Sarajevski aerodrom- kapacitet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Connaisseur Karlin

#101 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Connaisseur Karlin »

drndalo wrote:Nije to moja logika, to je pravilnik za Cat 1, i zdravo... SJJ ne moze imati ILS Cat 2 ili Cat 3 zbog konfiguracije terena, tj. barem dok ne nadjemo nacin da poravnamo Trebevic i Mojmilo i to na pisti 12, na pisti 30 je svakako moguc samo vizuelni prilaz... Barem ne sa sadasnjom opremom u svijetu... Kada GPS navigacija u avionima bude imala certifikat za slijetanje sa strozim minimumima, tada ce moci... Od toga nas dijeli min. 8-10 godina...

Da nisi zaboravila vecinu naseg jezika u Americi, skontala bi zasto sam naveo ove primjere aerodroma... Cuj poseban brifing za Sarajevo, barem u miru nije neophodan, Jeppsen karte su vecini sasvim dovoljne...

Link koji si postavila pokazuje: 25 Songs With Misinterpreted Lyrics... Pa mi otpjevaj nesto... :cry:
ponavljam link,nemam pojma sto se desilo sorry :lol:

http://dailygreatest.com/funfacts/20-of ... -airports/

pa svi specificni aeridomi imaju poseban hajmo reci brifing za take off i landing ,a ne vidim u tome problem,ako postoji za SJJ :)

poceli su vec sa GPS instalacijom ,vec su probali obe opscije iznad i ispod :D :lol:

jedini problem u avijaciji je da su drzave skrte,jer isit novac trose na ratove i manje vazne stvari za nommrlana svijet :)
Seawolf

#102 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Seawolf »

drndalo wrote:Nije to moja logika, to je pravilnik za Cat 1, i zdravo... SJJ ne moze imati ILS Cat 2 ili Cat 3 zbog konfiguracije terena, tj. barem dok ne nadjemo nacin da poravnamo Trebevic i Mojmilo i to na pisti 12, na pisti 30 je svakako moguc samo vizuelni prilaz... Barem ne sa sadasnjom opremom u svijetu... Kada GPS navigacija u avionima bude imala certifikat za slijetanje sa strozim minimumima, tada ce moci... Od toga nas dijeli min. 8-10 godina...

Da nisi zaboravila vecinu naseg jezika u Americi, skontala bi zasto sam naveo ove primjere aerodroma... Cuj poseban brifing za Sarajevo, barem u miru nije neophodan, Jeppsen karte su vecini sasvim dovoljne...

Link koji si postavila pokazuje: 25 Songs With Misinterpreted Lyrics... Pa mi otpjevaj nesto... :cry:
Sarajevski aerodrom bi mogao dobiti ILS Cat.II, samo ako bi se pista skratila za 200 m, odnosno ako bi prag piste 12 bio pomjeren za 200 m prema E/SE. Ili, alternativno, ako bi se poravnali svi objekti na Ilidži u dužini od 200 m u smjeru prilaska na pistu 12.
B6Redhell

#103 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by B6Redhell »

Ja sam konto da je SJJ CATII jer ipak ispunjava skoro sve uslove i vecina aviona s kojim sam putovao preko airodroma su catII certified (airbus A319/320. Boeing 737-600 i nekoliko razlicitih ATR) ali eto nije. infrastuktura zahtijeva novac iz budjeta za koji glavonje nece izdvojiti dok se ne desi neki belaj..
drndalo

#104 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Seawolf wrote:

Sarajevski aerodrom bi mogao dobiti ILS Cat.II, samo ako bi se pista skratila za 200 m, odnosno ako bi prag piste 12 bio pomjeren za 200 m prema E/SE. Ili, alternativno, ako bi se poravnali svi objekti na Ilidži u dužini od 200 m u smjeru prilaska na pistu 12.
Ja sam isto tako razmisljao, da se potrebna duzina praznog prostora prije praga piste kompenzuje sa kracom pistom, jer je neralno da ce ravnati kuce, cestu i zgrade ispred praga piste 12... Onda sam pricao sa par pilota, na raznim avionima i nije to jedini problem... Ogranicavajuci faktor je i visina prepreke koju avioni moraju nadvisiti u slucaju go-around-a, naravno sa otkazanim motorom, sto je cisto karakteristika letjelice... Dakle, padine Trebevica i Mojmila... Npr. na SJJ A319/320 ima DH na Cat I od 200 ft. dok Let410 ima DH od 450 ft...
B6Redhell wrote: jer ipak ispunjava skoro sve uslove
Sam si si odgovorio... Skoro ispunjava = Ne ispunjava... Dzaba sto avion ima Cat II/III, ako aerodrom ima samo Cat I... Gleda se najstroza opcija...
Connaisseur Karlin

#105 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

moja knjiga :

Image

Image
drndalo

#106 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Tvoja knjiga, tj. ti pisala ?

