Ipak uvoz :(

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rusmir.ba

#101 Re: Ipak uvoz :(

Post by rusmir.ba »

citroen xm wrote:

Priča se povela o tome da je potreban EUR1 obrazac i da se zbog toga što VW, Škoda i neki drugi proizvođači ne izdaju više, carina mora platiti.
Bas tako :)
citroen xm wrote:

Sve ovo pišem jer mislim da čovjek previše očekuje. 12000 KM nije mala cifra, ali se čovjek odlučio za auto čije cijene nisu naivne i za taj novac će bilo gdje teško naći ono što je planirao.
http://www.olx.ba/artikal/21720395/skod ... -2008-god/
Ne vidim razlog da ova ne vrijedi tih 12.000KM za koliko se prodala. Sto duze citam ove poruke imam osjecaj da je percepcija mog ocekivanja nesto staro 4-5god za 30% cijene. Nema toga, ali za ove pare ima finih ponuda.
citroen xm

#102 Re: Ipak uvoz :(

Post by citroen xm »

Nisam rekao da nema, ali treba imati konjske živce i obilaziti. Ovako na PIK-u svako izgleda solidno ili dobro, a onda te na licu mjesta dočeka hladan tuš.

Znaš kako, kada gledam auto od 2000 onda malo pogledam mehaniku(5 minuta) i malo detaljnije limariju i kupujem. Tu pređem preko milion stvari manjih ili većih jer znam da za tu cifru ne mogu očekivati ludilo. Ali kada dajem 12000 onda boga mi gledam na sve. Nazoveš čovjeka, ma sve med i mlijeko. Onda na licu mjesta milion mana i kad pitaš: Šta je ovo? uvijek dobijaš isti odgovor: Ne znam ja, i ja sam tako kupio. A mana hiljadu.

Zato smatram da ti se isplati dati i 1000 KM više, nekako se nateći, ako vidiš da je auto stvarno tip-top. Znam, nije lako nateći se toliko više i preći preko nekih principa, ali sačuva se kilometar živaca.
rusmir.ba

#103 Re: Ipak uvoz :(

Post by rusmir.ba »

citroen xm wrote:Nisam rekao da nema, ali treba imati konjske živce i obilaziti. Ovako na PIK-u svako izgleda solidno ili dobro, a onda te na licu mjesta dočeka hladan tuš.

Znaš kako, kada gledam auto od 2000 onda malo pogledam mehaniku(5 minuta) i malo detaljnije limariju i kupujem. Tu pređem preko milion stvari manjih ili većih jer znam da za tu cifru ne mogu očekivati ludilo. Ali kada dajem 12000 onda boga mi gledam na sve. Nazoveš čovjeka, ma sve med i mlijeko. Onda na licu mjesta milion mana i kad pitaš: Šta je ovo? uvijek dobijaš isti odgovor: Ne znam ja, i ja sam tako kupio. A mana hiljadu.

Zato smatram da ti se isplati dati i 1000 KM više, nekako se nateći, ako vidiš da je auto stvarno tip-top. Znam, nije lako nateći se toliko više i preći preko nekih principa, ali sačuva se kilometar živaca.
Zivci su najskuplji, nije ni 1000KM problem ali da li bas dobijam puno za tu razliku. Godiste nema sanse, 2008. je max. MOzda manje kilometara na satu.
tempuser

#104 Re: Ipak uvoz :(

Post by tempuser »

Koliko znam, a uvozom se bavim ponekad na radnom mjestu, za EUR1 obrazac nisu zaduzeni proizvodjaci nego drzava potpisnica iako mozda jeste tako, ne znam kako bi VW i Skoda mogli neizdavati EUR1 ukoliko je zemlja porijekla kako treba?
citroen xm

#105 Re: Ipak uvoz :(

Post by citroen xm »

Ne znam, nisam upoznat previše. Samo evo vidim da se u raji širi ta priča. Ali opet postoji druga verzija da EUR1 obrazac više nije ni potreban već se uvidom u neku drugu dokumentaciju auto oslobađa carine. Ali to je sve ovako ofrlje, ne bih da lupam jer nisam upućen.
tempuser

