UDBA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
slavonskilola
#101 Re: UDBA
..Jel može ime i prezime ovog čovjeka sa fotke?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#102 Re: UDBA
Da li Slobodan Penezic ima veze sa vogoscanskim Pretisom?
Nana mi ga cesto spominje. Zena je to, iako pozamasnih godina, nevjerovatne memorije. Zato ne sumnjam da je pogodila pravo prezime, za ime nisam siguran da spominje.
Uglavnom Penezic, direktor Pretisa u 50 tim godinama. Ona i djed su tad zivjeli u Vogosci.
Da li je to Krcun ili mu je neki blizak rod ili samo prezimenjak?
EDIT: Drugi put citam temu i mijesaju mi se dva osjecaja. Prvi da mi je drago sto su postovi ovako kvalitetni i sadrzajni i sto nema kokosarske rasprave.
Drugi je potreba da itekako istrazim ovu tematiku i posebno ulogu saradnika UDB-e u raspadu Jugoslavije. Narocito su mi interesantni ovi krimosi i svestena lica (mada cinik u meni smatra da vezni "i" treba biti zamjenjen kosom crtom ili povlakom)
Nana mi ga cesto spominje. Zena je to, iako pozamasnih godina, nevjerovatne memorije. Zato ne sumnjam da je pogodila pravo prezime, za ime nisam siguran da spominje.
Uglavnom Penezic, direktor Pretisa u 50 tim godinama. Ona i djed su tad zivjeli u Vogosci.
EDIT: Drugi put citam temu i mijesaju mi se dva osjecaja. Prvi da mi je drago sto su postovi ovako kvalitetni i sadrzajni i sto nema kokosarske rasprave.
Drugi je potreba da itekako istrazim ovu tematiku i posebno ulogu saradnika UDB-e u raspadu Jugoslavije. Narocito su mi interesantni ovi krimosi i svestena lica (mada cinik u meni smatra da vezni "i" treba biti zamjenjen kosom crtom ili povlakom)
-
slavonskilola
#103 Re: UDBA
..možda je slučaj ,,Raduša,,?'' zanima me tko je ovaj čovjek ,to bi trebao znati autor posta koji se predstavlja sa ,,nekako s proljeća,,Sarajmen wrote:Ovo je vjerovatno slučaj ''Raduša'' iz 1972. godine.
Izvor: http://www.jutarnji.hr/bivsi-djelatnik- ... -/1138894/
-
julisiz es grant
#104 Re: UDBA
Nekoliko ljudi, Hrvata koji su došli iz Australije tog ljeta u Jugoslaviju, je uhapšeno i osuđeno, a neki ubijeni bez suđenja (niko od njih nije pripadao grupi od 19). Spominju se u dokumentarcu o akciji snimljenom prije 5-6 godina (ima ga na YT), ali se ovaj Crnogorac među njima ne pominje.
-
julisiz es grant
#105 Re: UDBA
Vili Eršeg, jedan od 19 ubačenih diverzanata 1972.slavonskilola wrote:..Jel može ime i prezime ovog čovjeka sa fotke?
Prema zvaničnoj verziji dostupnoj javnosti za vrijeme Jugoslavije (a to su Ličinina knjiga, i jedan tekst Nikole Milovanovića štampan u nekoliko publikacija) poginuo u okršaju sa potjerom kod sela Rumboka u blizini Prozora. Ustvari, uhvaćen živ i nekad kasnije likvidiran.
Svjedočenje čovjeka koji ga je uhvatio (Hrvata):
-
julisiz es grant
#106 Re: Goli otok u bivšoj SFRJ
Jedna od prvih mogućnosti da se slobodno vidi svjedočenje stradalnika Golog otoka, bila je dokumentarna serija Goli život, koja se pojavila na TV krajem 80-ih i bila vrlo gledana. Autor i voditelj bio je pokojni Danilo Kiš, u Parizu je intervjuisao preživjele, koliko se sjećam uglavnom, ili isključivo, žene (i njegova majka je bila stradalnica Golog otoka).
