Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
- SaraFina
#101 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Koji ljudi mentalni sklop moraju imati i hladnokrvno pa i u nenormalnim/ratnim uvjetima gađati civile i kulturnu i povijesnu baštinu svoga rođenog grada. Paliti i ubijati nasumce. Za takvo što bi mi fakat trebala lobotomija.
I onda ti krivu Drinu ne možeš ispraviti. Povijest visi na glavama.
I onda ti krivu Drinu ne možeš ispraviti. Povijest visi na glavama.
- Toffee karamela
#102 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Nisu oni više SA osjećali kao svoj grad. Zna se za koji grad je njima kucalo srce junačko, pa otud me baš i ne čudi. Lobotomizirani su oni bili mnogo prije 6.aprilaSaraFina wrote:Koji ljudi mentalni sklop moraju imati i hladnokrvno pa i u nenormalnim/ratnim uvjetima gađati civile i kulturnu i povijesnu baštinu svoga rođenog grada. Paliti i ubijati nasumce. Za takvo što bi mi fakat trebala lobotomija.
- tandmand
#103 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Tamo gdje su Nijemci činili zločine u II svj. ratu, na tablama stoji "nacisti, žrtve nacizma i sl". No, da ta ideologija nije slomljena 1945. da se Nijemci nisu odrekli nacizma i da je nacizam danas politička snaga u Bundestagu; potpuno bi bilo ispravno da na bilo kojem spomeniku stoji "njemački zločinci". Da na ploči od Vijećnice stoji "četnički zločinci", onda bi to značilo da se većina Srba obračunala sa politikom Radovana Karadžića i njegovog uzora Draže. Međutim, apslotuna većina Srba opravdava, relativizira i štiti tekovine UZPi genocida. Kako vidimo svi dišu kao jedan, SNSD i opozicija, osuđenici iz Haga i aktulena vlast. Zato sasvim opravdano na ploči stoji "srpski zločinci". Ovi što opravdavaju pokrivanje ploče, neka znaju da im Đure nikada neće oprostiti i da bi opet ponovili.
-
Novak20
#104 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Meni je, kao i Leclercu čini mi se, u ovom slučaju veći problem ponašanje naših vlasti iliti političara.
Po meni ništa loše i neprimjereno ne piše na toj spomen ploči.
Srpski zločinci je neprecizna definicija sama po sebi ali se u kontekstu paljenja Vijećnice tačno odnosi na one koji su pucali zapaljivim mecima u namjeri da uništavaju biblioteku, istorijsku i kulturnu građu - pisano pamćenje i blago svih nas koji smo se generacima rađali i umirali u BiH.
Da sam političar, spomen ploču na Vijećnici ne bih pokrio nikad ko god mi to naredio osim u jednom slučaju. Ako se u kompletnoj BiH na isti način uklone spomenici, spomen ploče, nazivi studentskih domova i ulica nazvanih po ljudima kojima je zločin ili pripadnost bilo kojoj zločinaćkoj ideologiji utvrđena i nedvojbena, onda bih mogao halaliti dio teksta današnje spomen ploče na Vijećnici.
Po meni ništa loše i neprimjereno ne piše na toj spomen ploči.
Srpski zločinci je neprecizna definicija sama po sebi ali se u kontekstu paljenja Vijećnice tačno odnosi na one koji su pucali zapaljivim mecima u namjeri da uništavaju biblioteku, istorijsku i kulturnu građu - pisano pamćenje i blago svih nas koji smo se generacima rađali i umirali u BiH.
Da sam političar, spomen ploču na Vijećnici ne bih pokrio nikad ko god mi to naredio osim u jednom slučaju. Ako se u kompletnoj BiH na isti način uklone spomenici, spomen ploče, nazivi studentskih domova i ulica nazvanih po ljudima kojima je zločin ili pripadnost bilo kojoj zločinaćkoj ideologiji utvrđena i nedvojbena, onda bih mogao halaliti dio teksta današnje spomen ploče na Vijećnici.
