Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

int21

#101 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by int21 »

realna do boli wrote:Eno citam na portalu...indijcu zabranjen ulazak u avion jer je imao turban na glavi...sram ga bilo.
Mozda je imao "onaj" duhan zamotan u turban....a ne ovaj sto "nama" podvaljuju....
Roccohljup

#102 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Roccohljup »

amidzazeher wrote:
Roccohljup wrote:nepušač sam i ne volim dim, ali brate ne dizem halabuku oko toga. Ako mi je previse zadimljeno ili mi se ako na klupi neko nakači, ustanem i odem.....isto ko da mi je sjeo neko ko smrdi iz nekog drugog razloga, pijanac, itd.
U tome i jeste fazon. Zasto bi ti ustajao sa klupe? Uvijek se okrene prica kako oni kojima smeta dim "terorisu" pushache a nikako obrnuto.
Ja kad cujem pricu "jos mi je samo to ostalo od zivota (misleci na pushenje) sve mi je jasno o kakvom tipu covjeka se radi!
Al reci mi sta je druga opcija? Da ,mu kazem da ne sjedi pored mene jer ja ne pušim? Ima i on/ona pravo sjesti na tu klupu isto kao i ja i sve dok joj nije to zakonom zabranjeno ja tu ne mogu nista sem se pokupiti. ne pada mi napamet svađati se radi mjesta na klupi..... Shvatam ja loguiku da to sto ona radi nije dobro za nju a steti i mom zdravlju, al na zalost tako je kod nas.
Patriotska_Liga

#103 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Patriotska_Liga »

Nema ništa ljepše nego kad se žene čupaju za kosu, samo nastavite :D
realna do boli

#104 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by realna do boli »

Tacno...ja sam musko i uzivam u tome..zabavno je
Klitemnestraaa

#105 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Klitemnestraaa »

Roccohljup wrote:
amidzazeher wrote:
Roccohljup wrote:nepušač sam i ne volim dim, ali brate ne dizem halabuku oko toga. Ako mi je previse zadimljeno ili mi se ako na klupi neko nakači, ustanem i odem.....isto ko da mi je sjeo neko ko smrdi iz nekog drugog razloga, pijanac, itd.
U tome i jeste fazon. Zasto bi ti ustajao sa klupe? Uvijek se okrene prica kako oni kojima smeta dim "terorisu" pushache a nikako obrnuto.
Ja kad cujem pricu "jos mi je samo to ostalo od zivota (misleci na pushenje) sve mi je jasno o kakvom tipu covjeka se radi!
Al reci mi sta je druga opcija? Da ,mu kazem da ne sjedi pored mene jer ja ne pušim? Ima i on/ona pravo sjesti na tu klupu isto kao i ja i sve dok joj nije to zakonom zabranjeno ja tu ne mogu nista sem se pokupiti. ne pada mi napamet svađati se radi mjesta na klupi..... Shvatam ja loguiku da to sto ona radi nije dobro za nju a steti i mom zdravlju, al na zalost tako je kod nas.
Slazem se, kako rekoh u uvodnom postu ja sam samo ustala i otisla. Nisam ja ogorcena na tu zenu kao pojedinca, nego na citav sistem koji ljudima nije podigao razinu svijesti o stetnosti cigara pa da se ljudi malo zamisle oko toga. I naravno, sto nemamo uredjene zakone vezano ta to.

Jedino sto drzava radi protiv toga je poskupljenje, a kako mozemo primijetiti na nasim ulicama, to nesto ne pije vode jer ljudi ce radije gladovati nego prestati pusiti. Nikad necu skontati taj mentalitet, ako je na Zapadu gdje ljudi imaju love cigara luksuz, zasto je kod nas u drugoj najsiromasnijoj drzavi u Europi cigara svakodnevnica i normala. Zar nema ama bas nista da ljudima predstavlja radost, cejf, utjehu sta god.
Roccohljup

#106 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Roccohljup »

Klitemnestraaa wrote:
Slazem se, kako rekoh u uvodnom postu ja sam samo ustala i otisla. Nisam ja ogorcena na tu zenu kao pojedinca, nego na citav sistem koji ljudima nije podigao razinu svijesti o stetnosti cigara pa da se ljudi malo zamisle oko toga. I naravno, sto nemamo uredjene zakone vezano ta to.