-
slavonskilola
#107 Re: UDBA
Da,Vili je po iskazima svjedoka zarobljen živ,i prema svemu sudeći kasnije ubijen.Možda bi Fumić mogao nešto više reći o tom slučaju likvidacije bez suda?
- delllboy79
#108 Re: UDBA
Namjenska industrija je uvijek bila pod kontrolom UDBE_BataZiv_0809 wrote:Da li Slobodan Penezic ima veze sa vogoscanskim Pretisom?
U svakoj temi o ratu na prostorima bivse SFRJ se pojavljulje UDBA posebno je vidljivo u pocetcima sukoba
Policija(UDBA) / politicari/kriminalci.
Svestena lica su uglavnom bila i ostala samo saradnici.
-
dragan.s
#109 Re: UDBA
Ludvig Pavlović je poginuo 18.09.1991.-e prije početka sukoba na Dubrovačkom ratištu. Poginuo je kod Posušja dok je učestvovao u zasjedi u kojoj su on i još neki napali cisternu JNA koja je išla sa Kupresa prema Mostaru. To je bila redovna tura pošto su jedinice koje su bile na Kupresu logistički snabdijevane iz Mostara, a na Kupres su i otišle iz Mostara.Sarajmen wrote: Obrađujući nekad' neke materijale koji su se odnosili na događaje iz 1991 i neposrednog napada JNA na bosanskohercegovačko područje Ravno i dubrovačko zaleđe ... koliko sam upamtio, u sukob sa jedinicama JNA na tom području je bio uključen a mislim i da je poginuo Ludvig Pavlović, koji je preživio operaciju tzv ''Bugojanske grupe'' . Jesam li ja ovo dobro upamtio il' sam polupao lončiće .?
Kasnije su se po običaju pojavile teorije zavjere kako on nije poginuo od metka vojnika JNA već sa leđa od strane svojih saboraca.
-
dragan.s
#110 Re: UDBA
Namjenska industrija je bila pod direktnom nadležnošću SSNO tj. vojske. Oni su postavljali i direktore u istim. Bezbjednosno su bili pod KOS-om i službom bezbjednosti vojske (ovo dvoje nije bilo isto).delllboy79 wrote:
Namjenska industrija je uvijek bila pod kontrolom UDBE
U svakoj temi o ratu na prostorima bivse SFRJ se pojavljulje UDBA posebno je vidljivo u pocetcima sukoba
UDBA (ili SDB kasnije) nije imala nikakve direktne nadležnosti nad namjenskom industrijom. Oni su se više bavili civilnim stvarima, a vojni dio je radila vojska.
Učešće pripadnika SDB u ratovima 90-tih na svim stranama je posebna i velika tema. Na svakoj strani je to bilo drugačije i nema pravila. Jedino što je zajedničko je da su nove vlasti zadržavale skoro kompletan personal SDB iz SFRJ. Čak i u Hrvatskoj gdje se očekivalo da će biti najvećih čistki istih nije bilo. Tuđman je zadržao skoro sve stare kadrove i upotrijebio ih za novu državu (Perković, Mustač itd.).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#111 Re: UDBA
Znas li ti ista vise oko tog Penezica, direktora Pretisa?dragan.s wrote: Namjenska industrija je bila pod direktnom nadležnošću SSNO tj. vojske. Oni su postavljali i direktore u istim. Bezbjednosno su bili pod KOS-om i službom bezbjednosti vojske (ovo dvoje nije bilo isto).
UDBA (ili SDB kasnije) nije imala nikakve direktne nadležnosti nad namjenskom industrijom. Oni su se više bavili civilnim stvarima, a vojni dio je radila vojska.
