Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
jao_situacije

#101 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by jao_situacije »

hajmo se mi vratiti na temu

bolje da prodiskutiramo jer se o ovome slabo priča i u džamijama i u mektebu itd. pa mnogi ne znaju baš

najbolje bi bilo kad bi svako napisao hadis koji zna za početak
tefsir možemo kasnije uključiti ali mislim da su hadisi za početak dovoljni kao temelj

evo ja ću početi
dedždžal će biti ćorav u desno oko i ono će biti ispupčeno kao zrno grožđa
doći će nadomak Medine i ona će se zatresti 3 puta a onda će mu u susret otići svi nevjernici i licemjeri
strahote neće zadesiti Medinu koja će imati 7 kapija i na svakoj po 2 Meleka
imati će ispisano nevjernik između 2 oka
zaustaviće se u pustinji ispred Medine i tada će iz Medine izaći najbolji čovjek tog vremena ili jedan od najboljih i reći mu ja svjedočim da si ti dedždžal o kojem nas je upozorio Poslanik a.s. a onda će dedždžal reći okupljenima da li biste sumnjali u mene kad bih ubio ovog čovjeka i oživio ga, okupljeni će odgovoriti ne bismo, i onda će ga ubiti i oživjeti a onda će taj čovjek koji je ubijen i oživljen reći sada sam još sigurniji i moja spoznaja je jača i onda će ga htjeti ubiti drugi put ali mu neće moći ništa uraditi.
CaneBos

#102 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by CaneBos »

jao_situacije wrote:hajmo se mi vratiti na temu

bolje da prodiskutiramo jer se o ovome slabo priča i u džamijama i u mektebu itd. pa mnogi ne znaju baš

tefsir možemo kasnije uključiti ali mislim da su hadisi za početak dovoljniw kao temelj

evo ja ću početi
doći će nadomak Medine i ona će se zatresti 3 puta a onda će mu u susret otići svi nevjernici i licemjeri
zaustaviće se u pustinji ispred Medine i tada će iz Medine izaći najbolji čovjek tog vremena ili jedan od najboljih i reći mu ja svjedočim da si ti dedždžal o kojem nas je upozorio Poslanik a.s. a onda će dedždžal reći okupljenima da li biste sumnjali u mene kad bih ubio ovog čovjeka i oživio ga, okupljeni će odgovoriti ne bismo, i onda će ga ubiti i oživjeti a onda će taj čovjek koji je ubijen i oživljen reći sada sam još sigurniji i moja spoznaja je jača i onda će ga htjeti ubiti drugi put ali mu neće moći ništa uraditi.
Men's cini da je ovaj "hadis", ako je to..jedna od nadogradnji provjerenijih hadisa o Imamu Mehdiju ( jedno od imena kojima se naziva), a koji je od roda Muhamedova saws i koji ce ujediniti islamski svijet i unistiti Dedzala.
jao_situacije

#103 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by jao_situacije »

CaneBos wrote:
jao_situacije wrote:hajmo se mi vratiti na temu

tefsir možemo kasnije uključiti ali mislim da su hadisi za početak dovoljniw kao temelj

evo ja ću početi
Men's cini da je ovaj "hadis", ako je to..jedna od nadogradnji provjerenijih hadisa o Imamu Mehdiju ( jedno od imena kojima se naziva), a koji je od roda Muhamedova saws i koji ce ujediniti islamski svijet i unistiti Dedzala.
ne znam, ovo je u poglavlju o smutnji iz buharijine zbirke
dadinjo33

#104 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

jao_situacije wrote: a onda će dedždžal reći okupljenima da li biste sumnjali u mene kad bih ubio ovog čovjeka i oživio ga, okupljeni će odgovoriti ne bismo, i onda će ga ubiti i oživjeti a onda će taj čovjek koji je ubijen i oživljen reći sada sam još sigurniji i moja spoznaja je jača i onda će ga htjeti ubiti drugi put ali mu neće moći ništa uraditi.
Ovo je isto kao opis oduzimanja nevinosti. Jednooki ubije "čovjeka", presiječe ga u dva dijela, zatim ga oživi, tome "ubijenom i oživljenom" se kroz to što mu se desilo poveća spoznaja, ali ga jednooki ne može opet "ubiti", makar hm...pokušavao. Šebi Arus nije ništa drugo do "Noć mladoženje". Rumi je "noć mladoženje" iskoristio kao aluziju na hm...opet-vrhunac...duhovne spoznaje.
jao_situacije

