Jesu li kršćani mnogobošci?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#101 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:Ponekad se molim Ocu,ponekad Isusu,nema za mene razlike,oni su jedno kako on sam reče!
Isus ti kaze moli se Ocu a ti , ma jok sta isus zna, malo cu ocu malo cu Isusu

...Ovako dakle molite se vi: Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje; Da dođe carstvo tvoje; da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu, hljeb naš potrebni daj nam danas; I oprosti nam dugove naše kao i mi što opraštamo dužnicima svojijem; I ne navedi nas u napast; no izbavi nas od zla. Jer je tvoje carstvo, i sila, i slava vavijek. Amin." (Matej 6:5-13)

Ako je isus Bog , zasto onda zabranjuje da se narod moli njemu ili da ga obozava, pa kaze da treba obozavati samo Boga

Otkrivenje 19:10 I ja padoh na njegove noge da ga obožavam. I on reče meni: "Pogledaj, ali ne čini: ja sam tvoj sluga, i tvoje braće koji imaju svjedočanstvo o Isusu: obožavaj Boga."

ovdje se Isus distancira da mu se neko klanja i naredjuje da se klanja Bogu.
fatamorgana

#102 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote:Ponekad se molim Ocu,ponekad Isusu,nema za mene razlike,oni su jedno kako on sam reče!

...Ovako dakle molite se vi: Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje; Da dođe carstvo tvoje; da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu, hljeb naš potrebni daj nam danas; I oprosti nam dugove naše kao i mi što opraštamo dužnicima svojijem; I ne navedi nas u napast; no izbavi nas od zla. Jer je tvoje carstvo, i sila, i slava vavijek. Amin." (Matej 6:5-13)

Ako je isus Bog , zasto onda zabranjuje da se narod moli njemu ili da ga obozava, pa kaze da treba obozavati samo Boga

Otkrivenje 19:10 I ja padoh na njegove noge da ga obožavam. I on reče meni: "Pogledaj, ali ne čini: ja sam tvoj sluga, i tvoje braće koji imaju svjedočanstvo o Isusu: obožavaj Boga."

Cvrčak, a jeli Isus klao kurban?
ABH017

#103 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

broj dva wrote: Inace je tema trolerska, milijardu ljudi gleda svoju religiji kao monoteizam ali nasao se doktor teoligije da objasni kako su u stvari idioti koji ne znaju brojat i mnogobosci.
Što je najkomičnije, temu nije otvorio Smrčak, što je i meni prvo palo na um, već upravo @patriot_1. :lol:
Znači ne radi se ovdje o trolanju, nego o misionarstvu. Čovjek hoće na sve načine da širi "riječ Božiju".
fatamorgana

#104 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
broj dva wrote: Inace je tema trolerska, milijardu ljudi gleda svoju religiji kao monoteizam ali nasao se doktor teoligije da objasni kako su u stvari idioti koji ne znaju brojat i mnogobosci.
Što je najkomičnije, temu nije otvorio Smrčak, što je i meni prvo palo na um, već upravo @patriot_1. :lol:
Znači ne radi se ovdje o trolanju, nego o misionarstvu. Čovjek hoće na sve načine da širi "riječ Božiju".
Što, jel' se to glas iz pećine ne širi misionarenjem ovdje na forumu?
Na sve načine? :wink:
Smrcak15

#105 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:

Cvrčak, a jeli Isus klao kurban?
vjerovatno da jeste ako je slijedio tradiciju Abrahama

Mark14:12 U prvi dan beskvasnih kruhova, kad se običavalo klati Pashalno janje, upitaše ga učenici njegovi: "Kamo da idemo, da pripravimo za te Pashalno janje?"

