Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#101 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

Alfons Kauders wrote:
Tomahawk11 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Stani malo.

Zasto bi sad ja kraj UKC Tuzla trebao jos finansirati i Sekinu malu kliniku u Sarajevu?
Mozda zato sto se desi da pacijent sa UKC Tuzla bude poslat na UKCS. Dao sam vise primjer, ne mora to biti UKC Tuzla, moze biti neki drugi kanton koji nema mogucnost pruzanja odredjenih medicinskih usluga pacijentima.
Vidis, kad je prica o raspodjeli, puno je Sarajevu, hajmo na ravne casti.
Kad treba finansirati, onda je UKCS samo sarajevski :-)
Pa to se rjesava na nivou FONDOVA, i to kantonalnih. To nema ama bas nikakve veze sa raspodjelom javnih prihoda.

Usput, nisam siguran da se sa UKC Tuzla salje puno pacijenata u Sarajevo. Zapravo, mislim da je odnos u korist Tuzle (ako racunamo Centar za Srce, koji je privatluk). I iskreno da ti kazem, ja bi prvi radije lezao u UKC Tuzla nego na UKCS, jer se Seka vec rastjerala dobar dio doktora koji su nesto vrijedili, a za par godina ce biti jos gore.
Zato sam i rekao, ne mora biti UKC Tuzla.
Druga je stvar trenutno stanje sa UKCS, ova prica nije od juce, o tome se odavno prica, o raspodjeli i haracu iz Sarajeva.
edo_79

#102 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote: Zato sam i rekao, ne mora biti UKC Tuzla.
Druga je stvar trenutno stanje sa UKCS, ova prica nije od juce, o tome se odavno prica, o raspodjeli i haracu iz Sarajeva.
To nije priča, to je realnost drug moj ....
Alfons Kauders

#103 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Alfons Kauders »

MOSALJOZE wrote:Dzometna žena pa šta :oops:

Samo dok neko ne uleti i počne o kompleksima i sl..
Znas onu Elvisovu... "Ko te kara nek ti pise pjesme"...

E pa tako nek onaj ko kara Seku placa njen privatni UKC. :D I neka se ucipaju oni koji su ga izabrali :D

Ja necu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#104 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Stani malo.

Zasto bi sad ja kraj UKC Tuzla trebao jos finansirati i Sekinu malu kliniku u Sarajevu?
Mozda zato sto se desi da pacijent sa UKC Tuzla bude poslat na UKCS. Dao sam vise primjer, ne mora to biti UKC Tuzla, moze biti neki drugi kanton koji nema mogucnost pruzanja odredjenih medicinskih usluga pacijentima.
Pa što da vas finansiraju ostali kantoni kad ti sam kažeš da najviše privređujete .... jel to Ze-Do i ostali manji kantoni trebaju pored svog jada i bijede financirat gotovane i uhljebe iz državnih institucija GLAVNOG GRADA?
Ne trebaju i ja to nisam rekao. Radi se o tome da je problem u raspodjeli sredstava koja se, izmedju ostalog, zarade u Kantonu Sarajevo.
I ok, naravno da dio tih sredstava treba da ide na raspodjelu u druge kantone, ali ni to nije dovoljno. Vazda prica o povlastenom Sarajevu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#105 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Sta sad, hoces reci da KS preuzme sebi zaradu od EP, da se to ne dijeli? Nema sanse.
Ja pricam o tome da nije realno da ide isti dio kolaca Sarajevu i bilo kojem drugom gradu u BiH. Nije realno.
Ne. Nego da se uplaceni PDV vodi kao da je uplacen u KS, zbog sjedista EP.
Alfons Kauders

#106 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Alfons Kauders »

Tomahawk11 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tomahawk11 wrote:
Pa to se rjesava na nivou FONDOVA, i to kantonalnih. To nema ama bas nikakve veze sa raspodjelom javnih prihoda.

Usput, nisam siguran da se sa UKC Tuzla salje puno pacijenata u Sarajevo. Zapravo, mislim da je odnos u korist Tuzle (ako racunamo Centar za Srce, koji je privatluk). I iskreno da ti kazem, ja bi prvi radije lezao u UKC Tuzla nego na UKCS, jer se Seka vec rastjerala dobar dio doktora koji su nesto vrijedili, a za par godina ce biti jos gore.
Zato sam i rekao, ne mora biti UKC Tuzla.
Po treci put, ovo se rjesava preko ZZO, kantonalnih.

