Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

salik79

#101 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by salik79 »

Connaisseur Karlin wrote:
Progressive House wrote:u mitomaniji su kratke noge :D :D

@karlin u to vrijeme nije bilo nacija, kontaš?
pa ja ne pisem o nacijama,vec o regijama ,jer na drugoj stani pise karolici hercegovci grada mostara :-D

Da li su, onda, katolici grada Mostara govorili bosanski, hercegovacki, ili hrvatski?
KB9

#102 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by KB9 »

dječak sa šibicama wrote:Sad ni Puljic vise nije dobar, predlazem da rijaset imenuje novog kardinala :lol:
:lol:
Hafis

#103 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Hafis »

KB9 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Sad ni Puljic vise nije dobar, predlazem da rijaset imenuje novog kardinala :lol:
:lol:
Ne znam kakav je Želja Prstoudarač s vjeronaukom, ali vjerujem da bi mogao rutinski odraditi jedan kardinalski mandat prije peMzije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#104 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Truba »

najbolje bi bilo da fra sotona drago bojić bude kardinal jelte? :mrgreen:
Truba

#105 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Truba »

onda nije bilo nacija
isto kao u italiji
a svi tadašnji majstori su sada talijani :? :? :? :? :? :? :?
BHCluster

#106 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by BHCluster »

salik79 wrote:

Da li su, onda, katolici grada Mostara govorili bosanski, hercegovacki, ili hrvatski?
Narvno da su govorili i govore srpski jezik. :lol:
GeeTnT

#107 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by GeeTnT »

Black swan wrote:najbolje bi bilo da fra sotona drago bojić bude kardinal jelte? :mrgreen:
Predlazem da se izabere "kardinal To-Go".....kao i "reis To-Go"....srbi svakako imaju patrijarha za ponijeti..
Truba

#108 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Truba »

strpite se još 4 godine i ode u mirovinu doće novi
Connaisseur Karlin

#109 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Connaisseur Karlin »

salik79 wrote:
Progressive House wrote:u mitomaniji su kratke noge :D :D

@karlin u to vrijeme nije bilo nacija, kontaš?
pa ja ne pisem o nacijama,vec o regijama ,jer na drugoj stani pise karolici hercegovci grada mostara :-D

vjerovatno hrvatski,jer su katolici iz BiH bili pod uticajem katolika iz Hrvatske ,a generalno receno,hrvati su najbolje docekali Austro-Ugarsku vlast, a muslimani i srbi nisu bilin posebno odusevljeni sa AU :) Drugo,druga polivina 19 stoljeca je vec poznata o osnivnaju nacionalnih pokreta kod tri etnicke grupe.
salik79

#110 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by salik79 »

salik79 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa ja ne pisem o nacijama,vec o regijama ,jer na drugoj stani pise karolici hercegovci grada mostara :-D

vjerovatno hrvatski,jer su katolici iz BiH bili pod uticajem katolika iz Hrvatske ,a generalno receno,hrvati su najbolje docekali Austro-Ugarsku vlast, a muslimani i srbi nisu bilin posebno odusevljeni sa AU :) Drugo,druga polivina 19 stoljeca je vec poznata o osnivnaju nacionalnih pokreta kod tri etnicke grupe.
Aha, a katolici Livna, posto je to u bosni, dakle Bosnjaci, a jezik im je bio?
Budjav_lebac

#111 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Budjav_lebac »

Termin Hrvat za katolika pocinje se upotrebljavati tek dolaskom AU. Do toga je doslo samo iz razloga sto za vrijeme Osmanlija katolicka crkva iz Hrvatske nije mogla doprijeti do katolika iz BiH. Kao sto su nasi vrli franjevci pisali u BiH su uvijek zivjeli Bosnjaci katolici. Zasto su se i Vlasi odjedjom poceli identifikovati sa srpstvom ? Zato sto je najbliza pravoslavna organizacija bila u Srbiji i njoj kao i katolickoj crkvi su se dolaskom AU otvorili putevi ka posrbljivanju Vlaha. Cinjenica je Vlasi ili Srbi nemaju nista sa Bosnjacima s obzirom da su doseljenici iz Rumunije, ali danasnji katolici su cisti Bosnjaci.
Truba

