Ima jedan aršin.A to je da lijepi ljudi vole lijepo....iz toga ti dodje mir..i sve drugo što je lijepo.SamoVasGledam wrote:Razočarali me dvostruki aršini.
Da li ste pročitali Kuran?
- HardcoreMX
#101 Re: Da li ste pročitali Kuran?
- SamoVasGledam
#102 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ako je Kur'an tako prelep i neverovatan za uši, zašto onda Kurejšije koje govore istim jezikom i dijalektom kao Muhamed nisu prepoznali to u Muhamedovim objavama? Zašto je morao da se vrati sa oružjem i vojskom da ih ubeđuje da je Kur'an od Boga?
A što se klipova tiče, evo ga još jedan zanimljivi
A što se klipova tiče, evo ga još jedan zanimljivi
- HardcoreMX
#103 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nije „ako“,nego jest.Valjda vidiš i čuješ.Ili ti treba još klipova? Drugi aršin je suprotnost prvom.Dakle samo ružni ljudi ne vole lijepo,vole ružno i sve što je negativno.
To je netočno što kažeš i nelogično.Kako nisu prepoznali?! Prvi muslimani,prvi ashabi i jesu bili Kurejšije,a ko drugi?!Ujedno i prve kalife su bili Kurejšije,Ebu Bekr,Omer,Usman,Ali...
Gdje piše u Kur'an-u,da Muhamed „ubjedjuje“ sa oružjem i vojskom? Inače glagol „ubjedjivati“ je stran Kur'an-u:
„256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude.“ (Kur'an, sura Krava - Al-Baqara, 256. ajet)
Sura Kurejš
To je netočno što kažeš i nelogično.Kako nisu prepoznali?! Prvi muslimani,prvi ashabi i jesu bili Kurejšije,a ko drugi?!Ujedno i prve kalife su bili Kurejšije,Ebu Bekr,Omer,Usman,Ali...
Gdje piše u Kur'an-u,da Muhamed „ubjedjuje“ sa oružjem i vojskom? Inače glagol „ubjedjivati“ je stran Kur'an-u:
„256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude.“ (Kur'an, sura Krava - Al-Baqara, 256. ajet)
Sura Kurejš
- SamoVasGledam
#104 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Zanemarljiv broj Kurejšija je prihvaio Islam. Ako se ne varam tek nekoliko desetina. Tek kada se Muhamed vratio sa vojskom situacija je počela da se menja. A upravo u tome se vidi licemerje kod Islama kada smo već kod toga. Dok su muslimani bili manjina u Mekki, Muhamed je zagovarao zajednički suživot, toleranciju, 'vama vaša vera, meni moja'. A kada je osvojio Mekku i kada su muslimani postali većina, zabranio je nemuslimanima da i dalje borave tamo. Već 1400 godina godina nemuslimanima je zabranjeno da uđu u Mekku, jer svojim prisustvom prljaju to sveto mesto.
Kao što sam rekao, tolerancija, sloboda i pravo su u Islamu nažalost jednosmerna ulica.
Kao što sam rekao, tolerancija, sloboda i pravo su u Islamu nažalost jednosmerna ulica.
- mousstapha
#105 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Narativ ajeta objavljenih u Meki i onih objavljenih u Medini je itekako drugačiji. Vrlo često i logički kontradiktoran. Zato mi je dosta deplasirano pričati kako nema prisile u vjeri.
- SamoVasGledam
#106 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Tako je. Kur'an promoviše blaži i agresivniji Islam. Isto je i sa Starim i Novim Zavetom, samo obrnut redosled.
- HardcoreMX
#107 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Meni je deplasirano pričati tolike notorne gluposti kao što ti činiš....mousstapha wrote:Narativ a....
„Ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji o Allahu govori laži i ne priznaje Njegove riječi? Takvi će dobiti sve ono što im je zapisano. Ali kada im izaslanici Naši dođu da im dušu uzmu, upitaće: “A gdje su oni kojima ste se, umjesto Allahu, klanjali?” – “Izgubili su nam se” – odgovoriće, i sami protiv sebe posvjedočiti da su nevjernici bili.“(Kur'an---Al Araf)
- HardcoreMX
#108 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ne vidi se još uvijek,da si dao dokaz iz Kur'an-a!!!,a još si i na thread-u „Da li ste pročitali Kur'an?“!!!,tvoj odgovor je sigurno bio da nisi,jer da jesi pročitao, ne bih ponovo iz početka lupeto jedne te iste gluposti u privatnoj režiji.To su tvoje pretpostavke bez uporišta,imal te ovdje? „Oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore” (Kur'an:Al-An`am)SamoVasGledam wrote:Zanemarljiv broj Kurejšija je prihvaio Islam. Ako se ne varam tek nekoliko desetina. Tek kada se Muhamed vratio sa vojskom situacija je počela da se menja. A upravo u tome se vidi licemerje kod Islama kada smo već kod toga. Dok su muslimani bili manjina u Mekki, Muhamed je zagovarao zajednički suživot, toleranciju, 'vama vaša vera, meni moja'. A kada je osvojio Mekku i kada su muslimani postali većina, zabranio je nemuslimanima da i dalje borave tamo. Već 1400 godina godina nemuslimanima je zabranjeno da uđu u Mekku, jer svojim prisustvom prljaju to sveto mesto.
„vama - vaša vjera, a meni – moja“ Zar to nije prekrasan primjer demokracije, tolerancije i slobode?Fair play i te se još buniš:
1. Reci: "O vi nevjernici,
2. ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,
3. a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;
4. ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,
5. a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,
6. vama - vaša vjera, a meni - moja!”