Učešće pripadnika SDB u ratovima 90-tih na svim stranama je posebna i velika tema. Na svakoj strani je to bilo drugačije i nema pravila. Jedino što je zajedničko je da su nove vlasti zadržavale skoro kompletan personal SDB iz SFRJ. Čak i u Hrvatskoj gdje se očekivalo da će biti najvećih čistki istih nije bilo. Tuđman je zadržao skoro sve stare kadrove i upotrijebio ih za novu državu (Perković, Mustač itd.).
P.S. Sarajmen ne vide ti se slike, i to na vise tema
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#112 Re: UDBA
Mozda mogne kad se udje preko drugog pretrazivaca.Sarajmen wrote:A vidim i sam..., nema veze, ostavio sam link do izvora teme koja se bavi slučajem ''Raduša'' ili Fenix kako je kome volja. Ima dosta autentičnog materijala, izvora i nekoliko odličnih mišljenja.
A hvala za link, tema na onom forumu je odlicna zbog sadrzajnih, jezgrovitih i na cinjenicama utemeljenim postovima.
Zelim vise onakvih rasprava i na ovom forumu i ti kao moderator mozes dosta toga kanalisati. Zapazio sam da to i radis, ali moja sugestija, ako dozvolis, bi bila da ne insistiras suvise rigorozno na strogom on topicu. Ako neko ima nesto zanimljivo za reci i podijeliti, a da se to blago dodiruje sa temom, misljenja sam da to treba ostaviti i dopustiti.
Inace zapalili ste me ovom temom. O UDB-i nemam bas puno znanja, a sad gutam onu tamo temu, naravno sinoc gledao brisani prostor, a ti se Pravosudni kupaj
-
slavonskilola
#113 Re: UDBA
...nemogu vidjed fotke,ovo mi se čini zanimljivim.
http://www.artinfo.ba/index.php/vijesti?catid=0&id=1453
-
dragan.s
#114 Re: UDBA
Ne znam ništa za tog Penezića, jedini Penezić za koga sam ikad čuo je Krcun,_BataZiv_0809 wrote: Znas li ti ista vise oko tog Penezica, direktora Pretisa?
Kao direktore fabrika namjenske SSNO je obično postavljao oficire JNA tehničke službe, ranga pukovnika. Možda je negdje bilo i drugačije, ali to je bila praksa. Oni bi posao obavljali u civilu.
-
julisiz es grant
#115 Re: UDBA
Prevelika je Krcun bio zvjerka da bi obavljao funkciju u fabrici u Vogošći, koliko god važna bila.dragan.s wrote:Ne znam ništa za tog Penezića, jedini Penezić za koga sam ikad čuo je Krcun,_BataZiv_0809 wrote: Znas li ti ista vise oko tog Penezica, direktora Pretisa?
Kao direktore fabrika namjenske SSNO je obično postavljao oficire JNA tehničke službe, ranga pukovnika. Možda je negdje bilo i drugačije, ali to je bila praksa. Oni bi posao obavljali u civilu.
Mislim da je do kraja (kratkog) života bio na čelnim pozicijama u politici, bio je predsjednik Vlade SR Srbije, između ostalog, a taj Penezić iz fabrike mu je neki prezimenjak, možda i rođak.
- Nekako s proljeća
#116 Re: UDBA
Sreten Penezić je bio direktor PRETIS-a iz Vogošće.
''Penezić Sreten, major JNA, prvi direktor PRETIS-a ("Sad Vogošća nema ptića k'o Sretena Penezića")
Slavni ljudi sa linka: https://sh.wikipedia.org/wiki/Vogo%C5%A1%C4%87a
''Penezić Sreten, major JNA, prvi direktor PRETIS-a ("Sad Vogošća nema ptića k'o Sretena Penezića")
-
julisiz es grant
#117 Re: UDBA
Riješismo i toNekako s proljeća wrote:Sreten Penezić je bio direktor PRETIS-a iz Vogošće.
