"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
jao_situacije

#101 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

kritichar wrote:
jao_situacije wrote:mogla bi iz donijeti odluku da se predvodnici paradžemata ne mogu ukopati na mezarlucima iz i da im se neće klanjati dženaza

baš me zanima gdje će se onda ukopati a ne priznaju ni državu samim tim ni gradska groblja
za dženazu po islamskim propisima nije potrebna IZ, niti zvanično mezarje za ukop
pa nisam ja ni rekao da je potrebna
samo me zanima hoćel se po šumama ukopavati onda
kritichar

#102 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

jao_situacije wrote:
kritichar wrote:
jao_situacije wrote:mogla bi iz donijeti odluku da se predvodnici paradžemata ne mogu ukopati na mezarlucima iz i da im se neće klanjati dženaza

baš me zanima gdje će se onda ukopati a ne priznaju ni državu samim tim ni gradska groblja
za dženazu po islamskim propisima nije potrebna IZ, niti zvanično mezarje za ukop
pa nisam ja ni rekao da je potrebna
to je najmanji problem, u svojoj avliji, a mogu se organizovati i imati svoje mezarje

svakako ne vole način dženaze koja se obavlja u okvirima IZ, i ne pate od tih formalnosti IZ-a
jao_situacije

#103 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

kritichar wrote: to je najmanji problem, u svojoj avliji, a mogu se organizovati i imati svoje mezarje

svakako ne vole način dženaze koja se obavlja u okvirima IZ, i ne pate od tih formalnosti IZ-a
groblje se ne može tek tako otvoriti, postoji jasna procedura
gdje će gasuliti ljude ko će im napraviti tabute
može država donijeti uredbu da se tabuti i kovčezi ne mogu prodavati licima ili za lica koja nemaju ukopno mjesto

inače ja mogu ovako do prekosutra
vehabije nisu svjesne šta institucije mogu uraditi i da se s rogatima ne možeš bosti
ja da sam reis istjerao bih na čistinu, natjerao bih bakira i sda da sve ovo fino urede nama ukopa nema groblja nema tabuta nema gaulhane nema dženaze
silom bi ih natjerao ili da idu emisariti po drugim državama ili da se vrate u institucionalni okvir iz
ABH017

#104 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

ovo_mi_je_nick wrote: Sve to stoji kako si rekao i slažem se, samo nema niko pravo ni osnova da definiše da ima bošnjački, mađarski, turski islam i sl.
Znaju se islamski šarti, šta je zabranjeno, dozvoljeno. Tu nisam između redova navodio ni arape ni brade.

Kao što niko sebi ne da reći da je manji musliman koji ne klanja nikad, on onoga koji klanja redovno, pa tako ni drugi ne žele biti usmjeravani od neke druge strane.

Islam je za sve isti, pravila, propisi, kako pristupiti namazu itd itd od onoga u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Japanu, Kataru.. Ja klanjam kako sam naučio, vehabije kako oni hoće, drugi opet na svoj način (mislim na formu) a sadržaj (šta se uči na kojem rekatu, fatiha je ista kod svih)

Znamo mi to svi ali samo opet opaska na taj temin "bošnjački islam". Možda ću nekad skontat pa će mi biti prihvatljiv.
Bitno je samo da se ljudi ne mrze zbog različitosti, ko se kome moli i na koji način, samo zavrzlama.
Sve super brate, samo mi ta vehabijska priča, kako je kod nas Islam piva prd džumu, vadi živce, jer to nije istina. Njihovi podanički razlozi ponižavanja bošnjačke kulture i tradicije i podmetanja alkohola, bluda i čega sve ne pod istu su bljutavi.
U svakom slučaju, radije uzimam za svog vođu hafiza Čajlakovića, hafiza Bugarija, muderrisa Halilovića i reisa Kavazovića, nego magistra Pezića ili hafiza Mrkonjića.
kritichar

