Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
edindinn

#101 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

zeina wrote:
edindinn wrote:
zeina wrote:
Hajde malo argumenata a ne samo "musliman u islamu happy gappy bla bla...", to niti je kakav argument niti ces koga prevesti u islam

....samo Musliman u Islamu moze Serijat razumjet, niko vise...... :)

i nikakvim argumentima..... niko nije nikad ni presao u Islam, niti ce ikad..... :)
lupetas i spamas temu

svako ko nije Musliman u Islamu ne moze nista znati o Serijatu, moze samo pricati i pricati......

i Islamu ne trebaju nikakvi argumenti, nikad nisu ni trebali, i nece nikad ni trebat.....

o Serijatu se saznaje samo onda kad se udje u Islam, i nikako drugacije...... :)
Ripicipi

#102 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

ABH017 wrote:]

Tako brate. Odma' se provali, da znamo s kim se dopisujemo.
Prvo, ko je tražio ili priželjkivao bilo šta na ovoj temi?
Tema je otvorena, valjda, za diskusiju o dobrim i lošim stranama, za ili protiv šeriata.
Po čemu je taj, koji priželjkuje ili traži šeriat zadrti fanatik i koje to civilizirano društvo će ga odbaciti? Ovo što je ubijalo, klalo i silovalo djecu prije 20-tak godina? Jel to, to tvoje civilizovano društvo? Otiđi malo na klixove objave sa političkim ili nacionalnim pitanjima, pa pročitaj komentare tih članova civilizovanog društva, kojem pripadaš.
Deder mi objasni na osnovu čega si napisao "cete", svrstavajući, valjda, i mene u tu skupinu i jesu li to neka vidovnjačka predviđanja da "ćemo" živjeti u (nekakvom, imaginarnom, tvom) mikrosvijetu, ismijani i odbačeni?

Imaš li ti neke argumente i činjenice, na osnovu kojih pišeš ili kucaš u snu?

Na kraju, poslije tvog pojašnjenja, ja mogu mirne duše tebi napisati, DALEKO TEBI I TAKVIMA KUĆA BILA OD MOJE.
Tema je... za ili protiv!!!
Ja kazem da je u startu to bespotrebno i raspravljati jer nece nikada biti prihvaceno u normalnom drustvu.
Sa guranjem serijata pod nos Evropi mogu samo dobiti sut kartu iz Evrope, svijet je manje-vise sekularan, a serijat kao takav je susta suprotnost.
Zakone od prije 1500 godina gurati civilizovanom drustvu danas je manje-vise maloumno i drsko.

P.S. uostalom tebi se licno nisam ni obratio, nasao si se prozvan ocigledno
edindinn

#103 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

Ripicipi wrote:
Ja kazem da je u startu to bespotrebno i raspravljati jer nece nikada biti prihvaceno u normalnom drustvu.
Sa guranjem serijata pod nos Evropi mogu samo dobiti sut kartu iz Evrope, svijet je manje-vise sekularan, a serijat kao takav je susta suprotnost.
Zakone od prije 1500 godina gurati civilizovanom drustvu danas je manje-vise maloumno i drsko.

Serijatom je zabranjeno Serijat bilo kom silom nametat..... narocito ne muslimanima,

dok se Muslimanima i Islamu Serijat ne treba nametat, On je sam od sebe Islam..... :)
Ripicipi

#104 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

edindinn wrote:
Ripicipi wrote:

Serijatom je zabranjeno Serijat bilo kom silom nametat..... narocito ne muslimanima,

dok se Muslimanima i Islamu Serijat ne treba nametat, On je sam od sebe Islam..... :)
Cuj, a kako se u serijatu kaznjava izlazak iz vjere?
Ne moze serijat i sekularizam, ali ono NIKAKO !!!
edindinn

#105 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

Ripicipi wrote: Cuj, a kako se u serijatu kaznjava izlazak iz vjere?

Udji u Islam i budi Musliman u Islamu pa vidi.... :)
Ripicipi

#106 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

edindinn wrote:
Ripicipi wrote: Cuj, a kako se u serijatu kaznjava izlazak iz vjere?