Rođeni brat Krcunov.
http://www.riznicasrpska.net/istorija/i ... opic=101.0
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#118 Re: UDBA
Eh hvala drugoviNekako s proljeća wrote:Sreten Penezić je bio direktor PRETIS-a iz Vogošće.
Jos jednom potvrdjena nevjerovatna memorija zene od 80 godina.
Inace i ona, usprkos cinjenici da je jedva pismena, zapisuje brojne stvari kojih se sjeca. O tome kako je Vogosca izgledala 50-tih godina, svasta sam od nje cuo, kao i dosta pohvala na racn pomenutog Penezica. Elem, kako to vec nije tema, narocito sto nije Penezic Krcun u pitanju, o tome mogu na nekoj adekvatnijoj. Naravno ako koga zanima.
-
jefff
#119 Re: UDBA
Iako stoji da je UDBA ili Ured Državne Bezbjednosti funkcionirao pod tim nazivom do kraja postojanja to nije tačno.
Naziv ovog organa je promjenjen i u srpskoj verziji srpsko-hrvatskog odnosno hrvatsko-srpskog jezika ovaj organ se nazivao - Služba Državne Bezbjednosti, skraćeno - SDB a u hrvatskoj verziji srpsko-hrvatskog odnosno hrvatsko-srpskog jezika organ je nosio naziv - Služba Državne Sigurnosti, skraćeno SDS.
Nigdje se ne može nači ko su bili savezni sekretari SDB-SDS a ko su bili sekretari republičkih SDB-SDS. Nigdje nema ni ko je bio prvi sekretar. Nigdje ne stoji da se u određenom momentu ova služba razdvojila na civilnu i vojnu - KOS. Ne stoji ni kada je to bilo a ni kada je promjenila naziv. Nigdje nikakvih ekzaktnih podatak i činjenica, samo obična, prostačka, seljačko-kafanska fama o nekoj opasnoj tajnoj nevidljivoj sili, nekoj Babarogi iz neke pećine, Kraljević Marko, Musa Keseđija, Damjanov Zelenko i ostale legende.
Primitivna balkanska kaljuža.
Služba je imala javno obznanjene poslove iz oblasti njene djelatnosti. Koji su to?
Imala je i afere. Koje su to bile afere?
Naziv ovog organa je promjenjen i u srpskoj verziji srpsko-hrvatskog odnosno hrvatsko-srpskog jezika ovaj organ se nazivao - Služba Državne Bezbjednosti, skraćeno - SDB a u hrvatskoj verziji srpsko-hrvatskog odnosno hrvatsko-srpskog jezika organ je nosio naziv - Služba Državne Sigurnosti, skraćeno SDS.
Nigdje se ne može nači ko su bili savezni sekretari SDB-SDS a ko su bili sekretari republičkih SDB-SDS. Nigdje nema ni ko je bio prvi sekretar. Nigdje ne stoji da se u određenom momentu ova služba razdvojila na civilnu i vojnu - KOS. Ne stoji ni kada je to bilo a ni kada je promjenila naziv. Nigdje nikakvih ekzaktnih podatak i činjenica, samo obična, prostačka, seljačko-kafanska fama o nekoj opasnoj tajnoj nevidljivoj sili, nekoj Babarogi iz neke pećine, Kraljević Marko, Musa Keseđija, Damjanov Zelenko i ostale legende.
Primitivna balkanska kaljuža.
Služba je imala javno obznanjene poslove iz oblasti njene djelatnosti. Koji su to?
Imala je i afere. Koje su to bile afere?
Last edited by jefff on 28/03/2016 10:44, edited 1 time in total.
-
julisiz es grant
#120 Re: UDBA
Naravno da taj naziv nije bio zvaničan do kraja, mislim da to niko nije ni tvrdio, ali je ostao u kolokvijalnom govoru do dan-danas, i kad se kaže Udba, zna se na šta se misli, na državnu bezbijednost kroz cijelo vrijeme njenog postojanja.jefff wrote:Iako stoji da je UDBA ili Ured Državne Bezbjednosti funkcionirao pod tim nazivom do kraja postojanja to nije tačno.
