Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bakir1 wrote:da, kao sluzbena, dostavna, taxi, reda radi jesi pokusao vidjeti koliko se slovom i brojem na internet oglasniku nudi modela istog automobila sa 1,4 motorom iz 2009 godine pa vise?
internet oglasnik u BiH, slika i prilika BiH
ado-šampion wrote:
Nije bas bio lagan. BMW 315 E21 neke 1982. godine je imao 75 KS i imao je oko tonu tezine. Kasnije 316 s 90 KS koji se poslije ugradjivao i u E30, koji je isto bio tezak oko tone s tim motorom. Oba karburatorski motori.
Ali hajde to nije relevantno jer se vremena mijenjaju, medjutim 2006. godine si imao 115 KS u E87 116i koji je bio tezak 1350 kg, imao si isti motor u E90 koji je bio trzak 1500 kg. Odes na mobile.de pa vidis koliko ima tih 116i polovnih pa ce ti biti jasno kako su se prodavali.
A ovdje se prica o Octaviji koja je auto za prevoz od A do B bez ikakvih sportskih ambicija.
Ti motori su postojali jer je bilo trziste za te modele. To nije proracunao neki levat u kafani, nego ljudi koji su jako dobro placeni za te stvari. Da nije bilo trzista ne bi ni postojali.
A ta Oktavija ima 40 KS i 200 kubika manje od tog BMW-a. Ne znam joj tačnu težinu, ali sumnjam da je lakša od keca. Druga stvar je što je onaj ko ima sportske ambicije sa takvim BMW-om teška budala ili neznalica.
Nije stvar ide li to auto već kako ide. Nisam trkač niti mi je bitno da mi auto ide petom uz Ivan, ali brate ako ga u svakob brdašcetu moram vraćati u drugu, jebo to. A pri tom ne radi se o autu kupljenom za 1500 KM, već o autu za koje je izdvojena ozbiljna suma novca.
ado-šampion wrote:
Nije bas bio lagan. BMW 315 E21 neke 1982. godine je imao 75 KS i imao je oko tonu tezine. Kasnije 316 s 90 KS koji se poslije ugradjivao i u E30, koji je isto bio tezak oko tone s tim motorom. Oba karburatorski motori.
Ali hajde to nije relevantno jer se vremena mijenjaju, medjutim 2006. godine si imao 115 KS u E87 116i koji je bio tezak 1350 kg, imao si isti motor u E90 koji je bio trzak 1500 kg. Odes na mobile.de pa vidis koliko ima tih 116i polovnih pa ce ti biti jasno kako su se prodavali.
A ovdje se prica o Octaviji koja je auto za prevoz od A do B bez ikakvih sportskih ambicija.
Ti motori su postojali jer je bilo trziste za te modele. To nije proracunao neki levat u kafani, nego ljudi koji su jako dobro placeni za te stvari. Da nije bilo trzista ne bi ni postojali.
A ta Oktavija ima 40 KS i 200 kubika manje od tog BMW-a. Ne znam joj tačnu težinu, ali sumnjam da je lakša od keca. Druga stvar je što je onaj ko ima sportske ambicije sa takvim BMW-om teška budala ili neznalica.
Nije stvar ide li to auto već kako ide. Nisam trkač niti mi je bitno da mi auto ide petom uz Ivan, ali brate ako ga u svakob brdašcetu moram vraćati u drugu, jebo to. A pri tom ne radi se o autu kupljenom za 1500 KM, već o autu za koje je izdvojena ozbiljna suma novca.
1300kg bez tekucina
i to samo da odrzis brzinu tj zalet,da ne bi u prvu morao
ElDzidziIbnDzo wrote:Samo bih zelio jednu konstataciju,a vezano za ovu Octaviu sa 1.4 motorom i nekih 75KS jel tako?
