade...i svaki dan osvane novi nazivi skola i ulica, sve u inat onima za koje nas boli kuratz, jer i oni sve sto rade rade nama uinat jer ih boli kuratz...
S vremena na vrijeme se lupite sakom u celo kad vidite kud nas ova kurtzobolja vodi, jer ostatak svijeta boli kuratz sta se ovdje desava.
- Point.
#107 Re: Bosanac=Bosnjak
Pa boli te kurac, da. Jesi li Bosnjak? Nisi. Jesibli Bosanac? Nisi. Pa sta koji kurac hoces? Sta hoces da dokazes? Sta je cilj? Jesi li slicnu temu otvorio na srpskom nekom forumu? Nisi. Na poskoku? Nisi. Eto, uvijek se Bosnjaci moraju nekome pravdati, sto ovo sto ono. Jest, ne zelimo vise da slusamo. Slusali smo dovoljno. Te vi ste balije, turci, mudzahedini, odbjegli srbi, bivsi hrvati. Proslo je to vrijeme. Mi smo ono sto mi kazemo da smo. I kraj price. Boli nas kurac. Moze nam se.dustaban wrote:Koji ste vi pacijenti!GeeTnT wrote:Point. wrote:Opet prikriveni salonci i djikani kolo vode i bacaju kost sa Bosnjaci/ Bosanci. Bolan, boli vas kurac kako se mi izjasnjavamo, izabrali ste, izabrali smo i kraj price.![]()
Ha ja.
- supercali
#108 Re: Bosanac=Bosnjak
ovo nije tacnoprog321 wrote:BOŠNJANIN-BOŠNJAK -BOSANAC-BOŠNJAK.
Jedno te isto značenje imena koje je doživjelo evoluciju.
jer svi znamo na osnovu cega je zadnji bosnjak dobio ime
nije on zamjenio bosanca nego muslimana sa velikim M
-
prog321
#109 Re: Bosanac=Bosnjak
Ejjs, Ti ces reci da nije tacno ?
Sto se tice Dustabana, mislim da je poceo interesantno razmisljanje sta da rade oni nemuslimani koji se osjecaju Bosnjacima. Kako da se oni ukljuce tj. vrate u bosnjacku naciju?
Nisam do sad cuo nijedan besprijekoran plan ili savjet.
Ne vjerujem da je uopste moguce vratiti vrijeme u tom pravcu.
Sto se tice Dustabana, mislim da je poceo interesantno razmisljanje sta da rade oni nemuslimani koji se osjecaju Bosnjacima. Kako da se oni ukljuce tj. vrate u bosnjacku naciju?
- Connaisseur Karlin
#110 Re: Bosanac=Bosnjak
tako je , SAD je zamjenio termin musliman iz BiH sa starim terminom BosnjakPoint. wrote:Opet prikriveni salonci i djikani kolo vode i bacaju kost sa Bosnjaci/ Bosanci. Bolan, boli vas kurac kako se mi izjasnjavamo, izabrali ste, izabrali smo i kraj price.
-
pemanapemani
#111 Re: Bosanac=Bosnjak
Bosanskohercegovački politički model - jedna bosanskohercegovačka nacija - Srbi , Bošnjaci, Hrvati, ostali narodi i narodno neopredjeljeni.
Temelj nacije - svi oni koji smatraju BiH domovinom (većina Bošnjaka i ostalih, manji dio Hrvata i mali dio Srba).
Bošnjački politički model - nastao kao rezultat djelovanja velikosrpske politike. Ujedno, to je i cilj velikodržavnih politika susjeda - stvaranje protuteže agresivnim politikama susjednih država.
Sveukupni cilj - stvoriti stanje u kojem država BiH nikome nije na prvom mjestu i gdje se stvari svode na nadjebavanje naroda pod krinkom zaštite prava.
Bošnjački i Bosanski ( i Hercegovački) model se prepliću do tačke na kojoj narodni interesi nadmašuju državne.
Temelj nacije - svi oni koji smatraju BiH domovinom (većina Bošnjaka i ostalih, manji dio Hrvata i mali dio Srba).
Bošnjački politički model - nastao kao rezultat djelovanja velikosrpske politike. Ujedno, to je i cilj velikodržavnih politika susjeda - stvaranje protuteže agresivnim politikama susjednih država.
Sveukupni cilj - stvoriti stanje u kojem država BiH nikome nije na prvom mjestu i gdje se stvari svode na nadjebavanje naroda pod krinkom zaštite prava.