Udji u Islam i budi Musliman u Islamu pa vidi.... :)
WoW
ABH017

#107 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Ripicipi wrote: Tema je... za ili protiv!!!
Šta onda, uopšte tražiš na ovoj temi?
Ripicipi wrote: Sa guranjem serijata pod nos Evropi mogu samo dobiti sut kartu iz Evrope, svijet je manje-vise sekularan, a serijat kao takav je susta suprotnost.
A ko to bilo šta potura? Ti bi u demokratiji nekome nešto da zabranjuješ? Čak i raspravu?
Zar te to ne stavlja u istu ravan sa onima, koje kritikuješ?
Ripicipi wrote: P.S. uostalom tebi se licno nisam ni obratio, nasao si se prozvan ocigledno
Jesi li ti pismen?
Ako jesi, de nam reci šta označava glagolska zamjenica "ćete", futur glagola htjeti, drugo lice množine, vi hoćete? Kome se to ti obraćaš, u odgovoru na moj post, sa "ćete"?
A ja se "našao" prozvan?! :lol:
edindinn

#108 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

Ripicipi wrote:
WoW

.... tako ti to hoda, sa wow ili bez.... ali nikako drugacije :)
Ripicipi

#109 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

ABH017 wrote: A ja se "našao" prozvan?! :lol:
Ti si quote moj prvi post "daleko vam kuca", a ne ja tvoj...
Tebi se licno niko nije obratio...
edindinn

#110 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

U Islamu je zabranjeno provocirati i izazivati bilo koga...... na bilo koji nacin,

narocito one koji su slabo upoznati sa Islamom u Islamskim temema bilo kojih Islamskih smjerova..... :)
ABH017

#111 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Ripicipi wrote:
A ja te pitao daleko od čega. Da vidim na šta misliš.
Dječački izbjegavaš odgovor na jednostavno pitanje.
fatamorgana

#112 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
Ripicipi wrote:
A ja te pitao daleko od čega. Da vidim na šta misliš.
Na kojoj si ti strani šerijata, dobroj ili lošoj?
mouton noir

#113 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by mouton noir »

ABH017 wrote:
Ripicipi wrote: Sa guranjem serijata pod nos Evropi mogu samo dobiti sut kartu iz Evrope, svijet je manje-vise sekularan, a serijat kao takav je susta suprotnost.
A ko to bilo šta potura? Ti bi u demokratiji nekome nešto da zabranjuješ? Čak i raspravu?
Ti ocigledno nemas pojma sta je demokratija i moderno civilizirano drustvo kojem Evropa tezi. I demokratija ima granice, kad je nesto diskriminatorno, nepravedno i krsi univerzalno prihvacenu Evropsku Konvenciju o Ljudskim Pravima kao temeljem modernog Evropskog drustva ono je neprihvatljivo, i tu se nema sta rasprvaljat.

Serijat je arhaicni diskriminatorski sistem koji spada pod gore navedeno i direktno se krsi sa modernim civilizovanim principima. Svaka rasprava je suvisna.

Meni je u isto vrijeme i strasno i zalosno da na jednom BiH forumu u 2016. godini postoji tema da li je serijat dobar ili los. Samo govori o zatucanosti i neobrazovansti BiH drustva.
Ripicipi

#114 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

mouton noir wrote:
ABH017 wrote:
Ti ocigledno nemas pojma sta je demokratija i moderno civilizirano drustvo kojem Evropa tezi. I demokratija ima granice, kad je nesto diskriminatorno, nepravedno i krsi univerzalno prihvacenu Evropsku Konvenciju o Ljudskim Pravima kao temeljem modernog Evropskog drustva ono je neprihvatljivo, i tu se nema sta rasprvaljat.

Serijat je arhaicni diskriminatorski sistem koji spada pod gore navedeno i direktno se krsi sa modernim civilizovanim principima. Svaka rasprava je suvisna.

Meni je u isto vrijeme i strasno i zalosno da na jednom BiH forumu u 2016. godini postoji tema da li je serijat dobar ili los. Samo govori o zatucanosti i neobrazovansti BiH drustva.
:thumbup:
A posebno boldirano...
ABH017

#115 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
ABH017 wrote:
Ripicipi wrote: A ja te pitao daleko od čega. Da vidim na šta misliš.
Koja je dobra, a koja loša?
ABH017

#116 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

mouton noir wrote:
ABH017 wrote:

Prvo šeriat nije sistem, već zakonik, najbliže rečeno.
Naprotiv, tvoj post, upravo govori o zatucanosti i neobrazovanosti BiH društva. Dok cijeli svijet slobodno raspravlja o svemu i pokušava da sve tabu teme približi svakoj individui, naši "ateisti" bi, pod uticajem kompleksa niže vrijednosti zabranili svaku diskusiju o temama, za koje bi ih evropljani mogli "prozvati". Naši ateisti žele biti "veći katolici od pape", tj. uvući se u guzicu civilizovanom društvu, tako što će biti "civilizovaniji" i od njih samih, pa zabraniti diskusiju o onome što je nekad bilo važeće na našim prostorima.
Čuj prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima suvišna i neprihvatljiva rasprava o nečemu. Gdje si se ti školovao sviju ti?
ABH017

#117 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Ripicipi wrote: :thumbup:
A posebno boldirano...
Ne reče "nam", bola', šta znači riječ "ćete" i kome se sa obraćamo, kad je koristimo. :lol:
fatamorgana

