aratet wrote:Kakve veze ovi likovi imaju sa politikom?
Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
-
Novak20
#101 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
-
ovo_mi_je_nick
#102 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Copy/paste - dio razgovora
"DANI: Široj javnosti je malo poznat dedo Alija, drvosječa iz Tarčina, u čiju su skromnu kućicu dolazili po savjete ljudi raznih profila - od predstavnika političke elite do pripadnika podzemlja. On je preminuo prije nekoliko godina, ali smatra se da je upravo on imao više utjecaja na Vas nego sva Vaša teološka edukacija. Govorilo se čak da je on posljednji bosanski evlija (posebno vjerski nadahnuti ljudi; op. aut.). O kome se zapravo radi i možete li nam reći kako ste se upoznali?
BUGARI: To je jedno Allahovo biće koje je poslano kao blagoslov ovom narodu. Godinama sam čitao knjige pokušavajući da shvatim bit Božije spoznaje, ali sve dok nisam sreo njega, moja saznanja su ostajala na granici površnosti. Njegova širokogrudnost je bila neopisiva i zato su mu svi dolazili na razgovor, od političara do kriminalaca. O kome god bi se ružno govorilo, on bi rekao: "Ne, ne znaš ti njega, nemoj tako pričati." Govorio bi: "Čovjek se rađa iznova svake sekunde, možda ga sada Allah priprema da dođe tobe (da se pokaje; op. aut.), da uvidi svoje greške. Kada sam ga upoznao, ostao sam zapanjen, desio mi se potpuni preobražaj, i osam dana sam ostao u njegovoj kući. Razgovarali smo satima. Kada sam se vratio u grad, jako mi je nedostajao, osjetio sam duhovnu prazninu bez njega. Bilo mi je teško, i jedva sam čekao da se ponovo vidimo, toliko sam ga poželio. I odem ponovo kod njega. On me primi, napravi kafu, nazove selam i odjednom upita: "Što si došao?" I, sad, ja se zbunio - čuj, što sam došao. "Pa", rekoh, "da te vidim, poželio sam te." On kaže: "Sebičan si. Umjesto da sad piješ kafu sa mnom i gubiš vrijeme, ja bih više volio da razgovaraš s nekim ko ima problem, da mu pomogneš da ga riješi..." Uh, kako mi je bilo krivo! Ja bih s njim volio što više vremena da provedem, a on kaže: "Ne, nemaš vremena, mi smo kratko ovdje, mi smo sa zadaćama na ovom svijetu, ne smijemo gubiti vrijeme." Tada sam i počeo da razgovaram s ljudima, da na drugačiji način posmatram vjeru, da tragam za srži. On mi je rekao: zapamti da sa svakom osobom koju sretneš i koja ti dođe, razgovaraš kao da ti je najdraža osoba, bez obzira na sve njene slabosti.
DANI: Upravo se nakon poznanstva s njim počela širiti Vaša popularnost. Ispravite me ako su informacije netačne, ali postoji verzija priče prema kojoj ste se, navodno, iz Saudijske Arabije vratili u BiH nakon sna koji je usnila Vaša žena.
BUGARI: Dok sam studirao u Medini, žena je usnila kako je liječi Poslanik zajedno sa jednim čovjekom. Kako je samo bila oduševljena kada se probudila! Ali, tog čovjeka koga je sanjala nije znala. Kada smo završili studije i vratili se, neki mi momak priđe i reče: "Hajde sa mnom u Tarčin, želim da te upoznam s jednim čovjekom. Nepismen je, a ima golemo znanje!" I ja pristanem. Čim sam ga ugledao, osjetio sam bliskost i nisam se više mogao odvojiti od njega. Jednog dana, žena izrazi želju da ga i ona upozna. I mi ga tako pozovemo našoj kući, u Sarajevo. Kada ga je ugledala, otrča u kuhinju. Dođem za njom. A ona plače. Pitam je - što plačeš? "Ovo je onaj čovjek kojeg sam sanjala s Poslanikom", kaže ona. Nekoliko trenutaka kasnije, nosi ona njemu kafu, a on će ti: "Eee, moja Mino, mnogi ti mene sanjaju, pa čak i u Medini." Mi smo ostali skamenjeni. I takav je bio u svemu. Nije znao čitati ni pisati, a pričao je o svemu, od filozofije do globalne politike, pričao je kroz neke mudrosti, iz kojih se naziralo znanje o svijetu, gotovo je bio društveni analitičar.