#105 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

jao_situacije wrote:
kritichar wrote: to je najmanji problem, u svojoj avliji, a mogu se organizovati i imati svoje mezarje

može država donijeti uredbu da se tabuti i kovčezi ne mogu prodavati licima ili za lica koja nemaju ukopno mjesto

vehabije nisu svjesne šta institucije mogu uraditi i da se s rogatima ne možeš bosti
ja da sam reis istjerao bih na čistinu, natjerao bih bakira i sda da sve ovo fino urede nama ukopa nema groblja nema tabuta nema gaulhane nema dženaze
silom bi ih natjerao ili da idu emisariti po drugim državama ili da se vrate u institucionalni okvir iz
u uređenim društvima možda, pronać kvadrat zemlje gdje će se neko ukopat je najlakše, za nuždu to može biti i u sobi
tabut nije neophodan, za gasul je dovoljna voda

institucije Islanda mogu, ovdje su na vlasti muslimani, koji neće maltretirati braću muslimane koji ne prave nered.
ABH017

#106 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
jao_situacije wrote: pa nisam ja ni rekao da je potrebna
to je najmanji problem, u svojoj avliji, a mogu se organizovati i imati svoje mezarje

Rasterećeni ljudi. Ne pate ni od čega osim od kompleksa niže vrijednosti.
Satraše se da dokažu kako IZ iskače iz Islama, kako ga oni vide, naravno.
kritichar

#107 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ABH017 wrote: Rasterećeni ljudi. Ne pate ni od čega osim od kompleksa niže vrijednosti.
ja kolko vidim ti si jedini koji pati, stalno ti se ponavljaju izjave tipa "kompleks niže vrijednosti", "naša kultura i tradicija", "arapska kultura i tradicija"....
semsasuljakovic

#108 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by semsasuljakovic »

Podrška braći koju su upravo imami istjerali iz džamija jer, eto, klanjaju onako kako se kod nas ne klanja... I zato što su se argumentovano pobunili protiv mevluda, plaćanja Jasina, četerestina, sedmina itd. Podrška braći jer im je zabranjivano da između namaza vrijeme provode u džamiji slaveći Allaha. Braća nisu tzv. paradžemate organizovali jer im je bio kurcu ćeif, već zato što ih je IZ na to natjerala. Uostalom, mogu oni zatvorit te mesdžide, ali braća će nastaviti klanjati i pod vedrim nebom ako treba. Tzv. paradžemat nije materijalne, već duhovne prirode. A da bi ih zatvorili, mogu ih jedino ubiti.
jao_situacije

#109 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

kritichar wrote:
jao_situacije wrote:

u uređenim društvima možda, pronać kvadrat zemlje gdje će se neko ukopat je najlakše, za nuždu to može biti i u sobi

institucije Islanda mogu, ovdje su na vlasti muslimani, koji neće maltretirati braću muslimane koji ne prave nered.
ma ja
ko je ikad pomislio da tekfirdžije prave nered
oni ustvari uvode red samo smo mi glupi i nismo muslimani, zato ne znamo šta je red
semsasuljakovic

#110 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Kažu braća se namjerno odvojila :D

Image

Image
ABH017

#111 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
ABH017 wrote: Rasterećeni ljudi. Ne pate ni od čega osim od kompleksa niže vrijednosti.
ja kolko vidim ti si jedini koji pati, stalno ti se ponavljaju izjave tipa "kompleks niže vrijednosti", "naša kultura i tradicija", "arapska kultura i tradicija"....
Naravno.
Nisam arap koji veliča bosansku kulturu i tradiciju, na arapskom forumu.

Meni Hinda i Ebu Sufjan nisu uzori.
ABH017

#112 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

semsasuljakovic wrote:Podrška braći koju su upravo imami istjerali iz džamija jer, eto, klanjaju onako kako se kod nas ne klanja... I zato što su se argumentovano pobunili protiv mevluda, plaćanja Jasina, četerestina, sedmina itd. Podrška braći jer im je zabranjivano da između namaza vrijeme provode u džamiji slaveći Allaha. Braća nisu tzv. paradžemate organizovali jer im je bio kurcu ćeif, već zato što ih je IZ na to natjerala. Uostalom, mogu oni zatvorit te mesdžide, ali braća će nastaviti klanjati i pod vedrim nebom ako treba. Tzv. paradžemat nije materijalne, već duhovne prirode. A da bi ih zatvorili, mogu ih jedino ubiti.
Ne odnosi se ni reisovo pismo na džemate u Saudijskoj Arabiji.
Niko nikog, ni na šta ne primorava, niti se ikom zabranjuje organizovanje. Ova zemlja je slobodna, ali ako želiš kritikovati jednu vjersku zajednicu, red bi bio da izađeš ispod njenih skuta i prestaneš koristiti njene resurse za njeno blaćenje.
oridjidji