- LBVIEW
#105 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ma nije nikako pogresna,samo si jos mogao navesti kako su ustvari Bosnjaci(u odorama VRS) sami sebe gadali.cyprus wrote:Od čitavog posta ti se osvrneš samo na najmanje bitnu rečenicu, koju sam tek onako uzgred napisao (a nije da je pogrešna) i ja bezobrazan... U čemu li se to ogleda moj bezobrazluk?insomnia78 wrote:Nisi ti budala, ti si bezobrazancyprus wrote:I ja budala
Sto ta tvoja zadnja konstatacija, ona na koju sam se osvrnuo, i dokazuje
A kako sam ranije ustvrdio,sto se i potvrdilo bezbroj puta dosad,kako na ovom forumu tako i sire,Srbi se vecinski prave mutavi,te za paljenje Vijecnice optuzuju balije, a sto izmedu sebe pricaju da se naslutiti(prosipanje na facebook-u i Youtube-u).S toga onaj natpis jeste primjeran i treba ostati dok god se ne desi katarza i priznanje.
- tandmand
#106 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Nisu valjda u 44 mjeseca opsade Sarajeva, samo Vijećnicu zapalili. Nije to izdvojeni incident pa da se traži individualna odgovornost.Sarajmen wrote:Ako već idete tom logikom, mislim da je u tom slučaju (da bi se izbjegla generalizacija za paljenje Vijećnice) nužno znati sljedeće:
Ko je naredio, kome je naredio i ko je izvršio artiljerijsko djelovanje po civilnom objektu gradske Vijećnice uslijed čega je nastupila posljedica uništenja ogromnog nacionalnog blaga države Bosne i Hercegovine.
Eto, i to može da bude konkretan sadržaj na tekstu ploče. Zato sam naglasio sudske presude odgovornim koji znaju odgovore na pitanja koja se nameću.
Ko je srušio Stari most? Pa oni koji su otvarali logore, ravnali istočni Mostar, ostatak Hercegovine i Srednju Bosnu.
-
Boskero
#107 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:56, edited 1 time in total.
-
mario001
#108 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Jesu li Crnogorski zvanicnici trazili pokrivanje ploca???nosara wrote:Nemam vremena...mario001 wrote: Otvori sebi temu o crnogorcima pa opleti do mile volje..
Jesu li Crnogorci trafili da se prekriju ploce ili ???
To sto su crnogorci dobili drukciji tretman je iz iste kuhinje koja je "pokrila tablu"... Politikantska, prevrtljiva, poslusnicka, kvazipoliticka kuhinja bez glave i repa... Ista ona koja je u proslosti stavljala, pa skidala, pa opet stavljala i skidala neke druge table... To je sustina...
- SaraFina
#109 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Toffee karamela wrote:Nisu oni više SA osjećali kao svoj grad. Zna se za koji grad je njima kucalo srce junačko, pa otud me baš i ne čudi. Lobotomizirani su oni bili mnogo prije 6.aprilaSaraFina wrote:Koji ljudi mentalni sklop moraju imati i hladnokrvno pa i u nenormalnim/ratnim uvjetima gađati civile i kulturnu i povijesnu baštinu svoga rođenog grada. Paliti i ubijati nasumce. Za takvo što bi mi fakat trebala lobotomija.
Hoću reći da mi je jasno donekle kad je dolazio neki rezervista iz Srbije i C.G pa zarad četničke ideologije lupao po gradu s okolnih ćuka. Njima taj grad nije bio ništa. No onome ko je prvi put poljubio curu, išao u školu i rodio se... to Sarajevo moralo je predstavljati nešto u emotivnom smislu. Inače kako možeš biti drugačije čovjek? To su emocionalni invalidi. Sve.
- nosara
#110 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Kakve veze ima... Nisu trazili ni da ih se ne spominje u kontekstu agresije, pa je neko brze-bolje napravio reviziju...mario001 wrote:Jesu li Crnogorski zvanicnici trazili pokrivanje ploca???nosara wrote:Nemam vremena...mario001 wrote: Otvori sebi temu o crnogorcima pa opleti do mile volje..
