Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GeeTnT

#101 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by GeeTnT »

Connaisseur Karlin wrote:
bach wrote:
InaravnoDzej wrote:
Care moj, hajde ti doji u mali grad i probaj živjeti. Evo da se zamijenimo na pola godine, ja tebi svoju kuću ti meni svoj stan pa onda dodji ovde i napiši bil ostao tu živjeti.
Može sve osim Zenice :)
bach,gdje bi voli zivjeti u RS :D
..kraj primarne, sekundarne ili tercijalne?
Hakiz

#102 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ama, što meni ne treba zakon da me natjera da čuvam papirić u ruci ili džepu do kante i bacim ga u kantu umjesto na ulicu? Ne treba mi zakon da me na to natjera. Zakon treba za borbu protiv kriminalca. Ali ako običnog čovjeka zakonom moraš tjerati da uradi normalnu stvar, onda je do tog čovjeka.
Ama TREBA. Nismo svi isto odgajani. Zamisli šta bi bilo s planetom da se civilizacija razvijala oslanjajući se na kućni odgoj i dobru volju.

Misliš da su se mali Hans i Džon rodili lijepo odgojeni, s urođenim čipom programiranim na zaštitu čovjekove okoline, da ih neko, nekad davno nije riktao i kažnjavao i da to ne radi i dan danas?
Pokušao sam objasniti u nastavku posta koji nisi citirala.

Postoji razlog zašto su u državama u kojima žive mali Hans i Džon ljudi uspostavili sistem, donijeli zakone, poštuju ih, provode nad onima koji ih ne poštuju i zbog kojeg većine ljudi u tim zemljama ne potpadne pod udar zakona.

A postoji i razlog zbog čega sve to mi nismo napravili.

Postoji razlika u mentalitetu zbog kojeg je u zemljama Džona i Hansa sve to napravljeno, a kod nas nije. Razlika u mentalitetu zbog kojeg će u zemlji malog Hansa ili Džona kada neko vidi da mu komšija ne poštuje zakon u banalnoj stvari kao što je sortiranje otpada i bacanje u odgovarajući kontejner pozvati inspekciju ili policiju da kazne tog komšiju i dovedu ga u red, a kod nas će onoga ko je zvao proglasiti šupkom i cijeli ga komšiluk mrziti. Pa makar onaj spomenti komšija bacao otpad pored kontejnera, a djeca mu pišala u liftu.

Da li je to što smo mi prema jugu pa smo strastveni i emotivni, umnogome iracionalni, umjesto da smo racionalni, ili je nešto drugo u pitanju ne znam, ali da te razlike nema, i mi i oni bi bili slični, ako već ne isti.

E zato mi trebamo postati novi mi. I bez zakona bi trebali to uraditi. Pa zvati inspekciju kada nam komšija baci smeće pored kontejnera. I nadati se da će našoj djeci sortiranje otpada u odgovarajuće kontejnere za reciklažu postati normalna radnja koja više neće morati biti nametnuta ktrogim kaznama.

Kada svi postanemo takvi, onda će i radnici koji rade sa ljudima biti ljubazniji, možda i poslodavci imati posla sda ljudima a ne sa stokom za koju nas danas smatraju, i političari prestati biti političari i postati državnici usmislu da za dobru platuu rade u interesu i države i društva i građana. Jer će nam biti normalno da se tako radi i niko nas neće morati tjerati na takav rad..

E to je ono šta treba promijeniti, da i mi budemo zemlja u kojoj se zakoni, kada se već donesu poštuju, poštuju bez potrebe da se većina na to tjera. A tada će i manjinu koja to neće biti lakše dovesti u red.
Hakiz

#103 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Styling wrote:
Hakiz wrote: Ama ne trebaju. Treba nam striktna i nemilosrdna sprovedba postojećih zakona, pa ćemo mi lako postati bolji i noviji.
Ama, što meni ne treba zakon da me natjera da čuvam papirić u ruci ili džepu do kante i bacim ga u kantu umjesto na ulicu? Ne treba mi zakon da me na to natjera. Zakon treba za borbu protiv kriminalca. Ali ako običnog čovjeka zakonom moraš tjerati da uradi normalnu stvar, onda je do tog čovjeka.

