(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#101 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

zahson wrote:Miraleme zemljače, i ostali, bolji savijet od ovog niste danas culi. Pregledajte ovaj klip, orginalan je i kratko traje.

https://www.youtube.com/watch?v=ahuCFlf_m9g

Ne danas, u zivotu..
:lol: :lol: :lol:
jarane, od svih ljudi na forumu, ti si em našao nekog ko se deklariše kao Ostali, em zagriženog ateistu :lol:

btw lijep snimak, grozno nabrajanje i divan shot Davida Attenborougha :D
medvjed23

#102 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by medvjed23 »

ultima_palabra wrote: Druga stvar, kod nas se uglavnom gleda pojavno/vanjsko ispoljavanje vjere. Pa će recimo mene na džumi neko čudno gledati jer me je prije koji dan vidio u kafani, a neki političar u prvom saffu koji je maznuo milione je ok.
Al baš. Ukro, prevario, ogrezao u korupciji, nepotizmu i sl - nikakav problem.
Napio se - Bože sačuvaj i sakloni, gluho bilo itd.
cLo

#103 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by cLo »

zahson wrote: bolji savijet
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#104 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _BataZiv_0809 »

Ne odgovori on meni za hurije :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#105 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _BataZiv_0809 »

medvjed23 wrote:
ultima_palabra wrote: Druga stvar, kod nas se uglavnom gleda pojavno/vanjsko ispoljavanje vjere. Pa će recimo mene na džumi neko čudno gledati jer me je prije koji dan vidio u kafani, a neki političar u prvom saffu koji je maznuo milione je ok.
Ljetos mi kod rodice koja drzi zelenaru bila inspekcija. Kaze ponudila ih kafom, nece kaze poste. Stavim pod tacnu od soljice petobu da ne pisu nista, uzese je hladno :D
Bloo
Globalna šefica

#106 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:
imal' svinjetine? :D

nego medo :D

http://www.prelepapoezija.com/za-tebe-ljubavi-moja/
Bloo
Globalna šefica

#107 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote:Ne odgovori on meni za hurije :roll:
ni meni za hurce :-?
već mi prijeti vatrom dzehenemskom
medvjed23

#108 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by medvjed23 »

đe ćeš mi, bona, to na sabahu raditi.. đe će ti duša.. kod huraca sigurno neće..
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#109 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by -LIBERO- »

Banned user for reason “Balije, vlasi...vrijedjas sugovornike jer ne misle kao ti. Civiliziraj se, pa se vrati.” -mjesec-
» zahson
jao_situacije

#110 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by jao_situacije »

Black swan wrote:htio sam pitati bil žrtvovali vikend na moru, odmaranje nedjeljom, izlet na planini zbog dzume
nista drugo
ima džamija i crkva i na moru :mrgreen:
jao_situacije

#111 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by jao_situacije »

hadzinicasa wrote:napojio covjek pticu, pa otisao u Dzennet....
ima i ona sa prostitukom i psom, i pijanicom i onim koji ogovara
Banksy

#112 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Banksy »

jao_situacije wrote:
Black swan wrote:htio sam pitati bil žrtvovali vikend na moru, odmaranje nedjeljom, izlet na planini zbog dzume
nista drugo
ima džamija i crkva i na moru :mrgreen:
Bi li ko žrtvovao vikend na moru i izlet na planinu zbog nedjeljne mise ...

Uvijek mi je bila misterija ta potreba drugih da guraju svoj nos u tuđe stvari koje ih se ne tiču i koje ih lično ne dotiču...
spreca

#113 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by spreca »

Black swan wrote:mene kopka jedno drugo pitanje
bil na dzumi bilo mnogo ljudi da je ona nedjeljom
bas nesto o tome razmisljam

bez uvrede ikome
Da su mise i molitve petkom dali bi vjernika krscana bilo vise u crkvi
HAVANA

#114 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

-LIBERO- wrote:Pijem i picu, i za vrijeme ramazana...kao i uvijek.
Ne vjerujem u Boga, niti u povlasteni polozaj kada umrem, jer eto nisam pio taj mjesec...il bilo sta drugo...ili nisam pio nikako i sl.

Ko voli nek' izvoli. Ili piti, jesti....ili postiti, taj jedan mjesec pa onda nastaviti piti...ili se pridrzavati svih vjerskih postulata.
Svako neka bira svoj zivotni put.

Problem nastaje kada pojedinci namecu drugima svoje zivotne stavove. Osudjuju, cak se osjecsju uvrijedjenim sto ne postujem, i povinujem se, njihovim svjetonazorima i ritualima.

Otprilike, karikiram ali eto - zasto pijes za Ramazan, smeta meni. To isto da ja kazem - zasto ne pijes za Ramazan, a drugim mjdsecima puzuci izlazis iz kafana.