#105 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by jao_situacije »

dadinjo33 wrote:
jao_situacije wrote: a onda će dedždžal reći okupljenima da li biste sumnjali u mene kad bih ubio ovog čovjeka i oživio ga, okupljeni će odgovoriti ne bismo, i onda će ga ubiti i oživjeti a onda će taj čovjek koji je ubijen i oživljen reći sada sam još sigurniji i moja spoznaja je jača i onda će ga htjeti ubiti drugi put ali mu neće moći ništa uraditi.
Ovo je isto kao opis oduzimanja nevinosti. Jednooki ubije "čovjeka", presiječe ga u dva dijela, zatim ga oživi, tome "ubijenom i oživljenom" se kroz to što mu se desilo poveća spoznaja, ali ga jednooki ne može opet "ubiti", makar hm...pokušavao. Šebi Arus nije ništa drugo do "Noć mladoženje". Rumi je "noć mladoženje" iskoristio kao aluziju na hm...opet-vrhunac...duhovne spoznaje.
o čemu ti pričaš kakvo oduzimanje nevinosti
dadinjo33

#106 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Ne znaš ništa o tome?
Gojeni H

#107 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by Gojeni H »

Dope_Man wrote:
Gojeni H wrote: Mozes to tako gledati, a mozemo i obraditi ljudsku historiju, odnosno psihologiju covjeka, koji uvijek zeli biti bog.
I svaka civlizacija, prije ili kasnije, zeli da dosegne "nebo". Babilonci kulom, Egipcani piramidom, Ameri i Rusi spejs sutlovima, itd.
Ili kada O'Brajen kaze Vinstonu u 1984 da je Partija sve, produzenje zivota i da ce ideja uvijek postojati, da je ideja bog.

Neki vjernici smatraju da je sve to posljedica onoga sto je "udahnuto" covjeku, jer je "udahnuto" dijelom i Bozansko.
To je u skladu sa mojim, bar kako ja vidim. Covjek zeli biti bog, tj. zeli biti mocniji od svih, sve imati pod kontrolom i osigurati svoje prezivljavanje i cak besmrtnost (sto se sve svodi na osnovni instink za prezivljavanjem). Ne bih se slozio samo da je nebo krajnja inspiracija, mozda tim narodima jer je predstavljalo nesto sto niko nije mogao da dobaci.. danas je granica mnogo dalje.

Sam covjek to naravno ne moze, ali kroz organizaciju moze, kroz organizaciju/drzavu vec imas podanike koji obavljaju sve sto ti sam ne mozes stici, i sto vise to si mocniji, i onda ta organizacija preuzima mjesto osobe tj individualna svijest se pretapa u grupnu, bas kao u tom citatu. Umrijet cu ja i ti, ali moja vjera/drzava/bilo koja grupa nastavlja da zivi, da raste i da bude mocnija. I naravno, antagonizam svega sto ide protiv mene (tj. moje grupe).
Ne zeli svaki covjek biti gospodar zivota i smrti, ali ne mozemo sa sigurnoscu govoriti sve do onoga trenutka dok pojedinac nije u poziciji da misli da je u mogucnosti da upravlja ljudskim sudbinama, zar ne?

Dobri ljudi ateisti shvate mracni dio prirode covjeka i kazu: "Covjek je takav, zeli biti bog, nema nikakvog smisla vjerovati u Boga."

Dobri covjek, vjernik, ubija poriv za tim zovom i priznaje Bozije Gospodarstvo.

U svakoj ideologiji ili organizovanoj religiji se moze pronaci osnova za konacno ovladavanje ljudima.

