Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#101 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Connaisseur Karlin »

Toto wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Toto wrote:
cesi, slovaci, poljaci, madjari i danas dovlace gepeke i kamp prikolice svoje hrane ...ima jako mnogo ljudi kojima je ishrana na moru tako veliki trosak -pogotovo ako imaju djecu- pa mnogi nebi ni dosli a more ..
doruckuju i rucajau na plazi i kampu a veceraju u restoranu ..
sta tu ima cudno ??
meni jeste cudno :)

jesti na plazi :-) :lol:
nedavno mi bili u Montereyu i jeli na plazi sa lokalcima :D
plaza siroka ko amazon
taman dodjes do vode: vakat se vracat po pirjan
jesti na plazi u restoranu DA,ali na peskiru NE :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#102 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Patriotska_Liga wrote:Ja na Panonskom ponesem sira i kajmaka, narežem paradajza i salame i opleti.
ama jede se svugdje na izletistima ..ameri rostiljaju.. na javnim plazama i izletistima.. jedino sto ne mozas rostijat gdje hoces, vec imas zonu za rostilje uz plazu radi pozara i bezbjedosti ..
cak ti i domacini naprave velike rostilje koje dzaba koristis ili nesto platis . doneses svoj cumur, meso muzku i lilaj

na hotelskim i privatnim plazam ima "kucni red" i kako u koga .. ako mozes platiti dovest ce ti i ljudozdere da ti procitaju njihov jelovnik .. pa ako ti se ne svidja vrate ih kuci .. :D

Jadran i nas Neum su trecerazredne destinacije masovnog turzma i oni nikad nece zabraniti da se jede na plazi .. kad to uvedu: bankrotirat ce ..
ako dozvoljavaju svojim piljarima da prodaju voce vagetarijacima iz camaca i da jedes na plazi moze vala i frk pite
Toto

#103 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

imas u dolarstore stoljnak sa cipkom za 1$
pa prostres preko peskira :D
ne bih ni ja rucao na peskiru ali bi mogao pojesti sendvic, hamburger, peksimet vocku itd
Connaisseur Karlin

#104 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Toto wrote:
ne bih ni ja rucao na peskiru ali bi mogao pojesti sendvic, hamburger, peksimet vocku itd
:lol: :kiss:

ne nosim nista osim vode na plazu ,sve ostalo: kafa,krofne,rucak via restoran :-D
Toto

#105 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

svako od nas ima svoje ukuse navike kriterje ali moramo biti spremni da ce se na javnim mjestima okupljati svakakva svijeta...
pogotovo na trecerazrednim turistickim destinacijam
ovi sto donose hranu na plazu su u pravili vikendasi.. kojima je to jedina prilika da dodju na more ..
koji posljednji dolaze na plazu... najcesce dolaze autobusom .. pa nemju gdje ostavit hranu i sve sto su ponijeli sa sobom moraju donijeti na plazu
u pravili imaju vise djece.. kojima osim hrane treba svasta nesto ..
treba razumjeti da i oni imaju pravo doci i dovesti djecu na more ..

i nisu svi koji dolaze na plazu ko cergari bosanci ..
koliko ima hrvata i hrvatskh pororica sa kontinenta, zagrepcana cak, koji godinam nisu vidjeli more, koji dolaze autobusom, koji dolaze vikendima ..
koji nemaju gdje parkirat vec na magistrale

a ovi sto su se ufurali u neki VIP stasus i fazon: ima Villa seherzada u Dubrovniku, ima sveti stefan nek plate ....
ako nemaju, nek odvade malko iz "ekspres lonca" i svog i tudjeg

Neum je BH carsija.. sta se god vidja po BiH, Bascarsiji, Bentbasi, Vrelu Bosne Panoniji, Balkani, nije cudo da se vidi i na plazama Neuma..
graue_maus

#106 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by graue_maus »

shiny wrote:Joj ovdje izvlačenja iz konteksta... volim i ja punjene paprike, dolme, vino može uz sve i volim to grožđe iz Opuzena, smokve bih im sve obrala...

... al ovdje govorim o punjenim paprikama NA PLAŽI iz pretis lonca. Jesul iz Čapljine, od 'rvata, srba, bošnjaka, šta me briga. Sjedi kući ili u aščinicu pa jedi.