#106 Re: Ipak uvoz :(

Post by tempuser »

Sa EU je na snazi sporazum o slobodnoj trgovini (bas kao i sa Turskom npr) koji podrazumjeva da se na robu proizvedenu u zemljama EU ne placa carina. Osnova za oslobadjanje carine je dokaz o porijeklu, a EUR1 je samo jedan od nacina da se dokaze porijeklo s tim da EUR1 ne izdaje proizvodjac (kako ce proizvidac biti "nadlezan" za polovan auto??) nego drzava, tj spediter ali ga drzava ovjerava. U istu svrhu se za manje iznose na fakturama pisu izjave da je roba Made in EU, odnosno sa zemljama van EU se vade Certifikati o porijeklu koje izdaje Vanjskotrgovinska komora.
Danguba

#107 Re: Ipak uvoz :(

Post by Danguba »

Nije to bas tako. Za starija auta moze proci izjava jer su vjerovatno radjeni u EU(nekada davno) ili pak njihovih 70% dijelova je proizvedeno u EU.
Danas je slika sasvim drugacija. BMW novijih serija(ne znam za sve modele) se rade u potpunosti u Americi, Opel Moka se radi negdje u Aziji i brodovima komletna doprema do narucioca. Ta roba nije proizvedena u EU pa time se ne moze izdati EUR1.
HAVANA

#108 Re: Ipak uvoz :(

Post by HAVANA »

tempuser wrote:Sa EU je na snazi sporazum o slobodnoj trgovini (bas kao i sa Turskom npr) koji podrazumjeva da se na robu proizvedenu u zemljama EU ne placa carina. Osnova za oslobadjanje carine je dokaz o porijeklu, a EUR1 je samo jedan od nacina da se dokaze porijeklo s tim da EUR1 ne izdaje proizvodjac (kako ce proizvidac biti "nadlezan" za polovan auto??) nego drzava, tj spediter ali ga drzava ovjerava. U istu svrhu se za manje iznose na fakturama pisu izjave da je roba Made in EU, odnosno sa zemljama van EU se vade Certifikati o porijeklu koje izdaje Vanjskotrgovinska komora.
Samo jedan i jedini je ispravan postupak za izdavanje eur1 obrasca za vozila.Potvrda proizvodjaca,osnovni i prvi korak,jer samo proizvodjac zna i moze izdati tu potvrdu,gdje je vozilo napravljeno i koji je postotak ugradjenih dijelova proizvedenih u eu.Kad to dobijes tek onda ides spediteru,pravi se,ovjerava...Izjava je validna do 6000 eura a po zakonu i ona se moze i smije staviti samo na osnovu potvrde proizvodjaca.Bilo koji drugi put a koji je zaobisao potvrdu proizvodjaca ce u slucaju naknadne provjere uvoznika teretiti za retroaktivno placanje carine a izvoznika kazniti za neovlasteno stavljanje izjave o porijeklu.Ko je nakav hans iz bochuma da stavlja izjavu na fakturu,otkud on zna gdje je proizvedeno i koliki je postotak ugradjenih dijelova proizvedenih u eu?Ima golf eu, a ima da nije eu,jetta nema eu,opel frontera bjezi par postotaka ugradjenih dijelova i potvrda je negativna...Naravno i u ovakvoj situaciji se pojavljuju ljudi citaj slovenci koji prave eur1...Regularno ne moze bmw,audi,seat,skoda,vw...kod njih moze.Da ne objasnjavam sad sta rade ali ukoliko dodje do provjere bice kuku majko kod uvoznika koji bi na silu da su jeftiniji.Inace ,kod nas je sve najteze i najskuplje ako hoces regularno.Sve drugo je jeftinije i daje prednost u prodaji.Kupca boli kita,on gleda cijenu,kako sto jeftinije da prodje...Uzasno je sve komplikovano i vrlo tesko za pravljenje ulazne kalkulacije,nikad ne znas sta te ceka a razlika je ogromna...Iz dobitka vrlo lako i moguce u gubitak.Osim ako ne mutis.Tu je dobitak,kratkorocno...poslije vrlo moguce problemi.Zivi bili pa vidjeli a neki vec gledaju.Redovi sa plavim kovertama u indirektnom ,za retroaktivno placanje...Ko je vadio na osnovu potvrde proizvodjaca ,taj i mirno spava.Manje je zaradio ali miran san je neprocjenjiv.
Ned071

