Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
kritichar

#101 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by kritichar »

salik79 wrote: O cemu ti?! To u Lukavcu (pokrivene) zene muslimanke sjede u kucama?! Ne bih rekao. Mozda u Saudiji, po vehabijskom fikhu, ili u Maoci, ali to bi bilo to. Osim sporadicnih iznimki, koje potvrdjuju pravilo.

Hafiz Bugari je moj veliki prijatelj i insan koji se rijetko srece. Da mu dragi Allah podari svaki hajr gdje god bio.
sjedenje u kućama nema veze s ovim pitanjem, i ti vrlo dobro znaš da to niko ne zagovara, samo to zlonamjerno reinterpretiraš
inače u islamu je zabranjeno špiuniranje, ne znam kako je u šiizmu

ako ste tako veliki prijatelji vjerovatno te savjetovao sa tobom u vezi odluke :mrgreen:
drunken tiger

#102 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by drunken tiger »

zeina wrote:Kakva je to demokratija koja zabranjuje nacin oblacenja na plazi, koja odredjuje kakav kupaci ce da bude na plazi, da li ce zena uopste da se skine ili ne, dokle idu ti apsurdi pojedinih evropskih gradova, dokle ide to zapadno licemjerje, kakva je to demokratija koja se primjenjuje selektivno, gdje su nestala ljudska prava u sistemu koji je toboze skrojen da stiti ljudska prava...dokle ide ovo ludilo?
Vidi kralju. Postoje ljudi koji se kupaju goli pa se ne kupaju na plažama koje su namjenjene ljudima koji se kupaju u kupaćim kostimima. Isto tako neka otvore plaže za burkini. Burkini nije pravo nego je izbor. Isto kao i nudizam. Ko voli neka izvoli.
Montana

#103 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Montana »

u dubaiju se isto ,što šta ne smije,šta se na zapadu smije.u njih vjerski zakon..na zapadu,samo,zakon.
sumirprimus

#104 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
Pisalo se o ovome i nadugo i nasiroko, na temi o Iranu. Ne da mi se opet. Cak je @zvizdan kao vrsni poznavalac perzijskog jezika i prilika u Iranu (iranski student), sve lijepo protabirio, objasnio,.... . Ali, dzaba, Zemlja je okrugla, opet bi sve iznova oni kojima takva objasnjenja ruse stereotipe decenijama brizno izgradjivane putem "demokratskih" masmedija.
Ma dusa mi bocnut.nemoj haterit :mrgreen:
SkyLimit

#105 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by SkyLimit »

Ne znam za taj burkini, ali ja sam 100% za zabranjivanje burki. Čak je i Alija I. govorio da je protiv toga, a on je bio musliman na kvadrat.

Prvo su se po pitomoj zemlji BiH počele pojavljivati one "što im samo oči vire". Kasnije je burkamon evoulirao u megaburkamon, počele su se pojavljivati one što im i oči ne vidiš, ima mrežica preko.

Protiv pokrivanja kose maramom nisam, čak suprotno, ali burke bi zakonom zabranio.
The 51st State

#106 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by The 51st State »

po naslovu kontam sta sad burkina faso, evropa, demokratija, a vamo oko voajerizma nesto.
zeina

#107 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

_BataZiv_0809 wrote:
zeina wrote:
Drzava je ta koja prihvata sistem odnosno drzavno uredjenje, prihvatanjem demokratije prihvataju se i demokratska nacela a jedno od njih je i sloboda kako ce se ko obuci, a i vjerske slobode takodje...donisenjem odluka i selektivnih zabrana je van demokratskih okvira, nije problem ali onda se za takvu drzavu ne moze reci da je demokratska...dakle tesko licemjerje je u pitanju
Drzava je ta koja uredjuje sistem. Ako je javni interes da se ne kupas u burkiniju, neces. Tacka.
Ma nemoj, u tom slucaju manjine ne bi imale nikakva prava jer vecina ne zeli da im da to pravo, iz prostog razloga jer im se ne svidja, e pa zbog toga i postoji sistem i zakon koji garantuje prava svakome, a ne selektivno kako se kome svidja....ne svidja se ni meni kad vidim da se dva muskarca vode za ruke pa jel to zabranjeno? Znaci zakon postoji, ali cemo ga primjenjivati selektivno?

I nemoj ti meni tacka i te folove prosipanja nekakve sile i nadmoci, takva retorika i vodi svim problemima
zeina

#108 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

SkyLimit wrote:Ne znam za taj burkini, ali ja sam 100% za zabranjivanje burki. Čak je i Alija I. govorio da je protiv toga, a on je bio musliman na kvadrat.

Prvo su se po pitomoj zemlji BiH počele pojavljivati one "što im samo oči vire". Kasnije je burkamon evoulirao u megaburkamon, počele su se pojavljivati one što im i oči ne vidiš, ima mrežica preko.

