Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Progressive House wrote:u mitomaniji su kratke noge
@karlin u to vrijeme nije bilo nacija, kontaš?
pa ja ne pisem o nacijama,vec o regijama ,jer na drugoj stani pise karolici hercegovci grada mostara
Da li su, onda, katolici grada Mostara govorili bosanski, hercegovacki, ili hrvatski?
vjerovatno hrvatski,jer su katolici iz BiH bili pod uticajem katolika iz Hrvatske ,a generalno receno,hrvati su najbolje docekali Austro-Ugarsku vlast, a muslimani i srbi nisu bilin posebno odusevljeni sa AU Drugo,druga polivina 19 stoljeca je vec poznata o osnivnaju nacionalnih pokreta kod tri etnicke grupe.
Connaisseur Karlin wrote:
pa ja ne pisem o nacijama,vec o regijama ,jer na drugoj stani pise karolici hercegovci grada mostara
Da li su, onda, katolici grada Mostara govorili bosanski, hercegovacki, ili hrvatski?
vjerovatno hrvatski,jer su katolici iz BiH bili pod uticajem katolika iz Hrvatske ,a generalno receno,hrvati su najbolje docekali Austro-Ugarsku vlast, a muslimani i srbi nisu bilin posebno odusevljeni sa AU Drugo,druga polivina 19 stoljeca je vec poznata o osnivnaju nacionalnih pokreta kod tri etnicke grupe.
Aha, a katolici Livna, posto je to u bosni, dakle Bosnjaci, a jezik im je bio?
Termin Hrvat za katolika pocinje se upotrebljavati tek dolaskom AU. Do toga je doslo samo iz razloga sto za vrijeme Osmanlija katolicka crkva iz Hrvatske nije mogla doprijeti do katolika iz BiH. Kao sto su nasi vrli franjevci pisali u BiH su uvijek zivjeli Bosnjaci katolici. Zasto su se i Vlasi odjedjom poceli identifikovati sa srpstvom ? Zato sto je najbliza pravoslavna organizacija bila u Srbiji i njoj kao i katolickoj crkvi su se dolaskom AU otvorili putevi ka posrbljivanju Vlaha. Cinjenica je Vlasi ili Srbi nemaju nista sa Bosnjacima s obzirom da su doseljenici iz Rumunije, ali danasnji katolici su cisti Bosnjaci.
Black swan wrote:nije bitno što je bilo
sad je važno kako mi je
taj proces je završen
samo labilne osobe se mogu brinuti o tome ko se kako izjašnjava i kakva je gdje "pogreška" napravljena
Ne, stvar je u tome da se Bosnjacima spocitava prelazak na islam, a katolici nikad ne bi postali katolici da Vatikan nije prijetio bosanskim hereticima i slao im "inkvizitore" u vidu Dominikanaca da ih sa bogumilstva preobrate na katolicanstvo. Koliko su dobri Bosnjani bili odusevljeni tom idejom najbolje dokazuje cinjenica da su se i 300 godina nakon Bilinog polja odrzali i opirali prelasku na katolicanstvo. Crkva sa Dominikancima i njihovim nasiljem i nije puno postigla pa se onda odlucila na mirniju varijantu u vidu Franjevaca. Ona je polucila malo bolje rezultate od Dominikanaca.
sad je važno kako mi je
taj proces je završen
samo labilne osobe se mogu brinuti o tome ko se kako izjašnjava i kakva je gdje "pogreška" napravljena
Ma ovo cisto radi suplje o "regijama" i katolicima u njima, koju je potegla kolegica karlOlina, a i o salto mortale izjavi o Babanovcu kao stolnom hrvatskom gradu, nekakvog delegata padobranca. Bosna-Bosnjak katolik, Hercegovina- Hercegovnjak katolik, a jezik hrvatski
Sto se mene tice neka se svako izjasnjava kako mu je cejf.
postavljen ovdje jer se naši nisu mogli dogovoriti između 2 kandidata...