Bošnjački i Bosanski ( i Hercegovački) model se prepliću do tačke na kojoj narodni interesi nadmašuju državne.
- dustaban
#112 Re: Bosanac=Bosnjak
Samo da razjasnim, odnosno raskrinkam dvije najcesce teze:
1) svako je ono kako se izjasnjava
2) svako bira kako ce se izjasniti
Nijedna od ove dvije teze nije tacna.
Prvu mislim da ne treba niti objasnjavati. Po njoj ispada da, ako se neko izjasni amerikancom, automatski dobija zeleni karton! Zasto bi, postavljam pitanje cisto logicki, bilo dovoljno izjasnit se Bosnjakom da bi to i bio - prema izvornom znacenju te rijeci (stanovnik Bosne bez obzira na vjeru). Pogotovo kad nakon toga, dakle nakon takvog izjasnjenja, tom samoodredjenu se imperativno pridruzi islamska vjeroispovjest?
Nije ni drugu tezu tesko opovrgnuti. Ne znam za vas, ali ja bogme nisam mogao birati kako cu se izjasniti. Htio sam biti Bosnjak / Bosanac, ali ste mi to onemogucili vi Muslimani koji ste, ne trazeci dopustenje od neMuslimana prisvojili tu nacionalnu odrednicu (prica kako ste vi samo uzeli nesto sto su drugi odbacili je za malu djecu). I kako drugacije nego bezobrazlukom & licemjerjem nazvati "mogucnost mog izbora" da se takodje nazovem Bosnjakom?! Doduse, velikodusno ste mi ponudili mogucnost da se nazovem Bosancom ali hvala vam dze culi i neculi, za mene su te dvije rijeci sinonimi.
Prema tome zamolio bih vas da prestanete sa tom unitaristickom, re-integrativnom ublehom. Bez obzira sto ste mi onemogucili da se zovem po zemlji u kojoj sam rodjen i po kojoj sam se htio nazvati, meni taj vas falsifikat i kradja nece biti razlog da zamrzim domovinu. I ne brinite, snaci cu se nekako...
Prvu mislim da ne treba niti objasnjavati. Po njoj ispada da, ako se neko izjasni amerikancom, automatski dobija zeleni karton! Zasto bi, postavljam pitanje cisto logicki, bilo dovoljno izjasnit se Bosnjakom da bi to i bio - prema izvornom znacenju te rijeci (stanovnik Bosne bez obzira na vjeru). Pogotovo kad nakon toga, dakle nakon takvog izjasnjenja, tom samoodredjenu se imperativno pridruzi islamska vjeroispovjest?
Nije ni drugu tezu tesko opovrgnuti. Ne znam za vas, ali ja bogme nisam mogao birati kako cu se izjasniti. Htio sam biti Bosnjak / Bosanac, ali ste mi to onemogucili vi Muslimani koji ste, ne trazeci dopustenje od neMuslimana prisvojili tu nacionalnu odrednicu (prica kako ste vi samo uzeli nesto sto su drugi odbacili je za malu djecu). I kako drugacije nego bezobrazlukom & licemjerjem nazvati "mogucnost mog izbora" da se takodje nazovem Bosnjakom?! Doduse, velikodusno ste mi ponudili mogucnost da se nazovem Bosancom ali hvala vam dze culi i neculi, za mene su te dvije rijeci sinonimi.
Prema tome zamolio bih vas da prestanete sa tom unitaristickom, re-integrativnom ublehom. Bez obzira sto ste mi onemogucili da se zovem po zemlji u kojoj sam rodjen i po kojoj sam se htio nazvati, meni taj vas falsifikat i kradja nece biti razlog da zamrzim domovinu. I ne brinite, snaci cu se nekako...
Last edited by dustaban on 30/10/2016 01:28, edited 1 time in total.
- ABH017
#113 Re: Bosanac=Bosnjak
Želju nisu nikad ni imali.Connaisseur Karlin wrote:tako je , SAD je zamjenio termin musliman iz BiH sa starim terminom BosnjakPoint. wrote:Opet prikriveni salonci i djikani kolo vode i bacaju kost sa Bosnjaci/ Bosanci. Bolan, boli vas kurac kako se mi izjasnjavamo, izabrali ste, izabrali smo i kraj price.zato Hrvati i Srbi,nemaju potrebu da budu SDA Bosnjaci
-
pemanapemani
#114 Re: Bosanac=Bosnjak
Zašto se na popisu nisi izjasnio kao Bosanac?dustaban wrote:Samo da razjasnim, odnosno raskrinkam dvije najcesce teze:
![]()
Išao bi u "ostale" kao i moja malenkost. Da je na popisu bilo 15% "ostalih" Bosanaca (i Hercegovaca) onda bi mogli o nečemu pričati.