#118 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
fatamorgana wrote:
Pa reci odma' da si na dobroj pa da te ceo svet razume! :kiss:
Connaisseur Karlin

#119 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Connaisseur Karlin »

zeina wrote:Koliko zapravo poznajemo serijatski zakon, koje su dobre, a koje lose strane tog zakona?
Ukoliko ste protiv onda navedite zbog cega konkretno, isto tako ukoliko podrzavate takav zakon.
Hajmo malo o tome bez predrasuda i onoga cime nas bombarduju putem medija, koristeci samo cinjenice i argumente
Koji serijatski zakon,ima vise modela primjenjenih u serjatskim drzavama!?
Ripicipi

#120 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

ABH017 wrote:
A posebno boldirano...
Ne reče "nam", bola', šta znači riječ "ćete" i kome se sa obraćamo, kad je koristimo. :lol:
Vas koji ste kao protiv, ali vam ne bi ni smetao...
ABH017

#121 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
ABH017 wrote:
fatamorgana wrote:
Pa reci odma' da si na dobroj pa da te ceo svet razume! :kiss:
Па што не пишеш како треба?
ABH017

#122 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Ripicipi wrote:
ABH017 wrote:
A posebno boldirano...
Vas koji ste kao protiv, ali vam ne bi ni smetao...
Nisam stekao takav dojam. Naprotiv, iz tvog posta se može zaključiti da si ti protiv, a da se obraćaš onima, koji su za.
Eh sad, kad smo naučili kome se obraćamo kad koristimo glagolsku zamjenicu "ćete", na osnovu čega si poslije zaključio da sam se "našao prozvanim", a zapravo smo sad naučili da SI ME PROZVAO? A uz to strpao u koš, bez da si, uopšte, provjerio kakvi su moji stavovi po pitanju šeriata?
Možemo, komotno, reći da si, na osnovu lika sa mog avatara, ili činjenice da ja vjerujem u Boga, zaključio i donio sud o meni (a i o drugima, jer nisam primjetio da se iko ovdje zalaže za uvođenje šeriata, ni tema nije tako koncipirana, samo se opušteno diskutuje) i o mojim stavovima. Znači da si pun predrasuda, da ne kažem kakvu goru riječ. S toga, moj ti je savjet, drugi put, prije nego nekome napišeš tako nešto, najprije izuči materiju o kojoj se diskutuje, pročitaj šta ljudi pišu, pa se onda upusti u diskusiju. Manje ćemo provocirati, a više učiti jedni o drugima, te na taj način učiniti i ovaj forum i ovo društvo mnogo boljim i zdravijim za život.
LolaLola

#123 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by LolaLola »

Evo ja bih volila nauciti o serijatu i njegovim dobrim stvarima. Ponesto znam, uglavnom se sve svodi u korist muskaraca. MoZda grijesim.

Takodje me zanima, kako muslimani u BIH mogu zivjeti pravim i punim Islamom bez serijatskog zakona?
ABH017

#124 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Uči. Ko ti brani?!

A muslimani žive isto k'o i ostali, nemuslimani.
Ripicipi

#125 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

ABH017 wrote:
Nisam stekao takav dojam. Naprotiv, iz tvog posta se može zaključiti da si ti protiv, a da se obraćaš onima, koji su za.
Eh sad, kad smo naučili kome se obraćamo kad koristimo glagolsku zamjenicu "ćete", na osnovu čega si poslije zaključio da sam se "našao prozvanim", a zapravo smo sad naučili da SI ME PROZVAO? A uz to strpao u koš, bez da si, uopšte, provjerio kakvi su moji stavovi po pitanju šeriata?
Možemo, komotno, reći da si, na osnovu lika sa mog avatara, ili činjenice da ja vjerujem u Boga, zaključio i donio sud o meni (a i o drugima, jer nisam primjetio da se iko ovdje zalaže za uvođenje šeriata, ni tema nije tako koncipirana, samo se opušteno diskutuje) i o mojim stavovima. Znači da si pun predrasuda, da ne kažem kakvu goru riječ. S toga, moj ti je savjet, drugi put, prije nego nekome napišeš tako nešto, najprije izuči materiju o kojoj se diskutuje, pročitaj šta ljudi pišu, pa se onda upusti u diskusiju. Manje ćemo provocirati, a više učiti jedni o drugima, te na taj način učiniti i ovaj forum i ovo društvo mnogo boljim i zdravijim za život.
Ta "materija" da ista valja, neko bi valjda do sada bio pametan pa to usvojio...
Ako si za serijat nisi za moderno drustvo, a ako si za moderno drustvo, nikako ne mozes biti i za serijat, tacka-kraj.
Znaci ti nesto znas o serijatu??
Ok, koja je kazna za izlazak iz vjere?
Locked