nikad problema s rikvercom nisam imaomilojicabrzi wrote:ko je vozio Stojadina, zna o čemu pričam
NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#101 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
- Ned071
#102 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Astra G recimo. Tak fol sam imao i na cliju mk1530i wrote:Ako je sve ispravno, stekneš osjećaj i tačno znaš kad je upao u rikverc.milojicabrzi wrote: Opel je imao foru da se ručica malo podigne, kod VW grupe se malo pritisne, a Zastave su imale rikverc koji su i dugogodišnji vlasnici teško znali "ubosti" iz prve, ko je vozio Stojadina, zna o čemu pričam
Opel je imao fol da podigneš prstima prsten i ubaciš u rikverc koji je lijevo od prve.
-
530i
#103 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Imali su to i Kadett E i Ascona C...ne znam za starije. Meni bolje (jednostavnije) rješenje od pritiskanja ka dole kao kod golfova...
-
citroen xm
#104 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Vw i Audi pritisneš dole samo što je kod Golfa rikverc uz prvu, a kod jajeta ispod 5-te. Opel dižeš prsten. BMW e36 guraš dok ne preskoči neki zub i onda ubaciš u rikverc.
-
milojicabrzi
#105 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Osnovna funkcija tih "prepreka" kod ubacivanja u rikverc, je da spriječi da nehotice ubasic u brzinu, bila su razna rješenja 
-
Seawolf
#106 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Wartburg sa dvotaktnim motorom je, u sklopu transmisije, imao jednosmjernu spojnicu slobodnog hoda (konstrukcijski identičnu spojnici u glavčini stražnjeg točka bicikla).milojicabrzi wrote:... Zna li neko objasniti kako su kod Wartburga imali onaj "prazni hod" motora, to je neki sistem kao kod pedala na biciklu specijalki...
Namjena te spojnice je očigledna - da spriječi prenos snage sa pogonskih točkova na motor kada se pogonjeno vratilo obrće brže od pogonskog, odnosno prilikom voženja po inerciji (ili nizbrdo) pri otpuštenoj pedali gasa. Za dvotaktne motore ne bi bilo nikako dobro da im se pokretni dijelovi (o)kreću velikom brzinom bez usisa (kroz karburator) dovoljne količine goriva, jer u smjesi sa tim gorivom, dospijeva i ulje za podmazivanje.
Očigledna mana ove koncepcije je nemogućnost kočenja motorom, osobito izražena kod Wartburga, čije su radne kočnice bile sklone fejdingu - gubitku frikcione sposobnosti uslijed pregrijavanja.
No, uz to su išle i dvije kolateralne prednosti - prva je bila smanjena potrošnja goriva, jer karburator nije usisavao puno goriva kada je otpuštena pedala gasa, a vozilo se kreće po inerciji (to je ono što se danas naziva "coasting").
Druga prednost je ta da su se, zbog postojanja jednosmjerne spojnice slobodnog hoda unutar transmisije, stepeni prenosa mogli mijenjati bez pritiskanja pedale kvačila - lamelne frikcione spojnice. Pedalu kvačila je trebalo upotrebljavati samo pri polasku vozila.
-
Throttle
#107 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Otvaranje prednje haube kljucem kod Fordova-besmisleno
Brava gepeka ispod znaka na Alfama
To mi je uvijek bilo interesantno
Brava gepeka ispod znaka na Alfama
To mi je uvijek bilo interesantno
-
NediM17
#108 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Otvaranje gepeka na nulu kod nekih Peugeota. 
- trambusek88
#109 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
-Pneumatski brisači kod autobusa Ikar(b)us od 1983, Sanos S115, S200, FAP, Neobus... koji se kod intervalskog rada zadržavaju u krajnjm položaju jednako kao i u početnom.
-Pojedinačno kontrolisani brisači na starijim autobusima i kamionima. (Fap 13, Mack, Ikarus do 1982, Grasovi trolejbusi NAW BGT 5-25 oni bijelo-narančasti...)
