Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#101 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by -LIBERO- »

Rekao bih, 'patriotizam' zasljepljuje. Ubija realnost i objektivnost. :mrgreen:
fortaleza

#102 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by fortaleza »

Avangardno wrote: - o emancipovanosti naroda
Da, ali ovo nam dođe nekako historijski, što narod živi u prometno slabijoj povezanosti, u gudurama tako je manje i emancipiran. Postoje razlike između Dalmatinaca s primorja te onih u unutrašnjosti, a kako neće postojati između Istre, Slavonije i slično u usporedbi s BiH.
- o standardu života
U istoj su kaljuži, teško se živi i u Hrvatskoj, jedina prednost je što je opća slika nešto bolja i što je narod navikao na viši standard. Ovdje u BiH kad te snađe nevolja kažeš "ma može i gore" pa tako stječemo dojam da smo veći prolaznici u svemu dok su oni preko grane ipak malo aktivniji po pitanju utjecaja na vlastiti život.
- o procentu visoko obrazovanih
Ovdje je sigurno Hrvatska u prednosti, kud ćeš dalje pa većina Hercegovaca koji studiraju elektrotehniku u u Zagrebu ili Splitu na studiju, a nerijetko i ostanu tamo. Sigurno igra ulogu i to što dio visokoobrazovanih završi studij i ostane u Hrvatskoj. Znam dosta primjera. A i veće firme zadrže kadrova.
- o razmišljanju i čije je bliže onom evropskom
Da, stječe se dojam da su malo "mirniji", posebno oni sjeverno od Save u odnosno na prosječnog BiH krkana vulgaris. Ali možemo reći da je sve to ublizu.
- o glavnim gradovima i koji je bolji za život
Sigurno da Zagreb nudi puno više od Sarajeva, pa i Split, Osijek, Rijeka.. Ako ništa tu je more, turisti, više kultura na jednom mjestu, uređeniji gradovi, što bitno utječe na kvalitetu života, sređeniji gradski prijevoz.
- o procentu papaka
Jbg, papak se ne postaje rođenjem nego te takvim napravi okolina, a moramo priznati da naša okolina nije baš tako miroljubiva pa je postotak papaka velik. Isto tako, odlaskom visokoobrazovanih papci dobiju na značaju.

Razlike nisu velike, ali šetajući Hrvatskom, vidim da su iznad nas i Srbije bar stepenicu iznad, po svemu. Kako vi naovo gledate?

Hrvatski političari mi izgledaju kulturnije, uljudnije, više evropski... jasno je da su to sve isti lopovi, ali hoću reći, gledajući komplet taj zaokružen krug, imam osjećaj da je Hrvatska za nekoliko nijansi bliža zapadu od nas.

Odem u Rijeku, Dubrovnik, Opatiju, Zagreb... osjećam se kao da sam u Evropi. A kod nas me na to podsjeća samo potez od Čaršije do Marin Dvora... sve ostalo je rasulo.[/quote]
oridjidji

#103 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by oridjidji »

Latini su vazda bili na vecem stepenu kurcoatije od Čiriličara i dojučerašnjih Arebičara. Ta historijska zaostavština činila ih je bližom Evropi, a i to što su joj bili svojevrsni branik, pa ih danas nazivaju "vatikanskom tvorevinom". Čiriličari su stepenicu niže danas, mahom zbog svoje lude političke ideje širenja zemlje, ali i zbog svoga dupelizačkog odnosa prema Rujama. Arebičari su stepenicu niže u odnosu na njih zbog Latinjana i Čiriličara, koji su u Evropi bolje kotirali od za Evropljane razjarene horde naklonjenika Anadolaca. Tako da i danas složenu društvenu političku situaciju, kao i njihov ekonomski i civilizacijski put upravo određuju uticaji tradicionalnih sila Euroazije, puno više možda nego i sami političari koji vladaju pomenutima. Da su ovi Sjeverni Arebičari potražili načina da kao i ovi Južni Arebičari uližu vodečoj sili svijeta koja obitava preko bare, možda bi im rezultat njihove politike bio bolji, ali i pozicija, al ubi ih njihova neodređenost i danas, da se priklone nekome, pa su tu gdje jesu.
nKrkan