To je za ulazak u Kabu i šta je tu nejasno?!Pa kad ideš u tudju zemlju bilo gdje na Zemlji,moraš da se pridržavaš pravila svake države,u suprotnom ne samo da češ biti nepoželjan nego češ da ispadneš divljak i nekulturan,a ni u svojoj državi ne smiješ zabadati nos svagdje gdje ti se poželi.Osim toga,na startu, vidi se da ti još i nemaš nikako lijepo mišljenje o domaćinima.
Last edited by HardcoreMX on 06/07/2016 18:42, edited 1 time in total.
- Zaitsev
#109 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Moraš se pridržavati pravila, a pravilo je da ne smiješ biti nemusliman...
Logično 
- HardcoreMX
#110 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa postani onda musliman! Ti i tvoja "logika" 
- SamoVasGledam
#111 Re: Da li ste pročitali Kuran?
To je mekanska sura i upravo potvrđuje ono što sam ja rekao - mekanski Islam miroljubiv, medinski baš i ne. Mekanski Islam je bio takav jer su Muhamed i njegovi sledbinici bili u manjini, međutim čim su stekli moć i brojnost novi list se okrenuo.
- HardcoreMX
#112 Re: Da li ste pročitali Kuran?
De okreni taj list i podastri nam dokaz iz Kur'an-a za svoju priču!
-
mirzaaa33
#113 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa s tim se slažu svi stručnjaci. 
- arzuhal
#114 Re: Da li ste pročitali Kuran?
@SamoVasGledam
Jesi li ti nekada bio musliman ili si se uputio u podrobnije izučavanje islama samo kako bi time dokazivao vjernicima greške, slabosti i izmišljotine islama (primjetio sam da poznaješ i hrišćanstvo ali te sada baš pitam samo za islam)?
Jesi li ti nekada bio musliman ili si se uputio u podrobnije izučavanje islama samo kako bi time dokazivao vjernicima greške, slabosti i izmišljotine islama (primjetio sam da poznaješ i hrišćanstvo ali te sada baš pitam samo za islam)?
-
zijancer
#115 Re: Da li ste pročitali Kuran?
jesam, cudno, to je jedina knjiga na svijetu koju je nemoguce prepricati
kao kada biste pokusali nekome opisati svoj godisnji misaoni tok, sve fragmente koji su vodili jedan drugome i ono sto je nastajalo iz njih
sve u svemu, samo jedan ajet djeluje zastrasujuce
ide ovako: fe zekir in nefeatiz zikra
kao kada biste pokusali nekome opisati svoj godisnji misaoni tok, sve fragmente koji su vodili jedan drugome i ono sto je nastajalo iz njih
-
L u c i f e r
#116 Re: Da li ste pročitali Kuran?
zijancer wrote:jesam, cudno, to je jedina knjiga na svijetu koju je nemoguce prepricati
-
broj dva
#117 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nisam citao, niti cu. Gledam na to kao treci remake iste price gdje su glavni likovi i plot nepromjenjeni.
- arzuhal
#118 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Tvoj izbor, poštujem, ali mislim da griješiš. Naime, u ovom uzbudljivom nastavku kraj ostaje nepoznat ili, barem, ne otkriva se sve, što plijeni pažnju čitaoca, uvlači ga u priču u kojoj shvata da je i on sam njen akter te ostavlja prostora kod svakog pojedinca da sam, u intimnom dijalogu sa samim sobom, zamišlja raznolike zanimljive zaplete i svršetke koje nosi budućnost, sudbine čitavih naroda, nevjerovatnih bića i cijelog Univerzuma!broj dva wrote:Nisam citao, niti cu. Gledam na to kao treci remake iste price gdje su glavni likovi i plot nepromjenjeni.
Ne propustite jedintvenu priliku pruženu u ovozemaljskom kratkom životu opterećenom svakakvim belajima da pročitate posljednju objavljenu knjigu čiji je autor sam Stvoritelj svemira! I to SASVIM BESPLATNO!!! Požurite i već danas započnite s čitanjem, krenite na taj nesvakidašnji put!

- ABH017
#120 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Forumski antiteistički stručnjaci...mirzaaa33 wrote:Pa s tim se slažu svi stručnjaci.
- arzuhal
#121 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Šta je problem triput pročitat suru el-Ihlas (Iskrenost)?

- SamoVasGledam
#122 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Jedva čekam četvrti deo. Kažu da će biti poslednji i da će se neki glumci iz ranijih delova vratiti. Takođe kažu da neće biti baš happy end za sve.
-
L u c i f e r
#123 Re: Da li ste pročitali Kuran?
SamoVasGledam wrote:
- arzuhal
#124 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ja kada hoću da pročitam nešto zanimljivo, duhovito i kvalitetno od nekog ateiste i skeptika a na račun religije i religijskih učenja, uzmem pa čitam Nietzschea ili el-Mearrija, ili tako nekog velikana "druge strane"
.
Često budem oneraspoložen nakon čitanja jer se, po ko zna koji put, uvjerim kako danas nema više takve pronicljivosti, takvih igri riječima, razmišljanja i duhovitosti kod predstavnika današnjeg ateizma kao što je bilo kod tih pjesnika i mislilaca, pogotovo kod sitne buranije koja se trsi nečim, sve nešto površno, plitko, komercijala stroga...
Često budem oneraspoložen nakon čitanja jer se, po ko zna koji put, uvjerim kako danas nema više takve pronicljivosti, takvih igri riječima, razmišljanja i duhovitosti kod predstavnika današnjeg ateizma kao što je bilo kod tih pjesnika i mislilaca, pogotovo kod sitne buranije koja se trsi nečim, sve nešto površno, plitko, komercijala stroga...
-
upsy_daisy
#125 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Niko se više ne bavi religijama kao ateisti
i sam đavo
presmiješno, fakat.
presmiješno, fakat.