DANI: Kako je to moguće?
BUGARI: Nema - kako. To je isto da ja tebe pitam kako ti sanjaš. Nema - kako. To se spušta, to je Allahova milost. Kada sam ga upoznao, nisam više sebe mogao prepoznati. Postao sam druga osoba. Svoju suprugu Aminu sam upoznao davno prije rata, i to baš pored Bijele džamije - ko bi rekao da ću biti imam te džamije jednoga dana! - ali, često kažem da sam se dva puta ženio. Jer sam sebe, osobu prije poznanstva sa njim, poništio. Čak, kažem da imam djecu iz prvog i iz drugog braka (smijeh). Amina i ja imamo petero djece, ali tačno se osjeti razlika u odgoju onih koja su odrastala prije i nakon mog susreta s dedom Alijom. Ma, on je bio... Recimo, ne bi nikada davao odgovore na pitanja koja bih mu postavljao, nego kao da je znao šta me muči, preduhitrio bi me, i u jednoj rečenici objasnio ono čemu u knjigama nikako nisam mogao naći odgovor. Jednom smo u Tarčinu šetali, i ja sam počeo da razmišljam o jednoj stvari koja mi je bila nejasna - kako da se pozdravljam s nekim ko nije u islamu, koji je najprikladniji način. I tako se mi šetamo, ja razmišljam o tome, a dedo Alija odjednom ugleda svog komšiju iz daleka: "Eeeej, Stane, dobar dan, Stane, kako si mi?!" A on njemu: "Eeeej, Aljo moj, kako si mi ti...?" Onda, zvao ga je jednom Hrvat koji je navodno počinio zločine nad muslimanima u ratu, zvao ga je jer nije imao nikoga, a mučile su ga fizičke tegobe, loše se osjećao - i zovne on dedu Aliju da ga izmasira. Ja pomislih - čuj da ga izmasira, a čovjek ubijao u ratu?! A dedo Alija će ti: "Znam ja ko je on, ali on je sada u takvom duševnom stanju kao kad vukovi ganjaju srnu, svi ga odbijaju, a on nema kome za pomoć da se obrati, treba mu izaći ususret!" Ne mogu vam opisati tu ljubav. Tada sam postao ovo što sam sada, počeo sam razgovarati s ljudima, slušati ih... Njegova mudrost je tako velika da sam se promijenio za 90 stepeni, sve ružne misli koje sam imao o nečemu ili nekome sam istrijebio u sebi... Zato je bitno da razumijemo svakoga, da se ne srdimo... "
"DANI: Široj javnosti je malo poznat dedo Alija, drvosječa iz Tarčina, u čiju su skromnu kućicu dolazili po savjete ljudi raznih profila - od predstavnika političke elite do pripadnika podzemlja. On je preminuo prije nekoliko godina, ali smatra se da je upravo on imao više utjecaja na Vas nego sva Vaša teološka edukacija. Govorilo se čak da je on posljednji bosanski evlija (posebno vjerski nadahnuti ljudi; op. aut.). O kome se zapravo radi i možete li nam reći kako ste se upoznali?