#113 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

jao_situacije wrote:
kritichar wrote:
jao_situacije wrote:

ma ja
ko je ikad pomislio da tekfirdžije prave nered
oni ustvari uvode red samo smo mi glupi i nismo muslimani, zato ne znamo šta je red
Recimo u CG imamo mezarja nad kojim IZ ima i nema monopol. Ne znam kakva je situacija po manjim mjestima u BiH. Mene je imam koji nije eura uzeo ni za sta, pozvao da sa njim gasulim svoga dajidzu jer je obicaj da to uradi neko s njim od familije. Groblje na kome smo ga ukopali je seosko mezarje, koje su mjestani napravili za te potrebe. Nema svih onih obicaja koje prate umrlog kao u BiH. Barem ne u ovome djelu gdje sam bio, a to je ovaj albanski kraj ispod Cijevne gdje je najveca medresa sagradjena u Ex.Yu po imenu Mehmed Fatih.
oridjidji

#114 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

ABH017 wrote:
semsasuljakovic wrote:Podrška braći koju su upravo imami istjerali iz džamija jer, eto, klanjaju onako kako se kod nas ne klanja... I zato što su se argumentovano pobunili protiv mevluda, plaćanja Jasina, četerestina, sedmina itd. Podrška braći jer im je zabranjivano da između namaza vrijeme provode u džamiji slaveći Allaha. Braća nisu tzv. paradžemate organizovali jer im je bio kurcu ćeif, već zato što ih je IZ na to natjerala. Uostalom, mogu oni zatvorit te mesdžide, ali braća će nastaviti klanjati i pod vedrim nebom ako treba. Tzv. paradžemat nije materijalne, već duhovne prirode. A da bi ih zatvorili, mogu ih jedino ubiti.
Niko nikog, ni na šta ne primorava, niti se ikom zabranjuje organizovanje. Ova zemlja je slobodna, ali ako želiš kritikovati jednu vjersku zajednicu, red bi bio da izađeš ispod njenih skuta i prestaneš koristiti njene resurse za njeno blaćenje.
Zasto se ne mogu kritikovati lose prakse koje imamo od strane imama sirom nasih dzemata? Pa muslimani su jedno drugima ogledala, nebi ni bilo dobro da ono sto je lose jedno drugima presucujemo. Naravno sve to treba da se radi na najljepsi nacin, nista silom, vjera je savjet koji se treba iznjeti na najljepsi nacin, mudro i tiho. Najgore je sto mi to zaboravljamo, a imamo i inat prema onima koji to rade na neki nama nedopadljiv nacin. Zato i jesmo u corsokacima i sve nase situacije izgledaju kao da nema izlaza.
aldinjo

#115 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aldinjo »

ABH017 wrote:
kritichar wrote:
Naravno.
Nisam arap koji veliča bosansku kulturu i tradiciju, na arapskom forumu.

Meni Hinda i Ebu Sufjan nisu uzori.
:lol: :lol: :lol: :run:
vulkan777

#117 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by vulkan777 »

oridjidji wrote:Nazalost suocavanje krenulo :)

