1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#101 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by preludezalude »

zli_hordas wrote:
ado-šampion wrote:Ne valja biti iskljuciv. Zasto plin valja na polovnom autu od 15 hiljada a ne valja na novom od 30, ako se radi o slicnim motorima? Nidje veze. Ako valja na jednom valja i na drugom. Ako ne valja na jednom ne valja ni na drugom. Ako neko vidi nacin da ustedi i da te pare potrosi recimo na porodicu, a pritom nista ne gubi ili ne gubi puno zasto je to glupo? Glupo je qrcit se da si gospodin a dijete slati u skolu bez 2 marke za sendvic, to je glupo. Jbt neces naci siromasnijeg naroda a da je manje proracunat u trosenju i da ima vise predrasuda. Svabo koji ima para za razliku od nas bi hladno stavio plin, ako izracuna da mu se to isplati i da ne gubi puno, a za te pare koje ustedi popravio svoj zivot i/ili zivot svoje porodice na drugom mjestu, a Bosancu je to ispod casti. Nek je frizider prazan, samo nek je cast na mjestu.

I sto je najgore ja sve ovo posmatram iz neutralnog ugla, cak stavise, nisam za opciju plina, nikad nisam ni razmisljao o tome, nit znam bilo koga ko ima plin, dakle ne trazim opravdanje ni sebi ni nekom drugom.
Ako nemas da ga sipas bio benzin ili dizel nemoj ga ni kupovat auto na plinu ko mrtva kobila,inzinjeri ga projektuju,testiraju motor 5,6 godina gledaju sta je najoptimalnije ali potom mu bosnjo hekne plin i auto najednom manje trosi bolje ide plus mu ostane para za vikendice.
Ocigledno je da se ne kontas u ovu tematiku. Auto na plinu moze biti ko mrtva kobila samo ako se mapa plina tako ustima tj da trosi minimalno. Ali isto tako se ta mapa plina moze ustimati i da auto ide isto kao i na benzin. Pa cak se moze i ustimati ta mapa da auto ide na plin bolje od benzina (ako govorimo o tvornickim benzinskim mapama). Ja sam na svom vozilu imao jedno vrijeme tako ustimanu plinsku mapu da je auto islo puno bolje na plin nego na benzin. Postoji jedan odredjeni prostor u kojem se moze ta mapa stimati prema gore ili dole a da jos uvijek zadovoljava neke "normalne parametre" i motorna elektronika nece registrovati abnormalnosti i greske. E sad druga je stvar sto neki ljudi kazu da im se nastima da trosi sto manje pa mehanicar privrne plin preko neke granice i onda auto stvarno malo trosi ali i slabo ide. Gomila je plinasa sa takvim ustimanim plinom i upaljenom lampicom motorne elektronike, a nisu ni svjesni koliko je stetna siromasna smjesa pa cak i pogubna za motor neovisno da li se radi o plinu ili nekom drugom gorivu.
preludezalude

#102 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by preludezalude »

530i wrote:Samo je fol što benzin ne ugrađuju priučeni mehaničari po nekim opskurnim garažama...za razliku od plina.
Ocigledno nisi upoznat. To je bilo tako nekada. Vec 3-4 godine plinske instalacije mogu ugradjivati samo ovlasteni servisi za taj posao. Ako nije ugradjen tako onda ne mozes registrovati auto.
Uostalom ugradnja plinske instalacije nije nikakva nauka. To je gotov proizvod koji je proizvela fabrika a servis samo ugradi.
Kad nekome crkne motor i treba zamijeniti motor bio to dizel ili benzin ista stvar. Fabrika je proizvela motor a servis ga samo ugradi i nastima.
Last edited by preludezalude on 21/05/2016 00:35, edited 1 time in total.
530i

