(Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post Reply
Kikibombona

#101 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Kikibombona »

Dok se ne rijese nacionalna pitanja, dok se narodi/vjerske skupine ne dogovore oko buducnosti BiH, nama ekonoskog napretka NEMA. Preduvjet za ekonomski razvoj je stabilnost i sloboda. Nuzna je pozitivna atmosfera koja ce inspirisati genijalne pojedince. Nuzno je imati drzavu koja ce biti servis najpametnijim u drustvu.

Da ne govorim sta mi sada imamo.

Svakodnevno gledam kako ovu zemlju napusta sve sto iole vrijedi. Ljudi su zgadjeni drustveno-politickim desavanjima. Sve je crno i demotivirajuce. Poznanik bio najbolji student na ekonomskom fakultetu. Mnogi mu nudili ugovor. Nije ni pomislio. Da radi sa kretenima ne pada mu na pamet. Decko ode vani. Jedan drug imao firmu ovdje. Solidno mu islo. Kukao, kukao na sve sto ga okruzuje... spakovao stvari i put Australije, da je sto dalje. Tamo je sada bog. Pa i moj ludi rodjak, koji u Americi ima firmu, fenomenalno prolazi tamo, iznio ideju da ovdje nesto pokusa... :lol: :lol: Rekoh, rodjak, nemoj biti glup. Sto ti to u zivotu treba. Mater ga na kraju uspjela odvratiti od glupe ideje, jer malo bolje od njega zna kako stvari stoje. Eno ga, Brazilku ozenio, bomba, koji ce kurac ovdje. :D Jos jedan rodjak razgulio u Zagreb. Tamo odlicno prolazi, ali 'nije svoj na svome', tisti ga nesto. Hoce da se vrati. Rekoh mu, ne budi glup. Dakle, licno sam ostetio nasu ekonomiju makar malo, jer svojima ne zelim da se gadno zajebu. Jedan me nije poslusao, vratio se i pokrenuo biznis. Nakon pet godina mrcvarenja, vratio se nazad u Ameriku. Moji drugari, cija su djeca genijalci, vec planiraju kako ih ispaliti vani da tamo zavrse faks i ostanu.

Dakle, dok se ne rijese nacionalna pitanja, pricu o ekonomiji okaciti macku o rep. To je prvi, ne i jedini uslov. Tek kada se oko drzave dogovorimo moci cemo razmislajti o ekonmskim konceptima za buducnost.

I ubleha je da imamo pametne omladine. Sto je bilo pameti, otislo je. Ostalo je nesto malo, ali se drzi po strani, jer budale preovladavaju. I nije to neka narocita pamet, nisu to kapaciteti za velike stvari, da se razumijemo. Da bi dobili pamet treba nam bolji obrazovni sustav.
prog321

#102 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by prog321 »

Ima i vani mrtvog kokuza koliko hoces.
Pogotovo medju nasima. Ne znaci ako otpilaris odavde da ces uspjeti.
Samo sto te rodbina ne vidi kad se patis. :-D
Last edited by prog321 on 15/08/2016 16:56, edited 1 time in total.
prog321

#103 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by prog321 »

Gojeni H wrote:
prog321 wrote: ...
Mi se moramo uzdati samo u se i u svoje kljuse.
Drzava/entiteti moraju biti motori rasta, jer mi nemamo stogodisnji privatni kapital koji bi mogao financirati mega projekte.
...
Ne mislis ovako samo ti.
Ustvari nekoliko jacih ekonomista u svijetu u zadnjim svojim djelima isticu, da pojednostavim, da bez domaceg kapitala i investicija, ima vrlo malo ili nista.
Neki navode primjer Afrike ... imaju oni strane investicije, ali im bas i ne pomazu.

Prica o stranim investitorima je za one koji ne zele raditi svoju zadacu. To su vecinom kvazi ekonomisti koji bacaju prazne sablone jer su negdje culi da je to super ,, bez realnog kritickog razmisljanja.
Strani investitor hoce jeftinu radnu snagu , jeftinu sirovinu za svoj produkt i sve ostale porezne pogodnosti koji dolaze u paketu. Mi realno ne mozemo ponuditi mnogo od toga. Ali i da mozemo pitanje je koliko je to dobro.
Evo ti termoelektrane Stanari. Investitori se udruzili vecinom iz Britanije i napravili termoelektranu koju ce koristiti dok je jeftine rude u okolini. Kad tog nestane, oni odose dalje. Nece se ni okrenuti.
vivaldi

#104 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

Toto wrote:Ovo je ok rezon ali ima par slabosti. Saobracajnicce su u nadleznosti drzave a privreda i ekonomija u nadleznosti privatnih biznisa. Kako im usaglasiti investicione cikluse IC? IC i izgradnja saobracajnica dugo traju, pa veza izmedju njih mora biti paralena a ne serijiska. Ja smatrama da nam je bolje: paraleno raditi transportnu "zilu kucavicu" i snazan investicijsku ciklus a u drugom manje snaznom investicijskom ciklusu manje vazne saobracajnice. Kod nas je jako zanemarena zeljenica. Ja bih prednost dao zeljeznici za teretni saobracaj a autoputevima za putnicki. Pogotovo sto xeljenica trosi domacu struju kao energent.
nema slabosti, jer svi (ovo mi je 4-5 put u posljednjih 2-3 godine da ulazim u raspravu oko autoputeva) ignorisu najbitniju stvar koju isticem - CUJENA!!!! halo govorimo o 6 milijardi maraka minimum koje trebaju ne da se izgradi automreza vec samo koridor 5c!!!!

pazi, nije to 6 milijardi maraka iz perpsketive tvog san franciska ili njemacke vec drzave ciji glavni grad ima vec trecu godinu redukciju vode, ko u 18. vijeku, drzave u kojoj se organizuje niz humanitarnih akcija da se naprave dvije jebene roditeljske kuce od par stotina kvadrata ( u sa i bl) za djecu oboljelu od raka koji dolaze iz unutrasnjosti. Halo djeca bolesna!!! u cijeloj drzavi nema nijedan gama noz koji bi spasio vise zivota nego 1000 kilometara puta, ali ga nema niko jer kosta 10 miliona maraka.

i svi redom to ignorisu vec zapela guzica za autoputem od ni manje ni vise nego 6 milijardi maraka, a uzgred receno te nam pare niko nece dati.

druga stvar, cak ni u slucaju bih ne moze se dokazati veza puta i ekonomske aktivnosti, primjer tesnja ili gorazda koje je bogu iza nogu, gdjeuglavnom dominiraju domaci investitori ili recimo dva primjera stranih investicija i poput fabrike silicujuma u mrkonjicu od 80 miliona sto je napravise talijani ili henkelove fabrike u bileci. oba primjera od prosle godine, i sto je jos bitnije oba greenfiled, znaci nisu ljudi kupili nesto sto je bilo vec dosli bukvalno na livadu. trenutno najadinmacniji razvoj je u trebinju. e sad pogledaj na mapu i skonatces da su ta mjesta bogu iza nogu jer ne da nema autoputa u o tom dijelu niti ce ga ikada biti vec ga nema ni u susjednoj crnoj gori.