- delllboy79
#121 Re: UDBA
UDBA/SDB se znacajno finansirala preko trgovine oruzjem i ostalim proizvodima namjenske industrije. Direktno su postavljali svoje kadrove na direktorska i ostale funkcije u preduzecima kao sto su Genex, Jugoimport SDPR, i ostala preduzeca koja su se bavila izvozom oruzja .dragan.s wrote:Namjenska industrija je bila pod direktnom nadležnošću SSNO tj. vojske. Oni su postavljali i direktore u istim. Bezbjednosno su bili pod KOS-om i službom bezbjednosti vojske (ovo dvoje nije bilo isto).delllboy79 wrote:
Namjenska industrija je uvijek bila pod kontrolom UDBE
-
dragan.s
#122 Re: UDBA
Nije bilo ostalih preduzeća koja su se bavila izvozom oružja sem Jugoimport SDPR-a. Oni su bili direktno pod saveznom vladom i tu je bila ekipa spretnih trgovaca koji su godinama širili veze po svijetu po pitanju trgovine oružjem. Naravno da su bili provjereni od strane UDBE, KOS-a itd, ali po pitanju poslovanja (i dijeljenja love) se tu UDBA/SDB nije ništa pitala. To je bilo iznad njih.delllboy79 wrote: UDBA/SDB se znacajno finansirala preko trgovine oruzjem i ostalim proizvodima namjenske industrije. Direktno su postavljali svoje kadrove na direktorska i ostale funkcije u preduzecima kao sto su Genex, Jugoimport SDPR, i ostala preduzeca koja su se bavila izvozom oruzja .
Firma i sada postoji i radi ono što je i ranije radila, samo sada za Srbiju. Zadržali su veze sa starim kupcima iz doba SFRJ (posebno nesvrstanima) pa je i to jedan od razloga što Srbija ima veliki eksport namjenske industrije.
Fabrike namjenske industrije su bile pod SSNO-om (ministarstvom odbrane) koji su objedinjavali masu firmi koje su potpuno ili djelimično radili za namjensku industriju. Takođe i razne institute i laboratorije. Plus JNA koja je sve to isprobavala na ispitnim poligonima.
Genex je firma koja i jeste osnovana kao izvor dodatnih prihoda za SDB. Mđt. tako je dobro poslovala da je brzo prerasla namjenu zbog koje je osnovana i postala je jedna od najvećih (ako ne i najveća) trgovačka firma u SFRJ. Tome je naravno pogodovao monopolski položaj i veze koje je imala sa saveznom administracijom pa je vrlo lako dobijala uvozno-izvozne dozvole.
Slična firma je osnovana i u Zagrebu pod imenom Astra Mašinoimpex. Takođe je bila jako uspješna.
Nakon raspada SFRJ nekadašnji trgovci iz obje firme su postali uticajni poslovni ljudi u Srbiji i Hrvatskoj. Predsjednik vlade RH je bio Franjo Gregurić, nekadašnji direktor Astre. Zoran Drakulić, tajkun iz Srbije je bio finansijski direktor Genex-a itd.
UDBA jeste kontrolisala te firme, ali je za rukovodeće ljude dovodila stručnjake što je imalo rezultat da su firme bile vrlo uspješne u svoje vrijeme.