Protiv pokrivanja kose maramom nisam, čak suprotno, ali burke bi zakonom zabranio.
Burkini je kupaci kostim koji pokriva cijelo tijelo, ne pokriva lice, sake i stopala....burka je nesto drugo, ona prekriva sve pa cak i oci, neko je postavio sliku na temi pa pogledaj da znas sta je sta
animals

#109 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Nisam ni za kakve zabrane, nek se kupa kak ko hoce..
Ovdje je u pitanju nesto drugo..
integracija u Evropska drustva..
kako ce zena koja ima prekriveno lice raditi..nisam jos ni jednu vidio da radi..
znaci na socijalni sistem..
integracija zene u zapadni sistemi biti koristan drustvu, a ne zivjeti na socijali..
i ajd zene, ali djeca od prvog razreda vec umotana idu u skole, a dosao si na zapad u
slobodu i demokratiju, znaci zena sa svim pravima..
a ono i dalje djecu ugnjetava i odvaja ih od druge djece..
insomnia78

#110 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

Odvadi malo i ti, tako mala djeca se ne pokrivaju
insomnia78

#111 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
insomnia78 wrote:Ljudi ne zele na svojim plazama gledati to i cao
Nije zabtanjeno na svim, evo ja sad za vikend bio na moru i dvije koke se kupale u burkiniju :D
Nego, na vecini plaza ne smijes zapaliti cigaru, dje su tu moja ljuCka prava?
Niti na jednom bazenu se ne smijes kupati u sorcu npr iako je u pitanju sorc za kupanje pa sta nista
Nije demokratija daj da radimo sta hoces

Hmmmm, nije li malo licemjerno, neki dan si se znao obazrijeti na nosnju iranskih vrhunskih sportasica!? :roll: Kada ja kazem da Iranci ne zele gledati gologuze zene na svojim ulicama, onda je to problem ljudskih prava i ostalih sranja, ali kada je u pitanju Francuska i zabrana vjerskih pokrivala na javnim mjestima i institucijama, onda je to demokracija, jel', jelte, "ljudi to ne zele gledati" :oops:
Nekih 15-tak gradova je uvelo zabranu a Fr ima na desetine ako je i stotine gradova na moru osim toga ni to ne prolazi tako lako vec je dosta organizacija za ljudska prava i slobode pokrenulo akcije i najavilo tuzbe
Maramu, kao i bilo koje drugo vjersko obiljezje mozes nositi bilo gdje osim ako pohadjas osnovnu ili srednju skolu a i tu imas mogucnost izbora jer postoje privatne muslimanske, jevrejske i katolicke skole
Sto se tice poslova to se regulise internim pravilnicima
animals

#112 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

insomnia78 wrote:Odvadi malo i ti, tako mala djeca se ne pokrivaju
Ne skroz..ali sa maramama ,
tj.hidzab..masovno u zadnje vrijeme..
animals

#113 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Ne govorim o Bosnjacima..
govorim o Turskoj djeci u Austriji.. curice masovno
u hidzabima..a skroz pokrivene, samo Sandzaklije i pokoja Bosnjakinja.
Point.

#114 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Point. »

zeina wrote:Kakva je to demokratija koja zabranjuje nacin oblacenja na plazi, koja odredjuje kakav kupaci ce da bude na plazi, da li ce zena uopste da se skine ili ne, dokle idu ti apsurdi pojedinih evropskih gradova, dokle ide to zapadno licemjerje, kakva je to demokratija koja se primjenjuje selektivno, gdje su nestala ljudska prava u sistemu koji je toboze skrojen da stiti ljudska prava...dokle ide ovo ludilo?
Kakav je merak kupati se u burkiniju? Ako se u Iranu i arapskim zemljama ne smijes skinuti u kupaci kostim zasto bi se u Evropi dozvolilo da se kupas u burkiniju? Ili se prilagodi zemlji u koju dolazis ili se vracaj kuci. Kraj price.
MyTao

#115 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by MyTao »

Ljudi ne kontaju sta je to demokratija :-) Mnogi misle da im to garantuje neka prava da rade sta zele... Mogu se bolan bolan ljudi demokratski dogovoriti da zabrane sva prava svakome. I to je demokratija... demokratija ne garantuje nikom nista osim da vecina vlada.
zeina

#116 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

Point. wrote:
Kakav je merak kupati se u burkiniju? Ako se u Iranu i arapskim zemljama ne smijes skinuti u kupaci kostim zasto bi se u Evropi dozvolilo da se kupas u burkiniju? Ili se prilagodi zemlji u koju dolazis ili se vracaj kuci. Kraj price.
Kakav je merak to je njihova stvar. A sto se tice pojedinih arapskih zemalja samo u pojedinim je zabranjeno, ostale su sasvim normalne i prilagodjene turistima.
Evropa se busa u prsa demokratijom i ljudskim pravima, ali samo kada su u pitanju pederi, prostitutke i sl., prava zena da se oblace kako hoce su narusena, znaci skini se ili ne izlazi iz kuce...koja drskost.
I da se razumijemo ne dolaze te zene ni od kuda, sve su to rodjene Francuskinje i one nemaju gdje da idu jer to je njihova drzava
summerwine

#117 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by summerwine »

Dakle, način oblačenja u kupalištima je definitivno i "žensko" pitanje. Da žene umjesto burkinija nose duge, bijele majice u kojima se, kad su mokre, ocrtavaju grudi i bradavice, sigurna sam da nikada Francuzima ne bi palo na pamet da donose zakon u kojemu propisuju način oblačenja na plaži.