osim toga, procitao sam stotitine intervju nasih preduzetnika u proteklih 15 godina. mnogi u se zalili na razne stvari, ali ne mogu da sjetim bukvalno nijednog koji se zalio na manjak autoputa. ne tvrdim da neko to i nije spomenuo nekad, ali to ocigledno nije problem. o putevima pricaju samo politicari.
Toto wrote:Cak i povrsna analiza dobavljace za: Alumiske kombinate, zeljezare, hidro-elektrane, termolektrane, telekomunikacije. ce reci da oni gotovo i nemaju malih dobavljaca a pogotovo domacih Alumiijski i zeljazare uvoze rudu i repomaterijal od svjetskih giganata i gotovo da nemaju malih domacih dobavljaca.Dobavljaci za livnice, valjonice su opet giganti, tipa: zeljezara, glinica. Mali dobavljaci za: hidroelektrane, zeljezare, valjaonice su samo oni za "pogon menze".
tacnija bi bila tvrdnja da su nasi giganti propali nego teza da ne vezu nikoga za sebe.
13.04.2016 15:03 | Dijana Dujić
Doboj - Vodeći svjetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka "Karmeus" otvorio je juče u Ševarlijama kod Doboja novo postrojenje za proizvodnju filera u koje je uloženo između dva i tri miliona evra...Direktor prodaje "Karmeusa" za Balkan Saša Božić izjavio je da je novi pogon napravljen, prije svega, za potrebe EFT Rudnika i Termoelektrane "Stanari", ali da će proizvoditi i za druga tržišta.
http://www.glassrpske.com/drustvo/bizni ... 06910.html

to je tekst iz aprila. elektrana jos nije ni pocela raditi a vec je pokrenula investiciju od 5-6 miliona maraka i 30 zaposlneih.

sasvim slucajno se sjecam ove vijesti pa sam je odmah nasao, zato sam juce i napisao da bi se znacaj giganata vidio tek kada bi se negdje mogao naci spisak dobavljaca i partnera giganata i koliko oni godisnje naplate od njih.

nama giganti trebaju jer male firme bez njih ne mogu zaposliti stotine hiljada. sta ce raditi i kome? pa kada bi cijelu populaciju stavio na jedno mjesto, sarajevska velepakara bi sama cijelu zemlju mogla hljebom nahraniti. da hipoteticki zabranis uvoz npr gaca i carapa (ovdje mislim bukvalno gace i carape) pogon od 200 radnika bi svakog bosansca i hecegovca bi za 2-3 mjeseca rada snadbio bukvlano svakog stanovnika sa po 10 carapa i gaca. Sta poslije? Kome prodat? da ne pitam sta bi radile ostale tekstilne firme..Kako zaposliti stotine hiljada?

da ostatak ne bi kvotirao, malo je previse opste price. sve sto mi imamo ima i 90% planete. ovaca, krava, vode i bukovine imaju svi odavde do kamcatke. pritom svi oni imaju bolju startnu poziciju od nas. i svi oni mogu naruciti iz njemacke cnc masinu i obuciti se.

ali ne ide to tako jer svega u svijetu ima viska osim dobrih ideja.

zato na trebaju strani investitori da nam obezbjede trziste i da nas nesto pametno nauce. u svemu i svacemu. sami jednostavno ne mozemo. tu i tamo ce naravno uvijek biti poneki svjetao primjer, ali i u sumi nikne poneka sumska jagoda i vrganj, ali tesko da ce od branja sumskog voca neko penziju zaradit.
vivaldi

#105 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

Gojeni H wrote:Ustvari nekoliko jacih ekonomista u svijetu u zadnjim svojim djelima isticu, da pojednostavim, da bez domaceg kapitala i investicija, ima vrlo malo ili nista. Neki navode primjer Afrike ... imaju oni strane investicije, ali im bas i ne pomazu.
sa svim ekonomskim teroreticarima imas otprilike 3 osnovna problema

- prvi je komercijala i licni interes. izvale neku senzacionalnu tezu (jer je to jedini nacin da se probijes medju milion slicnih naslova), a onda je prodaju za samo 19,99$. ako nazoves odmah dobices dvije za 29,99$. Da se put do uspjeha moze naci u bilo kojoj knjizi, svaka bi zemlja bila uspjesna jer bi svi "investirali" 20 dolara i postali sretni i debeli.

- druga teza je bajatost. mnoge teorije koje se vrte stare su vec par decenija. od tada se i klima promjenila, a kamoli ekonomija. svijetom danas vladaju firme i industrije koje tada nisu ni postojale.

- treci problem su neuporedivi primjeri. afrika je upravo takav. Ceska je procvejtala jer u nju od 93 do 2013 ulozeno preko 150 milijardi dolara. ista stvar je sa slovackom, madjarskom, poljskom...njihovo iskustvo je dragocjenije od svih teoreticara na svijetu. Mislim da su one nama puno blize od botswane, ugande, namibije i obale slonovace. Afrika nije zona investicija vec klasicno loviste. Stranci dukatima napune dzepvoe lokalnim mocnicima, a onda prekopaju i otruju pola drzave u potrazi za dijamantima, zlatom..ili sta vec imaju od resursa. Africka tradicija su rogovi, raslje, luk i strijela. Mi ipak imamo neko industrijsko naslijedje. srp, cekic i fabricki dimnjaci su nam i na zastavi bili :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#106 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

vivaldi wrote: ignorisu najbitniju stvar koju isticem - CUJENA!!!! halo govorimo o 6 milijardi maraka minimum koje trebaju ne da se izgradi automreza vec samo koridor 5c!!!!
Rekoh ti vise puta da je tvoj rezon meni prihvatljiv ali ne mogu prihvatiti
da je rjesenje: sve ili nista. Mozda je ponudjeni koncept od 6Mil preambiciozan? Mozda je predimenzionisan? Mozda je moguce 6M razvuc na vise desetljeca - pa i ne bi bilo skupo? Mozada ne trebaju 4 trake na svim dionicama?
Jako je mnogo prostora za optimizaciju. Gradjeviski sektor skroz drukcije posmatra investicije u autoputeve, vec drugi sektori.
Suvise velik i zancajan projekat za cijleu zajednicu, da bi se tako lako islo na sve ili nista.
JA sam uvjek za to: da idemo na rjesenje koja na kraju ne znace: sve ili nista.
vivaldi wrote: pazi, nije to 6 milijardi maraka iz perpsketive tvog san franciska ili njemacke vec drzave ciji glavni grad ima vec trecu godinu redukciju vode

SF nije jos moj. :D Ispalio sam iz BiH pije dvije petoljetke. Imam dosta titinih petoljetki u YU i dvije post-ratne. Planiramo nazad. Dosta da mogu biti objektivan i zainteresiran.
U jednom investicionom projektima, koji se ovih dana finalizuje u BiH, sam i sam, skromno, ucestvovao. o tome drugom prilikom.
Dosta covjek i vidi i nauci od ekonomski i kulturno razvijenijih.
Supruga mi je gradjevinac i to bas autoputevi. pa po nesto znamo kao insajderi.
Kad god USA upane u krizu: na svim nivoima se pocnu opravljati saobracajnice, i infrastrukrura, jer to generise jako mnogo poslovnih aktivnosti i potrosnju.
Sve je iz kredita. Nema veze sto je ovo Kalifornija a tamo Bosna. Djole kaze" "princip je isti -sve su ostalo nijanse". Treba poslusat djoleta a ne odmah preko koljena.. djavo je u nijansama.