Uostalom, da smo kakvi nismo mi bi zakone za te stvari već imali i provodili ih. Ne bi pričali kako nam trebaju, već bi odavno postojali.

Da bi donijeli takve zakoni i provodili ih trebamo postati novi mi. Ovakvi kakvi smo sada, niti ćemo te zakone donijeti, niti ih provoditi.
Treba malo i kućnog odgoja i vaspitanja a ne da se roditeljima svijet vrti oko djece pa nigdje discipline i reda. Ne može se sve očekivati od države. Sve polazi od porodice gdje se stvaraju temelji ljudskog karaktera.[/quote]

Upravo tako. Ovo je u vezi sa odgovorom gore napisanim na post koji je napisala Banksy.

Kada bi mi postali novi mi, roditelji bi djecu naučili šta i kako treba, a onda zakon ne bi morao da nas utjera u red. I služio bi da onu manjinu koja ne želi da se ponaša društveno odgovorno dovede u red, a ne da bude vječita prijetnja većini.

Doduše, da bi roditelji mogli voditi produktivnu brigu o djeci potrebna su im dva uslova:

Vrijeme da ga provode sa djecom.

Novac da djeci mogu priuštiti potrebnu opremu za sklanjanje sa ulice (čime god da se djeca zanimaju ,treba platiti opremu kojom se ta zanimacija odvija), ulaznice za mjesta na kojima će djeca vidjeti primjere odgovornog i poželjnog ponašanja itd. A to podrazumijeva ne samo novac direktno za te potrebe, nego dovoljno novca da kada se plate ostale nužnosti porodičnog života (računi, hrana, odjeća, škola, zdravlje... za sve članove porodice) da ostane dovoljno i za te, dodatne potrebe.

Potrebno je društvo, sistem, u kojem zaposlen radnik može priuštiti nešto više od pukog preživljavanja porodice. I raditi maksimalno 40 radnih sati sedmično. A nezaposlen može barem platiti potrebno za normalno preživljavanje članova porodice.

Bojim se da veliki broj roditelja nema ne samo jedno ili drugo, nego mnogo ih nije u situaciji da može ispuniti ni jedan od ta dva uslova.
Banksy

#104 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Sasvim pogrešno. Teorija bi ti stajala da negdje ne postoji i mali Luiđi koji se ponaša baš kao i Hans i Džon, a vrelijeg je temperamenta od malog Muje. Tajna je u neizgrađenom, zaostalom društvu, nesamostalnom, nenaučenom da vlada samim sobom, da poštuje zakone, da bude civiliziran, s neizgrađenim i nenaučenim mehanizmima demokracije, funkcionalan samo kad je pod debelom represijom, društvu koje još nije ni zagazilo ono što su moderna društva prošla u 19. stoljeću, itd. Duga priča, pričaćemo jednom, na drugoj temi...
dobar osjecaj

#105 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by dobar osjecaj »

PM72 wrote:Svak nek se vrati na svoje i biće rahatluk.
I nek ožive mrtvi i ne rode se rođeni. Neka se poništi bezbroj slojeva onoga što se desilo u posljednjih xy godina i neka život krene od savršenog početka sa besprijekornim pojedincima kojima ne treba odgoj, opsežno opismenjavanje, učenje o kulturi življenja. Sve će tada biti rahatluk.
Haris.ba

#106 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Haris.ba »

Pa o tome i priča. Ako hoćeš u demokratskom sistemu da društvo se vlada primjereno, to društvo mora želiti, znati i moći.

Mogu biti prosvjećeni vladari na vrhu. Ali, onda reci otvoreno. Atinski tip demokratije.
A do tada, kad se već igramo demokratije, uživajmo u njenim rezultatima kad je daš nedoraslom društvu.