Meni privrženost Bosni i Hercegovini niko ne može kidnapirati. Svjesno sam "ostali" zato što mi je Bosna i Hercegovina domovina i zato što je to moja primarna identifikacija.
Dakle, Bošnjak i Bosanac nisu isto. Jedno je identifikacija sa narodom, a drugo sa državom. Svi trebaju izabrati šta im je važnije i tako se ponašati.
-
Fudo387
#115 Re: Bosanac=Bosnjak
dustaban wrote: Htio sam biti Bosnjak / Bosanac, ali ste mi to onemogucili vi Muslimani koji ste, ne trazeci dopustenje od neMuslimana prisvojili tu nacionalnu odrednicu
Sta ljudi sebi sve dopustaju, tragedija.
Nevjerovatno.
- fosna2014
#116 Re: Bosanac=Bosnjak
Bosna Bosancima. Sve drugo je slabljenje Drzave Bosne.
- ABH017
#117 Re: Bosanac=Bosnjak
Citirat ću sam sebe sa iste ove stranice.dustaban wrote:Samo da razjasnim, odnosno raskrinkam dvije najcesce teze:
![]()
Srbi i Hrvati su se vezali za komšijske/susjedske nacije isključivo prema religijskom konceptu, a onda su Muslimani krivi što su se opredjelili da vrate naziv i simbole u koje se mogu uklopiti da ne bi išli stopama svojih sunarodnjaka pa se pisali kao Turci i koristili tursku zastavu i simbole. Krivi su što su ostali dosljedni svojoj, a ne tuđoj historiji.
Da ne spominjem istraživanja, na osnovu kojih Srbi/Hrvati iz BiH imaju po 10-tak posto zajedničkog sa Srbima iz Srbije/Hrvatima iz Hrvatske, Bošnjaci oko 3% zajedničkog sa Turcima, a svi stanovnici BiH međusobno oko 80% zajedničkog (nisam siguran u cifre, ali približno je to to).
Nismo ti mi onemogućili da se izjašnjavaš kao Bosanac ili Bošnjak, već ti je Radovan ZABRANIO da se tako izjašnjavaš. Na isti način na koji je ukinuo prefiks bosanski iz svih gradova u PiCi.
Žali se njemu. Trenutno je u Hagu, pa mu možeš pisati.
I ne bih rekao da ti mi poturamo unitaristicku, re-integrativnu ublehu, već ti nama poturaš ublehu da nešto svojatamo bez da tražimo dopuštenje od drugih. Dopuštenje se nije imalo, niti se i dan danas ima od koga tražiti. Ostrašćeni Srbi i Hrvati (bivši Bošnjaci) se sve nogom u guzicu udaraju i svršavaju, kad im se spomene čerečenje Bosne i Hercegovine i pripajanje teritorije, koju su prethodno očistili od "turaka muhamedanaca", "matičnoj državi".
- Krokodajl
#118 Re: Bosanac=Bosnjak
Bosanac i Bošnjak nisu i ne mogu biti isto, iz više razloga.
Bosanac je nacionalna odredncia za stanovnika Bosne i Hercegovine, ali Bosanac nije nacija odnosno etnos.
Kao što nije ni Belgijanac.
Bosanska nacija ne postoji, jer da bi postojala nacija mora da postoji i nacionalno biće. Da bi postojala Bosanska nacija onda ta nacija mora da se pronalazi u zajedničkim idealima, u zajedničkim narodnim herojima, narodnim mitovima, u zajedničkom nacionalnom praznikovanju i tugovanju.
Mi u Bosni toga nemamo, niti imamo zajedničke ideale, niti iste narodne heroje, mitove, ni praznike ni tugovanja.
U tome religija čak i ne igra presudnu stvar, ne igra čak nikakvu stvar, Albanci su najbolji primjer koji imaju sve navedeno i što ih čini nacijom, a različitih su religija.