-Pojedinačno kontrolisani brisači na starijim autobusima i kamionima. (Fap 13, Mack, Ikarus do 1982, Grasovi trolejbusi NAW BGT 5-25 oni bijelo-narančasti...)
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#110 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Negdje sam pročitao da su u crvenoj zastavi svojevremeno skinuli jedan list sa zadnjih gibnjeva da bi povećali udobnost. Ne znam koliko ima istine u tome, ali navodno je to bio razlog što je Stojan onako glisirao prilikom ubrzavanja. Neka Bitanga potvrdi ili opovrgne ovo
I koliko znam, Zastavin (Fiatov) 1.1 motor je imao hod klipa od samo 55 mm. Opet neka potvrde bolje upućeni!
I koliko znam, Zastavin (Fiatov) 1.1 motor je imao hod klipa od samo 55 mm. Opet neka potvrde bolje upućeni!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#111 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
tacno ,stojadini do 1983 imaju 3 lista gibanj,poslije 1983 2 lista.poly imao 4 lista
1.1 i 1.3 imaju hod 55 mm
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#112 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
To kralju!bitanga_sa_otesa wrote:tacno ,stojadini do 1983 imaju 3 lista gibanj,poslije 1983 2 lista.poly imao 4 lista![]()
-
dabarizmabra
#113 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Kažu da je motor kod Wartburga u bloku imao samo 7 pokretnih dijelova (otprilike 3 klipa, 3 radice i jednu osovinu) i da su bili vrlo jednostavni za demontiranje i generalku, u roku od par sati... neka stariji potvrde je li to istina.
Koje godine su prestale da se ugrađuju kurble za paljenje naprijed, znam da su ih neki Citroeni čak tamo '70-ih imali...
Koje godine su prestale da se ugrađuju kurble za paljenje naprijed, znam da su ih neki Citroeni čak tamo '70-ih imali...
-
tempuser
#114 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Polonez je bio neobican u pogledu sigurnosnim mjera, konstrukcije, gumenih odbojnika, donedavno je zadovoljavao EU sigurnosne norme...
- amar1994
#115 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
i wankel je poprilicno jednostavan, samo nema puno majstora koji ga radedabarizmabra wrote:Kažu da je motor kod Wartburga u bloku imao samo 7 pokretnih dijelova (otprilike 3 klipa, 3 radice i jednu osovinu) i da su bili vrlo jednostavni za demontiranje i generalku, u roku od par sati... neka stariji potvrde je li to istina.
- johntra
- supercali
#117 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
To je slucaj kod mogNediM17 wrote:Otvaranje gepeka na nulu kod nekih Peugeota.
-
tempuser
#118 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Nepouzdana glupost da su spricaljeke za sajbu crijevom fiksirane za brisace... Mislim, super fol, ali trajnost 0 bodova. Na ex sluzbenom P-405 Furia iz 1995. nisu izdrzale ispravne ljeto gospodnje 1998.
Simpatica detalj sa Kadetta C, cep od rezervoara sakriven u C nosacu iza ukrasne resetke.
Kad smo vec kod sipanja goriva, cep od rezervoara pored zadnje tablice, Renault 12, Mercedes 114/115, na W108 sakriven iza zadnje tablice.
Simpatica detalj sa Kadetta C, cep od rezervoara sakriven u C nosacu iza ukrasne resetke.
Kad smo vec kod sipanja goriva, cep od rezervoara pored zadnje tablice, Renault 12, Mercedes 114/115, na W108 sakriven iza zadnje tablice.
-
citroen xm
#119 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Meni na P405 starom 13 godina za par godina korištenja nije bilo nikakvog problema sa brizgaljkama, a daleko bolji ofekat nego sa običnim. To sad Mercedes reklamira kao svoju inovaciju. [emoji38]
-
dabarizmabra
#120 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Mislim da su neke Škode, imale poklopce za doboš kočnice, koji se nisu šarafili, već se navlačili i skidali sa specijalnim alatom...