Probali smo odozgo prema dole izgraditi društvo. I to je propalo. Sad bi opet? Nije problem. Ali, treba otvoreno reći.
Trenutno, narod zaslužuje vlast po sistemu "kakav narod, takva vlast". Nije to apsolutna jednakost. Naravno, da se može desiti da neki narod ima bolju vlast, nego kakav je narod. To zavisi od drugih faktora.

Ne možeš u zaostalom društvu (kako kažeš) očekivati striktno sprovođenje zakona, a da ne bude tiranije. A ako hoćeš tiraniju, i to treba otvoreno reći.
Dope_Man

#107 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Dope_Man »

Drustvo je iskljucivo jako i uredjeno koliko i njegove vodje/politicki vrh. Odvedi Baketa i Dodu da vode Njemacku i Englesku pa ce i mali Hans i Dzon za kratko vrijeme da se ponasaju kao komsije Meho i Rale u kafani. Isto tako dovedi nekog motiviranog na celo nase drzave, daj mu dovoljno ovlasti da ga ne mogu kociti ''vitalni organi'' ovog i onog naroda, pa ce i Mehi i Rale i Ante biti uzorni kao Hans i Dzon.

Na individualnom nivou odgoj dolazi iz porodice, ali na nivou naroda dolazi od njihovih vodja, a kod nas nema interesa da se narod ispravi jer vlast koju imao i zeli takav narod.

UPDATE: Evo i savrsenog primjera: http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /161025013
Last edited by Dope_Man on 25/10/2016 12:28, edited 1 time in total.
Ludzak

#108 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ludzak »

bosan wrote:Nasa domovina je jedna prelijepa zemlja sa narodima koji su glupi kao malo koji na ovoj planeti .
Upravo tako.

Kakav je narod u njoj, takva će i država biti. Nema tu puno filozofije.
Hakiz

#109 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote:Drustvo je iskljucivo jako i uredjeno koliko i njegove vodje/politicki vrh. Odvedi Baketa i Dodu da vode Njemacku i Englesku pa ce i mali Hans i Dzon za kratko vrijeme da se ponasaju kao komsije Meho i Rale u kafani. Isto tako dovedi nekog motiviranog na celo nase drzave, daj mu dovoljno ovlasti da ga ne mogu kociti ''vitalni organi'' ovog i onog naroda, pa ce i Mehi i Rale i Ante biti uzorni kao Hans i Dzon.

Na individualnom nivou odgoj dolazi iz porodice, ali na nivou naroda dolazi od njihovih vodja, a kod nas nema interesa da se narod ispravi jer vlast koju imao i zeli takav narod.

UPDATE: Evo i savrsenog primjera: http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /161025013
E, to je ono oko čega se Banksy i ja ne slažemo. Da li smo mi kao narod loši jer su nam vođe loše, ili, kako nam vođe nisu pale s Marsa nego su došle iz naroda, mi smo loš narod, pa takvi i ne možemo imati bolje vođe.

Pogledaj Egipat. Revolucija da se skine Mubarak. I čime su ga zamijenili? Takođe diktatorom koji je došao iz vojske, generalom. Da opet dignu revoluciju i smijene Sisija, mogao bih se opkladiti da bi ga zamijenio ponovo diktator koji bi došao iz vojske.

Ili primjer Švedske. Nedavno ministrica našeg porijekla dala otkaz jer je uhvaćena u nedozvoljednoj radnji, vožnja pod uticajem alkohola. Prije samo 2-3 godine opet u Švetskoj ministrica dala otkaz jer je službenom karticom platila privatan ručak. I čim se vratila u kancelariju, isti dan, samo koji sat poslije, prebacila novac sa privatnog računa na službeni da nadoknadi potrošeno. Ali džaba, uhvatili je i ona podnijela ostavku. Jer je normalno da kada te uhvate u nedjelu da sam podneseš posljedice.

Da li je u Švedskoj tako jer su vođe naredile da tako bude ili se mentalitet naroda pretočio u opšteprihvaćen način ponašanja?

