Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eborg wrote:Ima li Sarajevo ijedno atomsko sklonište (vojno ili civilno) iz jugoslovenskog doba?
Pa svako atomsko sklonište je napravljeno u jugoslovensko vrijeme. Nije bilo atomskih bombi prije II svjetskog rata
PS: Znam da zgrada Studentske poliklinike na Koševu ima atomsko sklonište, a napravljena je pred rat...
sta je ono po alipasinom gdje je trznica nedavno napravljena, jel skloniste il bas atomsko?
btw.ima vojnih objekata vise iz doba Juge, ARK, Han Pijesak, Željava i td...
U sarajevu ne postoji "atomsko" skloniste...to je valjda neko nekad izmislio naziv koji se u narodu primio jer valjda zvuci opasno..Ni jedno to skloniste ne bi izdrzalo udar atomske bombe
Postoje sklonista osnovne zastite i zakloni. Ovo sto se kod nas zove "atomsko" je skloniste osnovne zastite i prije rata ih je izgradjena kamara, a dosta i nakon rata u podzemnim garazama objekata kao dvonamjenski prostori. Danas se u podzemnim etazama u vecini slucajeva gradi zakloni samo da bi ispunili formu datu zakonom i da bi investitor izbjegao uplatu 1% civilnoj zastiti
drndalo wrote:Koja? Ovaj kur*ic od betona, sto se skriva iza bandere?
To ti je bio toranj/ulaz u skloniste od bombardovanja prije II sv.rata. Nije taj bio jedini, bilo je jos par komada oko Vase Miskina prije nego su poruseni... Glatki oblik je sluzio da i u slucaju udara avio bombe, ista lakse sklizne pored umjesto u sam objekt. Moja pokojna baba s djecom je tu isla par puta u ratu kada su sirene najavljivale saveznicke bombardere... S obzirom da je tu bila zelj.radionica, a pruga sa teretnim skladistima i zelj.stanicom u krugu 100 metara, razumljivo.
Bilo ih je jos par zapadno od ovog sad su sruseni ako se nevaram , samo ovaj je ostao
pokojni stari mi je rekao da je jedan bio pogodjen ali je bomba "skliznula" pa je samo bio ostecen, ovi sto su bili unutra su svi prezivjeli
imao sam zelju da udjem u njega ali nikad nisam imao prilike, uvijek je bio sa one strane zice.
__Phoenix__ wrote:Postoje li manji tuneli ispod Baščaršije, bila je priča prije par godina o tome?
ispod bascarsije? sumnjam, ali povise bentbase uz darivu su bili ulazi u sklonista gdje se narod za vrijeme 2.sv.rata sklanjao...o sklonistima sam slusao od starije rodbine, zivjeli na mejtasu pa kad pocnu sirene za avionsku opasnost onda se pokupe u ta tamo sklonista...nesto mi je to podaleko od mejtasa, ali kontam tadasnji avioni nisu bili mlazni pa dojavom sa osmatracnice recimo na triglavu bilo bi dovoljno vremena za zbijeg...nisam onda dovodio u pitanje tu pricu...
danas postoje zapusteni ulazi u ta sklonista na darivi...
__Phoenix__ wrote:Postoje li manji tuneli ispod Baščaršije, bila je priča prije par godina o tome?
Jedino ovi sto potoci ovi teku a tuneli tipa ny paris i sl gdje moze uci covjek pa makar i puzeci zaboravi
Bio je neki mali tunel na carsij, tamo kod benzinske pumpe, zazidan je bio samo neznam puno o tome , bilo je svakakvih prica o njemu
muha bi to mogao znat, to je njegova mahala
bila je I prica da je zlatiste I kula na njemu povezana sa predsjednistvom..to je vec urbana legenda
Jedino ovi sto potoci ovi teku a tuneli tipa ny paris i sl gdje moze uci covjek pa makar i puzeci zaboravi
Bio je neki mali tunel na carsij, tamo kod benzinske pumpe, zazidan je bio samo neznam puno o tome , bilo je svakakvih prica o njemu
bila je I prica da je zlatiste I kula na njemu povezana sa predsjednistvom..to je vec urbana legenda
Tunel i tuneli su razlicite stvari
Ti kako si pitao covjek bi pomislio da je mreza tunela a ne jedan tunel
bio je otvor u podnožju brda Jekovac--na današnjem pocetku parkinga restorana "Bazeni"
mi smo to zvali pecina--kasnije se tu lagerovale boce kisika i acetilena.
kod brane na bembaši iz pravca Toplika ima pecina--u noviji vakat neko otvorio kafanu, al tanko radila te brzo zatvorena
bilo je tih otvora ("pecina") duž bembaše mnogo, a šta je bilo u njima i cemu su služili veze nemam
ispod bascarsije? sumnjam, ali povise bentbase uz darivu su bili ulazi u sklonista gdje se narod za vrijeme 2.sv.rata sklanjao...o sklonistima sam slusao od starije rodbine, zivjeli na mejtasu pa kad pocnu sirene za avionsku opasnost onda se pokupe u ta tamo sklonista...nesto mi je to podaleko od mejtasa, ali kontam tadasnji avioni nisu bili mlazni pa dojavom sa osmatracnice recimo na triglavu bilo bi dovoljno vremena za zbijeg...nisam onda dovodio u pitanje tu pricu...
danas postoje zapusteni ulazi u ta sklonista na darivi...
