Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Mali_Vuk

#101 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Mali_Vuk »

Đe ovog nađe jbt :lol: :mrgreen:
zrakomlat

#102 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zrakomlat »

KB9 wrote:turbofolk je sund
folk nije sund

eto vam osnovna razlika
:thumbup:
dale cooper

#103 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

Koliko loših mišljenja i postova na samo par stranica. :facepalm:
beniciodeltoro

#104 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

Ali po ovome se vidi koliko smo mi još zaostali za ostatkom iako se trudimo da glumimo prave rokere tako što ne možemo pohvaliti jednu strofu u pjesmi drugog muzičkog žanra. Dok svugdje drugo Eminem snima pjesmu sa Elton Johnom, Kanye West sa Paulom McCarthneyem, Run DMC sa Aerosmith, Metallica sa simfonijskim orkestrom, Jack White sa Alicia Keys ili Nelly sa Tim Mcgrawom, kao i mnoge obrade gdje se uzima starija pjesma iz drugog muzičkog žanra pa se prilagođava svom ovdje se još tvrdoglavo drži nekog svog pravca kao da je u pitanju religija.
Ja mislim da su i fanovi na zapadu shvatili da ne vrijedi pljuvati po drugim muzičkim pravcima ako tvoj muzički idol sam koketira sa tim pravcima i da su shvatili da je važno samo ako je dobra pjesma. Valjda ćemo i mi jednog dana doći do tačke :)
Isto ne razumijem pljuvanje po nekim pjevačima iako su toliko dugo na sceni. npr. Šaban Šaulić iako ga neko ne voli zaslužuje poštovanje pošto je toliko dugo na sceni i tako nešto treba poštovati bio to Šaban Šaulić, Phil Collins, Đorđe Balašević, Jay Z, Bono Vox, Dino Merlin, Paul McCartney ili Zdravko Čolić
dale cooper

#105 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote:Ali po ovome se vidi koliko smo mi još zaostali za ostatkom iako se trudimo da glumimo prave rokere tako što ne možemo pohvaliti jednu strofu u pjesmi drugog muzičkog žanra. Dok svugdje drugo Eminem snima pjesmu sa Elton Johnom, Kanye West sa Paulom McCarthneyem, Run DMC sa Aerosmith, Metallica sa simfonijskim orkestrom, Jack White sa Alicia Keys ili Nelly sa Tim Mcgrawom, kao i mnoge obrade gdje se uzima starija pjesma iz drugog muzičkog žanra pa se prilagođava svom ovdje se još tvrdoglavo drži nekog svog pravca kao da je u pitanju religija.
Ja mislim da su i fanovi na zapadu shvatili da ne vrijedi pljuvati po drugim muzičkim pravcima ako tvoj muzički idol sam koketira sa tim pravcima i da su shvatili da je važno samo ako je dobra pjesma. Valjda ćemo i mi jednog dana doći do tačke :)
Isto ne razumijem pljuvanje po nekim pjevačima iako su toliko dugo na sceni. npr. Šaban Šaulić iako ga neko ne voli zaslužuje poštovanje pošto je toliko dugo na sceni i tako nešto treba poštovati bio to Šaban Šaulić, Phil Collins, Đorđe Balašević, Jay Z, Bono Vox, Dino Merlin, Paul McCartney ili Zdravko Čolić
Žanrovski različito da. Međutim svi ovi izvođači koje si udrobio u boldanoj rečenici imaju jednu zajedničku stvar.
To je mahom muzika za urbanu publiku. Turbo folk je nešto sasvim drugo. To je muzika ruralnog karaktera usmjerena
na one najniže strasti i porive u ljudima. Niko ko se njome bavi ne radi to iz nekih umjetničkih uvjerenja, radi to jer je tu
lova i jer publika to puši. I onda se vraćamo pričom na Balkanski mentalitet i masovnog mentalnog poseljačenja
ovih prostora od rata pa naovamo. Turbo folk ide ruku pod ruku sa ovim nakaradnim državnim sistemima
nastalim u republikama bivše YU. Jer je to muzika koja ne postavlja pitanja, ne tjera te da osjećaš i razmišljaš,
nego te ušuškava i mentalno zatupljuje plitkim doskočicama ili jeftinim, patetično ljubavnim tekstovima čija
se jedina istinska funkcija nalazi u kafani sa bocom pića. I zato nikad niko iz turbo folk miljea ne može biti
spomenut u istoj rečenici sa jednim McCartneyem, a kamoli da zasluži to poštovanje.
Ommadawn