I tvoj primjer je odličan, taj sa Tibrom. To što su ljudi lieni da odu do kontejnera. pa ostavljaju smeće pored zgrade, nema veze sa vođom. Ima veze sa čovjekom kojem ne smeta da mu je prljavo i da mu smrdi pod nosom jer je lijen da uradi šta treba. Ako zakon treba ljudima narediti da urade stvar koja će im sačuvati i udobnost i zdravlje, jebo takve ljude.
Last edited by Hakiz on 25/10/2016 16:19, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#110 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by _BataZiv_0809 »

Dope_Man wrote:Drustvo je iskljucivo jako i uredjeno koliko i njegove vodje/politicki vrh. Odvedi Baketa i Dodu da vode Njemacku i Englesku pa ce i mali Hans i Dzon za kratko vrijeme da se ponasaju kao komsije Meho i Rale u kafani. Isto tako dovedi nekog motiviranog na celo nase drzave, daj mu dovoljno ovlasti da ga ne mogu kociti ''vitalni organi'' ovog i onog naroda, pa ce i Mehi i Rale i Ante biti uzorni kao Hans i Dzon.

Ne slazem se. Iz prostog razloga sto su Njemacka i Engleska drzave sistema koji ima svoje mehanizme funkcionisanja cak i kada bi neko kalibra Baketa i Mileta zasjeo na odgovornu funkciju.

BiH je drzava bez sistema, oslonjena iskljucivo na inicijativu pojedinca. Zato mi i imamo refleks da rjesenje trazimo u personalnim promjenama, a ne u sistemskim.
Dope_Man

#111 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Dope_Man »

_BataZiv_0809 wrote:

Ne slazem se. Iz prostog razloga sto su Njemacka i Engleska drzave sistema koji ima svoje mehanizme funkcionisanja cak i kada bi neko kalibra Baketa i Mileta zasjeo na odgovornu funkciju.

BiH je drzava bez sistema, oslonjena iskljucivo na inicijativu pojedinca. Zato mi i imamo refleks da rjesenje trazimo u personalnim promjenama, a ne u sistemskim.
Imamo i mi razne kvazi mehanizme, ali je problem sto niko u njima nista ne radi, a ne radi zato sto nema vrha koji ce reci da mora da se radi, a vrha nemamo jer imamo tri, gdje nijednom nije cilj opci napredak drzave vec iskljucivo postizanje licne koristi. Ja sam siguran da bi se stvari lako dovele u red da imamo jedan vrh, sa jasnom vizijom. Uostalom, Tito ti je savrsen dokaz. Nebitno to da li je bilo bolje ili gore u njegovo vrijeme, nisam tad zivio pa i ne znam, ali je bio dovoljno mocan vodja da ovaj sljam dovede u red i da se svi lijepo igraju. Za takvo sto danas ne postoji ni vodja ni volja, jer im vise odgovara malo koskanje koje ih drzi tu gdje jesu.

Opet napominjem sto sam ranije rekao, postoji individualno i postoji na nivou naroda. Na nivou naroda politika je otac i majka. Socijalna psihologija nam pokazuje da se ljudi prilagodjavaju situaciji. Eto ovi primjeri koje ispod navedose.. odes u dijasporu i odmah se drugacije ponasas jer znas da tamo postoji nesto drugacije. A to drugacije se moze uvesti i ovdje, ali opet kazem, nema ni vodje ni volje za to.
Last edited by Dope_Man on 25/10/2016 16:25, edited 1 time in total.
supercali

#112 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by supercali »

njemacka i engleska taj sistem imaju mnogo duze od bih zato i imaju mehanizme da smjene kazne ili bilo sta ljude tipa bake mile cova i sl
Yamcha

#113 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Yamcha »

Hakiz wrote:

E, to je ono oko čega se Banksy i ja ne slažemo. Da li smo mi kao narod loši jer su nam vođe loše, ili, kako nam vođe nisu pale s Marsa nego su došle iz naroda, mi smo loš narod, pa takvi i ne možemo imati bolje vođe.

Pogledaj Egipat. Revolucija da se skine Mubarak. I čime su ga zamijenili? Takođe diktatorom koji je došao iz vojske, generalom. Da opet dignu revoluciju i smijene Sisija, mogao bih se opkladiti da bi ga zamijenio ponovo diktator koji bi došao iz vojske.