Nisam ekonomista i ne znam koliko bi ti nasih 6M utjecalo na gradjevinski sektor, zaposlenost i potrosnju ali bi volio i tu analizu cuti i vijdjeti prije vec prelomimo.
vivaldi wrote: druga stvar, cak ni u slucaju bih ne moze se dokazati veza puta i ekonomske aktivnosti, primjer tesnja ili gorazda koje je bogu iza nogu,
Ovo ti je najjaci argument kojeg bi trebao malko opsirnije obraditi
1983 sam stopom isao kroz italiju sve do Barija.. ono sto sam tad vidio potvrdjuje ovu tvoju tezu. Juzno od Rima smo vise magarca vidjali oko autoputa, vec vozila, na autputu. Slicne promasaje su imali Spanija i Potrugalija. Sada imaju i Hrvati na nekim dionicama. Pa bi to stvarno valjalo prokontatati. U CRO imas situvaciju: da lokalna privreda ne ide autoputevima jer su im skupi,
Ako Stolac, Trebinje ili Brcko nemju potrebu ni sansuu za autoputom, zasto onda cijeloj drzavi negirati tu potrebu? Mozda ce biti dosta autoput od PLoca do Brckog i nista vise.
vivaldi wrote: tacnija bi bila tvrdnja da su nasi giganti propali nego teza da ne vezu nikoga za sebe.
Teza i nije: da nasi gignti ne vezu dobavljace za sebe, vec da nasi giganti nisu tip industije kao sto je automobilska industrija I da ne mogu tako masovno zaposljavati i vezati uza sebe kao AI, te da im masovnost nije hendikep.
Kroz raspravu se cesto proteze nasa potreba za masovnim zaposljavanjam i "stranim investicijama" a da to dvoje moze obezbjediti samo auto industrija; koja osim finalizacije nudi i "beskonacan" niz dobavljaca, da bi se dokazla opravdanost modela kojeg su uradili Ceska Makedonija Srbija.

To i ne bi bilo toliko lose da drzava ne placa fijatu 10000€ po svakom radnom jestu.To je brezobrazno skup reket fijatu. Da je 1000, pa da drzava "zakiti" fijat proguto bi. Makedonci su jos siromasniji od Srbije i placaju jos veci reket "stranim" inavestitorima. Ja se bojim da reket za ne bude jos veci.

Ja sam misljena da nama u smislu razvoja i zaposljavanje vise vrijede "Stanari" vec Fijat u Kragujevacu. Iako Fijat u jednoj smjeni zaposljava vise nego stanari ukupno, Iakao Stanari indirektno zaposjavaju manje vec sto Fijat ima u drugoj smjeni: opet su Stanari vrijedniji za nas

Razlog je jedostavano receno u onome: da domacih ima vise u Stanarima vec u Fijatu. Ako nista: fijatov model koji je sklapao u Kragujevvu je propao na trzistu - zato se i otpusta 900 radnika- a proizvod Stanara je energija, koja ima bolju perspektivu.

Domaca "Krecana" koju navodis kao primjer dobavljaca je opet 90 % nasa a Yura je tek 5% Srbijia a ostalo Koreja.

Protiv sam glorifikacije stranih i "stranih" investitora i zapostavljanja domacih resursa, kakvi su god.
Protiv sam industrija i proizvoda kojima nismo dorasli. Auto nista. mjenac od auta da, Krivajine drvene kuce da, aluminij u drzavom vaslnistvu ne
nama giganti trebaju jer male firme bez njih ne mogu zaposliti stotine hiljada.
nama trebaju kompanije koje imaju dobar i kurentan proizvod, za bilo koje trziste.
Imas studio za 3d animaciju u Sarajevu koje zaposljava 50 tak animatora. ilustratora, umjetnika.. Meni su oni gigant.

Umjesto serfcigera i moment kljuca razvaljuju alate tipa 3d MAx, Blender, Sketchup.. I ne nosaju pelene za odrase kao radnici Yure.
Imas jedog pcelara u Trebinju: vratio se iz engleske, supruga engleskinaj krenuao sa medom. Meni je on gigant
Mi mozemo zaposliti hiljade samo da zadovoljimo potrebe lokalnih trzista.
Vecina malih privrednika i investitora po svijetui proizvode za lokalno trziste.

malo je previse opste price. sve sto mi imamo ima i 90% planete. ovaca, krava, vode i bukovine imaju svi odavde do kamcatke.

Tacno, ali 90 % planete nema automobilsku industriu. Kako objasniti da Kalifornija -najrazvijenija na planeti- a nema ni jednog autofialistu? Nesto sitno avio industrije. Imaju brane, vjetroparkove, solarne enrgane i elektrane. Hiljade milja kanala za navodnjavanje. Poljoprivreda druga izavozna grana poslije IT, prehrambena ind treca

da nas nesto pametno nauce. u svemu i svacemu. sami jednostavno ne mozemo.
tacno ali, finalista iz autoindustrije nije nista naucio KV radnike na zavrsnoj montazi. Vise su naucili u nasim zanatskim i tehnicki skolam vec od "stranaca" ..
Mi smo jako losi u rjesavanju problema nije bitno kakvih: poitckih ekonomskin, kulturnih. Trebamo strance moliti da nas uce tim alatima.
Gojeni H

#107 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

Kasandro

Pusti starije cike da razgovaraju o ozbiljnim stvarima.
Crtani filmovi su kanal iznad.
Gojeni H

#108 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

vivaldi wrote:
Gojeni H wrote:Ustvari nekoliko jacih ekonomista u svijetu u zadnjim svojim djelima isticu, da pojednostavim, da bez domaceg kapitala i investicija, ima vrlo malo ili nista. Neki navode primjer Afrike ... imaju oni strane investicije, ali im bas i ne pomazu.
sa svim ekonomskim teroreticarima imas otprilike 3 osnovna problema

- prvi je komercijala i licni interes. izvale neku senzacionalnu tezu (jer je to jedini nacin da se probijes medju milion slicnih naslova), a onda je prodaju za samo 19,99$. ako nazoves odmah dobices dvije za 29,99$. Da se put do uspjeha moze naci u bilo kojoj knjizi, svaka bi zemlja bila uspjesna jer bi svi "investirali" 20 dolara i postali sretni i debeli.

- druga teza je bajatost. mnoge teorije koje se vrte stare su vec par decenija. od tada se i klima promjenila, a kamoli ekonomija. svijetom danas vladaju firme i industrije koje tada nisu ni postojale.

- treci problem su neuporedivi primjeri. afrika je upravo takav. Ceska je procvejtala jer u nju od 93 do 2013 ulozeno preko 150 milijardi dolara. ista stvar je sa slovackom, madjarskom, poljskom...njihovo iskustvo je dragocjenije od svih teoreticara na svijetu. Mislim da su one nama puno blize od botswane, ugande, namibije i obale slonovace. Afrika nije zona investicija vec klasicno loviste. Stranci dukatima napune dzepvoe lokalnim mocnicima, a onda prekopaju i otruju pola drzave u potrazi za dijamantima, zlatom..ili sta vec imaju od resursa. Africka tradicija su rogovi, raslje, luk i strijela. Mi ipak imamo neko industrijsko naslijedje. srp, cekic i fabricki dimnjaci su nam i na zastavi bili :D

- Nije da se ne bih mogao sloziti s ovim. Ali, eto ideje kako prodati knjigu. :D

- Istina, ali ima tu kvalitetnih radova. Veoma malo, ali ima. Spominjao si ucenje ... ne budimo slavenski sujetni i ne nazivajmo svakog drugog i drugacijeg levatom.

- Ceska nije los primjer, Madjarska jeste. Madjarska je ratarska zemlja. Kad pustis Francuze da ti uzmu SVE pilicarnike, a onda ih oni SVE zatvore, pa pocnu uvoziti svoje meso kroz te "firme", onda skontas da bilo kakva investicija NIJE dobra investicija. U svkom slucaju ne treba biti protiv stranih investicija, jednostavno treba malo ukljuciti mozak.
Bocvanu ne mijesaj ni sa jednom drugom africkom zemljom osim JAR-a. Bocvana je jedan (ili jedini) blistavi africki primjer.
madner

#109 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by madner »

Sve sto je potrebno uraditi u BiH jeste stvoriti pravnu sigurnost i uloziti u infrastrukturu.