Jesu li Crnogorci trafili da se prekriju ploce ili ???
To sto su crnogorci dobili drukciji tretman je iz iste kuhinje koja je "pokrila tablu"... Politikantska, prevrtljiva, poslusnicka, kvazipoliticka kuhinja bez glave i repa... Ista ona koja je u proslosti stavljala, pa skidala, pa opet stavljala i skidala neke druge table... To je sustina...
Sto su pokrivali...? Nece toma u vijecnicu, ko ga jebe nek' stoji ispred... Neko je to od nasih zapadnih "prijatelja" podebljao, nemam sumnju... Kao i u vezi crnogoraca glede agresije... REVIZIJA...
- cyprus
#111 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
LBVIEW wrote:...samo si jos mogao navesti kako su ustvari Bosnjaci(u odorama VRS) sami sebe gadali...
Da krepaš.
-
statixx
#112 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
arzuhal wrote:Sintagma srpski zločinci se dobila - prema pravilima tvorbe u srpskom jeziku - iz zločinci iz srpskog naroda. Upotreba ovog pravila tvorbe je već razjašnjena od strane Nedjeljka Čubrilovića i ostalih srpskih političara i zvaničnika iz RS-a a na slučaju dokazivanja ispravnosti naziva bošnjački jezik, umjesto beslovesnog naziva bosanski, jer u Ustavu RS-a stoji jezik bošnjačkog naroda.
- Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od "srpski narod" izvodi se ekvivalentan naziv "srpski jezik", i od "hrvatski narod" izvodi se ekvivalentan naziv "hvatski jezik", a od "bošnjački narod" moguće je jedino izvesti naziv "bošnjački jezik", a nikako nije moguće izvesti naziv "bosanski jezik" - stoji u odgovoru Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.
http://banjalukain.com/clanak/132614/iz ... kog-jezika
Dakle upotrebom sintagme srpski zločinci ispoštovano je pravilo tvorbe srpskog jezika, kako vele Čubrilović und ekipa, i sasvim je logično, prilično i dostatno, ništa ne teba mijenjati

- bingov buraz
#113 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
sramotno je da uopste cetnicki vojvoda dolazi u posjet Sarajevu a ovo dodatno sa tablom je kao da da pustis da te neko kara a malo ti zasmeta kad svrsi u tebe
- bingov buraz
#114 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Da je predsjednik galaksije.Beskicmenjaci.
- It_is_a_Leclerc
#115 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Kako uvijek istim ljudima ovdje smeta kad se upre prstom u narod koji je odgovoran za zločine.
-
mario001
#116 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Takvi jos placu sto smo prezivljeli agresiju, takvi jos uvijek misle da smo mi svi isti...njih ne treba tretirate nista drugacije nego same cetnikeIt_is_a_Leclerc wrote:Kako uvijek istim ljudima ovdje smeta kad se upre prstom u narod koji je odgovoran za zločine.
- It_is_a_Leclerc
#117 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ne razumijem u čemu je problem sa sintagmom.
Kao što postoje srpski zločinci, tako postoje i bošnjački - od onih koji su ubijali na Kazanima, do onih u Uzdolu, Grabovici, Bugojnu i slično. Ne vidim razlog da to bilo koga vrijeđa. Pa nisu ti zločinci padali sa Saturna već su bili dio, uglavnom, vrlo legalnih i vrlo legitimnih postrojbi i jedinica sa političkom, logističkom i svakom drugom podrškom, kako u državama koje su "predstavljali", tako i u narodu iz kojeg su dolazili.
Ovo pokrivanje ploče koja ukazuje na to ko je, i zbog čega, 1992. spalio praktično do temelja nacionalnu biblioteku je servilnost i samoponiženje na najjače. Najbolje bi bilo da se napiše da je izgorila zbog neispravnih instalacija, kao i pošta na Obali, pa da nam se, ne daj Bože, umiveni vojvode i psi rata poput Vučića i Nikolića ne uvrijede.