Ili primjer Švedske. Nedavno ministrica našeg porijekla dala otkaz jer je uhvaćena u nedozvoljednoj radnji, vožnja pod uticajem alkohola. Prije samo 2-3 godine opet u Švetskoj ministrica dala otkaz jer je službenom karticom platila privatan ručak. I čim se vratila u kancelariju, isti dan, samo koji sat poslije, prebacila novac sa privatnog računa na službeni da nadoknadi potrošeno. Ali džaba, uhvatili je i ona podnijela ostavku. Jer je normalno da kada te uhvate u nedjelu da sam podneseš posljedice.

Da li je u Švedskoj tako jer su vođe naredile da tako bude ili se mentalitet naroda pretočio u opšteprihvaćen način ponašanja?

I tvoj primjer je odličan, taj sa Tibrom. To što su ljudi lieni da odu do kontejnera. pa ostavljaju smeće pored zgrade, nema veze sa vođom. Ima veze sa čovjekom kojem ne smeta da mu je prljavo i da mu smrdi pod nosom jer je lijen da uradi šta treba. Ako zakon treba ljudima narediti da urade stvar koja će im sačuvati i udobnost i zdravlje, jebo takve ljude.
Svaka čast.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#114 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by _BataZiv_0809 »

Dope_Man wrote:
Imamo i mi razne kvazi mehanizme, ali je problem sto niko u njima nista ne radi, a ne radi zato sto nema vrha koji ce reci da mora da se radi, a vrha nemamo jer imamo tri, gdje nijednom nije cilj opci napredak drzave vec iskljucivo postizanje licne koristi. Ja sam siguran da bi se stvari lako dovele u red da imamo jedan vrh, sa jasnom vizijom. Uostalom, Tito ti je savrsen dokaz. Nebitno to da li je bilo bolje ili gore u njegovo vrijeme, nisam tad zivio pa i ne znam, ali je bio dovoljno mocan vodja da ovaj sljam dovede u red i da se svi lijepo igraju. Za takvo sto danas ne postoji ni vodja ni volja, jer im vise odgovara malo koskanje koje ih drzi tu gdje jesu.
Mi imamo sistem koji generise stalnu nestabilnost i koji ne bi fukcionisao taman da Tito ustane iz groba i zasjedne na celo.

On je zbog neslaganja sa sistemom i robijao, pobjedio ga oruzanom borbom i onda poslije rata sam kreirao sistem koji se pokazao kao najbolji ili najmanje los u istoriji ovih prostora.
Hakiz

#115 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:

Upravo tako. U SAD, ne može predsjednik sam pritisnuti dugme i lansirati nuklearku. Mora to uraditi najmanje još jedna, ako ne i više osoba. Upravo da ne bi pojedinac, makar bio i predsjednik, sam uradio šta hoće. Možda čovjek poludi, ko zna. Dakle, sistem koji štiti društvo i državu od samovolje pojedinca, pa makar taj pojedinac bio i na vrhu države.

A nema vlasti koja bi sebe tako ograničila, svaka vlast prirodno hoće što je više moguće moći. Dakle, od naroda treba poteći stvaranje sistema koji ne zavisi od imena i prezimena vladara. A za to treba svjestan narod. Ako sistema nema, narod je najvjerovatnije kriv.

U mentalitetu u kojem je postojanje robova i robovlasnika normalno, robovlasnici nisu to zato što su posebno zli. To je zato što je to normalan način, sistem, naučen obrazac ponašanja u tom narodu. Tamo gdje ljudi ne daju da budu robovi, gdje se od malena djeca uče da ne daju na sebe, ni vladari ne vladaju kao robovi, Jer su i oni nekada bili djeca i odgojeni su, ušlo im u krv, da su odgovorni, da ljudi ne daju na se itd.

Tako da i u društvima u kojima vladari pokreću promjene koje donose benefite običnim ljudima to se dešava zato što je narod takav, pa su i vladari naučeni od djetinjstva da tako treba.