13 Tada posla dvojicu svojih učenika i naloži im: "Idite u grad! Tamo će vas sresti čovjek s krčagom. Idite za njim;

14 I gdje uđe, kažite gospodaru one kuće: "Učitelj pita: "Gdje je soba, u kojoj mogu blagovati Pashalnu večeru s učenicima svojim?
The BEN10

#106 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by The BEN10 »

patriot_1 wrote:Baš je to apsolutna volja,nitko nikog ne prisiljava,u dogovoru čine ono što smatraju nužnim!
Isus npr kaže(dok promišljaju kako spasiti ljude):"Ja ću se utjeloviti,tako mogu kao savršen preuzeti grijehe čovječanstva"Otac kaže:"Dobro,ja ću te uskrsnuti!"A Duh Sveti kaže"Ja ću poslije tvoje smrti doći i nastaniti se u ljudima i dati im snagu da vjernički (pokajnički) žive!"
Njih troje koje su jedno... :-)
Kikibombona

#107 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Kikibombona »

I sta je poruka?

Trebamo vjerovati u ono sto ne razumijemo i sto nam logika nikako ne moze prihvatiti?
U 'sveto trojstvo' i 'slobodan izbor'?
ABH017

#108 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
ABH017 wrote:
Na sve načine? :wink:
Kao i glasovi šljegli iz šume na asfalt zbog školovanja.
Jao. Kako duhovit odgovor. Napiši bilo šta s čim ćeš prozvati drugog, bez obzira koliko to stupidno i besmisleno bilo.
Frajer se obraća Smrčku (očigledno), koji nit je dao ime ovoj temi, nit je započeo.
asurbanipal

#109 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by asurbanipal »

...
broj dva

#110 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by broj dva »

[/quote]

Znači ne radi se ovdje o trolanju, nego o misionarstvu. Čovjek hoće na sve načine da širi "riječ Božiju".[/quote]

Na sve načine? :wink:[/quote]

Kao i glasovi šljegli iz šume na asfalt zbog školovanja.
Jao. Kako duhovit odgovor. Napiši bilo šta s čim ćeš prozvati drugog, bez obzira koliko to stupidno i besmisleno bilo.
Frajer se obraća Smrčku (očigledno), koji nit je dao ime ovoj temi, nit je započeo.[/quote]
--------
Nisam frajer nego tip :-D
U stvari ja sam se obracao tipu/frajeru/faci koji je rekao nesto kako "krscani to ne mogu da razumiju" i to me je malo iznerviralo, na osnovu cega krcani ne mogu razumiti nesto sto muslimani, budisti ili ateisti mogu..
A za trolersku temu - meni tako djeluje. Bombasticno pitanje koje je odgovoreno prije ca 2000 godina - zar nije trolling ?
Smrcak15

#111 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote: U stvari ja sam se obracao tipu/frajeru/faci koji je rekao nesto kako "krscani to ne mogu da razumiju" i to me je malo iznerviralo, na osnovu cega krcani ne mogu razumiti nesto sto muslimani, budisti ili ateisti mogu..
A za trolersku temu - meni tako djeluje. Bombasticno pitanje koje je odgovoreno prije ca 2000 godina - zar nije trolling ?
objasnio sam fino zasto nemogu da razumiju, zato sto nema neki informacija u bibliji da se protumaci taj dio, dok u Kuranu imamo neke informacije koje nam olaksavaju da protumacimo to

ne radi se to ni o kakvom umanjinavnju necije inteligencije nego jednostavno nemogu da razumiju zbog nedostatka potrebnih informacija da se to desifruje.
zagortenej

#112 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by zagortenej »

ja ne vidjeh da je neko odgovorio na pitanje kako to da prema islamskom učenju, kršćani nisu mnogobošci, a vjeruju u više bogova?
5korpus

#113 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by 5korpus »

Jedno pitanje:
Kako su obicni ljudi mogli ubiti Boga ili jedan dio trojstva ako je Bog uzvisen,svemocan,moze sve...?
patriot_1

#114 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

5korpus wrote:Jedno pitanje:
Kako su obicni ljudi mogli ubiti Boga ili jedan dio trojstva ako je Bog uzvisen,svemocan,moze sve...?
Lahko!
Pisano je tako stotinama godina prije:
Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasušene. Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio.
Izaija 53,3 Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut.
Izaija 53,4 A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava.
Izaija 53,5 Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.
patriot_1

#115 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:

Isus:": “I što god zamolite u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ma što me zamolili u moje ime, ja ću to učiniti.”
Ja se molim Bogu a Isus je Bog!Što ti nije jasno?