#103 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by 530i »

preludezalude wrote:
530i wrote:Samo je fol što benzin ne ugrađuju priučeni mehaničari po nekim opskurnim garažama...za razliku od plina.
Ocigledno nisi upoznat. To je bilo tako nekada. Vec 3-4 godine plinske instalacije mogu ugradjivati samo ovlasteni servisi za taj posao. Ako nije ugradjen tako onda ne mozes registrovati auto.
Ne kontaš fol. I govorim o servisima koji imaju papire od države. Samo im još znanje fali... za mene su takvi opskurni. Ne može se porediti nešto što jedan vw ili toyota ugrađuju u milione auta svake godine i nešto što se ovdje ugrađuje po garažama...molim vas. Da je plin toliko dobar formula 1 bi bila na plin, nego je to samo alternativa u nedostatku novca.
preludezalude

#104 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by preludezalude »

530i wrote:
preludezalude wrote:
Ne kontaš fol. I govorim o servisima koji imaju papire od države. Samo im još znanje fali... za mene su takvi opskurni. Ne može se porediti nešto što jedan vw ili toyota ugrađuju u milione auta svake godine i nešto što se ovdje ugrađuje po garažama...molim vas. Da je plin toliko dobar formula 1 bi bila na plin, nego je to samo alternativa u nedostatku novca.
Ne slazem se s tobom u potpunosti. Ima necega i u ovoj tvojoj da ima i ovlastenih servisa svakakvih. Ali budi siguran da je plin alternativa buducnosti a ne dizel ili benzin.
Ali ne kontas fol...ne odredjujemo ni ti ni ja sta je in, to odredjuju "naftna carstva".
NediM17

#105 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

Da je dizel dobro gorivo formula bi se vozila na dizel. Hajmo tako.

Niko nije rekao da je plin bolje gorivo od benzina, samo tri puta jeftinija alternativa, pa ti sad vidi.

A uskoro ako Bog da stize Insignia 2.0T 4x4 220ks i odmah ide plin na nju. Ma jebes formulu kako to ide, a sve za 7-8KM na 100km (pola marke litar plina, a vi i dalje vozajte 1.6 za 12-13KM na 100km :lol: ). 8-)

A sta cu svakako takav auto parkirati u podzemnoj garazi kad te dolje ne vide komsije. :mrgreen:
Ne znam je li fukarski posao voziti na plin takav auto, mozda bolje ipak na benzin, sta je 10-20 litara benzina po 1.80KM. Upravu je Condy, ili si beg ili kokuz.

Samo me jos strah da joj ventili ne izgore, slaba sjedista ventila ima, turbo, hidraulicni podizaci, ne bi to trebalo dugo trajati na plin. :lol:
preludezalude

#106 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:Da je dizel dobro gorivo formula bi se vozila na dizel. Hajmo tako.

Niko nije rekao da je plin bolje gorivo od benzina, samo tri puta jeftinija alternativa, pa ti sad vidi.

A uskoro ako Bog da stize Insignia 2.0T 4x4 220ks i odmah ide plin na nju. Ma jebes formulu kako to ide, a sve za 7-8KM na 100km (pola marke litar plina, a vi i dalje vozajte 1.6 za 12-13KM na 100km :lol: ). 8-)

A sta cu svakako takav auto parkirati u podzemnoj garazi kad te dolje ne vide komsije. :mrgreen:
Ne znam je li fukarski posao voziti na plin takav auto, mozda bolje ipak na benzin, sta je 10-20 litara benzina po 1.80KM. Upravu je Condy, ili si beg ili kokuz.

Samo me jos strah da joj ventili ne izgore, slaba sjedista ventila ima, turbo, hidraulicni podizaci, ne bi to trebalo dugo trajati na plin. :lol:
Sve to super zvuci ali me pravo nervira tako malo konja. Pa opel je prije 25 godina iz takvog turbaka izvlacio 205ks.
tempuser

#107 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

Romeo 80 wrote:Ta priča oko opasnosti auta sa lpg-om za podzemne garaže je i po meni prenapuhana, ali ipak postoji tu jedna nezgodna stvar. Auto plin je teži od vazduha i prilikom curenja se ne raspršuje u atmosferu već se taloži praktički po podu, te ukoliko nije dobro izveden ventilacioni sistem lako može doći do nakupljanj većih količina plina u zatvorenom prostoru.