-
duga devetka
#123 Re: UDBA
Da baš, Ante Vrban osuđen na PapukuSarajmen wrote:Како сам ловио усташке крвнике Љуба Милоша и Анту Врбана
Izvor i više : http://www.politika.rs/scc/clanak/33119 ... ntu-Vrbana
Zatukli su ga bez suda jer nije htio surađivati. Njihova zadnja poruka u otvorenom slogu poslana je 10.7.48 a glasila je: 'Idite i pizdu materinu... Mi smo vas zajebali... Stop - Svi ste u našem zatvoru... Stop - Ha... Ha... Ha...!. Opet ćemo uspostaviti vezu preko "Tete Ane". Ona će vam se javiti...! Idite u pizdu materinu!'. Ovu doslovnu poruku su primili Geco Altman i vezista Franjo Konja u ranim noćnim satima 10.7.1948. Ti hrvatski rodoljubi su se časno držali na sudu u Zagrebu i svojim ponašanjem i izjavama pokazali komunistima da će Hrvatska država opet doći.
- asurbanipal
#124 Re: UDBA
duga devetka wrote:Da baš, Ante Vrban osuđen na PapukuSarajmen wrote:Како сам ловио усташке крвнике Љуба Милоша и Анту Врбана
Izvor i više : http://www.politika.rs/scc/clanak/33119 ... ntu-Vrbana![]()
Zatukli su ga bez suda jer nije htio surađivati. Njihova zadnja poruka u otvorenom slogu poslana je 10.7.48 a glasila je: 'Idite i pizdu materinu... Mi smo vas zajebali... Stop - Svi ste u našem zatvoru... Stop - Ha... Ha... Ha...!. Opet ćemo uspostaviti vezu preko "Tete Ane". Ona će vam se javiti...! Idite u pizdu materinu!'. Ovu doslovnu poruku su primili Geco Altman i vezista Franjo Konja u ranim noćnim satima 10.7.1948. Ti hrvatski rodoljubi su se časno držali na sudu u Zagrebu i svojim ponašanjem i izjavama pokazali komunistima da će Hrvatska država opet doći.
Hrvatski rodoljubi ?
LJUBO MILOŠ (Bosanski Šamac, 1919. - Zagreb,1948.), činovnik i ustaški natporučnik
Osnovnu školu polazio je u Bosanskom Šamcu, Orašju i Subotici, gdje se nakon završenih sedam razreda gimnazije zaposlio kao činovnik u općinskoj upravi.
U lipnju 1941. došao je na poziv svog rođaka Vjekoslava Luburića u Zagreb i zaposlio se u Uredu III Ustaške nadzorne službe. Dobio je čin ustaškog natporučnika te u listopadu 1941. postao zapovjednik radne službe u logoru III Ciglana Jasenovac. Kraće vrijeme, od proljeća 1942. službuje u logoru za Židove u Đakovu, ali se u jesen iste godine vratio u svojstvu zamjenika zapovjednika logora Jasenovac.
Pod njegovim zapovjedništvom ustaške jedinice provodile su akcije «čišćenja» srpskih sela i počinile masovne i pojedinačne likvidacije zatočenika.
U prosincu 1942. zatočen je u zatvoru na Savskoj cesti u Zagrebu, ali je na traženje Luburića pušten. Početkom 1943. otišao je u Hercegovinu kao pripadnik Domobranske dobrovoljačke pukovnije, gdje je ostao do travnja iste godine kada se vratio u Zagreb.
Iako je od rujna 1944. bio zapovjednik logora Lepoglava, tijekom 1944. i 1945., povremeno je odlazio u logore u Jasenovcu i Staroj Gradiški, gdje je vršio smaknuća zatočenika.
Prema svjedočenjima preživjelih zatočenika Ljubo Miloš osobno je počinio brojne likvidacije zatočenika u ustaškim logorima Jasenovac i Lepoglava.
Nakon sloma NDH pobjegao je u Austriju i Italiju, gdje je održavao veze s ustaškom emigracijom.
U ljeto 1947. ilegalno je ušao u Jugoslaviju s ciljem organiziranja ustaških oružanih grupa (križara) radi otpora komunističkoj vlasti. U srpnju iste godine uhvaćen je i osuđen na smrtnu kaznu vješanjem.

