Ako je religija privatna stvar....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#101 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Bodkin »

¤ jelena ¤ wrote:
Bodkin wrote:
Ja sam vec probao i uspio.
A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji poste :lol: ludilo
Uspio šta? Ispostiti post od mjesec dana i zadržati to samo za sebe, tj. u sferi privatnosti? (retorsko pitanje)

Koliko ljudi, uključujući i one koji čitaju ovaj forum, kao i tvoje prijatelje kojima si se (slučajno) pohvalio, zna za taj tvoj... pokušaj i uspjeh?
(retorsko pitanje)
Nisam se nikome hvalio. Sa dobrim prijatelj koji posti sam ispostio jedan i onda isao kod njega na iftar.
Zna ih par. Ne kontam zasto se treba time hvaliti/pricati?
arzuhal

#102 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by arzuhal »

Bodkin wrote: Nisam se nikome hvalio. Sa dobrim prijatelj koji posti sam ispostio jedan i onda isao kod njega na iftar.
Jelde jest iftar dobra stvar :-D
Bodkin

#103 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Bodkin »

arzuhal wrote:
Bodkin wrote: Nisam se nikome hvalio. Sa dobrim prijatelj koji posti sam ispostio jedan i onda isao kod njega na iftar.
Jelde jest iftar dobra stvar :-D
Idem ponekad na iftar i kad ne postim kod prijatelja i nekih rodjaka. Puno je bolji nakon posta. To sam se uvjerio :)
supercali

#104 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by supercali »

Kako nece biti bolji nakpn posta nisi nista jeo 15 sati a ovako si rucao prije 5-6 mozda
Hakiz

#105 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Hakiz »

Kada se već komercijalizuje i pretvara u medijski show, onda bih volio da ne bude svake godine isto. Ne mora svake godine biti na Hayatu ramazanska kuhinja i iftar, pa posjeta teta Zilhi, pa posjeta nekoj nani i dedi kako oni u 1064. godini života još imaju snage da poste i kako prave baklavu za bajram po 1236984295 godina starom receptu itd

Tako da je prežvakavanje uvijek istoga jedina zamjerka. Ako se već pravi spektakl, onda neka se s vremena na vrijeme uvodi nešto novo.

Ne možeš praviti u isto vrijeme od iste stvari show i zadržati dostojanstvo toga od čega praviš show.
hAZNADAR

#106 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:
Previše smo ideološki zatrovani i isfrustrirani pa nam sve smeta, a to je gore milion puta nego komercijalizacija vjere putem medija,
koja se može tako shvatiti, ali i ne mora ako si svjestan koliko danas imaš izbora šta ćeš gledat, čitat, slušat...

i kad ti je jasno da nešto što povezuje milijardu ljudi na planeti i predstavlja za njih svetinju, osnovu moralnog rasuđivanja i djelovanja

nikako ne može ostati u domenu privatnosti...niti bi trebalo.
Praktikovanje vjere je u domenu privatnog. Onog momenta kada prestane biti - nemas pravo izbora.

Ja sam licno imao neugodnosti(ruzni pogledi, dobacivanja,.. cak i od najblizih) zbog piva kojeg popijem kad mi je ceif. Bas onako hladno, oroseno kad je vruce,.. i briga me sto me neko nece smatrati muslimanom, sto ce me ogovarati,... ali da mi pokvari ceif predavanjem o ponasanju, dobacivanjem,.. e to vec nije u redu.

A znam silu ljudi koji su isto dozivjeli neugodnosti i zbog manjeg - jer su odudarali i jer su kako kazes imali izbor.

Nas narod je jednostavno takav. Vjeru dozivljava kao nekada komunizam i shvata to kao standard, podobnost, nesto ispravno kako bi trebali svi. Samo konvertovano.

Jednostavno se ne moze reci da vjera nije privatna stvar a istovremeno tvrditi da covjek ima izbor.
hAZNADAR

#107 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by hAZNADAR »

Hakiz wrote:Kada se već komercijalizuje i pretvara u medijski show, onda bih volio da ne bude svake godine isto. Ne mora svake godine biti na Hayatu ramazanska kuhinja i iftar, pa posjeta teta Zilhi, pa posjeta nekoj nani i dedi kako oni u 1064. godini života još imaju snage da poste i kako prave baklavu za bajram po 1236984295 godina starom receptu itd

Tako da je prežvakavanje uvijek istoga jedina zamjerka. Ako se već pravi spektakl, onda neka se s vremena na vrijeme uvodi nešto novo.

