Da li ste pročitali Kuran?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Da li ste pročitali Kuran?

Da
76
53%
Ne
67
47%

Total votes: 143

HardcoreMX

#101 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:Razočarali me dvostruki aršini.
Ima jedan aršin.A to je da lijepi ljudi vole lijepo....iz toga ti dodje mir..i sve drugo što je lijepo.

SamoVasGledam

#102 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Ako je Kur'an tako prelep i neverovatan za uši, zašto onda Kurejšije koje govore istim jezikom i dijalektom kao Muhamed nisu prepoznali to u Muhamedovim objavama? Zašto je morao da se vrati sa oružjem i vojskom da ih ubeđuje da je Kur'an od Boga?

A što se klipova tiče, evo ga još jedan zanimljivi

HardcoreMX

#103 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

Nije „ako“,nego jest.Valjda vidiš i čuješ.Ili ti treba još klipova? Drugi aršin je suprotnost prvom.Dakle samo ružni ljudi ne vole lijepo,vole ružno i sve što je negativno.
To je netočno što kažeš i nelogično.Kako nisu prepoznali?! Prvi muslimani,prvi ashabi i jesu bili Kurejšije,a ko drugi?!Ujedno i prve kalife su bili Kurejšije,Ebu Bekr,Omer,Usman,Ali...
Gdje piše u Kur'an-u,da Muhamed „ubjedjuje“ sa oružjem i vojskom? Inače glagol „ubjedjivati“ je stran Kur'an-u:
„256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude.“ (Kur'an, sura Krava - Al-Baqara, 256. ajet)
Sura Kurejš
SamoVasGledam

#104 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Zanemarljiv broj Kurejšija je prihvaio Islam. Ako se ne varam tek nekoliko desetina. Tek kada se Muhamed vratio sa vojskom situacija je počela da se menja. A upravo u tome se vidi licemerje kod Islama kada smo već kod toga. Dok su muslimani bili manjina u Mekki, Muhamed je zagovarao zajednički suživot, toleranciju, 'vama vaša vera, meni moja'. A kada je osvojio Mekku i kada su muslimani postali većina, zabranio je nemuslimanima da i dalje borave tamo. Već 1400 godina godina nemuslimanima je zabranjeno da uđu u Mekku, jer svojim prisustvom prljaju to sveto mesto.

Kao što sam rekao, tolerancija, sloboda i pravo su u Islamu nažalost jednosmerna ulica.
mousstapha

#105 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by mousstapha »

Narativ ajeta objavljenih u Meki i onih objavljenih u Medini je itekako drugačiji. Vrlo često i logički kontradiktoran. Zato mi je dosta deplasirano pričati kako nema prisile u vjeri.
SamoVasGledam

#106 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Tako je. Kur'an promoviše blaži i agresivniji Islam. Isto je i sa Starim i Novim Zavetom, samo obrnut redosled.
HardcoreMX

#107 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

mousstapha wrote:Narativ a....
Meni je deplasirano pričati tolike notorne gluposti kao što ti činiš....

„Ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji o Allahu govori laži i ne priznaje Njegove riječi? Takvi će dobiti sve ono što im je zapisano. Ali kada im izaslanici Naši dođu da im dušu uzmu, upitaće: “A gdje su oni kojima ste se, umjesto Allahu, klanjali?” – “Izgubili su nam se” – odgovoriće, i sami protiv sebe posvjedočiti da su nevjernici bili.“(Kur'an---Al Araf)
HardcoreMX

#108 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:Zanemarljiv broj Kurejšija je prihvaio Islam. Ako se ne varam tek nekoliko desetina. Tek kada se Muhamed vratio sa vojskom situacija je počela da se menja. A upravo u tome se vidi licemerje kod Islama kada smo već kod toga. Dok su muslimani bili manjina u Mekki, Muhamed je zagovarao zajednički suživot, toleranciju, 'vama vaša vera, meni moja'. A kada je osvojio Mekku i kada su muslimani postali većina, zabranio je nemuslimanima da i dalje borave tamo. Već 1400 godina godina nemuslimanima je zabranjeno da uđu u Mekku, jer svojim prisustvom prljaju to sveto mesto.

Kao što sam rekao, tolerancija, sloboda i pravo su u Islamu nažalost jednosmerna ulica.
Ne vidi se još uvijek,da si dao dokaz iz Kur'an-a!!!,a još si i na thread-u „Da li ste pročitali Kur'an?“!!!,tvoj odgovor je sigurno bio da nisi,jer da jesi pročitao, ne bih ponovo iz početka lupeto jedne te iste gluposti u privatnoj režiji.To su tvoje pretpostavke bez uporišta,imal te ovdje? „Oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore” (Kur'an:Al-An`am)

„vama - vaša vjera, a meni – moja“ Zar to nije prekrasan primjer demokracije, tolerancije i slobode?Fair play i te se još buniš:
1. Reci: "O vi nevjernici,
2. ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,
3. a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;
4. ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,
5. a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,
6. vama - vaša vjera, a meni - moja!”