Sa druge strane Bošnjaci to sve imaju, Bošnjaci su svoju nacionalnu svijest uglavnom izgradili na nacionalnoj svijesti Bosanskih muslimana, ali ne samo Bosanskih već Balkanskih muslimana Slavena. To možemo vidjeti na Kosovu, u Crnoj Gori pa i u Makedoniji, gdje žive mnogi Bošnjaci a koji sa Bosnom nemaju nikakve veze, ali se smatraju Bošnjacima i dijele nacionalnu svijest sa svojim "suplemenicima" iz Bosne i Hercegovine.
Normalno je da je neko u Evropi ko dođe iz Bosne i Hercegovine "Bosnian" kao što je normalno i da je neko ko dođe iz Rusije "Russian" pa makar se zvao Marat Safin ili Ramiz Kadirov.
Da sumiram.
Niti su svi Bosanci = Bošnjaci jer pojam Bosanac obuhvata sve stanovnike Bosne i Hercegovine.
Niti su svi Bošnjaci = Bosanci jer pojam obuhvata i grupe koje sa Bosnom odnosno sa narodima Bosne i Hercegovine (izuzev Bošnjaka) nemaju veze odnosno ne dijele nacionalnu svijest.
Bosanac je nacionalna odredncia za stanovnika Bosne i Hercegovine, ali Bosanac nije nacija odnosno etnos.
Bosanska nacija ne postoji, jer da bi postojala nacija mora da postoji i nacionalno biće. Da bi postojala Bosanska nacija onda ta nacija mora da se pronalazi u zajedničkim idealima, u zajedničkim narodnim herojima, narodnim mitovima, u zajedničkom nacionalnom praznikovanju i tugovanju.
Mi u Bosni toga nemamo, niti imamo zajedničke ideale, niti iste narodne heroje, mitove, ni praznike ni tugovanja.
U tome religija čak i ne igra presudnu stvar, ne igra čak nikakvu stvar, Albanci su najbolji primjer koji imaju sve navedeno i što ih čini nacijom, a različitih su religija.
Sa druge strane Bošnjaci to sve imaju, Bošnjaci su svoju nacionalnu svijest uglavnom izgradili na nacionalnoj svijesti Bosanskih muslimana, ali ne samo Bosanskih već Balkanskih muslimana Slavena. To možemo vidjeti na Kosovu, u Crnoj Gori pa i u Makedoniji, gdje žive mnogi Bošnjaci a koji sa Bosnom nemaju nikakve veze, ali se smatraju Bošnjacima i dijele nacionalnu svijest sa svojim "suplemenicima" iz Bosne i Hercegovine.
Normalno je da je neko u Evropi ko dođe iz Bosne i Hercegovine "Bosnian" kao što je normalno i da je neko ko dođe iz Rusije "Russian" pa makar se zvao Marat Safin ili Ramiz Kadirov.
Da sumiram.
Niti su svi Bosanci = Bošnjaci jer pojam Bosanac obuhvata sve stanovnike Bosne i Hercegovine.
Niti su svi Bošnjaci = Bosanci jer pojam obuhvata i grupe koje sa Bosnom odnosno sa narodima Bosne i Hercegovine (izuzev Bošnjaka) nemaju veze odnosno ne dijele nacionalnu svijest.
- BHCluster
#119 Re: Bosanac=Bosnjak
Ovo ti je kolega nista drugo nego bolest!Fudo387 wrote:dustaban wrote: Htio sam biti Bosnjak / Bosanac, ali ste mi to onemogucili vi Muslimani koji ste, ne trazeci dopustenje od neMuslimana prisvojili tu nacionalnu odrednicu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sta ljudi sebi sve dopustaju, tragedija.
Nevjerovatno.
- KB9
#120 Re: Bosanac=Bosnjak
treba bit samo bosanac il bosnjak ko hoce papire ove drzave i onda fino podjela po religijama i kraj price
- 512MB
#121 512MB
Dustaban se htio izjasnit Bosnjakom al posto su Muslimani isto se tako izjasnili sad nemere jaoo
Osim toga razumijem situaciju, srbima i hrvatima u BiH je doslo iz g..ice u glavu. Odbijaju da se zovu "bosanskim srbima i hrvatima" vec svjesno se opredjeljuju da budu dijaspora njihovih matica, a sad kad je Bosnjaka >51% a jos se i drzava zove po njima, sad kuku lelee
Za one kojima jos uvjek nije jasno:
#Bosanac i Hercegovac = vlasnik pasosa drzave BiH
#Bosanac = stanovnik geografske regije Bosne (isto tako Hercegovac, Dalmatinac, Krajisnik, itd)
#Bosnjak = etnos (isto kao srbin, hrvat, baske, rus, vanzemaljac, klingonac, ...)