https://www.facebook.com/notes/upoznajt ... 7494787204
Pa ovaj Gološ se više svima na glavu popeo svojim soljenjem pameti, pa on kako uvijek priča ko da je s Poslanikom s.a.v.s i ashabima rastao.. Čuj ti njemu priče, on stručnjak za hanefejski mezheb ispade, nebulozu do nebuloze je nabrojao ba. Prvo lik je očigledni vehabija (ako naziv smeta dotičnima onda selefija) ali gradi se time što je molim te izučavao samo hanefijski mezheb, ko da je on jedini hfz koji je to studirao. Pa nije toliko glup da se javno naziva selefijom pa da mu onda odmah nijedan argument ne pije nikakve vode, nego ovako lafo on samo Ebu Hanifu i hanefijski mezheb spominje a ove odlike koje on navodi nisu nikakve odlike istog mezheba.
Pa molim te prvo da počnemo sa bradom, najvažnije nije obavezna, brada nije farz Božiji čovječe, puštanje brade je sunnet, preporučeno od Poslanika s.a.v.s i nigdje po hanefijskom mezhebu ne piše da ne smije biti kraća od dužine šake gospodine već da ne smije biti duža od dužine šake kako to mnogi od vas vehabija radite. I molim te znači nekom brada raste ružno, kao što je upravo slučaj s vama hafize, strši vam brada tamo amo nije gusta i ni našta ne liči niti lijepo izgleda, ali ne to nema nikakve veze ona opet mora biti duža od dužine šake, a ne možda da se lijepo i umjereno pusti brada kao što je slučaj kod reisa, a kome stoji nek pušta i duže, ali nikakva to obaveza nije po hanefijskom mezhebu niti je min. granica dužina šake. Kome se nosi brada nek je nosi kome se ne nosi nemojte ga vi vehabije spopadati odmah, nije vam to farz!
Onda molim te nošenje nikaba kod žena bošnjačka tradicija i odlika hanefijskog mezheba? Pa čim se puca dotični hafiz sviju ti!? Na kojim slikama iz historije BiH se vide žene pokrivenog lica, čije su to nane nosale nikab kao što navodi Gološ svoju nanu? Ja ne znam da je to ikad bila ikakva bošnjačka tradicija, a u Kur'anu časnom dragi hafize je naređeno pokrivanje žene ali nigdje nije spomenuto pokrivanja lica i šaka kao što to vi vehabije tvrdite. Ma ja, pokrijmo naše žene uzmimo im identitet u 21. stoljeću, nedajmo im iz kuće niti da igdje putuje jer nisu u mogućnosti ništa raditi s obzirom da se ne smiju otkriti da ih iko osim muža vidi. Pa znači žena po nihovom ni posao ne smije imati ni ništa, kako će ako je niko ne zna.
Nepotrebno prozivanje crkve (sad je njegovo i o kršćanstvu da se brine), te onaj dio o strogoj zabrani čestitanja nemuslimanskih praznika je još više besmislen. Pa zar nije naređeno da se poštuju tuđe vjere, pogotovo sljedbenici knjige (monoteističke religije), i zar nije ljepota u tome da svako svakom čestita njegov praznik: "Vama vaša vjera, nama naša vjera". Ma ne ne smije se nikakv uspjeh i sreća u predstojećoj godini čestitati to je strogo zabranjeno po hanefijskom mezhebu, a reis nije nigdje rekao "sretna nova godina" kao praznik, samo je zaželio sve najbolje u njoj.
Ne treba ni spominjati sve nebuloze dotičnog eksperta hanefijskog mezheba i tradicije nas Bošnjaka, jer njegov cilj, kao i cilj svih ovdašnjih vehabija, jer da od islama naprave primitivnu religiju kao da živimo u 13. stoljeću, i da zabrane sve moguće što im se ne sviđa. Pa dragi moji islam je vjera ljepote i umjerenosti a ne pretjerivanja i oduzimanja osnovnih prava na izbor u nekim slučajevima (puštanje brade, nošenje nikaba). Neka se dotični hafiz već jednom proglasi vehabijom i neka ne širi dezinformacije o "činjenicama" u hanefijskom mezhebu i tradiciji Bošnjaka jer mnogo je onih koji pojma nemaju ni o jednom ni o drugom pa se odmah zalijepe za riječi ovog gospodina samo da bi napali IZ, kao što i on radi.