Ukratko, na prvu sto vidim sa ovih slika, netacno je da: Planes have to take off in the opposite direction (to NW, iliti pista 30)... Sasvim normalno se polijece, posebno kada duva juzni vjetar i sa piste 12, tj. prema SE...
helpdesk1

#107 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by helpdesk1 »

drndalo wrote:Tvoja knjiga, tj. ti pisala ?

Ukratko, na prvu sto vidim sa ovih slika, netacno je da: Planes have to take off in the opposite direction (to NW, iliti pista 30)... Sasvim normalno se polijece, posebno kada duva juzni vjetar i sa piste 12, tj. prema SE...
Stručnjak, u 12 se ne polijeće normalno nego u samo jasno propisanim uslovima.
holowey

#108 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by holowey »

jedne prilike sam bio u avionu koji je na sarajevski aerodrom sletio sa "naopake" strane pa se onda okrenuo i rulao nazad do aerodromske zgrade... ne znam koji je bio razlog za to ali je meni licno bio ugodjaj, nadletjeli smo grad pa se spustili sa lukavicke strane... bio je ljetni dan pa je valjda bilo izvodivo bez rasvjete na prilazu...
drndalo

#109 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

helpdesk1 wrote:

Stručnjak, u 12 se ne polijeće normalno nego u samo jasno propisanim uslovima.
Hoces li mi reci strucnjace No.2 da kada bi posada trazila od kontrole leta dozvolu polijetanja u 12, da joj ne bi odobrili (ukoliko vremenski parameteri ne bi bili izvan normale)??? Tacnije bi tvoja konstatacija trebala glasiti "u 12 se ne polijece uobicajeno", a ne normalno...

Kao sto nije uobicajeno da se slijece na 30 strogo vizuelno, ali moze... Jednom sam imao priliku biti na CTN jump-seat-u (staro poznanstvo) A319, kada je kapetan novog prvog oficira u firmi trenirao, i vodio verbalno na slijetanje na 30, dok je "mladic" letio "na ruke"...
helpdesk1

#110 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by helpdesk1 »

Ti si napisao da se polijece normalno. Zato sam reagovao, inace...svaki put se zapitam zasto upadam u ove diskusije. Ne moze od tebe biti niko pametniji, pa eto ja odustajem. Pa pa
drndalo

#111 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Kako je nenormalno ? Polijece se rikvercom, sa pola gasa, bez uvlacenja stajnog trapa, bez koristanja predkrilaca i zakrilaca...? Sa upotrebom parnog katapulta, bez putnika...?

Ok, slazemo se da se ne slazemo oko upotrebe rijeci normalno... Budi pozdravljen...
Connaisseur Karlin

#112 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

za approcah :
Runway 30 is rarely in use, only daylight VMC due to terrain configuration, lack of published circling 30 procedure and depending of the traffic flow. Right hand downwind
ja sam kontala da je RNWY 12 za approach , a take off je RNW 30

s obzirom da svaki aeordrom ima specifivcne proceure za krositenje vlastitih RNWys , ovo je za SJJ:
2 – Runway Selection
Runway selection can be easy at times and confusing at other times. Due to the
various terrain all over Bosnia & Herzegovina, it can be difficult to choose and active
runway. The runways are most commonly based on the winds. Since the METAR
reports where the winds is coming from, all you have to do is pick the closest runway
that goes into the wind. This is so aircraft on departure and arrival will have a
headwind which allows them to get airborne faster on departure and have a lower
groundspeed on arrival.
Choosing runways becomes more difficult when you have approaches to worry about
along with terrain. For example, there are mountains on the departure path of
runway 30 in Sarajevo and night time “Visual approaches” are banned there as well.
So at night Sarajevo can only run on runway 12. This is a prime example of where
the type of approach and terrain come into play.
Other airports you have to take into
consideration are Mostar and Tuzla.
:)
Amagon

#113 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Amagon »

Let Sarajevo-Istanbul, najpovoljnije?

