Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JThomas

#101 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by JThomas »

ako postoji :mrgreen:
tututuuuu

#102 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by tututuuuu »

naravno. :D sve je ovo hipotetski. :D meni nije bas jasan njegov fakultet i ovo radno mjesto...
Banksy

#103 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by Banksy »

Pročitaj bolje, 4 je start + sve beneficije i naknade još bar toliko, i to za dokazano najkorumpiraniji dio državnog aparata.
JThomas

#104 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by JThomas »

vrlo teška kvalifikacija. kako njih odvojiti od tužilaca, od načelnika, ministara, direktora javnih preduzeća, itd.?
tututuuuu

#105 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by tututuuuu »

Banksy wrote:Pročitaj bolje, 4 je start + sve beneficije i naknade još bar toliko, i to za dokazano najkorumpiraniji dio državnog aparata.
Procitao sam. Ali i startu vidim da je clanak promasen, da budem blag, jer nije placa u startu 4 i nesto vec 3.800. 4200 ima samo predsjednica i niko vise. Ne znam bas da imaju topli i regres kao funkcioneri, jer znam se polemika oko tog vodila, pa cak i tuzbe nekakve. Beneficije imaju i ovi sto sam ja nabrojao i to osjetno vece nego ovi suci. A to je ipak odgovoran i ne bas jednostavan posao.

Sto se korupcije tice, slazem se s postom iznad mog. Ja cak mislim da je korupcija najveca upravo u politici i administraciji, ipak manje u pravosudju.
Banksy

#106 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by Banksy »

Po meni, pavosuđe je najkorumpiraniji dio bosanskohercegovačkog društva. Ili bi bilo ispravnije reći da je (ne)djelovanje korumpiranog pravosuđa koje unosi pravnu nesigurnost u svakodnevni život prosječnog građanina daleko najpogubnije po bosansko društvo.
Ili uobličite to tako da ne boli, ali da bude jasno da su oni, prije svih, taj klimavi, truli temelj.
JThomas

#107 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by JThomas »

u stvarnosti i njega postavlja politika po svom, da štiti svoj lopovluk. na papiru ne, ali u stvarnosti da.
Banksy

#108 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by Banksy »

Da, oni ih postavljaju, ali njihovo široko, svakodnevno djelovanje je ta finalna, najgora destrukcija koja ne ne samo da radi sve da zaštiti njihov lopovluk, tih velikih, već štiti lopovluk, kriminal i zločin svih koji su stranački, rodbinski i finansijski povezani s njima, ili imaju dovoljno novca da ih podmite. To su stotine procesa i postupaka svaki dan, na svim nivoima, širom BiH, kriminal i korupcija kao na traci.
Ali razumijem šta govoriš, šta je izvor...
JThomas

#109 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by JThomas »

po meni se ipak zna koka ili jaje. "koka" je po meni prva garnitura od 15-20 najviših političara, na svakoj konstitutivnoj strani. oni su ustrojili sistem kleptokratije a gdje je pravosuđe samo jedan od točkića.
julisiz es grant

#110 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by julisiz es grant »

tututuuuu wrote:
Banksy wrote:Ne znam koliko ima on, ali znam koliko imaju ovi:

U Sudu BiH primanja iz snova: Osnovna plata sudija oko 4.200 KM, ali to nije sve...

https://** No links ** . ba/clanak/150665/u-sudu-bih-primanja-iz-snova-osnovna-plata-sudija-oko-4-200-km-ali-to-nije-sve

Prema informacijama iz godišnjeg revizorskog izvješća o radu Suda BiH može se iščitati kako je osnovna plaća sudca 4.200 maraka. Osim toga, imaju pravo i na sve ostale naknade i pogodnosti.

Iznos pojedinačnih godišnjih isplaćenih stimulacija za izuzetne uspjehe u radu po osobama kreću se u rasponu od 333 KM do 3.534 KM.

Pored navedenog isplaćivane su i jubilarne nagrade za stabilnost u radu i darovi djeci.

