Sto ste pusili pusili ste
-
paladinka
#101 Re: Sto ste pusili pusili ste
To se malo na pocetku bune pusaci,mozda prvi mjesec, ali vremenom postane normala izadi napolje i zapaliti.
-
Trunks
#102 Re: Sto ste pusili pusili ste
Kad probas pivce uz cigaru neces vise hejtatiDeda Kurcoje wrote:Kafana, slasticarna, zatvoren prostor, nema veze, ilustracije radi. Islam je zbog vas, lakse se progura neka ideja u Bosni, ako dolazi sa Bliskog Istoka. Licno preferiram pecenu svinjetinu i 'ladno pivce.
- KB9
#103 Re: Sto ste pusili pusili ste
samo branit, lupat kazne i dizat cijene cigara 
- studiorum_tuzlaensis
#104 Re: Sto ste pusili pusili ste
Kao što vama pušačima smeta kad ne može pušiti, tako i nama nepušačima smeta kad vi kalemite jednu na drugu. Zato odje.baus iz kafana i sa ulica i pušite u svojoj kući, ustvari ubodite je u venu i crknite još prije.
Kad je zakon da moram zavezat pojas radi VLASTITOG i TUĐEG zdravlja i sigurnosti, onda neka i zakona da NE MOŽEŠ PUŠIT radi VLASTITOG i TUĐEG zdravlja i sigurnosti. Ukratko ko vas je.be, fala kur.cu na udarcu i veliki naklon predlagačima zakona.
p.s.
napravit one staklene smrdljive staklene boksove po gradu, gdje će pušači da puše smeće i guše se u vlastitim govnima.

Kad je zakon da moram zavezat pojas radi VLASTITOG i TUĐEG zdravlja i sigurnosti, onda neka i zakona da NE MOŽEŠ PUŠIT radi VLASTITOG i TUĐEG zdravlja i sigurnosti. Ukratko ko vas je.be, fala kur.cu na udarcu i veliki naklon predlagačima zakona.
p.s.
napravit one staklene smrdljive staklene boksove po gradu, gdje će pušači da puše smeće i guše se u vlastitim govnima.
-
Hakiz
#105 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ono što sam ja vidio imajući sreću da putujem po Evropi to je da su lokali i pored zabrane pušenja puni. Tako da priča o gubitku zarade ugostiteljima je šuplja. Naprosto, nakon nekog perioda će ljudima dosaditi da sjede kući i izlaziće u lokale bez obzira na to što neće moći pušiti u njima.
A kako je cijela Evropa (uključujući i Tursku za koju je malo ko vjerovao da je moguće) jednostavno naučila da se provodi i bez pušenja u zatvorenim prostorima, naučićemo i mi.
Tako da će se vremenom, vjerovatno, u privatnim objektima (firmama, radnim mjestima) otvorenim za javnost (kafana i slično) ta zabrana i početi poštovati.
Naime, nema tu svađe. U lokalu je istaknuta tabla sa brojem telefona. Ako se u lokalu puši, gost anonimno nazove, dođe inspekcija i kazni lokal. Nakon nekoliko kazni gazdi lokala će dosaditi da plaća i narediće konobarima da se pobrinu da se zabrana poštuje.
Ako i ima lokala koji imaju štelu, ima dovoljno lokala koji je nemaju i koji će morati poštovati zabranu. A onda će nepušači dolaziti u te lokale.
Mnogo veći problem će biti radna mjesta koja nisu otvorena za javnost. Zamislite da radnik nepušač prijavi inspekciji firmu (kolegu, šefa, direktora) da ne poštuju zakon. Pa da inspekcija kazni firmu. Može očekivati instant otkaz.
Vidjećemo.
A kako je cijela Evropa (uključujući i Tursku za koju je malo ko vjerovao da je moguće) jednostavno naučila da se provodi i bez pušenja u zatvorenim prostorima, naučićemo i mi.