Svi ovi pljuvatori i pametne glave trebaju znati da nije svugdje taj balkanski mentalitet: ne ide to nista to je smece. Taj motor u tom vozilu je itekako dovoljan u nekim predjelima kugle zemaljske,gdje vjerovatno dezurni pljuvatori nisu nikada ni zavirili pa cak mozda ni na google maps. Konkretno slucaj je Skandinavija,gdje imas hajbet tih vozila,cak smio bih se usuditi i reci vise nego 1.6 motor,koji su zastupljeni na njihovim cestama.Takodje imao sam prilike da vozim to auto,daleko od toga da je GTI,ali za uslove Skandinavije,ili ako hocemo preciznije Norveske,sasvim dovoljan izbor motora.
To sto neko ne moze da shvati da voznja nije samo jurcanje i preticanje,ugrozavanje sebe i drugih,to je vec licni problem. Ima ljudi kojima treba vozilo od tacke A do tacke B da ih preveze,u dozvoljenim brzinskim ogranicenjima a pri tom da ne budu zaklani od godisnjeg osiguranja i drugih izdataka koje nosi odrzavanje jednog vozila.
Zahvaljujem
Koliko znam u Norveskoj imaju tri vrste poreza na automobile, jedan ide po tezini, drugi po snazi i treci po eko normi. I ovo je jedan od velikih razloga zasto su ti pocetni motori popularni jer su ovi porezi ogromni. Upravo ovo je jedan od razloga zasto Norveska ima naveci broj registrovanih elektricnih automobila u Europi, jer su oni oslobodjeni svih poreza.
Mogu se Norvežani zajebavat sa Oktavijom 1.4 mpi i biti strpljivi kad im je plata 5 hiljada pa naviše...i općenito vrhunska situacija u državi i društvu.
ElDzidziIbnDzo wrote:Samo bih zelio jednu konstataciju,a vezano za ovu Octaviu sa 1.4 motorom i nekih 75KS jel tako?
Svi ovi pljuvatori i pametne glave trebaju znati da nije svugdje taj balkanski mentalitet: ne ide to nista to je smece. Taj motor u tom vozilu je itekako dovoljan u nekim predjelima kugle zemaljske,gdje vjerovatno dezurni pljuvatori nisu nikada ni zavirili pa cak mozda ni na google maps. Konkretno slucaj je Skandinavija,gdje imas hajbet tih vozila,cak smio bih se usuditi i reci vise nego 1.6 motor,koji su zastupljeni na njihovim cestama.Takodje imao sam prilike da vozim to auto,daleko od toga da je GTI,ali za uslove Skandinavije,ili ako hocemo preciznije Norveske,sasvim dovoljan izbor motora.
To sto neko ne moze da shvati da voznja nije samo jurcanje i preticanje,ugrozavanje sebe i drugih,to je vec licni problem. Ima ljudi kojima treba vozilo od tacke A do tacke B da ih preveze,u dozvoljenim brzinskim ogranicenjima a pri tom da ne budu zaklani od godisnjeg osiguranja i drugih izdataka koje nosi odrzavanje jednog vozila.
Zahvaljujem
Koliko znam u Norveskoj imaju tri vrste poreza na automobile, jedan ide po tezini, drugi po snazi i treci po eko normi. I ovo je jedan od velikih razloga zasto su ti pocetni motori popularni jer su ovi porezi ogromni. Upravo ovo je jedan od razloga zasto Norveska ima naveci broj registrovanih elektricnih automobila u Europi, jer su oni oslobodjeni svih poreza.
.
Kad vec spomenu poreze,evo ti samo jedan podatak iz prve ruke.
Golf 5 GTI,osiguranje za ovo vozilo sa 75% bonusa (citaj popusta) plus kao drugo auto koje je vec osigurano u istoj kuci sa jos nekim popustom, iznosi 15.000 kruna na godisnjem nivou. E sad skontaj koliko bi placao bez ovih povlastica.A da ne spominjem putarinu,registraciju itd...
To je ono sta ja zelim reci,kada te drzava udara po dzepu da vidis kako je i onaj 1.4 sasvim dovoljan motor.