Ljubo Miloš, prvi zapovjednik radne službe u logoru III Ciglana Jasenovac
ANTE VRBAN (Pejakuša pokraj Gospića, 1908. - Zagreb, 1948.), ustaški bojnik
Do početka rata radio je kao trgovački pomoćnik. U ljeto 1941. kao vodnik u 13. satniji Ivana Devčića Pivca sudjelovao je u masovnim pokoljima Srba u Lici, kao i u likvidacijama Židova u Jadovnu. Prema nekim izvorima bio je zapovjednik logora Slana na otoku Pagu do dolaska Ivana Devčića na tu dužnost.
U logor Stara Gradiška došao je 13. studenog 1941., dovodeći sa sobom skupinu uhićenih masona. Jedno vrijeme bio je zamjenik Mile Oreškovića, zapovjednika logora Stara Gradiška.
U logoru se isticao surovošću sudjelujući u masovnim i pojedinačnim likvidacijama zatočenika.
Osobito se isticao u likvidacijama djece te je na suđenju 1948. priznao trovanje 63 djece smrtonosnim plinom, ciklonom B.
U ljeto 1947. Vrban je uhvaćen na Papuku s grupom ustaških križara, koju je predvodio Ljubo Miloš. Na suđenju pred Vrhovnim sudom Narodne Republike Hrvatske u Zagrebu, u ljeto 1948. osuđen je na smrt vješanjem.

Ante Vrban, ustaški bojnik, zapovijednik Hrvatskog ženskog logora u logoru Stara Gradiška.
Izvor: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=5021
Suđenje Šakiću: Jučer svjedočio Ljubomir Šarić
U logoru 3C bilo je i kanibalizma
ZAGREB - Svjedok Ljubomir Šarić (76) bio je zatočenik jasenovačkog logora od kolovoza 1942. do srpnja 1943., a u nastavku suđenja Dinka Šakića, zapovjedniku Jasenovačkog logora rekao je kako za Dinka Šakića nikada nije čuo, čak ni od logoraša koji su dolazili iz Stare Gradiške, a razmjene logoraša bile su česte. Šarić je dodao kako je za optuženog Šakića doznao iz novina.
Strašna likvidacija 1942.
- Kada sam došao u Jasenovac, bez ikakve presude, zapovjednik je bio Ljubo Miloš. Već prvi dan nakon moga dolaska nazočio sam strijeljanju logoraša u potiljak jer je ukrao malo kukuruza - rekao je svjedok i nastavio pričati o likvidacijama u Jasenovcu, za koje je jedini kriterij bila iznemoglost i bolest logoraša.
- Logoraši smješteni u logor 3C, uglavnom nisu preživjeli, a krajem 1942. 3C je likvidiran. U tom logoru pojavio se i kanibalizam, viđali smo preživjele logoraše s ljudskim kostima u ruci. Ljudi su u njemu bili izolirani žicom, iznad njih je bila nadstrešnica, a ubrzo im se prestala dostavljati hrana i oni su umirali od gladi.
Mi smo im pokušavali pomoći bacanjem kruha preko žice, ali su ih ustaše počeli strogo čuvati. Strašna je likvidacija nastupila u ljeto 1942. kada je dovedena skupina ljudi s Kozare. Žene i djeca odmah su prebacivani u Gradinu, a muškarci u logor na rad. U Gradini ih, zbog velikog broja, nisu mogli ubijati klanjem i toljagama za cijepanje drva, nego mitraljezima. Njihovu odjeću donosili su u logor i sortirali u krpari - rekao je svjedok. Šarić navodi kako su uvjeti života u logoru bili strašni, a hrana je bila "čisti napoj".
- Veselje je bilo kada bi krepali konji koji su vukli kola na gradnji nasipa jer bismo tada u porcijama kukuruznjače dobili i kosti s nešto mesa. Srbima, koji su iz Srijema dovoženi u logor, dolazili su paketi, oni bi se onako gladni najeli špeka i odmah umrli - prisjetio se svjedok.