Jedino sto drzava radi protiv toga je poskupljenje, a kako mozemo primijetiti na nasim ulicama, to nesto ne pije vode jer ljudi ce radije gladovati nego prestati pusiti. Nikad necu skontati taj mentalitet, ako je na Zapadu gdje ljudi imaju love cigara luksuz, zasto je kod nas u drugoj najsiromasnijoj drzavi u Europi cigara svakodnevnica i normala. Zar nema ama bas nista da ljudima predstavlja radost, cejf, utjehu sta god.

Iz mog iskustva dok sam bio pušač, kod nas je sve crno i sivo pa ta cigara zna ublažiti čemer. na zapadau je to druga stvar i tamo hem sto si rahatniji hem sto imas milion drugih i pametnijih načina da liječiš živce. Na zapadu nema ljutnje ako ti vlasnik stana kaze da se kod njega nepuši u kući te ako hoces da izađeš ispred. ja se sa familijom svaki put pokoljem kad dodju jer ne zelimda mi puse u stanu (ne zbog mene toliko već radi male djece).
amidzazeher

#107 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by amidzazeher »

Roccohljup wrote:
Iz mog iskustva dok sam bio pušač, kod nas je sve crno i sivo pa ta cigara zna ublažiti čemer. na zapadau je to druga stvar i tamo hem sto si rahatniji hem sto imas milion drugih i pametnijih načina da liječiš živce. Na zapadu nema ljutnje ako ti vlasnik stana kaze da se kod njega nepuši u kući te ako hoces da izađeš ispred. ja se sa familijom svaki put pokoljem kad dodju jer ne zelimda mi puse u stanu (ne zbog mene toliko već radi male djece).
Upravo sam to i mislio kada sam napisao da ne treba po defaultu nepusac da se sklanja (bjezi sa klupe, ne izlazi na kafu u zagusljive kafice, ne ide u restorane jer se u njima pushi, na koncerte, cak evo ni u park na klupu). Nema tolerancije i to je to. Zasto ne bi normalno bilo da je toj gospodji jednostavno rekla da joj smeta dim i ako je ikako moguce da ne pushi pored nje? Ne bi to ni stigla reci jer bi joj gospodja rekla da se odmakne ako joj smeta!! Nema logike. Isto tako i sa alergijama. Ne samo da moras misliti sta jedes i pijes nego moras i da se boris za cist zrak.
duminjo

#108 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by duminjo »

kol'ko pojedini prozivaju zapad i pravila neka na zapadu, neko bi pomislio da roboti zive na zapadu :-) a kafici do kafica (puni raje. ta ista raja u bosni nista ne radi i samo ispija kafice). Ljudi normala puse na glavnim ulicama i niko ih ne gleda cudno.

eto njoj pusac sjeo na klupu pored i zapalio a ona otvorila temu DOKAD VIŠE? nasmij'o bih se da nije zalosno. znamo pretjerati i tudja posla toliko gledati da to postaje bolesno :(
bubi_mama

#109 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by bubi_mama »

duminjo wrote:kol'ko pojedini prozivaju zapad i pravila neka na zapadu, neko bi pomislio da roboti zive na zapadu :-) a kafici do kafica (puni raje. ta ista raja u bosni nista ne radi i samo ispija kafice). Ljudi normala puse na glavnim ulicama i niko ih ne gleda cudno.

eto njoj pusac sjeo na klupu pored i zapalio a ona otvorila temu DOKAD VIŠE? nasmij'o bih se da nije zalosno. znamo pretjerati i tudja posla toliko gledati da to postaje bolesno :(
Nemoj molim te, na zapadu narod je dosegao toliki nivo svjesti da telepatski komuniciraju. Nema cigara, smeca, narkomana, kriminala... Ne siri dezinformacije :D
Klitemnestraaa

#110 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Klitemnestraaa »

Tr
duminjo wrote:kol'ko pojedini prozivaju zapad i pravila neka na zapadu, neko bi pomislio da roboti zive na zapadu :-) a kafici do kafica (puni raje. ta ista raja u bosni nista ne radi i samo ispija kafice). Ljudi normala puse na glavnim ulicama i niko ih ne gleda cudno.

1.Koja je to drzava cisca od Bosne?
2.Otkad je dim koji ulazi U MOJA PLUCA I MENE GUSI tudja posla?
spreca

#111 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by spreca »

int21 wrote:
TA inteligencija ti je nabrojala zagadjivace koje ocito tebe ne diraju direktno ili cak to i radis, ali ti ne smeta. Ti bi za zabranis samo stvari koje tebi smetaju, a ako ti nesto radis to je ok, nema veze sto drugima smeta.