BUGARI: To je jedno Allahovo biće koje je poslano kao blagoslov ovom narodu. Godinama sam čitao knjige pokušavajući da shvatim bit Božije spoznaje, ali sve dok nisam sreo njega, moja saznanja su ostajala na granici površnosti. Njegova širokogrudnost je bila neopisiva i zato su mu svi dolazili na razgovor, od političara do kriminalaca. O kome god bi se ružno govorilo, on bi rekao: "Ne, ne znaš ti njega, nemoj tako pričati." Govorio bi: "Čovjek se rađa iznova svake sekunde, možda ga sada Allah priprema da dođe tobe (da se pokaje; op. aut.), da uvidi svoje greške. Kada sam ga upoznao, ostao sam zapanjen, desio mi se potpuni preobražaj, i osam dana sam ostao u njegovoj kući. Razgovarali smo satima. Kada sam se vratio u grad, jako mi je nedostajao, osjetio sam duhovnu prazninu bez njega. Bilo mi je teško, i jedva sam čekao da se ponovo vidimo, toliko sam ga poželio. I odem ponovo kod njega. On me primi, napravi kafu, nazove selam i odjednom upita: "Što si došao?" I, sad, ja se zbunio - čuj, što sam došao. "Pa", rekoh, "da te vidim, poželio sam te." On kaže: "Sebičan si. Umjesto da sad piješ kafu sa mnom i gubiš vrijeme, ja bih više volio da razgovaraš s nekim ko ima problem, da mu pomogneš da ga riješi..." Uh, kako mi je bilo krivo! Ja bih s njim volio što više vremena da provedem, a on kaže: "Ne, nemaš vremena, mi smo kratko ovdje, mi smo sa zadaćama na ovom svijetu, ne smijemo gubiti vrijeme." Tada sam i počeo da razgovaram s ljudima, da na drugačiji način posmatram vjeru, da tragam za srži. On mi je rekao: zapamti da sa svakom osobom koju sretneš i koja ti dođe, razgovaraš kao da ti je najdraža osoba, bez obzira na sve njene slabosti.
DANI: Upravo se nakon poznanstva s njim počela širiti Vaša popularnost. Ispravite me ako su informacije netačne, ali postoji verzija priče prema kojoj ste se, navodno, iz Saudijske Arabije vratili u BiH nakon sna koji je usnila Vaša žena.
BUGARI: Dok sam studirao u Medini, žena je usnila kako je liječi Poslanik zajedno sa jednim čovjekom. Kako je samo bila oduševljena kada se probudila! Ali, tog čovjeka koga je sanjala nije znala. Kada smo završili studije i vratili se, neki mi momak priđe i reče: "Hajde sa mnom u Tarčin, želim da te upoznam s jednim čovjekom. Nepismen je, a ima golemo znanje!" I ja pristanem. Čim sam ga ugledao, osjetio sam bliskost i nisam se više mogao odvojiti od njega. Jednog dana, žena izrazi želju da ga i ona upozna. I mi ga tako pozovemo našoj kući, u Sarajevo. Kada ga je ugledala, otrča u kuhinju. Dođem za njom. A ona plače. Pitam je - što plačeš? "Ovo je onaj čovjek kojeg sam sanjala s Poslanikom", kaže ona. Nekoliko trenutaka kasnije, nosi ona njemu kafu, a on će ti: "Eee, moja Mino, mnogi ti mene sanjaju, pa čak i u Medini." Mi smo ostali skamenjeni. I takav je bio u svemu. Nije znao čitati ni pisati, a pričao je o svemu, od filozofije do globalne politike, pričao je kroz neke mudrosti, iz kojih se naziralo znanje o svijetu, gotovo je bio društveni analitičar.
DANI: Kako je to moguće?