Koliko sam ja upoznat, ta skloništa na Darivi je nakon II svjetskog rata JNA koristila kao magacine za municiju.
Tunel i tuneli su razlicite stvari
Ti kako si pitao covjek bi pomislio da je mreza tunela a ne jedan tunel
ma za te tunele na darivi znam da ih je bilo vise neko rece da su jedno vrijeme koristeni kao skladiste municije
ovaj do predsjednistva/skupsine grada je navodno bio samo jedan pjesacki
izgradjen za vrijeme austrije I kasnije navodno preuzet od jna...od centra veze je isao prema skupstini grada
ako se nevaram neko je nedavno postavljao slike nekih tunela sa tog prostora
cyprus wrote:
I da dodam, taj potok u tom dijelu predstavlja granicu Centra i Novog Sarajeva...
Kad već neko spomenu Bistrički potok, starim dijelom grada je nekada teklo dosta potoka... Npr. potok Ramića banja je tekao Baščaršijom i to baš onim centralnim dijelom, gdje je sada Sebilj... Mislim da sam tako negdje pročitao... Sedrenik i Breka su također nazivi potoka... A jedan krak Mošćanice je bio doveden preko Vratnika na Kovače (ulica Mlini)...
ne znam jel iko odgovrio u medjuvremenu, al taj potok i dalje tece, ispod ulice safvet bega basagica (bivsa milosa obilica) i ispod bascarsijskog trga. ako bude kakva kisna sezona, dupli saht u dnu carsiji, gdje je ona radnja ahmo u kojoj se peku pilici na raznju kad se krene prema carevom mostu, cut ces kako potok ispod huci
bitanga_sa_otesa wrote:mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....
Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?
Eborg, za temu!
ama ako neznas gdje se uljeva samo prati nos...taj potok je uvijek imao onaj ogavni smrad amonijaka....ako to promasis ima stara kovana zeljezna ograda na mostu preko potoka, direktno se uljeva u miljacku
drndalo wrote:Koja? Ovaj kur*ic od betona, sto se skriva iza bandere?
To ti je bio toranj/ulaz u skloniste od bombardovanja prije II sv.rata. Nije taj bio jedini, bilo je jos par komada oko Vase Miskina prije nego su poruseni... Glatki oblik je sluzio da i u slucaju udara avio bombe, ista lakse sklizne pored umjesto u sam objekt. Moja pokojna baba s djecom je tu isla par puta u ratu kada su sirene najavljivale saveznicke bombardere... S obzirom da je tu bila zelj.radionica, a pruga sa teretnim skladistima i zelj.stanicom u krugu 100 metara, razumljivo.
Bilo ih je jos par zapadno od ovog sad su sruseni ako se nevaram , samo ovaj je ostao
pokojni stari mi je rekao da je jedan bio pogodjen ali je bomba "skliznula" pa je samo bio ostecen, ovi sto su bili unutra su svi prezivjeli
imao sam zelju da udjem u njega ali nikad nisam imao prilike, uvijek je bio sa one strane zice.
Mislim da još uvijek postoji i onaj na kraju ulice Džavida Haverića (iza ograde). Koliko mi je poznato i u zadnjem ratu je ponekad korišten kao sklonište za stanare kuća u blizini.
Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin
Elem prvo pozdrav za moju dragu Dzejnjueri i hvala joj za objasnjenje izgleda pravoslavne crkve kod Trece gimnazije.
Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju
Sto se tice ovih kurcitja oko Energoinvesta/VMC, u zivotu su jos dva cini mi se. Unutar ovog sa fotografije izraslo je drvo i probilo mu zid. Natura vincit omnia sto bi rekli stari Latini.
Mislim da je breza u pitanju
Baš sam se pitala gdje si ti na ovoj temi što se tiče crkve, ljudima sa strane je malo poznato da se u crkvenom dvorištu svake godine na preobraženje održava teferič (19.aug) i to je tradicija od kad je crkve, ma kako to nekome izgledalo.
Snimci se mogu naći i na youtubeu , ili su bar mogli do prije par godina. Bude baš iznenadjujuće mnogo ljudi raznih konfesija, teferič pravi
kad pominjete teferič to su nekada ovdje nazvali papanlukom i bila je diskusija davno (neka od neupućenih forumašica je to tako objasnila)
al da ne gadim temu tušim primitivizmom bitno je da je neko napomenuo,da ne bi to se tako posmatralo