#109 Re: Ipak uvoz :(

Post by Ned071 »

Havana
Sta se ovdje u Sarajevu moze kupiti za deset milja a da je iz uvoza da je kompakt klasa i u korektnom stanju? Ono sto kazu do regidtracije?
tempuser

#110 Re: Ipak uvoz :(

Post by tempuser »

HAVANA wrote:
tempuser wrote:Sa EU je na snazi sporazum o slobodnoj trgovini (bas kao i sa Turskom npr) koji podrazumjeva da se na robu proizvedenu u zemljama EU ne placa carina. Osnova za oslobadjanje carine je dokaz o porijeklu, a EUR1 je samo jedan od nacina da se dokaze porijeklo s tim da EUR1 ne izdaje proizvodjac (kako ce proizvidac biti "nadlezan" za polovan auto??) nego drzava, tj spediter ali ga drzava ovjerava. U istu svrhu se za manje iznose na fakturama pisu izjave da je roba Made in EU, odnosno sa zemljama van EU se vade Certifikati o porijeklu koje izdaje Vanjskotrgovinska komora.
Samo jedan i jedini je ispravan postupak za izdavanje eur1 obrasca za vozila.Potvrda proizvodjaca,osnovni i prvi korak,jer samo proizvodjac zna i moze izdati tu potvrdu,gdje je vozilo napravljeno i koji je postotak ugradjenih dijelova proizvedenih u eu.Kad to dobijes tek onda ides spediteru,pravi se,ovjerava...Izjava je validna do 6000 eura a po zakonu i ona se moze i smije staviti samo na osnovu potvrde proizvodjaca.Bilo koji drugi put a koji je zaobisao potvrdu proizvodjaca ce u slucaju naknadne provjere uvoznika teretiti za retroaktivno placanje carine a izvoznika kazniti za neovlasteno stavljanje izjave o porijeklu.Ko je nakav hans iz bochuma da stavlja izjavu na fakturu,otkud on zna gdje je proizvedeno i koliki je postotak ugradjenih dijelova proizvedenih u eu?Ima golf eu, a ima da nije eu,jetta nema eu,opel frontera bjezi par postotaka ugradjenih dijelova i potvrda je negativna...Naravno i u ovakvoj situaciji se pojavljuju ljudi citaj slovenci koji prave eur1...Regularno ne moze bmw,audi,seat,skoda,vw...kod njih moze.Da ne objasnjavam sad sta rade ali ukoliko dodje do provjere bice kuku majko kod uvoznika koji bi na silu da su jeftiniji.Inace ,kod nas je sve najteze i najskuplje ako hoces regularno.Sve drugo je jeftinije i daje prednost u prodaji.Kupca boli kita,on gleda cijenu,kako sto jeftinije da prodje...Uzasno je sve komplikovano i vrlo tesko za pravljenje ulazne kalkulacije,nikad ne znas sta te ceka a razlika je ogromna...Iz dobitka vrlo lako i moguce u gubitak.Osim ako ne mutis.Tu je dobitak,kratkorocno...poslije vrlo moguce problemi.Zivi bili pa vidjeli a neki vec gledaju.Redovi sa plavim kovertama u indirektnom ,za retroaktivno placanje...Ko je vadio na osnovu potvrde proizvodjaca ,taj i mirno spava.Manje je zaradio ali miran san je neprocjenjiv.
Naravno da sve krece od proizvodjaca. Ti si opisao proceduru koja predhodi EUR1 tj kojom proizvodjac dokazuje porijeklo na osnovu cega on u pratecoj dokumentaciji i na samom proizvodu po potrebi deklarise zemlju porijekla. Posto se radi o polovnim autima, mozda si u pravu, ali meni jednostavno djeluje nelogicno da za svaku dalju prodaju proizvodjac mora dati izjavu. Mislim da se zemlja porijeka koju je proizvodjac inicijalno deklarisao uzima za sve dalje postupke pa tako i da Hans iz Bochuma da izjavu ili izradi EUR1 za polovan auto.
Naravno da postoje malverzacije i sve stoji sto pises i naravno da postoje "europski" auti koji se prave van EU, mimo pobrojanih modela Mercedesa, BMW-a i VW-a tu su modeli Renaulta iz TR (doduse za nas u BiH je i sa TR na snazi sporazum) i Rusije, za koje nema osnove za izdavanej EUR1. Isto kao sto postoje "neeuropski auti" koji se prave u EU tipa Toyota Nissan u UK, Suzuki HUN, Kia i Hyundai koji jesu Made in EU i za koje mozes dobiti EUR1. Kad smo vec kod EUR1, osnova za njega nije samo zemlja porijekla nego i zemlja uvoza. Ja sam nedavno uvezao Mercedesa koji je proizveden u Stuttgartu, ali uvezen iz US (naravno poslije "prilagdobe") i naravno puna carina je placena.
HAVANA