Samo je ovo prvo teze od drugog, jer onda nema jarane de nazovi sudiju da malo predmet odlezi, nema 3 godine za najgluplji predmet i slicno.
Gojeni H

#110 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

madner wrote:Sve sto je potrebno uraditi u BiH jeste stvoriti pravnu sigurnost i uloziti u infrastrukturu.

Samo je ovo prvo teze od drugog, jer onda nema jarane de nazovi sudiju da malo predmet odlezi, nema 3 godine za najgluplji predmet i slicno.
Prvo je - prvo. Jer su i rijetki ekonomski uspjesi, uspjesi uprkos politici, a ne zbog politike i (ne)zdrave ekonomske klime.
madner

#111 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by madner »

Ovo nema veze sa politikom. Odnosno ima ali ustav nije problem. Opstinski i kantonalni sud trebaju raditi kako treba.
prog321

#112 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by prog321 »

Uvesti check & balances sistem. (Guglajte da vam sve ne opisujem)
To je u principu kada svaka drzavna i sudska pozicija ima iznad sebe drugu poziciju koja je provjerava i tako do vrha.
Piramidalni sistem kao u vojsci.
To bi riješilo pravnu i političku korupciju većim dijelom ali bi opet ostao problem preskupog kreditiranja malog i veliko biznisa u BiH.
Bez bankovnih financiranja koja prate biznis od njegovom začetka do razgranka u nešto ozbiljno neće se moći napraviti skok u željenom pravcu.
A da bi banke pojeftinile kredit mora se politička situacija stabilizovat , smanjiti troskove administracije itd.
vivaldi

#113 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

Toto wrote:Rekoh ti vise puta da je tvoj rezon meni prihvatljiv ali ne mogu prihvatitida je rjesenje: sve ili nista
pa nisam ni mislio sve ili nista, ja ustvari kontriram tim tezama. mislim da se prvo treba evidentirati snazniji investicijski rast pa tek onda vidjeti kako ga dalje pogurati. mozda su to putevi, ali mozda i nisu. ali zagovarati megalomasnki projekat sa argumentima tipa "to ce privuci investicije" je blago receno neozbiljan. ne bi ni to bilo sporno da to radimo iz svojih sredstava, a ne iz kredita, i da smo prije toga rijesili neke druge najelementarnije potrebe, a ima ih milion.
Toto wrote:SF nije jos moj.
nije bitno ciji je. u onom kontekstu je bilo bitno da ti nemas redukcije vode, a ja imam. upravo prije ovog posta sam punio flase, jer ce vode nestat za 15-ak minuta. na to se covjek jendostavno ne moze navici.
Toto wrote:Nisam ekonomista i ne znam koliko bi ti nasih 6M utjecalo na gradjevinski sektor, zaposlenost i potrosnju ali bi volio i tu analizu cuti i vijdjeti prije vec prelomimo.
taman da kupis bombona za te pare, naravno da ce uticati. problem je to sto je taj rast sam po sebi puhanje balona ako ne potakne snazan privredni razvoj koji ce taj poslije rast uciniti odrzivim. bice efekta na ekonomiju sve dok stotine kaminona, bagera, buslica, asfalantih baza i hiljade radnika prave put danonocno. Ali sta kada dodju do kraja puta pa se to sve odjednom ugasi? a ostanu rate za kredite. Tebi treba snazan rast ekonomije koji ce budzet dovoljno puniti da se sve te rate koje ce u tom slucjau dramaticno skociti, uredno servisiraju, i dovoljno puniti da ostane prostora za novi kredit pa da se nastavja sa novim putevima, novim rastom, novim investicijama i tako ukrug. neka vrsta trojne terapije za zeludac
Toto wrote:Ovo ti je najjaci argument kojeg bi trebao malko opsirnije obraditi1983 sam stopom isao kroz italiju sve do Barija.. ono sto sam tad vidio potvrdjuje ovu tvoju tezu. Juzno od Rima smo vise magarca vidjali oko autoputa, vec vozila, na autputu. Slicne promasaje su imali Spanija i Potrugalija. Sada imaju i Hrvati na nekim dionicama. Pa bi to stvarno valjalo prokontatati. U CRO imas situvaciju: da lokalna privreda ne ide autoputevima jer su im skupi, Ako Stolac, Trebinje ili Brcko nemju potrebu ni sansuu za autoputom, zasto onda cijeloj drzavi negirati tu potrebu? Mozda ce biti dosta autoput od PLoca do Brckog i nista vise.
sve to sto sam pisao juce i nekoliko puta i to puno detaljnije u prethodnom periodu, je upravo danas dobilo potvrdu.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i vlasnik preduzeća "Avrupa" Hasan Ašik potpisali su danas ugovor o kupoprodaji tri parcele u poslovnoj zoni Lipova Greda, na kojima će taj investitor iz Turske izgraditi fabriku za proizvodnju stambenih kontejnera i montažnih objekata. Vlasnik i direkor preduzeća "Avrupa" Hasan Ašik izjavio je da se to preduzeće u Turskoj bavi prozvodnjom stambenih kontejnera i montažnih objekata više od 10 godina.
"Kada smo istraživali tržište Evrope, došli smo do zaključka da na području opštine Kozarska Dubica, na kojem gravitira oko 40.000 ljudi, imamo dobru lokaciju, blizinu auto-puta i odgovarajuću, kvalitetnu radnu snagu", rekao je Ašik. On je naveo da je tržište za proizvode obezbijeđeno na području srednje Evrope, Njemačke i Francuske, a u narednom mjesecu najavio je zapošljavanje prvih radnika.
http://www.kozarskadubica.org/

sasvim logican poslovni potez. vec x puta napisao da smo mi beznacajno trszite i da zivota nema bez izvoza. Lik ima trziste u zapadnoj evropi, ali mu je tamo skupo napraviti fabriku. sasvim logicno trazi neku lokaciju dovoljno blizu, s jeftinom random snagom i napravi firmu bukvalno na granici. radnik u dubici je bruto 2,5 puta jeftiniji od radnika u hrvatskoj, i nekoliko puta jeftiniji od radnika u zapadnoj evropi. a obzirom da planira zaposljvanje trocifrenog broja, to je ogormna usteda. njegov je interes (kao i svakog investitora izvoznog orjentisanog) da proizvod sto prije i sto jeftinije napusti BiH. zato i govorim da su poslovne zone u blizini granice i autoptune mreze susjednih drzava pun pogodak, jos uz odredjenu stimulaciju...
Toto wrote:Protiv sam glorifikacije stranih i "stranih" investitora i zapostavljanja domacih resursa, kakvi su god.Protiv sam industrija i proizvoda kojima nismo dorasli. Auto nista. mjenac od auta da, Krivajine drvene kuce da, aluminij u drzavom vaslnistvu ne
ja sam protiv pravljenja bilo kakve razlike izmedju domacih i stranih investitora. ja strane akcentiram samo iz razloga sto je to neuporedivo veci bazen od domacih. ako stvoris ambijent za iole znacajnija strana ulaganja, domaci njima ne mogu parirat ni kapitalom, ni masovnoscu, ni bilo cim drugim. ali opet ponavljam da i domaci trebaju imati isti tretman, pa ko ima dobru ideju, dobar plan..bujrum.
Toto wrote:nama trebaju kompanije koje imaju dobar i kurentan proizvod, za bilo koje trziste.Imas studio za 3d animaciju u Sarajevu koje zaposljava 50 tak animatora. ilustratora, umjetnika.. Meni su oni gigant.Umjesto serfcigera i moment kljuca razvaljuju alate tipa 3d MAx, Blender, Sketchup.. I ne nosaju pelene za odrase kao radnici Yure. Imas jedog pcelara u Trebinju: vratio se iz engleske, supruga engleskinaj krenuao sa medom. Meni je on gigant Mi mozemo zaposliti hiljade samo da zadovoljimo potrebe lokalnih trzista.Vecina malih privrednika i investitora po svijetui proizvode za lokalno trziste.
opet se vracamo na stari problem - ja stvari gledam iz makro, a ti mikro perpesketive. ovi tvoji primjeri su jednostavno beznacajni. Znacajno je nesto drugo - u ovoj zemlji imas 650 hiljada penzionera. do sada im je najveci problem bio sto su penzije mizerne. zadnjih godinu dana imaju novi, cak i gori problem - penzije su pocele da kasne i po 20 dana. kada pogledas demografsku piramidu, taj ogorman problem ce postajati sve veci i veci bukvalno iz mjeseca u mjesec. pcelar iz trebinje je tu bitan ko cvijet na mojoj terasi. nama hitno treba plan i hitna realizacija. treba nam nesto velikih razmjera, a pcelinja govna nisu dobitni tiket.
Toto wrote:Tacno, ali 90 % planete nema automobilsku industriu. Kako objasniti da Kalifornija -najrazvijenija na planeti- a nema ni jednog autofialistu? Nesto sitno avio industrije. Imaju brane, vjetroparkove, solarne enrgane i elektrane. Hiljade milja kanala za navodnjavanje. Poljoprivreda druga izavozna grana poslije IT, prehrambena ind treca
kalifornija je san za mnoge sa puno vecim misicima od nasih, tako da...
vivaldi