Šansa da ipak dođe do eksplozije je zanemariva, ali mogu razumjeti da se u pojedinim slučajevima ništa ne želi rizikovati.
Za neke je tu ocigledno kvantna fizika....
citroen xm

#108 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Prije možda godinu hodam kad na ulazu u raskrsnicu ugasi se ženi Lupo, iz čista mira. Vergla ništa. I mi priđemo da je malo poguramo i sklonimo odatle kad imamo šta vidjeti. Trulo crijevo ili se otkačilo... ne znam šta je bilo, uglavnom na asfaltu razliveno jedno 10-15 litara benzina. I šta sada? U podzemnoj garaži je takvo auto bezopasno, a auto na plin je opasno?
NediM17

#109 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

citroen xm wrote:
Prije možda godinu hodam kad na ulazu u raskrsnicu ugasi se ženi Lupo, iz čista mira. Vergla ništa. I mi priđemo da je malo poguramo i sklonimo odatle kad imamo šta vidjeti. Trulo crijevo ili se otkačilo... ne znam šta je bilo, uglavnom na asfaltu razliveno jedno 10-15 litara benzina. I šta sada? U podzemnoj garaži je takvo auto bezopasno, a auto na plin je opasno?
Pusti Gorana... A na autu sa LPG-om se 99.9% ne moze ni desiti curenje, a ako se i desi vrlo brzo reaguje neki od sigurnosnih ventila. Tank je od celika 4mm, vodovi od tanka do isparivaca su bakreni i presvuceni gumom, gdje eventualno moze curiti je iza isparivaca gdje su armirami gumeni vodovi do dizni, i svako eventualno curenje nece proci bez reakcije sigurnosnog ventila.

Za se ostalo tu je kvantni fiziĆar Goran 16v! Ili ipak Goran pumpa dizna 8v. :lol:
preludezalude wrote:Sve to super zvuci ali me pravo nervira tako malo konja. Pa opel je prije 25 godina iz takvog turbaka izvlacio 205ks.
Cipovacemo je u Krvoloka na 260 konja. 8-) :lol:

Ma ide i ovako, ispod 8s do stotoke, na autoputu lijepi 250km/h. Sta ce ti vise. :thumbup:
tempuser

#110 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

Pa otidji do ovih u podzemnim garazama, ne u BiH, nego vani pa im objasni da su primitivci koji nemaju pojma!
tempuser

#111 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
Znas li kolika je fleka od 15-20 lit benzina i koliko smrdi?
insomnia78

#112 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by insomnia78 »

tempuser wrote:Pa otidji do ovih u podzemnim garazama, ne u BiH, nego vani pa im objasni da su primitivci koji nemaju pojma!
Da, i dalje je u dosta podzemnih garaza zabranjeno parkirati vozila na LPG pogon ali to vuce korjene iz proslih vremena
U fr su npr, cini mi se od 2001 za sva LPg vozila obavezni sigurnosni ventili. Tako da je 2006 i zvanicno iz zakona izbrisana ta zabrana, sa dodatkom "za vozila sa sigurnosnim ventilima" .
Naravno i dalje postoje garaze u kojima zabrana jos uvijek traje. Ovi plinasi su pokrenuli kampanju "LPG vozila sa sigurnosnim ventilom su dobrodosla" pa cesto mozes vidjeti nesto ovako
Image
I jos nesto. Evo mape iz 2014 koja pokazuje kako je placanje takse prilikom registracije vozila (dobijanje saobracajne) regulisano za vozila na plin (ne znam doduse da li se to odnosi samo na fabricke modele)
Tamno zelena-potpuno oslobodjeni takse
Svijetlo zelena-placaju 50% manje
Siva-nema oslobodjenja placanja
Image
condy

#113 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

Kako je kod registracije kod nas vozila sa ugradjenim plinom ?
tempuser

#114 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

@insomnija
Sve je jasno, naravno da je danas sve savrsenije i sigurnije nego prije, ali je prica pocela od ogranicenja za koje pojedini tvrde sa je to be-ha primitivizam, pa se prenijelo na izjednacavanje ruzika tecnog goriva sa plinon. Pa i ventil koji pominjes je dovoljan indikator rizika, na plinu ga moras imati, dok su vodovi za gorivo plasticni i pruzeni su po podu auta bez zastite!
tempuser

#116 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

condy wrote:Kako je kod registracije kod nas vozila sa ugradjenim plinom ?