Osim plaća, stimulacija i nagrada zaposleni u sudu koristili su i ostale zakonske mogućnosti poput regresa u iznosu od 2.100 KM, toplog obroka, prijevoza…

Koliko ja znam imaju oko 3800, dok samo predsjednica Suda ima 4200 i po meni to uopce nije puno za suce suda koji je u biti vrhovni sud BiH za mjesto gdje ti treba minimum 10 godina radnog iskustva, gdje si izlozen prijetanjama i pritiscima cesto nimalo ugodnih ljudi. I suce treba solidno placati a ne da ih svaka baraba moze potkupiti.
Sve ove uslove ima, i sa svim problemima se susreće bilo koji ljekar specijalista koji radi u javnom zdravstvu, pa toliku platu može samo sanjati, ako nije direktor.
Bodkin

#111 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
MirsadovBrat wrote:Ovo mu je LinkedIn profil, ima 32 godine:
https://www.linkedin.com/in/petarmarkovic

Po meni vrhunska biografija.
150 000 - 200 000 dolara godisnje plus bonusi.

Dobra biografija, 6 godina u GS nije mala stvar.
Gledaj ispod sta je ic prezimena u goldmanu :)
TheMule

#112 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by TheMule »

julisiz es grant wrote: Sve ove uslove ima, i sa svim problemima se susreće bilo koji ljekar specijalista koji radi u javnom zdravstvu, pa toliku platu može samo sanjati, ako nije direktor.
Nisam znao da specijalista za stopala ili reum mora da se pazi mafijasa, politicara, ulicara, i slicnih likova :D Od sad cu te nevidljive heroje gledati malo drugacije :wink:
HAVANA

#113 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by HAVANA »

Vala doktor mora i treba imati dobro dobru platu,da je rahat...Nesta kontam, ceprka mi po tijelu,reze...a konta kako ce ratu kredita za stan platiti,koliki je racun struje,vode...Ko kad me budalastina svakakvih snaslo,prema tim ljudima imam posebno postovanje.Heroji u bijelom.Doslovno.
p206

#114 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by p206 »

nema ništa, jer Goldman sucks
julisiz es grant

#115 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

TheMule wrote:
julisiz es grant wrote: Sve ove uslove ima, i sa svim problemima se susreće bilo koji ljekar specijalista koji radi u javnom zdravstvu, pa toliku platu može samo sanjati, ako nije direktor.
Nisam znao da specijalista za stopala ili reum mora da se pazi mafijasa, politicara, ulicara, i slicnih likova :D Od sad cu te nevidljive heroje gledati malo drugacije :wink:
Konfliktne situacije i pritisci, intervencije, su nažalost kod nas haman u opisu radnog mjesta...svašta bude, i od svakoga.
hrle1976

#116 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by hrle1976 »

Da mi je samo znati gdje ste culi ako radis u renomiranoj firmi ili koja je ono sto se laicki kaze u BiH "wooow" firma, da shodno time imas i renomiranu woow platu. :roll: Tipicno Bosansko razmisljanje. Po toj marsutu bi cistacisa u jednoj takvoj firmi trebala imati $3.000 netto mjesecno. :oops: Ja znam ljudi koji rade za IBM, Maersk, Berkshire, Google, Novartis... i to jos na jako finim pozicijama. I opet ni blizu tih pet, set nula sto se spominju. Ja cu vam odati tajnu :D pet ljudi u vhu takvih firmi zarade kao svih ostali haljada zaposlenih.
julisiz es grant

#117 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

HAVANA wrote:Vala doktor mora i treba imati dobro dobru platu,da je rahat...Nesta kontam, ceprka mi po tijelu,reze...a konta kako ce ratu kredita za stan platiti,koliki je racun struje,vode...Ko kad me budalastina svakakvih snaslo,prema tim ljudima imam posebno postovanje.Heroji u bijelom.Doslovno.
:thumbup: :hitna: :D
tututuuuu