#111 Re: Ipak uvoz :(

Post by HAVANA »

Ma strasni su problemi sa tim,nikad ne znas sta te ceka.Kupis auto i ne dobijes potvrdu,jednostavno ne daju ili kazu ne izdajemo za starije od 2009 kao volvo npr. Fiat nekad da,nekad ne...luda kuca.Sad sam kupio lanciu deltu 2012 i ne mogu dobiti potvrdu,ludilo...a lancia u katalogu katastrofa plus na to sve carina i pdv skoro 5000km :-) Vec je platio i sta sad...nista,zijan siguran...Bosnjo nece ljubljenog golfa da plati kako treba a kamoli lanciu...Tako da najvjerovatnije havana od slijedeceg mjeseca vozi lanciu :lol: Sreca pa je volim i svidja mi se,draze mi da ja vozim kad cu vec izgubiti, nego da slusam nekog nadrkanog balavca koji misli da sve zna i da sam zaradio jedno 3 milje sa auta...Ovo je luda kuca postala,avantura prava,nista ne znas...Mi smo jednostavno zadnja rupa na sviralu,nikog ne interesujemo i za nas vaze potpuno drugi zakoni od ostatka eu.Plus jako smo skloni muljanju,prevarama,mijenjanu faktura,svim mogucim oblicima ciganluka.Kad kazem odakle sam ,zlo im dodje.Kaze mi covjek vi i srbija ste smutili u bogu sta se moglo smutit...Pored slovenaca koji smute a svale na bosanca...
madner

#112 Re: Ipak uvoz :(

Post by madner »

almir90 wrote:
madner wrote:Ako ne nadje kupca za 14000 onda ne vrijedi. :D
Nije to razlog, opravdanje i sl. Kod nas je stvar kad ljudi idu da kupe auto s kešom, većina misli da onaj koji prodaje auto nema hljeba da jede, i da je taj keš što ima neka cifra s kojom može kupiti planetu. Pa ti prodaješ auto, on te zove s onim ciničnim osmjehom i nudi ti 40-50% nižu cijenu od tražene, ali moga naglasiti da je keš u pitanju. Takvog sam jednog kad sam prodavao auto poslao u tri pičke materine, i rekao da me može naći da se lično sretnemo ako mu je volja, zna auto, grad, broj, paša bujum dođi ako ti šta nije jasno. S druge strane imaš normalno i nerelanih prodavača, koji zacijene auto koje realno ne vrijedi pare koje hoće za auto, nisu održavana, rasturena, ulje više dosipano nego mijenjano, polovni dijelovi stavljani. Da ne duljim, nagledao sam se svakavih kalaja kad navratim kod mehaničara.
Ti bas neki osjetljiv tip. To je obicno tacno kod ovih jeftinih vozila, princip daj sta das.