Tako da će se vremenom, vjerovatno, u privatnim objektima (firmama, radnim mjestima) otvorenim za javnost (kafana i slično) ta zabrana i početi poštovati.
Naime, nema tu svađe. U lokalu je istaknuta tabla sa brojem telefona. Ako se u lokalu puši, gost anonimno nazove, dođe inspekcija i kazni lokal. Nakon nekoliko kazni gazdi lokala će dosaditi da plaća i narediće konobarima da se pobrinu da se zabrana poštuje.
Ako i ima lokala koji imaju štelu, ima dovoljno lokala koji je nemaju i koji će morati poštovati zabranu. A onda će nepušači dolaziti u te lokale.
Mnogo veći problem će biti radna mjesta koja nisu otvorena za javnost. Zamislite da radnik nepušač prijavi inspekciji firmu (kolegu, šefa, direktora) da ne poštuju zakon. Pa da inspekcija kazni firmu. Može očekivati instant otkaz.
Vidjećemo.
Last edited by Hakiz on 20/06/2016 16:15, edited 1 time in total.
-
__Phoenix__
#106 Re: Sto ste pusili pusili ste
Odnosi li se ovo na pušenje nargile?
- studiorum_tuzlaensis
#107 Re: Sto ste pusili pusili ste
Trebalo bi i na nargilu. U 1 kg nargile otprilike ima 0.1% nikotina što je 10g. 10g nikotina je bruka.__Phoenix__ wrote:Odnosi li se ovo na pušenje nargile?
-
Hakiz
#108 Re: Sto ste pusili pusili ste
Nadam se. I nargile i elektronske cigarete i lula i sve ostalo bi trebalo ići pod zabranu. U suprotnom, nema smisla.__Phoenix__ wrote:Odnosi li se ovo na pušenje nargile?
-
KIseljak12
#109 Re: Sto ste pusili pusili ste
Nije argument protiv zabrane, samo opazanje. Zasto prihvatas smog i prihvatas ga kao nepromjenjivu cinjenicu, a boris se protiv cigara ako su oboje ljudski faktor? Ponovicu opet, i ja sam za zabranu, ali sam skeptican po pitanju provodjenja zabrane u djelo.Saka wrote:I to šta je štetnije nije nikakav argument. Ako me već truje smog ne mora dodatno da me truje nikotin. Druga stvar, nama koji izađemo par puta sedmično i udahnemo koji dim nije problem, ali šta ćemo sa osobljem koje tu radi koji po 10 sati dnevno moraju da se truju? Direktno im se ugrožava zdravlje na radnom mjestu i ako ništa radi njih se ovo mora uvesti.KIseljak12 wrote:Pusac sam i podrzavam ovu inicijativu, samo se bojim da se nece provesti zakon u djelo kao sto imamo razne druge zakone koji se ne provode. To sto ima vecih problema nije opravdanje da se rjesavaju manji problemi. Druga je prica sto je daleko stetniji uticaj smoga i saobracaja.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#110 Re: Sto ste pusili pusili ste
Jedina sreca za nas pusace je to sto je ovo Bosna i zato se apsolutno nece postovati ovaj zakon 
-
Saka
#111 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ko kaže da prihvatam smog? Polaziš od pogrešne pretpostavke i govoriš da je uredu trovati nikotinom jer smo već zatrovani smogom. Nije uredu ni jedno ni drugo. Jedno ne smije biti brana drugom.KIseljak12 wrote:Nije argument protiv zabrane, samo opazanje. Zasto prihvatas smog i prihvatas ga kao nepromjenjivu cinjenicu, a boris se protiv cigara ako su oboje ljudski faktor? Ponovicu opet, i ja sam za zabranu, ali sam skeptican po pitanju provodjenja zabrane u djelo.Saka wrote:I to šta je štetnije nije nikakav argument. Ako me već truje smog ne mora dodatno da me truje nikotin. Druga stvar, nama koji izađemo par puta sedmično i udahnemo koji dim nije problem, ali šta ćemo sa osobljem koje tu radi koji po 10 sati dnevno moraju da se truju? Direktno im se ugrožava zdravlje na radnom mjestu i ako ništa radi njih se ovo mora uvesti.KIseljak12 wrote:Pusac sam i podrzavam ovu inicijativu, samo se bojim da se nece provesti zakon u djelo kao sto imamo razne druge zakone koji se ne provode. To sto ima vecih problema nije opravdanje da se rjesavaju manji problemi. Druga je prica sto je daleko stetniji uticaj smoga i saobracaja.