Ne možeš praviti u isto vrijeme od iste stvari show i zadržati dostojanstvo toga od čega praviš show.
Nemas dovoljno materijala za spektakl. Posjeta teti Zilhi, recepti i ajeti, javni iftari na otvorenom su bili i ostali vrhunac. Mozes imati nesto vise samo kroz ponudu razlicitih proizvoda. Znaci komercijalno.

Ramazan je uvijek bio i ostao obicaj, obaveza, tradicija, dogadjaj,... nazovi kako hoces - u okviru familije. Prvo privatno i licno kako ko praktikuje i dozivljava - a grupno je samo u okviru familije gdje se opet postuje licni izbor. Kao sto neko rece, to nije samo dogma vec ima svoj sarm, atmosferu,.. u smislu zblizavanja, dijeljenja neceg pozitivnog,.. i to je super.

Ali javna kampanja, javna euforija je poput Bozica samo proizvod komercijalne industrije i u nasim uslovima odredjena podobnost gdje ljudi nastoje biti ispravni jer mediji tako pumpaju.

Pa je negativac svako ko odudara od standarda.
hAZNADAR

#108 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by hAZNADAR »

statixx wrote:
hAZNADAR wrote: Cekaj malo, postujem vjeru i sebe smatram muslimanom,.. ali zar nije vjera privatna stvar?
Privatna je koliko i obozavanje drveca, zivotinja, totema, predaka, zastave, partije, drzave, trzista i slicnih drustvenih fenomena, a sve kroz grupne rituale, obrede i proslave. Akcenat nije na predmetu obozavanja, svasta se nesto moze obozavati, koliko na zajednickim aktivnostima kojima se jacaju veze unutar grupe i osjecaj pripadnosti.

Da li imaju destruktivne ili humanisticke crte, i kako se manifestuju i djeluju na drustvo moze biti predmetom polemike.

Zadovoljiti cu se time sto ne ucestvuju u politici, a koketiranje sa istom nek je vjernicima na dusu. :D
Da li si svjestan da je u boldiranom ista istovjetna misao, objasnjenje, pristup,.. kojim su se sluzili kumunisti kada su propagirali jednoumlje?

Ramazan se moze stovati, slaviti, praktivati,... grupno samo u okviru familije. I tu grupni dozivljaj staje. Dalje nema. Sve sto jeste dalje je cista industrija i promocija standarda gdje se gubi individualnost i sloboda izbora.

Kako je krenulo - nece ni nemuslimani smjeti popiti hladno pivo napolju ljeti ako je "pogresan mjesec".

A na temi vec ima postova koji porucuju meni i slicnima da nam je muka od Ramazana, da nam smeta - u prijevodu crknite dusmani. Iako niko to niko nije rekao. Znaci vec nas neki dijele na ispravne i neispravne. Stavljanje u krajnost ili neku grupu.
statixx

#109 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by statixx »

Slazem se s tobom, najljepse je kada ostaje u krugu familije, ali vjerski praznici imaju potencijal kojeg zakoni trzista nece ignorisati. Ne vjerujem da vjernicima smeta prilika da se povezu i ucvrste svoja vjerovanja i stavove.

Meni ponekad kazu da bi trebao odmoriti sa pivom za ramazan, ali ne obazirem se na to. Trebas se pomiriti s takvim savjetima, kao sto se oni mire s tim da iftarenje vani moze znaciti da preko puta tebe neko cuga iz cokaljcica dok jedes. Tu ne dolazi u obzir nikakva prica o prilagodjavanju.

Moj kolega posti i pred njim ne jedem i ne pijem. Ovo je stvar obzira i empatije, ali ne mogu imati obzir na javnim mjestima prema ljudima koje ne poznajem.