Molitva je pozornost; obraćanje pažnje Bogu.

Molitva je razgovor s Bogom pri kojem uz traženje i utjehu izražavamo svoju zahvalnost, vjeru, pouzdanje, poniznost i poštovanje.
"Moliti ne znači tražiti. Molitva je sjedinjenje s Bogom – to je razgovor s Bogom." - Sundar Singh

Orkut Scraps - Religious"Molitva je više od samog 'razgovora' sa Bogom. Molitva je otvaranje (prema) Bogu, susret s Bogom, susret koji se događa na svim zamislivim nivoima." - John Wesley

Molimo se kako bismo pokazali Bogu da vjerujemo u njega i da vjerujemo kako će on odgovoriti i blagosloviti naše živote.

Molitva je ključ koji otvara vrata i omogućuje pristup blagostanju i/ili blaženom stanju. Moliti se znači dopustiti Bogu da uđe u naše srce.

U situacijama kada ne znamo što je točno Božja volja, molitva je način razlučivanja Božje volje. Prilikom molitve proradi nam savjest kroz koju Bog objavljuje svoju volju.

Molitva nas preobražava, ako se molimo od srca. I taj preobražaj donosi uslišanje. Bit molitve je u tome da nas ona mijenja, da ne budemo isti kao ranije.

Prema Katekizmu Katoličke Crkve: „Molitva je zanos srca, jednostavan pogled bačen prema nebu, usklik zahvalnosti i ljubavi u kušnji, kao i u radosti. Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje dobara od Boga“.
patriot_1

#116 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
Ja sam kao i ti.
Da ti nije stalo do istine,koju širiš,nebi o vjeri uopće pisao!A pišeš,dakle misionariš!
I kakvo je to zlo,misionariti?Ako istinu širiš?Želiš ljudima dobro a ne zlo!Jel to zabranjeno?Po kojem zakonu?Kome smeta nek ne čita i priča gotova!
Ja čvrsto vjerujem da je Isus Krist sin Božji i spasitelj svijeta!
patriot_1

#117 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

Kikibombona wrote:I sta je poruka?

Trebamo vjerovati u ono sto ne razumijemo i sto nam logika nikako ne moze prihvatiti?
Onda vjeruj u Big Bang kojeg logika nikako nemože prihvatiti!
Vjeruj u slučaj,,,,(jako je logično) :-D
patriot_1

#118 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
broj dva wrote: U stvari ja sam se obracao tipu/frajeru/faci koji je rekao nesto kako "krscani to ne mogu da razumiju" i to me je malo iznerviralo, na osnovu cega krcani ne mogu razumiti nesto sto muslimani, budisti ili ateisti mogu..
objasnio sam fino zasto nemogu da razumiju, zato sto nema neki informacija u bibliji da se protumaci taj dio, dok u Kuranu imamo neke informacije koje nam olaksavaju da protumacimo to

ne radi se to ni o kakvom umanjinavnju necije inteligencije nego jednostavno nemogu da razumiju zbog nedostatka potrebnih informacija da se to desifruje.
Neš ti logike!
Dogodilo se u povjesti to i to,,,rodio se Bog,činio čuda,bio razapet i uskrsnuo,uzišao na Nebo naočigled nekoliko stotina osoba,o svemu što je činio i učio pišu očevidci i slušatelji(ili njihovi učenici) no mi ne razumimo,oni bolje rečeno,,i pojavi se 700 g. kasnije Islam koji nam (i njima) treba tumačiti,,,ha ha ha!
Smrcak15

#119 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
Kikibombona wrote:I sta je poruka?