To je isto kao da kažeš da je uredu krasti jer svakako političari kradu lopatama, pa jedan džeparoš ne znači ništa. Sve dok ne ukrade novčanik iz tvog džepa.
- studiorum_tuzlaensis
#112 Re: Sto ste pusili pusili ste
Tako su govorili za mnoge zakone, pa kad se dobije po ušima onda kuknjava i plač. Na koncu opet i najveći fakini se sakrivaju i ne žele plaćat kazne. Najbolji primjer je parkiranje po trotoarima i prelazak pješaka na crveno.Jimmy McNulty wrote:Jedina sreca za nas pusace je to sto je ovo Bosna i zato se apsolutno nece postovati ovaj zakon
-
dezurni_ucenik
#113 Re: Sto ste pusili pusili ste
studiorum_tuzlaensis wrote:Tako su govorili za mnoge zakone, pa kad se dobije po ušima onda kuknjava i plač. Na koncu opet i najveći fakini se sakrivaju i ne žele plaćat kazne. Najbolji primjer je parkiranje po trotoarima i prelazak pješaka na crveno.Jimmy McNulty wrote:Jedina sreca za nas pusace je to sto je ovo Bosna i zato se apsolutno nece postovati ovaj zakon
Auta se i dalje parkiraju po trotoarima, pojedini pjesaci i dalje prelaze na crveno. Tako da ti je validnost argumenata nulirana.
-
KIseljak12
#114 Re: Sto ste pusili pusili ste
Saka wrote:Ko kaže da prihvatam smog? Polaziš od pogrešne pretpostavke i govoriš da je uredu trovati nikotinom jer smo već zatrovani smogom. Nije uredu ni jedno ni drugo. Jedno ne smije biti brana drugom.KIseljak12 wrote:Nije argument protiv zabrane, samo opazanje. Zasto prihvatas smog i prihvatas ga kao nepromjenjivu cinjenicu, a boris se protiv cigara ako su oboje ljudski faktor? Ponovicu opet, i ja sam za zabranu, ali sam skeptican po pitanju provodjenja zabrane u djelo.Saka wrote: I to šta je štetnije nije nikakav argument. Ako me već truje smog ne mora dodatno da me truje nikotin. Druga stvar, nama koji izađemo par puta sedmično i udahnemo koji dim nije problem, ali šta ćemo sa osobljem koje tu radi koji po 10 sati dnevno moraju da se truju? Direktno im se ugrožava zdravlje na radnom mjestu i ako ništa radi njih se ovo mora uvesti.
To je isto kao da kažeš da je uredu krasti jer svakako političari kradu lopatama, pa jedan džeparoš ne znači ništa. Sve dok ne ukrade novčanik iz tvog džepa.
Ovo meni poprilicno lici na prihvatanje. Ova prepiska je jasan dokaz nije toliki problem pusenje, nego prvenstveno pusaci. Nema veze sto ti isti pusaci podrzavaju zabranu.Ako me već truje smog ne mora dodatno da me truje nikotin.