Nema. Nikakve. Veze. Sa. Raspodjelom. Prihoda.

Nikakve.

To sto SDA konta da ostatak drzave treba kupovati Seki privatnu bolnicu, ili placati plin potrosen u Sarajevu, ili vaditi GRAS iz govana, nije moj problem.
Mr Majestic

#107 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Mr Majestic »

Bilo bi najbolje proglasiti bankrot tzv Federacije i to iskoristiti za ukidanje kantona ( nesto milom nesto silom ) i urediti je cantralizovanu kao Genocidni tvorevinu . To bi smanjilo administraciju i ojacalo drzavu i Bosnjacki narod .
Tomahawk11
Globalni moderator

#108 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Postavljam i tebi pitanje kao i Drvosjeci-kad moji u Zenici plate struju, kome se ta potrosnja racuna?
Sta sad, hoces reci da KS preuzme sebi zaradu od EP, da se to ne dijeli? Nema sanse.
Ja pricam o tome da nije realno da ide isti dio kolaca Sarajevu i bilo kojem drugom gradu u BiH. Nije realno.
ZAŠTO?
Zaista treba da se objasnjava?
Zato sto je Sarajevo centar drzavnih institucija, centar privrednih zbivanja (procitaj jos jednom, koliko je love KS privrijedio - 2,5 milijardi), zato sto vise zaradjuje, ali i vise trosi. Ne kontam sta tu nije jasno. Ne traze se sredstva da se stvaraju bogati sheici, nego normalno funkcionisanje.
MOSALJOZE

#109 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by MOSALJOZE »

Alfons Kauders wrote:
Znas onu Elvisovu... "Ko te kara nek ti pise pjesme"...

E pa tako nek onaj ko kara Seku placa njen privatni UKC. :D I neka se ucipaju oni koji su ga izabrali :D

Ja necu.
Image
8)
Tomahawk11
Globalni moderator

#110 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ok, uplacen u KS, a kako ide raspodjela tih sredstava? Mislis da to sve trosi KS?
VjecitiStudent

#111 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:
Tomahawk11 wrote:
Pola godišnjeg budžeta UKCS-a trenutno plaćaju FBiH i bošnjački kantoni.
S druge strane, budžet sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja, skoro dva puta je veći od budžeta tuzlanskog ZZO-a, zahvaljujući doprinosima brojnih federalnih, državnih državnih službenika, te doprinosima brojnih zaposlenih u direkcijama BH Telekoma, Elektroprivrede, Vodoprivrede, ....
Dzaba im duplo jaci ZZO kada imaju Seku! :lol: To ni milijarda godisnje ne bi pokrila. :lol:
Sto miliona u gubicima, za sad.
Neku noć su oni doktori kod Senada opisivali kako izgleda taj krah .... :shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#112 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Ok, uplacen u KS, a kako ide raspodjela tih sredstava? Mislis da to sve trosi KS?
To treba da uracunas u te milijarde koje spominjes da je KS privredio.
VjecitiStudent

#113 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by VjecitiStudent »

Tomahawk11 wrote: Zaista treba da se objasnjava?
Zato sto je Sarajevo centar drzavnih institucija, centar privrednih zbivanja (procitaj jos jednom, koliko je love KS privrijedio - 2,5 milijardi), zato sto vise zaradjuje, ali i vise trosi. Ne kontam sta tu nije jasno. Ne traze se sredstva da se stvaraju bogati sheici, nego normalno funkcionisanje.
Drastična je razlika između 'zaradio' i 'prikupio'.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#114 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by pici »

Opet pljackaju sarajevo :evil:
Tomahawk11
Globalni moderator

#115 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

VjecitiStudent wrote: Pola godišnjeg budžeta UKCS-a trenutno plaćaju FBiH i bošnjački kantoni.
S druge strane, budžet sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja, skoro dva puta je veći od budžeta tuzlanskog ZZO-a, zahvaljujući doprinosima brojnih federalnih, državnih državnih službenika, te doprinosima brojnih zaposlenih u direkcijama BH Telekoma, Elektroprivrede, Vodoprivrede, ....
Moze li kako da se radi u Sarajevu, a da se prijavljeno u svojoj rodnoj grudi?
Jbt, svima smeta Sarajevo, a svi bi da rade u Sarajevu. Sto li?
Tomahawk11
Globalni moderator