Ma na ovakve osobe je najbolje ni ne obazirati se niti voditi besmislene rasprave s njima (neka se zapita hfz. Gološ zašto mu reis nije odgovorio ni na jedno pismo ccc). Samo te iznerviraju bezveze i uvode nemir među muslimanima i zavode mnoge ljude, koji ne znaju toliko o vjeri, na pogrešan put.
ABH017

#118 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

oridjidji wrote:
ABH017 wrote:
Zasto se ne mogu kritikovati lose prakse koje imamo od strane imama sirom nasih dzemata? Pa muslimani su jedno drugima ogledala, nebi ni bilo dobro da ono sto je lose jedno drugima presucujemo. Naravno sve to treba da se radi na najljepsi nacin, nista silom, vjera je savjet koji se treba iznjeti na najljepsi nacin, mudro i tiho. Najgore je sto mi to zaboravljamo, a imamo i inat prema onima koji to rade na neki nama nedopadljiv nacin. Zato i jesmo u corsokacima i sve nase situacije izgledaju kao da nema izlaza.
To nikad i nije bilo problem.
Problem je što dotični sljedbenici pokreta ne ostavljaju prostor razgovoru, već ismijavaju način praktikovanja vjere i obilježavanja određenih datuma, praznika itd. koji se ustalio kod nas, uz obavezno spominjanje alkohola, bluda, razvrata, kao da neki imam sa minbere to preporučuje. Kako to nije poznato u KSA, njima je to neprihvatljivo i sasvim dovoljno da raspravljaju kako to nije praksa Muhammeda a.s. Zaboravljaju, pritom, da je praksa Muhammeda a.s. u mnogim stvarima, koje oni slijede, zapravo praksa svih arapa, prije i poslije Muhammeda a.s. što je stvar arapske kulture i tradicije, s kojom mi nemamo ništa. Kao što vidiš oni se ne baziraju na bitne, suštinske nedostatke IZ, kojih je svjesna i sama IZ, i koje imami uporno pokušavaju promijeniti kod naroda (kao što je učenje Jasina, četeresnica, sedmina itd.) Njima je mevlud trn u oku. Ne može ni jedan vaz proći, a da ga ne spomenu. Smeta im ahmedija, naše oblačenje, način ophođenja sa okolinom, svakodnevni život.
Stvar je jasna. Ukoliko si član IZ-e, red je da poštuješ autoritet reis ul uleme. Ako nisi član, nisi ni dužan da ga poštuješ, ali se onda treba distancirati od toga. Ništa više, ništa manje.
ABH017

#119 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

aldinjo wrote: :lol: :lol: :lol: :run:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :bih:
:roll:
rajv0sa

#120 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by rajv0sa »

https://www.facebook.com/upoznaj.iz/
Idemo report za ovu gamad, oni bi da se obračunaju sa svima.
ABH017

#121 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

rajv0sa wrote:https://www.facebook.com/upoznaj.iz/
Idemo report za ovu gamad, oni bi da se obračunaju sa svima.
I onda se nađe neki naivko, koji bi da opravdava njihove postupke, kao treba razgovarati sa njima, nisu oni takvi. Jok, eto nisu.
HM 2011

#122 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by HM 2011 »

U suštini je rješenje u ovim globalističkim shvatanjima:

Klanjaj kako god želiš i kako je priznato ali nemoj nametati drugima svoj način niti govoriti da su drugi lošiji ili bolji zbog načina na koji klanjaju ako je to u skladu sa priznatim propisima......

Faktički ovo bi trebalo biti poziv svim vjernicima - ljudima u Džemaate, tendencija jednistvenog i brojenijeg džemaata, te samim time kvalitetnijeg.

Međutim pokušava se protumačiti drugačije i plasiraju se pogrešne poruke..... Toga morate biti svjesni SVI pa i učesnici ove teme.

Sve što treba reći jasno i glasno:

NITI JEDNOM MUSLIMANU NIJE ZABRANJEN ULAZAK U BEGOVU, CAREVU ILI BILO KOJU DŽAMIJU AKO JE PROPISNO OBUČEN I PROPISNO PRIPREMLJEN TE AKO MU JE NIJET KLANJATI.
ABH017

#123 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Evo da se malo ponovim, sa početka ove teme, kako bi oni koji vjeruju u lažnu "hanefijsku" masku vehabija, vidjeli kako oni pred kamerama glume i predstavljaju se onakvima, kakvi nisu.
ABH017 wrote: Zaintrigorala su me dva nastupa hafiza Adnana Mrkonjića, kojeg izuzetno cijenim cijenim, zbog njegovog znanja i dobre vještine oratorstva. Za razliku od magistra Elvedina Pezića, koji se, po mom mišljenju, provaljuje i derogira svoje znanje, pokušavajući da ispadne smiješan.
Prvi hafizov nastup, koji želim prokomentarisati je njegov nastup na face tv, gdje je isticao kako oni vole svoju zemlju i kako slijede i poštuju IZ, kao vrhovnu vjersku instituciju. Istakao je posebno, kako je reis-ul-ulema, njegov lider.