Prosjecna plata u Norveskoj je mislim oko 4000 eura, najveca u Evropi, veca cak nego i u Svicarskoj. Recimo u Njemackoj ili Svedskoj je nesto preko 2000 eura. Medjutim standard je gore haos, sve je strasno skupo, tj. duplo skuplje nego u Njemackoj. To je ono sto ja znam iz onoga sto sam se raspitivao.
530i wrote:Mogu se Norvežani zajebavat sa Oktavijom 1.4 mpi i biti strpljivi kad im je plata 5 hiljada pa naviše...i općenito vrhunska situacija u državi i društvu.
Iznenadio bi se kad bi vidio sta voze Norvezani Preveliki su tamo porezi (Passati lako prebacuju 100 hiljada maraka). Tamo je sve toliko skupo, i plate su tako visoke da ljudi zive lagodno, ali ne i lukuzno
Leon16v wrote:Meni jedan poznanik prica da oni tamo cak i manje troše para neko sto mi to radimo ovdje. On je u Švedskoj, kaze rade i štede i onda dodju kod nas
Norvezani (ne dijaspora) na kraju mjeseca nemaju prebijene pare jer nemaju tu naviku da stede.U kupovinu idu u Svedsku pa cak i u Njemacku. Vecinom voze Corse, Priuse i tako ta eko mini vozila. U zadnje vrijeme Tesla osvaja skandinaviju.
Mislim daleko da im je ko nama, samo sto je kod njih dosta stvari sto je kod nas luksuz zapravo normalno da imaju, to je razlog zasto nemaju para.
Ali, istina, mislim da u svim razvijenim zemljama, tipa skandinavske zemlje, Njemacka, Austrija, ljudi puno vise gledaju na svaki dinar nego mi. Naravno onaj ko ima. Kod nas se najlakse pare bacaju. Iluzija je da se vani tek tako vozaju auta po 30-40 k eura, hladno i lagano.
A ti ljudi nasi sto se zale, cast izuzecima, su uglavnom fizicki radnici ili slicni bez ikakve skole, koji imaju najnize moguce ili u najboljem slucaju osrednje plate. I s tim osrednjim platama ziveci nacinom zivota kojim se gore zivi (znaci nema tanjir hrane na pauzi za rucak) zive bolje nego ljudi koji imaju dobro natprosjecna primanja ovdje.
ado-šampion wrote:Uglavnom da skratimo bespotrebnu raspravu, Focus bilo 1 ili 2 je daleko kvalitetnije sastavljeno auto nego Pezo 307 i Megane 2. Ne vozim ni Ford ni Pezo ni Reno, nit sam ljubitelj bilo koje od tih marki, tako da meni ni iz dzepa ni u dzep. Jedan Pezo imam u porodici tako da ako sam i za sta subjektivan onda je to samo Pezo.
ado-šampion wrote:Prosjecna plata u Norveskoj je mislim oko 4000 eura, najveca u Evropi, veca cak nego i u Svicarskoj. Recimo u Njemackoj ili Svedskoj je nesto preko 2000 eura. Medjutim standard je gore haos, sve je strasno skupo, tj. duplo skuplje nego u Njemackoj. To je ono sto ja znam iz onoga sto sam se raspitivao.
Mislim da je jedan euro oko 10 kruna.
Piva u pubu oko 15 eura ....kad me nije strefilo
Mislim da me prije dvije godine izasle dvije krigle pive u Dubrovniku oko 15 eura.
Bacanje para ne mozes da ne popijes i onda te zakolju. Cisti materijalisti. Norvezani nisu ljudi oni su isprogramirana bica bez osjecaja bacio bi se sa mosta da tamo moram zivit
Moj jaran bio sa zenom kod nekih prijatelja u Oslu, i ti prijatelji ih odveli na rucak i hajde on da ne ispadne cigan, kaze ja cu platiti sladoled. Bukvalno su njih dvoje mogli rucati u Bosni za te pare.