Ja kada prodajem auto samo oglasim u komsiliku i ode brzo. :D
HAVANA

#113 Re: Ipak uvoz :(

Post by HAVANA »

Ned071 wrote:Havana
Sta se ovdje u Sarajevu moze kupiti za deset milja a da je iz uvoza da je kompakt klasa i u korektnom stanju? Ono sto kazu do regidtracije?
Ne mogu sad opsirnije sa cerkom sam na dorucku ali ima tu dosta auta za probrati,samo nek ti ne rastu apetiti tipa noviji modeli a mali kilometri,niska cijena,zabolice neminovno...Imas focusa,astri h,pezo 307,citroen c4...308 ne moze,mora biti les ili dostavni...Ma ima toga,moze se probrati ,samo nemoj imati nerealna ocekivanja...
condy

#114 Re: Ipak uvoz :(

Post by condy »

Pezo 307 1.6 hdi i u karavanskoj izvedbi kad je u pitanju kompakt ili
Vidi sa Havanom eventualno od limuzina C5 prethodni model, 2006 godiste nekog benzinca 1.8 ili 2.0, auto je super i ako se moze dobiti za te novce najbolji bi bio izbor.
Ned071

#115 Re: Ipak uvoz :(

Post by Ned071 »

HAVANA wrote:
Ned071 wrote:Havana
Ne mogu sad opsirnije sa cerkom sam na dorucku ali ima tu dosta auta za probrati,samo nek ti ne rastu apetiti tipa noviji modeli a mali kilometri,niska cijena,zabolice neminovno...Imas focusa,astri h,pezo 307,citroen c4...308 ne moze,mora biti les ili dostavni...Ma ima toga,moze se probrati ,samo nemoj imati nerealna ocekivanja...
Astra H me najvise zanima. Ona crna J mi je nazalost nedostupna. Hvala ti i uzivaj s kcerkom
almir90

#116 Re: Ipak uvoz :(

Post by almir90 »

madner wrote:
Ti bas neki osjetljiv tip. To je obicno tacno kod ovih jeftinih vozila, princip daj sta das.

Ja kada prodajem auto samo oglasim u komsiliku i ode brzo. :D
Ma iznerviram se lahko, ionako na poslu svakodnevno imam posla s raznim mongoloidima, još ovako kad nešto prodaješ pa me pođu zivkati debili, odmah nervni slom.
Ned071

#117 Re: Ipak uvoz :(

Post by Ned071 »

condy wrote:Pezo 307 1.6 hdi i u karavanskoj izvedbi kad je u pitanju kompakt ili
Vidi sa Havanom eventualno od limuzina C5 prethodni model, 2006 godiste nekog benzinca 1.8 ili 2.0, auto je super i ako se moze dobiti za te novce najbolji bi bio izbor.
Hvala ti al ne bih C5. Veceg auta a manje prostora unutra jos ne vidjeh od njega
hizo ramidovic

#118 Re: Ipak uvoz :(

Post by hizo ramidovic »