#106 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Ommadawn »

beniciodeltoro wrote:
Pismonosa wrote:Zbog toga što su muzika i melodija agresivne i primitivne i zbog toga jer su tekstovi blago retardirani. I zbog toga jer ga slušaju seljačine a proizvode polumajmuni.
Možda ovo današnje ali što se tiče prijeratnih tekstova nećeš bolje naći niti u jednoj pjesmi RHCP, Metallice, R.E.M. ili Deep Purple.
kao npr.

Kraljevi

Image

Kada mislim kraljevi mislim na to doba kada je slika slikana
Zavisi koliko si produhovljen knjizevnoscu, umjetnoscu, slikarstvom, te kakve poglede imas na zivot i koji ti je sistem vrijednosti. Ti uzivas u tome sto je po meni sasvim okej, jer je pitanje tvog ceifa. Ali TVRDITI da neces bolje naci u tekstovima legendarnih i SVJETSKIH grupa nego sto ces naci u prijeratnim tekstovima Kemala, Sinana ili Semse koji su bas u to vrijeme bili ocijenjeni kao nesto najgore u okviru JEDNE DRZAVE je stvarno :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Usporedbe radi, evo ti:

"Long ago I wandered through my mind
In the land of fairy tales and stories
Lost in happiness I knew no fear
Innocence and love was all I knew
Was it illusion?

Soon the days went passing into years
Happiness just didn't come so easy
Life was born of fairy tales and daydreams
Innocence was just another word
Was it illusion?

Lost in the wheels of confusion
Running through furnace of tears
Eyes full of angered illusion
Hiding in everyday fears

So I found that life is just a game
But you know there's never been a winner
Try your hardest, just to be a loser
The world will still be turning when you're gone
Yeah when you're gone!
"

"Wheels of Confusion" Black Sabbath album Vol.4 1972

Meni je ovo bila pjesma u ranim tinejdzerskim godinama.
beniciodeltoro

#107 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dale cooper wrote:
beniciodeltoro wrote:Ali po ovome se vidi koliko smo mi još zaostali za ostatkom iako se trudimo da glumimo prave rokere tako što ne možemo pohvaliti jednu strofu u pjesmi drugog muzičkog žanra. Dok svugdje drugo Eminem snima pjesmu sa Elton Johnom, Kanye West sa Paulom McCarthneyem, Run DMC sa Aerosmith, Metallica sa simfonijskim orkestrom, Jack White sa Alicia Keys ili Nelly sa Tim Mcgrawom, kao i mnoge obrade gdje se uzima starija pjesma iz drugog muzičkog žanra pa se prilagođava svom ovdje se još tvrdoglavo drži nekog svog pravca kao da je u pitanju religija.
Žanrovski različito da. Međutim svi ovi izvođači koje si udrobio u boldanoj rečenici imaju jednu zajedničku stvar.
To je mahom muzika za urbanu publiku. Turbo folk je nešto sasvim drugo. To je muzika ruralnog karaktera usmjerena
na one najniže strasti i porive u ljudima. Niko ko se njome bavi ne radi to iz nekih umjetničkih uvjerenja, radi to jer je tu
lova i jer publika to puši. I onda se vraćamo pričom na Balkanski mentalitet i masovnog mentalnog poseljačenja
ovih prostora od rata pa naovamo. Turbo folk ide ruku pod ruku sa ovim nakaradnim državnim sistemima
nastalim u republikama bivše YU. Jer je to muzika koja ne postavlja pitanja, ne tjera te da osjećaš i razmišljaš,
nego te ušuškava i mentalno zatupljuje plitkim doskočicama ili jeftinim, patetično ljubavnim tekstovima čija
se jedina istinska funkcija nalazi u kafani sa bocom pića. I zato nikad niko iz turbo folk miljea ne može biti
spomenut u istoj rečenici sa jednim McCartneyem, a kamoli da zasluži to poštovanje.
Johnny Cash, Tim Mcgraw, Dixie Chicks i Dolly Parton su isto prihvaćeni u američkom mainstreamu iako pripadaju Country žanru koji je njihov narodnjak. Isto kao u Njemačkoj Heino ili Karel Gott koji je čak snimio pjesmu sa reperom Bushido.
Narodnjaka ima mnogo koji imaju debilnih tekstova ali isto ih imaju Peppersi, Balašević, Magazin ili Falco u ponekim pjesmama iako mnoge njihove pjesme imaju divne tekstove.
Zašto ako se preziru mnoge Šabanove pjesme baš zato zbog te kafanske atmosfere ne može biti iskren i priznati da je Žal fina pjesma baš zato što podsjeća na starogradske a ne na tipičnu Grand produkciju i takvu pjesmu je mogao otpjevati i Željko Samardžić, Gibboni ili Zvonko Bogdan. Ta tvrdoglavost i ukočenost je što ne razumijem što se i ne daje šansa pjesmi nego se prvo gleda ko pjeva i to ne mislim samo na narodne nego svaki drugi žanr.
dale cooper