A sto se tice Dubrovnika vece deranje nego na Stradunu a u isto vrijeme losu uslugu vidio sam samo u starom gradu u Pragu. Doduse piva je jeftina, jeftinija od vode. Za 2 eura popijes kriglu u kafani, a litar i po vode u prodavnici 2,5 eura.
ado-šampion wrote:Moj jaran bio sa zenom kod nekih prijatelja u Oslu, i ti prijatelji ih odveli na rucak i hajde on da ne ispadne cigan, kaze ja cu platiti sladoled. Bukvalno su njih dvoje mogli rucati u Bosni za te pare.
A sto se tice Dubrovnika vece deranje nego na Stradunu a u isto vrijeme losu uslugu vidio sam samo u starom gradu u Pragu. Doduse piva je jeftina, jeftinija od vode. Za 2 eura popijes kriglu u kafani, a litar i po vode u prodavnici 2,5 eura.
Gledao sam jednom emisiju o Norveskoj,Goran Milic jos dok je za HRT radio. Kugla sladoleda 7 KM
Zahvaljujem
.
Kad vec spomenu poreze,evo ti samo jedan podatak iz prve ruke.
Golf 5 GTI,osiguranje za ovo vozilo sa 75% bonusa (citaj popusta) plus kao drugo auto koje je vec osigurano u istoj kuci sa jos nekim popustom, iznosi 15.000 kruna na godisnjem nivou. E sad skontaj koliko bi placao bez ovih povlastica.A da ne spominjem putarinu,registraciju itd...
To je ono sta ja zelim reci,kada te drzava udara po dzepu da vidis kako je i onaj 1.4 sasvim dovoljan motor.
U Bosni je druga stvar.
Zakljucak: Norvezani ne kupuju malolitrazne motore zato sto vole da se pate i vuku po cesti, vec da ih sto manje deru porezi.
O čemu pričate? Nisu stvar cifre, već standard. A činjenica je da je u skandinavskim zemljama standard veoma dobar. Sve te cijene oni glatko pokrivaju svojim platama. Problem je Bosna gdje sve što se i čini jeftino nije baš tako jer su plate nikakve. Uzmimo samo litar goriva kao primjer, bio skup ili jeftin u brojkama, prosječan Norvežanin ga daleko lakše zaradi nego prosječan Bosanac. I tako je u svemu. A to što naši gastarbajteri kukaju kao siročići, to je stvar navike.
Zbog tog visokog poreza na auta i neke druge stvari, koja se opet lako priušte, tamo ljudi koji ne rade imaju socijalnu pomoć, školstvo, zdravstvo.... je dostupno svima i da ne idem dalje sa nabrajanjem. Jednostavno odlično uređen sistem.
citroen xm wrote:O čemu pričate? Nisu stvar cifre, već standard. A činjenica je da je u skandinavskim zemljama standard veoma dobar. Sve te cijene oni glatko pokrivaju svojim platama. Problem je Bosna gdje sve što se i čini jeftino nije baš tako jer su plate nikakve. Uzmimo samo litar goriva kao primjer, bio skup ili jeftin u brojkama, prosječan Norvežanin ga daleko lakše zaradi nego prosječan Bosanac. I tako je u svemu. A to što naši gastarbajteri kukaju kao siročići, to je stvar navike.
Zbog tog visokog poreza na auta i neke druge stvari, koja se opet lako priušte, tamo ljudi koji ne rade imaju socijalnu pomoć, školstvo, zdravstvo.... je dostupno svima i da ne idem dalje sa nabrajanjem. Jednostavno odlično uređen sistem.
Njima plata bude taman da pokriju troskove (auto, stan, rezije i upustni redovni troskovi). Covjek koji u Bosni ima zajedno sa zenom primanja 3000-4000KM zivi bolje nego prosjecan norvezanin. Znam o cemu pricam, godinama poslujem s njima i poznajem bankare koji se ubijaju od razmisljanja da li na posao krenuti u Aston Martinu ili Range Roveru preko prosjecnih norvezana koji rade u marketima pa do nase dijaspore i znam o cemu pricam. Gore kad dobijes platu 10000KM ona ti moze biti za bezbrizan, prosjecan zivot.