To je za ulazak u Kabu i šta je tu nejasno?!Pa kad ideš u tudju zemlju bilo gdje na Zemlji,moraš da se pridržavaš pravila svake države,u suprotnom ne samo da češ biti nepoželjan nego češ da ispadneš divljak i nekulturan,a ni u svojoj državi ne smiješ zabadati nos svagdje gdje ti se poželi.Osim toga,na startu, vidi se da ti još i nemaš nikako lijepo mišljenje o domaćinima.
Last edited by HardcoreMX on 06/07/2016 18:42, edited 1 time in total.
Zaitsev

#109 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by Zaitsev »

Moraš se pridržavati pravila, a pravilo je da ne smiješ biti nemusliman... :lol: Logično :D
HardcoreMX

#110 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

Pa postani onda musliman! Ti i tvoja "logika" :lol:
SamoVasGledam

#111 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

To je mekanska sura i upravo potvrđuje ono što sam ja rekao - mekanski Islam miroljubiv, medinski baš i ne. Mekanski Islam je bio takav jer su Muhamed i njegovi sledbinici bili u manjini, međutim čim su stekli moć i brojnost novi list se okrenuo.
HardcoreMX

#112 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

De okreni taj list i podastri nam dokaz iz Kur'an-a za svoju priču!
mirzaaa33

#113 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by mirzaaa33 »

Pa s tim se slažu svi stručnjaci. :?
arzuhal

#114 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

@SamoVasGledam

Jesi li ti nekada bio musliman ili si se uputio u podrobnije izučavanje islama samo kako bi time dokazivao vjernicima greške, slabosti i izmišljotine islama (primjetio sam da poznaješ i hrišćanstvo ali te sada baš pitam samo za islam)?
zijancer

#115 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by zijancer »

jesam, cudno, to je jedina knjiga na svijetu koju je nemoguce prepricati
kao kada biste pokusali nekome opisati svoj godisnji misaoni tok, sve fragmente koji su vodili jedan drugome i ono sto je nastajalo iz njih
sve u svemu, samo jedan ajet djeluje zastrasujuce
ide ovako: fe zekir in nefeatiz zikra
L u c i f e r

#116 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by L u c i f e r »

zijancer wrote:jesam, cudno, to je jedina knjiga na svijetu koju je nemoguce prepricati
kao kada biste pokusali nekome opisati svoj godisnji misaoni tok, sve fragmente koji su vodili jedan drugome i ono sto je nastajalo iz njih
sve u svemu, samo jedan ajet djeluje zastrasujuce
ide ovako: fe zekir in nefeatiz zikra
:?:
broj dva

#117 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by broj dva »

Nisam citao, niti cu. Gledam na to kao treci remake iste price gdje su glavni likovi i plot nepromjenjeni.
arzuhal

#118 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

broj dva wrote:Nisam citao, niti cu. Gledam na to kao treci remake iste price gdje su glavni likovi i plot nepromjenjeni.
Tvoj izbor, poštujem, ali mislim da griješiš. Naime, u ovom uzbudljivom nastavku kraj ostaje nepoznat ili, barem, ne otkriva se sve, što plijeni pažnju čitaoca, uvlači ga u priču u kojoj shvata da je i on sam njen akter te ostavlja prostora kod svakog pojedinca da sam, u intimnom dijalogu sa samim sobom, zamišlja raznolike zanimljive zaplete i svršetke koje nosi budućnost, sudbine čitavih naroda, nevjerovatnih bića i cijelog Univerzuma! :mrgreen:

Ne propustite jedintvenu priliku pruženu u ovozemaljskom kratkom životu opterećenom svakakvim belajima da pročitate posljednju objavljenu knjigu čiji je autor sam Stvoritelj svemira! I to SASVIM BESPLATNO!!! Požurite i već danas započnite s čitanjem, krenite na taj nesvakidašnji put! Image
SamoVasGledam

#119 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Image
ABH017

#120 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:Pa s tim se slažu svi stručnjaci. :?
Forumski antiteistički stručnjaci... :-)
arzuhal

#121 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

Šta je problem triput pročitat suru el-Ihlas (Iskrenost)?

:mrgreen:
SamoVasGledam

#122 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Jedva čekam četvrti deo. Kažu da će biti poslednji i da će se neki glumci iz ranijih delova vratiti. Takođe kažu da neće biti baš happy end za sve.
L u c i f e r

#123 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by L u c i f e r »

SamoVasGledam wrote:Image
:D
arzuhal

#124 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

Ja kada hoću da pročitam nešto zanimljivo, duhovito i kvalitetno od nekog ateiste i skeptika a na račun religije i religijskih učenja, uzmem pa čitam Nietzschea ili el-Mearrija, ili tako nekog velikana "druge strane" :mrgreen:.

Često budem oneraspoložen nakon čitanja jer se, po ko zna koji put, uvjerim kako danas nema više takve pronicljivosti, takvih igri riječima, razmišljanja i duhovitosti kod predstavnika današnjeg ateizma kao što je bilo kod tih pjesnika i mislilaca, pogotovo kod sitne buranije koja se trsi nečim, sve nešto površno, plitko, komercijala stroga... :mrgreen:
upsy_daisy

#125 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by upsy_daisy »

Niko se više ne bavi religijama kao ateisti :D i sam đavo :lol:

presmiješno, fakat.
Locked