Meni recimo smeta (utice na moje zdravlje) kad ljudi seru i supljiraju ....
:thumbup: :thumbup: Nepusacima je gore par ispusenih cigareta ,od njihovog kakvog 20godisnjeg dizela ili benzinca koji na 10km ispusi destek litara goriva.........ja sam nepusac ali mogu potvrditi da su nepusaci dosadniji od proliva......ja sam odrastao u kuci gdje je bilo nekoliko pusaca i to onih koji su pusili razne Morave i drine i Ibare bez filtera pa evo me zivim hvala bogu
spreca

#112 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by spreca »

Klitemnestraaa wrote:
spreca wrote:
duminjo wrote:zabrana u objektima OK. Al ovu zabranu na otvorenom ne kontam nikako. jel to bi sad trebali zabraniti pusenje na klupi samo zato sto je tako u rusiji ili albaniji ili jos negdje? :-)

morel neko otvorit temu o zabrani za gledanje? :run:
ma u kakvoj rusiji ba......kakvi parkovi.....samo na djecijim igralistima ispred zgrade je zabranjeno pusenje,pijenje alkohola i za pse je zabranjeno....za parkove to nema veze sa vezom
Ja sam bila na jugu Rusije i svojim ocima vidjela. Ako si ti bio/la malo sjevernije, tu ne znam kakva je situacija, ali jako mi se dopalo.

Ali i mimo toga imamo susede Slovence koji su jako civilizovani i jaakooo vode racuna o okolisu. Ja sam bila u Kranju i odusevljena sam bila koliko u gradu ima zelenih povrsina, parkova i slicnih stvari. I naravno, svugdje restrikcije. Ako ces pusiti, imas mjesto za to, ali u gradu u parkovima je mir i tisina, zagadjenosti uopce nema (mislim na smog ovdje).
Napisi koji grad......ja sam u Moskvi vec preko 20godina gdje zivim stalno i nisam cuo za slican grad u rusiji da imaju to i takva pravila....moras biti svjesna da sva pravila i zakoni idu iz Moskve....zato nemogu u ovo povjerovati
duminjo

#113 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by duminjo »

Klitemnestraaa wrote:Tr

1. njemacka
2. od kada se zalis na forumu i bavis njegovim pusenjem. odes fino i tuzis covjeka sto te truje a ne raspredas ovdje bez ikakve koristi o njegovom pusenju.
Klitemnestraaa

#114 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Klitemnestraaa »

duminjo wrote:
Klitemnestraaa wrote:Tr

1. njemacka
2. od kada se zalis na forumu i bavis njegovim pusenjem. odes fino i tuzis covjeka sto te truje a ne raspredas ovdje bez ikakve koristi o njegovom pusenju.
1.htjela sam napisati prljavija, pardon
2.gdje da tuzim?

Objasnila sam u uvodnom postu da ja ne vidim druge opcije no ustati i otici. Pitanje posta je kako se nositi u tim situacijama, a to sto vi rasprepredate kako se nepusaci prese.avaju to je druga stvar.
zubi

#115 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by zubi »

I u kancelariji isto, a? Ustanes i odes?
vješalica

#116 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by vješalica »

U RS-u ima zabrana upotreba duVanskih prerađevina na javnom mestu :mrgreen:
bila sam jednom na nekoliko mjesta tamo gdje je jasno istakuta naredba i kao takvu je pozdravljam
ovo za ulicu je diskutabilno,ali za zatvorene prostorije je nedopustivo da se neko tuši u dimu ko ne puši cigarete :oops:
duminjo

#117 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by duminjo »

Klitemnestraaa wrote:
1.htjela sam napisati prljavija, pardon
2.gdje da tuzim?