#114 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

Gojeni H wrote:ne budimo slavenski sujetni i ne nazivajmo svakog drugog i drugacijeg levatom.
boze sacuvaj. ja njih smatram vrlo pametnim. ja ne sumnjam u njihova znanja vec u motive. vlastiti novcanik im je drazi od rjsesavanja globalnih ekonomskih problema, a senzacionalizam je sjajan nacin da se opare ili pisanjem knjiga ili naplacivanjem koejakvih gostovanja. ali mislim da cak i bez licnog interesa, nijedan teoreticar, pogotovo zapadni, ne moze se porediti sa iskustvom visegradske grupe kao nama najblizeg i po mnogo cemu najpribliznijeg uzora.
Gojeni H wrote: Ceska nije los primjer, Madjarska jeste. Madjarska je ratarska zemlja. Kad pustis Francuze da ti uzmu SVE pilicarnike, a onda ih oni SVE zatvore, pa pocnu uvoziti svoje meso kroz te "firme", onda skontas da bilo kakva investicija NIJE dobra investicija. U svkom slucaju ne treba biti protiv stranih investicija, jednostavno treba malo ukljuciti mozak. Bocvanu ne mijesaj ni sa jednom drugom africkom zemljom osim JAR-a. Bocvana je jedan (ili jedini) blistavi africki primjer.
ja sam i u prvom postu spomenuo iskustvo, a iskustva ima i pozitivnog i negativnog. niko bolje od njih samih ne zna sta su uradili dobro, a sta lose. na njih se trebamo ugledati jer kada se crta podvuce, sve te 4 zemlje su napravile ogorman iskorak u proteklih 25 godina.

a sto se tice botswane :D , oni mi nekako imaju egzoticno ime ono "mango, papaja, botswana :D " pa mi prvi padose na pamet mada nemam pojma o njima.
Gojeni H

#115 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

madner wrote:Ovo nema veze sa politikom. Odnosno ima ali ustav nije problem. Opstinski i kantonalni sud trebaju raditi kako treba.
Vrlo malo ljudi u svijetu radi svoj posao zato sto voli da ga radi, vec zbog posljedica nerada.
Tako da ustav jeste problem jer ne daje instrumente potrebne za prihvatljivu nezavisnost sudstva i policije.
Direktna demokratija je ponovo odgovor. Direktno biranje kantonalnog sudije, tuzioca i komesara policije rjesilo bi problem.
Gojeni H

#116 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

vivaldi wrote:
Gojeni H wrote: Ceska nije los primjer, Madjarska jeste. Madjarska je ratarska zemlja. Kad pustis Francuze da ti uzmu SVE pilicarnike, a onda ih oni SVE zatvore, pa pocnu uvoziti svoje meso kroz te "firme", onda skontas da bilo kakva investicija NIJE dobra investicija. U svkom slucaju ne treba biti protiv stranih investicija, jednostavno treba malo ukljuciti mozak. Bocvanu ne mijesaj ni sa jednom drugom africkom zemljom osim JAR-a. Bocvana je jedan (ili jedini) blistavi africki primjer.
ja sam i u prvom postu spomenuo iskustvo, a iskustva ima i pozitivnog i negativnog. niko bolje od njih samih ne zna sta su uradili dobro, a sta lose. na njih se trebamo ugledati jer kada se crta podvuce, sve te 4 zemlje su napravile ogorman iskorak u proteklih 25 godina.

a sto se tice botswane :D , oni mi nekako imaju egzoticno ime ono "mango, papaja, botswana :D " pa mi prvi padose na pamet mada nemam pojma o njima.
Slazem se da trebamo koristiti iskustva centralnoevropskih post-komunistickih zemalja.

Daron Acemoglu i James Robinson u svom djelu Why Nations Fail navode Bocvanu kao primjer svijetle tacke na crnom kontinentu poznatom samo po evropskom pljackanju njenih resursa i diktatorima koji sisu krv vlastitom narodu.
Odnosno, Acemoglu i Robinson navode ovu zemlju kao primjer uspjeha pluralistickog ali dovoljno centralizovanog politickog uredjenja.
Since independence, Botswana has had one of the fastest growth rates in per capita income in the world. Botswana has transformed itself from one of the poorest countries in the world to a middle-income country. By one estimate, it has the fourth highest gross national income at purchasing power parity in Africa, giving it a standard of living around that of Mexico. - Wikipedia
Toto

#117 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

vivaldi wrote: pa nisam ni mislio sve ili nista, ja ustvari kontriram tim tezama. mislim da se prvo treba evidentirati snazniji investicijski rast pa tek onda vidjeti kako ga dalje pogurati. mozda su to putevi, ali mozda i nisu.
OK.Znaci moratorij na megalomanski projekat autopputeva.
Sta je sa mrezom lokalnih puteva koji nikad nece moci postat autoput a neophodni su?
Recimo: velika ruralna zajednica sa potencijalima za opstanak i razvoj mikrobiznisa i proizvoda za lokalno i svjetsko trziste a nema asfalta nikako?
ILi recimo Prokosko i Boracko jezero koji imaju veliki potencijal za mikrobiznis u turizmu i ono sto ide uz turizam?