http://m.youtube.com/watch?v=4_m5QS8M998

A onda pogledam drugi video, u kojem se prepucava sa nekim šejhom (pretpostavljam Kukavicom), i objašnjava kako se treba koristiti medijski prostor. "Medijski prostor je bitka za ljude" kaže hafiz. Nastavlja kako je Kukavica na face tv-u, njih opisao iznenađujuće lijepo, pravo dobro, za nepovjerovat, pa kaže da je to tako rekao samo pred kamerama, to jest "slagao je, normalno". A onda kaže: "ako mene pitate šta ja mislim o njima, onaj,.. morali bi ugasiti kamere".

http://m.youtube.com/watch?v=Z9IseCVPhVQ

Pitam se ja sad, da li se hafiz, gostujući kod Senada, poslužio istim metodom, vodeći "bitku za ljude". Očigledno je svjestan uticaja medija. Da li je hafiz pred kamerama lagao da mu je reis lider, da poštuje IZ, a Bosnu i Hercegovinu i svoj narod voli?
Ako nije lagao, i ako to stvarno misli tako (i on i većina istih), onda ih ova odluka reis-ul-uleme neće mnogo pogoditi, jer će se prilagoditi odluci svog lidera.
Ako je lagao, onda to znači da želi lažima da se dodvori potencijalnim sljedbenicima, da ima skrivene namjere, i da nije tako privržen svom narodu i domovini.
U oba slučaja, smatram reisovu odluku ispravnom i jako potrebnom, a sve u skladu sa gore navedenim ajetom.
Ako ovo nije licemjerstvo, onda ne znam šta je.
ABH017

#124 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

HM 2011 wrote:U suštini je rješenje u ovim globalističkim shvatanjima:

Klanjaj kako god želiš i kako je priznato ali nemoj nametati drugima svoj način niti govoriti da su drugi lošiji ili bolji zbog načina na koji klanjaju ako je to u skladu sa priznatim propisima......

Faktički ovo bi trebalo biti poziv svim vjernicima - ljudima u Džemaate, tendencija jednistvenog i brojenijeg džemaata, te samim time kvalitetnijeg.

Međutim pokušava se protumačiti drugačije i plasiraju se pogrešne poruke..... Toga morate biti svjesni SVI pa i učesnici ove teme.

Sve što treba reći jasno i glasno:

NITI JEDNOM MUSLIMANU NIJE ZABRANJEN ULAZAK U BEGOVU, CAREVU ILI BILO KOJU DŽAMIJU AKO JE PROPISNO OBUČEN I PROPISNO PRIPREMLJEN TE AKO MU JE NIJET KLANJATI.
:thumbup:
U potpunosti.
semsasuljakovic

#125 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

vulkan777 wrote:
oridjidji wrote:Nazalost suocavanje krenulo :)