#112 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Truba »

nije bitno što je bilo
sad je važno kako mi je :D

taj proces je završen

samo labilne osobe se mogu brinuti o tome ko se kako izjašnjava i kakva je gdje "pogreška" napravljena
Budjav_lebac

#113 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Budjav_lebac »

Black swan wrote:nije bitno što je bilo

taj proces je završen

samo labilne osobe se mogu brinuti o tome ko se kako izjašnjava i kakva je gdje "pogreška" napravljena
Ne, stvar je u tome da se Bosnjacima spocitava prelazak na islam, a katolici nikad ne bi postali katolici da Vatikan nije prijetio bosanskim hereticima i slao im "inkvizitore" u vidu Dominikanaca da ih sa bogumilstva preobrate na katolicanstvo. Koliko su dobri Bosnjani bili odusevljeni tom idejom najbolje dokazuje cinjenica da su se i 300 godina nakon Bilinog polja odrzali i opirali prelasku na katolicanstvo. Crkva sa Dominikancima i njihovim nasiljem i nije puno postigla pa se onda odlucila na mirniju varijantu u vidu Franjevaca. Ona je polucila malo bolje rezultate od Dominikanaca.
salik79

#114 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by salik79 »

taj proces je završen

Ma ovo cisto radi suplje o "regijama" i katolicima u njima, koju je potegla kolegica karlOlina, a i o salto mortale izjavi o Babanovcu kao stolnom hrvatskom gradu, nekakvog delegata padobranca. Bosna-Bosnjak katolik, Hercegovina- Hercegovnjak katolik, a jezik hrvatski :mrgreen:

Sto se mene tice neka se svako izjasnjava kako mu je cejf.
sportman1

#115 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by sportman1 »

Kardinal je petrovac a ne franjevac i zato nema taj patriotski naboj.
Truba

#116 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by Truba »

kardinal je najprije iz banjolučke biskupije

postavljen ovdje jer se naši nisu mogli dogovoriti između 2 kandidata...

službeno nikad nije diplomirao jer tada svećenici su trebali upisati samo petu godinu nije bilo diplomiranja

ne kaže se petrovac nego dijecezanski svećenik

prije svega najviše voli svoju nadbiskupiju onda svoje svećenike i svoj narod a poštuje tuđe

veoma je popustljiv i nije čvrst kao recimo mostarski perić, ali nije ni mlak kao komarica kojega svako dijete prevesla

još 4 godine i ide u mirovinu kad se to odobri iz vatikana

ima 2 počasna doktorata obišao je skoro cijeli svijet...u posljednjih 45 dana bio je mislim na 3 kontienta i u 10 država
ne znam kako stiže ni otkud mu snaga
Connaisseur Karlin

#117 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

salik79 wrote:
salik79 wrote: Da li su, onda, katolici grada Mostara govorili bosanski, hercegovacki, ili hrvatski?
Livno je malo u Bosni,malo u Hercegovini,ovisi od osobe koju pitas :D vjerovatno je tako bilo i sa jezikom,jer je nacionaln svijest sa svojim politikicm poketima bila prilicno probudjena kod svih etnickih grupa :-D

Bosnjak je nekd obiljezavao sve osobe iz Bosne,a danas nije tako :) Nemapotrebe mjesati tadasnje i danasnje Bosanjastvo :D
Connaisseur Karlin

#118 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Budjav_lebac wrote:Termin Hrvat za katolika pocinje se upotrebljavati tek dolaskom AU. Do toga je doslo samo iz razloga sto za vrijeme Osmanlija katolicka crkva iz Hrvatske nije mogla doprijeti do katolika iz BiH. Kao sto su nasi vrli franjevci pisali u BiH su uvijek zivjeli Bosnjaci katolici. Zasto su se i Vlasi odjedjom poceli identifikovati sa srpstvom ? Zato sto je najbliza pravoslavna organizacija bila u Srbiji i njoj kao i katolickoj crkvi su se dolaskom AU otvorili putevi ka posrbljivanju Vlaha. Cinjenica je Vlasi ili Srbi nemaju nista sa Bosnjacima s obzirom da su doseljenici iz Rumunije, ali danasnji katolici su cisti Bosnjaci.
Bosnjanin-Bosnjak-Bosanac :D