Platis vise nego za obicni jer s jedne strane placas naknadu za ceste koja, za razliku id konvencionalnih goriva, nije uracunata u cijenu plina, sto ima logike, a s druge strane nema olaksica za aute na alternativna goriva sto je idiotizam! Na to sve ide atest i upis u saobracajnu ako to nije vec obavljeno!
citroen xm

#117 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
Znam jer je između ostalog tada dok smo pritrčali sve bilo okupano ispod auta. Dakle primjeti se. Ali isto tako u nekoj temi o plinu sam napisao svoj doživljaj sa izlijetanjem sigurnosnog ventila nedugo nakon sipanja pune boce plina. Šta se desilo? Ono što je isparilo toliko je smrdilo da je bilo nemoguće ne primjetiti, a ostatak se automatski zaledio i nakon dva sata i odlaska majstoru, ostalo mi je u boci više od pola tečnog plina.
insomnia78

#118 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by insomnia78 »

Ja na plin samo kuham. Doduse i grijem se :D
citroen xm

#119 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Taj za kuhanje i grijanje je mnogo opasniji. ;)
insomnia78

#120 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by insomnia78 »

Ma jebat ga
Iskreno, svejedno mi. Nek svako sebi toci sta hoce i moze nego ja malo podjebavam
Ne vjerujem da je plin u autu nesto posebno opasan (pogotovo od kako sam se sa jaranom isprevrto i od auta nije ostalo skoro nista a plinska boca ispala i okrece se na cesti jer curi gas iz nje :D) ali ja jednostavno nemam potrebe za tim
Imam, trenutno :D, za sipati benzin i ne fali mi na drugoj strani tako da o plinu ili dizelu ni ne razmisljam
citroen xm

#121 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Ma i meni je svejedno vala ko na šta vozi. Nikakav problem nije što neko ne voli ili jednostavno neće da vozi na plin. Samo treba iskorjeniti neke urbane legende. Ima plin dosta svojih mana, ali ne treba to posmatrati kao bombu na putu jer to nije. I na kraju priča se povela oko ekonomičnosti, a tu je definitivno plin najbolje rješenje. :thumbup:
tempuser

#122 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
tempuser wrote:
Znam jer je između ostalog tada dok smo pritrčali sve bilo okupano ispod auta. Dakle primjeti se. Ali isto tako u nekoj temi o plinu sam napisao svoj doživljaj sa izlijetanjem sigurnosnog ventila nedugo nakon sipanja pune boce plina. Šta se desilo? Ono što je isparilo toliko je smrdilo da je bilo nemoguće ne primjetiti, a ostatak se automatski zaledio i nakon dva sata i odlaska majstoru, ostalo mi je u boci više od pola tečnog plina.
Fleka od 15 lit goriva na asfaltu je 5 x 5 metara, ako ne i veca, e s sad zamisli situaciju u podzemnoj garazi, curi oz tvog auta al je fleka 2 sprata nize ispod necijeg auta i da se pri tome ne primjeti.To je jedna od opasnosti kod curenja plina, sto koncentracija iscurjelog plina usljed njegove tezine i strujanja znaka fizicki moze biti na skro 10. mjestu u odnosu na mjesto curenja.
citroen xm

#123 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Ne bih puno diskutovao o tome jer je istina tu negdje između moje i tvoje priče, ali recimo da prosječna plinska boca ima zapreminu 50 litara, ako počne curiti dok se ne zaledi neka iscuri 20 litara plina(pretpostavka da je boca puna). Kada se to rasprši na tolikom prostoru kolika je podzemna garaža, mislim, možda griješim, da nema apsolutno nikakve šanse da izazove nešto. Ipak to nije skladište plina u kome jedna varnica iz elektro vodova zapali hiljade kubika plina.