#108 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote: Johnny Cash, Tim Mcgraw, Dixie Chicks i Dolly Parton su isto prihvaćeni u američkom mainstreamu iako pripadaju Country žanru koji je njihov narodnjak. Isto kao u Njemačkoj Heino ili Karel Gott koji je čak snimio pjesmu sa reperom Bushido.
Narodnjaka ima mnogo koji imaju debilnih tekstova ali isto ih imaju Peppersi, Balašević, Magazin ili Falco u ponekim pjesmama iako mnoge njihove pjesme imaju divne tekstove.
Zašto ako se preziru mnoge Šabanove pjesme baš zato zbog te kafanske atmosfere ne može biti iskren i priznati da je Žal fina pjesma baš zato što podsjeća na starogradske a ne na tipičnu Grand produkciju i takvu pjesmu je mogao otpjevati i Željko Samardžić, Gibboni ili Zvonko Bogdan. Ta tvrdoglavost i ukočenost je što ne razumijem što se i ne daje šansa pjesmi nego se prvo gleda ko pjeva i to ne mislim samo na narodne nego svaki drugi žanr.
Američki country i folk je izvorna Američka muzika. Njen Bosanski ekvivalent bi ti bio sevdah i sevdalinka ne turbo folk.
Ja sa sevdalinkom nemam nikakav problem, čak naprotiv, cijenim je.
Druga stvar je što su Američki country i folk utkani duboko u DNK kompletne Američke muzike uključujući
i rock'n'roll. Nije to muzika Američkih seljačina kako neki to žele predstaviti da bi dobili argument.
Last edited by dale cooper on 05/12/2015 23:54, edited 2 times in total.
Ommadawn

#109 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Ommadawn »

Nek puknu dusmani :tooo: :serbo:
Ommadawn

#110 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Američki country i folk je izvorna Američka muzika. Njen Bosanski ekvivalent bi ti bio sevdah i sevdalinka ne turbo folk.
Ja sa sevdalinkom nemam nikakav problem, čak naprotiv, cijenim ga.
Druga stvar je što su Američki country i folk utkani duboko u DNK kompletne Američke muzike uključujući
i rock'n'roll. Nije to muzika Američkih seljačina kako neki to žele predstaviti da bi dobili argument.

Joj stari, danas montiram nove zice na el-gitari, nastimam i nastelim pa da isprobam, isla na stereu od Kansasa "Carry on my wayward son" te da je skinem odmah. Ostale mi jos solo-dionice, a riffove bez problema iako ti se cini komplikovano. Veli zena "Eto te ko dijete kad mu das cijelu tortu".
dale cooper

#111 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
Ja sa sevdalinkom nemam nikakav problem, čak naprotiv, cijenim ga.

Joj stari, danas montiram nove zice na el-gitari, nastimam i nastelim pa da isprobam, isla na stereu od Kansasa "Carry on my wayward son" te da je skinem odmah. Ostale mi jos solo-dionice, a riffove bez problema iako ti se cini komplikovano. Veli zena "Eto te ko dijete kad mu das cijelu tortu".
Jesi li se gledao u ogledalu dok si prašio rifove? :D Je li dugo sviraš gitaru?
beniciodeltoro

#112 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

Ommadawn wrote:Zavisi koliko si produhovljen knjizevnoscu, umjetnoscu, slikarstvom, te kakve poglede imas na zivot i koji ti je sistem vrijednosti. Ti uzivas u tome sto je po meni sasvim okej, jer je pitanje tvog ceifa. Ali TVRDITI da neces bolje naci u tekstovima legendarnih i SVJETSKIH grupa nego sto ces naci u prijeratnim tekstovima Kemala, Sinana ili Semse koji su bas u to vrijeme bili ocijenjeni kao nesto najgore u okviru JEDNE DRZAVE je stvarno :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Usporedbe radi, evo ti:

"Long ago I wandered through my mind
In the land of fairy tales and stories
Lost in happiness I knew no fear
Innocence and love was all I knew
Was it illusion?