https://www.facebook.com/notes/upoznajt ... 7494787204
Pa ovaj Gološ se više svima na glavu popeo svojim soljenjem pameti, pa on kako uvijek priča ko da je s Poslanikom s.a.v.s i ashabima rastao.. Čuj ti njemu priče, on stručnjak za hanefejski mezheb ispade, nebulozu do nebuloze je nabrojao ba. Prvo lik je očigledni vehabija (ako naziv smeta dotičnima onda selefija) ali gradi se time što je molim te izučavao samo hanefijski mezheb, ko da je on jedini hfz koji je to studirao. Pa nije toliko glup da se javno naziva selefijom pa da mu onda odmah nijedan argument ne pije nikakve vode, nego ovako lafo on samo Ebu Hanifu i hanefijski mezheb spominje a ove odlike koje on navodi nisu nikakve odlike istog mezheba.
Pa molim te prvo da počnemo sa bradom, najvažnije nije obavezna, brada nije farz Božiji čovječe, puštanje brade je sunnet, preporučeno od Poslanika s.a.v.s i nigdje po hanefijskom mezhebu ne piše da ne smije biti kraća od dužine šake gospodine već da ne smije biti duža od dužine šake kako to mnogi od vas vehabija radite. I molim te znači nekom brada raste ružno, kao što je upravo slučaj s vama hafize, strši vam brada tamo amo nije gusta i ni našta ne liči niti lijepo izgleda, ali ne to nema nikakve veze ona opet mora biti duža od dužine šake, a ne možda da se lijepo i umjereno pusti brada kao što je slučaj kod reisa, a kome stoji nek pušta i duže, ali nikakva to obaveza nije po hanefijskom mezhebu niti je min. granica dužina šake. Kome se nosi brada nek je nosi kome se ne nosi nemojte ga vi vehabije spopadati odmah, nije vam to farz!
Onda molim te nošenje nikaba kod žena bošnjačka tradicija i odlika hanefijskog mezheba? Pa čim se puca dotični hafiz sviju ti!? Na kojim slikama iz historije BiH se vide žene pokrivenog lica, čije su to nane nosale nikab kao što navodi Gološ svoju nanu? Ja ne znam da je to ikad bila ikakva bošnjačka tradicija, a u Kur'anu časnom dragi hafize je naređeno pokrivanje žene ali nigdje nije spomenuto pokrivanja lica i šaka kao što to vi vehabije tvrdite. Ma ja, pokrijmo naše žene uzmimo im identitet u 21. stoljeću, nedajmo im iz kuće niti da igdje putuje jer nisu u mogućnosti ništa raditi s obzirom da se ne smiju otkriti da ih iko osim muža vidi. Pa znači žena po nihovom ni posao ne smije imati ni ništa, kako će ako je niko ne zna.
Nepotrebno prozivanje crkve (sad je njegovo i o kršćanstvu da se brine), te onaj dio o strogoj zabrani čestitanja nemuslimanskih praznika je još više besmislen. Pa zar nije naređeno da se poštuju tuđe vjere, pogotovo sljedbenici knjige (monoteističke religije), i zar nije ljepota u tome da svako svakom čestita njegov praznik: "Vama vaša vjera, nama naša vjera". Ma ne ne smije se nikakv uspjeh i sreća u predstojećoj godini čestitati to je strogo zabranjeno po hanefijskom mezhebu, a reis nije nigdje rekao "sretna nova godina" kao praznik, samo je zaželio sve najbolje u njoj.
Ne treba ni spominjati sve nebuloze dotičnog eksperta hanefijskog mezheba i tradicije nas Bošnjaka, jer njegov cilj, kao i cilj svih ovdašnjih vehabija, jer da od islama naprave primitivnu religiju kao da živimo u 13. stoljeću, i da zabrane sve moguće što im se ne sviđa. Pa dragi moji islam je vjera ljepote i umjerenosti a ne pretjerivanja i oduzimanja osnovnih prava na izbor u nekim slučajevima (puštanje brade, nošenje nikaba). Neka se dotični hafiz već jednom proglasi vehabijom i neka ne širi dezinformacije o "činjenicama" u hanefijskom mezhebu i tradiciji Bošnjaka jer mnogo je onih koji pojma nemaju ni o jednom ni o drugom pa se odmah zalijepe za riječi ovog gospodina samo da bi napali IZ, kao što i on radi.

Ma na ovakve osobe je najbolje ni ne obazirati se niti voditi besmislene rasprave s njima (neka se zapita hfz. Gološ zašto mu reis nije odgovorio ni na jedno pismo ccc). Samo te iznerviraju bezveze i uvode nemir među muslimanima i zavode mnoge ljude, koji ne znaju toliko o vjeri, na pogrešan put.
Ako je ovo Dževadovo nebuloza, onda ovo tvoje ne da je sranje nego proljev. Čovjek je sve potkrijepio argumentima, a to što se tebi to ne dopada je isključivo tvoj problem. Što kažu, reci ko čovjek "Mrsko mi klanjat" a ne da druge optužuješ da su vehabije na račun toga što ti ne klanjaš a oni klanjaju.

btw. Sarajka muslimanka od prije 100 godina.

https://www.facebook.com/14212427381848 ... permPage=1

Image
Post Reply