#104 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by nKrkan »

Od Bosne je bolja od Hercrgovine nije .
animals

#105 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by animals »

nosara wrote:
animals wrote:
prog321 wrote:A ovaj drugi poredi balkanske prc države sa Amerikom.
Vateef, vateef. :-)
Vidi, ako se Hrvatska zaduzila, i napravila auto putove, jer ima promet na tim cestama,
i zaradjuje novac na njima, jer ti auto putevi su potrebni da turisti mogu stici do odmorista na Jadranu..
jer ako zelis naprijed , moras graditi..a nijedna drzava , nema novaca, vec se svi zaduzuju..
to ti je jednostavno, kruzenje novca koji ne postoji..
bez tog sistema bi kolabirao citav svijet..
a BIH, se ne gradi, niti zaduzuje..i tebi je to dobro..
bolje da se zaduzuje i da se gradi, jer bi tako i funkcionisao sistem gdje ljudi rade i grade,
kao sto to svugdje u razvijenim zemljama funkcionise..
Hrvati se zaduzuju da bi mogli odrzavat autoputove koje su pravili tako sto su se zaduzivali... Otkad vec pokusavaju uvalit nekom te ceste pod koncesiju, ali niTko nece, jer se ne isplati...

Glede ovog poredjenja, smijesno je, naravno da smo mi jaci i bolji i ljepsi kad se sve stavi u odgovarajuci kontekst agresor-zrtva... Da nas nisu napali, bili bismo jos bolji od njih... Pljuc... 8)
Svi se zaduzuju,nema drzave koja se ne zaduzuje..
samo pitanje, kod koga..i ko ima novac da ga da drzavama..
nema niko..zrak..novac ne postoji, nesto kao dionice, napumpan zrak..
muha_sa

#106 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by muha_sa »

.
nosara

#107 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by nosara »

animals wrote: Svi se zaduzuju,nema drzave koja se ne zaduzuje..
Znam, ali autoputevi su im problem a ne rjesenje, samo to... Uzeli kredit, nesto sklepali, propada jer nema dovoljnog profita ni za tekuce odrzavanje, zaduzuju se i za to... Tesko da je to neka regionalna utopija...
nosara

#108 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by nosara »

muha_sa wrote:.
Kamo tebe na starima slikama...? Nadjoh jeben link, vrijedi proMuhabetit... :D
muha_sa

#109 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by muha_sa »

nosara wrote:
muha_sa wrote:.
Kamo tebe na starima slikama...? Nadjoh jeben link, vrijedi proMuhabetit... :D
vidio :-D :thumbup:
elk

#110 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by elk »

Prog ko lekler na fudinoj temi :mrgreen: .ja sta covjek sve napisa.
animals

#111 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by animals »

nosara wrote:
animals wrote: Svi se zaduzuju,nema drzave koja se ne zaduzuje..
Znam, ali autoputevi su im problem a ne rjesenje, samo to... Uzeli kredit, nesto sklepali, propada jer nema dovoljnog profita ni za tekuce odrzavanje, zaduzuju se i za to... Tesko da je to neka regionalna utopija...
Pa stalno pricamo, svi se zaduzuju, drugacije ne funkcionira..
BIH, se ne zaduzuje,jer uopce ne funkcionira kao drzava, i nista se ne gradi..
zar nije Albanija bila jedina nezaduzena,a vozila joj bila konjske zaprege..
prog321