Možda bi se trebali ugledati na kupačice iz Trsta, one biraju šta će i hoće li nositi i to u najkršćanskijoj državi.

http://www.dw.com/bs/navala-kupa%C4%8Da ... v-19475600
Point.

#118 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Point. »

zeina wrote:
Point. wrote:
Kakav je merak to je njihova stvar. A sto se tice pojedinih arapskih zemalja samo u pojedinim je zabranjeno, ostale su sasvim normalne i prilagodjene turistima.
Evropa se busa u prsa demokratijom i ljudskim pravima, ali samo kada su u pitanju pederi, prostitutke i sl., prava zena da se oblace kako hoce su narusena, znaci skini se ili ne izlazi iz kuce...koja drskost.
I da se razumijemo ne dolaze te zene ni od kuda, sve su to rodjene Francuskinje i one nemaju gdje da idu jer to je njihova drzava
Znaci ja sad mogu otici u S Arabiju sa zenom i ona ce moci se skinuti u kupaci, bez da iko ista kaze? Mogu al u mosnicama. Imam prijatelja, ozenio iranku, ne smiju zajedno na plazu, on na muski dio ona na zenski, plus sto ona mora biti pokrivena. Jebo to.
AleksoMKD

#119 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by AleksoMKD »

Image

Image

Image

Image

Zene koje su obicno nosile burkini se trebaju obuci ovako i otici na plazu :D
Goldenhand

#120 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Goldenhand »

zeina wrote:
Point. wrote:
Žene nikad neće biti jednake s muškarcima ako se pokrivaju i slično. Francuska je zakasnila s emancipacijom rođenih Francuskinja čije porodice dolaze iz zemalja trećeg svijeta, ali konačno su krenuli s tim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#121 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by _BataZiv_0809 »

zeina wrote:
Ma nemoj, u tom slucaju manjine ne bi imale nikakva prava jer vecina ne zeli da im da to pravo, iz prostog razloga jer im se ne svidja, e pa zbog toga i postoji sistem i zakon koji garantuje prava svakome, a ne selektivno kako se kome svidja....ne svidja se ni meni kad vidim da se dva muskarca vode za ruke pa jel to zabranjeno? Znaci zakon postoji, ali cemo ga primjenjivati selektivno?

I nemoj ti meni tacka i te folove prosipanja nekakve sile i nadmoci, takva retorika i vodi svim problemima
Ne moze. Deal with it.
Satori

#122 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

zeina wrote:Kakav je merak to je njihova stvar. A sto se tice pojedinih arapskih zemalja samo u pojedinim je zabranjeno, ostale su sasvim normalne i prilagodjene turistima.
Jedna Njemica, otkrivena, čak štaviše kršćanka, neće dugo ostati na poslu u banci ako na posao bude dolazila u doboko dekoltiranim majicama i dopičnjacima. Kao što taj isti posao neće dobiti ni neki istetovirani panker, kojoj god vjeri i naciji pripadao.
Hajde probaj ući na sud u majici na bretele i šorcu.

Postoje pravila oblačenja svuda u svijetu. Ako se ja moram pokriti kad turistički odem u Isfahan, ako moram obući zatvorene cipele i pristojnu majicu kad ulazim u zgradu suda, onda se i ta žena mora skinuti ako želi biti na javnoj plaži. Inače, neka iznajmi kuću sa bazenom pa se u burkiniju kiseli od jutra do sutra.
HAVANA

#123 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

salik79 wrote:
petunija wrote:U ozbiljnijim firmama ima kodeks oblačenja, ne možeš na posao dolaziti kakva bilo, npr.
Iran je ozbiljna drzava, koja ima svoj kodeks oblacenja, pa im, ipak, "mnogi" upravo to i "zamjeraju".
Ali nemamo bas nesto tema o tim zemljama gdje se svasta nesta ne smije.Jebat ih,ne pase mi i ne idem tamo.
Tako nek i ovi u francuskoj.Kaze mi u francuskoj ne moze sorc,ok,necu u sorcu i cao...Njihova zemlja,njihovi zakoni.Pase mi, idem,ne pase ,ne idem.Evo nek dodju u avaz,mogu i u cipelama hodat oko bazena,plivat u haljinama,jest lubenicu ispred recepcije,kasikom... :-)
Mohamad Sissoko

#124 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Mohamad Sissoko »

Svako svog Boga ima, Europa je odlucila da je Bog drzava(drzavni aparat) a demokratija je lijepa prica za osnovce.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#125 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote:
zeina wrote:

Ne moze. Deal with it.
Evo ja kazem da moze, i tacka!!!!!!!!!!! Sta smo dobili, rijesili?!

poslano sa Sonija Ze
Post Reply