U skladu sa temom, muslimani vjeruju da ce Dedzal postepeno ovladavati ljudima, a onda konacno sama vlast nece biti dovoljna, te ce se on proglasiti bogom. Jer, ultimativno, nije dovoljno da covjek priznaje samu vlast (to je cinio kraljevima, a kasnije drugim elitama), vec i da vjeruje u Dedzalovu nadnaravnost.
dadinjo33

#108 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:
U svakoj ideologiji ili organizovanoj religiji se moze pronaci osnova za konacno ovladavanje ljudima.
Bravo, to je ono što religije rade.
Gojeni H wrote: U skladu sa temom, muslimani vjeruju da ce Dedzal postepeno ovladavati ljudima, a onda konacno sama vlast nece biti dovoljna, te ce se on proglasiti bogom. Jer, ultimativno, nije dovoljno da covjek priznaje samu vlast (to je cinio kraljevima, a kasnije drugim elitama), vec i da vjeruje u Dedzalovu nadnaravnost.
A zašto bi taj Dedžal bio toliko bitan muslimanima kad će se on eventualno pojaviti u vremenu življenja jedne generacije ljudi, a tolike druge dosadašnje i buduće su prošle i proći će bez njega?
Dope_Man

#109 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by Dope_Man »

Gojeni H wrote: Dobri ljudi ateisti shvate mracni dio prirode covjeka i kazu: "Covjek je takav, zeli biti bog, nema nikakvog smisla vjerovati u Boga."
Nisam upoznao nijednog ateistu koji je ovim putem to postao. Ateista postane covjek ne zato sto shvati tamnu stranu ljudske prirode, vec zato sto mu samo vjerovanje, bez konretnog dokaza, postane cudno.. pocne traziti konkretne dokaze, i ne nadje ih. Ali to bolje drzati za druge teme koje se time bave.

Sto se tice dedzala, ja sam gore samo htio reci da je on, iz moje perspektive, samo jedan arhetip koji opisuje potpuno slobodnog covjeka (slobodnog od tudjih ideologija) koji se fokusira na to da ima sto vecu moc, sto je u prirodi svih nas, samo se kod vecine te tendencije ihibiraju pod utjecajem drustva. Ali takav covjek, slobodan od religijske ideologije i usmjeren na sebe i svoja postignuca, je potpuna suprtonost od onoga sto je prihvatljivo u religiji, jer takvog nije moguce kontrolisati. Tbog toga je predstavljem kao zlo, kako bi vjernike zastrasio i natjerao da se drze vjere te inhibiraju svoje teznje za necim vise.
dadinjo33

#110 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Dope_Man wrote: Sto se tice dedzala, ja sam gore samo htio reci da je on, iz moje perspektive, samo jedan arhetip koji opisuje potpuno slobodnog covjeka (slobodnog od tudjih ideologija) koji se fokusira na to da ima sto vecu moc, sto je u prirodi svih nas, samo se kod vecine te tendencije ihibiraju pod utjecajem drustva. Ali takav covjek, slobodan od religijske ideologije i usmjeren na sebe i svoja postignuca, je potpuna suprtonost od onoga sto je prihvatljivo u religiji, jer takvog nije moguce kontrolisati. Tbog toga je predstavljem kao zlo, kako bi vjernike zastrasio i natjerao da se drze vjere te inhibiraju svoje teznje za necim vise.
Nešto poput muške verzije "vještica" iz vremena lova na vještice koje smjerno vjerničko stado treba "slomačiti"?
slavonskilola

#111 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by slavonskilola »

Evo dvanaest znakova koji će, prema Svetome Bonaventuri, najaviti dolazak Antikrista:

Kada starci izgube zdrav razum i mudrost;

Kada kršćani izgube vjeru;
Kada puk više ne bude imao ljubavi;
Kada bogataši izgube milosrđe [postanu neosjetljivi na tuđu nevolju] ;
Kada mladež više nikoga ne bude poštovala;
Kada siromasi izgube poniznost [skromnost];
Kada žene izgube čednost;
Kada brak izgubi trajnost [i stane se vrtiti isključivo oko zadovoljstva];
Kada klerici izgube čast i svetost;
Kada redovnici napuste istinitost i strogost;
Kada se prelati više neće brinuti za upravljanje [za svoju službu] i kada izgube dobrotu;
Kada gospodari zemlje izgube pobožnost i velikodušnost.
dadinjo33

#112 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

slavonskilola wrote:Evo dvanaest znakova koji će, prema Svetome Bonaventuri, najaviti dolazak Antikrista:

Kada se prelati više neće brinuti za upravljanje [za svoju službu] i kada izgube dobrotu;
To se sve desilo u prvom stoljeću nove ere i traje neprekidno do danas.
zagortenej

#113 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by zagortenej »

Dedzal dodje kao vanjski neprijatelj, koji nikad ne miruje.:-D
dadinjo33

#114 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:Dedzal dodje kao vanjski neprijatelj, koji nikad ne miruje.:-D
Vanjski dok se čeka i dok ne uđe. Dedždžal je onaj koji ulazi. :D
zagortenej

#115 Re: RE: Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by zagortenej »

dadinjo33 wrote:
Gdje ulazi?
dadinjo33

#116 Re: RE: Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:
dadinjo33 wrote:
Gdje ulazi?
Pa u onoga ko ga čeka.
zagortenej

#117 Re: RE: Re: RE: Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by zagortenej »

dadinjo33 wrote:
zagortenej wrote:
dadinjo33 wrote: Vanjski dok se čeka i dok ne uđe. Dedždžal je onaj koji ulazi. :D
Gdje ulazi?
Pa u onoga ko ga čeka.
I sta kad udje? Kod hodže na istjerivanje? :-D
dadinjo33

#118 Re: RE: Re: RE: Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote: I sta kad udje? Kod hodže na istjerivanje? :-D
Pa kad uđe, onda više nije samo vanjski "El-Zahir", nego je i unutrašnji-"El-Batin".
Ne, obratno. Onda ide istjerivanje hodža, ako je vjerovati Dželaludinu Rumiju. "Nevjestin veo" puca, nestaje...

A sve je to zapisano jasnim kur'anskim pismom (ne onim dinastijskim koje su administrativci i gramatičari izmislili nekoliko stotina godina kasnije).
asurbanipal

#119 Re: RE: Re: RE: Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by asurbanipal »

dadinjo33 wrote: Onda ide istjerivanje hodža...

Hodže ne istjeruju, one samo utjeruju... :mrgreen:
dadinjo33

#120 Re: RE: Re: RE: Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

asurbanipal wrote:
dadinjo33 wrote: Onda ide istjerivanje hodža...

Hodže ne istjeruju, one samo utjeruju... :mrgreen:
:thumbup:
slavonskilola

#121 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by slavonskilola »

dadinjo33 wrote:
slavonskilola wrote:Evo dvanaest znakova koji će, prema Svetome Bonaventuri, najaviti dolazak Antikrista:

To se sve desilo u prvom stoljeću nove ere i traje neprekidno do danas.
Slažem se da je riječ za kršćanstvo o univerzalim vrednotama koje je od uvijek bilo teško izmjeriti ali mi se čini da se više zla dogodilo u svijetu u prošlom stoljeću nego u svim stoljećima prije.Sada je na snazi globalni pad čovjeka koji se događa gotovo u izravnom prjenosu srestava društvenog priopćavanja koji ga potiču i hrane.
dadinjo33

#122 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

slavonskilola wrote: Slažem se da je riječ za kršćanstvo o univerzalim vrednotama koje je od uvijek bilo teško izmjeriti ali mi se čini da se više zla dogodilo u svijetu u prošlom stoljeću nego u svim stoljećima prije.Sada je na snazi globalni pad čovjeka koji se događa gotovo u izravnom prjenosu srestava društvenog priopćavanja koji ga potiču i hrane.
Ma ne, lolo, ljudi uvijek pričaju kako su u nekim ranijim vremenima ljudi bili bolji i bolje živjeli i svašta nešto. Svijet je oduvijek isti, ljudi su oduvijek isti. Svijet samo relativno evoluira, jer se akumulira iskustvo prethodnih generacija, ali je suštinski isti. Samo nove igračke stupaju na scenu, ali su igrači isti.
Towelie

#123 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by Towelie »

Selam alejc, daddynho ljudino. :mrgreen:
Krastavica

#124 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by Krastavica »

Malo off al stas'

Kraci opis stanja nase Bosne danas :D
dadinjo33

#125 Re: Antikrist/Dedzdzal ce tvrditi da je Bog

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:Selam alejc, daddynho ljudino. :mrgreen:
Zar je to pozdrav slobodnih zidara, Trowelly?
Post Reply