-
Hakiz
#115 Re: Sto ste pusili pusili ste
Dok ih ne kazne. P kada ih kazne nekoliko puta, onda odustanu i počnu poštovati pravila. Borba je teška, ali ne smije se odustati. Buduće generacije će nam biti zahvalne.dezurni_ucenik wrote:studiorum_tuzlaensis wrote:Tako su govorili za mnoge zakone, pa kad se dobije po ušima onda kuknjava i plač. Na koncu opet i najveći fakini se sakrivaju i ne žele plaćat kazne. Najbolji primjer je parkiranje po trotoarima i prelazak pješaka na crveno.Jimmy McNulty wrote:Jedina sreca za nas pusace je to sto je ovo Bosna i zato se apsolutno nece postovati ovaj zakon
Auta se i dalje parkiraju po trotoarima, pojedini pjesaci i dalje prelaze na crveno. Tako da ti je validnost argumenata nulirana.
-
Saka
#116 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ma sve je u sprovođenju. Ako bude volje da se sprovodi sprovodiće se i poštovaće se. Ako ne bude neće se sprovoditi.Jimmy McNulty wrote:Jedina sreca za nas pusace je to sto je ovo Bosna i zato se apsolutno nece postovati ovaj zakon
Isto tako niko nije izdavao fiskalne račune pa kad su pritisli s kontrolama i kaznama odjednom te ganjaju na trafici što nisi uzeo fiskalni za žvake. I to preko noći se promijenilo. Sad su opet popustili sa kontrolama i opet se ne izdaju toliko. Znači kad uvedeš zakon moraš ga konstantno sprovoditi ili od njega nema ništa. Tek onda se svijest polako mijenja. Nema veze jel Bosna ili Švedska ili Zimbabve, sve je u sprovođenju zakona, a čovjek je isti svuda. Da ga pusti u Švedskoj i tamo bi šved i ukrao i utajio i zapalio ali se zakon sprovodi konstantno.
- Tony Soprano
#117 Re: Sto ste pusili pusili ste
Doci ce do fizickih obracuna. 
-
KIseljak12
#118 Re: Sto ste pusili pusili ste
Super je sto kopiramo Japan napokon. Pretpostavljam da imamo slicnu kontrolu i nadzor nad vatrenim oruzjem, kao i radnu etiku.studiorum_tuzlaensis wrote:Kao što vama pušačima smeta kad ne može pušiti, tako i nama nepušačima smeta kad vi kalemite jednu na drugu. Zato odje.baus iz kafana i sa ulica i pušite u svojoj kući, ustvari ubodite je u venu i crknite još prije.
p.s.
-
Saka
#119 Re: Sto ste pusili pusili ste
Prihvatanje čega? Diskusija je o zabrani pušenja, smog niti prihvatam niti podržavam ali treba ga odvojiti od ove diskusije jer ne smije služiti kao izgovor da se ovo ne zabrani.KIseljak12 wrote:Saka wrote:Ko kaže da prihvatam smog? Polaziš od pogrešne pretpostavke i govoriš da je uredu trovati nikotinom jer smo već zatrovani smogom. Nije uredu ni jedno ni drugo. Jedno ne smije biti brana drugom.KIseljak12 wrote: Nije argument protiv zabrane, samo opazanje. Zasto prihvatas smog i prihvatas ga kao nepromjenjivu cinjenicu, a boris se protiv cigara ako su oboje ljudski faktor? Ponovicu opet, i ja sam za zabranu, ali sam skeptican po pitanju provodjenja zabrane u djelo.
To je isto kao da kažeš da je uredu krasti jer svakako političari kradu lopatama, pa jedan džeparoš ne znači ništa. Sve dok ne ukrade novčanik iz tvog džepa.Ovo meni poprilicno lici na prihvatanje. Ova prepiska je jasan dokaz nije toliki problem pusenje, nego prvenstveno pusaci. Nema veze sto ti isti pusaci podrzavaju zabranu.Ako me već truje smog ne mora dodatno da me truje nikotin.