BUGARI: Nema - kako. To je isto da ja tebe pitam kako ti sanjaš. Nema - kako. To se spušta, to je Allahova milost. Kada sam ga upoznao, nisam više sebe mogao prepoznati. Postao sam druga osoba. Svoju suprugu Aminu sam upoznao davno prije rata, i to baš pored Bijele džamije - ko bi rekao da ću biti imam te džamije jednoga dana! - ali, često kažem da sam se dva puta ženio. Jer sam sebe, osobu prije poznanstva sa njim, poništio. Čak, kažem da imam djecu iz prvog i iz drugog braka (smijeh). Amina i ja imamo petero djece, ali tačno se osjeti razlika u odgoju onih koja su odrastala prije i nakon mog susreta s dedom Alijom. Ma, on je bio... Recimo, ne bi nikada davao odgovore na pitanja koja bih mu postavljao, nego kao da je znao šta me muči, preduhitrio bi me, i u jednoj rečenici objasnio ono čemu u knjigama nikako nisam mogao naći odgovor. Jednom smo u Tarčinu šetali, i ja sam počeo da razmišljam o jednoj stvari koja mi je bila nejasna - kako da se pozdravljam s nekim ko nije u islamu, koji je najprikladniji način. I tako se mi šetamo, ja razmišljam o tome, a dedo Alija odjednom ugleda svog komšiju iz daleka: "Eeeej, Stane, dobar dan, Stane, kako si mi?!" A on njemu: "Eeeej, Aljo moj, kako si mi ti...?" Onda, zvao ga je jednom Hrvat koji je navodno počinio zločine nad muslimanima u ratu, zvao ga je jer nije imao nikoga, a mučile su ga fizičke tegobe, loše se osjećao - i zovne on dedu Aliju da ga izmasira. Ja pomislih - čuj da ga izmasira, a čovjek ubijao u ratu?! A dedo Alija će ti: "Znam ja ko je on, ali on je sada u takvom duševnom stanju kao kad vukovi ganjaju srnu, svi ga odbijaju, a on nema kome za pomoć da se obrati, treba mu izaći ususret!" Ne mogu vam opisati tu ljubav. Tada sam postao ovo što sam sada, počeo sam razgovarati s ljudima, slušati ih... Njegova mudrost je tako velika da sam se promijenio za 90 stepeni, sve ružne misli koje sam imao o nečemu ili nekome sam istrijebio u sebi... Zato je bitno da razumijemo svakoga, da se ne srdimo... "
-
ovo_mi_je_nick
#103 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
U jednoj rečenici, hafiz, evlije što lete na čilimima 
-
Hadzi Lojo
#104 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ma ovi nasim balvanima smeta sve sto je mimo tradicionalnog mrtvoga Islama, 70% koji idu u dzamiju ne razumiju nista sto prouce ukoliko znaju nesto prouciti a pogotovo sta znaci. Znam ih dosta takvih kojima je tesko mozak napregnuti i procitati Kuran sa prevodom.
Potrazicu koji je to broj ajeta u Kuranu dje se kaze sljedece:
Oni koji imaju knjigu a ne znaju sta u njoj pise slicni su magarcu koji nosi pun sepet knjiga!
Bas Bugari a i Hafizovic su shvatili poruku Kurana Casnog da uce ljude da ne budu magarci.
Oni koji imaju knjigu a ne znaju sta u njoj pise slicni su magarcu koji nosi pun sepet knjiga!
Bas Bugari a i Hafizovic su shvatili poruku Kurana Casnog da uce ljude da ne budu magarci.
-
Hadzi Lojo
#105 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Znas li ti sta je metafora?ovo_mi_je_nick wrote:U jednoj rečenici, hafiz, evlije što lete na čilimima
- zeina
#106 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Pa eto njega onda zacas iz Podgorice u Sarajevo na letecem cilimu, cemu onda frkaovo_mi_je_nick wrote:U jednoj rečenici, hafiz, evlije što lete na čilimima
-
Hadzi Lojo
#107 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
EDIT: Jesi li ti ona ista zeina koja je zivotom branila onu skolu u koju je isao onaj mahir rakovac. ako jesi onda mi je jasno sto ti je bugari posebno drag i prirastao srcu.[/quote]
Nositi ovo pokrivalo koje nose Arapi ai stovremeno zivjeti u Bosni je dovoljno da o nekome formiras misljenje, negativno svakako...jer ovako pokrivalo je nesto sto Arapi nose zbog vremenskih uslova, a nikako sunnet ili nesto sto ima veze s vjerom, prema tome ovakva pojava je samo s ciljem da se predstavi kao neko ko je pametniji od nas, iznad nas jer zaboga on ima krpu na glavi, ima naglasak da se odmah zna da je bio u nekoj arapskoj zemlji, ima gard gdje je samo on upravu i niko vise...e takvima se pokakim i u znanje i u pokrivalo.