Dakle, da bi imali bolje vladare, prvo se mi moramo promijeniti, pa tako promijenjeni da odgajamo bolje vladare.

Svako radi ono šta može. Vladari koji loše vladaju rade to zato što mogu, jer im se dozvolilo da to rade. Ko im je to dozvolio? Pa, oni kojima vladaju. To je barem jednostavno.
Last edited by Hakiz on 25/10/2016 16:47, edited 1 time in total.
Haris.ba

#116 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Haris.ba »

Ne mogu da se sjetim koja je afrička zemlja, ali prepisala je bila ustav Amerike. I imala je najcrnju diktaturu (bez ikakvog rasizma mislim :D ).

Sve je to dvosmjerna ulica. Da, i sistem može biti generator negativnosti u društvu. Ali, društvo je taj temelj koji sistemu daje naličje. Zato i komunizam u Jugi nije bio isti ko komunizam u Rusiji. Zato i demokratija danas u BiH nije ista ko u Belgiji i Švicarskoj.

Mi imamo jedan od najboljih decentralizovanih sistema u Evropi. Neke stvari su loše, ali većina dobra. Mislim na kantone. I mi smo uspjeli od toga napraviti rugobu. Neke stvari treba popraviti (neke stvari više rješavati sa federacijom, a neke više sa općinama), ali sistemski je dobar. U teoriji omogućava da onaj u Bihaću odlučuje gdje će se cesta praviti u Bihaću, a ne onaj u Sarajevu. I mi smo to izopačili tako da imamo oko 150 ministara i institucije koje su uteg razvoju, investicijama i napretku.
Hakiz

#117 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote:Ne mogu da se sjetim koja je afrička zemlja, ali prepisala je bila ustav Amerike. I imala je najcrnju diktaturu (bez ikakvog rasizma mislim :D ).

Sve je to dvosmjerna ulica. Da, i sistem može biti generator negativnosti u društvu. Ali, društvo je taj temelj koji sistemu daje naličje. Zato i komunizam u Jugi nije bio isti ko komunizam u Rusiji. Zato i demokratija danas u BiH nije ista ko u Belgiji i Švicarskoj.

Mi imamo jedan od najboljih decentralizovanih sistema u Evropi. Neke stvari su loše, ali većina dobra. Mislim na kantone. I mi smo uspjeli od toga napraviti rugobu. Neke stvari treba popraviti (neke stvari više rješavati sa federacijom, a neke više sa općinama), ali sistemski je dobar. U teoriji omogućava da onaj u Bihaću odlučuje gdje će se cesta praviti u Bihaću, a ne onaj u Sarajevu. I mi smo to izopačili tako da imamo oko 150 ministara i institucije koje su uteg razvoju, investicijama i napretku.
Moj mali se u školi, na času, igra mobitelom. Učiteljica mu uzme mobitel. Ja dođem u školu i išamaram učiteljicu. I pedagoga. I direktora. Policajcu kojeg pozovu platim ručak i piće. A on to prihvati.

Moj mali je tada naučio kako će se ponašati ako ikada postane vladar.

A kada bih ja mom malom rekao da je u redu što mu je uzela mobitel, objasnio mu zašto je ona u pravu i šta je on pogriješio i da zadugo drugi neće dobiti kao kaznu, bilo bi drugačije. I on bi izrastao u drugačijeg vladara.

Tu je kraj sve priče.
muzicar_iz_parka

#118 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by muzicar_iz_parka »

Sad kontam zašto je Bake loš vladar, godine u trezoru mu ostavile traume.
A Mile istraumiran trešnjem na Fergusonu koji je sasvim nudoban i lomi tjelo i dušu.
Banksy

#119 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Moj mali se u školi, na času, igra mobitelom. Učiteljica mu uzme mobitel. Ja dođem u školu i išamaram učiteljicu. I pedagoga. I direktora. Policajcu kojeg pozovu platim ručak i piće. A on to prihvati.

Moj mali je tada naučio kako će se ponašati ako ikada postane vladar.