HVala unaprijed! :)
Koshpa

#114 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Koshpa »

Amagon wrote:Let Sarajevo-Istanbul, najpovoljnije?

HVala unaprijed! :)
Turkish ili Pegasus
ST11

#115 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by ST11 »

OK, avion s najdrazom je konacno poletjeo prema SA, (zakasnjenje zbog magle) a sada kao svaku zimu cekanje, morat cu natrag po nju na nas aerodrom ili ce slijeteti u Sarajevu :(.
drndalo

#116 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Sada se cini da ce sletjeti... :mrgreen:
ST11

#117 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by ST11 »

JOJ, nemoj mi praviti jos ti sve skupa teze nego sto jeste ;)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#118 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Truba »

ne znam možda je jefitinije decembar i januar preumjeravati i biti spreman na ovo...ka mostaru ili tuzli :D
drndalo

#119 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Vi majke mi k'o da smo mi normalna zemlja... :skoljka:
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#120 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by TouringBiker »

ljevoruki wrote:
drndalo wrote:747 je slijetao za Olimpijadu... Doduse, to je onda bila max. 747-200 verzija... Nije idealno, kao ni sa An-124, ali moze...

Najveci avion moze biti to po vise osnova... Duzina, raspon krila, cak i visina... Max. nosivost, max. totalna tezina, max.dolet... Bla,bla,bla...
boeing 747 nije slijetao na sarajevski aerodrom ni prije ni za vrijeme olimpijade.
Aerodrom je bio u pregovorima sa PAN AM ali njihov VP nije dao dozvolu zbog kratke piste i ukupne tezine zrakoplova.
Ovo je 100% tacan podatak, dolazi od jednog od direktora aerodroma koji je bio direktno ukljucen u pregovore.
Ovo mogu da potvrdim, jer sam isto čuo od šefa kontrole leta u to vrijeme (Mahmut Cico)
TouringBiker

#121 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by TouringBiker »

zutipatak wrote:Prije ćeš uz Visokog doći do centra Sarajeva autoputem nego sada, pogotovo kada je špica. U 16. sati od Ilidža do Baščaršije se putuje u prosjeku sat i po do dva. Za to vrijeme se može stići do Travnika kad nema gužve.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Kraj Visokog prolazi i željeznička pruga... Do jako mnogo aerodroma u svijetu se i dolazi ponajviše vozom, S-Bahnom, prigradskom željeznicom, ili na njima postoji željeznička stanica "pravih" vozova (Schipholl, Köln/Bonn, München, Heathrow itd.)
TouringBiker

#122 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by TouringBiker »

drndalo wrote:
ljevoruki wrote:
drndalo wrote:747 je slijetao za Olimpijadu... Doduse, to je onda bila max. 747-200 verzija... Nije idealno, kao ni sa An-124, ali moze...

Najveci avion moze biti to po vise osnova... Duzina, raspon krila, cak i visina... Max. nosivost, max. totalna tezina, max.dolet... Bla,bla,bla...
boeing 747 nije slijetao na sarajevski aerodrom ni prije ni za vrijeme olimpijade.
Aerodrom je bio u pregovorima sa PAN AM ali njihov VP nije dao dozvolu zbog kratke piste i ukupne tezine zrakoplova.
Ovo je 100% tacan podatak, dolazi od jednog od direktora aerodroma koji je bio direktno ukljucen u pregovore.
97.3% sam siguran da sam davno, davno, prije rata sigurno, u novinama, Oslobodjenje vjerovatno, gladao fotografiju (C/B naravno) 747. Spominjani su americki olimpijci i njihov dolazak, Pan-am nije bio sigurno, koliko me pamcenje sluzi, prije ce biti da je bio TWA u pitanju (tako je neka shara bila u pitanju). E sad, postoji mogucnost da je neko objavio sliku npr. sa BEG, a da je izvjestaj bio o dolasku u SJJ. S druge strane, dolazak amerikanaca coporativno ima smisla vise nego da su u BEG prepakivani u 5-6 tura JAT-ovih DC-9 za SJJ... Ono sto znam sigurno o svim tadasnjim velikim avionima koji su dolazili je da nisu letili za SJJ direktno, nego su imali slijetanje ili u BEG ili ZAG, kao prvu stanicu nakon interkonti leta, gdje su ponovo, posebno racunali sve potrebne karakteristike aviona za liniju npr. BEG-SJJ, sto znaci da je avion do SJJ stizao dosta laksi nego sto bi bio da je npr. planirao SJJ direktno iz Toronta... Manje tezine u avionu = manje potrebnog prostora za usporavanje... Nakon "istovara", svi avioni svih reprezentacija koji se nisu vracali u svoje zemlje su bili parkirani ne na SJJ, nego na svim ostalim aerodromima SFRJ...