A ne kazem, jer me ne interesuje. Ali i ne dozvoljavam da mi bilo ko namece svoje osobnne vrijednosti, svjetonazor, i nacin zivljenja i ponasanja. Prosto jer ni ja drugima ne namecem svoje.

Neka posti ko zeli, iz bilo kojih razloga i licnih stavova. Nek ganjaju mjesta gdje ce iftariti...super sve. Ja cu cugati, ko i svaki mjesec mimo ovoga - u mjeri, ne unistavati se alkoholom, jer to nikada i ne radim - i ganjati neke dobre svirke, pub bendove i sl.

Svako neka zivi svoj zivotni put i to je to....prosto i prirodno :thumbup: Bez ikakvog nametanja bilo cega, bilo kome. ;-)
Eh eto,taman da ne trebam nista pisat. :D
yoda82

#115 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by yoda82 »

Patriotska_Liga wrote:Po mom mišljenju svako ima pravo da pije i ne pije kad god mu je ćeif, a osobe koje na osnovu toga procjenjuju ljude su licemjerne osobe.
:thumbup:

Jako je ružno što dosta ljudi pokušava pravdati svoje postupke kroz postupke drugih. Svako treba radi ono što on smatra da je ispravno. Vjera je individualna stvar. Mislim da niko nema pravo da nekog naziva licemjernim zato što (ne)pije, bilo za Ramazan, bilo tokom čitave godine. Ko god ne može da poštuje tuđi izbor, taj je najveći licemjer. :wink:
muha_sa

#116 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by muha_sa »

koji ste vi ćafiri :-) :-)

posebno ovaj Havana---samo da mu je pive ljevat u se :-)
KB9

#117 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by KB9 »

znaci veci si lazov kad kazes nekom da laze nego kad slazes :lol:

dobra logika kod nekih pojedinaca :thumbup:
Saian

#118 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Saian »

pink floydd wrote:
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade.
Nesto sam razmisljao koja je motivacija da se bavis tim sta neko drugi meche ili ne meche u svoja vlastita usta pa da te pitam: Koliko je strah i nesigurnost klica ove zelje za obracunavanjem? Da pojasnim, postoji li strah ili sumnja da ce neki od tih koji piju inace, a ne piju za Ramazan za to dobit ko neki (po tvom misljenju neopravdan) hajr gore, jer ko zna kako se to gore knjizhi, jal relativno, jal apsolutno, ko ce znat? Ne tvrdim da oni koji tako cine, o tome tako misle, o privremenoj apstinenciji kao o izvoru nekog hajra, ali je moguce da se tvoje srce i mozak igraju s tobom pa ti pocnes dumat o tome. Mozda ti smeta sto se oni unatoc takvom ponasanju ne odricu deklarativno sami citave vjere i tako se na neki nacin sami ne daju iz grupe kojoj i sam pripadas. Ovo je cisto matematicki, ali, da ne mislis da se brojanjem takvih ljudi u vjernike ne snizuje iznos prosjechne nagrade za vjernika, cime ce i tvoja nagrada bit' snizhena cisto iz razloga sto i njih brojimo u tvoju grupu? Da te mozda nije neka nesigurnost obuzela da ce neko takav zavrsit' na boljem mjestu? Dok ti s druge strane nisi ''licemjeran'' i ''sebichan'' i radis kako je propisano ne bi bilo fer da zavrsis iza nekog "licemjernog" i sebichnog" ? Dakle, da skratim, koliko si puta pomislio ovo? Jer inace ne vidim koja je motivacija brinuti, kao sto rekoh, sta neko drugi stavlja u usta. Ako ja vidim nesto dobro u konceptu svemoguceg i sveznajuceg je da se ne moram brinuti o tome hoce li pogrijesiti i hocu li zavrsiti dze mi je red :D u odnosu na bilo koga drugog. Citava stvar je u principu prilicno opustena, docim tvoj prvi post nije ni izdaleka takav .
HAVANA

#119 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:koji ste vi ćafiri :-) :-)

Ulazi pijanac u autobus i sjedne do fratra. Njegova košulja je izgužvana, po vratu mu je razmazani crveni ruž, i iz potrganog džepa mu viri poluprazna flaša konjaka. Čovjek polagano vadi novine i počinje ih čitati.
Poslije nekoliko minuta okreće se prema fratru i upita ga:
- Oče, da li možda znate što izaziva artritis?
- Sine moj, artritis je posljedica neurednog života, provođenja vremena sa ženama lakog morala, previše alkohola, i nesuglasica sa prijateljima i obitelji, odgovara fratar.
- Da ne povjeruješ - promumlja pijanac, lagano se vraćajući svojim novinama.
Osjećajući se pomalo krivim što je rekao, fratar se okrenu prema pijancu i veli mu:
- Oprostite ako sam bio malko arogantan. Koliko dugo već imate artritis?
- Nemam ga ja - odgovara pijanac, - ali baš sad čitam da ga Papa ima..
problemnatravunu