Znam da je jedan stariji komsija imao ono Škodu 105 L čini mi se sa sredine i kraja '80-ih i da mi je pričao kako mora naći nekog majstora koji ima ta kliješta
Koja su neobična rješenja karakteristična za japanska vozila...mislim da oni imaju neke odozdo postavljene šarafe na glavi motora, nešto što je skroz neuobičajeno u odnosu na europska rješenja.
Znam da je jedan stariji komsija imao ono Škodu 105 L čini mi se sa sredine i kraja '80-ih i da mi je pričao kako mora naći nekog majstora koji ima ta kliješta
Koja su neobična rješenja karakteristična za japanska vozila...mislim da oni imaju neke odozdo postavljene šarafe na glavi motora, nešto što je skroz neuobičajeno u odnosu na europska rješenja.
-
tempuser
#121 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
@citro
Nema problema kad ga popravis x puta u tih 13 god. Ovo je bio nov auto, da nista ne diras izdrzalo je 2,5-3 god normalne upotrebe su krenuli problemi i popravke... Jednostavno sistem previse izalozen vanjskim uticajima, od hladnoce i oborina do fizickih ostecenja...
Nema problema kad ga popravis x puta u tih 13 god. Ovo je bio nov auto, da nista ne diras izdrzalo je 2,5-3 god normalne upotrebe su krenuli problemi i popravke... Jednostavno sistem previse izalozen vanjskim uticajima, od hladnoce i oborina do fizickih ostecenja...
- bingov buraz
#122 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Nisam sve procitao pa je mozda spomenuto ali me nedavno preznojilo na koleginom mercedes kombiju sto nisam uspio poklopac rezervoara otvoriti,dodje pumpadzija otvori vrata i otvori poklopac,vrata preklapaju poklopac,jedino mi je logicno da sprijeci da neko bez kljuca prcka oko toga.
Citao sam za poljsku Syrenu da je imala pipicu za ispustanje vode iz sistema jer antifriza nije bilo moguce kupiti tad,dodjes kuci ispustis vodu i sutradan ponovo napunis,jasno ljeti to nije trebalo raditi
Citao sam za poljsku Syrenu da je imala pipicu za ispustanje vode iz sistema jer antifriza nije bilo moguce kupiti tad,dodjes kuci ispustis vodu i sutradan ponovo napunis,jasno ljeti to nije trebalo raditi
-
citroen xm
#123 Re: RE: Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Moguće da se desi kvar, ali tako česti sigurno nisu pravilo. Dosta Francuza ima takvo rješenje, između ostalog BX. Niko nikada se nije žalio na forumima, a imaš tamo čitave dnevnike radova na autima.tempuser wrote:@citro
- Bakir1
#124 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

land rover rucna kocnica
-
tempuser
#125 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
@citro
Mislim da je to minoiran kvar da bi se bas neko zalio, ali iz neposrednog iskustva (vozio sa R Mastera sa tim problemom) sam se uvjerio da jeosjetljiviji i nepouzdaniji od konvencionalnog sistema sakrivenog crijeva i brizgaljki na haubi/veznom limu.
Da ne bude da sam pristrasan, isto mislim i u VW sistemu zadnje zajbe gdje je brizgaljka provucena kroz osovinu zadnjeg brisaca, kad se zacepi ili pukne, mjenjaj sve, a sve sto moze procuriti je u 5. vratima.
Mislim da je to minoiran kvar da bi se bas neko zalio, ali iz neposrednog iskustva (vozio sa R Mastera sa tim problemom) sam se uvjerio da jeosjetljiviji i nepouzdaniji od konvencionalnog sistema sakrivenog crijeva i brizgaljki na haubi/veznom limu.
Da ne bude da sam pristrasan, isto mislim i u VW sistemu zadnje zajbe gdje je brizgaljka provucena kroz osovinu zadnjeg brisaca, kad se zacepi ili pukne, mjenjaj sve, a sve sto moze procuriti je u 5. vratima.