Soon the days went passing into years
Happiness just didn't come so easy
Life was born of fairy tales and daydreams
Innocence was just another word
Was it illusion?

Lost in the wheels of confusion
Running through furnace of tears
Eyes full of angered illusion
Hiding in everyday fears

So I found that life is just a game
But you know there's never been a winner
Try your hardest, just to be a loser
The world will still be turning when you're gone
Yeah when you're gone!
"

"Wheels of Confusion" Black Sabbath album Vol.4 1972

Meni je ovo bila pjesma u ranim tinejdzerskim godinama.
Lijep tekst, lijepa pjesma :)
Mada po tvojoj priči o sistemu vrijednosti vidim ide na temu da sam ja neki seljačić koji nije vidio dalje od kafane pa smatra takve pjesme muzičkim vrhom.
Vidiš meni su Južni Vetar kraljevi ali su mi isto kraljevi Run DMC, Coldplay, Oasis, Genesis i Take That. Tu nema nikakav sistem vrijednosti, niti je meni važno šta ostatak države misli o jednom bendu, niti razmišljam šta nije u redu sa mnom ako mi se sviđaju pjesme od Nine ili Luisa više od grupe R.E.M., niti sam ja ovdje oficijelni branioc folka.
Što se tiče mog ćeifa, meni je često bio ćeif kada tražim rock na radiu da vrlo često stanem na grupi Colonia ili pjesmi Krčma u planini. Nikada me nije muzika definisala, slušam sve šta valja od narodnih, rock, reggae, techno pa nisam nikada rezao vene sebi, niti imam dugu kosu, niti nosim jamajkansku zastavu i pušim joint, niti mi je kosa zelena i gutam tablete da se otkačim. Volim dobru pjesmu i gadi mi se loša nezavisno koji žanr :)
Last edited by beniciodeltoro on 06/12/2015 00:18, edited 2 times in total.
zalizani

#113 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zalizani »

turbofolk iz bijele kuce :D

na 0:32 Obama, direktno ubrizgavanje :mrgreen:

na 2:14 Bruce Springsteen neodoljivo podsjeca na naseg Tifu :mrgreen:
Twice

#114 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Twice »

dragan.s wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Što se Džeme i džema, džema, Džeme tiče...jbg, sve se svodi na to kako ko i koliko shvati....

za one koji su naučili da pažljivo slušaju tekstove i misle o onome što čuju ta pjesma je parodija na ''čelična krila naše armije'' koja su tada, u vrijeme nastanka te pjesme, očito imala ozbiljnih problema sa.... fiziološki problematičnim kadrovima - najblaže rečeno.
Pjesma je koliko ja znam parodija na Sejdu Bajramovića, zastavnika u penziji iz Prištine koji je neko vrijeme bio član Predsjedništva SFRJ sa Kosova.
Najbitniji je onaj što parodira.
Učesnik Eurosonga :lol: :lol: :lol:
Ali zna on da raja ima kratko pamćenje.
dezurni_ucenik

#115 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Evo jednog genijalnog teksta, na zalost nikad aktuelnijeg. Cak se moze ovom pjesmom opisati i stanje u nasoj drzavi.