Kao što postoje srpski zločinci, tako postoje i bošnjački - od onih koji su ubijali na Kazanima, do onih u Uzdolu, Grabovici, Bugojnu i slično. Ne vidim razlog da to bilo koga vrijeđa. Pa nisu ti zločinci padali sa Saturna već su bili dio, uglavnom, vrlo legalnih i vrlo legitimnih postrojbi i jedinica sa političkom, logističkom i svakom drugom podrškom, kako u državama koje su "predstavljali", tako i u narodu iz kojeg su dolazili.
Ovo pokrivanje ploče koja ukazuje na to ko je, i zbog čega, 1992. spalio praktično do temelja nacionalnu biblioteku je servilnost i samoponiženje na najjače. Najbolje bi bilo da se napiše da je izgorila zbog neispravnih instalacija, kao i pošta na Obali, pa da nam se, ne daj Bože, umiveni vojvode i psi rata poput Vučića i Nikolića ne uvrijede.
- cyprus
#118 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Što neko davno reče, stvarno djeluje kao da ti biraš stavove od teme do teme tako što bacaš novčić ili kockuIt_is_a_Leclerc wrote:Kako uvijek istim ljudima ovdje smeta kad se upre prstom u narod koji je odgovoran za zločine.
- It_is_a_Leclerc
#119 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
cyprus wrote:Što neko davno reče, stvarno djeluje kao da ti biraš stavove od teme do teme tako što bacaš novčić ili kockuIt_is_a_Leclerc wrote:Kako uvijek istim ljudima ovdje smeta kad se upre prstom u narod koji je odgovoran za zločine.
-
statixx
#120 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Jucer pohvalili Bakira za pokazivanje zuba, a danas mu vec jebu majku za ponizavanje, sa istog mjesta...
Nema nikakve dosljednosti i povezanosti u politici, samo daj hljeba i igara.
Nema nikakve dosljednosti i povezanosti u politici, samo daj hljeba i igara.
- Alfons Kauders
#121 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Prijavi, kad nisi musko.nosara wrote:To ti je ovo vrijeme, pretesko, sparina...Alfons Kauders wrote: Ponovo kažem - bujrum.
Taman sam nadrkan, nije mi zao voziti par sati da se vidimo.
Ipak cu ovo prijavit, poziv na nasilje i ta sranja...
Ha ja.
- LBVIEW
#122 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Da krepas od stida,ako ga imas,da.cyprus wrote:LBVIEW wrote:...samo si jos mogao navesti kako su ustvari Bosnjaci(u odorama VRS) sami sebe gadali...![]()
![]()
![]()
Da krepaš.
- arzuhal
#123 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Možda je poziva na kafu, nigdje nema eksplicitno ništa...Alfons Kauders wrote:Prijavi, kad nisi musko.nosara wrote:To ti je ovo vrijeme, pretesko, sparina...Alfons Kauders wrote: Ponovo kažem - bujrum.
Taman sam nadrkan, nije mi zao voziti par sati da se vidimo.
Ipak cu ovo prijavit, poziv na nasilje i ta sranja...
Ha ja.
-
Bodkin
#124 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Jel tacno srpski zlocinci? Jeste, jer su svi bili srbi. Je moglo bolje? Moglo je. Sta se ovim postize? Da se cijelom narodu lupi etiketa. Jel trebalo zbog tome skidati? Nije jer ko mu jebe mater. Treba znati gdje dolazi jer nije on nikakav liberal nego radikal, a njegovi radikali su spalili tu istu vijecnicu izmedju ostalog
- It_is_a_Leclerc
#125 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ne lupa se narodu etiketa, već zločincima iz reda tog naroda.Bodkin wrote:Jel tacno srpski zlocinci? Jeste, jer su svi bili srbi. Je moglo bolje? Moglo je. Sta se ovim postize? Da se cijelom narodu lupi etiketa. Jel trebalo zbog tome skidati? Nije jer ko mu jebe mater. Treba znati gdje dolazi jer nije on nikakav liberal nego radikal, a njegovi radikali su spalili tu istu vijecnicu izmedju ostalog
Da je pisalo - "Na ovom mjestu su Srbi spalili i srušili.", onda bi to bila etiketa.