Ako procitas moj raniji post na ovoj temi ja Bugarija niti branim a jos manje mi je prirastao srcu, mrzim podjelu na one koju su za ili protiv Bugarija, ili bilo koje podjele medju muslimanima, mrzim slijedjenje ljudi umjesto slijedjenja Kur'ana i sunneta, jadan je taj iman koji zavisi od nekakvog covjeka[/quote]
Ja takodje najvise mrzim podjele medju muslimanima, normalno je da treba slijediti Kuran i sunnet, ali za to postoje dobri i losi ucitelji i treba razluciti koji su dobri koji losi i nista drugo.
Ja sve sto sam saznao o mojoj vjeri saznao sam citajuci knjige jer su mi prije za vrijem komunizma nase hodze bile tako dosadne a
volio bi da sam imao kakvog Hafizovica ili Bugarija da mu postavljam pitanja.
Nositi ovo pokrivalo koje nose Arapi ai stovremeno zivjeti u Bosni je dovoljno da o nekome formiras misljenje, negativno svakako...jer ovako pokrivalo je nesto sto Arapi nose zbog vremenskih uslova, a nikako sunnet ili nesto sto ima veze s vjerom, prema tome ovakva pojava je samo s ciljem da se predstavi kao neko ko je pametniji od nas, iznad nas jer zaboga on ima krpu na glavi, ima naglasak da se odmah zna da je bio u nekoj arapskoj zemlji, ima gard gdje je samo on upravu i niko vise...e takvima se pokakim i u znanje i u pokrivalo.
Ako procitas moj raniji post na ovoj temi ja Bugarija niti branim a jos manje mi je prirastao srcu, mrzim podjelu na one koju su za ili protiv Bugarija, ili bilo koje podjele medju muslimanima, mrzim slijedjenje ljudi umjesto slijedjenja Kur'ana i sunneta, jadan je taj iman koji zavisi od nekakvog covjeka[/quote]
Ja takodje najvise mrzim podjele medju muslimanima, normalno je da treba slijediti Kuran i sunnet, ali za to postoje dobri i losi ucitelji i treba razluciti koji su dobri koji losi i nista drugo.
Ja sve sto sam saznao o mojoj vjeri saznao sam citajuci knjige jer su mi prije za vrijem komunizma nase hodze bile tako dosadne a
volio bi da sam imao kakvog Hafizovica ili Bugarija da mu postavljam pitanja.
-
ovo_mi_je_nick
#108 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Znaš li ti za šta sebe smatraju tzv. evlije ???Hadzi Lojo wrote:Znas li ti sta je metafora?ovo_mi_je_nick wrote:U jednoj rečenici, hafiz, evlije što lete na čilimima
-
ovo_mi_je_nick
#109 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Nije problem negovo poznavanje arapskog niti je jedini čovjek koji zna apraski u BiH, čak i sveštenici znaju arapski jezik.Hadzi Lojo wrote:Ma ovi nasim balvanima smeta sve sto je mimo tradicionalnog mrtvoga Islama, 70% koji idu u dzamiju ne razumiju nista sto prouce ukoliko znaju nesto prouciti a pogotovo sta znaci. Znam ih dosta takvih kojima je tesko mozak napregnuti i procitati Kuran sa prevodom.
Problem je luđački pogled, umjetni osmjeh i ostale grimaze koje ne odlikuju smirenost jednog duhovnog čovjeka koji živi islam.
-
Hadzi Lojo
#110 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Po meni uopce covjek nema ludacki pogled i grimase. Sto se tice osmjeha i to je bolje nego da bude smrknut.
Vazno je sta covjek prenosi i kako prenosi znanje.