Šta je specijalitet u Neumu? Hamburger većinom. Pizza. Argeta pašteta. Ima onaj fin restoran gore iznad, gdje autobusi obično staju, odmaraju, iskrcavaju putnike. Ima fine ribe, nekih lignji, morskih plodova, šta ti ja znam... Baš da ću neke specijalitete riblje, mediteranske po Neumu tražiti, neću. Eto ko se već razumije: gdje vrijedi jesti fino u Neumu?
prije par godina godisnja inspekcija i velika generalka u firmi,kao firma za ciscenje dolazi neka specijalna firma externo ..... pauza za rucak ,sjede ljudi iz te externe firme, njih tako 5-6,na sredini stola pretis lonac pun sarme :shock: :shock: :lol: :lol: .....stupim u kontakt , kad ono slovenacka firma a nasi bosanci rade ..... oni tako stede a i ne znaju njemacki da bi mogli poruciti u kantini ...... taj dan je nasa kantina bila zatvorena , jedem ja onaj suhi sendvic a sve mirise na sarmu :cry: :cry: .......
graue_maus

#107 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by graue_maus »

zaboravih reci da sam od tada protiv svih tih lonaca sa ukusnim i mirisnim jelima u firmi i na plazi .....zavidna sam ,niko mene ne casti .........
shiny

#108 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Onda je možda i do toga, miriše, a niko da me počasti. Ja na suhoj hrani par dana :D
Šveđanin

#109 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Šveđanin »

Neum je postao kasaba na moru.Od lijepog i mondenog predratnog ljetovalista to je postalo mjesto prekrcano ljudima sa prosjecnim brojem nocenja 3. Najcesci su oni koji dodju u subotu ujutro i vracaju se u nedelju. Umjesto dobrih kafica i restorana sa sirokom ponudom ribe i morskih plodova kao i specijalitetima Hercegovacke kuhinje sada se siri miris cevapa i bureka a ponajvise jeftinih palacinki. Plaze sa ljudima na cebadima koji podgrijavaju jela u loncima nisu rijetkost. Da ne siri pricu, jedom rijecju: izbjegavati. U sirokom luku.
Procitah ovaj komentar na B92. Slazem se.
sunceKOtepsija

#110 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by sunceKOtepsija »

It was contrary to Athenian customs to eat within the marketplace, and still he would eat there, for, as he explained when rebuked, it was during the time he was in the marketplace that he felt hungry.
Image
Connaisseur Karlin

#111 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Šveđanin wrote:
Neum je postao kasaba na moru.Od lijepog i mondenog predratnog ljetovalista to je postalo mjesto prekrcano ljudima sa prosjecnim brojem nocenja 3. Najcesci su oni koji dodju u subotu ujutro i vracaju se u nedelju. Umjesto dobrih kafica i restorana sa sirokom ponudom ribe i morskih plodova kao i specijalitetima Hercegovacke kuhinje sada se siri miris cevapa i bureka a ponajvise jeftinih palacinki. Plaze sa ljudima na cebadima koji podgrijavaju jela u loncima nisu rijetkost. Da ne siri pricu, jedom rijecju: izbjegavati. U sirokom luku.
Vecina naroda u BiH nema novac za bolji standard posjecivanja plaze,i mislim da oni nisu krivi za to,i oni imaju pravo da budu na plazi u skladu sa svojim finansijskim mogucnostim.jer zive u drzavi koja podrzava siromastvo! I ja da nemam novac,bih isla na trodnvenu posjetu Neumske plaze.
Toto

#112 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

graue_maus wrote:zaboravih reci da sam od tada protiv svih tih lonaca sa ukusnim i mirisnim jelima u firmi i na plazi .....zavidna sam ,niko mene ne casti .........
ovdje su mikrovalke u firmama jako polularne .. znam jedog koji je ozbiljno trazio da se MW izbaci jer mu miomirisi hrane smetaju u kreativnom nagonu
shiny

#113 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Hoće li se ikad do Neuma izgraditi normalna cesta?
Toto

#114 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Šveđanin wrote:
Ova kritika sa b92 je previse tendeciozna i subjektivna. Aludira se na to sto je Neum u BiH i osjeti se zal za proslim vremenima, kada je Neum bio elitna destinacija, namjenjena tadasjoj drustvenoj YU eliti.
Kalo god ima onih koji Neum trebaju zaobiaziti u sirokom luku, tako ima i onih kojima Neum odgovara pa im ga treba prestaviti.

I danas u neumu najvise ljetuju oni koji imaju vikendice i sopstvene apartmane. To je vecina neumskih gostiju, Njima ne treba street food ni restorani. Oni se hrane kuci a na vecere idu sjevernije i juznije.
Neum nema kapaciteta za masovnog turizma pa ne moze ni profilirati svoju ponudu tako.