I naravno da ima dusmana koji nas dijele na ispravne i neispravne, ali sreca nisam okruzen takvom moralnom bijedom.
Hakiz

#110 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote:
statixx wrote:
hAZNADAR wrote: Cekaj malo, postujem vjeru i sebe smatram muslimanom,.. ali zar nije vjera privatna stvar?
Privatna je koliko i obozavanje drveca, zivotinja, totema, predaka, zastave, partije, drzave, trzista i slicnih drustvenih fenomena, a sve kroz grupne rituale, obrede i proslave. Akcenat nije na predmetu obozavanja, svasta se nesto moze obozavati, koliko na zajednickim aktivnostima kojima se jacaju veze unutar grupe i osjecaj pripadnosti.

Da li imaju destruktivne ili humanisticke crte, i kako se manifestuju i djeluju na drustvo moze biti predmetom polemike.

Zadovoljiti cu se time sto ne ucestvuju u politici, a koketiranje sa istom nek je vjernicima na dusu. :D
Da li si svjestan da je u boldiranom ista istovjetna misao, objasnjenje, pristup,.. kojim su se sluzili kumunisti kada su propagirali jednoumlje?

Ramazan se moze stovati, slaviti, praktivati,... grupno samo u okviru familije. I tu grupni dozivljaj staje. Dalje nema. Sve sto jeste dalje je cista industrija i promocija standarda gdje se gubi individualnost i sloboda izbora.

Kako je krenulo - nece ni nemuslimani smjeti popiti hladno pivo napolju ljeti ako je "pogresan mjesec".

A na temi vec ima postova koji porucuju meni i slicnima da nam je muka od Ramazana, da nam smeta - u prijevodu crknite dusmani. Iako niko to niko nije rekao. Znaci vec nas neki dijele na ispravne i neispravne. Stavljanje u krajnost ili neku grupu.
Pa, u suštini metode su iste. Tako da koristiš iste metode marketiga ili indoktrinacije bez obzira na to da li bi propagirao komunizam, religiju, fašizam, demokratiju, bilo šta.
Hakiz

#111 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote:
Nas narod je jednostavno takav. Vjeru dozivljava kao nekada komunizam i shvata to kao standard, podobnost, nesto ispravno kako bi trebali svi. Samo konvertovano.
Apsolutno. Naši ljudi ne vole individualnost. Plaše se drugačijeg. Osjećaju se jači u masi i svako ko nije dio mase je prijetnja.

Naš narod je, u stvari, već vijekovima, u permanentnom strahu.
Nadzorna_ploca

#112 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Nadzorna_ploca »

Sreca pa nam je ovih dana Ramazan najveći 'problem'.
hAZNADAR

#114 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by hAZNADAR »

Jos jedna vijest sa klixa:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tobdzija ... /160607139
Tobdžija Nagib Hasanić iz topa najavio kraj posta u Maglaju

"Jednog dana dok sam sjedio ovdje na tvrđavi došao sam na tu ideju da oko 50 godina poslije top sa maglajske tvrđava označi kraj posta u mjesecu ramazanu. Uz nekoliko privrednih subjekata moja ideja se počela realizirati. Iskreno, srce mi je puno kada pukne top", izjavio je Hasanić kojeg Maglajije već nazivaju tobdžijom.

Uz ezane iz Kuršumlije i Gradske džamije, građani Maglaja su već navikli i na top sa tvrđave.

"Ljudi su već rekli kako je ovo što radim trebalo Maglaju i drago mi je da im se dopada, a ja ću ovako ako Bog da do kraja ramazana. Jedina zamjerka je što bih trebao biti malo brži od ezana, ali razlika je u sekundi ili dvije", dodao je Hasanić.

Uz improvizovani top Hasanić je i večeras označio kraj posta, a do narednog ramazana je kazao da će na istom mjestu biti pravi top.
:-)

Ramazan sve vise izlazi iz okvira familije i postaje standard. Cuj top da grmi u gradu, a junak najvaljuje pravi top uskoro uz pohvale da ga Alah nagradi.
Top je pucao u osmansko vrijeme kada ljudi nisu imali sat, ili drugi nacin pokazivanja vremena.
Zamisli kada bi svaki entuzijasta uz pohvale i odobrenje pravio top da oznaci kraj posta? Malo smjese, cjevura i raspali. Ili je to rezervisano samo za pojedine da mogu gruhati iz topa pa da jos imaju i zvanje, mozda i platu od opcine.