Sick Of It All- Just Look Around (1992.godina)
The question they keep asking me
how can one so young be so bitter and angry
well, the answer is plain to see
maybe if they wern't so blind they'd see what i see
i see the homeless livin' out on the street
on every corner they're asking for money
i try to help them whenever i can
but sometimes i can't afford to help myself
i see diseases and modern plagues of our times
the greed of our leaders has made them blind
to our problems
they spend millions overseas,
people right here are fightin' wars everyday

I see the whites that hate the blacks
blacks against the jews, race against religion
and the're all too blind to see

When we fight each other it puts all of them at ease
it keeps us so busy, so they can do what they please
election time comes and they're out for votes
that's when you see and hear from them the most
this is what they're calling a democracy
that's just another word for hypocrisy
we keep fallin' for the bait
when we realize, it's always too late

I see the whites that hate the blacks
blacks that hate the jews, brother against brother
and they're all to blind to see

As the rich get richer, the poor goin' hungry
i've seen the toll it takes on the workingman's family
education system that's obsolete
can't hold a kid's interest or keep 'em off the street
see a father's fear, hear a mother's cry
what kind of a nation lets their children die
government's corrupt and full of red tape
then you're gonna ask me why i hate

Why don't you open up your eyes so you can see
open up your ears so you can hear
take a look around and you will find
take a look around and you will find out why
dragan.s

#116 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

Twice wrote:
Rambo je dosta specifična pojava i jako zanimljiv lik. Nije on neki pjevač, ali ima zanimljive tekstove kojima ismijava sve žive.
Njegovo učešće na Evroviziji mi je čak i bilo simpatično. Ako je Severina mogla predstavljati Hrvatsku pored sve sile odličnih pjevača tamo onda ni Rambo nije nešto strašno.
Doduše, ni Evrovizija nije što je bila, ali to je već druga tema.
Twice

#117 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Twice »

dragan.s wrote:
Twice wrote:
Rambo je dosta specifična pojava i jako zanimljiv lik. Nije on neki pjevač, ali ima zanimljive tekstove kojima ismijava sve žive.
Njegovo učešće na Evroviziji mi je čak i bilo simpatično. Ako je Severina mogla predstavljati Hrvatsku pored sve sile odličnih pjevača tamo onda ni Rambo nije nešto strašno.
Doduše, ni Evrovizija nije što je bila, ali to je već druga tema.
Pa onda je sam rambo sebe postavio tada u istu ravan sa Severinom. ( a ismejao je na kraju sam sebe hteo on to da prizna ili ne)
U tom slučaju ja sam pre za Severinu pošto se nikad nije folirala da je nešto extra.(što se tiče bar muzike)
Twice

#118 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Twice »

beniciodeltoro wrote:
dezurni_ucenik wrote:I MTV i top 10 liste nisu nikakve potvrde kvalitete.
Pa šta je onda za tebe veličina o kojoj si se smijao? Ako ne trebaju top liste i međunarodno priznanje zašto onda treba imati kompleks niže vrijednosti ako smatraš nekog domaćeg pjevača boljim od stranog? Šta znamo možda ima neki pjevač u Nigeriji pjesmu koja je bolja od Lennonovog Imagine ali mi to ne možemo nikada znati jer je do marketinga.
Bi vraga Imagine bila toliko popularna da je Lennon bio neki obični momak što je svirao u garaži a ne neko ko je već bio poznat sa Beatlesima.
Ti znači misliš da su Lennon i The Beatlesi proizvod marketinga,
Imagine je solidna pesma sa jakim tekstom i Lennonom kao autorom koji je od garaže do svetskog vrha stigao upravo svojim radom (pesmama) a ne marketingom. Pa nije za džabe njegova pesma Accros The Universe otišla u svemir da nas predstavlja
Beatlesi su svojim postojanjem pomerili neke stvari u muzici a oni za koje se ne zna da li jesu ili nisu imali kvalitet nisu uradili ništa
beniciodeltoro

#119 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

Twice wrote:
beniciodeltoro wrote:
dezurni_ucenik wrote:I MTV i top 10 liste nisu nikakve potvrde kvalitete.
Pa šta je onda za tebe veličina o kojoj si se smijao? Ako ne trebaju top liste i međunarodno priznanje zašto onda treba imati kompleks niže vrijednosti ako smatraš nekog domaćeg pjevača boljim od stranog? Šta znamo možda ima neki pjevač u Nigeriji pjesmu koja je bolja od Lennonovog Imagine ali mi to ne možemo nikada znati jer je do marketinga.
Bi vraga Imagine bila toliko popularna da je Lennon bio neki obični momak što je svirao u garaži a ne neko ko je već bio poznat sa Beatlesima.
Ti znači misliš da su Lennon i The Beatlesi proizvod marketinga,
Imagine je solidna pesma sa jakim tekstom i Lennonom kao autorom koji je od garaže do svetskog vrha stigao upravo svojim radom (pesmama) a ne marketingom. Pa nije za džabe njegova pesma Accros The Universe otišla u svemir da nas predstavlja
Beatlesi su svojim postojanjem pomerili neke stvari u muzici a oni za koje se ne zna da li jesu ili nisu imali kvalitet nisu uradili ništa
Samim time što je neko iz Amerike ili Britanije on ima jak marketing. Da li bi Beatlesi bili tako popularni da su iz Poljske?
Zašto je 90% svjetskih hitova izvođači iz SAD i Velike Britanije?
Zdravko Čolić ima karijeru kao Tom Jones a opet je nepoznat u svijetu.
Twice

