OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#101 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by mk ultra »

Orginalni dio u ovlastenom, i isti dio od istog proizzvođača van ovlaštenog nemaju istu cijenu ni blizu
citroen xm

#102 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by citroen xm »

Ja bi i zbog džepa i zbog principa ugradio Monroe pa i neka traju duplo kraće, a neće.
jefferson

#103 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

tempuser wrote:Neki dan uporedjujem cijene amortizera za svoj auto, Monroe par sa ugradnjom 240 KM, u ovlastenom 200 KM/kom "prva ugradnja" ma sta god to podrazumjevalo i 380 KM/kom original bez ugradnje. Hebem mu misa, ne znam ko proizvodi te u ovlastenom, ali kakvi moraju biti da budu 2, odnono 4 x skuplji od Monroea koji ipak nije neki no name?????
Ja sam koristio Monroe na nekoliko auta, i bolje su mi se pokazali nego zamjenski SACHS.
jefferson

#104 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

citroen xm wrote:Ja bi i zbog džepa i zbog principa ugradio Monroe pa i neka traju duplo kraće, a neće.
Ma trajat ce u najgorem slucaju 80% vremena.
direstraits0078

#105 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by direstraits0078 »

Monroe zna napraviti jako lose amortizere. Odnosno, amortizer sam po sebi nije los, ali gumeni dijelovi na straznjoj osovini npr. znaju da crknu veoma brzo. Ja bih trazio nesto drugo, ili bih trazio Monroe s garancijom od par godina, pa ako crkne neka od piksni da imas pokrice.
jefferson

#106 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Monroe zna napraviti jako lose amortizere. Odnosno, amortizer sam po sebi nije los, ali gumeni dijelovi na straznjoj osovini npr. znaju da crknu veoma brzo. Ja bih trazio nesto drugo, ili bih trazio Monroe s garancijom od par godina, pa ako crkne neka od piksni da imas pokrice.
Moze biti da su pojeftinili izradu. Jbg, ja sam ih krositio dok sam zivio u Bih, znaci nekih 12-13g ima kako sam zadnji put uzeo Monroe.
mk ultra

#107 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by mk ultra »

Moram i ja na autu da mijenjam amortizere i opruge komplet

Sta i gdje da uzmem, bmw e46 '04 je u pitanju
Pozz
Bakir1

#108 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by Bakir1 »

Uzmi gewinde maca :mrgreen:
lavic

#109 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by lavic »

mk ultra wrote:Moram i ja na autu da mijenjam amortizere i opruge komplet

Pozz
Na tvom mjestu ako hoces da zadrzis istu visinu a da imas bolje lezanje isao na varijantu Bilstein standard opruga I B6 gasnih amortizera.
lavic

#110 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by lavic »

lavic wrote:
mk ultra wrote:Moram i ja na autu da mijenjam amortizere i opruge komplet

Pozz
Na tvom mjestu ako hoces da zadrzis istu visinu a da imas bolje lezanje isao na varijantu Bilstein standard opruga I B6 gasnih amortizera.
Zasto mijenjas opruge?
mk ultra

#111 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by mk ultra »

@bakir
Onda bi svaka Visocka bila moja... ne mogu ti to uradit :lol:

Kontam Bilstein + kayaba, ili neke drugr opruge... necu nista sporcko i ćunersko

@lavic
Lego je odzada pofino... 180k orginalnih na satu, s tim da auto u prve 2 godine mog vlasnistva skoro nije vozano.. 5 god je kod mene
lavic

#112 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by lavic »

mk ultra wrote:@bakir
Onda bi svaka Visocka bila moja... ne mogu ti to uradit :lol:

Kontam Bilstein + kayaba, ili neke drugr opruge... necu nista sporcko i ćunersko

@lavic
Lego je odzada pofino... 180k orginalnih na satu, s tim da auto u prve 2 godine mog vlasnistva skoro nije vozano.. 5 god je kod mene
Ja sam nazad mijenjao samo opruge I stavio Bilstein standard I zadooljan sam.

Ja sam morao mijenjat jer sam jednu oprugu na samom kraju slomio kad sam bjezao od slepera koji pretice I sisao na bankinu, ali mi nije ni tad auto bilo leglo.
Post Reply