#120 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by problemnatravunu »

Bio za 1.maj sada na moru,u nekom hotelu,naravno puno zemljaka ,bosnji, i tako za susjednim stolom sasvim slucajno cujem price dvije famElije kako oni ,eto,god.odmor planiraju prema ramazanu, i sve divno i krasno, kad li ustadose i donesose si pive, majke mi doslo mi da ih upitam, a Alaha vam, kakve veze sad ima to sta pricate i ova piva :lol: :run:
chupacabra

#121 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by chupacabra »

Apstiniranje od alkohola za vrijeme Ramazana je samo tradicijsko nepisano pravilo bosanskih muslimana koja nema nikakvo uporiste u vjeri. Licemjerno? Svakako. Ako mislis biti vjernik, radi to kako treba. Ako ne mislis, ne vidim svrhe da se nesto ustrucavas za Ramazan, i jos imas drskosti zgrazavati se i drzati moralne lekcije drugom koji nije vjernik.
Zemlja sa najvise korupcije, kladionica, kriminala i prostitucije, ali...piva za Ramazan je problem.

Vjernicima sve najbolje i da izdrze post za vrijeme toplog ljeta. Sto se mene tice, kuham 20 litara tamnog njemackog lagera iduci vikend.
Kinesko prkno

#122 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Kinesko prkno »

Ma nema tu ni sebicnosti ni dobrog dijela,ljudi to vecinom iz straha prema bogu,neko iz tradicije,znam puno ljudi sto su postili da se rijese cigara i poprave krvnu sliku.
Meni to nista ne smeta,radi sta hoces al kad vidim lokalne kronere koji 11 mjeseci bogaraju i locu a onda u ramazanu zauzmu hinjsko-pacenicko-skruseni stav i glume vjersku policiju e njihnabijem.
Radi i pusti da rade :janpi:
muha_sa

#123 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
muha_sa wrote:koji ste vi ćafiri :-) :-)

Ulazi pijanac u autobus i sjedne do fratra. Njegova košulja je izgužvana, po vratu mu je razmazani crveni ruž, i iz potrganog džepa mu viri poluprazna flaša konjaka. Čovjek polagano vadi novine i počinje ih čitati.
Poslije nekoliko minuta okreće se prema fratru i upita ga:
- Oče, da li možda znate što izaziva artritis?
- Sine moj, artritis je posljedica neurednog života, provođenja vremena sa ženama lakog morala, previše alkohola, i nesuglasica sa prijateljima i obitelji, odgovara fratar.
- Da ne povjeruješ - promumlja pijanac, lagano se vraćajući svojim novinama.
Osjećajući se pomalo krivim što je rekao, fratar se okrenu prema pijancu i veli mu:
- Oprostite ako sam bio malko arogantan. Koliko dugo već imate artritis?
- Nemam ga ja - odgovara pijanac, - ali baš sad čitam da ga Papa ima..
:lol: :lol: :lol:
palestinka

#124 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by palestinka »

gurabija78 wrote:nit je sebičnost nit je dobro djelo. stvar ličnog odabira.
Uskoro nova tema: zabadanje nosa u tuđe stvari od strane praktikanata religije - zar nemate pametnijeg posla - recimo prakticiranje religije!
Upravo tako
yoda82

#125 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by yoda82 »

Vidim ovdje većini smeta što neko pije 11 mjeseci, pa ne pije za Ramazan. I ako još nekom kaže da nije u redu, onda bi ga "objesili". Da budem iskren i meni to smeta, ali sa druge strane smeta mi i što ovi koji piju za Ramazan uzimaju sebi za pravo da prigovaraju nekom što taj mjesec ne pije i da ga nazivaju licemjerom. Smatram da ni jedni ni drugi nemaju pravo nekog nazivati licemjerom, te osuđivati zbog njihovih postupaka, pogotovo jer se ti postupci ne tiču njih. Slična je priča i sa klađenjem za Ramazan i sa još dosta stvari.
Imao sam raspravu sa nekim ljudima koji smatraju da je svinjetina veliki grijeh, ali je ok tu i tamo popiti koje pivo. To je odraz našeg pogleda na svijet. Ono što nama odgovara to je prihvatljivo, sve ostalo nije. Nemojte biti licemjerni i isklučivi. Pustite da svako radi šta hoće (dok god to vas lično ne dotiče). Na kraju svi ćemo individualno odgovarati za ono što smo ili nismo uradili. :wink:
Post Reply