A kada bih ja mom malom rekao da je u redu što mu je uzela mobitel, objasnio mu zašto je ona u pravu i šta je on pogriješio i da zadugo drugi neće dobiti kao kaznu, bilo bi drugačije. I on bi izrastao u drugačijeg vladara.

Tu je kraj sve priče.
Izrastao bi zato što su mu uzeli mobitel i što bi od ranih nogu naučio da za kršenje pravila i zakona slijedi kazna i sankcija, u ovom slučaju oduzimanje mobitela.
Tvoja pedagodija bi bila nadgradnja koja bi od njega sigurno načinila boljeg i poštenijeg čovjeka, ali sama sankcija i svijest o postojanju sankcije je to što bi ga sutra osposobilo za funkcionalnog, korisnog člana društva.

Pravila i zakoni, poštovanje tih pravila i zakona, i svijest o kazni i sankciji ako se pravila i zakoni ne poštuju, to je ono od čega treba početi ako se želi graditi kvalitetno i funkcionalno društvo, to su temelji.
U suprotnom, da je tako kako ti tvrdiš, morali bi se osloniti na individualne pristupe svake porodične zajednice i njihova poimanja dobra, pravde i poštenja, što je, priznaćeš, vrlo kilmav i nesiguran temelj jer nas, vidimo i znamo, ima svakakvih.
Ci-Nick

#120 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
InaravnoDzej wrote:
bach wrote: Može sve osim Zenice :)
Zenica jaro nije mali grad.

Eto dogovorimo se ti da dodjes u Gradačac ja u Sarajevo.
e nek je i bach napokon priznao da ima nesto posebno protiv Zenice. :) dosta ocigledno je bilo i do sada, no napokon to imamo i izreceno nakon toliko godina...
Ima ona Bachova tema: http://forum.klix.ba/najjadnija-mjesta- ... 21306.html u kojoj je sve sile upotrijebio da Zenicu uvrsti na listu najjadnijih gradova,...
A reče da voli svaki pedalj BiH,.. valjda osim Zenice,.. :-) :-)
PM72

#121 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

Vala,ako ćemo iskreno,ja ne znam da iko sa strane voli Zenicu sem zeničana.Ima.Tarik Filipović. :D
Ci-Nick

#122 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ci-Nick »

Ludzak wrote:
bosan wrote:Nasa domovina je jedna prelijepa zemlja sa narodima koji su glupi kao malo koji na ovoj planeti .
Upravo tako.

Kakav je narod u njoj, takva će i država biti. Nema tu puno filozofije.
Upravo tako ako preselimo svo stanovništvo iz Bayerna u BiH a ovo iz BiH u Bayern,.. za 20 godina će BiH biti Bayern a Bayern BiH,..
Državu čine ljudi,.. i kroje je po svojoj mjeri,.. po mjeri većine pa ako je većina dobra onda će i loši uživati u plodovima rada većine a ako je većina loša,.. onda će manjina dobrih ( slučaj BiH ) patiti u plodovima nerada, lopovluka, korupcije,...većine.
Ci-Nick

#123 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ci-Nick »

PM72 wrote:Vala,ako ćemo iskreno,ja ne znam da iko sa strane voli Zenicu sem zeničana.Ima.Tarik Filipović. :D
Dobro, ali mogao bi bar biti ravnodušan a ne mrziti tako intenzivno,.. :lol:
PM72

#124 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

Ci-Nick wrote:
PM72 wrote:Vala,ako ćemo iskreno,ja ne znam da iko sa strane voli Zenicu sem zeničana.Ima.Tarik Filipović. :D
Dobro, ali mogao bi bar biti ravnodušan a ne mrziti tako intenzivno,.. :lol:
Ja i jesam ravnodušan u odnosu prema Zenici i zeničanima.Ne mrzim ih,nedao Bog.
Ajatolah_

#125 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ajatolah_ »

... Pa, općenito, ljudi rijetko "vole" gradove u kojima nit' su odrasli nit' živjeli u njima, bez obzira radi li se o Zenici ili ne. :D
Post Reply