Gdje su danasnji Bosanci u BiH :D osim na pasosu BiH,jednostavno ih danas nema :)
Connaisseur Karlin

#119 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

salik79 wrote:

taj proces je završen

Ma ovo cisto radi suplje o "regijama" i katolicima u njima, koju je potegla kolegica karlOlina, a i o salto mortale izjavi o Babanovcu kao stolnom hrvatskom gradu, nekakvog delegata padobranca. Bosna-Bosnjak katolik, Hercegovina- Hercegovnjak katolik, a jezik hrvatski :mrgreen:

salik79, Bosna- Boasnjanin katolik,kasnije Bosanjak katolik,kasnije Bosanac katolik, danas bosanski hrvat :D
salihh

#120 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by salihh »

salik79 wrote:

taj proces je završen

salik79, Bosna- Boasnjanin katolik,kasnije Bosanjak katolik,kasnije Bosanac katolik, danas bosanski hrvat :D
a bosnjaci pali s marsa... ili?
Connaisseur Karlin

#121 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

salihh wrote:

o kojim pitas bosnjacima?

postoje dvije verzije bosnjaka :)
Connaisseur Karlin

#122 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

zenit dozic wrote:
Puljic je isprdak adz-a kao sto je ovaj reis isprdak sda.
To je tako ma koliko se neko pravo da je drugacije.
zenit dozic :D :lol: :thumbup:
salik79

#123 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by salik79 »

salik79 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: vjerovatno hrvatski,jer su katolici iz BiH bili pod uticajem katolika iz Hrvatske ,a generalno receno,hrvati su najbolje docekali Austro-Ugarsku vlast, a muslimani i srbi nisu bilin posebno odusevljeni sa AU :) Drugo,druga polivina 19 stoljeca je vec poznata o osnivnaju nacionalnih pokreta kod tri etnicke grupe.
Livno je malo u Bosni,malo u Hercegovini,ovisi od osobe koju pitas :D vjerovatno je tako bilo i sa jezikom,jer je nacionaln svijest sa svojim politikicm poketima bila prilicno probudjena kod svih etnickih grupa :-D

Bosnjak je nekd obiljezavao sve osobe iz Bosne,a danas nije tako :) Nemapotrebe mjesati tadasnje i danasnje Bosanjastvo :D
Hajde de :mrgreen: Da preciziram, katolik iz Livna 1900-te je govorio kojim jezikom, odnosno - koji jezik je ucio u skoli?
helium987

#124 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by helium987 »

Budjav_lebac wrote:Termin Hrvat za katolika pocinje se upotrebljavati tek dolaskom AU. Do toga je doslo samo iz razloga sto za vrijeme Osmanlija katolicka crkva iz Hrvatske nije mogla doprijeti do katolika iz BiH. Kao sto su nasi vrli franjevci pisali u BiH su uvijek zivjeli Bosnjaci katolici. Zasto su se i Vlasi odjedjom poceli identifikovati sa srpstvom ? Zato sto je najbliza pravoslavna organizacija bila u Srbiji i njoj kao i katolickoj crkvi su se dolaskom AU otvorili putevi ka posrbljivanju Vlaha. Cinjenica je Vlasi ili Srbi nemaju nista sa Bosnjacima s obzirom da su doseljenici iz Rumunije, ali danasnji katolici su cisti Bosnjaci.
Predlažem da dođeš recimo u Ljubuški i kažeš to nekome. Siguran sam da bi se tamošnji narod s tim složio. Lijepo bi te ugostili.
salihh

#125 Re: Vinko Puljić posvađan sa historijom, domovinom, samim sobom

Post by salihh »

salihh wrote:

o kojim pitas bosnjacima?

postoje dvije verzije bosnjaka :)
Ja sam bosnjak musliman... ima li mjesta za mene u toj srednjevjekovnoj bosni prije osmanlija ili sam pao s marsa... govorim bosanski... osjecam se bosnjakom i ili bosancem bosna mi je jedna i jedina... neces vjerovati ali mi je i porijeklo bosansko predosmansko... zamisli ne odricem se ni danas ni bisne ni jezika bosanskog... jesam li ja s marsa?
Post Reply