Vazno je sta covjek prenosi i kako prenosi znanje.
-
Hadzi Lojo
#111 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Znam da su ljudi počašćeni nadahnućem, oni koji su odabrani između običnih ljudi vjernika. Jos nisam nijednog upoznao tako da ne znam sta za sebe smatraju.ovo_mi_je_nick wrote:Znaš li ti za šta sebe smatraju tzv. evlije ???Hadzi Lojo wrote:Znas li ti sta je metafora?ovo_mi_je_nick wrote:U jednoj rečenici, hafiz, evlije što lete na čilimima
- Gojeni H
#112 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
insomnia78 wrote: Bosna svakodnevno gubi veliki dio mladog, radno sposobnog stanovnistva ali treba pisati peticije da sacuvamo nekakvog 'odzu?
Banksy wrote:Šta mladog, pametnog i školovanog svijeta ode svaki dan, i to zauvijek, ono o Bugariju koji ide u Podgoricu, pa stvarno više...
Kakav je to poriv da napises nesto samo da bi napisao, da bi se vidjelo, da izgleda kao da se ima misljenje o necemu ...?
Gdje su ti mladi koji su otisli iz Bosne, sta su uradili za svoju lokalnu zajednicu (Bosnu necemo spominjati)? Koliki je procenat takvih (koji jesu nesto uradili) u ukupnom broju dijasporskog puka?
Bugari, i to je nekoliko puta postavljeno na temi, je glavni koordinator centara za rehabilitaciju bivsih narkomana.
Da mu je dunjaluk na pameti, Bugari bi se davno zadao za kakvim mesdzidom u Malmeu ili Sent Luisu, nogu pod guzicu, pa sakom uzimaj ushur.
Ali, posto nesto radi, haman da cesto neke podsjeca koliko su mali i beznacajni nicijom osim svojom krivicom, kukavci kukavni, koji ni sebi ne mogu pomoci a kamoli nekom drugom.
Bugari ide za svojom sudbinom i nafakom, sve su prilike ne i svojom voljom. Molim Allaha da mu podari ono sto je najbolje za njega u njegovom buducem zivotu i radu.
- zeina
#113 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
A ko ga tjera, moze li to malo konkretnije, sve nesto u nekoj tajnosti, sve se nesto krije ili se samo pretpostavlja, sve se neko optuzuje a niko nece da kaze ko, sve nesto u nekim siframa...ono mahalski tipicnoGojeni wrote:
Bugari ide za svojom sudbinom i nafakom, sve su prilike ne i svojom voljom. Molim Allaha da mu podari ono sto je najbolje za njega u njegovom buducem zivotu i radu.
- Banksy
#114 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Razumijem i ne želim raspravu, ali čini mi se da je malo licemjerno prebacivati drugome da ima poriv da napise nesto samo da bi napisao, da bi se vidjelo, da izgleda kao da se ima misljenje o necemu, a da se, istovremeno, učini isto i sopstveno mišljenje ne izgovori.Gojeni H wrote:insomnia78 wrote: Bosna svakodnevno gubi veliki dio mladog, radno sposobnog stanovnistva ali treba pisati peticije da sacuvamo nekakvog 'odzu?Banksy wrote:Šta mladog, pametnog i školovanog svijeta ode svaki dan, i to zauvijek, ono o Bugariju koji ide u Podgoricu, pa stvarno više...
Kakav je to poriv da napises nesto samo da bi napisao, da bi se vidjelo, da izgleda kao da se ima misljenje o necemu ...?
Gdje su ti mladi koji su otisli iz Bosne, sta su uradili za svoju lokalnu zajednicu (Bosnu necemo spominjati)? Koliki je procenat takvih (koji jesu nesto uradili) u ukupnom broju dijasporskog puka?
Bugari, i to je nekoliko puta postavljeno na temi, je glavni koordinator centara za rehabilitaciju bivsih narkomana.
Da mu je dunjaluk na pameti, Bugari bi se davno zadao za kakvim mesdzidom u Malmeu ili Sent Luisu, nogu pod guzicu, pa sakom uzimaj ushur.