#116 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ali, covjece, shvati, niko ne zeli da prisvoji KS te milijarde, samo je suluda prica o izjednacavanju.
Pricamo o funkcionisanju. Hajmo dati istu lovu na budzet Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli....sta mislis, ko ce ga tu popusiti?
edo_79

#117 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Ne trebaju i ja to nisam rekao. Radi se o tome da je problem u raspodjeli sredstava koja se, izmedju ostalog, zarade u Kantonu Sarajevo. I ok, naravno da dio tih sredstava treba da ide na raspodjelu u druge kantone, ali ni to nije dovoljno. Vazda prica o povlastenom Sarajevu.
Drug, nije poenta o tome jeli dovoljno ili nije. Jesi kad ćuo da se Ze-Do kanton žalio jer podjela javnih prihoda nije realna? NISI iz prostog razloga što ljudi pokušavaju da se snađu kako znaju i umiju i nemaju vremena kukat, za razliku od vaših bisera iz KS, jarane oni kukaju k'o nejebane mlade svaki im qrac fali.

Druga stvar, evo ti primjer, EP prodaje finalni proizvod (struja) koja se proizvodi širom BiH na trošak kantona u kojim se proizvodi, i jel sad treba sav prihod da ide u KS jer je sjedište Ep u Saraj'vu? Isto za BH Telecom, et nek oni prodaju, al neka onda preračunaju koliko su naplatili u kojem kantonu i neka se na osnovu toga vrši raspodjela javnih prihoda, tek onda bi vidio jebade jaro moj jer KS nebi ni za kifle im'o a kamoli da spominje neke harače ovo ono .....

Evo neko pomenu primjer GRAS ..... šta me qrac zaboli za GRAS ... boli me isto toliko koliko je GRAS bolio qrac za moju firmu kad smo imali 3 metra vode u krugu i kad smo, umjesto da kukamo ko nejebane mlade zapljuvali u šake i iščupali se sami iz govana, a ja mu jebem mater ko meni navali da ja plaćam dugove EP, Grasa, Rudnika Kreka i ostalih DRŽAVNIH DUŽNIKA.... ej bolan sami sebi dužni .... na kraju krajeva GRAS je vaša firma jebte je radite s nje šta hoćete, ali meni s leđa skidati nemojte.
Tomahawk11
Globalni moderator

#118 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

VjecitiStudent wrote:
Tomahawk11 wrote: Zaista treba da se objasnjava?
Drastična je razlika između 'zaradio' i 'prikupio'.
Ma ja, svi bi rahat bili da nema Sarajeva.
edo_79

#119 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ali, covjece, shvati, niko ne zeli da prisvoji KS te milijarde, samo je suluda prica o izjednacavanju.
Pricamo o funkcionisanju. Hajmo dati istu lovu na budzet Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli....sta mislis, ko ce ga tu popusiti?
Ako bude jednaka podjela ..... Sarajevo .... jer ćete ostati bez viška sredstava koje upumpavate za vozni park gradske administracije ....
Drvosjeca iz Dejcica

#120 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Mislim da PDV ide po mjestu potrošnje, nisam 100% siguran ali provjerit ću. To sa sjedištem firme ne bi trebalo da ima veze. Recimo Hifa koju su mnogi spominjali u ovoj diskusiji...ako ja naspem gorivo kod Hife u KS taj dip PDV-a bi trebao ići u KS bez obzira što je sjedište firme u Tešnju. Zato i maju filijale i podružnice firmi, između ostalog.
edo_79

#121 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote: Ma ja, svi bi rahat bili da nema Sarajeva.
Bezveze ti je ta priča .... Sarajevo je glavni grad BiH i to TREBA POŠTOVATI .... i treba da bude lijep grad i sve ali brate nemože bit 80% prihoda Sarajevu jer imaju državne institucije (koje potrošiše boga oca), jer se tu najviše troši (GRAS, Parlament, Ministarstvo ovo, ministarstvo ono, BH Telecom, UKCS) i najmanje zarađuje, a ostalih 20% koliko koga zapadne po BiH, er AVAJ Sarajv'o je glavni grad .... JA! što kaže Dilfa

..... Jarane vi treba noge da ljubite tim vašim malim i srednjim preduzećima što vas drže u životu, da čekate od državnih firmi pocrkali bi od gladi daaaavno .....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#122 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Samo ti kazem da ti ne valja argument jer je nacin racunanja tih milijardi presucen u Kiflinoj narucenoj studiji.