Neum je danas idelan za one koji ne zele previe guzve, koji su skrimnijih prohtjeva i mogucosti; kojima je dosta jedna dobra konoba, jedna slasticarna i dva tri restorana. Ako je guzva vikendom bar pet dana ceife.
Mislim da je Neum idelan za mlade bracne parove sa vise male djece, kojima treba barba koji voli djecu i uziva u njihovj graji, plaza bez puno guzve. Majim bebeicama treba vise prostora na plazi vec tati i mami zajdno.

Turisticki prizvod ne stvaraju oni sto nosaju ekspres lonace i deke po plzama vec domaci turisticki radnici.
Turisticki proizvod je dosta slozen pogotovo sto je turist posebno stanje svijesti. Kad se covjek transformira u turistu to povileni. Ne zna kud goni. Pretvori se u bozanstvo i ocekuje da su oko njega samo podanici i da mu se servira nesto a ni on ne zna sto.
Sa druge strane imas dalmatince koji su ka puzevi . TO hibernira devet mjeseci i onda bi tri mjeseca da zaradi za hibernacije.

KO je kriv dalmatincima sto su lijencine pa ne znaju od srdele napravit street food ko bosnje od cevapa ili albanci od bureka. I za cevap i sardele treba samo rostilj a srdel visestruko kvalitetnija klasa mesa. Jos je srdelu lakse ulovit vec uzgojit meso za cevap.
Samo od lognjuna bi mogli napravit brend ko sto je cavpcic.
korisnicc

#115 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by korisnicc »

Toto, nisu srdele specifine za Dalmaciju, vec ih ima na cijeloj obali.
Nisu dalmatinci lijeni, vec je turizam glavna gospod. grana, pa je samim time najveca aktivnost povezana uz ljeto.
Toto

#116 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

korisnicc wrote:Toto, nisu srdele specifine za Dalmaciju, vec ih ima na cijeloj obali.
Nisu dalmatinci lijeni, vec je turizam glavna gospod. grana, pa je samim time najveca aktivnost povezana uz ljeto.
U pravu si. Nisu samo dalmatinci uz obalu. Imaju jos istrijani i dubrovcani. Al su jopet dalamtinci najljenji od svih uz obalu. :D Dubrovacni su gospari i njihova ljenost je genetika stara stoljecima. ONi su svoje mane pretvorili u vrline. Istrijani su opet etalon poduzaetnistva medju primorcima. Tako da opet dalmatinci ostaju neki primorski standard ljenosti.

Tacno je da tu im ima sudbine i usuda. Do pojave turizma dalmatinci su bili jako vijedni. Na krsu se tesko zivjelo i to je bila borba za opstanak. Nisu ni svi dalmtinci lijeni. Ribari i pomorci su simboli trudbenistva.
Ali brate: turisticki radnici i ugostitelji su dalmatinski crnogorci :D

Kontinentalci i primorci su imali jednaku priliku poslije WWII da na bazi svoga mesa razviju street food proizvode. Kontinentaci su uspjeli a primorci nisu. U srdelama, lignjunima i lignjama ima potencijala za primorski brend i franzisu ali ih nema na trzistu. Pa stvarno: devet mjeseci nista ne radit i opet nista ne smislit.

Kontinenetalci i kontinentalke kad mastaju more mastaju: madjarice, cehinje i "galebove"- mislim na jebace prestretace, da jedu ribu i piju vino. Kad dodes na more: madjarice i cehinje dosle, galebi se uzvrtili a mirise cevap i toci se piva.
Ne mozes osvjit madjaricu ako joj kazes da je vodis na pivo i cevape; nema tu romantike, ni malo. I sta ti drugo preostaje, kad fasujes korpu, vec da optuzis jedinog krivca, sto ne prodaje srdele na ulici. Ima konoba i restorana ali je student kokuz koji si moze prisutit samo street food. I nije student jedini kokuz medju gostima.

Ne znam kakav je Neum danas, Prije rata sam ga zaobilazio zbog drotova i bezbjednjaka. Podjes u serenade pod neki balkon: nisi ni udario prvii akord a oko tebe se stvori bataljon drotova i agenata. Jedan drzi dugu cijev -ko ti kitaru, i kaze ti da polako, polako spustis kitaru na zemlju a ti jedva stojis. Ti se zavalis preko kitare -on misli das ga upucat iz lezeceg stava. Da ne bi one sa balkona: ljetovala bi klapa na Golom otoku.