Ali, posto nesto radi, haman da cesto neke podsjeca koliko su mali i beznacajni nicijom osim svojom krivicom, kukavci kukavni, koji ni sebi ne mogu pomoci a kamoli nekom drugom.
I, zašto Bugari odlazi?
- basicm
#115 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
A sta su konkretno njegovi rezultati?
Ja bih rekao grupa "selam alejk" sminkera koji se nesto bodu glavama kad se vide, presipanje supljeg u prazno u prici, a suzu bi ti iz oka odnijeli.
Kako i ne kad sta god ko pogrijesi, on mu objasni da nije strasno jer ima I gore, pa sto ne bi svasta radio kad ce ga hafiz slatkom pricom opet smiriti.
Shvatam da ga ljudi nesto vole, ali kao sto neko rece, pogled i izrazi lica kriju neku drugu stranu.
Ja bih rekao grupa "selam alejk" sminkera koji se nesto bodu glavama kad se vide, presipanje supljeg u prazno u prici, a suzu bi ti iz oka odnijeli.
Kako i ne kad sta god ko pogrijesi, on mu objasni da nije strasno jer ima I gore, pa sto ne bi svasta radio kad ce ga hafiz slatkom pricom opet smiriti.
Shvatam da ga ljudi nesto vole, ali kao sto neko rece, pogled i izrazi lica kriju neku drugu stranu.
-
aratet
#116 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Veliki gubitak za Pariz, neki svestenik ode u Marseille, ne znam kako ce bez njeg. 
- aclys
#117 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
nema veze sto hafiz ode, ostat ce nam ovaj karizmaticni sveznalica, sa "sahih" fakultetom, "DAVIJA" pravi...
- Gojeni H
#118 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Mozda sam zrtva istih bosanskih poriva da zaokrenem na zavjeru, priznajem ... do mene.zeina wrote:A ko ga tjera, moze li to malo konkretnije, sve nesto u nekoj tajnosti, sve se nesto krije ili se samo pretpostavlja, sve se neko optuzuje a niko nece da kaze ko, sve nesto u nekim siframa...ono mahalski tipicnoGojeni wrote:
Utisak sam stekao iskljucivo na osnovu dosadasnjeg angazmana i onog teksta koji je neko postavio, a koji kao da je frisko ispod cekica poslijepodnevne kahve u tete Nazire.
- Gojeni H
#119 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Mozda je zvucalo ostro ... nisam uopste imao tu namjeru. Moja ostrina je namijenjena onoj mahalskoj "ta ce on(a), hebat' ga ...", sto nam decenijama i vijekovima odvlaci ljude.Banksy wrote:
Razumijem i ne želim raspravu, ali čini mi se da je malo licemjerno prebacivati drugome da ima poriv da napise nesto samo da bi napisao, da bi se vidjelo, da izgleda kao da se ima misljenje o necemu, a da se, istovremeno, učini isto i sopstveno mišljenje ne izgovori.
I, zašto Bugari odlazi?
Misljenje jos uvijek nemam. Neko je vec spomenuo reisa. Ja sam ga branio, jer djelimicno znam sta je radio u vakat kada ono sto je radio nije moglo proizvesti dvolicnjastvo ... ni u Holivudu.
Ali, u zadnje vrijeme, od nastupa u Turskoj, postovani reis Kavazovic pocinje liciti na nekog drugog a ne na sebe.
- Gojeni H
#120 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Hoce l' ko javiti onim profesionalnim igracima pokera da imamo nekoliko citaca izraza na licu?
Bosanska hava je cudo.
Bosanska hava je cudo.
- aclys
#121 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Gojeni H wrote:Hoce l' ko javiti onim profesionalnim igracima pokera da imamo nekoliko citaca izraza na licu?