Mislim,.. pretjeruje se ljudi. Jesi li dopustio radikalno-mahalskoj frakciji da si dadne oduska a svakog kriticara prozvao dusmaninom, komunjarom, da mu se u inat nesto radi,... to vise nije smisao Ramazana kakav bi trebao biti. To nije drustvo koje se moze razviti - vec je drustvo gdje ne smijes odudarati od gomile i standarda gomile. Zar stvarno nije moguce vjerske obicaje drzati u domenu privatnog, licnog a Ramazan u okviru familije? Pored industrije koja je sve ovo komercijalozivala, prestiza i poziranja na javnim iftarima, defilea, top vijesti,... sad se i topovi prave da gruhaju. Pod "bozijim blagoslovom" svako moze da radi sta hoce ako je u slavu vjere. Granica mora negdje postojati.
Šveđanin

#115 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Šveđanin »

Forsiranje vjere je samo rezultat neobrazovanja, loseg zivota i zaostalosti. Mase se moraju na neki nacin drzati potlacenim. Vlasti odgovara ovakav narod. U Evropi smo jedan od rijetkih naroda kod kojeg forsiranje vjere pali. Recimo kod Srba i Hrvata vjera igra daleko manju ulogu, boli ih vecinu kita za tim i mnogo se vise pale na nacionalizam, koji je podjednako destruktivan.

Ja vjerujem u svoj trud, rad, u znanje, u ljubav, u porodicu... nikad u zivotu nisam pomislio da mi taj bog moze pomoci. I kad mi je bilo tesko, radio sam vise i jace... a nisam se oslanjao ni na kakvo nepostojece bice.

Svjestan sam, narod lose zivi, poprilicno je krezub, bolje sutra se ne vidi... narod trazi neki opijum.. a vjera se, sa slatkim pricama odlicno namece.

Tuzno je sve ovo vidjeti, bolje sigurno biti nece, samo gore.
banjaluka078

#116 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by banjaluka078 »

Šveđanin wrote: Recimo kod Srba i Hrvata vjera igra daleko manju ulogu, boli ih vecinu kita za tim i mnogo se vise pale na nacionalizam, koji je podjednako destruktivan.
Ja živim u pretežno srpskom okruženju, pa ti mogu iz prve ruke reći da njima crkveni kalendar diktira i kad će kosu oprati. Jedni druge podsjećaju da je svetac, da se ne smije to i to raditi, da se mora to i to, da se na taj dan posti, na taj ispovijeda, kad se ne radi u polju, kad se kosa i veš ne peru...ponekad isfaširam jezik da ne bih zakuhala, jer me mozak zaboli od tih nebuloza.
Da ne kažem da je u svakoj kancelariji barem mali stoni crkveni kalendar.
Danas je bila krsna slava grada u kojem živim. Djeca iz nižih razreda osnovne škole su odvedena u "glavnu crkvu" i to nije bila opcija nego obaveza. Niko se zbog tog nije bunio.
agnostic_front

#117 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by agnostic_front »

A protestantska etika?
Anestezija

#118 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Anestezija »

Šveđanin wrote:Forsiranje vjere je samo rezultat neobrazovanja, loseg zivota i zaostalosti. Mase se moraju na neki nacin drzati potlacenim. Vlasti odgovara ovakav narod. U Evropi smo jedan od rijetkih naroda kod kojeg forsiranje vjere pali. Recimo kod Srba i Hrvata vjera igra daleko manju ulogu, boli ih vecinu kita za tim i mnogo se vise pale na nacionalizam, koji je podjednako destruktivan.

Ja vjerujem u svoj trud, rad, u znanje, u ljubav, u porodicu... nikad u zivotu nisam pomislio da mi taj bog moze pomoci. I kad mi je bilo tesko, radio sam vise i jace... a nisam se oslanjao ni na kakvo nepostojece bice.

Svjestan sam, narod lose zivi, poprilicno je krezub, bolje sutra se ne vidi... narod trazi neki opijum.. a vjera se, sa slatkim pricama odlicno namece.