HAVANA wrote:Ma strasni su problemi sa tim,nikad ne znas sta te ceka.Kupis auto i ne dobijes potvrdu,jednostavno ne daju ili kazu ne izdajemo za starije od 2009 kao volvo npr. Fiat nekad da,nekad ne...luda kuca.Sad sam kupio lanciu deltu 2012 i ne mogu dobiti potvrdu,ludilo...a lancia u katalogu katastrofa plus na to sve carina i pdv skoro 5000km :-) Vec je platio i sta sad...nista,zijan siguran...Bosnjo nece ljubljenog golfa da plati kako treba a kamoli lanciu...Tako da najvjerovatnije havana od slijedeceg mjeseca vozi lanciu :lol: Sreca pa je volim i svidja mi se,draze mi da ja vozim kad cu vec izgubiti, nego da slusam nekog nadrkanog balavca koji misli da sve zna i da sam zaradio jedno 3 milje sa auta...Ovo je luda kuca postala,avantura prava,nista ne znas...Mi smo jednostavno zadnja rupa na sviralu,nikog ne interesujemo i za nas vaze potpuno drugi zakoni od ostatka eu.Plus jako smo skloni muljanju,prevarama,mijenjanu faktura,svim mogucim oblicima ciganluka.Kad kazem odakle sam ,zlo im dodje.Kaze mi covjek vi i srbija ste smutili u bogu sta se moglo smutit...Pored slovenaca koji smute a svale na bosanca...
vidim da si upucen, je li zabrana uvoza sa euro3 motorima stupila na snagu?
HAVANA

#119 Re: Ipak uvoz :(

Post by HAVANA »

Jeste.
topcam
Vozim: uzbrdo

#120 Re: Ipak uvoz :(

Post by topcam »

hizo ramidovic wrote:
HAVANA wrote:Ma strasni su problemi sa tim,nikad ne znas sta te ceka.Kupis auto i ne dobijes potvrdu,jednostavno ne daju ili kazu ne izdajemo za starije od 2009 kao volvo npr. Fiat nekad da,nekad ne...luda kuca.Sad sam kupio lanciu deltu 2012 i ne mogu dobiti potvrdu,ludilo...a lancia u katalogu katastrofa plus na to sve carina i pdv skoro 5000km :-) Vec je platio i sta sad...nista,zijan siguran...Bosnjo nece ljubljenog golfa da plati kako treba a kamoli lanciu...Tako da najvjerovatnije havana od slijedeceg mjeseca vozi lanciu :lol: Sreca pa je volim i svidja mi se,draze mi da ja vozim kad cu vec izgubiti, nego da slusam nekog nadrkanog balavca koji misli da sve zna i da sam zaradio jedno 3 milje sa auta...Ovo je luda kuca postala,avantura prava,nista ne znas...Mi smo jednostavno zadnja rupa na sviralu,nikog ne interesujemo i za nas vaze potpuno drugi zakoni od ostatka eu.Plus jako smo skloni muljanju,prevarama,mijenjanu faktura,svim mogucim oblicima ciganluka.Kad kazem odakle sam ,zlo im dodje.Kaze mi covjek vi i srbija ste smutili u bogu sta se moglo smutit...Pored slovenaca koji smute a svale na bosanca...
vidim da si upucen, je li zabrana uvoza sa euro3 motorima stupila na snagu?

:lol: :mrgreen:
topcam
Vozim: uzbrdo

#121 Re: Ipak uvoz :(

Post by topcam »

HAVANA wrote:Jeste.
Kotije toreko (hizo orginal) :-)

PS: ko da mu je hakovan profil "zvuci", pa sam morao :wink: :mrgreen:
hizo ramidovic

#122 Re: Ipak uvoz :(

Post by hizo ramidovic »

fala ljepo
HAVANA

#123 Re: Ipak uvoz :(

Post by HAVANA »

hizo ramidovic wrote:
fala ljepo
molim ljepo i drugi puta upitaj kad ti sta ustreba.u sta se razumim oko tog cuti pomoc.
hizo ramidovic

#124 Re: Ipak uvoz :(

Post by hizo ramidovic »

HAVANA wrote:
hizo ramidovic wrote:
fala ljepo
molim ljepo i drugi puta upitaj kad ti sta ustreba.u sta se razumim oko tog cuti pomoc.
ebasti fala mescini dasi dobar covijek necuti oto zaboravit
Danguba

#125 Re: Ipak uvoz :(

Post by Danguba »

hizo ramidovic wrote:
HAVANA wrote: molim ljepo i drugi puta upitaj kad ti sta ustreba.u sta se razumim oko tog cuti pomoc.
ebasti fala mescini dasi dobar covijek necuti oto zaboravit
legenda :D
Post Reply