Govorim o BiH. Moje je mišljenje da nema ni društvenih okolnosti za neku značajniju promjenu u društvu. Bili su 90-ih godina, i sad je kako je. Zato i imamo lutanja gdje "svi" znaju da sistem ne valja, da treba mijenjati, i ništa.Hakiz wrote:Kao što vidimo iz primjera Francuske revolucije (ne, revolucionari nisu ubili i kralja i kraljicu i nisu srušili simbol represivne moći sistema, Bastilju), komunističkih revolucija (mislim da smo mi u kolektivnoj zabudi kada mislimo da su komunisti na vlasti u Kini, na Kubi, i da nisu vladali SSSR-om koliko jesu).Haris.ba wrote: Ko misli da će silom nešta promjeniti je u zabludi. Prema njemu će odjednom proraditi pravna država.
A mislim i da bi Indijci i Južnoafrikanci imali šta reći.
Tačno, revolucije ništa ne mijenjaju, na kraju sve njih sredi pravna država.
Zato i pitam ko će voditi "proteste"? Ko je srednja klasa (neko napisa da će oni voditi)? Šta se želi protestima, a da se ne može uspjeti izborima?
I da, pravna država je radila prema svima koji su vodili revoluciju. Samo je došlo do trenutka kada više nije mogla. Ja samo pitam, ko će se prvi žrtvovati? Lahko je tuđim.....
Navodi se Francuska revolucija, ko da je došla preko noći. A u simbolu Francuske revolucije, zatvoru Bastilja bili ljudi koji su se bavili čime? Štirkali veš?
Šta ti treba za primjer u komunističkim revolucijama? Od Kastra koji je iz džungli planirao napade, do iskustava KPJ...šta ti treba?
Ili, Južnoafrikanci? Mandela bio u zatvoru mjesecipo? Odmaro čovjek?
A prijer Indije je baš primjenjiv. Ljudi se borili za nezavisnost i samoopredjeljenje.
Gadi mi se fraza "narod treb da se digne....". A kad se već spominju sve te revolucije, te su vodili ljudi koji su bili spremni žrtvovati se. Ali, i žrtvovati druge za svoje ideale.
Ko će se žrtvovati u BiH? Hoćemo li pošteno reći da će neko da bude donji? Ono, borimo se za prava sirotinje, ali ona će platiti najveći ceh te borbe? Pita li se šta sirotinja? Ili, ko šiša demokratiju....