#120 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Twice »

beniciodeltoro wrote: Samim time što je neko iz Amerike ili Britanije on ima jak marketing. Da li bi Beatlesi bili tako popularni da su iz Poljske?
Pa zato što smo mi, Poljaci i dr. samo kopija muzike koja je stigla iz Amerike (i Engleske). Mi sa takvom vrstom muzike nikad ne možemo ništa postići u svetu več samo sa muzikom koja predstavlja kulturu ovih prostora (recimo ono što je odavde uradio Bregović ili što je uradila Ofra Haza)
A zašto The Beatlesi?
Pa oni su jedini oteli od Amerikanaca primat da je kod njih nastala sva moderna muzika i da su je svi kopirali. Od nastanka The Beatlesa primat u muzici prelazi u Englesku.
Last edited by Twice on 06/12/2015 01:28, edited 2 times in total.
dale cooper

#121 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote: Samim time što je neko iz Amerike ili Britanije on ima jak marketing. Da li bi Beatlesi bili tako popularni da su iz Poljske?
A jesu li Poljaci ikada imali tako dobar bend kao što su Beatlesi?
Zato što su prve muzičke industrije nastale u Britaniji i Americi. Velika tržišta, sa ogromnom publikom
i Engleskim kao primarnim jezikom. Niko ne brani nikome da se okuša na tom tržištu.
Brega i Bijelo Dugme su čak i imali priliku za to. Samo što su skontali da se rizik ne isplati.
annoy

#122 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by annoy »

Nije da mrzim, samo neću nikad skontati, zašto bi se netko pored sve kvalitetne glazbe ovog svijeta, uključujući i narodnu, usmjerio na taj šrot od turbofolka. Ili na "zabavnu glazbu" općenito.
beniciodeltoro

#123 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

Pa eto samim time što primat rotira između SAD i VB lakše je i jednoj prosječnoj američkoj ili britanskoj rock grupi iz garaže postati svjetski hit nego jednom vrhunskom pjevaču iz Poljske ili Ukrajine.
Možda je Poljska imala nekoga kao Beatlesi, možda ne ali sigurno je da su Lady Gaga ili Miley Cyrus sretne što nisu iz Poljske jer ne bi niko čuo ni za Pokerface niti ostale hitove
dezurni_ucenik

#124 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Smaras sa tom "e da su oni iz Poljske" pricom. Zao mi je, ali ta muzika koju uporno branis je najobicnije govno pa ti nastavi sebe tjesiti "E da su oni iz Poljske".
dale cooper

#125 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

beniciodeltoro wrote:Pa eto samim time što primat rotira između SAD i VB lakše je i jednoj prosječnoj američkoj ili britanskoj rock grupi iz garaže postati svjetski hit nego jednom vrhunskom pjevaču iz Poljske ili Ukrajine.
Možda je Poljska imala nekoga kao Beatlesi, možda ne ali sigurno je da su Lady Gaga ili Miley Cyrus sretne što nisu iz Poljske jer ne bi niko čuo ni za Pokerface niti ostale hitove
Bujrum, neka se okušaju ako misle da imaju šta ponuditi. Danas je to barem mnogo lakše nego prije.

Prilično sam siguran da nisu. Ali imali su dobre jazz muzičare, a danas imaju dobru i zdravu underground scenu.

I nisu mjerilo kvalitete top liste, rotacija na MTV-u ili broj pregleda na youtube-u. To je samo komercijalni
aspekat, koji ne mora (i vrlo često nije) biti u korelaciji sa onim čisto umjetničkim.
Post Reply