Osim toga razumijem situaciju, srbima i hrvatima u BiH je doslo iz g..ice u glavu. Odbijaju da se zovu "bosanskim srbima i hrvatima" vec svjesno se opredjeljuju da budu dijaspora njihovih matica, a sad kad je Bosnjaka >51% a jos se i drzava zove po njima, sad kuku lelee
Za one kojima jos uvjek nije jasno:
#Bosanac i Hercegovac = vlasnik pasosa drzave BiH
#Bosanac = stanovnik geografske regije Bosne (isto tako Hercegovac, Dalmatinac, Krajisnik, itd)
#Bosnjak = etnos (isto kao srbin, hrvat, baske, rus, vanzemaljac, klingonac, ...)
-
RNG_25
#122 Re: Bosanac=Bosnjak
Da ste vi imali kakvu moć i bili relevantan faktor - onda bi se tražilo dopuštenje. Ovako, srbe a vjerujem i hrvate nije briga kako su se muslimani odlučili nazvati vis-a-vis etničke pripadnosti, obzirom da je logički nemoguće sinonimizirati termin "musliman" kao religiju i kao etničku pripadnost.dustaban wrote:Htio sam biti Bosnjak / Bosanac, ali ste mi to onemogucili vi Muslimani koji ste, ne trazeci dopustenje od neMuslimana prisvojili tu nacionalnu odrednicu (prica kako ste vi samo uzeli nesto sto su drugi odbacili je za malu djecu).
Poslije srba, hrvata i muslimana - ostali ste vi, kvazi-ateisti, koje se ionako ništa ne pita, pa stoga niko i nije u obvezi da od vas traži ikakvo dopuštenje o bilo čemu. Dopuštenje se traži od autoriteta i ljudi koji imaju neku moć nad tobom, što kvazi-ateisti u BiH nikada nisu bili.
Zaključak: bezvrijedna i logički neodrživa premisa da se treba tražiti tobožnje dopuštenje od nekoga ko nema nikakvu moć je... bezvrijedna i logički neodrživa.
- supercali
#123 Re: Bosanac=Bosnjak
To ce ti reci svako ko gleda cinjeniceprog321 wrote:Ejjs, Ti ces reci da nije tacno ?
Cak sta vise to je bilo prije 13 godina i lako je zakljuciti
Sta kako kada gdje itd
Nije to bilo prije 200 godina pa da se ne zna
- supercali
#124 Re: Bosanac=Bosnjak
Nije radovan 93-e bio u holiday inn-u i vracao ume bosnjaci onima koji su se ranije izjasnjavali kao muslimani sa veliko MABH017 wrote:Citirat ću sam sebe sa iste ove stranice.dustaban wrote:Samo da razjasnim, odnosno raskrinkam dvije najcesce teze:
![]()
Srbi i Hrvati su se vezali za komšijske/susjedske nacije isključivo prema religijskom konceptu, a onda su Muslimani krivi što su se opredjelili da vrate naziv i simbole u koje se mogu uklopiti da ne bi išli stopama svojih sunarodnjaka pa se pisali kao Turci i koristili tursku zastavu i simbole. Krivi su što su ostali dosljedni svojoj, a ne tuđoj historiji.
Nismo ti mi onemogućili da se izjašnjavaš kao Bosanac ili Bošnjak, već ti je Radovan ZABRANIO da se tako izjašnjavaš. Na isti način na koji je ukinuo prefiks bosanski iz svih gradova u PiCi.
Žali se njemu. Trenutno je u Hagu, pa mu možeš pisati.
I ne bih rekao da ti mi poturamo unitaristicku, re-integrativnu ublehu, već ti nama poturaš ublehu da nešto svojatamo bez da tražimo dopuštenje od drugih. Dopuštenje se nije imalo, niti se i dan danas ima od koga tražiti. Ostrašćeni Srbi i Hrvati (bivši Bošnjaci) se sve nogom u guzicu udaraju i svršavaju, kad im se spomene čerečenje Bosne i Hercegovine i pripajanje teritorije, koju su prethodno očistili od "turaka muhamedanaca", "matičnoj državi".
- supercali
#125 Re: Bosanac=Bosnjak
Zasto mjesas naciju i etnosKrokodajl wrote:Bosanac i Bošnjak nisu i ne mogu biti isto, iz više razloga.
Da sumiram.
Etnos je narod nacija zna se sta je
Naravno da su Bosanci nacija
Sam si napisao nacionalna odrednica