Kako gledas na lokalne investiciji u saobracajnice?
ti nemas redukcije vode, a ja imam.
vjeruj mi da i kalifornija ima problema sa vodom i redukcijama. ja zivim u brezuljkastom dijelu CA, kanton Sonoma, koji ima tih problema ali je ovdje praksa da bogatuni zive na brdima a fukara u nizini, pa ja nemam problem a oni imaju.
Problemi se rjesava na drukciji nacin i posljedice su drukcije. Opada vijedost kuca na brdu. Iseljavaju se oni bogatiji od kojih lokalne vasli imaju najvie prihoda, pa ih to tjera da investiraju u rjesenja. Lokalni investitori privatnici investiraju iz svojih budzeta. I od toga problema se napravio lokalni biznisi koji ga rjesava.
Najvise problema imaju mali biznisi: u kantonu je "samo" 250 vinarija i 200 km2 vinograda koji imaju sisteme za navodnjavanje.
Ali sta kada dodju do kraja puta pa se to sve odjednom ugasi? a ostanu rate za kredite.
za ovo sto navodis imamo los primjer u Hrvatskoj. Prvenstveno zato sto je sve bilo predimenzionisano.
medjutim ima i rjesenja za problem koji ti navodis.
Sva ta "gradjevina" sa autoputeva se prebacuje u novi investicijski ciklus koji sam ja predlagao: izgradnja sistema za zastitu od poplava,navodnjavanje, hidroelektrane, vodovodi itd.
Novi Inv. cilkus ce puniti budzet sa masinama iz prethodnog IC iz kojeg ce se vracati krediti od prije.
Za ta dva investicijska cilkusa sve gradjevinske masine se amortizuju. pa nek gradjevina gleda kakvi ce joj biti novi ciklusi. Makro nivo ih je podigao u dva investicijska ciklusa a dalje nek nastave sami.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i vlasnik preduzeća "Avrupa" Hasan Ašik potpisali su danas ugovor o kupoprodaji tri parcele u poslovnoj zoni Lipova Greda, na kojima će taj investitor iz Turske izgraditi fabriku za proizvodnju stambenih kontejnera i montažnih objekata.
Ovo i nije najbolji primjer za potvrdu teze: da nam ne treba autoput, jer se benefiti autoputeva ne sagledavaju samo sa stanovista jednog mikrobiznisa i mikrobiznisa uopste. A i proizvod je specifican. Turska kompanija kupuje gotove transportne kontejnere i njih oprema za stanovanje radnika i osoblja na velikm gradilistima.
radi se o "Shipping Container Home"
Ovom proizvodu je potrebnija zeljeznica i brod vec autoput.
Image
Ovo je odlican primjer u kom smjeru mi mozemo planirati nas razovj kroz male biznise.
Ovo je primjer koji pokazuje da je Turska prije 10 godina ivestirala jako puno u mali biznis, lokalne investitire, privredne komore i njihovo osvajanje svjetskih trzista.

Ista ovakva kompanija i proizvodniprogram su projektovani u Mostar prije 20 godina kada je bila Kosnikova EU admiistracija. Projektovana je kao sanacijski i razvojni program za HNK kanton VI SOKO, Soko MnibusBus i Aluminijski kombinat.
Ama bas sve je postojalo: Kompletne fabrike sa tehnologijom, opremom, masinama, sopstveni projektnim birom. Svim potrebnim ISO standardima i sertifikatima za EU trziste; radnici i inznjeri iz civilne i vojne vazduhoplovne industrije sa ISO, BOeingovim i Airbusovi sertifikatima. SOKO mostar iste ovakve Kontejnere adaptirao za transport sklopova za AIRBUS industiju. Cak smo i svu dokumentaciju imali u SOKOlu

Svi vidovi transpotra su bili na raspolaganju: zeljeznica, brod/PLoce. sleperi. Zeljeznica, jer je imala specijalne vagone i terminall za kontejnerski saobracaj u Mostaru.
Da smo tad krenuli sa kontejnerima turcin Asik Haso iz ove tvoje price bi bio pickin dim a mi gigant od 150-200 zaposlenih, sto je za tu vrstu posla maksimum.

Projekat je pao na bankarima. Iako je EU administrator Kosnik bio bankar i jako dobro znao tu vrstu posla nije nas mogo ugurat. Zajeb su napravili domaci i strani bankari. A Kosnik: jednu vece, pijan, obasnio sta je problem BiH tad a i danas - dok ne udjemo u EU
Tad je u Hercegovinu ulazila Italija sa bankama. Oni imaju velike investicje u slicne biznise po italiji i nece da investiraju u konkurenciju a italijanska privrda tad nije imala interes da ulaze u kooperante na Blakau. Da je italijanska privreda dolazaila: dosle bi i banke. Drugi vazniji razlog je u tom da oni hoce da izvuku sav kapital koji ce iz svijeta uci u BiH na konto obnove, humanitarne pomoci itd.
Tako je i bilo. Sedam -osam godin kasnije nisam mogao dobiti kredit u talijasnkoj banci za poslovni plan i jednu masinu koja se proizvodila u EU ali sam mogao dobiti kredit da kupim nova kola iz italije ili njemacke, iako je cifra bila skoro ista.
Tad sam slucajno cuo i jednu stvar, koja je bila jos jedan dodatni razlog: da spakujem kofere i ispalim iz BiH. Bankarski manager nije vidio da sam ostao u susjednom boksu na kafi, pa je svojoj kolegici do sebe rekao: "BPlan je dobar. jedino nevalja sto ga je pravio musliman. Da ga prodamo nekom nasem?". U susjednom boksu sam sjedio sa jednim "njegovim" i mojim, koji je bespomocno slegnuo ramenima.
opet se vracamo na stari problem - ja stvari gledam iz makro, a ti mikro perpesketive. ovi tvoji primjeri su jednostavno beznacajni.
imam osjecaj da ti ni sam ne znas iz koje perspektive gledas, pa previse zujhas iz makro u mikro i obratno..

svi primejri koje navodis su mikrobiznis i jednako beznacajni kao i moji primjeri: "Krecana" za Stanare 50 zaposlenih, tuski kontejneras 50 zaposlenih
A Studio za 3d Design i amimacije -takodje 50 zaposlenih- i radi za Diznija u USA je tebi beznacajan. Studju za animaciju ne trebaju autputevi. ONi svoje proizvode u Dizni salju internetom a skladiste im je po "Oblacima".

Ne znam zasto te svaka kritika ceskog, srbijanskog i makedonskog koncepta investicija u automobilsku industriju nervira. Ti si puko na tu industriju ko kakav snob.

Kako god je glupost sprcati 6M u autputut u BiH tako je glupost sprcat 1Milijardu u samo jednu fabriku taman da je i fiatova. Model koji fijat pravi u Kragjjevcu je propao na trzistu, A investicija od 1 milijarde nije izdrazala na trzistu ni 5 godina, vec je zatvaraju. ZA fijatom ce isto krenuti zatvarati i svi komponetasi u srbiji za taj model - pa ce steta biti jos veca.
kalifornija je san za mnoge sa puno vecim misicima od nasih, tako da...
jos jedna zabluda.
kalifornija nije nastala tako sto su je neki americki @Vivaldiji projektovao sa visokog makro-nivoa, vec se stvarala sa mikronivoa i ukrupnjavala tamo gdje je mogla.
Uzmi samo McDonalds, koji je nastao u Calif a poceo kao cevabdziica.

Braca McD modernizirali cevabdziicu, tako da su: primjenili Fordov model industrijskog inzenjeringa, poznat kao: pokretna fabricka traka. Podigli produktivnost, rentabilnost i ekonomicnost, pa tek onda krenuli u osvajanje kalifornije. Tak kad su dosli na vrh Kaifonije, za jedno-dva desetljece, pojavili su se manageri i makroekonomisti koji su sve uzdigli na USA i globalni nivo.
Dakle: prvo mikro pa onda makro.
Srbija ima mnogo razloga da razvija lokalnu fransizu za pljeskavice a BiH za fransizu bosanskih cevapcica i cevaba. i da usrece par hiljada porodica.

Jedino su komunisti iz centralnog komiteta dirigovali i micro i macro levelima.