-
dezurni_ucenik
#120 Re: Sto ste pusili pusili ste
Uzalud vam trud sviraci. Svi cete se vi propusit na kraju

-
KIseljak12
#121 Re: Sto ste pusili pusili ste
Saka wrote:Ma sve je u sprovođenju. Ako bude volje da se sprovodi sprovodiće se i poštovaće se. Ako ne bude neće se sprovoditi.Jimmy McNulty wrote:Jedina sreca za nas pusace je to sto je ovo Bosna i zato se apsolutno nece postovati ovaj zakon
Isto tako niko nije izdavao fiskalne račune pa kad su pritisli s kontrolama i kaznama odjednom te ganjaju na trafici što nisi uzeo fiskalni za žvake. I to preko noći se promijenilo. Sad su opet popustili sa kontrolama i opet se ne izdaju toliko. Znači kad uvedeš zakon moraš ga konstantno sprovoditi ili od njega nema ništa. Tek onda se svijest polako mijenja. Nema veze jel Bosna ili Švedska ili Zimbabve, sve je u sprovođenju zakona, a čovjek je isti svuda. Da ga pusti u Švedskoj i tamo bi šved i ukrao i utajio i zapalio ali se zakon sprovodi konstantno.
- jeza u ledja
#122 Re: Sto ste pusili pusili ste
Kakve gluposti covjek moze procitat. Prosto nevjerovatno!FreakyStyley wrote:Jimmy McNulty wrote:A kako znaš da sad nisam zdrav i produktivan element društva? Jer s vremena na vrijeme odem popit i zapalit cigaru, što jednom sedmično odem na kafunismo baš svi nehljebari koji samo hodaju po kafama, igraju kladionice, yebu boga bingu i dnevno smažu kutiju Marlbora iz Crne gore?
![]()
Ovi agresivni nepušači su definitivno najgora sorta ljudi, draži su mi narkomani. smeta mu dim cigare ko da pušiš Mišelin gumuja sam se tek u 22-oj propušio (mada pitanje je koliko jer meni kutija zna trajat i po 10 dana) ali nikad mi nije smetao duhanski dim nit sam kome držao pridike. Ja teških ljudi u pm... tebi seru za dim a ovako ih može razvčalit ko šta koliko hoće za šta hoće i sve pet.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pusti ba, sve su to nerealizovane licnosti koje nemaju grama zdravog razuma da shvate koliki su licemjeri. Vjeruj mi, sto je agresivniji antipusac, to nezdraviji zivot vodi i vise je nezadovoljan samim sobom. To je autoprojekcija. Sve se to davi hamburgerima, nije pozurilo 10 godina i jos cucla one shishe. Vjerovatno ih ima i da cugaju ko smukovi. Mozemo li zabraniti i pice, s obzirom na to da pijani ljudi svakakva sranja prave ljudima oko sebe, I to puno gore stvari od malo duhanskog dima.![]()
Al najjaci je argument: "Pa meni skodi kad ti pusis." Ne skodi smog u Sarajevu, ne skode ovi silni ispusni plinovi i sta sve ne. Govoriti o opasnosti od pasivnog pusenja, pored svega ostalog na ovom svijetu, je presmijesno i licemjerno.
Ionako, ja mislim da nema preceg problema na svijetu od ukidanja pusenja. Jebo sve ostalo. Cim nam je to briga, mora da zivimo u Utopiji ovdje. Kaskamo za zapadom u svemu sto je normalno, ali na agresivnu antipusacku propagandu cemu svrsiti odmah, zasto? Zato sto je lako.Zato sto volimo napadati, osudjivati, sikanirati, diskriminirati, prosipati silu...al samo dok za to ne treba puno truda.
Zivi i pusti druge da zive. Ako ti je malo necijeg duhanskog dima najveci problem u zivotu smatraj se stretnim, ali znamo da nije.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#123 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ovako moj ker ispred kuće.

-
Nadzorna_ploca
#124 Re: Sto ste pusili pusili ste
Pusi ti sine ali mojne mene dirati i odjeli se ako tako ljudi narede.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#125 Re: Sto ste pusili pusili ste
Sramite se vi agresivni nepusaci