#112 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Naravno. Zaduživanje samo od sebe nije problem ako država posjeduje privredne i financijske mehanizme da dug otplati.
BiH se pametno zadužuje kod MMFa sa kamatom od 1 do 2 %.
Hrvatska i Srbija se zadužuju kod komercijalnih banki za 5-6%.
Šveđanin

#113 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Šveđanin »

Jel tebe neko placa za ovaj rad na forumu?
prog321

#114 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

A što ti mene pratiš ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#115 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by _BataZiv_0809 »

Vidi poceo editovat postove :D
prog321

#116 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Ma ovaj me lik prati na par tema. Ne znam ni ko je niti sam šta pametno od njega pročitao. :-)
A ne mogu ga pravilno odjebat da ne popijem ban :-D
Šveđanin

#117 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Šveđanin »

Prog, pises takve budalastine da me zdrav razum natjera da pomislim da to ne radis za dzabe, vec iz neke koristi.
prog321

#118 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Rado bih čuo kontra argument gdje sam tačno pogriješio?
Moje informacije su sve dokazljive. :-D
Samo prestani me osobno napadati. Drži se teme
Bio bih ponosan i iznenađen da od tebe nešto naučim :-D
BHCluster

#119 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by BHCluster »

Koga bolan zavaravamo pa nasi politicari vise nisu u stanju da i donaciju ne zajebu.
Gojeni H

#120 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Gojeni H »

HAVANA wrote:Bolje su im trebe,ljepse im je more,tramvaji i putevi...Ostalo, kako se ko snadje... :oops:
Cuj bolje im trebe? Zagreb, Gorica, imaju postovanje ... Sibenik, Istra? Ili sam ja ulijetao u zeMski dio dzenaze ili su grobovi preplavili obalu.
Gojeni H

#121 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Gojeni H »

2011.god. bio na nekakvom kursu u Zagrebu. Gradski radio skoro panicno iznosi podatke da je Zagreb te godine imao 70 tisuca stanovnika manje nego 1991. god. iako su procjene bile da ce imati ako se dobro sjecam preko 400 milja vise.
Duvnjaci se doseljavaju, Zagrepcani iseljavaju, ...

U Zagrebu je ostalo jos malo gospode, Dubrovnik je lijep, Istra zdravija od ostalih, ostalo je tu negdje u 5 deka.
mayab

#122 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by mayab »

Kad o nazivu teme razmislim, onako , iz glave, bez da ulazim u neke egzaktne cinjenice, kad uzmem u obzir prednosti i velike pare koje HR ima samo od turizma, brodogradnje, poljoprivrede (gdje je BiH sigurno slabija!),dobru mrežu (auto)cesta , uz to prilicno kompaktna vladajuca struktura (nema ovih minimalno triju nacionalnih lopovskih lobija kao BiH), te članstvo u EU, dakle, Hr mi uopće ne izgleda kao bitno odmakla od BiH , niti u kom pogledu :shock:
KB9

#123 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by KB9 »

osim miljama daleko u svemu tome sto si prethodno nabrojo
mali_balon

#124 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by mali_balon »

Isto ko dvije kurve, das lovu objema jedna se napuca, silikoni, botoks, utegne se da vristi i ona se prodaje stranicma i narodu kao postena fina kulturna zena kao one nesto pokusava da uradi az boljitak sviju ali.....ova druga dobije lovu skrsi sve na kucu, auto, popije i pojede usenasepodase, pokusava strancima i narodu da se proda ali ona to niti zna niti hoce i boli je neka stvar bitno je da je njoj dobro jer ce vazda imat para......da skratim na kraju su obje kurve koliko god one razlicito izgledale...
Cherry-Cherry

#125 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Cherry-Cherry »

Još malo pa će ispasti da je Bosna bolja i od Hrvatske i od Slovenije i od germanskih država, ma najbolja na svijetu, ko drukčije kaže, taj kleveće i laže i nije patriJota, nego je salonac. :mrgreen:

Ali umiru snovi, kad ruši ih realnost...
Post Reply