Tuzno je sve ovo vidjeti, bolje sigurno biti nece, samo gore.
Sve u tacku bravo :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#119 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

Kako su ruzni opisi vjere od strane ateista. Ne kazem svih, ali vecina pise o tome kao o necemu ruznom, dekadentnom i nazadnom.
Da, slozio bih se da su kroz vijekove ljudi religije zloupotrebljavati.
Ali se nikako ne mogu sloziti da vjera ne moze biti nesto puno vise od, kako se obicno naziva, vjerovanja u tamo neko nevidljivo bice.
Suditi o vjeri po osnovu zloupotrebe od strane ljudi - meni to vise govori o samom kriticaru nego vjeri konkretno.
Sreca pa sve ima dvije strane....verziju koja odgovara i onakvu kakva zaista jeste. A vrijeme takvo, pa mozemo i do jedne i do druge.
Anestezija

#120 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Anestezija »

Vjere danas sluze za manipulisanjem s ljudima.
mirza_15

#121 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by mirza_15 »

U vezi ove rasprave o tome kako nekome smeta piva u ramazanu koju pije neko drugi na javnom mjestu:

Fudbal. Mogu da navijam za neki klub. Neko navija za neki drugi. Neko ne prati fudbal. Ja imam slobodu izbora, ali to ne znaci da nekom nece pasti na pamet da mi razbije glavu zato sto sam oko vrata stavi sal koji mu se ne svidja. Hocu da kazem da neko dobacivanje od strane pojedinaca ili pogledi sa prezirom nisu bas neki argument. Ne kazem da to ne treba problematizirati, ali u kontekstu ove price nije argument protiv vjere ili religije kao sto ni budala koja bi meni razbila glavu zbog "pogresnog" sala nije argument protiv fudbala.

Vjera je i javna i privatna stvar. Javna je u tom smislu da se o njoj govori, u nju poziva, da se po raznim pitanjima koja se na neki nacin ticu iste ili nekog njenog segmenta iznese javni stav, kritika, da se i reklamira. Vjera po tom pitanju nema nista manja prava od nekog udruzenja gradjana npr. Sve to je sasvim legitimno i u zakonskim okvirima.
Anestezija

#122 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Anestezija »

Ko nosi zeljin sal on je nevjernik
mirza_15

#123 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by mirza_15 »

Tomahawk11 wrote:Kako su ruzni opisi vjere od strane ateista. Ne kazem svih, ali vecina pise o tome kao o necemu ruznom, dekadentnom i nazadnom.
Da, slozio bih se da su kroz vijekove ljudi religije zloupotrebljavati.
Ali se nikako ne mogu sloziti da vjera ne moze biti nesto puno vise od, kako se obicno naziva, vjerovanja u tamo neko nevidljivo bice.
Suditi o vjeri po osnovu zloupotrebe od strane ljudi - meni to vise govori o samom kriticaru nego vjeri konkretno.
Sreca pa sve ima dvije strane....verziju koja odgovara i onakvu kakva zaista jeste. A vrijeme takvo, pa mozemo i do jedne i do druge.
Izvjestan broj ateista se postavlja na taj neki superiorni nacin omalovazavajuci vjernike. Evo ovaj gore mene smatra nazadnim, neobrazovanim itd. Automatski valjda sebe smatra boljim od mene. Ustvari pokazuje samo jednu veliku dozu netolerancije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#124 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

Anestezija wrote:Vjere danas sluze za manipulisanjem s ljudima.
Vjere sluze za manipulisanje otkad. Stoljecima.
Skontali ljudi da tako narod mogu upregnuti.
Nekad srednji vijek, spaljivanje knjiga, zivot u neznanju.....a imamo i danas crnih rupa na svijetu gdje je srednji vijek.
Anestezija

#125 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Anestezija »

Tomahawk11 wrote:
Anestezija wrote:Vjere danas sluze za manipulisanjem s ljudima.
Vjere sluze za manipulisanje otkad. Stoljecima.
Skontali ljudi da tako narod mogu upregnuti.
Nekad srednji vijek, spaljivanje knjiga, zivot u neznanju.....a imamo i danas crnih rupa na svijetu gdje je srednji vijek.
U nas nemas ni 10% pravih vjernika :)
Post Reply