Objasnila sam u uvodnom postu da ja ne vidim druge opcije no ustati i otici. Pitanje posta je kako se nositi u tim situacijama, a to sto vi rasprepredate kako se nepusaci prese.avaju to je druga stvar.
hoces reci da nije preseravanje sto vam smeta kad ljudi zapale na otvorenom, u parku? :-)
da si se pozalila na kulturu naseg naroda koji zapali odmah pored nekoga koji ne pusi, pa dim tako smeta onome drugog, to bih shvatio. bezobrazluk shvatam ali ovo odmah daj zabrani mu da pusi na otvorenom ne shvatam.

npr meni vise smeta kad vidim nekoga da hrakne na sred ulice nego te cigare...al je.iga :-)
annoy

#118 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by annoy »

Pušač sam i prema tome ne sviđa mi se ideja o zabrani pušenja na svim javnim mjestima. Međutim, mislim da je žena iz priče nekulturna i osobno se tako nikad ne ponašam. Ako želim zapalit dok negdje na javnom mjestu stojim/sjedim, gledam da se odmaknem od drugih. Nerviraju me nekulturni pušači i problem je upravo u nekulturi a ne u samoj cigari i stoga smatram da ne bi trebalo potpuno zabraniti pušenje u javnosti, što ako sjedim negdje s društvom u parku i oću zapalit, zašto bi to trebalo zabranit, neću nikome puhati dim u facu.
Kao što rekoh, obzirna sam prema nepušačima, ako nepušač sjedi u mom društvu npr. za stolom, uvijek gledam gdje mi ide dim, i pokušavam da ne dimim nekome u lice, držim cigaru pod stolom ako treba. No, moram reći, kad vidim ovako neke militantne nepušače koji samo sipaju otrov po svim pušačima i samo što nas ne nazovu stokom, prema takvima imam 0 obzira.
Iz iskustva sam skontala da su najmilitantniji bivši pušači
šatirana_ljubičica

#120 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by šatirana_ljubičica »

ozdrlje_donje wrote:http://smetami.ba/bs/peticija

Izvol´te.
:thumbup: hvala
spreca

#121 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by spreca »

vješalica wrote:U RS-u ima zabrana upotreba duVanskih prerađevina na javnom mestu :mrgreen:
bila sam jednom na nekoliko mjesta tamo gdje je jasno istakuta naredba i kao takvu je pozdravljam
ovo za ulicu je diskutabilno,ali za zatvorene prostorije je nedopustivo da se neko tuši u dimu ko ne puši cigarete :oops:
sto zalazis tamo?.......to isto kako kad bi aj sad poso u minsko polje a znam da su tamo mine :mrgreen:
Ommadawn

#122 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
int21 wrote:
TA inteligencija ti je nabrojala zagadjivace koje ocito tebe ne diraju direktno ili cak to i radis, ali ti ne smeta. Ti bi za zabranis samo stvari koje tebi smetaju, a ako ti nesto radis to je ok, nema veze sto drugima smeta.

Meni recimo smeta (utice na moje zdravlje) kad ljudi seru i supljiraju ....
:thumbup: :thumbup: Nepusacima je gore par ispusenih cigareta ,od njihovog kakvog 20godisnjeg dizela ili benzinca koji na 10km ispusi destek litara goriva.........ja sam nepusac ali mogu potvrditi da su nepusaci dosadniji od proliva......ja sam odrastao u kuci gdje je bilo nekoliko pusaca i to onih koji su pusili razne Morave i drine i Ibare bez filtera pa evo me zivim hvala bogu
I ja sam odrastao u kuci gdje je bilo pusaca (oba roditelja), pusilo se i u autu dok smo se satima vozili, a vozilo se nekada i 4 odrasla pusaca i ja peti putnik, dijete nepusac. I moram ti reci - smeta mi duhan uzasno!! Jedne prilike mi je pozlilo, bili smo kod doktora, ovaj je posumnjao da pusim, ja sam se kleo da nisam ni probao cigaru, pitao je starce da li oni puse, oni potvrdili na sto ih je on posavjetovao da prestanu.
Pa su se neke stvari pocele mijenjati!

Prvo je otac, prilikom kupovine jednog auta, zabranio da su u tom autu pusi. Koliko mu je prijatelja zbog toga zamjerilo, on je ostao doslijedan svojim principima.
Par godina poslije toga je prestao da pusi zbog zdravstvenih problema. Onda je zabranio i pusenje u kuci i pusacima pokazivao balkon, terasu, te je prilikom kupovine kuce sredio posebnu prostoriju za pusace. Tog pravila se moja majka, koja je nazalost jos pusac, pridrzava a i pridrzavaju se i njihovi prijatelji pusaci. I ne samo to, gotovo svi njihovi prijatelji koji puse su uradili istu stvar kao i oni.