službeno nikad nije diplomirao jer tada svećenici su trebali upisati samo petu godinu nije bilo diplomiranja
ne kaže se petrovac nego dijecezanski svećenik
prije svega najviše voli svoju nadbiskupiju onda svoje svećenike i svoj narod a poštuje tuđe
veoma je popustljiv i nije čvrst kao recimo mostarski perić, ali nije ni mlak kao komarica kojega svako dijete prevesla
još 4 godine i ide u mirovinu kad se to odobri iz vatikana
ima 2 počasna doktorata obišao je skoro cijeli svijet...u posljednjih 45 dana bio je mislim na 3 kontienta i u 10 država
ne znam kako stiže ni otkud mu snaga
salik79 wrote:
Livno je malo u Bosni,malo u Hercegovini,ovisi od osobe koju pitas vjerovatno je tako bilo i sa jezikom,jer je nacionaln svijest sa svojim politikicm poketima bila prilicno probudjena kod svih etnickih grupa
Bosnjak je nekd obiljezavao sve osobe iz Bosne,a danas nije tako Nemapotrebe mjesati tadasnje i danasnje Bosanjastvo
Budjav_lebac wrote:Termin Hrvat za katolika pocinje se upotrebljavati tek dolaskom AU. Do toga je doslo samo iz razloga sto za vrijeme Osmanlija katolicka crkva iz Hrvatske nije mogla doprijeti do katolika iz BiH. Kao sto su nasi vrli franjevci pisali u BiH su uvijek zivjeli Bosnjaci katolici. Zasto su se i Vlasi odjedjom poceli identifikovati sa srpstvom ? Zato sto je najbliza pravoslavna organizacija bila u Srbiji i njoj kao i katolickoj crkvi su se dolaskom AU otvorili putevi ka posrbljivanju Vlaha. Cinjenica je Vlasi ili Srbi nemaju nista sa Bosnjacima s obzirom da su doseljenici iz Rumunije, ali danasnji katolici su cisti Bosnjaci.
Bosnjanin-Bosnjak-Bosanac
Gdje su danasnji Bosanci u BiH osim na pasosu BiH,jednostavno ih danas nema
sad je važno kako mi je
taj proces je završen
Ma ovo cisto radi suplje o "regijama" i katolicima u njima, koju je potegla kolegica karlOlina, a i o salto mortale izjavi o Babanovcu kao stolnom hrvatskom gradu, nekakvog delegata padobranca. Bosna-Bosnjak katolik, Hercegovina- Hercegovnjak katolik, a jezik hrvatski
salik79, Bosna- Boasnjanin katolik,kasnije Bosanjak katolik,kasnije Bosanac katolik, danas bosanski hrvat
sad je važno kako mi je
taj proces je završen
salik79, Bosna- Boasnjanin katolik,kasnije Bosanjak katolik,kasnije Bosanac katolik, danas bosanski hrvat
Connaisseur Karlin wrote:
Livno je malo u Bosni,malo u Hercegovini,ovisi od osobe koju pitas vjerovatno je tako bilo i sa jezikom,jer je nacionaln svijest sa svojim politikicm poketima bila prilicno probudjena kod svih etnickih grupa
Bosnjak je nekd obiljezavao sve osobe iz Bosne,a danas nije tako Nemapotrebe mjesati tadasnje i danasnje Bosanjastvo
Hajde de Da preciziram, katolik iz Livna 1900-te je govorio kojim jezikom, odnosno - koji jezik je ucio u skoli?
Budjav_lebac wrote:Termin Hrvat za katolika pocinje se upotrebljavati tek dolaskom AU. Do toga je doslo samo iz razloga sto za vrijeme Osmanlija katolicka crkva iz Hrvatske nije mogla doprijeti do katolika iz BiH. Kao sto su nasi vrli franjevci pisali u BiH su uvijek zivjeli Bosnjaci katolici. Zasto su se i Vlasi odjedjom poceli identifikovati sa srpstvom ? Zato sto je najbliza pravoslavna organizacija bila u Srbiji i njoj kao i katolickoj crkvi su se dolaskom AU otvorili putevi ka posrbljivanju Vlaha. Cinjenica je Vlasi ili Srbi nemaju nista sa Bosnjacima s obzirom da su doseljenici iz Rumunije, ali danasnji katolici su cisti Bosnjaci.
Predlažem da dođeš recimo u Ljubuški i kažeš to nekome. Siguran sam da bi se tamošnji narod s tim složio. Lijepo bi te ugostili.
Ja sam bosnjak musliman... ima li mjesta za mene u toj srednjevjekovnoj bosni prije osmanlija ili sam pao s marsa... govorim bosanski... osjecam se bosnjakom i ili bosancem bosna mi je jedna i jedina... neces vjerovati ali mi je i porijeklo bosansko predosmansko... zamisli ne odricem se ni danas ni bisne ni jezika bosanskog... jesam li ja s marsa?