I sta znaci Neum, milsim etimoloski??
korisnicc

#117 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by korisnicc »

Toto wrote:
korisnicc wrote:Toto, nisu srdele specifine za Dalmaciju, vec ih ima na cijeloj obali.
U pravu si. Nisu samo dalmatinci uz obalu. Imaju jos istrijani i dubrovcani. Al su jopet dalamtinci najljenji od svih uz obalu. :D Dubrovacni su gospari i njihova ljenost je genetika stara stoljecima. ONi su svoje mane pretvorili u vrline. Istrijani su opet etalon poduzaetnistva medju primorcima. Tako da opet dalmatinci ostaju neki primorski standard ljenosti.

Tacno je da tu im ima sudbine i usuda. Do pojave turizma dalmatinci su bili jako vijedni. Na krsu se tesko zivjelo i to je bila borba za opstanak. Nisu ni svi dalmtinci lijeni. Ribari i pomorci su simboli trudbenistva.
Ali brate: turisticki radnici i ugostitelji su dalmatinski crnogorci :D

Kontinentalci i primorci su imali jednaku priliku poslije WWII da na bazi svoga mesa razviju street food proizvode. Kontinentaci su uspjeli a primorci nisu. U srdelama, lignjunima i lignjama ima potencijala za primorski brend i franzisu ali ih nema na trzistu. Pa stvarno: devet mjeseci nista ne radit i opet nista ne smislit.

Kontinenetalci i kontinentalke kad mastaju more mastaju: madjarice, cehinje i "galebove"- mislim na jebace prestretace, da jedu ribu i piju vino. Kad dodes na more: madjarice i cehinje dosle, galebi se uzvrtili a mirise cevap i toci se piva.
Ne mozes osvjit madjaricu ako joj kazes da je vodis na pivo i cevape; nema tu romantike, ni malo. I sta ti drugo preostaje, kad fasujes korpu, vec da optuzis jedinog krivca, sto ne prodaje srdele na ulici. Ima konoba i restorana ali je student kokuz koji si moze prisutit samo street food. I nije student jedini kokuz medju gostima.

Ne znam kakav je Neum danas, Prije rata sam ga zaobilazio zbog drotova i bezbjednjaka. Podjes u serenade pod neki balkon: nisi ni udario prvii akord a oko tebe se stvori bataljon drotova i agenata. Jedan drzi dugu cijev -ko ti kitaru, i kaze ti da polako, polako spustis kitaru na zemlju a ti jedva stojis. Ti se zavalis preko kitare -on misli das ga upucat iz lezeceg stava. Da ne bi one sa balkona: ljetovala bi klapa na Golom otoku.

I sta znaci Neum, milsim etimoloski??
A gdje ti je Kvarner :D
Istra, Kvarner i Dalmacija. Potonja je dosta sirok pojam, zauzima otprilike pola obale. Moze se naci svega.
Toto

#118 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

korisnicc wrote: A gdje ti je Kvarner :D
U srcu. :D
Zeleni most

#119 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Zeleni most »

Ovu ideju
Last edited by Zeleni most on 29/11/2020 12:33, edited 1 time in total.
Toto

#121 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Vidi "karktera" sto kara :D .

Nije ljubomora na talijana zbog vina i saalte, vec nemuljanke pukle na njega, pa lokalni "galebovi" suhi hodaju Neumom.
Phantasy

#122 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Phantasy »

Toto wrote:
:lol: :kiss:

ne nosim nista osim vode na plazu ,sve ostalo: kafa,krofne,rucak via restoran :-D
Laze, raspali argetu u spici cim stigne
Toto

#123 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Phantasy wrote:
Laze, raspali argetu u spici cim stigne
ja.ba
jos zacini Vegetom
sve mozes pratit kako se natrijum karbonat isparava i upija jod iz morskog zraka
Tipicoti

#124 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Tipicoti »

Image

Image

Image

``Vjestacki otok - produzena plaza``
Da li je moguce ovako nesto napraviti i u Neumu........prelijepo.
problemnatravunu

#125 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by problemnatravunu »

A što ne bi bilo moguće, samo vladajuca politika to jednostavno NE ŽELI, iz meni (naivnom) nepoznatih razloga!
Negdje sam vec napisao, jesenas prodjoh od Neuma preko Svitave, Hutovo blato, pa Čapljina, cesta je takva kakva je, nije tako losa a, da je metar sira bila bi sasvim prihvatljiva, a na većini trase je jednostavno prosiriti je i time rijesiti prometnu izoliranost Neuma od ostatka zemlje,prođe 20 godina od kraja rata, ali NE(T)KO to ne želi..........
Post Reply