Dakle, sve se moze kad se samo hoce i kad hoces da nesto promijenis u zivotu na bolje. Ja niti pusim, niti sam kad propusio (jedna od rijetkih gluposti koju u zivotu nisam probao, kao ni teze droge) ali imam razumijevanja za pusace i za to sam da na otvorenim javnim povrsinama puse sve dok ne postoji opasnost da taj isti dim ne naskodi nekome, to jest da ga ventilacioni sistem ne uvuce u neku prostoriju gdje se ne bi smjelo pusiti.
šatirana_ljubičica

#123 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Ma koliko su ti pušači sebični i površni kad je njihov ogavni ćejf u pitanju...da ni prema rođenoj djeci nemaju obzira!!!! I onda neko kaže -inteligentni su, jesu u limburgu.
cLo

#124 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by cLo »

šatirana_ljubičica wrote:Ma koliko su ti pušači sebični i površni kad je njihov ogavni ćejf u pitanju...da ni prema rođenoj djeci nemaju obzira!!!! I onda neko kaže -inteligentni su, jesu u limburgu.
Slusaj o'amo :D Ja pusim (7-10 cigara dnevno) sto bi znacilo, je li, mogu se "strpit" da ne pusim, ako se vec mora. Ni u vlastitoj kuci ne pusim, ako bar prozor nije otvoren, pa taman da je -100 napolju. Znalo se desiti da ja insistiram da ne pusim u tudjoj kuci u kojoj se ne pusi inace i sve se 'vako moram branit kad krenu: "Ma zapali slobodno, hajde sta ima veze." Nisu ni svi pusaci, ni svi nepusaci netolerantni, znaci. Meni isto nije jasno kako se pusenje lagano pretvori u "podmoranje", umjesto da bude uzitak, pa sebi ljudi dopuste da se opuste :D do te mjere da bukvalno zive u smradu i magli. :D Ne kontam isto kako neko moze pusiti dok bilo sto drugo radi: seta, vozi, cita. :-) Sjedi ba k'o svi normalni ljudi, pa zapali. Ono kreci, a cigara mu visi na ustima, pepeo se protegao 4 cm. :-) O zadimljenim prostorijama, prepunim pepeljarama, zutim noktima, smrdljivoj kosi da ne pricam. Tako da smanji dozivljaj, niti su svi pusaci netolerantni, niti su svi nepusaci takve nadzak-babe k'o ti. :P
šatirana_ljubičica

#125 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

cLo wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ma koliko su ti pušači sebični i površni kad je njihov ogavni ćejf u pitanju...da ni prema rođenoj djeci nemaju obzira!!!! I onda neko kaže -inteligentni su, jesu u limburgu.
Slusaj o'amo :D Ja pusim (7-10 cigara dnevno) sto bi znacilo, je li, mogu se "strpit" da ne pusim, ako se vec mora. Ni u vlastitoj kuci ne pusim, ako bar prozor nije otvoren, pa taman da je -100 napolju. Znalo se desiti da ja insistiram da ne pusim u tudjoj kuci u kojoj se ne pusi inace i sve se 'vako moram branit kad krenu: "Ma zapali slobodno, hajde sta ima veze." Nisu ni svi pusaci, ni svi nepusaci netolerantni, znaci. Meni isto nije jasno kako se pusenje lagano pretvori u "podmoranje", umjesto da bude uzitak, pa sebi ljudi dopuste da se opuste :D do te mjere da bukvalno zive u smradu i magli. :D Ne kontam isto kako neko moze pusiti dok bilo sto drugo radi: seta, vozi, cita. :-) Sjedi ba k'o svi normalni ljudi, pa zapali. Ono kreci, a cigara mu visi na ustima, pepeo se protegao 4 cm. :-) O zadimljenim prostorijama, prepunim pepeljarama, zutim noktima, smrdljivoj kosi da ne pricam. Tako da smanji dozivljaj, niti su svi pusaci netolerantni, niti su svi nepusaci takve nadzak-babe k'o ti. :P
:lol:
Čestitam prije svega na takvim stavovima!
Naprotiv, možda sam ostavila takav utisak, ali zaista kad su OBZIRNI pušači kao što si ti u pitanju-nemam nikakvih problema s tim.
Čak im se divim kako tu naviku drže pod kontrolom.
Tako da... mir-mir- ti si meni super nakon ovoga što si napisala, iskreno :kiss:
Post Reply