#118 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by tututuuuu »

julisiz es grant wrote:
tututuuuu wrote:
Koliko ja znam imaju oko 3800, dok samo predsjednica Suda ima 4200 i po meni to uopce nije puno za suce suda koji je u biti vrhovni sud BiH za mjesto gdje ti treba minimum 10 godina radnog iskustva, gdje si izlozen prijetanjama i pritiscima cesto nimalo ugodnih ljudi. I suce treba solidno placati a ne da ih svaka baraba moze potkupiti.
Sve ove uslove ima, i sa svim problemima se susreće bilo koji ljekar specijalista koji radi u javnom zdravstvu, pa toliku platu može samo sanjati, ako nije direktor.
Da, nema, sve sama sirotinja. A veliki broj njih ima privatne ordinacije i za sto se nimalo ne libe da pacijente, inace osigurane, upucuju upravo tu, i ja koliko znam specijalisti su ionako solidno placeni. Sudac pak je jako ogranicen na neku zaradu mimo svog posla kao sudac. Tako da npr. sudac ne smije otvoriti svoj privatni ured pored tog sto je sudac, moze eventualno biti profesor i sl. ako ima potrebne kvalifikacije, ali to je to, dok kao sto rekoh u slucaju lijecnika, zubara to je vise pravilo nego izuzetak.

A i da se susrecu s istim problemima ne bih se bas slozio. Ja sigurno ne bih radio posao gdje cu suditi mafijasima, teroristima, gdje ce mi prijetiti meni, mojima, gdje cu citati stotine stranica raznih slucajeva, silovanja, ubojstava, dokaza, zakone i ostale akte kako to primjeniti itd. itd. a za koliko, dajte recite vi, koja bi bila postena naknada za takvo sta? 1000 KM? Pa da ih lokalni klosar kupi?

I to ovdje pricama o sucima Suda BiH. Opcinski i kantonalni su osjetno manje placeni... A i tu su pored ostalog razvodi, skrbnistva nad djecom itd... Lijecnik opce prakse ima sigurno nekih 1500 ako ne i vise, a za sta? Dajte molim vas. Specijalisti, sefovi odjela i sl. su dobro placeni, pored njihove privatne prakse, ev. bavljenja politikom i cime sve ne itd...
tututuuuu

#119 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by tututuuuu »

HAVANA wrote:Vala doktor mora i treba imati dobro dobru platu,da je rahat...Nesta kontam, ceprka mi po tijelu,reze...a konta kako ce ratu kredita za stan platiti,koliki je racun struje,vode...Ko kad me budalastina svakakvih snaslo,prema tim ljudima imam posebno postovanje.Heroji u bijelom.Doslovno.
Pa treba, na kraju krajeva skolovao se godina i potrosi novac veliki na to, a da ne spominjemo trud. Ali to nikakve veze nema s placom sudaca. Mozemo isto tako reci da sudac treba biti dobro placen kad ti sudi a ne da donosi odluku na temelju tog sto je u kreditu pa mu je pun qurac svega ili jer ga je neko kupio za par maraka... I isto se na kraju krajeva obrazovao i radio 10 godina da dodje do tog mjesta sto je minimum radnog iskustva koje se trazi itd...

A suci tog suda, su sacica sudaca. Veliki broj sudaca (onaj veci dio) ima znatno manja primanja.
tututuuuu

#120 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by tututuuuu »

julisiz es grant wrote:
TheMule wrote:
Konfliktne situacije i pritisci, intervencije, su nažalost kod nas haman u opisu radnog mjesta...svašta bude, i od svakoga.
Skoro pa kao sudjenje Ziki i sl. Nista nije opasno i zahtjevno kao penzicka s neredovnom probavom i njena prijateljica Muvedeta cija kci radi negdje u zdravstvu koja je pokusava ugurati preko reda.
Šveđanin

#121 Re: Koliku platu ima ovaj čovjek, šta mislite?

Post by Šveđanin »

Bodkin wrote:
Šveđanin wrote:
MirsadovBrat wrote:Ovo mu je LinkedIn profil, ima 32 godine:
https://www.linkedin.com/in/petarmarkovic

Po meni vrhunska biografija.
150 000 - 200 000 dolara godisnje plus bonusi.

Dobra biografija, 6 godina u GS nije mala stvar.
Gledaj ispod sta je ic prezimena u goldmanu :)
Pa i nije nesto previse.
Vecina nasih koji imaju priliku tamo da rade ostaju max. par godina i to koriste kao stavku u CV za kasnije dobijanje relaksiranijeg posla.

Izuzev onog Slovenca sumnjam da je iko na tako nekoj poziciji.
Post Reply