Bosanska hava je cudo.
nisu oni još vidjeli pravi nur "bosanske uleme"... Ljakic, Kuduz, Porca, Pezic...
inace profesionalni zavarivaci
na svojim "davijskim seansama" dijele svojim pristalicama maske za zavarivanje,
da nebi koja mubarec iskra frcila... od silnog nura i blještavila...
- Connaisseur Karlin
#122 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ne treba Bugari Bosnjackoj dijaspori,dodju penzioneri na 6 mjeseci u BiH i mogu otici slusati Bugarija,a Bugari u dijaspori nikome ne bi bio interesantan,mlade u inostrnastvu ne interesiraju takve osobe.Gojeni H wrote: Bugari, i to je nekoliko puta postavljeno na temi, je glavni koordinator centara za rehabilitaciju bivsih narkomana.
- Gojeni H
#123 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ljubavi,Connaisseur Karlin wrote:Ne treba Bugari Bosnjackoj dijaspori,dodju penzioneri na 6 mjeseci u BiH i mogu otici slusati Bugarija,a Bugari u dijaspori nikome ne bi bio interesantan,mlade u inostrnastvu ne interesiraju takve osobe.Gojeni H wrote: Bugari, i to je nekoliko puta postavljeno na temi, je glavni koordinator centara za rehabilitaciju bivsih narkomana.
Bugari ide za svojom sudbinom i nafakom, sve su prilike ne i svojom voljom. Molim Allaha da mu podari ono sto je najbolje za njega u njegovom buducem zivotu i radu.BiH je ,na zalost,tlo koje je podlozno svakavimm guru spiritulanim osobama,jer narod ivi u agoniji duze od dvije decenije.
hajd' molim te jednom skontaj da nije nuzno pisati, pogotovo o necemu o cemu nemas blage veze.
Bugari, za tvoju informaciju, puni dzamije i sale sirom Evrope i Sjeverne Amerike.
I da, toj omladini na Zapadu je potreban neko kao Bugari, mnogo potrebniji nego sto mislis.
- Connaisseur Karlin
#124 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Omladini na Zapadu potreban BugariGojeni H wrote:Ljubavi,Connaisseur Karlin wrote:
Ne treba Bugari Bosnjackoj dijaspori,dodju penzioneri na 6 mjeseci u BiH i mogu otici slusati Bugarija,a Bugari u dijaspori nikome ne bi bio interesantan,mlade u inostrnastvu ne interesiraju takve osobe.BiH je ,na zalost,tlo koje je podlozno svakavimm guru spiritulanim osobama,jer narod ivi u agoniji duze od dvije decenije.
hajd' molim te jednom skontaj da nije nuzno pisati, pogotovo o necemu o cemu nemas blage veze.
Bugari, za tvoju informaciju, puni dzamije i sale sirom Evrope i Sjeverne Amerike.
I da, toj omladini na Zapadu je potreban neko kao Bugari, mnogo potrebniji nego sto mislis.
Ima Zapad organizacije drustva hobije za mlade,od sporta do naucnih disciplina,a ne treba im neki spritulani hadzija koji korisit naraciju gurua starog 200 godina.
U BiH mladi vecinom nemaju prilike da se bave aktivnostima kosj su specificne za njihove godine,to je problem u BiH.
- Gojeni H
#125 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ali, zasto lazes? Bila si i jos uvijek si na Zapadu prema vlastitim navodima. Koliko je omladinskih crkvenih organizacija tamo? U Americi, posebno?Connaisseur Karlin wrote:
Omladini na Zapadu potreban Bugari![]()
Ima Zapad organizacije drustva hobije za mlade,od sporta do naucnih disciplina,a ne treba im neki spritulani hadzija koji korisit naraciju gurua starog 200 godina.![]()
U BiH mladi vecinom nemaju prilike da se bave aktivnostima kosj su specificne za njihove godine,to je problem u BiH.Manje bi bilo i droge i alkoholizma,da mladi imaju noomrlanu mladost.
Slazem se da, ne samo omladini, vec svima nama treba vise sportskih i kulturnih sadrzaja, ali to je neka druga tema.