Onda vjeruj u Big Bang kojeg logika nikako nemože prihvatiti!
Vjeruj u slučaj,,,,(jako je logično) :-D
cuj logika nemoze Big bang a moze logika prihvatiti dva BOga jedan se drugom klanja, pa bude ubijen, a isti taj manji Bog kaze Otac je veci od mene, sto znaci nisu jednu te isto, jer da su isto nebi govorio otac veci od mene.
Do sad sam na razne krscane raznih sorta nailazi, al iti si bez premca , ni L od logike u tebi nema.
Smrcak15

#120 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
Smrcak15 wrote:

Neš ti logike!
Dogodilo se u povjesti to i to,,,rodio se Bog,činio čuda,bio razapet i uskrsnuo,uzišao na Nebo naočigled nekoliko stotina osoba,o svemu što je činio i učio pišu očevidci i slušatelji(ili njihovi učenici) no mi ne razumimo,oni bolje rečeno,,i pojavi se 700 g. kasnije Islam koji nam (i njima) treba tumačiti,,,ha ha ha!
objasni nam kako Gospodar univerzuma da dodje na zemlju i ide u wc da obavlja nucdu, mozes li Boga zamisli na wc solji?
patriot_1

#121 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

Naravno da mogu,u čemu je problem?
Towelie

#122 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Towelie »

zagortenej wrote:ja ne vidjeh da je neko odgovorio na pitanje kako to da prema islamskom učenju, kršćani nisu mnogobošci, a vjeruju u više bogova?
Krscani jesu u osnovi monoteisti, samo sto taj njihov monoteizam nije cast kao islamski, vec postoje natruhe, narocito konfuzni koncept trojstva.
Connaisseur Karlin

#123 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Connaisseur Karlin »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:ja ne vidjeh da je neko odgovorio na pitanje kako to da prema islamskom učenju, kršćani nisu mnogobošci, a vjeruju u više bogova?
Krscani jesu u osnovi monoteisti, samo sto taj njihov monoteizam nije cast kao islamski, vec postoje natruhe, narocito konfuzni koncept trojstva.
Postojanje svijesti o jednom Bogu je starije od abrahamskih monotistickih religija.Postojala su ranije plemena koja su imala jednog Boga.
ABH017

#124 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:
ABH017 wrote:
Ja sam kao i ti.
Da ti nije stalo do istine,koju širiš,nebi o vjeri uopće pisao!A pišeš,dakle misionariš!
I kakvo je to zlo,misionariti?Ako istinu širiš?Želiš ljudima dobro a ne zlo!Jel to zabranjeno?Po kojem zakonu?Kome smeta nek ne čita i priča gotova!
Ja čvrsto vjerujem da je Isus Krist sin Božji i spasitelj svijeta!
Ma niko tebi ništa ne brani. Vjeruj u šta hoćeš. Meni ne smeta tvoje citiranje psalma i obožavanje Isa a.s. Obožavaj kravu ako hoćeš. Meni ni u džep, ni iz džepa. Ono što meni smeta je što pljuješ po mojim ubjeđenjima. Misionarenje nije problem, ali je važno da se izjasniš. Onomad si postavljao klipove u kojima si pokušavao da oblatiš poslanika Muhammeda a.s. i Islam kao vjeru. U više navrata si najbezobraznije otvoreno vrijeđao sve muslimane vjernike, zbog čega si u više navrata dobio povratnu kartu za Banoviće. Pitanje je dana kad ćeš dobiti tu kartu u jednom smjeru. Mislim da si rekorder, na forumu, po broju zaključanih tema, upravo zbog svog bezobzirnog i netolerantnog stava prema drugom i drugačijem (što zorno pokazuje ko si i kakav si). Zbog toga je važno da znamo sa kim diskutujemo. Ti nisi fini kršćanin koji želi da upoznaje druge i drugačije, već radikalni misionar koji će učiniti sve, kako bi nametnuo svoje ubjeđenje drugima, makar to značilo i najveće uvrede i pljuvanje po tuđim svetinjama.
Hvala Bogu da nisam kao ti.
ABH017

#125 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:
Towelie wrote:
Postojanje svijesti o jednom Bogu je starije od abrahamskih monotistickih religija.Postojala su ranije plemena koja su imala jednog Boga.
Naravno da su postojala. Kur'an spominje neke od tih naroda i plemena, kao i neke od njihovih poslanika. Muslimani vjeruju da monoteistička vjera postoji od prvog čovjeka, Adema a.s. sve do danas.
Post Reply