Trenutno zivim uz muzej Luthera Burbank. Sto su Ford, Tesla i Edison u svojim poljima to je on u hortikulturi, botanici i poljoprivredi. Luther B. je 1875 patentirao Ruset Burbank krompir kojeg McD danas servira. Patent prodao za 150$ i dosao ovdje, zbog mikroklime i postao jedan od cetvorice velicanstveih pionira iz USA biznisa i nauke. Od njegova patenta danas zivi cjela USA drzava Idaho. A mi od krompira mozemo od Nevesinja i Gacka naparvit IDAHO.
Stolac je rani organski krompir dobacio do Norveske, ima i desetak godina.

Nasu sljivu daznariku/zerdeliju je kultivisao i sa 1-2 cm precnika doveo do 8-10 cm. Nema bolje sljive za sljivopite i tako jedno 800 kultura,

Udruzenje zena iz Ustikoline, ima druga petoljetka, brendirale i izvoze slatko od sljiva na EU trziste. EU nema proizvod "slatko od sljiva" ne postoji, pa nase zene nemaju konkurencije. Zene iz BiH su ga prve iznijele. Mogu prodat sve sto proizvedu.
Ti ne kontas sta znaci imati proizvod i brend kojeg niko nema.
Kad je hrvatsla ulazila u EU prosirila je asotriman EU proizvoda sa pekmezima. EU ne poznaje pekmez kao proizvod, niti njegove standarde proizvodnje i kvaliteta. Niko u EU ne proizvodi pekmeze -osim hrvatske. Samo na ova dva proizvoda mozemo poklopiti taziste od 500 miliona i omastit brke i za umuke.

Luther Burbank je bozanstvo Kalifornije. Po njemu se zovu ulice, poljoprivradne banke, muzeji, firme, brendovi itd. On je bio temelj da se sa mikro nivoa podigne kalifornija do svjetske poljoprivredne velesile.
Luther Burbank je bademare naucio da nema komercijalne proizodnje i oprasivanja badema bez pcela. kalifornija u malom biznisu prozvodi vise od 60 % svjetske proizvodnje badema. A bademari samo USA pcelarima generisu na oprasivanju posla u vrijednoti od 200 miliona $ godisnje. Sve je mali i mikro biznis. BiH ima dozvolu za izvoz meda u EU i potencial za 2000-3000 radnih mjesta u pcelarstvu. Vise vrijedi 1000 porodicnih biznisa sa po dva zaposlena vec strani komponentasi koji odrasle ljude tjeraju da rade u pelenama, jer smiju u toku smjene samo dva puta otici u WC. Ako je treci put: seri, pisaj u pelene i tako radi do kraja smjene.

I legenda o SIlicon valley SV nije nastala sa makro vec sa mikro nivoa.

Gradski oci skontali: da imaju ogroman visak neprodanog zemljista i otisli a lokalni unverzitet da se posavajetuju sa njima: u kom smjeru tezi industrija i privreda i ima li sta novo u univerzitetkim labaratorijama.
Ovi rekli: da imaju kompjutere.

SV je prvo poceo kao poslovni inkubator, gdje je grad investiro zemljiste, Univerzitet znanje, lokalni finansijasi novac, a poduzatnici: poduzetnicki duh. A svi zajednoinvetirai u riziko.
Mnoge startup fire su projektovali studenti. Diplomira na hardveru video kartica. Diplomski pretvori u patent. Uzme kredit sa pocekom kod banke da prijavi patent. Naparvi Biznis plan i gonja investitore i onda tek ulazi u SV i pravi pogon za video kartice.
Na isti nacin su radili programeri koji razivjaju drivere za video i softverske kuce.
Silicon valley se danas prazni. sav hardware je otiao na istok. Mnoge softweare kompanije sele iz Ca u druge USA drzave, jer im je Ca postala preskupaa i drugi su osvojili IT znanja. Kalifornija je od najveceg proizvodjaca laptopa postala najveci uzvoznik laptopa na svijetu.
Tu su Google i drugi ali je to manje radnih mjesta vec SW nekad.

Danas je u Ca trziste organskih proizvoda najbrze rastuce trziste po stopi od 20% na godnu.
Ako mislis da je sa povrtlarskim, poljoprivrednim kulturama i prehrambenom ind, sve gotovo u smislu razvoja, patenata, inovacija novih proizvoda- varas se.
Organsko je samo novi proizvod i novi kvalitet.

Srednjoskolci inspirisani LUther Burbakom razvijaju tehnologiju organske proizvodnje hrane za ribice - njihove kucne ljubimce.
Djevojcica sa znanjima i informacijama sa interneta osmilsila ideju i koncept hraneci ljubimce.
Skola, po modelu iz Sicijske doline, ima poslovni inkubator za srednjoskolce. Investitori su: skola, koledz, roditelji, bake, komsije, lokani sitni biznisi; lokalne, drzavne i savezne vlade. Djevojcica okuplja tim svojih iz skole: programeri, product dizajneri, web dijzaneri, PR, manageri, ilustratori.
Svi nastavljaju projekt na lokalnom koledzu - po istom principu.
Profesori njen projekt pretvaraju u case study, seminarske i strucne radove.

Sad vec djevojkaa sa koleda izlazi sa gotovim poslovnim planom,proizvodom, patentom, inovacijom i donosi oduku da ne nastavlja dalje tudije, vec krece u vode bizisa da implementira i zaradjuje za dalje skolovanje. Inace je useljenicka porodica, srednji stalez.

za potrebe poljoprivrede se dizajniraju : pametni plastenici, pametni pcelinjak pametna ribogojilista, pametni sitemi za navodnjavanje; pamtni bunarevi za navodnjavanje, pametni solari izvori energije, pametni sitem planiranja za povrlare, vinogradare, pametni sistem distribucije, pametni sistem narudzbi, pametni dron koji hrani ribe i curke u esktenzivnom uzgoju itd

ovo pametni znaci: samo stare algoritme isprogramirat za pemetne telefone da se sistemima upravalja sa telefona..
sve to mogu raditi i nasi programeri i pamet iz BiH. Ali treba investirat u njih.. Njima treba dati 10000€ po radnom mjestu, za radna mjesta VSS a ne Automobilskoj ind. za KV radnike na minimalcu i za reketa/
neki

#118 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by neki »

Kikibombona wrote:Dok se ne rijese nacionalna pitanja, dok se narodi/vjerske skupine ne dogovore oko buducnosti BiH, nama ekonoskog napretka NEMA. Preduvjet za ekonomski razvoj je stabilnost i sloboda. Nuzna je pozitivna atmosfera koja ce inspirisati genijalne pojedince. Nuzno je imati drzavu koja ce biti servis najpametnijim u drustvu.

Svakodnevno gledam kako ovu zemlju napusta sve sto iole vrijedi. Ljudi su zgadjeni drustveno-politickim desavanjima. Sve je crno i demotivirajuce. Poznanik bio najbolji student na ekonomskom fakultetu. Mnogi mu nudili ugovor. Nije ni pomislio. Da radi sa kretenima ne pada mu na pamet. Decko ode vani. Jedan drug imao firmu ovdje. Solidno mu islo. Kukao, kukao na sve sto ga okruzuje... spakovao stvari i put Australije, da je sto dalje. Tamo je sada bog. Pa i moj ludi rodjak, koji u Americi ima firmu, fenomenalno prolazi tamo, iznio ideju da ovdje nesto pokusa... :lol: :lol: Rekoh, rodjak, nemoj biti glup. Sto ti to u zivotu treba. Mater ga na kraju uspjela odvratiti od glupe ideje, jer malo bolje od njega zna kako stvari stoje. Eno ga, Brazilku ozenio, bomba, koji ce kurac ovdje. :D Jos jedan rodjak razgulio u Zagreb. Tamo odlicno prolazi, ali 'nije svoj na svome', tisti ga nesto. Hoce da se vrati. Rekoh mu, ne budi glup. Dakle, licno sam ostetio nasu ekonomiju makar malo, jer svojima ne zelim da se gadno zajebu. Jedan me nije poslusao, vratio se i pokrenuo biznis. Nakon pet godina mrcvarenja, vratio se nazad u Ameriku. Moji drugari, cija su djeca genijalci, vec planiraju kako ih ispaliti vani da tamo zavrse faks i ostanu.