Vrijeme je prije pocetka Olimpijade bilo kao da je proljece, sunce, snijega ni u tragovima (do 2 dana pred otvaranje), vidljivost >20 km...
747 sto posto nije sletao. JAT-ov DC-10 jeste, čak je mislim sa njim jedno vrijeme održavana i linija Sarajevo-Bagdad. Ne znam dali je za Olimpijadu sletio koji Lockheed L1011 Tristar
TouringBiker

#123 Kran blizu piste...

Post by TouringBiker »

Možemo uskoro očekivati vijest, "Avion se 'zakucao' u kran pri slijetanju na sarajevski aerodrom"...

Notices to Airmen (NOTAM) for Sarajevo International Airport (http://ourairports.com/airports/LQSA/pilot-info.html)

A2364/16 NOTAMR A1299/16
Q) LQSB/QOBCE/IV/M /A /000/999/4349N01820E005
A) LQSA B) 1609300600 C) 1704052359 EST
E) CRANE ERECTED 30M BEFORE THR12, 250M RIGHT FM EXTENDED RWY12
CENTERLINE. JIB LENGHT 20M, HEIGHT 15M AGL (49.2FT AGL).
NOT MARKED.
CREATED: 30 Sep 2016 06:01:00
SOURCE: EUECYIYN

BTW, oficijelna stranica aerodroma daje ove podatke za dimenzije piste (http://www.sarajevo-airport.ba/tekst.php?kat=2&lang=eng):

Runway information
ICAO code: 4 D
length and width:2600m x 45m
airport elevation:511 m
PCN 60/F/C/X/T
airport latitude:43
Connaisseur Karlin

#124 Re: Kran blizu piste...

TouringBiker wrote:Možemo uskoro očekivati vijest, "Avion se 'zakucao' u kran pri slijetanju na sarajevski aerodrom"...

Notices to Airmen (NOTAM) for Sarajevo International Airport (http://ourairports.com/airports/LQSA/pilot-info.html)

A2364/16 NOTAMR A1299/16
Q) LQSB/QOBCE/IV/M /A /000/999/4349N01820E005
A) LQSA B) 1609300600 C) 1704052359 EST
E) CRANE ERECTED 30M BEFORE THR12, 250M RIGHT FM EXTENDED RWY12
CENTERLINE. JIB LENGHT 20M, HEIGHT 15M AGL (49.2FT AGL).
NOT MARKED.
CREATED: 30 Sep 2016 06:01:00
SOURCE: EUECYIYN

BTW, oficijelna stranica aerodroma daje ove podatke za dimenzije piste (http://www.sarajevo-airport.ba/tekst.php?kat=2&lang=eng):

Runway information
ICAO code: 4 D
length and width:2600m x 45m
airport elevation:511 m
PCN 60/F/C/X/T
airport latitude:43

Koja je visina crane? Oops sad sam vidjela 15 metara abv ground level :D pa to nije neka visina,ali nisma sigurna da li je blizina pisti OK !?

FAA ima ovo : https://www.faa.gov/airports/central/en ... ng/part77/

vidi ovo :D

http://jdasolutions.aero/blog/cranes-pl ... d-the-faa/

Image

:-) :lol:
TouringBiker

#125 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by TouringBiker »

Što se tiče tvrdnji da je pista bila privremeno produžena na 3100m:

Na satelitskoj slici nema apsolutno nikakvih tragova ikakva produženja - 747 ne može slijetati na "neutvrđene" površine, travnatu pistu, prema tome se produženje moglo izvesti samo od asfalta, eventualno betona.

To da je i napravljeno - niko pametan ne bi došao kasnije pa uklanjao taj asfalt (ili beton) - a i da jeste, ostali bi tragovi vidljivi iz zraka.

Gdje su?

Image
Post Reply