Brzica prvak u klanju
U sjećanju svjedoka Šarića posebno je ostao zastavnik Zrinušić, koji je svakog jutra dolazio na gradilište i supijan tražio da on i njegov kolega slušaju njegov monolog.
- Slušali smo o natjecanju o klanju, u kojemu je probijedio ustaški poručnik Brzica. U tom natjecanju sudjelovali su i vojnici-čarkari, a onaj tko bi to odbio bio bi kažnjen. Pravi je ustaša, prema njegovu mišljenju, bio onaj koji je zakrvavio ruke - rekao je Šarić, dodavši kako su ustaški noževi za klanje bili srpastog oblika izrađivani u lančari, s kožnom navlakom i tako bi se pričvrstili za ruku.
Kao građevinski tehničar Šarić je radio na gradilištu, a s toga se mjesta sjeća Zrinušića koji je tukao logoraše, a kada je bio pijan dao bi letvu jednom logorašu koji je pod prijetnjom smrću morao tući drugog logoraša jer nije radio dovoljno brzo...
Sanja Mikolčević
http://www.monitor.hr/jutarnji/1999/04/16/sakic.htm
O njegovom karakteru (Ljube Miloša) najbolje govori svedočenje Milan Flumianija:
"Tek što smo stigli, nas sedamnaestorica, u Jasenovac u logor, ustaše su nas mlatili kundacima i doveli do „Ciglane“, gdje je Miloš Ljubo imao postrojene već dvije grupe, dok smo mi pristupili kao posebna treća grupa.
Maričić je pitao Ljubu Miloša: „U koga da najprije nišanim?", a Miloš je odgovorio: „Gdje ih ima više“, i uperili su oba strojne puške na onu četrdesetoricu iz prve dvije grupe i sve ih postrijeljali. Po tom je pitao prvog iz naše grupe, zašto je došao ovamo, a kad je ovaj odgovorio, da je kriv zato što se rodio kao Srbin, ubio ga je na mjestu.
Onda je izdvojio advokata Laufera iz Zagreba te ga upitao šta je on, a kad mu je ovaj odgovorio šta je, pozvao ga je ovako: „Ja advokate jako volim, dođi bliže“ - i odmah ga je ubio. Kod trećega je ustanovio, da je liječnik iz Zagreba, te mu naložio da pregleda onu dvojicu i ustanovi jesu li već mrtvi.
Kad je ovaj liječnik potvrdio da jesu, obratio se na četvrtoga i saznavši da je i ovo jedan liječnik „oprostio“ je cijeloj“ grupi."
Kad je Ljubu Miloša zahvatio luđački napadaj, zajašio je konja i tjerao ga kasom po cijelom logoru, pucajući na grupe zatočenika, kojima nije uspjelo da se pravodobno negdje sakriju.
Taj pogibeljni luđak imao je u zapovjedništvu logora sobu, koju je uredio kao nekakvu „ambulantu“. Navukao je sam dugačku bijelu liječničku kecelju i poslao ustaškog stražara u židovsku baraku s porukom, da svaki Židov, koji je bolestan, može doći na liječnički pregled. Kad je žrtva došla u tu „ambulantu“, postavio ju je Miloš uza zid te jakim zamahom noža razrezao grlo, prerezao rebra i rasporio trbuh. On je tu „operaciju“ nazivao: „ritualno klanje Židova“, te se njome, kako veli svjedok Riboli, jako ponosio."
Izvor: Zemaljska komisija Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača
-
duga devetka
#125 Re: UDBA
Da, hrvatski rodoljubi. Svi ti (izuzev njih nekoliko) koji su pohvatani u akciji Kavran ili Deseti Travanj su hrvatski rodoljubi. Tebi je mozak ispran kad mi postavljaš ovu komunističku propagandu kao argument.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» duga devetka
trajno
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» duga devetka
trajno