Dakle, dok se ne rijese nacionalna pitanja, pricu o ekonomiji okaciti macku o rep. To je prvi, ne i jedini uslov. Tek kada se oko drzave dogovorimo moci cemo razmislajti o ekonmskim konceptima za buducnost.

I ubleha je da imamo pametne omladine. Sto je bilo pameti, otislo je. Ostalo je nesto malo, ali se drzi po strani, jer budale preovladavaju. I nije to neka narocita pamet, nisu to kapaciteti za velike stvari, da se razumijemo. Da bi dobili pamet treba nam bolji obrazovni sustav.
Ubleha je da imamo pametne omladine ali su djeca svih tvojih drugara genijalci :-)
Kikibombona

#119 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Kikibombona »

neki wrote: Ubleha je da imamo pametne omladine ali su djeca svih tvojih drugara genijalci :-)
Od par drugara. Genijalci su dok su djeca. Kada ih skolstvo i drustvo uzmu pod svoje, u godinama kada trebaju stvarati nece vrijediti nicemu.

Zbog toga njihovi roditelji vide spas u slanju djece negdje vani da se skoluju, da ne bi upropastili potencijal u BiH.

I tako sve propadne ovdje, od sportista do ekonomista. Pa vidi nam reprezentacije u fudbalu. Igraju djeca koju je dijaspora odgojila. Nas najbolji proizvod je Mirsad Beslija. :lol:

Dakle, mi imamo talenata, ali nemamo sistem koji ce od talenta napraviti kvalitet.

Mogu se ovdje pisati romani, al' dok se ne sredi politicka situacija u BiH, dok se narodi ne dogovore oko buducnosti drzave, nama nema nikakvog ekonomskog napretka. 20 godina svjedocimo propadanju u svakom mogucem pogledu.
Lee Stiffdick

#120 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Lee Stiffdick »

Kikibombona wrote:Dok se ne rijese nacionalna pitanja, dok se narodi/vjerske skupine ne dogovore oko buducnosti BiH, nama ekonoskog napretka NEMA. Preduvjet za ekonomski razvoj je stabilnost i sloboda. Nuzna je pozitivna atmosfera koja ce inspirisati genijalne pojedince. Nuzno je imati drzavu koja ce biti servis najpametnijim u drustvu.

zasto samo ne nacrtati nove granice, tj razgraniciti se.
Kikibombona

#121 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Kikibombona »

Lee Stiffdick wrote:zasto samo ne nacrtati nove granice, tj razgraniciti se.
To nije tema ove emisije. Al' svakako si trol, tako da ocekujem da ces biti banovan a ovi komentari izbrisani.

Vivaldi, Toto, Gojeni i dr. imaju stosta pametno reci, moze se ovdje ponesto nauciti. Neka pisu ljudi. Ja sam iznio svoj stav i sada napustam temu. :) Nastavljam citati...

Al' volio bih procitati komentar Vivaldija i Tota, cisto da vidim sta oni misle. Da li je ekonomski razvoj moguc u ovako podijeljenoj drzavi, sa stalnim politickim krizama?
Lee Stiffdick

#122 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Lee Stiffdick »

Kikibombona wrote:
Lee Stiffdick wrote:zasto samo ne nacrtati nove granice, tj razgraniciti se.
To nije tema ove emisije. Al' svakako si trol, tako da ocekujem da ces biti banovan a ovi komentari izbrisani.

Vivaldi, Toto, Gojeni i dr. imaju stosta pametno reci, moze se ovdje ponesto nauciti. Neka pisu ljudi. Ja sam iznio svoj stav i sada napustam temu. :) Nastavljam citati...

Al' volio bih procitati komentar Vivaldija i Tota, cisto da vidim sta oni misle. Da li je ekonomski razvoj moguc u ovako podijeljenoj drzavi, sa stalnim politickim krizama?
Ja ne tvrdim da ekonomski razvoj zavisi odrjesenja "nacionalnih problema", prije bih rekao da ekonomski problem prethodi nacionalnim problemima. Ti si tu tezu iznio, pa je i moja je replika na tvoju tezu. Cemu se smarati rjesavanjem nacionalnih problema u okviru jedne drzave, kad se drzava moze podjliti pa onda razviti i opet ujediniti ako treba?
ABH017

#123 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by ABH017 »

Granice, u regionu, su već jasno iscrtane i to je realnost za cijeli svijet. To što neki žele i ćaćin tor i gaj da prisajedine banovini (opet zamišljenoj), pa im se čini da bi sve probleme riješili na taj način, je njihov problem.
Kad bi se pitali samo oni.
Komično je kad neko misli da bi se, zaokruživanjem svog tora, stabilizovala situacija u njemu.
Toto

#124 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

Gojeni H wrote: - Ceska nije los primjer, Madjarska jeste. Madjarska je ratarska zemlja. Kad pustis Francuze da ti uzmu SVE pilicarnike, a onda ih oni SVE zatvore, pa pocnu uvoziti svoje meso kroz te "firme", onda skontas da bilo kakva investicija NIJE dobra investicija. U svkom slucaju ne treba biti protiv stranih investicija, jednostavno treba malo ukljuciti mozak.
Zasto niko ne spominje Poljsku? Mnogi je navode kao najbolji primjer trazicije.

Ne znam je li moguce da se poredimo sa Poljacima, Madjarima, Rumunima, Bugarima, jer su veci po broje stanovnika, imaju drukcije prirodne resurse, drukcija im je struktura ekonomija?
SA kim bi BiH mogla biti uporediva? Mozda Irska, Island?
Meni je island sampion, samo zato sto je bankare strpao u zatvor a politicare u penzionerske domove.
Toto

#125 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

Kikibombona wrote: Dakle, mi imamo talenata, ali nemamo sistem koji ce od talenta napraviti kvalitet.
I ja mislim ovako
Mogu se ovdje pisati romani, al' dok se ne sredi politicka situacija u BiH, dok se narodi ne dogovore oko buducnosti drzave, nama nema nikakvog ekonomskog napretka. 20 godina svjedocimo propadanju u svakom mogucem pogledu.
Valonci i Flamanci se handre stoljecima a ekonomija im puna ko brod.
Baski, Katalonci ne mogu smislit Spance, pa im regije najbogatije u Spaniji i EU?

Srbi i Kosovari nisu rijesili ni jedno politicko i nacionalno pitaje, pa srbija izvozi na Kosovo vise nego u bratsku Rusiju. Kosovara 1.5 mil. a rusa 150m<

Hrvatska rijesila nacionalna pitanja ratom; bezbjedonosna: ulakom u EU i Nato, pa opet politicki nestabilna? Rejting im na smetljistu ko nas. Najbogatija regija Slavonija na ivici ekonoskog i demografskog kolapsa. Makroekonomisti im planiraju uvoz raden snage iz Ukrajine sto je najveca glupost koju sam cuo u ovom stoljecu od lokalnih makroa.
BiH ima dva rjesenja koja su odlicna:konstitutivnost i dejton, ali je problem da se ne prihvacaju a ne nudi se bolje rjesenje.
Problem balkanskih nacija je u tome sto mi ne znamo rijesavati nikakve probleme.
Last edited by Toto on 17/08/2016 21:23, edited 1 time in total.
Post Reply