I nema potrebe da raspravu spustas na nivo patetike. Ljudi idu trbuhom za kruhom, niko od dobrog nije pobjegao.
edo_79

#123 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by edo_79 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Samo ti kazem da ti ne valja argument jer je nacin racunanja tih milijardi presucen u Kiflinoj narucenoj studiji.

I nema potrebe da raspravu spustas na nivo patetike. Ljudi idu trbuhom za kruhom, niko od dobrog nije pobjegao.
AFERIM BATO! :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#124 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Tomahawk11 wrote:Ne trebaju i ja to nisam rekao. Radi se o tome da je problem u raspodjeli sredstava koja se, izmedju ostalog, zarade u Kantonu Sarajevo. I ok, naravno da dio tih sredstava treba da ide na raspodjelu u druge kantone, ali ni to nije dovoljno. Vazda prica o povlastenom Sarajevu.
Drug, nije poenta o tome jeli dovoljno ili nije. Jesi kad ćuo da se Ze-Do kanton žalio jer podjela javnih prihoda nije realna? NISI iz prostog razloga što ljudi pokušavaju da se snađu kako znaju i umiju i nemaju vremena kukat, za razliku od vaših bisera iz KS, jarane oni kukaju k'o nejebane mlade svaki im qrac fali.

Druga stvar, evo ti primjer, EP prodaje finalni proizvod (struja) koja se proizvodi širom BiH na trošak kantona u kojim se proizvodi, i jel sad treba sav prihod da ide u KS jer je sjedište Ep u Saraj'vu? Isto za BH Telecom, et nek oni prodaju, al neka onda preračunaju koliko su naplatili u kojem kantonu i neka se na osnovu toga vrši raspodjela javnih prihoda, tek onda bi vidio jebade jaro moj jer KS nebi ni za kifle im'o a kamoli da spominje neke harače ovo ono .....

Evo neko pomenu primjer GRAS ..... šta me qrac zaboli za GRAS ... boli me isto toliko koliko je GRAS bolio qrac za moju firmu kad smo imali 3 metra vode u krugu i kad smo, umjesto da kukamo ko nejebane mlade zapljuvali u šake i iščupali se sami iz govana, a ja mu jebem mater ko meni navali da ja plaćam dugove EP, Grasa, Rudnika Kreka i ostalih DRŽAVNIH DUŽNIKA.... ej bolan sami sebi dužni .... na kraju krajeva GRAS je vaša firma jebte je radite s nje šta hoćete, ali meni s leđa skidati nemojte.
Ok, ko se onda zalio?
Raspodjelom novca nezadovoljno je više kantona koji smatraju da previše novca odlazi Kantonu Sarajevo.
Ocigledno da nije tako. Nije se KS zalio sam na sebe.

Ne treba. Ko kaze da treba? I ko kaze da ide? Ne trazi niko da Sarajevu ide sve sto je registrovano na Sarajevo, ali da se ne zloupotrebljava i manipulise u smislu ''hajmo podijeliti na ravne casti''.

GRAS je problem KS, slazem se.
Ove ostale pobrojane....hm, sve sto je na drzavnom budzetu, nije privatizovano, bojim se da bi nam svima mogao biti popushlic. Narod je vazda bio najveci magarac.
statixx

#125 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Post by statixx »

Tomahawk11 wrote:
VjecitiStudent wrote: Pola godišnjeg budžeta UKCS-a trenutno plaćaju FBiH i bošnjački kantoni.
Moze li kako da se radi u Sarajevu, a da se prijavljeno u svojoj rodnoj grudi?
Jbt, svima smeta Sarajevo, a svi bi da rade u Sarajevu. Sto li?
Ma nije to problem, nego, ukoliko je Sarajevo vec u prednosti po prikupljanju poreza na dobit i dohodak, onda treba prihode od PDV-a pravednije raspodijeliti. Treba uzeti u obzir i mjesto potrosnje, sto trenutno nije slucaj, ali ono ne mora dominirati, recimo 20%.
Post Reply