A da ne pričamo o ovome što neko pomenu da je na savremenijim plinskim instalacijama prisutno par sigurnosnih ventila koji otklanjaju svaku mogućnost curenja. I na kraju evo ova slika koju je kolega Insomnia postavio, ako koja dokazuje da nema više straha od tih sistema.
NediM17

#124 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:@insomnija
Sve je jasno, naravno da je danas sve savrsenije i sigurnije nego prije, ali je prica pocela od ogranicenja za koje pojedini tvrde sa je to be-ha primitivizam, pa se prenijelo na izjednacavanje ruzika tecnog goriva sa plinon. Pa i ventil koji pominjes je dovoljan indikator rizika, na plinu ga moras imati, dok su vodovi za gorivo plasticni i pruzeni su po podu auta bez zastite!
Naravno da je primitivizam jer je kod Bosnje mozak zakovan na '92.g. kada su u ratnom Sarajevu vozili sa unutrasnjom gumom od FAP-a napunjenom zemnim plinom i direktno spojenom gumenim slaufom na karburator i kada je dvicina bila vrh automobilske industrije.

I plinski su vodovi pruzeni po podu auta bez ikakve zastite, doduse nisu plasticni, nego bakarni... Ups, ima ventil na boci koji zatvara gas u slucaju ostecenja voda, dakle ne moze curiti plin kad bi ga odero negdje po podu, kao sto bi curio benzin ili nafta.

A bakarni su vodovi samo iz jednog jedinog razloga, zato sto je LPG stlacen na cca. 6 bara, pa sad zamisli plasticno crijevo koje bi to moglo izdrzati. Vec iza isparivaca gdje je pritisak mizernih 1.5 bar su koristena armirana gumena crijeva. Ili na dizelu vodovi od common raila do dizni ili pumpe visokog pritiska, sto mislis sto su metalni, a ne gumeni ko na Golfu dvicini? Ne znam koja bi to guma mogla izdrzati cca. 1600 bara.

E sad postavljac teme je pitao ili ili. Osim sto mu imas rec da ne moze u podzemne garaze u vlasnistvu nasih tajkuna koji su inace svi skolovaTi u Travniku, Kiseljaku, Palama, itd., ne znam sta bi mu drugo imao poruciti.

Ja imam i jedno (dizel) i drugo (benzin) i trece (LPG), i sa cisto ekonomskog aspekta plinas je jeftiniji za vozati. Srecom ovaj moj dizel je jos uvijek relativno nov sa svega 65kkm tako da mu nisu jos na red dosle skupe popravke (za sada samo redovni servisi i disk plocice, doduse cini mi se da me i akumulator polako izdaje). Sto se tice benzinca odrzavanje je vrlo prosto. Svjecice, kablovi, bobina(e), eventualno varijator faze ako ga auto ima...

A dizel, narocito polovan kad krene udarati po dzepu, ne prestaje...
tempuser

#125 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

Kao sto napisah, Nedime dragi, ne znam zasto ovdje pises elaborate, zamoli insomiju da objasni francuzima da su oni zapravo nisu u nekim slucajevima franzuci nego primitivne bosnje skolovaTi u Travniku, Kiseljaku itd.
Da ti nacrtam, od 10 zajednickih ili podzemnih parkinga i garaza u koje sam parkirao u inistranstvu zadnjih 2-3 god bar u 3-4 je bila zabrana za LPG.
Sto sam imao napisati vezano za plin mimo ogranicenja sam napisao, a u medjuvremeni i kad vec pominjes ventil, razmisli malo zasto ga auti na konvencionalno gorivo nemaju, a mogu uci u garazu, mozda dodjes do kakvog zakljucka.
Last edited by tempuser on 21/05/2016 16:21, edited 1 time in total.
Post Reply